Minden, ami van, meg olyasmik is, amik nincsenek

NemGogol

NemGogol

Mesterséges értetlenség

2017. május 24. - Toadwart66

a6_postcard_edited-02_1_-hrcrhafwwvwgazoqfdpnwxff1u9fsq8p.jpg

Mesterséges értetlenség

„A magyar kormány a megállapodásban érdekelt a Közép-európai Egyetem (CEU) ügyében, sajnálatos, hogy ehhez az amerikai szövetségi kormányzattól nem érkezik támogatás – reagált a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) sajtófőnöke kedden az amerikai külügyi tárca közleményére.”

Az Egyesült Államok többször sürgette már Magyarországot, hogy függessze fel „a módosított felsőoktatási törvény végrehajtását, amely diszkriminatív, súlyos követelményeket támaszt az egyesült államokbeli akkreditációjú magyarországi intézményekkel szemben, valamint fenyegeti az akadémiai szabadságot és függetlenséget." Az amerikaiak azt is többször jelezték, ha a magyarok komolyan tárgyalni óhajtanak valakivel az ügyben, akkor azt közvetlenül az illetékes felekkel tegyék meg.

Az amerikai szövetségi kormányzat tehát nem hajlandó tárgyalni sem a magyar kormánnyal, sem a tárgyalásokra kijelölt Altusz Kristóf miniszterelnöki megbízottal.

Altusz Kristóf, mint kijelölt főtárgyaló és a magyar kormány, mint ötletgazda azonban nem igazán hajlandó érdemben szóba állni az érintett intézménnyel, azaz a CEU-val. Ehelyett makacsul arra várnak, hogy az amerikai szövetségi kormány képviselőivel tárgyalhassanak. Ehhez megfelelő mennyiségű pogácsa és ásványvíz áll a rendelkezésükre. Más nagyon nem.

Kósa Lajos eközben a Közép-európai Egyetemeket próbálja lajstromba venni és következetesen Soros Egyetemként emlegeti az intézményt. Ez utóbbi valószínűleg azt a törekvést szolgája, hogy az egyetem ügyében végre kompromisszumos megoldás születhessen.

Kósa Lajos legnagyobb felháborodására nagyjából mindenki lex CEU-ként emlegeti a módosított felsőoktatási törvényt. Ez alól kivételt képeznek a kínai, a malajziai és a thaiföldi nagykövetek, akiket valószínűleg nem igazán érdekel ez az egész módosítás, és nincsenek nagyon oda a magyar pogácsáért.

Az Európai Parlament megunta a kergetőzést és határozatot fogadott el, melyben a lex CEU visszavonására szólította fel a magyar kormányt. Az illetékeseket ez túlságosan nem zaklatta fel, és kijelentették, nekik ugyan eszük águkban sincs ilyesmivel foglalkozni.

Néha ugyan úgy tesznek, mintha tárgyalnának a CEU vezetőségével, de ezeken pont a kijelölt főtárgyaló, azaz Altusz Kristóf nem hajlandó részt venni, pedig pogácsa és ásványvíz ezeken a diskurzusokon is bőséges mennyiségben áll a felek rendelkezésre.

Palkovics László az oktatásért felelős államtitkár szerint azon kívül, hogy az új jogszabályt sokan CEU-törvényként emlegetik és nem a felsőoktatási törvény módosításának, minden a legnagyobb rendben van. Nem sérül sem az alkotmányosság, sem az európai alapértékek. Kijelentette, majd írnak egy levelet az Európai Bizottságnak, amin lesz egy szabályos iktatószám is, hogy végre megnyugodjanak a kedélyek.

Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere menekülés közben azzal próbálta lerázni kegyetlen üldözőit, az INDEX oktondi kíváncsiskodóit, hogy éppen levelet vár az illetékes amerikai minisztériumtól, amely majd pontot tesz a CEU-ügy végére. A várt levél sajnos nem érkezett meg, csak egy közlemény, amelyben az amerikaiak ismét jelezték, hogy a szövetségi állam nem illetékes a kérdésben. A magyar kormány a maga részéről szokás szerint megint értetlenségét fejezte ki.

A Külügyminisztérium által kijelölt miniszterelnöki megbízott, valamint főtárgyaló, Altusz Kristóf dacolva minden akadállyal és nehézséggel, kitartóan és rendületlenül vár az amerikai tárgyalófélre, annak ellenére, hogy az többször is jelezte, a várt randevú nem fog összejönni.

A magyar kormány célja eléggé világos. Orbán Viktor a CEU-tól, mint független felsőoktatási intézménytől mindenképpen meg akar szabadulni. Emiatt aztán az egész kormányzati oldal hajlandó magát teljesen hülyének tettetni. Folyamatos értetlenkedésük kifejezésén kívül mással így nem nagyon kell foglalkozniuk.

A lényeg, hogy az egyre inkább értelmiségellenes magyarországi közvéleménnyel el tudják hitetni, ők a maguk részéről mindent megtettek annak érdekében, hogy a CEU továbbra is háborítatlanul működhessen Magyarországon, de a Soros-lobbi ebben a szándékukban sorozatosan megakadályozta őket. Megdönthetetlen bizonyítékként fel lehet mutatni Altusz Kristófot, aki kitartóan vár valamire.

A CEU elleni támadás több szempontból is hasonlít a Szentpéterváron működő Európai Egyetem ellehetetlenítéséhez. 2016 decemberében született egy hatósági döntés, melyben visszavonták a Szentpétervári Európai Egyetem (European University at St. Petersburg, EUSP) engedélyét. Az Oktatási Hivatal (Rosobrnadzor) arra hivatkozott, hogy az intézmény sorozatosan megsértette az egyetemi oktatásra vonatkozó állami szabályokat. A hatóságok az egyetem munkarendjét és munkaügyi kategóriát kifogásolták, de azt nem konkretizálták, hogy valójában mit. Az egyetem ezt a döntést meg is fellebbezte. A bíróság az egyetem pártjára állt, ennek ellenére az intézmény sorsa ma is bizonytalan.

Az EUSP-t a John and Catherine MacArthur Foundation, a Ford Alapítvány, a Spencer Foundation, a Carnegie Foundation, a Foundation ZEIT-Stiftung és természetesen a George Soros Foundation támogatja.

A Szentpétervári Európai Egyetemen a CEU-hoz hasonlóan, szintén nem folyik alapképzés. A doktori képzésükben elsősorban a társadalomtudományok dominálnak. Az orosz kormány számára az intézmény nyugati támogatása rendkívül kényelmetlen, mivel az ott folyó oktatásra az orosz állam nem tud közvetlen befolyást gyakorolni. Az egyetemen emiatt tarthattak olyan konferenciákat, illetve jelenhettek meg olyan kiadványok, amelyekben az orosz kormány tevékenységét kritizálták. Ezeket az orosz állam az ellene irányuló provokációként értékelte.

Balog Zoltán, az orosz mintára készült lex CEU beterjesztője már áprilisban arra hivatkozott, hogy a CEU-n végzettek mind Soros György érdekeit szolgálják. Azt is hozzátette, hogy ő ezt károsnak, tisztességtelennek tartja és küzdeni fog ellene.

Altusz Kristóf Külügyminisztérium által kijelölt miniszterelnöki megbízott, főtárgyaló mindezek ismeretében még mindig vár valamire. Közben talán értetlenül elmajszol néhány pogácsát.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemgogol.blog.hu/api/trackback/id/tr4812536205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Miki Telepi · http://chienenchaine.wordpress.com 2017.05.25. 13:34:13

Ha már a szentpétervári párhuzam, történt hasonló nálunk is alig néhány éve. A (2010-es) Orbán kormánynak sikerült kivégeznie egy kutatóintézetet, a Collegium Budapest Institute for Advanced Studies-t, ami kábé a CEU-val egyidőben indult, és eléggé jól működött. Az egyszerűbb volt, nem adtak neki pénzt (a külföldi donorok a büdzsé felét várták volna el).
A ColBud-dal is az volt a fő baj, hogy túl sokat függetlenkedett és külföldieskedett. Vagy hogy túl jó helyen volt a Várban. Matolcsynak megtetszett, úgyhogy a helyére kerül a borozó/Phd iskola, a méltán világhírű PADA.

Digitális Dzsihád 2017.05.25. 18:49:30

Már New York állam kormányzója is személyesen jelentkezett, hogy ő az, aki jogosult tárgyalni, ő az illetékes és kéri, hogy végre valaki tárgyaljon már vele, de a magyar kormány csak és kizárólag a szövetségi kormánnyal hajlandó. Az viszont nem fog, mert tisztában vannak a saját illetékességi szabályaikkal.

index.hu/belfold/2017/05/24/new_york_kormanyzoja_szivesen_targyalok_a_magyar_kormannyal_a_ceu-rol/

Szerintem a fityisz kormány nem is akar tárgyalni, azért támaszt lehetetlen feltételt.
süti beállítások módosítása