Minden, ami van, meg olyasmik is, amik nincsenek

NemGogol

NemGogol

Csak okosan, Gergő fiam...

2018. március 29. - Tölgyes Péter
karigeri.jpg

Fotó: Huszti István / Index

Karácsony Gergely megint nyilatkozott, egész pontosan az index.hu-nak adott címlapos interjút. A közelmúlt történései alapján igazán megsúghatná már neki valaki tanácsadói közül, vagy a közvetlen környezetéből, hogy immár nem politológusként teszi ezt, hanem politikusként, aki egy ilyen összetett és roppant bonyolult helyzetben az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje; tehát sokkal jobban kell vigyáznia a szavaira.

Emlékszünk, ugye, arra a kiszivárogtatott magnófelvételre, amelyen – „Kellett ez nekem?” felütéssel - mintegy pokolra kívánta saját döntését, a felkérés elfogadását. Nemrégiben egy másik, szerencsétlenül megfogalmazott kijelentése váltott ki sokakból ellenérzést, nem véletlenül igyekezett azt gyorsan helyre is tenni azzal, hogy az új kormány felállásáig az alkotmánnyal összhangban csakis Orbán lehet az ügyvezető miniszterelnök.

Erre itt van nekünk a húsvét miatt gyakorlatilag egy bő héttel a választás előtt egy újabb megszólalás, amelyből beszélgetőtársai kilencpontos felvezetőjük második elemeként emelték ki az alábbit:

  • A DK-val és az LMP-vel kötne koalíciót, Gyurcsány Ferenc és a 2010 előtti kormányok miniszterei viszont nem lehetnének a kormánya tagjai. 

A cikkre annak a Ceglédi Zoltánnak a Facebook posztja hívta fel a figyelmemet, aki garantáltan nem vádolható azzal, hogy túlzottan szimpatizálna a DK elnökével, és akkor még finoman fogalmaztam.

https://index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/03/28/egy_baloldali-jobbik_kormany_is_jobb_mint_ez_a_rendszer_interju_karacsony_gergellyel_mszp_parbeszed/

Az ismert politikai elemző az alábbi részletet emelte ki az interjúból: "Index: Gyurcsány Ferenc lehet miniszter a Karácsony-kormányban?

Karácsony Gergely: Nem. Sőt, azt gondolom, kell egy cezúrát húzni a 2010 előtti kormányzással kapcsolatban. Mert nem oda akarunk visszatérni, hanem mindkét ’elmúltnyolcévet’ meg akarjuk haladni, ki akarjuk javítani. Ezért aki 2010-ben miniszteri pozícióban volt, nem kaphat helyet az általam vezetett kormányban.

Ceglédi Zoltán hozzátette a saját véleményét:

„Most az egy dolog, hogy 2014-ben még miniszterelnököt akart csinálni Bajnai Gordonból, idén meg már miniszternek se tartja alkalmasnak. Tegyük azt is félre, hogy a sokféle ’támogató, tanácsadó’ testületének hány olyan tagja van Göncz Kingától Balázs Péterig, aki innen tudta meg, hogy ők nem elég pedigrések a Karácsony-kormányba. De az már húsba vágó kérdés a szoci jelöltek számára, hogy az ilyen nyilatkozatok után hogyan fognak átszavazni rájuk a DK-s szavazók. Mert ha valamire ugranak, az pont az, amikor ezt a nyolc évet a 2010 előttivel mossák össze. Nem is értem. Ez megint egy előre egyeztetett, írásban visszakapott és átnézett interjú, ilyen öngólokkal. (Diszklémer: nem, nem azt mondta, hogy csak a 2010-es pár hónap regnáló miniszterei, és nem, nem miattam szar a kampány, ez itt egy index címlapos interjú, nem egy titkos hangfelvétel).”

Fentiekből szerintem egyértelmű, hogy az MSZP-Párbeszéd miniszterelnöke megint nem volt elég megfontolt. Értem én azt, hogy él benne, még 2014-ből, az a szándék, hogy az elbizonytalanodottakat, a kiábrándultakat a „kölcsönös elhatárolódással” szólítsa meg, de kérdem én: nem kellett volna tanulnia a négy évvel ezelőtt történtekből? Köztudott, többször is beszélt arról az utóbbi időben, hogy ha miniszterelnöki megbízást kapna, a kormányát nem pártpolitikusokból állítaná össze, ezt bizonyítandó, meg is nevezte árnyékkormánya több tagját. De ezt fokozva mi értelme az öngólokat megismételni?

A cezúra emlegetése már Bajnainak is nagyon nem jött be (az ő hasonló elhatárolódását persze még ellentmondásosabbá tette, hogy kulcsfontosságú minisztere, majd válságkezelő miniszterelnöke volt annak az időszaknak), ráadásul az azóta eltelt négy év éles kontrasztjai sokak emlékeit átrajzolták.

Az Orbán-dúlás újabb mandátuma végén egyre többen tartják történelmi baklövésnek a nyilvánvalóan hibákkal tarkított, de mindvégig demokratikus koalíciós kormányzás és a fehérgalléros bűnözést a hatalom fundamentumává, a korrupciót az államvezetés üzemanyagává tevő önkényuralmi NER „elmút_nyócévei” közé egyenlőségjelet tenni. A választáshoz ennyire közel bizony már máshová kellene helyezni a hangsúlyokat. Ha minél több állampolgárt akarunk az urnák elé vinni, nem azt kellene felemlegetni, ami elválaszthatja egymástól a demokratikus oldal táborait, hanem azt, ami összeköthet bennünket. A bizonytalanokat megnyerni akarás szándékát tudni kell úgy érvényre juttatni, hogy azzal egyidejűleg ne taszítsunk el másokat, akiknek a támogatására a koordinált szavazás sikeréhez ugyanúgy szükség van.

Hogy ez emberes feladat? Kétlem. Csak egy kicsivel több fejtörés, rugalmasság és főleg politikusi véna szükséges hozzá. A provokatív kérdéseket többnyire mosolyogva lehet ártalmatlanítani, vagy ha végképp nem megy, elhárítani.

A szemléltetés érdekében játsszunk el a gondolattal, hogyan is alakulhatott volna az idézett interjú:

Index: Gyurcsány Ferenc lehet miniszter a Karácsony-kormányban?

Karácsony Gergely: A DK elnöke többször is úgy nyilatkozott erről, hogy nem vállal feladatot az új kormányban, mert kímélni akarja a miniszterelnököt a saját erős egyéniségéből fakadó nyomástól. A kérdés egyébként azért is okafogyott, mert többször beszéltem már arról, hogy eleve nem pártpolitikusokra építeném a kormányomat, mint azt az árnyékkormány összetétele is szemléltette.

Ugye, mennyire másként festene? Úgy adna választ a kérdésre, hogy megnyugtatná azokat, akik továbbra is ódzkodnak attól, hogy ismét Gyurcsány Ferenc legyen az erős ember, de nem bántaná meg azokat sem, akik - a kormányzati időszakot is beleértve, vagy elsősorban az ellenzékben betöltött hangsúlyos szerepét szem előtt tartva - nagyra értékelik a DK elnökének a tevékenységét.

Bizony, aki a koordinált és taktikai szavazás útmutatásait közös mederbe kívánja terelni, majd elvállalná azt az embert próbáló feladatot, hogy megpróbálja visszavezetni az országot az európai fővágányra és a rejtett aknákat hatástalanítva fokozatosan feltölti a mély árkokat a hallatlanul megosztott ország két (?) tábora között, annak az április 8.-áig hátralévő tíz napban és azt követően is tudnia kell pengeélen egyensúlyozni.

Úgyhogy: csak okosan, Gergő fiam!...

A bejegyzés trackback címe:

https://nemgogol.blog.hu/api/trackback/id/tr8713788240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DFK 2018.03.29. 15:06:26

Pedig Fletónak csak 1-2 hónap kellene, hogy Gergőkét kipuccsolja a miniszterelnöki székből. Ki hiszi el, hogy csendben a sarokban üldögélne Gyurcsány?
Egyébiránt KG ennyire alkalmatlan. S egy alkalmas sincs a baloldalon; meg is mondta Fletó:" nem tudunk ennél többet vagy ennél jobbat".

Tölgyes Péter 2018.03.29. 15:17:32

@DFK: Tekintve, hogy Gyurcsány többször is kijelentette: még csak frakcióvezető sem lenne, akár igaz ez, akár nem, semmiképpen sem Karácsony feladata már most arról beszélni, kikre nem számít az új kormányban. Már csak azért sem, mert az Orbán-kormány elbukása esetén az MSZP-Párbeszéd csakis koalícióban kormányozhatna, és még az sem biztos, hogy vezető pozícióban. Kár a leendő partnereket előre revolverezni ilyen nyilatkozatokkal, mert a reménybeli tárgyalófelek mozgástere szűkül általuk.
süti beállítások módosítása