Minden, ami van, meg olyasmik is, amik nincsenek

NemGogol

NemGogol

Erdogan szép új Európája

2016. augusztus 08. - Toadwart66

522027b0-3f9c-4c28-bc6c-f003f11f8c47-620x434.jpeg

"Az EU 53 éve bolondít minket. Mi pedig következetesen bizonyítjuk tisztességességünket, és ugyanezt várjuk az uniótól is. Fel kell hagyniuk a kettős mércék politikájával." (Recep Tayyip Erdoğan)

„Mindent megfontoltam és meggondoltam.” – írta I. Ferenc József 1914. július 28-án. Az Európai Unió szép kis ultimátumot kapott Törökország leválthatatlan köztársasági elnökétől.

A török hadseregnek – igaz jelenleg átalakítás alatt áll – több mint egymillió katonája van és nagyjából 17 millió embert képes mozgósítani. A júliusi, egészen furcsa puccskísérlet után a hadsereg és a titkosszolgálat valószínűleg közvetlen elnöki ellenőrzés alá fog kerülni. Vajon mihez kezd majd a NATO egy olyan tagországgal, amelynek ármádiáját az egyre inkább kiszámíthatatlan Recep Erdoğan vezeti? Milyen fegyvereket mernek majd a kezébe adni? Mernek-e egyáltalán szólni neki, ha valami gaztettet kíván ezekkel véghezvinni? Nem lesznek könnyű döntések.

53 éve, 1963 szeptember 12-én, amikor Törökország aláírta az ankarai egyezményt, Kelet-Európa még jelentős sikereket aratott a béke frontján és az ezzel párhuzamosan folytatott, a nemzetközi imperializmus elleni küzdelemben. Az igazság kedvéért azt azért mindenképpen hozzá kell tenni mindehhez, hogy Komunistická Strana Československa lapja, a Rudé právó nagyjából ezzel egy időben tájékoztatást tett közzé az 1949-54 közötti időszak pereiről, miszerint a békeharc során történtek némi túlkapások. Valami olyasmik, mint amik most Törökországban zajlanak.

53 éve tehát Magyarország nem vághatott bele az elnök által említett török-bolondításba.

Szijjártó Péter bátran kijelentette ország-világ előtt, hogy „a magyar külügy Törökország esetében semmiféle antidemokratikus folyamatot nem lát”. Isztambul mellékutcáiban ezek szerint teljesen veszélytelenül lehet kocogni. Erdoğan elnök fáradhatatlan ténykedésének fényében ez azt jelenti, hogy a magyar kormány inkább saját magát tetteti hülyének a törökországi eseményekkel kapcsolatban, azaz „következetesen bizonyítjuk tisztességtelenségünket, és ugyanezt várnánk el az uniótól is.” A halál torkából kivágtató Szijjártó még azt az is külön kihangsúlyozta, hogy a törökországi puccs az terrorcselekmény volt. Hátha valaki pont emiatt kap kedvet a kvóta elleni népszavazásra.

Nyugat-Európa szokás szerint „mély aggodalommal” és „erős kritikával” követi a törökországi puccskísérlet utáni antidemokratikus folyamatokat, de a megegyezés szerint fizet. A török elnököt valószínűleg ez utóbbi érdekli, a kritika nem. Csak felmutatja az EU és Törökország között kötött menekültügyi megállapodást és nyugodtan tovább folytatja a kifogásolt antidemokratikus folyamatokat. Ha nagyon muszáj, előveszi mellé az univerzális kettős mérce érvelést. Ennek felhasználásával tulajdonképpen mindenféle gazemberség alól könnyedén ki lehet bújni.

Az eddigi tapasztalatok alapján, ha valaki úgy istenigazából nekiveselkedett az ellenségeivel való leszámolásnak, az soha nem tudta magától abbahagyni a keresgélésüket. Még csak pár nap telt el az államcsíny óta, de máris hatalmas tömegben kerültek elő a mit sem sejtő pártütők. Mi lesz később, amikor majd bizonyítási vágyból elkezdik feljelentgetni egymást az emberek.

Erdoğan elnök helyzete rendkívül irigylésre méltó. Úgy tud jelentős EU-s forrásokat lehívni magának, hogy közben nem kell a tagsággal járó nyűgökkel, akadékoskodásokkal pepecselnie. Nyugodtan berendezkedhet hosszútávra.

A kelet-európai lakosság nagy részének láthatóan tetszik Erdoğan férfias és határozott jelleme. A nyámnyila demokraták helyett ők is hasonló vezetőket szeretnének maguknak. Eljut-e a „jó példa” az Atlanti-óceánig, vagy a szokás szerint csak a Lajtáig terjed el? Idővel majd kiderül.

A nyílt diktatúra kiépítése Törökországban rengeteg problémát fog még okozni Európában, de maga az Európai Unió – a menekültválsághoz hasonlóan – képtelen egységes és határozott választ adni. Ez pedig nem lesz olcsó mulatság. Mint minden tisztességes zsaroló, a török elnök is rendszeresen be fogja nyújtani a számlát az Uniónak, amíg az hajlandó fizetni. Ő biztosítja a térségben a stabilitást, amint azt szokásos kihelyezése közben Orbán Viktor is megemlítette Tusványoson. Ez elsőre jól is hangzik. Ennek a látszólagos nyugalomnak azonban valószínűleg rengetegen fognak áldozatul esni, főként civilek.

Az orosz-török fegyverbarátság egészen elképesztő módon alakult mostanában. 2015 október végén a török légierő Szíria felett lelőtt egy Szu-24-es vadászgépet, mivel az szerintük megsértette Törökország légterét. Putyin elnök ezt tagadta és a terroristák cinkosának nevezte Ankarát. A török elnök ezt visszautasította és azzal vádolta meg az oroszokat, hogy a Szíriában élő turkománokat bombázták a terroristák helyett.

Erdoğan egészen 2016 júniusának végéig megtagadta az oroszoktól bocsánatkérést, amikor végre megenyhült a szíve. A török elnök a szíriai háborúban Putyinnal ellentétben Aszad szíriai elnök eltávolítását követelte. A félbeszakított államcsíny előtt pár pillanattal azonban átállt az oroszok oldalára. Putyin elnök szóvivője hálából bejelentette, hogy „meggyőződtek arról, az orosz vadászgépet gülenista puccsisták lőtték le annak idején.” A két pilótát ezek után annak rendje és módja szerint le is tartóztatták. Ma már semmi sem veszélyezteti az orosz-török kapcsolatok felvirágzását.

Putyin Erdoğanon keresztül jelentős nyomást gyakorolhat Európára. A szíriai menekültáradatot Törökország – ha eleget és időben fizetnek érte – valamennyire képes feltartóztatni. A terrorizmust azonban nem, mivel az uniós állampolgárok szabadon mozoghatnak Törökország és Szíria és egyéb országok között. Orosz logisztikai háttérrel a 70-es, 80-as években is viszonylag könnyedén sikerült terrorizálni Nyugat-Európát. Az Európai Unió teljesen feleslegesen pénzeli Erdoğan rendszerét. Stabilnak amúgy is elég stabil. Erre maga az elnök a legjobb garancia.

Az sem elképzelhetetlen, hogy kihasználva a kedvező alkalmat, a török elnök a terrorizmusra hivatkozva be fogja tiltani a kurdbarát Demokrata Néppártot (HDP). Ebben az esetben a térségben még jobban elszabadulhatnak az indulatok. Kurdisztán, mint ország hivatalosan nem létezik, de a becsült kurd népesség 40 millió fő.

Törökországban 20 millió él közülük, akiknek a helyzetén a Erdoğan pártja – az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) – egy ármeneti időszakban megpróbált ugyan javítani, de miután a kurdok a 2015-ös választásokon bejutottak a Török Nagy Nemzetgyűlésbe, a török hadsereg felrúgta a tűzszünetet. Az Iszlám Állam elleni harc ürügyén is legfőképpen a kurdokat támadták.

Ma még nem világos, hogy Erdoğan milyen módszerekkel akarja majd megoldani a kurd etnikum problémáit. Ha békét akar teremteni a délkeleti tartományokban, akkor korlátoznia kell a hatalmi ambícióit, jelentős engedményeket kell tennie és rendszeresen, őszintén el kell beszélgetnie egy pszichológussal. Ha harcolni fog, abból nagyon könnyen kialakulhat egy kegyetlen népirtás, amihez Európa csak asszisztálni tud majd. És persze pénzt adni hozzá.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nemgogol.blog.hu/api/trackback/id/tr619873832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2016.08.09. 09:33:16

Putyin... Erdogan... és a fideszesek ezeknek tapsolnak, mert Viktor is ezt az iskolát követi. Szép jövő...

Ma Baker 2016.08.09. 09:58:14

És vajon az orosz vadászgép lelövés után miért állt hirtelen pálfordulással Erdogan Putyin oldalára a puccs után? Talán mert az USA szervezte ellene a puccsot?
Sokféle hír felröppen ilyenkor és ezek között volt egy olyan is, hogy Erdogannak az orosz titkosszolgálat szólt, hogy vigyázzon a nyaralóban, mert mennek érte a katonák.
Hogy-hogy nem, Erdogant nem sikerült elfogni és 1 hétre rá már haverkodik Putyinnal.
Úgy néz ki ezt az USA baszta el, méghozzá nem kicsit.

chrisred 2016.08.09. 10:28:24

Molotov-Ribbentrop paktum reload.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.08.09. 10:43:25

Erdoğan ráeszmélt, nem mehet Oroszország ellenében, ezért le a kalappal előtte.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.08.09. 10:49:53

@Ma Baker:

Ráeszmélt, a 2 ellensége - a nyugat és Oroszország - közül számára az utóbbi a kisebbik rossz, Oroszország ugyanis nem érdekelt abban, hogy megbukjon a jelenlegi török vezetés.

Továbbra se szabad megbízni egyébként Erdoğanban, ezt aláhúzom, de érdemes kihasználni őt most a nyugat ellen. Egy iszlamistában sosem szabad megbízni. De esetleg használni lehet őket.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.08.09. 10:50:46

@Kampánymigráncs:

Erdoğan nem szép jövő, Putyin igen. A kettőt keverni nagy hiba.

Szalay Miklós 2016.08.09. 10:58:18

Egy alapos kis összefoglaló demokráciáról és diktatúráról, a demokrácia visszásságairól:

egyvilag.hu/temak.shtml#temaid076

(A legfelső sor a kép tetején, "Demokrácia és diktatúra". Az írás doc és pdf formátumban tölthető le. Ez egyébként egy nagyobb mű egy darabja, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)

midnight coder 2016.08.09. 11:35:27

1. Törökország ma is a NATO legnagyobb Közel-keleti szövetségese, és a jelenlegi Nyugat-európai vezetés legfőbb támasza. Ha a nem lenne, akkor most nem egymillió szír dekkolna a németeknél, hanem legalább 10 millió, Merkeléket pedig meglincselték volna a németek akiknek így is tele a tökük a bevándorlókkal.
2. A törökök nem ma lettek ilyenek, sőt nem is tegnap. Soha nem ismerték el Pl. az örmény Holocaustot, soha bocsánatot nem kértek Pl. a keresztre feszített nőkért, és persze aktívan irtották a kurdokat ahogy egyébként ma is. A derék demokratikus európaiak és amerikaiak pedig lelkesen szövetkeztek velük. Ahogy fognak is. Elvégre Erdogan ugyan valóban kínos szövetséges, de Pl. Merkeléknek még kínosabb lenne beismerni, hogy azok felett a szép menekültügyi, emberjogi, stb. egyezmények felett amiket vagy 70 éve kötöttek, bizony eljárt az idő, és ma már Európa rég nincs abban a helyzetben, hogy a világ összes problémáját felvállalja. Különösen nem azokat, amiket az USA idézett elő, lásd Pl. IS létrejötte.

Kelly és a szexi dög 2016.08.09. 12:07:53

Európa egy birka, ha húzna egy kerítést, vége lenne a problémájának, ehelyett szerencsétlenkedik....

Baszki, nincs már mit ellopni... 2016.08.09. 13:05:11

@Ma Baker:

Sok Pravdát olvasol, talán az lehet a gond :)

Baszki, nincs már mit ellopni... 2016.08.09. 13:07:06

@midnight coder:

IS létrejötte az USA hibája? Nno, avass be, Vlagyimir testvér?
süti beállítások módosítása