Minden, ami van, meg olyasmik is, amik nincsenek

NemGogol

NemGogol

A pokolba vezető út is...

2018. március 21. - Tölgyes Péter

Az Orbán-rendszer leváltását áhító választópolgárként a kezdettől szimpátiával kísérem a különböző civil szervezetek erőfeszítéseit a változást akaró szándék koncentrálására. Vagyis arra, hogy az erősen manipulatív választási törvény torzításai ellenére minden körzetben elsőbbséget kapjanak a legesélyesebb ellenzéki jelöltek.

Az egy az egy ellen stratégia több módon is megvalósítható. A demokratikus pártok kínkeservesen alakuló egyeztetése a koordinált jelöltállításban látja a megoldást. Mi tagadás, e folyamatot roppant módon késleltette az emberi gyarlóság: a kivagyiság, a vélt vagy valós sérelmek, az egyéni és pártérdekek előtérbe nyomulása mind-mind akadályozza a helyes fontossági sorrend megállapítását és az elsődleges cél tényleges középpontba állítását. Ennek ellenére létrejött az MSZP-Párbeszéd és a DK-Szolidaritás megállapodása, és e pártok késznek mutatkoznak arra, hogy az esélyesség alapján, kölcsönösségi alapon vagy akár egyoldalúan további engedményeket tegyenek.

Mindeközben a Közös Ország Mozgalom (KOM) és az előző időszak(ok) néhány ismert politikusát tömörítő V-18 szerintem veszélyes kísérletbe fogott. E szervezetek, mintegy az idejekorán kimúlt előválasztási kezdeményezés diszkontált változataként teljes ellenzéki összefogásra buzdítanak, és már-már az az ember benyomása, szép lassan át is vennék a pártok átvehetetlen szerepét. Azt érzékelve, hogy a további egyeztetés zsákutcába került, kiemelt jelentőséget tulajdonítanak a KOM egyéni körzetekben megrendelt közvélemény-kutatásainak és arra buzdítanak, hogy mindenütt az amúgy meglehetősen bizonytalan mérési adatok és a még bizonytalanabb átszavazási hajlandóságot sacc per kábé alapon megtippelő becslés alapján általuk „kinevezett” legesélyesebb jelöltekre voksoljunk.

A változás esélye címmel tartott ma sajtótájékoztatót a Viszlát, kétharmad!, a Közös Ország Mozgalom, a Számoljunk együtt! és az 1 jelölt a változásért! civil szervezet Márki-Zay Péterrel, Bod Péter Ákossal, Elek Istvánnal és Lányi Andrással: a 2018-as választás legesélyesebb ellenzéki jelöltjeiről. Követendő példaként természetesen többször is előkerült Hódmezővásárhely. Helyesen, mert ott valóban a párthatárokon átívelő együttműködés hozta meg Márky-Zay Péter váratlan sikerét. És helytelenül, mert egy időközi önkormányzati választás nem hasonlítható össze az országgyűlésivel: előbbi győzteséből polgármester, a település felelős első számú embere lesz, míg az országgyűlési választás eredményeként a Parlamentbe jutott ellenzéki képviselőknek kormányzóképes erőt kellene előállítaniuk a mátrixból. Mert ugye a NER elkergetésének nem az a célja, hogy anarchiába hajtsa az országot...

Bejelentették, hogy a választást megkönnyítendő, létrehoztak egy honlapot, amelyen már most ötven körzetben megjelölték a legesélyesebb jelöltet, és a folyamatban lévő kutatások eredményeként a választás előtti héten (?) még jó néhány körzetben meg tudják majd könnyíteni a szerintük egyedüli megoldást jelentő átszavazásokat.

https://rendszervaltas2018.hu/

A jelzett honlapot átböngészve megerősítést nyertek, sőt aggállyá változtak fenntartásaim. Nem csak azért, mert az ötven körzet közül, minden egyéb friss mérést felülmúló, negyven százalékos arányban, vagyis húszban a jobbikost jelölték meg a legesélyesebbként - bár ezért is -, hanem azért is, mert az ország jövője szerintem nem tehető ki ilyen szerencsejátéknak. Az átszavazási hajlandóság roppant bizonytalansága, főleg így, a pártok fölött átnyúlva, az ő befolyásukkal nem számolva ugyanis éppen Vonáéknak kedvez. A szélsőjobb híveinek radikális többsége, pártutasítás híján, garantáltan nem fog demokratikus pártok jelöltjeire átszavazni. Ezzel szemben a demokratikus térfélen - a teljes összefogás elengedhetetlenségét hajtogató, jó ideje érzékelhető nyomással - a jóindulatú tömeg akár jelentős részét is meg lehet győzni arról, hogy ha az ilyen szavazóoldalak ott helyben a jobbikost jelölték meg a leginkább esélyesnek, akkor rá, nem pedig a demokratikus pártok koordinált jelöltállítása eredményeként megnevezett vagy éppen egy másik, de demokrata politikusra voksoljanak.

Éppen ezért érzem ezt az egész folyamatot nem kellően átgondoltnak. Vajon tisztában vannak az említett szervezetek azzal, hogy amennyiben elképzelésük sikerrel jár, a tényleges választói akaratot nagy mértékben befolyásolva és torzítva, jó eséllyel segíthetik a Jobbikot kormányra és Vona Gábort a miniszterelnöki székbe?!

Megismétlem: le a kalappal az erőfeszítések és a befektetett energia előtt. De egy pillanatra se tévesszük szem elől, hogy a pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemgogol.blog.hu/api/trackback/id/tr3113764920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tireless treehugger 2018.03.21. 20:49:41

Már a pokolban jártok, most azon igyekeztek hogy minél előbb túl legyetek rajta. Ha sokáig elhúzódik akkor berendezkednek és kellemetlenebb lesz.

nyugi, nem fog fájni, vagyis hát nem annyira.

A fidesz nem volt elég gyogyós, most majd belelendültök. Mi mindig elmegyünk a falig, aztán tétován kóboroljuk a következő évtizedeket.

Tölgyes Péter 2018.03.21. 21:37:15

@tireless treehugger: Mi tagadás, ritka zavarosra sikeredett ez a megaszondja. Rákérdezhetnék, hogy kik azok, akik ha sokáig elhúzódik (micsoda?), akkor berendezkednek és kellemetlenebb lesz (mi és kinek?), a befejező sorok értelméről nem is beszélve. Mégsem teszem, mert ilyen felütés után nem igazán érdekelnek a vérforraló izgalmasságú részletek, nem vagyok oda a jósokért.

tireless treehugger 2018.03.21. 21:52:01

Kényelmetlen hogy nem látsz bele sem a jövőbe sem a múltba?.

Mert nem érted.

De akkor minek magyarázod?, ha nem pont azért..

Vajon mi lehet amit mások tudnak?, vagy ez már nem érdekel?, mert ők túl vannak a világképed horizontján?.

Tilts ki!, megérdemlem.

Tölgyes Péter 2018.03.21. 21:55:14

@tireless treehugger: Miért tiltanálak ki? Pusztán azért, mert nem vagy képes érthetően kifejezni magad? A te bajod. A személyeskedést viszont, ha kérhetem, mellőzd.

tireless treehugger 2018.03.21. 22:18:41

@Tölgyes Péter:

A kettőnk világképe teljesen más, ami nekem így az neked másképp. Viszont ha továbbgondolod és beleilleszted a tiedbe, akkor még lehet belőle valami.

Korunk legnagyobb baja hogy sokan nem képesek túllépni a kényelmes hazugságokon és belegondolni a kényelmetlen igazságokba. A jelen hazugságokon alapul, hazugságként történik és hazug jövőt vetít elő. Mivel gyogyósok adják a nagyon jelentős többséget ezért az általuk patronált hazugság lesz az "igazság". Még a hazug jövőt is igazságként tudják előadni, pedig mint látható sohasem teljesül, így aztán újabb és újabb kényelmes hazugságokkal fedik el.

Múltbéli folyamatok a jelen törtéséseinek beszámolásával előre meghatározható jövőt generálnak.

Amikor kirakod a posztot akkor elvárod a reflekciót. Hát itt van.

Tölgyes Péter 2018.03.21. 22:37:32

@tireless treehugger: Látom. Kiszera méra bávatag, megindokolva. Ettől még nagy valószínűséggel jól fogok aludni, a helyzet már jobban zavar.

naivugyfel 2018.03.21. 23:54:58

Kedves Nemgogol, ha érdekel az a megoldás, ami a fent leírtak mellett a minden szempontból legjobb megoldást hozza ki a szituációból, csak szólj, ingyen küldöm pdf-ben. Ha nem érdekel, akkor... akkor bocsánat, de minek írogatsz ilyen témában és vezeted meg az olvasókat? :-)

Tölgyes Péter 2018.03.22. 00:43:05

@naivugyfel: Megtisztelsz, hogy minden titkok kizárólagos tudójaként hajlandó vagy megosztani velem az egyedül üdvözítő receptet, bár azt nem értem, mi köze a te nagy tudományodnak ahhoz, hogy én írok-e vagy sem. Tudtommal ehhez nem szükséges sem a te engedélyed, sem másé. Bár ha erről is van újabb információd, ne kímélj...

Aztán meg, levezethetnéd azt is, mennyivel csapom be kevésbé az olvasókat akkor, ha én, botor, utólag, a te kegyességedből kiokosodom. Miért nem publikálod felbecsülhetetlen értékű elképzelésedet te magad?

Tölgyes Péter 2018.03.22. 01:26:04

Márki-Zay nem is titkolja, hogy a Jobbik sikeréért szurkol. Ehhez persze joga van, de mindjárt más megvilágításba kerül a hivatkozott honlap "tárgyilagossága" is.

www.atv.hu/belfold/20180321-marki-zay-halas-a-jobbiknak-es-szurkol-vonanak

chrisred 2018.03.22. 01:32:42

Ez a bejegyzés is azért született, hogy torzítsa a választói akaratot, azt sugallva, hogy a Jobbiknak van esélye minimum 100 mandátumot szerezni.

Tölgyes Péter 2018.03.22. 01:42:45

@chrisred: Érdekes következtetés. Ne zavarjon, hogy éppen azt állítom, a minden áron teljes együttműködést szorgalmazó, a cikkben meg is nevezett civil szervezetek és honlap célirányos közvélemény-kutatási adatok alapján és az átszavazási hajlandóságot megtippelve erősen felnagyítja a Jobbik esélyeit. Mivel ilyen, manipulatív számok kíséretében szorgalmazzák az átszavazást az általuk a legesélyesebbeknek titulált jelöltekre, favorizált helyzetbe hozzák a Jobbikot.

Ha nem ezt olvastad ki a cikkből, akkor méretes szövegértelmezési gondokkal küzdesz - vagy provokálsz. Mindkettő sajnálatos.

chrisred 2018.03.22. 02:02:16

@Tölgyes Péter: "...jó eséllyel segíthetik a Jobbikot kormányra és Vona Gábort a miniszterelnöki székbe"

Úgy gondolom, fogalmazási/szövegértési kérdések terén először a saját szemedben található gerendával foglalkozz.

Tölgyes Péter 2018.03.22. 07:52:53

@chrisred: Mondom, hogy katasztrofális szövegértelmezési gondjaid vannak. Vagy azt sem tudod, mit akarsz mondani. Én éppen a választói akaratot torzító kísérlet ellen emeltem szót, igaz, hallókészüléket - a számodra - nem mellékeltem.

chrisred 2018.03.22. 08:05:50

@Tölgyes Péter: Én meg azt írtam, hogy eközben suttyomban magad is torzítani próbálod a választói akaratot azzal, hogy reális lehetőségként tüntetsz fel egy életszerűtlen és esélytelen alternatívát. De szemüveget tényleg nem mellékeltem, ezért láthatóan túlzott elvárás, hogy a saját szöveged tartalmát értelmezni legyél képes.

Tölgyes Péter 2018.03.22. 09:01:03

@chrisred: Mit tartasz életszerűtlen és esélytelen alternatívának? Egy törekvést? Ember, te még a kategóriák között sem igazodsz el. Az nem alternatíva, hanem tömegbefolyásolás, hogy amikor a jelzett civil szervezetek gyakorlatilag majdhogynem utasításba adják, az egyes körzetekben kikre KELL szavazni, egyértelműen a Jobbik malmára hajtják a vizet.

Mivel nincsenek egyedül e szándékos vagy csak jóindulatában vak és felelőtlen törekvésükkel, az ezzel járó veszélyekre fel kellett hívnom a figyelmet. Mert a veszély nagyon is létező és valós. A szándék az Orbán-rendszer leváltására képes olyan egyoldalú átszavazási hajlandóságot kreálni, ami faramuci módon szembemegy a tényleges akarattal és Vona pártjának kedvez.

Mivel ennél világosabban nem lehet megfogalmazni, miért íródott e cikk, részemről a terméketlen vitát lezárom. Ha még most sem érted, mennyire alaptalanul vádaskodtál, akkor te már úgy maradsz...

chrisred 2018.03.22. 09:30:51

@Tölgyes Péter: Maradjunk annyiban, hogy leírtál egy mondatot, amiért már egy nappal később sem vállalod a felelősséget.

Tölgyes Péter 2018.03.22. 10:33:56

@chrisred: Maradjunk annyiban, hogy teljességel vállalom a felelősséget minden leírt mondatom valódi értelméért, de nem nekem kell felelősséget vállalnom dilettáns szövegmagyarázók önkéntes átértelmezéséért.

Amennyiben nincs más mondandód, mint a saját hülyeséged ismételgetése, akkor garantáltan ez volt itt az utolsó kommented. A verklit másutt üzemeltesd.

chrisred 2018.03.22. 10:39:45

@Tölgyes Péter: Szerintem is inkább töröld a másik felet érvelés helyett. Egyszerű, és gondolkodni se kell hozzá.

Tölgyes Péter 2018.03.22. 10:55:31

@chrisred: Tekintve, hogy én érveltem, de az érvek sajátosan csak az értelemre képesek hatni - ami a jelek szerint nálad hiánycikk -, minden további demagóg zagyvaságodat figyelmeztetés nélkül törlöm.

Couch Club Szunyi · http://couchclub.blog.hu 2018.03.22. 12:00:54

Kedves Péter. Nem értem miért probléma a 40%-os arány. Ha megnézzük az ellenzéki pártok általános támogatottságát, akkor akár tetszik, akár nem, kijelenthető, hogy a teljes ellenzéki tortából cca. 40% jut a Jobbiknak.Értem, én, hogy kisebb az átszavazási hajlandóság, de félre kéne tenni végre a nácikoktól való gatyábacsinálást, és belátni, hogy a legnagyobb ellenzéki pártot megkerülve, tőlük rettegve nem lehet leváltani Orbánékat. Nem értem, hogy például egy Karácsony Gergely miért lenne alkalmasabb pl. Vonánál, hogy elfoglalja a miniszterelnöki bársonyt.

Tölgyes Péter 2018.03.22. 12:26:58

@Couch Club Szunyi: Hogy miért lenne kevésbé alkalmas? Mondjuk azért, mert a Jobbikot már a kezdetekkor nem kellett volna regisztrálni, a teljességgel illegális magánhadsereg Magyar Gárda körüli cirkusz idején pedig egyértelműen törölni a pártok listájáról. Azért, mert a fasizmus gerjesztője csupán, amely régóta ismert demagóg eszközökkel téveszti meg a társadalom arra fogékony rétegeit és akarja létrehozni saját rendpárti államát, ami Kelet-közép Európában nem fog menni. Azért, mert ugyanazt az utat járta be a hatalom megszerzése érdekében - igaz, két év leforgása alatt és a szélsőjobbtól a centrum irányába -, mint amit Orbán megtett két évtized alatt a liberálisoktól a radikálisokig.

Az eltérés ennek ellenére nem csekély: Orbán amolyan alkalmi fasiszta, aki a szalonképes szélsőjobb lenyúlása érdekében voltaképpen a Jobbik programját valósítja meg, ezzel szemben Vona és a nehéz mag tényleges fasiszta. Ezt persze teljes erővel tagadják, de a lépéseket és megnyilatkozásokat nem lehet meg nem történtté tenni.

Aki tanulni tud a történelemből, az életképes, aki nem, az lassú kimúlásra van ítélve. El kellene végre dönteni, melyik táborhoz csatlakozunk.

naivugyfel 2018.03.23. 22:54:02

@Tölgyes Péter: Kedves Péter!
Ennél azért többet néztem volna ki belőled...
Ennek a magyarázata:
"...Ha nem érdekel, akkor... akkor bocsánat, de minek írogatsz ilyen témában és vezeted meg az olvasókat? :-)..."
Én jeleztem, hogy van egy egészen jó megoldás erre a problémára, sajnos nem ebben mozognak az arra érdemes ellenzékiek. Ha téged nem érdekel ez, akkor úgy írsz az olvasóknak a témában - azaz az egy az egy ellen stratégiáról - mintha az gond lenne. Nem az a gond és nem is a próbálkozás, hanem az, hogy nem az ideális megoldásban próbálják ezt megtenni. Amiről persze nem tudsz semmit, mert nem érdekel :-). Viszont így nincs is megoldásod, hogyan lehetne ebből a helyzetből jót kihozni (lehetett volna). Így viszont sánta a cikk...
Egyébként nyilvános és ingyenes volt a koncepció, csak pont a kinézett kevés érintett nem érdeklődött utána, túl okosnak tartották magukat ahhoz, hogy más mondja meg nekik a jó megoldást. Gyakran látni ilyen szituációt. Így járt Magyarország :-)

Tölgyes Péter 2018.03.24. 09:15:36

@naivugyfel: Örülök neki, hogy az önbizalmad töretlen. Tudod, aki akar valamit - túl azon, hogy naponta háromszor megveregeti a saját vállát -, az megtalálja a módját annak, hogy ha valóban jó dolgot ókumlált ki, azt megossza azokkal, akik meg tudják valósítani. De nem, te az előbbi utat választod, megemlíted, milyen zseniális vagy, hozzáteszed, mennyire ostoba mindenki más - és ezzel meg is szerzed magadnak a lelki kielégülést.

Nem akarom belerondítani a lelki békédbe, de egyrészt, ugyan, honnan tudod, hogy nálad van a bölcsek köve, másrészt, tisztában vagy-e azzal, hogy a legzseniálisabb elmélet is csak annyit ér, amennyit meg lehet valósítani belőle? És ilyen szempontból teljesen érdektelen, hogy miért nem megvalósítható, a befogadásra hivatott közeg befogadóképtelenségétől vagy a "feltaláló" ügyetlenségéből. Azt már hozzá sem teszem, hogy természetesen azok a legzseniálisabbnak tartott elméletek nem számítanak ide, amelyek nem is annyira zseniálisak, csak a megalkotójuk véli azt - mert ezen elméletek a fantazmagóriák világába tartoznak.

A puding próbája az evés. Te ülsz a saját zsenialitásod csúcsán, a pudingod pedig - nyereg alatt puhul. Mivel nem ismerem, csak annyit tudok mondani, nehéz lesz utána megtisztítani a nyerget - és a ló hátát - a rászáradt trutyitól...

Teszek egy gyenge próbálkozást arra, hogy a puding esetleg hasznosuljon (budapest.club@gmail.com). :)

naivugyfel 2018.04.01. 01:21:55

@Tölgyes Péter:
Ment :-)
Talán megváltozik az eddigi vélemény :-)
süti beállítások módosítása