Minden, ami van, meg olyasmik is, amik nincsenek

NemGogol

NemGogol

Lehet-e Orbán Viktor fasiszta?

2015. szeptember 25. - Toadwart66

franciscofranco-jretratodegalapg.jpg

Francisco Franco Bahamonde, el Caudillo de España y de la Cruzada, Generalísimo de los Ejércitos

Hülye kérdésre csak hülye válasz adható, azaz lehet. Mármint lehet, hogy az, de az is lehet, hogy nem. Igennel és nemmel egy ilyen kérdésre nem lehet válaszolni, mivel ez egyéni ízlés, világnézet és vérmérséklet kérdése. Vannak persze definíciók, kritériumok, de azokat most rugdossuk félre nyugodtan. Másról van szó.

Igazából egy ember nem is lehet fasiszta. Ha egy ember önmagában akar fasiszta, kommunista, anarchoszindikalista, monarchista, liberális vagy valami más lenni, arra nyugodtan azt lehet mondani, hogy kész sültbolond. Ezek mennyiségi kérdések. Ha sok van belőlük, akkor már érdemes komolyan venni őket, főleg ha valakinek az a célja, hogy elkerülje az erőszakos halált, vagy valami enyhébb büntetést, például egy váratlan adóellenőrzést. Az "izmusok" egy bizonyos idő után gyakran öldöklésbe fulladnak, ha túlságosan sokan veszik őket komolyan. Ameddig ki lehet ezeket röhögni, addig nem annyira veszélyesek.

A Magyar Narancs drótkefe-bajszos gegjét sokan túlságosan a szívükre vették. Nem nagyon értem, hogy miért. Gyurcsány Ferencet bármikor, bárhol minden további nélkül le lehetett fasisztázni, vagy kommunistázni. Egyetlenegy jobboldali véleményformáló sem tiltakozott még soha emiatt, sőt vígan örvendeztek neki. Orbán Viktor ezek szerint valamiféle szent tehén lenne? Mert ő nem is olyan? Ez nagyon méltánytalan lenne vele szemben. Erre még a néhai Bástya elvtárs is nagyon érzékeny volt.

Hogy ki kit tekint fasisztának, mindenkinek saját magának kell eldöntenie. Cinikusan kijelentve az, hogy ki a fasiszta, én mondom meg. Persze csak magamnak. Akik elkészítették és megjelentették az elhíresült címlapot, valószínűleg úgy gondolták, hogy lehet benne valami. Magyarországon jelenleg túlságosan sokan akarják a Rendet és nem értékelik túl sokra a Szabadságot. A kettő aránya rendkívül fontos, és jelenleg a Rend kezdi korlátozni a Szabadságot. Az, hogy ki milyen Rend/Szabadság aránynál kezdi kényelmetlenül érezni magát az teljesen egyéni adottság. Van aki erősen szereti a halászlevet, van aki nem, és olyan is akad, aki enyhén csípősen kedveli.

Orbán Nemzeti Együttműködési Rendszerét nem lehet sem a náci Németországgal, sem a fasiszta Olaszországgal összehasonlítani. Ilyen szélsőséges rendszereknek jelenleg Európában szerencsére nincs nagy realitásuk. A menekültválság hatására Európában a szélsőjobboldali pártok biztos jelentős mértékben meg fognak erősödni, de nem valószínű, hogy az említett két párthoz hasonlóan szélsőséges mértékben. A FIDESZ-KDNP semmiképpen sem azonos az NSDAP-al, sem a Partito Nazionale Fascista-val, de még a Nyilaskeresztes Párttal sem. Szépen is néznék ki. Jó alaposan összeverve, meg agyonlődözve.

A FIDESZ-KDNP inkább a Francisco Franco tábornok által vezetett Falangista pártra (pontos nevén: Falange y de las Juntas de Ofensiva Nacional-Sindicalista) hasonlít, amelyet a Caudillo két teljesen eltérő ideológiájú – szélsőjobboldali, valamint konzervatív karlista – pártból olvasztott össze. Orbán pártjában is vannak volt MSZMP-sek, Független Kisgazdák, MDF-esek, MIÉP-esek, meg ki tudja még miféle jópofa szerzetek. A KDNP csak technikai okokból van a nyakukon. Ez a párt valójában csupán egy randa anyajegy, amit bármikor el lehet távolítani.

A Caudillo-hoz hasonlóan, Orbán sem rendelkezik a NSDAP-hoz hasonló szilárd, keményvonalas ideológiával. Valami teljesen zavaros keresztény-nacionalista értékrendről szó van ugyan a beszédeiben, de valójában ezek csak a kormányfő hatalmi érdekeit szolgálják. "Piros-fehér-zöld, ez a magyar föld!" Mindössze ennyi. Egy jól irányzott bonmot. Az emberek többsége ezzel a tradicionális körettel bármit hajlandó elfogyasztani.

Schmidt Mária, Széchenyi-díjas magyar történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem egyetemi tanára, a XX. és XXI. Század Intézet főigazgatója stb.  a XXI. Század Intézet 2015. február 10. konferenciáján ki is jelentette, hogy a miniszterelnök politikai krédója a „stratégiai gondolkodás, alapos mérlegelés, döntés, cselekvés, makacs kitartás és állhatatosság. De mindenekelőtt bátorság.” Ez egy hatékony harcmodor ketrecharcosok számára, de nem hitvallás. Olyannal Orbán Viktor nem nagyon rendelkezik, mivel az csak akadályozná őt a szabad mozgásban és beszédben. A baloldal gyakorlatilag átengedte neki a terepet, így lehet, hogy gondol egyet és megvalósítja a lengyel konzervatív Jog és Igazságosság párt-féle keresztényszocializmust. Ebbe aztán tényleg jó sok minden belefér. A Fidesz egy falangista gyűjtőpárt. Valami irgalmatlanul nagy és nagyon irgalmatlan konglomerátum.

Francisco Franco nem értett a gazdaság működéséhez. A gazdaság fejlesztése, a lehetőségekhez képest Spanyolországban az uralma alatt lemaradt. A magyar miniszterelnöknek sem erőssége a gazdaságpolitika. Mindent szépen alárendelt az államadósság csökkentésének. Az életszínvonal csökken, az egyenlőtlenségek hatalmas mértékben megnőttek, rengeteg különféle adónem került bevezetésére. (Forrás + 27 % Áfa)

Rendkívüli módon megnövekedett a mélyszegénység, amit úgy kezel a kormány, hogy egyszerűen nem vesz róla tudomást.

"A KSH – pénzhiányra hivatkozva – tavaly nem publikált felmérést a szegénység mértékéről európai összehasonlításban, a Magyar Tudományos Akadémia és az Eurostat azonban 2014 őszén igen. Hazánkban 2009 és 2013 között 20,3 százalékról 26,8 százalékra nőtt a súlyosan depriváltak aránya. A szegénységben élő 7 év alatti gyermekek aránya 42,2 százalék. Ezzel Magyarország sereghajtó a visegrádi országok között, míg uniós viszonylatban az utolsó öt ország között áll. Ráadásul 2008 óta nem indexálták megfelelően sem a GYES-t, sem a nyugdíjt, sem a különféle segélyek összegét." (Forrás: hu.euronews.com)

Állami szintűvé és ami a legijesztőbb, társadalmilag elfogadottá vált a korrupció és a nepotizmus. A munkanélküliséget gyakorlatilag átnevezték közmunkának. Egyes közgazdászok szerint a magyar gazdaság kiváló eredményeket ért el, mások szerint jóval a lehetőségei alatt teljesít. A gazdasági csoda ellenére fejlett ország nem lettünk, az biztos.

Franco tábornok 1939-től 1975-ig, azaz 36 évig meg tudta tartani a hatalmát. Ez nem kis teljesítmény volt a részéről egy világháború és egy hidegháború közepette. Ez a magyar miniszterelnöknek is könnyen sikerülhet. A magyar nép egyre inkább megszereti, aki meg nem, az meg majd megpróbálja megszokni őt.

A Caudillo nem volt rasszista, ezzel szemben Orbán óvatosan ugyan, de kacérkodik ezzel, mivel rengeteg szavazatot hozhat a számára. Boross Péter otromba megjegyzését szó nélkül hagyta, a cigányságot pedig, saját bevallása szerint, nem nagyon tekinti a magyar nemzet részének. Hasonlóképpen vélekedik az őt kritizáló magyar állampolgárokról is. Ehhez Kövér László, eugenetikai tanácsadó szakértelmére és a saját házinyomdájára támaszkodik. Bayer Zsoltot hagyjuk. Róla fogalmam sincs, hogy mire tartja. Szereti és kész.

A menekültek általános, azaz kollektív bűnösségét (forrás: Eduard Beneš 33. számú dekrétuma)  nagyon szépen sikerült elterjesztenie Magyarországon. Jelenleg a menekülteket segítő civil szervezetek megbélyegzése került a terítékre. Hazaárulással, lázítással, terrorizmussal vádolják őket, a jobboldali média szíves asszisztálásával és gyalázatos módon.

Az nem sokat számít, hogy ezek a derék, civil nők és férfiak Magyarország igencsak megtépázott becsületét mentették meg, teljesen önzetlenül. A hála, mint tudjuk nem politikai kategória. Jelen esetben ez a fogalom persze gondolati szinten sem merült fel. A segítségük nélkül biztosra vehető, hogy bekövetkezett volna egy humanitárius katasztrófa, ami erőszakos cselekményekbe is torkolhatott volna. Ezt a miniszterelnök úrnak Röszkénél nagy nehezen sikerült is kiprovokálnia, amihez mindenféle különösebb lelkiismeretfurdalás nélkül odadobta az odavezényelt rendőröket. Valójában áldozatok harcoltak áldozatokkal. Még a szolgálatot teljesítők ellátásáról sem gondoskodtak megfelelőképpen. Nem csoda, hogy mindenki elvesztette a türelmét.

Franco számára a legfontosabb az ország rendjének, biztonságának, a konzervativizmusnak, és legfőképpen a saját hatalmának biztosítása volt. A szakszervezeteket a kezében tartotta, az ellenzéki pártokat, a kisebbségeket, főleg a katalánokat és a baszkokat elnyomta. Sokan ebbe bele is haltak. Rengeteg spanyolt telepített be Katalóniába, akik számára még külön lakótelepeket is építtetett a Generalísimo.

Az ETA baszk szeparatista szervezet nálunk nem tevékenykedik, 2011-ben amúgy is letették a fegyvert. A magyar miniszterelnöknek így csak a szakszervezeteket és az ellenzéki pártokat kell kordában tartania. Az általuk végzett tevékenységekből könnyen kikövetkeztethető, hogy ezt meglehetősen sikeresen teszi.

A Caudillo egyik legfontosabb támasza a paramilitáris Guardía Civil (politikai csendőrség volt) volt. Ez a szervezet még most is létezik, de már nem politikai eszközként. Az, hogy a Magyar Rendőrség és a TEK miféle jogosítványokat kap majd a jövőben, ma még nem tudható. A jogköreik kiszélesítése azonban rohamtempóban elkezdődött és nem sok akadálya van ezek bővítésének. Legfeljebb talán a miniszterelnök úr legendás önmérséklete.

Franco tábornokhoz hasonlóan, Orbán is rendkívül megosztó személyiség. Spanyolországban a Caudillo-nak máig nagy kultusza van, bár a lovasszobrait már mindenhonnan eltávolították, és szülővárosa, Ferrol is visszavont minden kitüntető címet tőle. Még Franco lánya, Carmelcita, a spanyol szélsőjobb ikonikus alakja is elvesztette a „Ferrol örökbefogadott leánya” címét. A Generalísimo sírjára ma is sokan vörös rózsát helyeznek, mások ezt összetapossák és nemes egyszerűséggel leköpik.

Franco 1936 és 1939 között a Spanyol polgárháborúban küzdött a köztársaságpártiak ellen. A háborúban közel félmillió ember esett el. Valami miatt a magyar kormányfő is mindenhonnan ki akarja törölni a Magyar Köztársaság emlékét. Az alaptörvényben ugyan még ott kallódik valahol, de körülbelül akkor jelentősége van, mint a köztársasági elnöknek, azaz van. Nálunk a NER-nek halálos áldozatai, a kórházban elhunytakat kivéve, nem voltak. 600.000 ember egyszerűen fogta magát és elhagyta az országot. Természetesen biztos szép számmal vannak közöttük fideszesek is. Ahol gyalulnak, ott hullik a forgács.

Orbán rendszere a fenteik miatt inkább egy erős tekintélyuralmi rendszer, amelynek a leggyengébb pontja maga a miniszterelnök. Ha ő elveszti a hatalmát, akkor Franco-hoz hasonlóan a rendszere azonnal összeomlik. A Caudillo-nak ehhez 82 éves korában jobblétre kellet szenderülnie. Orbán Viktor jelenleg 52 éves és az orvostudomány azóta rengeteget fejlődött.

A legizgalmasabb kérdés számunkra az, hogy Orbán bukása után lesz-e akkora szerencsénk, mint a spanyoloknak, és előkeveredik-e valahonnan egy Juan Carlos I de Borbón. Ez bizony nagyon a pompás dolog lenne. Ő igazán intelligens, szimpatikus, megnyerő személyiség. Tényleg valódi államférfi, demokrata és nem csak úgy mondják rá. Az, hogy király, egyáltalán nem zavarja ebben a tevékenységében.

***

Exhumálhatják Franco maradványait

„A spanyol kormány áthelyezné Franco maradványait, hogy az így megüresedő mauzóleumot a megbékélés múzeumává alakítsák.

Franco sírja jelenleg egy Madrid közelében fekvő mauzóleumban (Elesettek völgye) van, amelyet kényszermunkára fogott politikai foglyokkal építtettek. A tervek szerint a testet áthelyeznék a madridi El Pardo temetőbe, a diktátor egykori felesége, Carmen Polo mellé. Franco falangista pártjának alapítója, Jose Antonio Primo de Rivera számára is új nyughelyet akarnak kijelölni a hatóságok, akik az így megüresedő mauzóleumot a megbékélés múzeumává akarják alakítani.

Az emlékmű sorsáról döntő szakértői bizottság csak november 20. után teszi közzé jelentését, ugyanis ekkor lesznek az általános választások, valamint Franco halálának évfordulója is.

A jelentést előkészítő anyagokból eddig kiszivárgott részletek szerint a döntéshozók remélik, hogy Franco családja beleegyezik az exhumálás. A tervek végrehajtását azonban megnehezíti, hogy Franco családja és az emlékhely védelmére alakult szervezet hevesen ellenzi a testek áthelyezését.

Az emlékműben Francón kívül még 30 ezer ember nyugszik, akik Franco hívei és ellenségei közül kerültek ki. Néhány család kérvényezte az elhunyt hozzátartozója áthelyezését, de kérésüket elutasították.

Az Elesettek völgyének megítélése megosztja a spanyol lakosságot. Míg a diktátor hívei virágokat helyeznek el és misével emlékeznek Francóra, addig mások a mauzóleum-emlékmű lerombolását sürgetik.”

Forrás: Múlt Kor

A bejegyzés trackback címe:

https://nemgogol.blog.hu/api/trackback/id/tr77829490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.09.26. 06:44:59

Először definiálni kell mi az a fasizmus.

Mert ha a ballib definíciót használjuk, akkor szinte az egész világ fasiszta.

midnight coder 2015.09.26. 18:26:12

A felvetés hülye.

Bárki lehet fasiszta, kommunista, iszlamista egymagában is. Az más kérdés, hogy ezer fasiszta nyilván több dologra képes mint egy, de azért egy is sok mindent tehet, a történelem tele van nagy hatású magányos merénylőkkel akik valamilyen izmus áldozatani.

A bevándorlókból senki nem akar fagyi kérdést faragni. Ezért aztán a rasszistázó, nácizó megközelítés meglehetősen nagy mellélövés.
Itt nem a bőrszín a kérdés, hanem hogy

1. Akar-e Európa befogadni 20-40-100 millió nincstelen földönfutót ? Mert a dolog nem fog megállni szíriánál, ott vannak az irakiak, az afgánok. És jönni fognak a megélhetésiek is - nagyjából egész Afrika. És kurva nehéz lesz a 20 menekültet befogadni, a 80 gazdaságit meg elküldeni, különösen, ha a média picit rájátszik a dologra. És ennek a dolognak lesznek költségei, nem kicsik. Egyrészt az a pár év, amíg a 100 bevándorlóból kikeresik a 20 valódi menekültet, másrészt a több millió valódi menekült jó része is eltartott lesz élete végéig. Van ugyan vagy 10%-nyi krém akinek van használható képzettsége, és tud angolul, de a többség képzettsége nem annyira piacképes, és a saját nyelvükön kívül nem igazán tudnak megszólalni. Ahogy amúgy kis hazánkban is hasonló a helyzet.

2. Akar-e Európa befogadni 10-20-40 millió iszlamistát ? Akiknek az eddigi integrációja, hogy is mondjam nem annyira nagyon nagy sikertörténet.

Itt a kérdés csak erről szól, ezeknek a polgároknak a bőrszíne ebben a tekintetben teljesen indifferens. Amúgy szín alapján annyira nagyon nem lógnának ki a sorból.

Toadwart66 2015.09.26. 18:44:23

@midnight coder: Rendben, Midnight. Valójában én is ezzel kezdtem. Persze, hogy hülye felvetés. Ez most nem is annyira a bevándorlókról szól. Az az érdekes inkább, hogy megáll-e Magyarországról a fiatalok kivándorlása, illetve lesz-e valaki, aki ezt 4 milliós szegény réteget meg tudja-e szólítani? Annyira leszakadt réteg, hogy szerintem választást még nem lehet velük nyerni, mert apolitikusak, kiábrándultak. Jelenleg szociáldemokrata párt nincs, olyan legalábbis, aki komolyan venné ezt nincs. Orbán valószínűleg stabilizálja a hatalmát. De lesz-e olyan baloldali tömörülés, akire oda kell figyelnie? Szerintem szükség lenne rá, csak úgy, hogy egy kicsit a körmére nézzenek. Ha ilyen nem lesz, akkor marad a falange, ami 1943 után már eltávolodott a fasizmustól, bár nem is volt igazából az. Nézd, azt én nem tartom jónak, ha a szakszervezeti vezetők Orbántól függenek. Jelenleg a munkavállalók nagyon kiszolgáltatottak, nézz csak meg egy pedagógust. A menekültek kérdése nagyon bonyolult. most, hogy az oroszok is beszálltak Aszad oldalán még inkább az lett. Ez egy bonyolult, soktényezős játszma. Az, aki ennek a végét meg tudja jósolni, nem mond igazat. Európa is csak improvizál. Az események midig egy lépéssel elöl járnak.

Toadwart66 2015.09.26. 18:59:13

@midnight coder: Ja, még annyit. Sok helyen olvastam, külföldi oldalakon is, hogy az ISIS-t egy szervezett katonai akcióval viszonylag könnyen fel lehetne számolni. Nem tudom, mert nem vagyok katonai szakértő. Az amcsik, most kiképeztek egy csomó szír ellenzékit, akik ezt megköszönték, majd átálltak. Ez nagy fiaskó. Szárazföldi haderőt, az oroszokon kívül, mind Európa, mind Amerika nem mer bevetni. Megpróbálják a helyieket felfegyverezni. De szír ellenálló csoportból azt hiszem van vagy ötven. Én nem mernék fegyvert adni nekik. Ilyen kaotikus háború még szerintem nem volt soha. Az Al Kaida pl. most a Kalifátussal ellenséges, de nem hiszem, hogy bárkinek megbízható szövetségese lenne.

egysmás 2015.09.26. 20:26:35

"Vannak persze definíciók, kritériumok, de azokat most rugdossuk félre nyugodtan."

:D

Komoly egy tanulmánynak indul! :D

Toadwart66 2015.09.26. 20:37:18

@egysmás: Dehogy tanulmány. Isten ments, kedves Egysmás. Azt egészen más másból írnám és unalmas lenne, tele idióta hivatkozással. Mondjuk a karitévaj felhasználásáról. :)

egysmás 2015.09.26. 20:44:41

@Toadwart66: Olyat még nem ettem.

Szerintem viszont lehet az ember egyedül is liberális, fasiszta, náci, vagy monarchista.
Meg sültbolond is.

Toadwart66 2015.09.26. 20:50:54

@egysmás: Igaz. Bolond nagyon is. Tanúkat is tudok szerezni hozzá, magamról.

László Medve 2015.09.26. 21:03:48

Igen, lehet. Az is lehet, hogy aki blogolt az egy véleménynáci? Igen, lehet. Az is lehet, hogy ha a villamosnak farka volna, akkor nem így neveznék. De, ha a libbancsok által valamikor oly annyira kedvelt Vásárhelyi Miklós fasiszta volt (az volt, párttagként), akkor Orbán nem lehet fasiszta, viszont, akkor, aki Miki elveit vallja az mind nácifasiszta? Igen, lehet.
És most Itt az ínyenceknek egy igazi rasszista előadása (csak terjesztem): www.youtube.com/watch?v=cdHg9TADZyA

László Medve 2015.09.26. 21:06:19

Ja, a köztársasági csürhe meg ministránsok gyülekezete volt. Imádott táncos idiótája a libbancsoknak meg bérmálkozgatott. (Megfejtés: mindenki Ferije.)

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2015.09.26. 21:14:40

Mi a baj a fasizmussal? Hogy rühelli a mocskos vörös disznókat? Az olyan szarokat mint Kón Béla, Szamuely, Rákosi, Kádár, Gyurcsány meg a többiek? A Bauer-Pető Iván féle SZADESZES gecizsidókat? Ez a baj vele BAZMEG?!

egysmás 2015.09.26. 21:16:15

@Jóléti Dán Kekszesdoboz: nem, hanem, hogy kinyiffantják azokat, akik nem tetszenek a vezetőiknek.

Toadwart66 2015.09.26. 21:25:28

@László Medve: Én is azt írtam, hogy nem fasiszta. A Caudillo-hoz hasonlítottam, a Falange olyasmi volt, mint most a Fidesz. Nézd meg, hogy hányféle pártból van összetákolva. Orbán vezénylő tábornoknak képzeli magát. Szerintem, mint politikus Franco jóval tehetségesebb volt, és tényleg katonatiszt, bár gátlástalan. Orbán csak egy sima jogász. A köztársaság nem csürhe. Ez nem igaz, te is jól tudod. Csak dühből írsz ilyesmiket. Gyurcsányt nyugodtan lehet szidni, arra van, pont, mint Orbán. Istent azért ne csináljunk belőle, csak azért mert gátlástalanul átgázol mindenkin.

Toadwart66 2015.09.26. 21:35:15

@Jóléti Dán Kekszesdoboz: Nem, Keksz. Egy diktatúra soha nem mérlegel. Ha nem tetszik neki valaki megbünteti. Nem feltétlenül megöli, elég ha tönkreteszi a karrierjét, mint a késői Kádár-rendszerben. Az a baj, hogy bárkit kinyírhatnak, téged is, engem is, mindenkit, ha valami miatt tiltakozik. A fasizmus azért nem jó, mert az emberek minden lépését szabályozni akarja. Ha van pénzed, akkor nyáron lemehetsz a tengerparta nyaralni, egy fasiszta állam ezt bármikor megtilthatja neked. Kommunisták nincsenek Magyarországon, akik annak mondják magukat, kicsit dilisek. Fasiszták viszont vígan menetelnek, kéményseprőnek öltözve, nagy pocakkal.

Toadwart66 2015.09.26. 21:37:44

@Jóléti Dán Kekszesdoboz: Légyszi, ne használj durva kifejezéseket. Köszi.

Hajdú Peter 2015.09.27. 00:18:49

"Magyarországon jelenleg túlságosan sokan akarják a Rendet és nem értékelik túl sokra a Szabadságot."

Sokra megyunk majd a szabadsaggal, amikor 10 ev mulva az arabok megkezdik az emberek lefejezeset a saria neveben.

Toadwart66 2015.09.27. 01:06:17

@Hajdú Peter: Nincs igazad. 2016-ban kezdik el a lefejezéseket. Azt hiszem ezt olvastam. 2010-re már végeznek Európa lakosságával. A Brit-szigeteken még marad néhány túlélő, de Magyarország Irakhoz fog tartozni. Úgy tudom az összes arab lefejezéssel múlatja az idejét. Egyiptomban már nem is nagyon él senki, mert lefejezték egymást.

László Medve 2015.09.27. 10:39:38

@Toadwart66: Nem istenítem, már hosszú évtizedek óta van saját véleményem. Valóban van hasonlóság a falangistákkal, de csak felületi szerintem. A köztársaságiakat a tetteik alapján minősítettem csürhének (meg mert nem vagyok balos), de a falangisták is hozták az akkor elvárható színvonalat.

Toadwart66 2015.09.27. 12:03:36

@László Medve: Igazad van, kedves Medve. Nekem két bajom van ezzel a rendszerrel. Az egyik, hogy nagyon nagy a korrupció, a másik az, hogy magára hagyta a szegényeket. Az utóbbiak képviseletéhez kéne egy igazi baloldali, szociáldemokrata párt, ami, és ebben közöttünk valószínűleg nincs vita, jelenleg nincs. A baloldalnak vannak értékei, szolidaritás, szakszervezetek, érdekképviselet, társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése, üdültetés biztosítás, hátrányos helyzetű, tehetséges gyerekek segítése, de ide sorolnám még akár a munkás önképzőköröket is, persze nem ideológiai , inkább művelődési célból. Ezt valakinek következetesen fel kellene vállalni. Én most az látom a baloldalon egy csomó párt össze-vissza rohangál, mindenféle irányba és fúrja egymást. Veszekszenek a semmin. A DK-sok és az MSZP-sek szívből gyűlölik egymást, olyan ribilliót tudnak csapni a fórumokon, hogy az ember csak les ki a fejéből. Ez komikus, de egyben szomorú.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2015.10.10. 23:22:51

@Toadwart66: A spanyol fasizmusról szóló rész kifejezetten hiánypótló volt a számomra. Én mindig az olasz fasizmushoz és Mussolinihez mértem magamban Orbán rendszerét.
Hogy fasiszta-e Orbán arra nem akarom lezárt kérdésként megválaszolni. De azért egy pár szempont. Melyik EU-s ország hasonlít legjobban Mussolini Olaszországához? (Ok, a poszt után már Franco Spanyolországával lenne a még "gonoszabb" kérdés.) Ha ma létezne a fasizmus modernizált, demokratizált verzióban, az hogy nézne ki?
Én amúgy nem ragaszkodom egyáltalán ahhoz, hogy az orbánizmust fasizmusnak nevezzük, én inkább a pocsék demokrácia elnevezésre szavaznék, haverok között fos-demokrcáia is.
süti beállítások módosítása