Minden, ami van, meg olyasmik is, amik nincsenek

NemGogol

NemGogol

Helyreigazítást kér a Soros-ösztöndíjakat még mindig tagadó Közalapítvány

Válasz Schmidt Máriának

2018. április 20. - Jogálom 2.0

schmidt_maria_kkettk.jpg

A Közalapítvány helyreigazítási igénye jogilag semmis: nincs hatáskörük Schmidt Mária személyes sérelmei ügyében, miközben valamennyi intézményük továbbra is tagadja a Soros-ösztöndíjakat Schmidt múltjában.

Schmidt, a Soros-ösztöndíja és Ránki címmel közzétett írásomra reagált Schmidt Mária helyett az írásomban nem említett Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány (KKETTK).

Az inkriminált cikkem 2018. április 18. szerda hajnalban, 2.50 h-kor lett közzétéve.

A KKETTK közleménye a Közalapítvány honlapján az Ajánló menüpont alatt olvasható. Az engem hazugsággal vádló közlemény alatt nem szerepel dátum.

A Közalapítvány tőlem, valamint az írásomat átvevő médiumoktól helyreigazítást kérő közleménye megjelent az Országos Sajtószolgálat (OS) oldalán is 2018. április 18., 16.52 perckor, írásom közzététele után 14 órával és 2 perccel később. Az eltelt idő online tartalmak aktuális állapotában kialakult vita megítélésében lesz érdekes, erre a 14 órás reakcióidőre írásom Válasz Schmidt Máriának fejezetében még visszatérek.

A cikk alján jelzett címekre eljuttatott hivatalos válasz-közleményem:

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány (KKETTK) közleményében azt állítja, "nem tűnt el Schmidt Mária önéletrajzából az MTA Soros-Alapítvány ösztöndíja", emiatt a Közalapítvány helyreigazítást kér a nemgogol blogban megjelent írásom kapcsán.

Ezzel szemben a válasz-közleményem átküldése idején képernyőképekkel igazoltan mind a KKETTK honlapján (http://tortenelem.info.hu/biographies/view/7479 ), mind a Közalapítvány „Intézmények” menüpontjában, Schmidt Mária vezetői státuszához köthető öt intézmény mindegyikén: a Terror Háza, XX. Századi Intézet, XXI. Századi Intézet, Kommunizmus Kutató Intézet, 1956-os Emlékbizottság valamint a XX. Századi Intézethez szervezetileg csatolt Első Világháborús Centenáriumi Bizottság a weboldalain elhallgatja ezt a közérdekű és közérdeklődésre számot adó információt.

A KKETTK szervezetként Schmidt Mária nevét viselő, személyesen kezelt weboldala és facebook-oldala ügyében kíván helyreigazítást kérni a Közalapítvány alakulását évtizedekkel megelőző, a történész-igazgató személyes életpályája kapcsán.

Sem sajtó-helyreigazítási, sem Schmidt Mária személyéhez fűződő jogok sérelme ügyében a Közalapítvány jogi hatásköre nem terjed ki. Az írásomban közölt állítás a Közalapítvány valamennyi szervezetére bizonyíthatóan igaz.

A közalapítványt jogilag első helyen képviselő kuratóriumi elnök két hónapja halott. (http://tortenelem.info.hu/oldal/szervezet)

Ennek alapján a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány helyreigazítási kérelmét tartalmi és hatásköri indokkal jogilag semmisnek tekintem. A Közalapítvány nagy nyilvánosság előtt személyemre tett dehonesztáló kifejezésekre nem kívánok érdemben reagálni. 

Schmidt Mária személyesen kezelt online oldalainak a cikkemet követő 14 órával később bemutatott változata információ-technológiai bizonyítást igénylő vita lehet, de jogi nem. Schmidt Mária válasz-közleményemig semmilyen helyreigazítási kérelmet nem tett közzé.

A témáról részletesebb választ tettem közzé a nemgogol blogon.

Eszes Beáta

blogíró

A Közalapítvány természetesnek tartja, hogy Schmidt Mária személyes weboldalán és facebook-oldalán található önéletrajzában "az írásom idején is már szerepeltek" a Soros-ösztöndíjára vonatkozó adatok.

Én viszont nem tartom ezt természetesnek, és nem is hiszem, ugyanis kerestem ott is. Nem is életszerű, ha jelen válaszcikkem idején a közleményt közzétevő Közalapítvány Schmidt vezette hét intézeténél tagadják továbbra is az igazgatónő Soros-alapítványi múltját. Én örültem volna legjobban, ha a neve alatt találom meg nyíltan olvashatóan, ugyanis épp azt kívántam közzétenni.

Ez egy online technikai bizonyítást igénylő vita, ki, mikor, minek a hatására módosított egyedül általa kezelt online tartalmat, de ilyen irányú bizonyítási igényét nem jelezte még Schmidt Mária.

A helyreigazítást kérő KKETTK saját honlapján is titkolja Schmidt Mária Soros-ösztöndíjait

Sajnálatos módon míg a Közalapítvány a hatáskörén kívül eső ügyekkel foglalkozik közpénzen, kiderül, hogy az általa sérelmezett ügyben ők maguk alaposan sárosak: ugyanis a KKETTK nem csupán a két, általam az inkriminált cikkben megnevezett, de a központi közalapítványi és valamennyi intézményi honlapján is titkolja Schmidt Mária a Soros-ösztöndíjait.

Most már az összes intézmény honlapjáról jelen írásommal egy időben készült képernyőképekkel rendelkezem, további fölösleges közlemények elkerülése érdekében.

screenshot-2018-4-19_kkettk_kozalapitvany.png

Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány honlapja, Közalapítvány\Szervezet\Schmidt Mária kuratóriumi tag almenüben olvasható önéletrajz, letöltés ideje: 2018. április 20., 02.36 h

Felhívtam volna erre a hiányosságra a Közalapítvány kuratóriuma vezetőinek figyelmét is, de ott kiderült, hogy a kuratórium elnöke, Balás-Piri László két hónapja elhunyt, a kuratórium másik két tagja, Tőkéczki László több, mint két hónapja, Granasztói György pedig több, mint másfél éve hunyt el. Őszinte részvétem a munkatársaknak is, de ez egy közpénzen működő és működtetni szükséges szervezet. Most kaptak újabb két milliárd forint állami appanázst, amelynek elköltését a kuratórium felügyelné elnök nélkül, három halottal. Bízzunk benne, az elhunyt elnöknek és kuratóriumi tagoknak kiutalt tiszteletdíjak valami hasznos célra vannak fordítva.

Ha már hanyagságról tesznek közzé helytállónak nem nevezhető közleményt, pótolják előbb a sajátjaikat.

Ahogy eredeti cikkemben is jeleztem, a KKETTK közpénz milliárdokból működő ernyőszervezet alá tartozó intézmények közül

a Terror Háza honlapján sem önéletrajtz, de sem vezetőségi és munkatársi információ sincs megadva.

A XX. Századi Intézetről is esett szó az inrkiminált cikkemben, ott szintén a fent megadott, kozmetikázott cv látható. Annak archiv, normál menürendszeren keresztül nem behívható felületén találtam meg a régit.

Tovább böngészve az engem hanyagsággal, hazugsággal vádoló KKETTK Intézmények menüpontját,

a XXI. Századi Intézet honlapján jelen cikkem írása idején a munkatársakat, közte Schmidt Mária fotóját és nevét megadó oldal nem interaktív, róluk a nevükön és pozíciójukon kívül semmilyen információ sincs megadva,

a Habsburg Történeti Intézetben Schmidt Mária nem tölt be vezetői szerepet,

a Kommunizmus Kutató Intézet szintén a fent látható, már ismert kozmetikázott forma-cv-t teszi közzé Schmidt neve alatt,

az 1956-os Emlékbizottság honlapja szintúgy a KKETTK-típusú hiányos önéletrajzot adja meg.

Schmidt Mária a fenti eddig hat intézet vezetőségi tagsága mellett az Első Világháborús Centenáriumi Bizottságban vezető szerepet tölt be, ő a megemlékezésekért felelős kormánybiztos. A pozícióját az I. világháború befejező évének századik évfordulóján kapta meg az Orbán-kormánytól, ezzel négy év emlékező eseményeit elveszítve. Ha olyannyira az I. világháború befejezése volt az emlékezés fókusza, nem kellett volna a háború befejezését szorgalmazó Károlyi Mihály szobrát eltávolítani a Parlament mellől. A Centenáriumi Bizottság a XX. Századi Intézettel közös honlapot üzemeltet, dacára, hogy előbbinek van külön honlapja. Természetesen a Bizottság weboldalán is a sorostalanított önéletrajz van fenn.

Válasz Schmidt Máriának

Bár Ön nem szólított meg engem, csupán három halottal körülvéve lehazugozott házi intézeteinek nagyra fújt luftballonja. Bizonyára tudja, hogy a jog ismeri a ráutaló magatartás, az életszerűtlen viselkedés és a közérdeklődésre igényt tartó kifejezéseket is.

Cikkem után röpke 14 órával, két hónapja egy halott elnökkel közpénzen vezetett szervezet azt állítja, hogy bár válaszcikkemmel egyidőben nem csupán kettő, de további öt állami finanszírozású szakmai szervezet honlapján vagy közzé sem teszi, vagy az általam bemutatott kozmetikázott szakmai önéletrajzát szerepelteti, de ezzel szemben a permanens zsidózása és sorosozása mellett épp a személyes weboldala vagy facebook-oldala büszkélkedne azzal, hogy Önt vastagon kistafírozta Soros György. Miközben kormányközeli körökben a leghangosabban sorosozókat már számbavette a média, ki tanult Soros pénzén, valami miatt Ön eddig kimaradt. Ahogy az Ön és családja tulajdonolta Figyelő Soros-listázó cikke is lefelejtette az Ön nevét, tehát ők sem tudtak az ösztöndíjáról.

Ahogy tegnap éjjel, úgy ma is rászántam az időt írásomra. Tegnap is megnéztem az Ön személyes honlapját is.

Ön vagy pótolta az Ön által egyedül és arcvesztés nélkül hozzáférhető helyeken, hogy "frappánsan", önmagát hülyére véve Soros-ösztöndíjait lobogtatva "kivágja magát" pusztán két személyes oldalára mutogatva, vagy akkor én kerestem teljesen fölöslegesen USA-ban élő professzortól kezdve az Open Society Found-tól hazai intézményi vezetőkkel bezárólag azt, amit eredetileg is szerettem volna közzétenni: a saját neve alatt, bárki által látható Soros-ösztöndíját megjelölő önéletrajzot.

Az erről szóló írásomban a részleges vagy teljes titkolás az etikai szemszögök csupán egyike.

Az inkriminált cikkem lényege abban állt, amit a KKETTK-n kívül mindenki értett:

Milyen vastag bőr kell sorosozással embereket listázni, gyűlölködni, miközben Ön is Soros pénzének köszönheti kutatói munkáinak java részét?

Milyen vastag bőr kell ahhoz, hogy az Ön fia még mindig ellenzéki képviselőnek nevezze magát, miközben családi cégük tulajdonolta hetilapban a kormányt kontrolláló embereket és szervezeteket üldöző hangnemű listát tesznek közzé, a családi cégük pedig közgyűlési határozatukban teszi lehetővé, hogy a NER-ből profitálva adómentessé váljanak?

Érdekes módon a cikkem legélesebb pontjaira nem reagált az intézete. Az írásom az Ön és családi cége etikai megítéléséről szólt.

Titkolni valamit bárkinek joga van, ezt észrevételezni nem egy becsületsértő megállapítás. Kérdés, minden helyzetben etikus-e elhallgatni valamit. Ön hét szakmai felületen titkolja szakmai pályájának Soros fizette részleteit. A titok, a titkolás, a titkolásra rámutatás nem gyűlöletbeszéd. Szemben egy holokauszt túlélő bankárt nemzetközi zsidózni és egy közösség tönkretevőjének nevezni. Eredetileg ez volt a kutatási területe, a zsidóság üldözése, közte a korabeli gúnyrajzok, plakátok, gyűlöletbeszédek. Nem ismeri fel ugyanezt a most az országot telepakolt plakátokon?

Amennyiben személyesen Ön kér helyreigazítást az eddig pontosan meg nem nevezett sérelme ügyében, ahol hiteltérdemlően igazolja, hogy az inkriminált cikkem megjelenése idején és előtte már nyíltan vállalta a Soros-ösztöndíjait, miközben hét Ön által vezettet szervezet oldalán titkolja, akkor írásom erre vonatkozó sorait módosítom.

Engem viszont Önnel szemben nem érdekel a részleges vagy teljes titkolás közti különbség, mert nem ez a fő célja írásomnak. Menjen bíróságra titkolással vádolás címszóval. 7:2 titkolja-nem titkolja arányban kell érvelnie, ez egy Oroszország-Felcsút meccsen is gyenge és nevetséges érv.

Őszintén örülök, hogy a cikkem hatására először vállalja nyilvános érvelésben - ha nem is személyesen, hanem egy halott elnök mögé bújva - Soros finanszírozta múltját. Eddig sosem tette. Ha csak ezt érte el a titkolás kifejezés, már megérte.

Bízom benne, hamarosan bocsánatot kér Anna lányával, Kristóf vejével és Péter fiával együtt a Figyelőben közzétett személyektől. Azoktól, aki még élnek közülük.

A közösség elleni uszítás bűntette pedig elmossa az Ön összes titkolásról szóló, eddig ki nem fejtett érvét.

Eszes Beáta

A keretezett válasz-közleményemet jelen írásom linkjével kiegészítve elküldtem:

az Országos Sajtószolgálatnak
ots@mti.hu

a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványnak
xxiszazadintezet@xxiszazadintezet.hu

a cikkemet átvevő

Index.hu és HVG.hu online portáloknak

Írásomat belinkeltem Schmidt Mária facebook-oldalán közzétett, engem megszólító KKETTK-poszt alatt.

A válasz-közlemény közzétételére nincs ráhatásom, ez a fent nevezett címzettek döntési hatásköre. Ahogy az is, Schmidt Mária fennhagyja-e válaszomat a facebook-oldalán.

(Fejléc fotó: pestisracok.hu)

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nemgogol.blog.hu/api/trackback/id/tr1213849974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincs közöttünk csicska 2018.04.20. 13:00:06

Soros meg koltozik elfele, nem tud innen mar tobbet elfilantropkodni.

Homo fideszbirkusz 2018.04.20. 13:09:25

@Nincs közöttünk csicska:

Azért költözi el Orbanisztánból, mert már minden értelmes ember elhúzott és csak ti maradtatok Homo Fideszbirkusz mélymagyaridióták. Veletek meg mihez kezdjen Soros, ő nem a nyolc osztály elvégzésenek elősegítésére adja a pénzt.

Amúgy meg azokról a fidesz maffiózókról kellene már egy jó hosszú listát csinálni, akik a NER-ben lopták össze maguknak a nyugati jólétet.

Nincs közöttünk csicska 2018.04.20. 13:12:24

@Homo fideszbirkusz: Barmilzen listat osszefilantropkodhat Soros Berlinben, a kutyat nem erdekli.

Amator 2018.04.20. 13:44:16

@Homo fideszbirkusz: Akkor most képzeld el, hogy egy kb. 70-es IQ-val rendelkező trollnak kiadják hogy az előre megírt, kötelező, kb. 30-as IQ szintű választ kell publikálnia.
És ezt teszi már évek óta. Csoda, hogy már semmit nem ért a világból ? :)

Attilajukkaja 2018.04.20. 14:16:42

@Nincs közöttünk csicska:
"Soros meg koltozik elfele, nem tud innen mar tobbet elfilantropkodni."
Csak a Foundation for Open Society irodája költözik át Berlinbe. Pedig 1984 óta Budapestről segítette (többek között) a magyar diákokat, kutatókat, hogy tanulhassanak, dolgozhassanak. Most majd Berlinből teszi. Büszkék lehetünk magunkra!

Attilajukkaja 2018.04.20. 14:19:10

@Homo fideszbirkusz:
"már minden értelmes ember elhúzott és csak ti maradtatok Homo Fideszbirkusz mélymagyaridióták"
Azért ez túlzás. Sokan maradunk NEM "Homo Fideszbirkuszok" is itthon. Valakinek el kell takarítania a kormány által termelt szemetet!

Attilajukkaja 2018.04.20. 15:37:28

@Nincs közöttünk csicska:
Mi nem?
A CEU is bebiztosítja magát a bécsi kampusszal, mert látják, hogy itt rövidesen nagy gáz lesz. Jól teszik.
Szeretnének maradni, hiszen nem kis pénzt öltek bele egy nagy modern oktatási központ kiépítésére. Nem szívesen adnák át az épületet áron alul vagy ingyen Mészáros Lölőnek vagy Kósa Lalának, esetleg valamilyen más Fideszes Liliomfinak.

dr. mesterséges színezék 2018.04.20. 16:06:57

Ezzel az irritáló picsával 20 éve nem fogalkozott ennyit senki.

Attilajukkaja 2018.04.20. 16:29:50

@dr. mesterséges színezék:
Dehogynem! Látszik, hogy nagyon is sokat fogalakozott vele ő maga és a Fidesz is. Az ilyen emberekre épül fel a NER. Csendben, a háttérben nyüvik egy darabig a fát, aztán előjönnek teljes pompájukban, mint sok más rovar.
Na jó, a bogarak ilyenkor keresnek egy nőstényt és rövidesen elpusztulnak, de a NER-en nem fog ki az a fránya természet törvénye. Ők azt is 2/3-dal győzik le. :o)

zord íjász · zordidok.blog.hu 2018.04.20. 17:58:58

A poszthoz.

A bíróság kimondta, hogy az Élet és Irodalom hazudott, mert Nem Volt Közgyűlés.

Aki érti, az érti. Ennyit kell tudnod, bloggertárs. Bármi történt, bárhogy történt, Te ebből a történetből már nem jöhetsz ki jól. Pont.

Európai téridő 2018.04.20. 21:33:05

"Nix ugribugri!" (Orbán Viktor)

Október 2. Orbán csőcseléke népszavazni megy 2018.04.20. 21:54:28

honnan szedi össze Orbán magának ezt a halom genetikai hulladék lényt?

Legyen Budaházy György a Jobbik elnöke 2018.04.20. 23:29:34

URISTEN ! Mi lesz az orszaggal a soros alapitvany nelkul ???????
EZ MAGA A NEMZETHALAL !!

Az elmult ezer evben valahogy meg csak csak elkaristolt az orszag, de ezt nem fogjuk tulelni. Igy nincs ertelme az eletnek.

DunábaLövetési miniszter 2018.04.20. 23:31:42

@Legyen Budaházy György a Jobbik elnöke: Egyetértek, így nem lehet élni, megyek és Dunába lövöm magam.

Attilajukkaja 2018.04.21. 12:37:35

@DunábaLövetési miniszter:
"így nem lehet élni, megyek és Dunába lövöm magam."
Ez volt eddig a legértelmesebb hozzászólásod! :o)))))

Attilajukkaja 2018.04.21. 12:40:34

@Legyen Budaházy György a Jobbik elnöke:
"Mi lesz az orszaggal a soros alapitvany nelkul ???????"
Szerencsére nem maradunk nélküle, csak az irodáját teszi át Berlinbe. Onnan támogatja majd a magyarok tanulását, munkáját, ahogy annak idején Budapestről tette a többi ország embereit is, többek között Orbán Viktort, Kövér Lászlót vagy Schmidt Marcsit is. Kár, hogy ők nem voltak valami jó tanulók.
süti beállítások módosítása