Minden, ami van, meg olyasmik is, amik nincsenek

NemGogol

NemGogol

A gyanú árnyéka 

2016. augusztus 11. - Toadwart66

kalinak_26.jpg

Robert Kaliňák

A történet szereplői létező személyek, de bármilyen hasonlóság a magyar politikai élethez csupán a véletlen műve.

A főszereplők:  

Robert Fico jogász, a Smer-SD (Irány - Szociáldemokrácia) párt elnöke, szlovák miniszterelnök, sikeres populista. Szlovákia alternatív történelmének megálmodója. 

Robert Kaliňák: jogász, vállalkozó. Smer-SD.  Szlovák belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes, akinek az ágrólszakadt Bašternák több részletben utalgatott 260 ezer eurót. Kétes ügyletei miatt többször próbálták már lemondatni, eddig sikertelenül. 

Ladislav Bašternák: minden hájjal megkent, szegényes körülmények között élő üzletember, ártalmatlan adócsaló. Robert Fico miniszterelnök főbérlője a Bonaparte luxuskompelxumban. Szabadidejében ingatlanspekulációkkal foglalkozik. 

Vasiľ Špirko: a Speciális Ügyészség ügyésze. Ő felügyeli a Kaliňák elleni vizsgálatot, de mivel ügybuzgó tevékenysége kényelmetlenné vált a belügyminiszter számára, a NAKA (Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség) hatalommal való visszaéléssel vádolta meg. Ennek legfőbb célja az, hogy Kaliňák végre hozzáférhessen az ellene szóló iratokhoz.  

Andrej Kiska: villamosmérnök. Szlovákia köztársasági elnöke. Független jelöltként legyőzte Robert Ficót, akiből emiatt nem lehetett köztársasági elnök.  

Bugár Béla: tervezőmérnök. A Most-Híd elnöke. A szlovák parlament, a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának alelnöke. A történetben szereplő ügyben a várakozó álláspontot képviseli.

***

A korrupció olyan szenvedélybetegség, amelynek a hatalomban lévő politikusok nagyon nehezen tudnak ellenállni. Aki még nem próbálta, az nem is tudja milyen nehéz egyáltalán elismerni önmaguknak azt, hogy egy adott esetben pont erről van szó. Ami jár, az ugyanis jár. Ha valaki, vagy valami nem képes kellőképpen tudatosítani a betegekben azt, hogy normális esetben emellett még büntetőeljárási is jár mindehhez, akkor az érintettek gyorsan túllépnek az erkölcsi dilemmákon. A folyamat ezután már öngerjesztővé válik. 

Így fordulhatott elő az az a furcsa konstelláció, hogy a szlovák miniszterelnök egy olyan házban lakik, melyet Ladislav Bašternák adócsalásból szerzett pénzből építtetett fel. Egy tisztességes miniszterelnöknek ilyen esetben azonnal szedelőzködni kezdene onnan és más, kevésbé kompromittáló hajlék után nézne. Nem ez történt. 

Nevezett Bašternák azt is kijelentette, hogy ő bizony soha egyetlen politikussal sem állt kapcsolatban, és nem is találkozott velük. Még azt is hozzátette, kimondottan szegényes életet él. Ez utóbbi rendkívül nagy visszafogottságról és szerénységről tanúskodik a részéről. 

A dolgok néha azonban egészen váratlanul fordulatot vesznek. A média nyomására Bašternák egyszer már megszüntetett adócsalási ügyét kényszerűségből ismét elővettek, de a vizsgálatot egy idő után ismét beszüntették.  Ladislav Bašternáknak katasztrofális mértékben rossz lehet az arcmemóriája és nem igazán képes eligazodni a szlovák politikai élet útvesztőjében. Az általa épített lakóházakban lakik többek között Martin Glváč  a parlament alelnöke, ott van még a főügyész fia és számos híres politikus. Rendkívül hasznos kapcsolatai vannak, amiről azonban ezek szerint nem is sejt semmit. 

Az ügyet még szövevényesebbé teszi az a tény, hogy a puritán életvitelű Bašternák a B. A. Haus nevű cég részvényeinek 17 %-át átruházta Robert Kaliňákra, akit állítása szerint nem is ismer. Ez így egy rendkívül kockázatos üzleti tranzakciónak tűnik. Kaliňák eleinte nem nagyon foglakozott az üggyel és csak azután kezdett el magyarázkodni, miután a Tatra banktól kiszivárogtak az adatok. Ekkor azonban már  valami céges osztalékról beszélt. Magát a gaz szivárogtatót, egy Filip Rybanič nevű alakot el is kapták. 

Vasiľ Špirko ügyész azonban túlságosan komolyan vette a hivatását, és nekilátott feltárni a belügyminiszter kétes ügyleteit, sőt nyilvánosságra is kívánta azokat hozni. Ez nem volt jó ötlet.  Špirko gazdasági bűncselekményekkel foglalkozik, ráadásul rendkívül eredményesen.  Ľuboš Varga vállalkozó jogtalan adóvisszatérítéseivel kapcsolatosan olyan információk birtokába jutott, amelyek állami költségvetésből, illetve európai uniós pénzekből finanszírozott gyanús megrendelésekre utaltak a szlovák belügyminisztérium környékén. Ennek következtében a NAKA (Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség) hatalommal való visszaéléssel gyanúsította meg az elszánt Špirkót.  

A rendőrség arra hivatkozott, hogy ezzel a Speciális Ügyészség ügyésze „veszélybe sodorja az ügyészi funkció komolyságát, a közvélemény nyomásától függő pártatlanságát, és politikai pártokkal, mozgalmakkal hozzák összefüggésbe.” Ez mindenesetre igazán frappáns érvelés.

A szlovák ellenzék folyamatosan Kaliňák eltávolítását követeli, de a kormánykoalíció még azt is megakadályozta, hogy a parlamentben egyáltalán megvitassák ezt a témát. A szlovák belügyminiszter kétes ügyletei ennek ellenére nagy terhet jelentenek a Smer-nek. A párt ráadásul egyre inkább jobbra tolódik, és bizonyos tekintetben kezd a néhai Demokratikus Szlovákiáért Mozgalomra (DSZM) hasonlítani, melynek elnöke Vladimír Mečiar volt. Boris Zala, a Smer-SD európai parlamenti képviselője szerint emiatt a párt sok választót veszíthet el. Zala véleménye szerint Kaliňát nem leváltani kellene, hanem az lenne a legjobb, ha önként távozna. 

Bugár Béla, a Most-Híd elnöke, úgy nyilatkozott, hogy a kormánykoalíció nem támogatja a  belügyminiszter, Robert Kaliňák  ellen beadott bizalmatlansági indítványt. Ez azért érdekes, mivel Bugár régebben többször kritizálta a belügyminisztert. Akkor is, amikor Robert Kaliňák Malina Hedviget hazugnak nevezte és hamis vallomástétellel vádolta meg. A Bašternák-ügyben azonban a semmitevést találta a leginkább hasznosnak.   

2016 júniusában Andrej Kiska köztársasági elnök évértékelő beszédében utalt  a Kaliňa-Bašternák ügyre. Szerinte a belügyminiszternek vállalnia kellene a felelősséget, mivel emiatt már az állampolgári bizalom kerül veszélybe. 

„Önök szerint hány állampolgár hiszi el, hogy a bűnüldöző szervekre és az adóhatóságra nem nehezedik politikai és egyéb nyomás, hogy teljesen függetlenek és számíthatunk a munkájukra?” -- tette fel az érdekes kérdést a köztársasági elnök. Mármint a szlovák.

Egy korrupciós ügyet a legjobb azonnal lezárni, amire a legjobb módszer a belekeveredett egyén önkéntes lemondása. Ez persze azzal a kellemetlenséggel járhat, hogy ezután a hatóságok nagyobb eséllyel deríthetik ki az igazságot. 

„Így szokás ez azokban az országokban, ahol normálisan működik az igazságszolgáltatás, és van tisztességes politikai kultúra. Szlovákiában ez nincs így.” - mondta a köztársasági elnök. Mármint a szlovák. 

A címzettet, magát a belügyminisztert ez a kijelentés nem rendítette meg túlságosan. Bátran elmondta, hogy az összes parlamenti párt közül épp a Smer foglalkozik a legérzékenyebben a politikai felelősségvállalás kérdésével, de az őt érintő Bašternák-ügyben politikai felelősséget nem lát. Ez egy igazán praktikus álláspont a részéről.   

A szegény Bašternákon kívül Kaliňáknak sokkal jelentősebb üzleti kapcsolatai is vannak. Jozef Brhel cégében a Corinexben régebben jogászként tevékenykedett. Miután Kaliňák politikus lett és a Smer először hatalomra került, Brehl cégei 85 millió euró értékben jutottak állami megrendelésekhez. Fico második kormánya még bőkezűbben bánt a patrónussal, Kaliňák ennek következtében mérhetetlenül meggazdagodott. Tipikus kelet-európai karrier. 

Robert Fico miniszterelnök a Kaliňák üggyel egyáltalán nem foglalkozik. Még csak fontolóra sem hajlandó venni, hogy menesztené a belügyminiszterét. Sokkal jobban bosszantják a szlovák követségeken kihelyezett szivárványos zászlók polgári erkölcsöt romboló hatásai.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemgogol.blog.hu/api/trackback/id/tr7010261362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.08.12. 08:46:41

Ha korrupciól hallok, az első gondolatom: mivel sértette a korrupcióval vádolt személy a háttérhatalom érdekeit...

$pi$ 2016.08.12. 09:30:56

"Ez így egy rendkívül kockázatos üzleti tranzakciónak tűnik."

Ezen nagyot derültem, ez jó volt. :D
süti beállítások módosítása