Minden, ami van, meg olyasmik is, amik nincsenek

NemGogol

NemGogol

Anomáliák az emberiség evolúciójában

2015. augusztus 30. - Toadwart66

scifi_1a.jpg

Jelentés a C0342B, azaz a lakói által, többek között, Tierrá-nak nevezett bolygóval kapcsolatosan

Ikt. sz.: IT, BO, EB/308661457

TgH. Mrd. Frent Tibalkoz Rtn.

Az Evolúciókövetési Alosztály főkoordinátora számára

 

Kedves Frent, az ostoba hivatali formaságokat hagyjuk a fenébe, teljesen feleslegesnek tartom. Az általad kért jelentést elkészítettük és ez a lényeg. Tudom, te sem nagyon szereted a galaktikus bürokráciát, mivel nem sok értelme van. Ha valami gondjuk lenne velem az információzabálóknak, azt üzenem nekik, foglalkozzanak a saját anyagcseréjükkel és szaporodásukkal. Az enyémet hagyják békén.

Szóval, összeszedtünk mindent, amit csak tudtunk. Remélem, tudsz is velük valamit kezdeni.

Megállapítottuk, hogy az Evolúciókövetési Osztály tényleg elég rendesen elbaltázta a dolgokat. Ezt kissé röhejesnek találom. Hogy a fenébe lehet közepes intelligencia-szintre kalibrált lényeket 6.000 évre magukra hagyni? Frent, ezek vagy kinyírják a bolygót, magukkal együtt, vagy szerencsésebb esetben csak magukat. Ez utóbbi nem is lenne rossz, mivel újra tudnánk indítani az evolúciójukat, ezúttal talán mindenféle bénázás nélkül. Tudom, te megígérted nekik, hogy nem küldöd rájuk a kjudathokat, pedig azok pillanatok alatt véget vethetnének a garázdálkodásuknak.

Amúgy mi történt veled, Tibalkoz? Csak nem szentimentális lett az Univerzum egyik legintelligensebb lénye? Ez számomra kissé meglepő. Figyelj, Frent, ezek ráadásul baromi rondák is. Ki tervezte ilyenre őket? Mindegy, ez tényleg nem az én dolgom. Biztos valaki megzavarta őt munka közben vagy nagyon kellett sietnie.

A legnagyobb gond velük az, hogy az évezredek során teljesen kiszámíthatatlanokká váltak. Te is tudod milyen szeszélyes az Univerzum. Na, ezek itt bőven túltesznek rajta. Valahogy bemagyarázták maguknak, hogy ők a Föld urai. Abszolút nem értik a működését, ennek ellenére nagy bátran elkezdtek barkácsolni rajta. Az érdekes módon egyáltalán nem zavarja őket az, hogy még mindig a fosszilis energiákkal szerencsétlenkednek. Persze hidrogénbombát már fabrikáltak maguknak. Azt ne nagyon kérdezd meg tőlem, hogy miért. Sejtelmem sincs. Valami miatt megtetszett nekik a dolog.

A teremtésükre kitaláltak egy legendát, így fogalmuk sincs a Bolygótervezési Osztályról. Sokat ugyan nem veszítettek ezzel, de mindegy. Amúgy elég romantikus elképzeléseik vannak erről. Valószínűleg nagyon kiábrándítaná őket az a tény, hogy a teremtésüknek szabályos iktatószáma van.

Állatásaik szerint, a gondjaik valójában akkor kezdődtek, amikor valaki, valahol, valamikor megevett valamit, amit nem lett volna szabad. Pontosan nem tudom miért, de egy almát és egy kígyót emlegetnek. Megkérdeztem a kígyókat. Ők csak arról tudnak, hogy az egyik ősük réges-rég egy ilyen lényt megkínált egy hízott patkánnyal. A lény, tudod a gömbölyűbb formájúak közül (A típusú), erre furcsa, éles hangokat hallatva elrohant. A kígyók őse erre nyugodtan megette a patkányt, de semmiféle almáról nem tett említést. A későbbiekben valószínűleg valaki a történetben említett patkányt lecserélte egy almára. Nem tudom mi bajuk lehet az almával, mivel ma is nagy mennyiségben eszik.

Ezután a tervek szerint elkezdtek sokasodni, majd szétszéledtek. Ők azt mondják meghódították a bolygót. Valójában csak össze-vissza mászkáltak és megtelepedtek olyan helyeken is, ahol semmi keresnivalójuk nem lett volna. Ma már mindenhol van belőlük legalább néhány példány. A tengerekbe még nem költöztek be, de így is sikerült szép kis pusztítást véghezvinniük bennük. Ebben kétségtelenül rendkívül tehetségesek. A Helyreállítási Osztály majd szépen elkínlódik a tengerekkel is. Készüljenek fel, hogy az évezredek során iszonyú mennyiségű szervetlen anyagot halmoztak fel. Telenyomták a bolygót műanyaggal.

Az odáig rendben is van, hogy úgy tervezték őket, hogy levegőrezgéssel kommunikáljak. Közepes intelligenciához ez teljesen elegendő, de nekik még ezt is sikerült összezavarniuk. Valami tornyot emlegetnek, amivel el akartak jutni az égbe. Azt állítják, hogy Isten leállíttatta velük ezt az ökörködést és szétosztott közöttük pár nyelvet, mármint, ahogy rezgetik a levegőt. Valójában az történt, hogy miközben szerteszét mászkáltak a bolygón, nagy bölcsességgel eltelvén elkezdték megváltoztatni a rezgési kódokat. Frent, ez alapján én nem vagyok egészen biztos abban, hogy elérik a közepes intelligencia-szintet.

Az egész mókázásnak az lett a vége, hogy az emberiség teljes mértékben skizofrén állapotba került. Képtelenek elfogadni azt az egyszerű tényt, hogy egy fajt alkotnak. Elkezdtek szépen csoportokat alkotni. Ennek az lett a következménye, hogy vígan nekiláttak egymást lemészárolni. Csoporton belül viszonylag békések, de egymással nagyon kegyetlenek tudnak lenni.

Volt köztük egy rendkívül szelíd egyed, aki le akarta beszélni őket az erőszakról. A nagy békítési tevékenységnek az lett a vége, hogy az illetőt egyszerűen keresztre feszítették. Erre a tettre aztán egy hatalmas vallást építettek fel. Természetesen ennek nevében is gyakran legyilkolták egymást. Néha az érzésem, Frent, hogy az egész emberiség mániákus pszichopata.

Az evésen és szaporodáson kívül a legkedvesebb szórakozásuk az, hogy módszeresen öldösik egymást. Tibalkoz, ebben tényleg zseniálisak. Az ölésnek számos formáját kitalálták és folyamatosan fejlesztgetik. Az egyik pillanatban még barátságosan fejbe vágták a másikat, megették az agyvelejét, a másikban meg odavágtak egy atombombát és nem ettek meg semmit. A tervezőjüket majd kérdezd meg, hogy ezt talán valami otromba tréfának szánta?

A fejlődésük elején egyes példányok rájöttek arra a szélhámosságra, ha elhitetik a többiekkel, hogy ők különbek, akkor nem kell dolgozniuk. Ebben természetesen tökéletesen igazuk is lett. Királyokról, császárokról, hadvezérekről, politikusokról és más hasonló kóklerekről van szó. Emlékszel még Glix Mus Artifelre? Ő volt az, aki gátlástalanul mindent eladott, ami a közelébe került. Még bolygókkal is kereskedett. Nos, Frent, itt van belőle jó néhány. A tervezésükben nincs benne véletlenül Glix néhány ragadócsápja? Hagyjuk, nem érdekes. Majd te kideríted.

Amint sikerült valamiféle kezdetleges civilizációkat teremteniük, azonnal nekiláttak vadul lemészárolni egymást. Az uralkodók, illetve az annak nevezett személyek ebben ritkán vettek részt. Ha mégis beszálltak a buliba, és ennek ellenére mégis életben maradtak, büszkén felmagasztalták magukat. Egész népeket sikerült kiirtaniuk, amit ők dicső tettnek neveztek el. Az alattvalók ennek érdekes módon, rendkívüli örvendeztek. Néha észhez tértek, és ilyenkor lemészárolták az uralkodót, de jellemző módon kerestek helyette egy másikat és minden kezdődött előröl. Sok értelmét nem látom a dolognak, de ők láthatóan nagyon ragaszkodnak ehhez a bizarr szórakozáshoz.

A Földet képzeletben országokra osztották fel, és ezt a teljesen értelmetlen tevékenységüket rendkívül komolyan is veszik. Egyszer csak valamilyen okból kijelentik azt, hogy ez itt a határ, és ha valaki az mondja, hogy nem az, azt rövid időn belül legyilkolják. Ha a másikak gyilkolják le őket, akkor elkezdik ide-oda tologatni a semmit. Amikor végre elunják a gyilkolászást, egy ideig békén maradnak. Erre aztán valakinek hirtelen eszébe jut, hogy ez itt mégsem a határ. Erre teljesen bevadulnak, és újra elkezdődik a tologatós játék. Ebbe egyre többen bele is halnak, de a jelek szerint ez nem nagyon zavarja őket. A mészárlások emlékére hatalmas győzelmi ünnepségeket rendeznek, gyakran még a vesztesek is. Mondtam már, hogy még az Univerzumnál is kiszámíthatatlanabbak.

A jelentéshez mellékelek neked egy gigantikus állományt, ami a történelmüket tartalmazza. Nagyrészt a fenti tevékenységgel van tele, de azért diffundáld át, hátha találsz benne valami érdekeset is.

Említettem neked, hogy az egy fajhoz tartozással komoly identitás problémáik vannak. Bizonyos adaptációs okokból egyes példányok kifakultak. Ennek klimatikus okai voltak. A mellékletben leírtam, pontosan hogyan történt ez. Lényegében a pigmentjeik változtak meg. A DNS-ükben az eltérés jelentéktelen. Mivel mostanában végre elkezdtek normálisan keveredni, ez remélhetőleg el is fog tűnni. A legvilágosabbak valami miatt magasabb rendűnek tartják magukat, pedig elég röhejesen néznek ki. Ez a rögeszmés tévképzetük valószínűleg arra vezethető vissza, hogy északabbra éltek, és ha nem akartak megfagyni, vagy megfulladni, kénytelenek voltak feltalálni a kéményt. Ebben azért nem vagyok egészen biztos, mivel az emberek amúgy is mániákusan meggyújtanak mindent, ami éghető. Az egész társaság erősen pirománián és imádnak robbantgatni. Leggyakrabban egymást. A fegyvereikről külön jelentést készítettünk. Egészen meglepő dolgokat találtak ki. Frent, ezek gyakorlatilag mindennel képesek gyilkolni.

A történelmi jelentésben részletesen leírom, de érdemes itt is megemlítenem, hogy milyen okokból indítottak háborúkat. Harcoltak élelmiszerért, nőstényekért, vízért, vallási nézetekért, bőrszín miatt, meggyőződésből, vagy pusztán időtöltésből. Az evolúció követés elmaradásának az a legnagyobb problémája, hogy a társadalmuk csoportokra esett szét. Ők maguk is nagyon hajlamosak csoportokat alkotni, és ha ezzel készen vannak, akkor ezt általában valamilyen erőszakos tevékenység követi. Logikát ne keress benne, Frent, de így van.

Mivel a bolygó urainak tartják magukat, ezért természetesen úgy tekintenek rá, hogy az mindenestül az övék. Le is lakták rendesen. A dinoszauruszok hozzájuk képest bolygómérnökök voltak. Az embereknek meglepően rövid idő alatt elég sok fajt sikerült letörölniük a Föld színéről. Majdnem olyan hatékonyak, mint a kjudathok, persze kjudathok általában csak egy előre meghatározott, hibás működésű célfajt irtanak ki. Ha mégis meggondolnád magadat, ezekkel is simán elbánnának. Ez persze a te dolgod.

Amúgy eszméletlen, amit röpke 6.000 év alatt műveltek. Az se nagyon zavarja őket, hogy a népesség egy kis része halálra zabálja magát, a nagyobbik fele pedig éhen pusztul. Ez is a csoportra szakadásra vezethető vissza. Nem tudom, hogy miért nem építettek beléjük ez ellen valami gátló mechanizmust. Nem hiszem, hogy ez annyira bonyolult lett volna. Valami okos bürokrata megint biztos költséget akart csökkentett. Te is tudod, mennyi mechanizmust lehúznak a tervekből. Abba nem gondolnak bele, hogy a későbbiekben ennek többszörösét kell majd kifizetniük. Ez sem lesz egy olcsó mulatság, Frent. Ügyesen szétvertek ezek itt mindent, amihez csak hozzáfértek.

Nos, nagyjából ez van a Földdel. A jelentésekben megtalálod a részleteket is. Remélem, minden benne van, amit kértél. A tevékenységükben ne mindig keress logikát, mivel nincs.

 

Üdvözlettel:

Xarper Triazztil, evolúciós megfigyelő

 ***

Az Univerzum Hivatali Rendje és Működési Szabályzata (részlet)

Írta: TgH. Mrd. Frent Tibalkoz Rtn naplózó molekulái alapján, GooGreen, G302-es fordítógél

 

"Glix Mus Artifel, eredetileg bolygótervezést tanult, de később univerzum-szerte ismert szélhámos lett belőle. Nagyjából mindent eladott, ami a közelébe került. Ez is okozta a vesztét. Áruba bocsájtotta a tulajdon testét a stichteknek tudományos célokra. Sajnos a stichtek túlságosan gyorsan fogadták el az ajánlatát. Mivel nem erre számított, a gondosan kidolgozott menekülési terve csupán gondosan kidolgozott terv maradt, nem nagyon maradt ideje azt megvalósítani. Életében először és utoljára volt korrekt.

A Bolygótervezői Egyetemre is valami megtévesztéssel került be. Azt hiszem meg is ölt valakit. 500 évig végigcsalta tanévszázadokat. A diplomamunkáját, az Aq402-es bolygót, a Tesztelő Bizottság túlságosan primitívnek találta és visszadobta. Artifel megpróbálta bemagyarázni nekik, hogy ő ezzel egy minimalista irányzat alapjait fektette le, de az elnök kijelentette, hogy itt bolygók tervezéséről és nem azok lefektetésről van szó. A bolygója így ennyiben is maradt. Evolúciót nem is tervezett, de az aguák ennek ellenére mégis kifejlesztették a gondolkodást. Valami aszteroida robbant fel a légkörükben, így talán annak a lökéshulláma indíthatta be a folyamatot.

Mindenféle Univerzum-szerte elterjedt kósza mendemonda ellenére, Glix Mus Artifel soha többé nem fog feltámadni. Jelenleg egy tartósító-folyadékban lebeg és tökéletesen halott állapotban van. A stichtek azért archiválták, nehogy merő véletlenségből valami hozzá hasonló lényt állítsanak elő."

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nemgogol.blog.hu/api/trackback/id/tr217746264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása