Minden, ami van, meg olyasmik is, amik nincsenek

NemGogol

NemGogol

Putyin a saját vezetése alatt egy Nyugat-ellenes koalíciót akar létrehozni

Interjú Julija Timosenko-val, Ukrajna volt miniszterelnöknőjével

2015. október 29. - Toadwart66

1446057978_785947_1446058128_noticia_normal.jpgJulija Timosenko a Madridban adott interjúja közben


A narancsos forradalom vezetője reagált a Kreml politikai és katonai manővereire

Julija Volodimirivna Timosenko (54), (született: Dnyipropetrovszk, 1960) egy tolsztoji jellemvonásokkal rendelkező asszony, aki kiemelkedő főszereplője annak a háborúnak és békének amely a posztszovjet térséget jellemzi a XXI. században. Pályafutását jelentős hullámzások kísérték. A 2004-es ukrán narancsos forradalom karizmatikus hősnője két alkalommal foglalta el a kormány miniszterelnöki székét az országban. Először 2005 és 2007 között, majd 2010-ig. Ezt követően elvesztette az elnökválasztást Viktor Janukovics (65) ellen. Oroszbarát vetélytársa pont az a vezető volt, aki megállította a narancsos forradalom szökőárját. Janukovics mandátuma alatt, Timosenko csaknem három évet töltött börtönben hatalommal való visszaélés miatt, köztudomásúlag politikai megfontolásból. A börtönben töltött napjai 2014. február 22-én értek véget, miután egy tüntetés, az Euromaidan, megdöntötte Janukovicsot, és így Timosenko visszanyerhette a szabadságát.

jano-putyin.jpgAz oroszbarát Viktor Janukovics és egy orosz barátja

(Megjegyzés: Euromaidan, 2013. november 21-én a tüntetők Kijev főterén – a Függetlenség terén – gyűltek össze, tiltakozva Viktor Janukovics elnök azon határozata ellen, hogy felfüggeszti a társulási megállapodás aláírását az EU-val. A forradalom számos áldozattal járt, Janukovics lemondott,  az előrehozott választásokat Petro Porosenko  (50) nyerte meg.)

Timosenko nem veszítette el a küzdőképességét, továbbra is ő vezeti a Haza (Batkivshchyna) pártot, melynek a közvélemény-kutatások szerint egyre nagyobb a támogatottsága. Egy Madridban adott friss interjújában arra figyelmeztetett, hogy "Putyin a saját vezetése alatt egy Nyugat-ellenes koalíciót akar létrehozni".images_9.jpg

Kérdés: A fegyverszünet Keleten úgy tűnik stabilizálódik. Mit gondol, mi most Putyin célja? Jegeli a konfliktust, hogy aláaknázza Ukrajna fejlődését és stabilitását? Ki akar kényszeríteni egy új szövetségi rendszert?

Válasz: Ezek célok. De a legnagyobb tévedés, amit ezzel kapcsolatban el lehet követni, azt éreztetni, hogy ez kizárólag Ukrajna belügye. Putyin tervei túlmutatnak Ukrajnán. Szeretne újra kialakítani egy kétpólusú világot, egy Nyugat-ellenes koalíciót, melyben az orosz elnök venné át a vezetést. Putyin most teszteli a nemzetközi intézmények reakciót, hogy miként válaszolnak a kihívásokra. Ezeknek a kísérleteknek eredményeként világossá vált számára, hogy ezek az intézmények nem képesek válaszolni a durva kihívásokra.

Kérdés: Hogyan ítéli meg az orosz katonai műveleteket Szíriában?

Válasz: Mindez annak a tervnek a része, hogy egy új Nyugat-ellenes koalíciót hozzon létre. Szíriát abban az összefüggésben használja, hogy legitimálja a folyamatos törekvését egy Nyugat-ellenes szövetség létrehozására. De vajon Putyin elég erős-e ahhoz, hogy szándékai szerint véghez vigye ezt politikát? A valóság az, hogy nincs elég erőforrása. Az orosz gazdaság elég gyenge és a Nyugattal összehasonlítva a fegyveres erői sem olyan erősek. Putyin legnagyobb előnye a Nyugat gyenge és széttöredezett politikai akarata. A nem megfelelő válaszreakciók az ő tetteire. Amit most csinál, az pont az, hogy kihasználja ezeket az előnyöket.

Kérdés: Ön csalódott a Nyugat hozzáállása miatt az ukrán konfliktus ügyében?

Válasz: Ukrajnában az az általános nézet, hogy a Nyugat nem teljesítette azokat az feltételeket amiket elvártak tőle, főleg azzal az 1994-es budapesti szándéknyilatkozattal kapcsolatosan, amelyben Ukrajna leszerelte a nukleáris fegyverarzenálját, és a Nyugat ígértet tett arra, hogy ennek fejében biztosítja az ország területi integritását. Személy szerint osztom ezt a csalódást, mivel, amikor egy nemzetközi megállapodást nem tartatnak tiszteletben, akkor senki sem érezheti magát biztonságban.

Kérdés: Valószínűnek tartja azt, hogy Ukrajna visszaszerezheti a Krím-félsziget feletti ellenőrzését?

Válasz: Az, hogy a Krím-félsziget visszakerüljön, kötelező jellegű. Nemcsak Ukrajna miatt, hanem a világ jövőjét tekintve is. Ha ez nem történik meg, akkor egyetlenegy nemzetközi garancia sem ér még annyit sem, mint amennyit az a a papír amire írták.

Kérdés: Hogyan csökkenthető a válság Keleten?

Válasz: Ahhoz, hogy elérjük a békét, arra van szükség, hogy vonják vissza az orosz csapatokat az ukrán területekről és nemzetközi megfigyelők segítségével állítsák helyre az ellenőrzést a határ felett. Úgy hiszem, Putyin nem hajlandó elindulni ezen az úton. Azt gondolom, azért fogadta el a minszki megállapodásokat, hogy időt nyerjen. Ezt arra használta fel, hogy elkerülje a szankciók szigorítását. Arra, hogy megelőzze egyes országok hajlandóságát, hogy védelmi fegyvereket adjanak Ukrajnának. Hogy újraszervezze és nyomatékot adjon a katonai akcióinak Ukrajnában, beleértve a katonai bázisok építését az ukrán határon, ami jelenleg is folyamatban van. És mindenekelőtt, megtartani Ukrajnát mint egy olyan szimbólumot, amely rombolja Európa egységét és hogy beavatkozzon (kényszert gyakoroljon) Európa és az Egyesült Államok közötti kapcsolatokba. Ez ez amit csinál. Ezért fontos elkezdeni egy B terv végrehajtását. Növelni kell a nyomást a Kremlre a szankciók és az elszigeteltség kilátásba helyezésével. Egyértelművé kell tenni azt, hogy az agresszió költségei nem kifizetődőek.

Forrás: “Putin quiere crear y liderar una coalición anti-Occidente” (El País, Andrea Rizzi. Madrid. 29 OCT 2015 - 10:33 CET)

5577464_923f7ee7710d511b44cf080ed95ea094_x.jpgFotó: Alexander Prokopenko / AFP

2.jpgJulija Timosenko a börtönből való szabadulása után

A sajtónak adott első interjújában könnyes szemmel jelentette ki: „A legnagyobb boldogság számomra egy bűnözők nélküli, új Ukrajnába érkezni.” Timosenko hősöknek nevezte a tüntetőket  a kijevi Függetlenség téren tartott beszédében, és Viktor Janukovics elnök felelősségre vonására szólított fel.

„Ha valaki azt mondja, hogy befejeztétek küldetéseteket és hazautazhattok, s a többit majd mások folytatják helyettetek, ne higgyétek el egyetlen szavát sem! Addig, amíg végig nem viszitek az ügyeteket az utolsó lépésig, senkinek nincs joga elmenni innen. Azért, mert ti változtattatok meg mindent. Nem a politikusok, nem a képviselők és a nem a külvilág. Senki rajtatok kívül ezt nem tudta volna véghezvinni” – hangsúlyozta.

Folytatás: 
Megviselték a börtönévek Julija Timosenkót

A bejegyzés trackback címe:

https://nemgogol.blog.hu/api/trackback/id/tr318031200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman főszerkesztőhelyettes · http://bircahang.org 2015.10.29. 16:58:01

A szökött rab Timosenko beleőrült, hogy nem őt nevezte ki Washington Ukrajna elnökének.

MAXELL birkaman buzizó \\http.birkafing.org 2015.10.29. 17:26:02

@maxval bircaman főszerkesztőhelyettes: Ukrajna élére egy kipróbált bulgár szakpolitikus kellene, mondjuk Nemsokat Lopkodov. Enélkül fél év és államcsőd!

kilenctizenegy 2015.10.30. 01:37:45

Érdekes, hogy a blog puccsnak nevezi a Majdan-i Forradalmat, és abban is téved, hogy az Porosenkót juttatta volna hatalomra. A Forradalom után Jacenyuk jutott hatalomra, Porosenko választáson győzött. Puccsisták nem szoktak választásokat kiírni.

Toadwart66 2015.10.30. 05:48:11

@kilenctizenegy: Igazad van. Elég ellentmondásos cikkek jelentek meg a magyar sajtóban erről. A spanyolok is forradalomnak írják. Lusta voltam ezt is lefordítani. Magyar forrásokból loptam. Francba. Kösz, hogy szóltál.

röf 2015.10.30. 06:01:57

A Putyin-ellenes koalíció már rég készen van....

midnight coder 2015.10.30. 07:05:25

1. Nyugat ellenes koalíciót elég nehéz lenne összehozni, mivel olyan hogy Nyugat már nemigen létezik. Van az USA, és Izrael, és van a nekik alárendelt EU aki egy füttyentésükre teljesítik minden kívánságukat, legalábbis a németek - és az EU vezető ereje jelenleg Németország.

2. Az USA megpuccsolta a törvényesen választott ukrán elnököt. Az, hogy a helyére az ukrán neonácik kerültek... nos, ez kb. annyira volt várható, ahogy az arab tavasz után is csak a hülye hitte azt, hogy majd derék kleptokraták veszik át a hatalmat és nem tömeggyilkos iszlamisták.

Az, ami ma a Közel-Keleten zajlik, az USA bűne. Ezért nemzetközi bíróság elé kellene állítani Busht és Obamát emberiesség elleni bűnök vádjával, mert ők ágyaztak meg az ISIS-nek.

Tyimosenkó pedig egy politikus. Kétlem, hogy ártatlanul ülne - ami persze nem jelenti azt, hogy bűnösebb mint Gyurcsány vagy Orbán, vagy bármelyik másik magyar politikai vezető aki már volt hatalmon.

midnight coder 2015.10.30. 07:06:23

@röf: Azt nem nevezném koalíciónak hogy Merkel nyalja Obama talpát.

gmihaly621 2015.10.30. 07:29:19

@midnight coder: Az amerikaiak most fizettetik ki a németekkel az "újjáépítés" idején megadott egyenlő esélyeket, és a gazdasági-politikia rásegítéseket. Nem biztos, hogy mindenre elég lesz a Németország által felhalmozott gazdaságio-politikai potenciál. Ráadásul a hülye "alapelvek" "takarásában" az angolok, franciák lapulnak, mint tehénlepény a fűben. Már megint belerángatják a fritzeket valami furcsába és "megnémetezhetetlen"-be. Ez is egy "opció".

Toadwart66 2015.10.30. 07:36:39

@midnight coder: Kedves Midnight, azért örültem, hogy rátaláltam erre az interjúra, mert a magyar sajtó erősen oroszbarát. Nem vagyok Ukrajna szakértő, de így Timosenko véleményét is megismerhetjük. Timosenko-ról azt tudom, hogy pont amiért ült, azért nem kellet volna, másért igen. Ebben a régióban azonban ez nem szokatlan. Nem tudok állást foglalni ebben a témában, mert nincs elég információm. Próbáltam korrekten lefordítani az interjút. Van persze saját véleményem is, de utána kell olvasnom egy csomó dolognak. A magyar sajtóval már többször jártam úgy, hogy egymás cikket vették át, vagy kritizálták. A lengyel választások is sokkal elfogulatlanabbul jelennek meg a külföldi sajtóban. Van olyan írás, amit átvettek ugyan, de a kellemetlen részeket kihagyták belőle. Az ukrán kérdés nagyon bonyolult. Igazából oroszul kéne tudnom, de sajnos nem tudok, pedig részt vettem egypár orosz órán. Putyinban azonban nem nagyon bízok. Az orosz közösségi oldalakon szoktam a képeket nézegetni, mivel azokból valami lejön arról, hogy miként élnek az oroszok. Nem igazán jól.

Ad Dio 2015.10.30. 08:02:15

Ha ez a forgatókönyv jön létre, azt éppen az olyan emberek kényszerítik ki, mint Timosenko. Oroszország az USA ellensége, akivel szemben látványosan fel lehet lépni. A terror elleni háború nem jött be, mivel csak botladozni tudnak azokon a frontokon. Oroszország bevált és jó.

Azt kell mindenáron megakadályozni, hogy Európa és Oroszország közeledjen egymáshoz. Mondjuk így.

Kár hogy mindkét érintett félnek előnyére lenne a közeledés...

Ad Dio 2015.10.30. 08:07:19

@Toadwart66:

"Putyinban azonban nem nagyon bízok."

Bízni? Politikusban? A gondolatot sem értem.

A politikusok nem grál lovagok, hanem profi hatalmászok, akik a pozícióikkal élnek. Az a kérdés, hogy egy-egy szereplő motivációi mennyire megimerhetőek és amennyiben azok, akkor a magunk érdekeit segíti vagy gyengíti.

Putyin ebből a szempontból a könnyebb szereplők közül való.

kilenctizenegy 2015.10.30. 08:50:26

Ne foglalkozz Midnigth-tal, az orosz álláspontot szajkózza kritikátlanul. Vannak pár százan magyar fórumokon is, akik teljesen az orosz propaganda szókészletét és érveit használják. Azt pl., hogy "ukrán neonácik" jönnek a forradalom után, már a forradalom alatt szajkózták, aztán nem tudtak vágányt váltani, amikor a szabad választásokon a neonácik teljesen marginalizálódtak, és polgári pártok alkotják a parlamentet. Az "amerikai puccsisták" szöveg pedig azért van, mert Oroszország a háborúval nyíltan megsértette a Budapesti Egyezményt, és görcsösen igazolni akarják, hogy a nyugatiak "már korábban megsértették".

Amúgy kösz a cikket.

Ad Dio 2015.10.30. 09:14:11

@kilenctizenegy:

Ez a vélekedés éppen olyan mértékben féligazság, mint a - joggal - kritizált álláspont.
süti beállítások módosítása