Minden, ami van, meg olyasmik is, amik nincsenek

NemGogol

NemGogol

Bűnözési hullám a chicagói iskolákban

2016. február 09. - Toadwart66

letoltes_5.jpg

"Döntés született arról, hogy a köznevelési kerekasztal vezetője a frissen kinevezett oktatási államtitkár, Palkovics László legyen, kéthetente üléseznek, közben pedig a munkacsoportok tárgyalnak."

Balog azonnali lépéseket ígért a köznevelési kerekasztalnál

A hetvenes és nyolcvanas években hatalmas és kegyetlen bűnözési hullám söpört végig Chicagóban. Rablások, gyilkosságok, zsarolások tartották rettegésben a város békés lakosságát. Virágzott a kábítószer kereskedelem, a prostitúció, a szerencsejáték és kaparós sorsjegy ipar. A szervezett alvilág rátette a kezét a plüss játékok halászatára is. A bűnözők tulajdonába került a városban található összes plüss kiadó automata. A hivatal által kivetett iparűzési adó azonnal a fegyverkereskedők kezébe került. A bűnös úton megszerzett piszkos pénzeket a társadalombiztosítás segítségével mosták tisztára.

A hatalmas, jól szervezett bűnözés mögött egyetlen ember, „Red Chicks” John állt. A hírhedt bűnöző 1966. január 15-én, meglehetősen gyanús körülmények között született, Chicagóban. A „Red Chicks” nevet azért kapta, mivel eredeti neve John Redchicks volt.

Születése előtt az anyjának fogalma sem volt arról, hogy várandós. Apja ezt a tényt a terhesség ideje alatt mindvégig eltitkolta a mit sem sejtő nő elől. Mrs. Redchcik először rettenetesen felháborodott amikor értesült arról, hogy valakitől gyereket vár. Válással fenyegetőzött, de a végén megbocsájtott a férjének és megszülte a gyermeket. Kapcsolatuk azonban ezután már soha nem állt teljesen helyre.

Bizonytalan származása ellenére „Red Chicks” Johnt az anyja mindvégig a sajátjaként nevelte és a lehetőségei szerint megpróbált szeretetteljes családi körülményeket biztosítani a számára. Johnt ez nem nagyon érdekelte.

A fiú apja a chicagói rendőrségnél dogozott. Nyugdíjba vonulása után derült ki, hogy soha nem is tartozott a rendőrség állományába. Felettesei azzal védekeztek, hogy nagyon megszokták a jelenlétét, ezért soha nem is kérdezték meg tőle azt, hogy egyáltalán mit keres ott. Legfőbb érvük az volt, hogy még szabályos öltözőszekrénye is volt a 10. kerületi kapitányságon. (3315 West Ogden Avenue Chicago, IL 60623). Emiatt aztán senki sem gyanakodott rá. Kollégái rendes, becsületes embernek tartották, aki nagyon szívesen vitt haza magával különféle értékes műtárgyakat és ékszereket a bűnügyi helyszínekről.

– Rajongott a szép tárgyakért és meglehetősen jó ízlése volt. – mondta az egyik járőrtársa – Nagyon meglepődtem amikor megtudtam, hogy nem is a társam, hanem csak egy egyszerű járókelő volt. Teljesen elképesztett az eset.

„Red Chicks” 1975-ben megzsarolta a szüleit azzal, hogy a tudomására jutott, rendszeresen lefekszenek egymással. 2.000 dollárt követelt a hallgatásáért cserébe. Azzal fenyegetőzött, ha nem fizetnek, kitálal az ügyről a sajtónak. A szülei megrémültek és teljesítették gyermekük követelését. A fiú ezután havi rendszerességgel megismételte ezt. A szülők egyébként tényleg gyakran lefeküdtek egymással, amiről – mint később kiderült – „Red Chiks” egészen jó minőségű fotókat készített és eladta azokat az osztálytársainak.

Iskoláit a William H Ray Elementary School-ban, majd a Logandale Middle School-ban végezte, de ezt semmiféle írásos dokumentum nem támasztja alá. „Red Chicks” John minden nyomot gondosan eltüntetett maga után. Közvetett bizonyítékok alapján a fiú azonban valóbán ezekbe az intézményekbe járhatott. A Logandale Middle School akkori igazgatónője, Ms. Evelyn Roman így emlékszik erre az időszakra:

– Igen, valóban. Különös idők voltak. Mindannyian rengeteg védelmi pénzt fizettünk akkoriban. Ha jól emlékszem tényleg Johnny-nak hívták azt tehetséges fiút, aki a tanárokat a tanulókkal, a tanulókat pedig a tanárokkal zsarolta meg. Emlékeim szerint nagyon sikeresen. Sok gyereket a szülei azért is vettek ki az iskolánkból, mivel nem tudtak fizetni „Red Chicks”-nek. A környéken rendszeressé vált a szülők zaklatása és brutális megverése. A fiú egyébként kiváló szervező volt. Átvette az iskolai menza üzemeltetését, és a takarítási szolgálatot. Valahonnan Mexikóból még fegyvereseket is hozatott. Az étkezdében akkoriban fényes és pazar partikat rendezett. Ezeken rendszeresen részt vettek a város hírességei is. Kiváló kapcsolatokat épített ki a chicagói városi vezetéssel. Az akkori polgármester, Harold Washington nagyon jó barátja volt Johnny-nak. Mr. Washington intézte el azt számunkra, hogy a Logandale Middle School delfináriumot, aquaparkot, vidámparkot, állatkertet és csúcskategóriás nehézfegyvereket kapott. Az óriáskerék talán még most is megvan valahol.

„Red Chicks” John 1980-ban Dwayne Betts-t, a kémiatanárát arra kényszerítette, hogy dolgozza ki számára azt, hogy miként lehetne a közönséges finomlisztből egy kokainszerű anyagot előállítani. A tanár megpróbált azzal érvelni, hogy az már most is nagyon hasonló anyag. A beszélgetés során a tanár bekerült a traumatológiára. A fiú ezután meglátogatta őt a kórházban és elmagyarázta neki, hogy „Red Chicks” emberei üzemeltetik a lélegeztetőgépeket. Elmondta, tulajdonképpen neki olyan lisztre lenne szüksége, ami úgy is hat, mint a kokain. Felépülése után Mr. Betts rögtön elő is állított egy cocaflour nevű nagy hatású hallucinogén anyagot. Átadta a receptet a fiúnak, majd rejtélyes körülmények között eltűnt valahol Lappföldön. A cocaflour egyik legveszélyesebb mellékhatása az volt, hogy pillanatok alatt kóros mértékű túlsúlyt okozott. Ez különösen a topmodellek életét keserítette meg.

A cocaflour segítségével ezután már „Red Chicks” felügyelte Chicago összes elemi-, és középiskolájának működtetését, üzemeltetését, a hozzájuk tartozó menzákkal és iskolabuszokkal együtt. Pár év alatt hatalmas befolyásra tett szert a város főiskoláin és egyetemein is

A chicagói alvilág teljesen tehetetlen volt a fiúval szemben, mivel ő állandóan a szövetségi gyermekvédelmi törvényre hivatkozott. „Big Gopher” Masseria visszaemlékezéseiben a chicagói maffia legsötétebb időszakának nevezte a nyolcvanas éveket:

– Zsarolásokkal, emberrablásokkal, robbantásokkal tartottak minket rettegésben. Mit tudtunk volna kezdeni 1.300, féktelenül és iszonyatosan hangosan rohangáló iskolással, valamint a hozzájuk tartozó, állig felfegyverzett tanári karral? Sajnos, engednünk kellett a követeléseiknek. Ráadásul az akcióinkról valahogy mindig előre értesültek. Valószínűleg a saját gyermekeink dobtak fel minket „Red Chick” Johnny-nál. Egy közönséges bankautomatát sem tudtunk úgy kifosztani, hogy ne csaptak volna le ránk azonnal. Teljesen tehetetlenek voltunk velük szemben. Kihez fordulhattunk volna? Mondtuk volna talán azt a rendőröknek, hogy rablás után kiraboltak minket? Ekkoriban amúgy is „Red Chicks” Johnny kezében volt az egész chicagói rendőrség. Emlékszem az apjának még egy szabályos öltözőszekrényt is szerzett a 10. kerületi kapitányságon (3315 West Ogden Avenue Chicago, IL 60623). „Red Chicks” felbukkanása előtt az ilyesmi elképzelhetetlen lett volna. A chicagói rendőrség mindig is híres volt arról, hogy gondosan ügyel az öltözőszekrényeire.

A nyolcvanas évek közepére a fiú kiegyezett a maffiával, ami lényegében azt jelentette, hogy átvette a szervezett alvilág irányítását. A bűnözőket rákényszerítette a rendszeres esti fogmosásra, és arra, hogy 10 órára mindannyian ágyban legyenek, valamint végezzenek azokkal, akiket a fiú veszélyesnek ítélt.

Az oktatási rendszer összekapcsolása a szervezett bűnözéssel zseniális ötlet volt „Red Chick” John részéről. Vezetése alatt a tanterveket egy kicsit átalakították. A tanulók elsajátították a zsebtolvajlás alapjait, a spontánnak tűnő fosztogatást és az utcai harcot. A művészeti oktatás keretében a diákok megismerkedhettek a pénz-, a különféle hivatalos okmányok-, illetve ügyiratok készségszintű hamisításával. Rendkívül népszerűek voltak a mackós szakkörök és az autósbombák. Az iskolák környékén rendszeressé váltak a lőgyakorlatok, éleslövészetek. A chicagói iskolarendszer hatalmas pénzforgalmat bonyolított le akkoriban.

A bűnözési hullámnak végül az vetett véget, hogy „Red Chiks” John a 80-as évek végén kijelentette, úgy érzi, elvégezte az iskoláit és elindult a illinois-i kormányzóválasztáson.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemgogol.blog.hu/api/trackback/id/tr918376536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

virgo 2016.02.10. 10:59:32

"Születése előtt az anyjának fogalma sem volt arról, hogy várandós. Apja ezt a tényt a terhesség ideje alatt mindvégig eltitkolta a mit sem sejtő nő elől. Mrs. Redchcik először rettenetesen felháborodott amikor értesült arról, hogy valakitől gyereket vár. Válással fenyegetőzött, de a végén megbocsájtott a férjének és megszülte a gyermeket. Kapcsolatuk azonban ezután már soha nem állt teljesen helyre."

Másodjára olvasom, de ennek így se füle, se farka.
süti beállítások módosítása