Minden, ami van, meg olyasmik is, amik nincsenek

NemGogol

A lombikpárt

2017. szeptember 01. - Toadwart66

image_1_1.jpg

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Hír tévének azt mondta, hogy a kormány várja Veres András püspök javaslatait a lombikprogram ügyében. A katolikus főpap a múlt héten azt mondta, hogy bűnös az, aki részt ilyen programban.” (Semjén javaslatokat vár Veres püspöktől a lombikprogram szabályozására)

Semjén Zsolt valahogy úgy spekulálhat, mint Gáspár Győző, vagy Hajdú Péter. Valamivel mindenképpen bele kell kerülnie a híradásokba, különben a választópolgárok nagy része még abban a hamis illúzióban ringathatná el magát, hogy Magyarország miniszterelnök-helyettese végleg visszavonult az aktív politizálástól, és már csak a vadászat élvezetének szenteli életét.

Látványos, erdélyi lovasparádéinak nincs túlságosan nagy hírértékük, a doktorijával kapcsolatban pedig már rég elcsitultak a hullámok. Ez utóbbi az ő szempontjából amúgy is kimondottan kínos ügynek számított. Politikai jelentősége csak akkor lett volna a kellemetlen incidensnek, ha a plágium-botrány kipattanása után lemondott volna. Ez Magyarországon nem bevett szokás. A makacskodó, méltatlankodó Schmitt Pált is csak többszöri nekifutásra sikerült kipenderíteni a Sándor-palotából. Ilyen időket élünk. Osztap Bender, a nagy kombinátor pompásan érezné magát a NER-ben.

Veres András győri püspök kijelentése, miszerint „a lombikbébiprogram minden formája bűn” nagy felháborodást és heves indulatokat váltott ki. Mindezt azonban igazságtalan dolog a püspök úr nyakába varrni, majd válogatott átkokat szórni rá. Ő a mesterséges megtermékenyítéssel kapcsolatban a katolikus egyház tanításait és elveit ismertette, amely szerint ez valóban bűn. Más kérdés, hogy a katolikus egyház egy kimondottan merev, dogmatikus szervezet, amely Husz János elevenen való megégetését annak idején Istennek rendkívül tetsző cselekedetnek tartotta, egy törvényileg szabályozott orvosi beavatkozást most pedig elítélendőnek.

Veres püspök meghurcolása az ügyben igazságtalan és méltatlan. Semjénnel ellentétben ő nem egy megrögzött szélhámos. A menekültekkel kapcsolatban 2015. szeptember 15-én kijelentette: „A keresztényeknek segíteniük kell az úton lévő, nehéz élethelyzetbe került embereket, nemre, korra, nemzetiségre vagy éppen felekezetre való tekintet nélkül.” Ilyet bizony sem Semjén, sem Harrach kereszténydemokrata képviselő nem mert kiejteni az ájtatos száján, sőt a KDNP aktívan kivette részét a nehéz élethelyzetbe került emberek elleni uszításban és az üldözésükben. A derék honatyák ezen remélhetőleg eltanakodnak majd a pokol megfelelő bugyraiban.

A meddőség szomorú emberi tragédia, amely mindenféle lelki nyavalyákat is okoz. Kimondottan botor dolog ezzel kapcsolatban általánosítani és megfellebbezhetetlen ítéletet mondani. Diszkréten, empátiával kell véleményt formálni a kérdésben, mivel emberi sorsokról van szó és nem az személyi jövedelemadó szórakoztató rubrikáiról.

Heves, agresszív támadást indítani az ügyben kimondottan visszataszító cselekedet. Hívő katolikus pároknak valóban komoly lelkiismereti aggályaik lehetnek a méhen kívüli megtermékenyítéssel kapcsolatban, amit tiszteletben illik, sőt kell tartani. Ez az ő személyes magánügyük, amelyben nekik kell dönteniük. Nincs könnyű dolguk.

Fontos azt is megérteni, hogy pontosan mit is mondott Veres püspök.

A magyar törvénykezés nem megfelelő a keresztény értékrend szerint, és kormányzati szinten történt változtatás, nagyobb összeget rendeltek a lombikprogramhoz, ezért a nemzeti ünnepen, amikor a keresztény önfeladásról szóltam, szólni kívántam arról is, hogy a keresztény értékek ezen a téren is mást diktálnak.” (Veres András)

Nincs ezzel különösebb gond. Miért kéne a törvénykezésnek mindenben a keresztény értékrendnek megfelelnie? Magyarországnak világi kormánya van és nem katolikus. Az más kérdés, hogy Orbán állandóan azt hangoztatja, hogy ő kizárólag Magyarország és az európai kereszténység érdekeit védelmezi. Legyen meg az ő szélhámossága. Minden miniszterelnöknek jogában áll azt hazudni amit csak akar, a választóknak meg ahhoz van joguk, hogy mindent elhiggyenek neki. A Fidesz sikerének legfőbb kulcsa az, hogy sikerült fenntartania elkötelezett választóiban a hitet és a lelkesedést. Nem nagyon veszik észre, hogy a saját érdekein kívül Orbán Viktort más nem nagyon érdekel. Ismét fel lehetne hozni Osztap Bender példáját. Persze ő soha nem lett magyar miniszterelnök.

A baj ott kezdődik, hogy a jelenlegi magyar kormány az egyházak tanításait önös célokra használja fel és kedve szerint válogat közülük. Egy hívő katolikus ezt nem teheti meg. Nem nevezheti például a katolikus egyház fejét „derék liberális, gender-ben hívő marhá”-nak. Egy liberális ezt minden további nélkül kijelenthetné, bár sok értelme ennek sem lenne.

Semjén Zsolt nem képviseli a keresztény értékeket. A szerencsés atyafi valójában semmiféle értéket nem képvisel, csak buzgón végrehajtja azt, amit Orbán Viktor előír számára. Ettől azonban a miniszterelnök még nem válik istenné, bár erős késztetést érez arra, hogy megpróbálja valahogy a Teremtőt kiszorítani a tisztségéből.

Semjén szellemi képességei messze elmaradnak Veres Andrásétól. Maga a KDNP csak egy lombikpárt, amely a Fidesz által véghezvitt mesterséges megtermékenyítésből született. Önmagában teljesen életképtelen, kicsit ütődött szerzet, amely most a Veres püspök iránt támadt sajtóérdeklődést arra használja fel, hogy bebizonyítsa, hogy ő bizony önálló akarattal rendelkezik. Ez teljesen nevetséges és átlátszó erőlködés. A KDNP szigorú gyámság alatt áll, törvényes képviselője pedig Orbán Viktor.

A Kereszténydemokrata Népárt a rendszerváltás óta a keresztény hívők számára legtöbb kárt és keserűséget okozó szervezet. Rengeteg igazságtalan támadás éri miattuk a valódi keresztényeket. Nem véletlen, hogy a KDNP soha nem meri önállóan megmérettetni magát egy választáson.

Veres püspök elmondta a katolikus egyház álláspontját, amit ő is képvisel. Valakinek csak el kellett mondania. Mindenkinek joga van ezzel vitába szállni, de előtte célszerű alaposan elolvasnia a győri egyházmegye főpásztorának nyilatkozatait.

A mesterséges megtermékenyítés rengeteg etikai kérdést vet fel, de ezekről nem most kezdődtek el a viták. A katolikus egyház a NaProTechnológiát tartja a megtermékenyítés elősegítésének egyik elfogadott módjának.

A NaProTechnológia, mint minden más helyreállító szemléletű irányzat (NEO, FEMM) célja, hogy a termékenységi problémákkal küzdő párok termékenységét helyreállítsa, optimalizálja, majd a gyermeknemzés nemes feladatát rájuk, kettejükre hagyja. Ez egy terápiás folyamat, mely a női termékenységi ciklus aprólékos nyomon-követéséből, alapos kivizsgálásból és egyénre szabott gyógymódból áll.” (Dr. Tóth Ágnes)

Ez a lombikbébi-program első lépcsőfoka. Akiknél ez a módszer nem vezet eredményre, azoknál alkalmazzák a méhen kívüli mesterséges megtermékenyítést. (Mesterséges megtermékenyítés feltételei, folyamata)

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a meddőség gyógyítása és a mesterséges megtermékenyítés hatalmas üzlet. Nagyon fontos, hogy az állam támogassa ezeket a programokat, hiszen kevesen rendelkeznek akkora jövedelemmel, hogy saját maguk finanszírozni tudják ezt. Ebben a kérdésben valószínűleg nagy lehet a társadalmi egyetértés.

Magyarországon nagyjából 150.000 párt érint a meddőség problémája. A 300.000 emberből nem mindenki hívő katolikus. Nekik „csak” egy hosszú, csalódásokkal teli procedúrával kell szembenézniük, ami önmagában is hatalmas lelki terhet ró rájuk. A hívőknél ehhez hozzájárul még a saját lelkiismeretükkel való csatározás. Az ő szempontjaikat sem szabad figyelmen kívül hagyni, és egy pökhendi vállrándítással elintézni.

Veres András, azzal, hogy ismertette a katolikus egyház véleményét, ismét szembement a magyar kormány egyik döntésével. Keményen feladta a leckét Semjén Zsoltnak, mivel a magyar állampolgárok jelentős része szerencsére egyetért a lombikbébi-program támogatásával. 

monument_to_ostap_bender_in_elista.jpg

Osztap Bender szobra Elisztában, Kalmükföld fővárosában

Az LMP korrupciót vizsgál Schmidt-Ungár cégekben

Eszes Beáta írása

ungar_szel.jpg

Az Ungár Péter-ügy az ellenzéki pártok és szavazóik teljes csődjét jelenti.
(Kép: Ungár Péter és Szél Bernadett - Ungár Péter fb-oldala)

Az LMP elnökségi tagjának, Ungár Péternek a Momentum párt bodajki kampánytáborában tanúsított botrányos magatartását követően a zöld párt kivizsgálást ígért, ám ígéretük ellenére ennek eredményéről semmiféle hír sincs sem a közösségi-, sem a weboldalukon. Ismét egy be nem tartott ígéret. Az LMP mára, augusztus 27-ére hirdetett meg a Kossuth térre Putyin budapesti látogatásának és az orosz érdekeltségű Paks-II. beruházás kapcsán demonstrációt. A szlogen a „mindent behálózó állami korrupció és a csókosoknak juttatott közpénzmilliárdok” elleni kiállás, amire az orosz elnök látogatása nem csak az ő pártjuknak ad remek kampánylehetőséget.

Ungár Péter, az LMP elnökségi tagjának családi üzelmeiről és bodajki elhajlásáról írt augusztus 10-ei cikkem után parázs, de tanulságos vita alakult ki a közösségi hálón, amelynek során elém került a címben jelzett újabb Schmidt-korrupciós ügy, amit maga az LMP vizsgál. Olyasmi lehet ez, amikor Ungár Péter vizsgálatot kezdeményez maga ellen a jól sikerült partyt követő több napos hallgatása után, vagy amikor az LMP és Ungár Péter a sajtóból tudja meg, hogy Ungár Péter elnökségi tag egy új, konkurens pártnál ütötte ki magát piával, és zaklatott táborozókat mint magánember.

Az írásomban később rátérek az ellenzéki szavazók egészen elképesztő reakcióira, ami egyik oldalról egy pótanya buksi simogatásában merültek ki, annak ütemében, ki mikor tudta meg, hogy a hetedik feles kör után már áldozati tanúk által jelentett szexuális kényszerítés (felizgatás célú, a másik fél beleegyezése nélküli testkontaktus) bűntettének (Btk. 196. §) alapos gyanúja is felmerült Ungárral szemben.

Mit akar tudni az LMP Ungár Péterről, ha éppen nem egy táborban iszik?
A szövevényes, közpénznyelő Schmidt-Ungár Birodalom

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke, a korrupciós ügyeket feltáró heti rendszerességű sajtótájékoztatóján rámutatott, hogy az ózdi acélművek területén létesülő Digitális Archívum körüli közbeszerzéses ügyekre számos esetben rávetül a korrupció árnyéka, ahol Schmidt Mária, a Terror Háza igazgatónője a projektfelelős. A vizsgálat ideje 2016. november…Ennek eredményéről itt sincs azóta sem hír: a vizsgálódás itt is csak hangzatos kampányszlogennek és egy be nem váltott ígéretnek tűnik.

Schmidt Mária nagykorú gyermekeivel, Ungár Annával és Péterrel két többmilliárdos értékű cégben döntéshozó tulajdonostárs. A türelmesebb olvasók elmélyedhetnek, hogy a Schmidt-Ungár Birodalmon belül mely Schmidt-Ungár családi cégek és mely Schmidt-intézetek közt, milyen utat járhatnak be az Orbán- és azt megelőző kormányzatoktól szinte számolatlanul, több százmilliós csomagokban érkező éves büdzsék, avagy 2-3 milliárdos tételű épülethelyreállítási költségek.
Tekintettel, hogy a Schmidt Máriához tartozó állami intézmények működése erős szakmai és pénzügyi kételyeket vet fel egy közepesen tájékozott olvasó számára is, így semmiképp sem vethető el a korrupciós vizsgálatok során, hogy az állami milliárdok könnyedén és ellenőrizetlenül vándorolhatnak a család üzleti vállalkozásaiba is. A fent kiemelt szócikk alatt átlinkelt MaNcs feltáró cikk 2005-ös, azóta a család legnagyobb cégében, a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési (BIF) Nyrt-ben a Schmmidt-Ungár család – közte Péter – részesedése 26 %-ról több, mint 75 %-ra nőtt. Ez volt az a bizonyos, a megelőző cikkemben is említett, a sajtó által csak „lófej az ágyban” Puzo-Coppola-metafórával illetett részvényes-kigolyózás. A BIF-, így Ungár Péter vagyonát is gyarapító portfólióban van a Rogán-féle, vagyonbevallásonként alapterületben táguló Pasa Park is. Schmidt Mária és a Rogán-házaspár lakóparki szomszédok illetve portfolió tulajdonos társak.

Ennek a hangulatát úgy képzeljük el, hogy amikor az Együtt-től Juhász Péter bűnözőnek nevezi Rogánt, az Ungár Péter LMP-s vezetőségi tag kasszájában csilingelő összeget is jelentheti.

Schmidt Mária üzletvezetési energiáit lekötni nem tudó két giga családi cége mellett további öt tudományosnak szánt intézetben örökösnek kinevezett főigazgató még. A történelem új és legújabb korát száz évenként felosztva a történészasszony külön-külön alapított illetve felügyelete alá vont egy-egy önálló büdzsés intézetet: van a Habsburg kornak, a XX. századnak és a XXI. századnak is intézete. Van a két önkényuralmi rendszert egymással konkurálva és relativizálva taglaló Terror Háza, de van már külön Kommunizmus Kutató Intézet is. Óriási szerencse, hogy Schmidt Mária nem középkorász.
A holokausztot tovább taglalná az el nem készült Sorsok Háza, ehhez most tervezik annak a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont felszámolását, amely hol kiegészíti, hol tudományosan cáfolja Schmidt Máriának a Terror Házában prezentált sajátos holokauszt-felfogását. A Páva utcai állandó kiállítást a történész, muzeológus, szociológus és kiállítási szakma által nyilvánosan megvitatva, több, mint 4 év előkészület után 2006-ban nyitották meg, szemben Schmidt a szakma által sosem elismert intézeteivel.

A Schmidt-féle intézeti állami büdzsék azért érdekesek, mert összevetve az éves beszámolókban is ordítóan üres, zéróértékű tudományos munkával, rendezvényekkel, az intézetekhez pályáztatás nélkül felvett, nemzetközileg is mérhető tudományos eredményt egyáltalán nem, vagy alig felmutató munkatársakkal – akik egyébként átfedésben szinte az összes Schmidt-intézetben jelen vannak – még csak rágalmazni sem kell ahhoz, hogy felmerüljön az alapos gyanú, ugyan milyen Schmidt-Ungár családi cégek profitálhatnak még a vödörszámra öntött közpénzből.

A tudományszerű Schmidt-birodalom pókhálószerű további cégeiben Ungár Péter nővére, Anna neve is többször felbukkant olyanokkal közös cégben, akik átfedéssel több Schmidt-intézetben ma is tologatják az aktákat. A cégprofilok széles skálát fedtek le, ezek kifejezetten olyan területekre szakosodtak, amelyekből önkormányzati projektek, kiállítások, állami ünnepségek, történelmi megemlékezések lebonyolíthatóak, és hát mi másból, mint közpénzből.

Schmidt intézetei közt a Terror Háza (TH) a vezérhajó. A TH-t működtető alapítvány számára az állam megvette az Andrássy út 60. szám alatti teljes épülettömböt, felújította, berendezte, ennek összes költsége 3,5 milliárd forint volt 2002-ben. Ehhez „az is kellett”, hogy az első Orbán-kormány utolsó éveiben kivégzett két kiemelkedő tudományos munkát végző, nemzetközi szaktekintélyekkel dolgozó intézetet, a Politikatörténeti Intézetet és az 1956-os Intézetet. Az intézetek által addig kezelt kutatási anyagok sorsáról sajtócikkek születtek. A Széchényi Könyvtárhoz került 56-os intézet kutatói voltak azok, akiket fegyelmivel sújtottak, mert nyilatkoztak a Schmidt-Pruck 56-os fotófelismerő gate-ben.

A TH 3,5 milliárdos induló költségéhez összevetésként megadva a köztársasági elnöki rezidenciát biztosító Sándor Palota rekonstrukciója 2,1 milliárd forint volt. Mellékes összevetés, csak hogy mennyire szaladnak az árak: ez a 3,5 milliárd, a Terror Háza teljes vételi és felújítási-berendezési költség most, 2017-ben egy vizes vb megnyitó ünnepségére durrant el. Nem egy értékes épülettömb, nem állandó kiállítás, csak egy rendezvény. Hajrá Katinka, köszönjük! A záróünnepség 4,3 milliárd forint volt. Maga a vb büdzsé 130 milliárd körül volt a záróünnepség táján, azóta naponta milliárdokkal nő utólagos szerződésmódosításokkal, amelyekben kishazánk magyaros tempóra süllyedt menedzsmenttel vezette multik is vannak. Hajrá Magyarok!

Schmidt Mária hajdanán épp csak megkezdett, de a nemzetközileg jegyzett tudományos porondon nagyon rég abbahagyott, inkább intézetbirodalmat halmozó pályafutása mind módszerben, mind pénzügyileg erősen hasonlít a közgazdász-szociológusból ingatlanmogullá lett néhai férjre, Ungár András munkásságához. Ungár András javára szóljon, ő már nem is erőltette a tudományos pályát, megmaradt a nehézbűnöző üzlettársánál. Ha viccelni akarnék, azt mondanám, Schmidt helyében ennyi céggel én se tudnám, hogy mikor gyűjtök ingatlanokat, mikor tudományos tapasztalatokat, a kettő mintha egy és ugyanaz lenne.

Olyan ez, mint a makettel és terepfákkal bemutatott józsefvárosi Sorsok Háza-projekt, amelynek kiállítási leírása elbírálhatatlanul tartalomnélküli volt, azóta is ott áll egy látványos, üresen kongó épület, Schmidt Mária tudományos értékének tökéletes tükre: kívülről gazdagon stafírozott, belül impozánsan nagy és minimalista stílusú tér.

Anyja mellett lánya, Ungár Anna is elég sokoldalú és fáradhatatlan, korábbi kommunikációs cége mellett a legnagyobb családi ingatlanvállalatnál papíron zömmel ráhárul a cégvezetés. Ez például arra jó, ha a lófejes vagy a manyup-pakettes akcióra rákérdez a tényfeltáró sajtó, ne megint Schmidt Mária nevét kelljen olvasni.

Hogyan kezeli Péter az anyjával és nővérével közösen jegyzett céges ügyleteket?

Ungár Péter ilyenkor azt szokta nyilatkozni az őt kíméletlenül faggató, válaszaira soha vissza nem kérdező újságírónak, hogy:

– "Én őszintén nem tudom elmondani, hogy pontosan mi történt."

Üzleti téren is volt olyan, hogy Ungár Péter maga kezdeményezett vizsgálatot saját cégük döntésével szemben. Gondolom, elfogyott az egysége a feltöltőkártyás telefonján, hogy felhívja nővérét és anyját, mi a f*sz volt ez. A dolog szépséghibája, hogy a lófejes akciót ő maga is részvényeladással segítette. Erre Péter válasza:

"Az igazgatótanács által kezdeményezett egyik tranzakció után engem a törvény kötelezett, adjak el részvényeket."

A milliárdos tétellel kicsinált egyik részvényes társhoz, Spéder Zoltánhoz megfogalmazott viszonya a következő:

– "Nem szoros, de személyes kapcsolat van közöttünk."

A Magyar Nemzet (MN) Ungár Péter-interjúja 2016. októberi. Hadházy kijelentése, ahol észleli, hogy a megdöbbentő viccnek is rossz „ózdi patyomkin falu”, a józsefvárosihoz hasonló, legújabb Schmidt-makett-projekt körül erősen bűzlik valami, körülbelül szintén ekkora tehető, az írásom elején átlinkelt Átlátszó-cikk 2016. novemberre göngyölítette fel részben az ügyet, a tragikomikus kiállításról a 444.hu helyi riportja számolt be.

Az interjúban Ungár Pétert (UP) a Magyar Nemzet újságírója (MN) tovább faggatja, mit gondol a család sajtóvisszhangjáról:

MN: – "Az édesanyjához fűződik az ’56-os emlékdal esete is, amelyet az ellenzék egy emberként kritizált, az LMP hangját viszont nem igazán lehetett hallani."

 UP: – "Az Átlátszó derítette ki a dal hátterét, itt már egy politikai pártnak nem volt több szerepe."

A további, számunkra ismertté vált témákban a menetrend hasonló: kiderül egy közpénzből létrejött szakmaiatlanság, botrányos hazugság, korrupciós ügy, vagy jelentős társadalmi közvagyont érintő, alaptörvényt és uniós jogot sértő, bűncselekmény gyanúját felvető üzlet, amit a Schmidt-Ungár családi cégeken keresztül futtattak át, vagy az kebelezett be:

 Schmidt Mária mint tudományos igazgatónő a végletekig kitart a szakmaiatlanság mellett,

 Ungár Anna mint cégvezető tagadja a bennfentes és jogsértő kereskedést,

 Ungár Péter döntéshozó részvényesre és az LMP-re már nem tartozik semmi, mert a sajtó kiderítette.

 Családi munkamegosztás egy kellően hülyének nézett, és ezt a feladatot készséggel betöltő ellenzéknek.

Nem tudom megérteni, hogy az LMP-nek, az ellenzéknek mi szüksége van egy kormányzat-közeli milliárdos Ungár Péterre. Milyen alapon nem veszik fel az elnökségbe Matolcsy Ádámot vagy Orbán Ráchelt? Megkockáztatom, ha csak a nevükre írt, gyanúsan kormányzati húzásokból is származó összegeket nézem, messze Ungár Péter mögött kullognak.

Nem tudom megérteni, hogy a patinás skóciai Edinburgh-i Egyetemen, majd a CEU-n (!) végző milliárdos oligarcha (= a piacon egy adott profilban kis számú versenytárssal, túlnyomó gazdasági fölénnyel rendelkező) Ungár Péternek mi szüksége van egy olyan országban egy baloldali-zöld, oligarcházó és spekulánsozó, közpénzmilliárdokkal zsonglőrködő csókosok szlogennel kampányoló, ingatlan üzelmekben feljelentő párt képviselőjének lenni, ahol a CEU kivégzését, a Paks-II. Projekt erőltetését, Soros spekuláns zsidózását kormányzati megbízott pozíciójával és érvelésével igazoló Schmidt Mária közfelháborodást kiváltó politikai és gazdasági ügyeitől hangos a sajtó? Ahol Ungár Pétert lájkolgató, biztató, őt támogató politikai családban is vaskosan benne vannak azok, akik a kormányzati történész igazgatóasszonyt szexista, külsőségekben megítélő jelzőkkel illetik, ezzel kifejezve, mennyire nem tetszik nekik az állami vagyon elsíbolása.

Anyja politikai szerepéhez megfogalmazott viszonyáról így vall Péter az interjúban:

UP: – "Nagyon kemény politikai vitáink vannak. Kiemelkedik ezek közül, hogy szerinte jó, ha Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke, szerintem pedig ez nem szolgálja az ország érdekét."

 MN: "Eddig nem volt gond, ha a sajtó valamit korábban kiderített. Ezek után is úgy érzi, hogy nem gátolja a pártját?"

 UP: – "Nem gátolom."

Az Ungár Péter-ügy az ellenzéki pártok és szavazóik teljes csődjét jelenti

A bodajki elhajlásról és a szülők üzleti módszereiről írt megelőző cikkem kapcsán az Ungár Péter-jelenségről vitatkoztunk a közösségi médiában. Akár új Alaptörvényt is kéne azzal az ellenzékkel és szavazóival kodifikálni egy kormányváltás esetén, akik közül aggasztóan sokan nem akarják érteni az üzleti részesedés és irányítás gazdaságjogi fogalmát. Egy ellenzéki vitatársnak átlag négyszer kell leírnom, mire elhallgat az apák/anyák és fiúk szlogennel, hogy megértse: Ungár Péter részvényes, üzlettárs, bevétele van mindebből, dönt és érdekelt mindabban, ami a kormányzathoz és anyjához kötődik. Nem győztem meg többüket.

Egy ellenzéki vitatársnak átlag négyszer kell leírnom másokkal együtt, hogy a politikusi pálya nem egy alanyi jog, nem egy szociális juttatás, egy létminimumot adó közmunkaprogram, amit feltétlen biztosítani kell annak, aki egyszer megszerezte. Én például hajdani LMP-szavazóként el is vesztettem a fonalat, hogy Ungár Péter hol, mikor, kinek a döntésével, melyik médiában beharangozva, kiknek a szavazatain lett LMP-képviselő. Gondolom, a süllyedő hajót menetrendszerűen elhagyók után érkezett alanyi jogon a fedélzetre az új, pénzzel is kitömött homokzsák.

Egyébként nagyon macerás a politikusi pálya, bárki szinte bármit mondhat rólad, cserébe neked mindent el kell árulni magadról. Nehezen is viselik, perelni kell közérdekű adatokat, elküldenek a sunyiba újságírókat, letiltanak az öntömjénező közösségi oldalukról kritikus hangokat. Ma a mini pártok – LMP, Párbeszéd, Együtt, Momentum – mindegyikének a közösségi oldala felvehetné a versenyt egy Rákosi-dicsőítő propagandagyárral. Ennyi minden lépésükkel elégedett fényes lelkű szavazót Orbán oldalán sem látni. Ne legyünk igazságtalanok, ilyet biztosan látunk az MSZP és DK oldalán is, és hát a neonácik sem mennek a szomszédba egy kiadós orális élményért.
Ám ez a magát romlatlannak nevező új és legújabb politikai generáció szlogenje épp az, hogy ők rendszer-kritikusak, nem tűrnek meg semmiféle törvénytelenséget, szakítanak a múlt hibáival. Egyelőre a türelmetlenségüket a kritikákkal és elvárásokkal szemben fejezik csak ki.

Ungár Péter lerészegedési, szexuális kényszerítési ügye „csupán” egy utolsó csepp a kiboruló ellenzéki biliben. Sem ennek az ügynek, sem a családjában észlelt korrupciós gyanúnak sincs lekövetése a pártban.

Az ungárpéterségben a mit sem változó magyar ellenzéki és választói attitűd dühíti fel az embert.

A nem érdekes, de aranyos, nem tehet róla, adjunk esélyt neki, csak ő takaríthatja el szűnni nem akaró, újra és újra, bárkinél fellángoló lelkesedések.
Marad a sokadik nagyon is közérdekű, de mennyire gátlástalan, de mennyire érintett, de piszkosul elveszítette minden bizalmamat már megint, és megint feltörő frusztrált életérzés.
És még mindig nem takarítottuk el.

A politikai elit megtűri az érdekszféra üzelmeit

A Schmidt-Ungár Birodalom alapjait Ungár András tette le a kora 90-es évek szabadrabló éveiben. Az Ungár Pétert is fémjelző vagyon ahhoz az irányító üzlettárshoz, Lupis József brókerhez kötődik, akit 1998-ban sikkasztás, csalás és magánokirat-hamisítás miatt elítéltek, és csak 5 év után, 2003-ban szabadult, kedvezménnyel. Ungár András és Lupis József a megelőző írásomban korabeli sajtócikkben taglalt megfélemlített emberektől és büntetőeljárás során elítélt Lupis által meghamisított magánokiratok által kotorta össze a vagyont. Ungár András üzlettársa, Lupis József több költségvetési intézmény, a Belügyminisztérium és a MÁV pénzeinek befektetési célú kezelésére kapott állami megbízást. Lupis brókercége az üzletfeleit félrevezette, olyan állampapírokat adott el, amelyek soha nem is voltak a tulajdonában, ennek leplezése érdekében letéti igazolásokat hamisított. Fedezetnek azokat az ingatlanokat gondolta Lupis, amelyeknek megszerzésében Ungár András vállalt tevékeny részt. Lupis volt az a „cápa” néven emlegetett megbízó, akiről Ungár lehengerlő tárgyalási technikája során azt állította, hogy nem éri meg ellenállni neki.

Ungár Andrásról a feltáró cikkek is kimondják, hogy mindig élvezte a mindenkori politikai elit bal- és jobboldalának jótékony támogatását, minimum ügyei feletti eltekintést. Péter ezt a kivételezett tabu-státuszt is örökölte elhunyt apjától.

Az Ungár-Schmidt cégbirodalom további üzlettársai ma is felhőtlenül lájkolgatják Péterük kedvenc fotóit, a közjóról és társadalmi igazságosságról elejtett gondolatait. Napjainkban olyan kormányzati döntésből származó pénzzel gyarapítják ezt a vagyont tovább Ungárék, ami Paks-II-nél jóval nagyobb, a jövő időseit és fiataljait egyaránt fenyegető veszélyt jelent: több generáció haláláig megélhetést biztosítani hivatott megtakarításától az Orbán-kormány kényszerítéssel megfosztotta a manyup-tagságot élvezők zömét, a kitartó kisebbség pénzintézeteit pedig az ellehetetlenülés szélére sodorta. Egy teljes társadalom épp hogy kialakuló megtakarító magatartását rombolták le.
Újfent az a Kádár népe mentalitás uralkodik a jövőnk tervezésében, hogy az állam bácsi, legfőképp egy gátlástalan miniszterelnök vagy miniszterelnök-jelöltek majd megoldják.

Az új és legújabb politikai üdvöskék mindeközben azon gondolkoznak, miről akarnak tudni, mit akarnak kivizsgálni, és milyen ügyben akarnak döntést hozni, miben érzik úgy, hogy közük van hozzá.

Az ellenzéki média felelőssége

Az Ungár-cégbirodalomról szóló tényfeltárást többek között az a Magyar Narancs végezte el évekkel ezelőtt, amelyiknek alig volt olyan száma a 2010-es években, ahol ne egy címlapos LMP-riport lett volna, indult LMP-képviselőségért ismert MaNcs-publicista is. Az ember azt gondolná, hogy egy világnézetileg őket támogató lap üzenetét csak fogják, de nem, ezek szerint maga Ungár Péter sem olvassa magát. Sebaj, azóta a MaNcs címlap-interjúkkal számonkérések és elvárások helyett végigrajongta a színpadra felkúszott összes egyszámjegyű százalék-hőst: a bázisdemokrata, pfújpártok, pfújparlament, millás Juhásztól a társadalmi konzultációs weboldalt készíteni ideiglenesen távozó iwiwesig. Napjainkban pedig egy közröhejbe fulladó Momentum-plakátkampányra hasonlít a jobb időket megélt hetilap. Ehhez képest a Heti Válasz Természetes Orbánizmusa egy következetesen hűséges orális szex volt.

A mai ellenzéki pártok felelőssége

Ungár András börtönre ítélt cégtársával, Lupis Józseffel folytatott ingatlanüzelmeit és módszereit békén hagyta a rendszerváltozást követő összes kormány, voltak üzlettársak, érdekeltségek bal- és jobboldalon egyaránt. Ungár András halálakor a régi jó barát, Bayer Zsolt irodalmár búcsúzott a xenofób és rasszista közös pajtás, Tiffán borával virtuálisan koccintva. Ungár András talán nem olvasta, később már nem olvashatta Bayer durván antiszemita kirohanásait, Bayer pedig a régi barátját talán az ún. „jó zsidók” körébe sorolta.

A Schmidt-intézetbirodalmat akár egy dühös, követelőző telefonra folyamatosan közpénz százmilliókkal, újabb és újabb lufi-intézetekkel pumpálta kormányfőként akár Medgyessy Péter, Bajnai Gordon, vagy az akkor még Bajnai államtitkára, a Párbeszéd-Együtt koalíciót megjárt, ma az Együtt vezetője, Szigetvári Viktor, 2010 óta pedig az Orbán-rezsim.

Ez a mai ellenzék a legkevésbé hiteles az ingatlan-panamák elleni performanszokkal, az üvegzseb programmal, elszámoltatásról, a megélhetési minimumról, a tudományos értékű munkáról, az oktatásról szóló ígéretekkel.

A feddhetetlenebbnél feddhetetlenebb leendő partnerek közt bolyongó kis pártokat így nem is csodálom, hogy a mai napig második helyen álló neonáci, orosz és közel-keleti kapcsolatokban utazó, az utóbbi hetekben képviselőjük korrupciójával megbukott Jobbik iránt érzett meleg érzelmüket eddig az összes mini párt vezető arcai sorra megvallották.

Schmidt Mária a tudományos kutatói elit szükségességébe vetett egyébként is elég gyenge társadalmi hitet rombolja tovább. Az, ahogy az igazgatóasszony közpénz-milliókért degradálja a történész, vagy egyáltalán, a tudományos szakmát, az erősen kihat arra, hogy képtelenség egy érett viszonyt kifejezni múltunkhoz, abból egy haladó jelenkori identitásképet meghirdetni. Amelynek hiányával egyébként rendre az új üdvöskék vádolják a régieket.

Kik a kormányzatban még nem járt pártok ma ismert nagy támogatói? Mire költenek, és mit várnak el?

A Momentum nagy nehezen bevallott egyik nagy támogatója, a korrupciót monitorozók listájára is felkerült, EU-s támogatásokkal agrárnagybirtokossá lett Raskó György, az Antall-kormány MDF-es államtitkára egyenesen előírja, mennyire legyen nacionalista a legújabb hazai párt, ahol fia is tag. Őt nem igazán zavarja, hogy ez a 120 éve lejárt eszme tetszésindextől függetlenül is megvalósíthatatlan terhet ró egy pártra, túl azon, hogy a kirekesztés legfőbb mozgatója.

Az Együtt párt akkor épp válni készülő vezetőjét, a megvesztegetések és korrupciós ügyek ellen küzdő Juhász Pétert a képviselő személyes anyagi helyzetére (!) hivatkozva Bojár Gábor Graphisoft-vezér utaztatta Nizzába. Bojár ma a Momentum egyk nagy támogatója. A Graphisoft-vezér annak idején még nem kampánykörutat fizetett, hanem Juhász házasságáért és közpénzből megélni képtelenségéért aggódott, ennek legjobb orvoslása szerinte Európa egyik legdrágább városában pihenni. Ezt a magyarázatot az ellenzék soha nem látott szájhabzással védte be, míg Európában egy bonbon vagy golyóstoll ajándékért mondanak le képviselők. A magánember-ütőkártya elnyűhetetlen Horthy újratemetésétől, VIP-páholyon át egészen a kampánytáborig. Rogánhoz képest csak Juhász vagyonbevallásai változatosabbak, ha nem is léptékben, de a misztikumot és módosítgatási sebességet illetően mindenképp.

Bojár és Raskó ma a Momentum két legnagyobb eddig bevallott támogatója, ebből futotta a 23 milliós büdzséjű, 11 milliós veszteséget termelő fesztivál-táborra, ebből a 23 millió forintból egyetlen településre sem utaztak el kampányolni, nagyszínpados zenekarokra ment el a pénz. Én bevallom, nem tudom, hogy egy közpénzhez még nem jutott párt nemhogy 11 millió, de akár 100 ezer forint vesztességgel mit kezd. Ez hogy működik? Ciki lett volna 15 helyett 6 zenekart meghívni? Nem jött ki a hatástanulmány? Ha valóban keményen kampányolnak országosan, állandó állást sincs mód fenntartani. A vezetők zöme HÖK-ön kívül fizetős állást még alig látott, amiből megtakarításaik lennének, amíg bele nem ülnek a négy évig Kánaánba.

Ugyan mi alapján keresnek így képviselőket országosan? Arra gondolni sem merek, hogy a köpködött régiek így-úgy, de mégis kiépített hálózatában visszalépést követelnek, hogy beüljenek egy elfekvő állást biztosító önkormányzati székbe, egy kétfős parlamenti álfrakcióba, majd a Fideszt kinevezzék legelső szövetségesüknek.

Miért kéne elhinni, hogy a korrupció elleni harc bajnoka egy párt, hogy ha saját párttagjuk családi üzlete kerül célkeresztbe, semmi nem tesznek?

Sokkal nagyobb a tét annál, mint hogy az aktuális hitelvesztett üdvöske családi örökséggel és abból aktívan fialó érintettséggel szembeni kompenzációját ő helyette egy társadalom akarja orvosolni: hét év ellenzéki munka és választói bizalom megy a kukába választások előtt bő fél évvel.

 

 

 

 

Németh Szilárd, a miniszterelnök

friss_hu_1.jpg

Németh Szilárd, a miniszterelnök nagy tisztelője, elkötelezett harcostársa, valamint Soros György kíméletlen bírálója, a magyar politikai élet legstabilabb pontja. Minden körülmény adva van tehát ahhoz, hogy fényes, sikerekben gazdag karriert fusson be Magyarország határain belül.

Pesszimista becslések szerint 2018-tól ismét Orbán Viktor lesz Magyarország miniszterelnöke. Az optimista becslések is nagyjából ezt jósolják, így csak neki áll majd módjában hatalmas politikai átrendeződést véghezvinni, ha éppen erre támad kedve. Valószínűleg így is lesz, mivel nagyon szeret az ilyesmikkel szórakozni. Imádja provokálni a környezetét.

2010 óta kimondottan érdekes teremtményeket szedett össze magának innen-onnan. Ilyenek példának okáért Havasi Bertalan, Csizmadia László, Tessely Zoltán, Gajdics Ottó, Balog Zoltán és még akad belőlük számtalan egzotikus, bizarr egyed. Van aki bélyegeket, Orbán Viktor meg ilyen haszontalan portékákat gyűjt. Ezeknek az általa kiemelt személyiségeknek közös jellemzőjük az, hogy a lojalitáson, a becstelenségen és haszonlesésen kívül nem igazán tudnak bármi különösebb érdemet felmutatni, de talán pont ezzel alapozták meg fényes karrierjüket.

A 2018-as választás igazából nekik lesz rendkívül izgalmas, mivel busás bevételektől eshetnek el, ha valami nem úgy alakul, ahogy azt a miniszterelnök elvárná, aztán dühödten nekilát felelősöket keresgélni. Ha nem lesz meg a kétharmados győzelem, az már amolyan vereségként lesz értelmezhető a részéről. Ilyenkor már csak a zavart cipőnézegetés, majd az önvédelmi árulkodás segíthet a megszeppent vazallusokon.

Az azonban biztos, hogy Németh Szilárd pozícióját egy aszteroida váratlan becsapódásán kívül semmi más nem tudja megrengetni. Ilyen emberből nagyon kevés található az országban, ami mindenképpen szerencsésnek mondható. Igaz, a miniszterelnök – Balog Zoltán hathatós segítségével – mindent megtesz annak érdekében, hogy minél többet kineveljenek belőlük, de ehhez sok időre van szükség.

Németh Szilárd a NER számára az ideális ember prototípusát testesíti meg. Van benne anyag, az biztos. A sors szeszélyéből kifolyólag Németh alelnök a Magyar Birkózószövetség elnöksége mellett akár még a Magyar Tudományos Akadémiáét is megszerezheti, ha a tagság elkezdene túlságosan morgolódni és ezért rendre kell majd utasítani őket. Érdemes az ilyesmire előre felkészülni és nem az utolsó pillanatban elkezdeni kapkodni levegő után. Kellő előrelátással egy könnyed, lemondó sóhajtással megúszható egy ilyen váratlan fordulat. Ami ma még lehetetlennek tűnik, az a későbbiekben bármikor bekövetkezhet.

Orbán eddig mindig úgy nyert választásokat, hogy nem igazán kötötte az érintettek orrára, hogy győzelme esetén mit is fog művelni. Nem volt szó az alkotmányozásról. A határokon túl élő magyarokkal kapcsolatban azt hazudta, nem kapnak választójogot. Azt se nagyon említette meg, hogy a nyugaton munkát vállalókét pedig gyakorlatilag elveszi. Nem beszélt a tandíj bevezetéséről. Igaz erről akkor sem, amikor bevezette. Arról sem diskurált senkivel, hogy a maga gyönyörűségére szépen átszabatja a választási törvényt Áder Jánossal.

Arról sem eset szó a választási kampányban, hogy a magyar gazdaság nagy részét szétosztogatja a hívei között, ő meg majd szerényen eltengődik a miniszterelnöki apanázsából. Soha nem említette meg, hogy időnként bekéredzkedik Mészáros kenyeres pajtásához, valamelyik közös kastélyukba, felhőkarcolójukba.

Orbán Viktor Szijjártó Péter ámokfutására és Rogán Antal svindlijeire sem igazán készítette fel az országot, bár a külügyminiszternek álcázott pankrátor valószínűleg sok szavazatot hozhat 2018-ban a konyhára. 7 és fél év alatt sikerült az ország lakosságának egy részét mordori fekete urukokká átnevelni.

Az is csak a győztes meccs után derült ki, hogy Orbán megpróbálja lerombolni az Európai Unió alapvető értékeit, és a sajátjait próbálja a helyükre betuszkolni.

Nem volt egyetlen olyan plakát sem amin az szerepelt, hogy „Jól felzabáljuk a magyar sajtót!” Nem volt szó sem a haszontalan stadionok tömkelegéről, sem a Vál-völgyi kisvasút Föld körüli pályára állításáról. Minden dicső haditett csak úgy, menet közben derült ki.

Ma sem igazán tudható, mi lesz az ország sorsa 2018 után, pedig akadna néhány érdekfeszítő kérdés, amit érdemes lenne tisztázni.

Vajon durcásan kilépünk-e az Unióból, miután lenyúltuk őket, és ha igen, akkor hova fogunk tartozni? Esetleg a dinamikusan fejődő Afrika Unióhoz? Megbeszélte-e már Orbán Viktor Vlagyimir Putyinnal azt, hogy mit is akarunk? Lesz-e erről is 5 milliárd forintért egy pofátlan nemzeti konzultáció?

Gyárt-e megint a Fidesz-KDNP egy számára praktikus alaptörvényt?

Megszüntetik-e a pártok finanszírozását és helyette átállnak-e a számukra jól jövedelmező közvetlen szponzorálásra és üzleti befektetésekre?

Lesz-e lehetőség halálbüntetésre? Természetesen szigorúan nemzetbiztonsági okokra hivatkozva.

Ha már úgy nekilátott a miniszterelnök áthurcolkodni a Várba, vajon elvállalja-e a számára felkínált örökös kormányzói tisztséget?

Nyitunk-e virágzó kereskedőházat Szváziföldön vagy az oly csábítóan közeli Tasmánián?

Milyen túlélőfelszerelésre lesz szüksége annak, aki esetleg kórházba kerül, de valahogy ki is szeretne onnan keveredni?

Hány évente lehet majd külföldre utazni és kiknek nem?

2018 után büszkén haladunk tovább a megkezdett az orbáni úton? Az eddig is igen kacskaringós és rázós volt.

Végül tényleg ennyire hülyén halunk-e meg?

A Fidesz-KDNP 2010 óta folyó méregdrága választási kampánya semmi konkrét elgondolást, programot nem tartalmazott. Azt alaposan beleverték az emberek fejébe, hogy kiket kell gyűlölni, de azt soha nem szíveskedtek közölni, hogy mi a fenét akarnak kezdeni az országgal. A tusványosi közhelyes lózungokkal és lázálmokkal nem sok mindent lehet ebből a szempontból kezdeni.

Az biztos, hogy az Orbán-kormány keményen felvette a harcot az államadósság ellen, de ezért elég nagy árat kellett fizetnie a mit sem sejtő polgároknak. Sokan még ma sem sejtik, miről is szólt az egész hacacáré és ki fizette ki a számlát. Az oktatás-, és egészségügyet, a csökkenő életszínvonalat nem igazán tudják a kispajtások sikeres produkcióként előadni. Ennek ellenére kétségtelen, hogy ezt fogják tenni. Teleszórják majd az országot boldogságtól meghatódott közmunkások, valamint tigrisbukfencező nyugdíjasok képeivel.

Lesz itt még meglepetés bőven.

Az azonban biztos, hogy Németh Szilárd, a miniszterelnök nagy tisztelője, elkötelezett harcostársa, valamint Soros György kíméletlen bírálója, a magyar politikai élet legstabilabb pontja. Erre bátran lehet alapozni.

Gorka Sebestyén eltávolításával folytatódik a „Breitbart”-tisztogatás a Fehér Házban

A Steve Bannan-közeli tanácsadó elhagyja a Trump kormányzatot, kritizálva „az erőket, akik nem támogatják” az elnök ügyét

1503717716_253748_1503717823_noticia_normal_recorte1.jpg

Gorka Sebestyén múlt év februárjában (AFP)

Gorka Sebestyén – egyik tagja annak a legvitatottabb tanácsadói körnek, akik az Egyesült Államok elnökét körbeveszik – pénteken este befejezte tevékenységét, és már nincs a Fehér Házban. Egy névtelen hivatali forrás szerint ”Gorka Sebestyén nem mondott le, de megerősíthetem, hogy már nem dolgozik a Fehér Háznak”. A titokzatos kijelentés sok kérdést vet fel Gorka távozásával kapcsolatosan, aki trumpizmus egyik legkeményebb védelmezője.

Gorka annak a jobboldali, nacionalista ideológusnak, Steve Bannonnak az embere, aki a kampány utolsó hónapjaiban Donald Trump jobbkezévé vált, majd az elnök főtanácsadójaként és vezető stratégájaként nemzetbiztonsági titkokhoz fért hozzá. Gorka Sebestyén eltávolításával a Fehér Házban tovább folytatódik a „Breitbart”-tisztogatás.

Bannont a múlt pénteken távolították el a Fehér Házból, amely úgy értelmezhető, hogy az új kabinetfőnök, John Kelly tábornok az adminisztrációt megtisztítja a legbizarrabb alakoktól. A washingtoni médiákban hetek óta egyértelműnek tartják, hogy tisztogatás folyik a kormányzat tagjai között. A pragmatikusok, Kelly tábornok, McMaster és Mattiy és más tagok sürgetik a Trump-adminisztráció letérítését a szélsőséges Breitbart portál által meghatározott pályáról. Gorka távozása a Fehér Házból ennek a folyamatnak a következménylnek tudható be. Trump múlt pénteken köszönte meg Bannon szolgálatatit. Ezen péntek éjszakán még nem esett szó Gorkáról.

Amikor Bannont kirúgták, kijelentette: „Az elnökségnek, amelyért küzdöttünk és győztünk, vége.” Bannon igazgatóként visszatért a Breitbarthoz, ahhoz a hírportálhoz ahol Gorka mint nemzetbiztonsági tanácsadó publikált. A magyar származású brit állampolgár, azzal vált az amerikai hírműsorok egyik népszerű arcává, hogy Donald Trump legellentmondásosabb döntéseit igyekezett vadul védelmezni.

A Fehér Ház megerősítette, hogy Gorkát kirúgták. Nem sokkal előtte, a konzervatív Federalist hírportál közzétette Gorka lemondólevelét. Ebben a tanácsadó azt írta: „az utóbbi idők eseményeit tekintve úgy látom, hogy a Fehér Házban jelenleg fogyatkoznak a MAGA (Make Americ Great Again) ígéreteit támogató hangok, ezért úgy vélem legjobbnak, tisztelt elnök úr, hogy ezentúl az Emberek Házán kívül támogatom az ön munkáját”.

Gorkát a szavak egyik főideológusának tartották Donald Trump dzsihád elleni küzdelemében. Pályafutása során ragaszkodott hozzá, hogy a terrorizmust radikális iszlámnak nevezzék. Azzal vádolták, hogy kapcsolatokat tart fenn európai szélsőjobboldali csoportokkal.

Sajnálatos, hogy azok, akik a legjobban képviselték a «Tegyük Amerikát ismét naggyá!» politikáját (Trump választási kampányszövege) azzal szembesültek, fokozatosan eltávolították vagy háttérbe szorították őket” említi a megjelent levélben. Különösen azt a beszédet kritizálta, amelyben Trump bejelentette, hogy az afganisztáni misszió tovább folytatódik.

Gorka eltávolításának híre a Fehér Házból egy, az elnökről szóló hírlavina részeként jelent meg péntek éjszaka. Beszámoltak Donald Trump Camp David-i tartózkodásáról, a Harvey hurrikánról, amely Texasban 4-es szintűre erősödött. Este Washingtonban a Fehér Ház hírt adott Gorka távozásáról, egy a rendeletről, amely megtiltja a transzneműek szolgálatát a hadseregben, valamint Joe Arpaio seriff elnöki kegyelemben részesítéséről.

Pablo Ximénez de Sándoval, California

Forrás: La purga de ‘Breitbart’ de la Casa Blanca continúa con el despido de Sebastian Gorka

6yhfwjgd2zwi1aan4s.jpeg

Trump és Bannon - Fotó: Mandel Ngan/AFPFotó: MANDEL NGAN

trjk.jpg

Donald Trump és John Kelly tábornok

turmp_gorka.jpg

trump-aide-sebastian-gorka-to-leave-white-house-role.jpgDonald Trump és Sebastian Lukács Gorka

gorka.jpg
"Ahogy egy jó barátom mondta nekem: Mindig amerikai voltál, csak éppen rossz országban születtél.”

Spanyolországban így védekeznek a lehetséges támadások ellen (Fotógaléria)

Az olyan nagyvárosokban, mint Madrid, Valencia vagy Sevilla, nagyméretű virágtartókkal védekeznek a barcelonaihoz hasonló támadások ellen.

1503507367_097398_1503507737_album_normal.jpg

Rendőrök és tűzoltók működnek együtt egymással az új virágtartók elhelyezésében, a madridi Montera és az El Carmen utcákban
Kike Para

1503507367_097398_1503507448_album_normal.jpg

A valenciai városi tanács munkásai áthelyezik el a virágtartó edényeket, hogy ezekkel akadályozzák meg az olyan járművek behajtását, mint amivel a a barcelonai támadásokat végrehajtották
Biel Afiño (EFE) 

1503507367_097398_1503507801_album_normal.jpg

A Mosso d'Esquadra motoros  tagjai folyamatosan az utcán járőröznek a St. Jaume tér és a Rambla között Barcelonában
Joan Sánchez

1503507367_097398_1503507449_album_normal.jpg

A sevillai városi tanács dolgozói, a gépjárművek elleni védelem érdekében, masszív virágtartókat helyeztek el a város turisztikai részein
Paco Puente
1503507367_097398_1503508481_album_normal.jpg
Az Állami Rendőrség tagja figyeli Santiago de Compostela óvárosát
Oscar Corral

1503507367_097398_1503507652_album_normal.jpg

Egy munkás megelőzésként betonblokkot helyez el Malagában
Joan Nazca (Reuters)

1503507367_097398_1503508605_album_normal.jpg

Kőedényekbe telepített növények Sevilla egyik turisztikai központjában
Paco Puente

1503507367_097398_1503508267_album_normal.jpgFegyveres rendőr felügyeli a barcelonai Camp Nou stadion környékét
Santi Palacios (AP)

1503507367_097398_1503508665_album_normal.jpg

A  madridi városi tanács munkásai kőedényeket helyeznek el a Puerta de Sol tér környékén
Mariscal (EFE)

1503507367_097398_1503515042_album_normal.jpg

Járókelők sétálgatnak a Santiago de Ribera tengerpartján kihelyezett növénytartók között (Murica)
Belén Florit 

Forrás: El País

Katalán muzulmánok demonstráltak a terrorizmus ellen a Ramblán

A rendezvényen a Néppárton kívül mindegyik politikai párt képviseltette magát

1503345717_132178_1503346259_noticia_normal_recorte1.jpgA muzulmán közösség által, a terrorizmus ellen összehívott rendezvény résztvevői a Katalán téren
Joan Sánchez

Katalán muzulmánok demonstráltak a terrorizmus ellen a Ramblán

A rendezvényen a Néppárton kívül mindegyik politikai párt képviseltette magát

A barcelonai muzulmán közösségek tagjai hétfő délután gyülekeztek a Katalán téren (plaza Catalunya), hogy kifejezzék együttérzésüket az áldozatok iránt, és elítéljék azokat a terrorcselekményeket, amelyek a közvélemény szemében összemossák az extrém erőszakot az iszlámmal.

A Generalitat Francesc Macià elnök emlékműve mellett felállított emelvényen három iszlám közösség vezetője katalán, spanyol és arab nyelven olvasta fel, hogy elutasítják a támadást, és együttérzésüket fejezték ki a terrorista támadások áldozatai és sebesültje iránt.

„Nem a terrorizmusra, nem az erőszakra, igen a békére!” – skandálta a több ezer összegyűlt résztvevő.

„A muzulmánok csak a köszönetüket fejezhetik kik Katalóniának. Mindannyian le vagyunk sújtva a megdöbbenéstől, és mindent el fogunk követni annak érdekében, hogy ez ne történhessen meg többé." –- hangzott el a rendezvényen. A muzulmán közösségek képviselői a demonstráción kijelentették, gondoskodni fognak arról, hogy „a fiatalok ne fogadjanak el egy olyan ideológiát, amelynek semmi köze sincs a muzulmán valláshoz.” Miután a beszédekben különbséget tettek a terrorizmus és a vallás között, világossá tették azt, hogy az iszlám közösségek nagyon aggódnak a második generációs bevándorlók miatt: „Ha egy Katalóniában született fiatal az országa és a városa ellen fordul, az olyan problémát jelent, amellyel szembe kell nézni és nem szabad elrejteni. Arra kérjük mind a közigazgatási szerveket, mind az államot, engedjék meg számunkra, hogy beszélhessünk erről, hogy szembenézhessünk a jövőnkkel.”

A gyűlés részvevőinek többsége spanyol és katalán nyelvű transzparenseket emeltek a magasba. Ezeken feltüntették: „Mi is áldozatok vagyunk”, „A terrorizmusnak nincs vallás”, „Mindannyian barcelonaiak vagyunk, nem terroristák."

A megmozdulásnak nem volt egyértelmű vezetője, mivel más demonstrációkkal ellentétben a résztvevők egy nagy zöld zászló előtt és mögött vonultak, amely azt hirdette: „Nem terroristák, muzulmánok vagyunk”. A zászló közelében menetelt Carme Fordacell, a katalán parlament elnöke, Raül Romvera, a Külügyminisztérium. "Intézményes Kapcsolatok és Átláthatóság" főtanácsadója, a barcelonai helyettes polgármester, Gerado Pisarello. A rendezvényen részt vettek a barcelonai önkormányzat, valamint a parlamenti pártok képviselői, a Néppárt kivételével.

A tiltakozók között ott volt Mohammed Chaib Akhadim (PSC), aki 2003-ban ez első muszlim katalán képviselő volt.

A Rambla egyik oldalán 500 méteren vonuló, a béke mellett demonstráló menetet a városi rendőrség (Mossos d’Esquadr) tagja biztosították. Azon az útvonalon haladtak, amelyen a terrorista, Younes Abouyaaqoub tizenhárom embert megölve, és több mint százat megsebesítve belehajtott a tömegbe.

A terrorizmust elutasító közösségek az Ola de L’ós magasságában, ahol a múlt csütörtökön a furgont megállították, virágcsokrokat helyeztek el az áldozatok emlékére.

Alfonso L. Congostrina, Barcelona, 2017. augusztus 21. - 23:37

carme-forcadell_presidenta-parlamento-catalu_a_toma-posesion-26102015.jpg

Carme Fordacell

maxresdefault_1_1.jpg

Gerado Pisarello

Jerry Lewis élete képekben

A színész és rendező 91 éves korában, természetes betegségben, a családja körében hunyt el

1503299993_532876_1503300167_album_normal.jpg

Jerry Lewis az öltözőjében, Las Vegasban (Nevada), a Hotel-Casino South Pointban rendezett előadása végén.
2016. október 2.
Sam Morris/Las Vegas News Bure (EFE)

1503299993_532876_1503300400_album_normal.jpg

Jerry Lewis a "The Bellboy" (Lökött londiner) film egyik jelenetében, 1960-ban.
Cordon Press

1503299993_532876_1503300155_album_normal.jpg

Dean Martin és Jerry Lewis amerikai katonákat szórakoztatnak Las Vegasban (Nevada)
1955. február 1.
Sam Morris/Las Vegas News Bure (EFE)

1503299993_532876_1503300396_album_normal.jpg

Jerry Lewis fotósok között halad át a 66. cannes-i filmfeszitávon.
2013. május 23.
Regis Duvignau (Reuters)

1503299993_532876_1503300171_album_normal.jpg

Larry King műsorvezető  könnyezve röhög Jerry Lewis tréfáján a CNN-en.
1999. augusztus 26.
Chris Pizzello (AP)

1503299993_532876_1503300395_album_normal.jpg

A "The American Comedy Awards" dijátadóján.
1998. február 22.
Srtinger Reuters

1503299993_532876_1503300175_album_normal.jpg

A "Max Rose" film bemutatóján a 66. Cannes-i Filmfesztiválon.
2013. május 23.
Regis Duvignau (Reuters)

1503299993_532876_1503305526_album_normal_recorte1.jpg

Dean Martin és Jerry Lewis a Jumping Jacks filmben (1952)
Cordon Press

1503299993_532876_1503300152_album_normal.jpg
Jerrry Lewis feleségével, Sam Sandy-vel részt vett egy telemaratononon, hogy pénzt gyűtsenek az izomsorvadás kutatására. South Cosat Hotel, Las Vegas.
2006. augusztus 31.
Sam Morris / Las Vegas News Bure (EFE)

1503299993_532876_1503300156_album_normal.jpgJerry Lewis Las Vegasban, a Cesar Palace-ban.
1972. január 14.
Sam Morris / Las Vegas News Bure (EFE)

1503299993_532876_1503300150_album_normal.jpg

A színész Las Vegasban, a Hotel Saharában pózol.
1979. augusztus 20.
Sam Morris / Las Vegas News Bure (EFE)

1503299993_532876_1503300398_album_normal.jpg

Joan Collins, Jerry Lewis és Alan Cumming a Friars Clubban, New Yorkban.
2015. május 4.
Bruce Glikas

1503299993_532876_1503300154_album_normal.jpg

A komikus a Las Vegas-i Sands Hotel és Casino tízmilliomodik látogatóját fogadja.
1956. december 15.
Sam Morris / Las Vegas News Bure (EFE)

1503299993_532876_1503300168_album_normal.jpg

A komikus az utolsó előadásán, a Las Vegas Point Hotel-Casinóban.
2016. október 4.
Sam Morris / Las Vegas News Bure (EFE)

1503299993_532876_1503300159_album_normal.jpg

Steve Lawrence (balra), Eydie Gorme (középen) és Jerry Lewis egy jótékonysági ünnepségen vesz részt a Las Vegas-i Sahara Hotelben
1993. szeptember 6.
Sam Morris / Las Vegas News Bure (EFE)

1503299993_532876_1503300163_album_normal.jpg

Hajvágás az izomsorvadás kutatására rendezett jótékonysági gála előtt
1977. október 16.
Phil Sandolin (AP)

1503299993_532876_1503300162_album_normal_1.jpgFrank Sinatra Dean Martin meghívásával lepte meg Jerry Lewist egy Las Vegasban rendezett jótékonysági gálán.
1976 szeptember 6.
Associated Press

1503299993_532876_1503300164_album_normal.jpg

Sammy Davisy Jr. és Jerry Lewis  a Desert Inn-ben, Las Vegas.
1986. május 19.
Sam Morris / Las Vegas News Bure (EFE)

1503299993_532876_1503300174_album_normal.jpg

A komikus a TCL Chino Színházban, a tiszteletére rendezett ünnepségen.
2014. április 12.
Michael Nelson (EFE)

Tudom, mit tettél múlt héten

A 2017-es Nagy Tállai Roadshow

A kormánypári politikusok úgy félnek a néha-néha közelükben felbukkanó, számukra nem annyira kedves újságíróktól, mint az ördög a tömjénfüsttől. Felemelő látványt nyújtanak, amidőn  sértődött, de fenséges arckifejezéssel vonulnak szótlanul, és a feltett kérdésekre csupán megvetően vakkantanak néha valamit. Lassan már úgy viselkednek, mint a kiöregedő popdívák. Iszonyatosan hisztisek, és állandóan a lehetséges menekülési útvonalakat kémlelik.

Az se lenne részükről túlságosan meglepő, ha a 2018-as választások után elkezdenének nemesi rangokat osztogatni egymásnak, csak úgy, khérlek' alássan.

Kegyelmes uraim! Egyszer csak vége lesz ezeknek a boldog békeidőknek és a vidám hancúrozásnak. Valami értelmeset időnként közölni kéne a választópolgárokkal is. Nem túl tiszességes dolog csupán a rajongótábort hülyíteni.

Mellékesen az omertá olasz szó, melynek jelentései: 1. hallgatás, 2. bűnözők között v. bűnözőkkel kapcsolatban cinkos elhallgatás. A SZTAKI szótárban legalábbis ezt írják.

Ezek a gyáva és megalkuvó fickók normális információk terjesztésére, önálló gondolatokra teljesen képtelenné váltak. Dagadtra hízott élősködők mind, ami nem teszi őket túlzottan szimpatikussá, bár vannak akik pont ezért imádják őket.

Nagyon könnyű úgy eszeveszett ostobaságokat terjesztenie a riherongy Magyar Időkben, ha a kérdező fél komplett idiótának tetteti magát, és csak azon jár az esze, nehogy véletlenül valami értelmes dolog csusszanjon ki a kormányhoz hű száján. Ezek a szélhámosok amolyan tényelferdítő újságírást folytatnak. Valamikor talán agitációs propagandának hívták az ilyesmit, és nagyon fontos szerepe volt a szocializmus építésében, ami azonban nem igazán jött be.

Egyetlen üdítő kivétel ezért akad a hazában, mégpedig Tállai András, aki szinte lubickol a nyilvánosságban. A kotnyeles újságíró népséget ugyan ő sem szívlelheti, de ha Matyóföld önálló hercegséggé alakulna, a herceg személye nem lenne kétséges. A Tállai-ház magalapítása ellen senki sem emelhetne kifogást.

Tállai Andrással kapcsolatban mindenképpen érdemes megemlíteni azt, ha őkegyelmének valami szép tisztséget ráragasztanak a hátára, az bizony az idők végezetéig ott is marad. Hősünk így egy személyben közgazdász, üzemgazdász, Mezőkövesd és környékének megváltója, fideszes országgyűlési képviselő, a NGM parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára, miniszterhelyettes. Szűkös szabadidejében pedig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal boldog és gondtalan vezetője. Mellékesen üzemgazdász, dörzsölt adótanácsadó, tüzetes könyvvizsgáló. Igazi reneszánsz ember, a magyar népművészet bőkezű mecénása.

A múlt heti embertelen időjárás talán még az afrikai Szahel-övezet lakosságát is komoly próba elé állította volna, nem úgy mint Tállai ceremóniamestert. Heti programját egyáltalán nem zavarta meg a kibírhatatlan hőség, és a kétségbeesetten ide-oda rohangáló időjárási frontok. Hősünk igazi vasember a javából. Ő Captain Hungary.

Cáfolhatatlan bizonyíttéként érdemes áttekinteni a 2017. augusztus 14. és 20. között véghezvitt cselekedeteit.

1.) 2017. augusztus 14. (hétfő), Vatta község (teljes népesség 921 ± pár fő)

20840630_1383844201732918_8226526139284217284_n_1.jpg

Vendég a háznál, öröm a háznál. Főleg, ha jó alaposan ki van tömve 41 millió forintos támogatással.

"Vatta Község Önkormányzata mintegy 41 millió forint forrás elnyerésével újíthatja meg orvosi rendelőjét! A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program jóvoltából megtörténik a településen az egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése." 

Itten, a kerítés mögött, jól láthatóan egy takaros orvosi rendelő és gyógyszertár újul majd meg Isten, Tállai ezermester  és az Európai Unió kegyelméből.

A kék, XXXL-es ingben a kissé obes, Korán (sic!) István Attila mutatja meg az államtitkár úrnak, hogy tulajdonképpen merre is kell keresnie a kérdéses objektumot.

2.) 2017. augusztus 15. (Kedd), Négyes község (Teljes népesség jó idő esetén 235 fő) 20799099_1384593858324619_854605748829735734_n.jpg

"Önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztésre 19,9 millió belügyminisztériumi támogatást nyert el Négyes Község Önkormányzata. Polgármester Asszonnyal bejártuk a területet, ahol az összegből egy műfüves sportpályát fognak létesíteni."

A település jelenleg mintegy 21,36 futball csapatot képes kiállítani, ami hatalmas szám, bár a falucska átlagéletkora nem ismert. A falusi gyerekek számára régebben nem nagyon okozott gondot a mozgás. Gyakorlatilag erről szólt az egész vakáció, meg amikor kiszabadultak az iskolából. Ha azonban ma ehhez már mindenképpen műfüves pálya szükségeltetik, akkor legyen. A környéken legfeljebb fellendül a szertorna és a kalapácsvetés.

3.) 2017. augusztus 16. (szerda), Cserépfalu község (Teljes népesség 1,017 fő + ugye maga az államtitkár úr, ha éppen arrafelé eszi a fene)

20799501_1385522398231765_2127436534379978053_n_1.jpg

"Cserépfalu Község Önkormányzata 77 millió forint támogatást nyert el a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében. Ebből az összegből esik át fejlesztésen a község Általános Iskolája és a Közös Önkormányzati Hivatal."

Itt valószínűleg megint az az átkozott Európai Unió állja a cechet, de mindegy. Nem érdemes ezen bosszankodni. Autetntikus, kátrányolajjal átitatott, népművészeti villanypózna megtekintése porcelánnaciban.

4.) 2017. augusztus 18. (Péntek), Mezőkeresztes (Teljes népesség  3.818 fő, de már város)

20914308_1387251328058872_1269124576539639785_n.jpg

"A Nemzeti Szabadidős - Egészség Sportpark Program keretén belül elnyert támogatásból egy "D típusú" sportpark került kiépítésre Mezőkeresztes Városában. A szabadtéri testedzéshez kiválóan alkalmazható eszközök használhatóak többek között tolódzkodásra, húzódzkodásra, has és hátizom erősítő gyakorlatok és fekvőtámasz gyakorlatok elvégzésére."

A D típusú sportpark jellemzői: Legalább 150 m2 terület, gumi talajburkolat, legalább 15 telepítésre kerülő eszköz + húzódzkodás, tolódzkodás, fekvőtámasz, hasizom erősítés, hátizom erősítés, létramászás, lépcsőzés, függeszkedés, párhuzamos korlát. Mindenképpen meg kell jegyezni, Tállai Andrásnak meglehetősen picinyke szalagocska jutott. Majoros János  igazán lehetett volna nagyvonalúbb is. 

5.) 2017. augusztus 18. (Péntek), Bükkaranyos (Teljes népesség  1.478 fő, de még nem város)

20915497_1387536871363651_1504421386327504878_n_1.jpg

"Meghívást kaptam Bükkaranyos Község Önkormányzatától a Aranyosi Nyári Esték elnevezésű rendezvénysorozatra, ahol (korábban a színházé) ma a zenéé volt a főszerep."

Bükkaranyos  Kulturális Főközség, ami tényleg remek dolog. Az esztétikai élvezetek mellett jutott idő egy kis laza, baráti eszmecserére is. Az államtitkár úr mutatóujja az előző avatásnál csúnyán megsérülhetett. Ez bizony munkahelyi baleset. Oda se neki! Akad még neki elég ujja, legfeljebb rászokik a másik kezére.

6.) 2017. augusztus 19. (Szombat), Hajőbába (Teljes népesség 3.593 fő, de miért nem város?)

20954016_1388095414641130_6079576294751706822_n.jpg

"Hejőbábán az "Ép testben, ép lélek" rendezvényre kilátogatók a roma kultúrával ismerkedhetnek meg, a helyi Roma Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében. A megjelentek köszöntése után, a roma kulturális gyökerekhez szorosan hozzátartozó mesterségekbe kaphattunk betekintést."

Ez az, amit Farkas Flórián soha nem merne megtenni. Őkegyelmét valószínűleg pillanatok alatt kiebrudalnák Hejőbábából, az egész mihaszna udvartartásával együtt. Tállai mester mindenestre békésen tanulmányozza a kosárkötés rejtelmeit.

7.) 2017. augusztus 19. (Szombat), Kisgyőr (Teljes népesség 3.556 fő + a Vágási Feri)

20882935_1388108864639785_300472237571513511_n.jpg

20882810_1388108284639843_1138791920055818414_n.jpg

"Átadtuk a műfüves sportpályát Kisgyőrben."

Az átadó után az Orbán Viktor Fan Club és a helyi öregfiúk csaptak össze.

Műfüves sportpályákban és térkövezett felületekben világelsők vagyunk. Már csak a Hortobággyal kellene kezdeni valamit.

8.) 2017. augusztus 19. (Szombat), Tard (Teljes népesség 3.416 fő. Hűha!) 

20953522_1388160114634660_691141377298131998_n_1.jpg

"Kenyérszentelés. Az augusztus 20-i Nemzeti Ünnepünk szerves része az Új Kenyér ünnepe, melynek alkalmából mondhattam ünnepi beszédet Tardon."

Tardon nem akárki mondhat ünnepi beszédet - főleg nem ilyen népes hölgykoszorú kíséretében - ezért teljesen jogos a büszkeség. Azok a híres tardi pompomlányok (cheerleaders), mondanák erre az elvetemült és mihaszna liberálfasiszták, akiknek semmi sem szent.

9.) 2017. augusztus 19. (Szombat), Tiszadorogma (Teljes népesség 354 fő, de ez még csak a kezdet)

20953099_1388187874631884_7699089510938755554_n_1.jpg

"Tiszadorogmán a kompkikötő szomszédságában került megrendezésre a Vesszős Napok.  Ebben a csodálatos környezetben a helyi hagyományokra és sajátosságokra épülő rendezvény, méltó ünnepe a településnek."

Vajon mi jót lehet itt kapni? Tállai András arcán őszinte, gyermeki öröm látható. Így kell valamit boldogan szermrevételezni. Vesszős napok. Érdekes folklór.

10.) 2017. augusztus 19. (Szombat), Répáshuta (Teljes népesség 3.559 fő + az üveghuták)

20842142_1388332064617465_6929607417899683360_n.jpg

"Megszenteltetett az Új Kenyér a répáshutai fesztivál alkalmával. A díszlet és a fellépők igazi magyar ünnepi hangulatot teremtettek az államalapító Szent István királyunk emlékére megrendezett ünnepségen."

Előkerültek a régóta várt szent veknik, és az ezeket tartó lányok. Az uniós zászló azt jelképezi, hogy Tállai András nem egy bigott, faragatlan Kövér László. 

11.) 2017. augusztus 19. (Szombat), Mezőcsát (Teljes népesség 5.882 fő + kék nyakravalóban a mindig fess Vaskó Feri)

20993822_1388528044597867_4084051525324153771_n.jpg

20882364_1388528667931138_5052939878256736840_n.jpg

Megy ez, mint a karikacsapás.

"Ünnepi beszédemben kiemeltem Szent István királyunk vezető karakterét, mely képes volt egy országot összefogni. Majd felvágtuk a magyarok kenyerét, ami hagyományosan a magyar gazdák búzájából készült."

Sehol semmi sorosozás, meg a háttérhatalmak emlegetése. Tállai kitartott a hagyományos beszédek mellett. Az ünnepségre elkísérte hűséges hitvese is. (Tállainé fehér nadrágban látható. A feketébe öltözött hölgy, Siposné Horváth Anita, Mezőcsát örökös polgármesterasszonya - FIDESZ-KDNP). Mezőcsátról annyit érdemes megemlíteni, hogy Tállai András kedvenc tartózkodási helye.

12.) 2017. augusztus 20. (Vasárnap), Mezőkeresztes (Teljes népesség: 3.441 fő, és itt született Koncz Gábor, a dunai hajós)

20954029_1388936897890315_4266093405973698359_n.jpg"I. István királyunk államalapítása alkalmával egyesítette a magyarokat. Ma ismét tennünk kell biztonságos jövőnkért, hogy keresztény Magyarországunk független maradhasson."

Itt már a fáradtság szembetűnő jelei mutatkoztak a rekorderen, de minden ellenkező aljas híresztelés ellenére, egy percre sem aludt el. Magyarország függetlensége nem Tállai Andráson fog múlni!

13.) 2017. augusztus 20. (Vasárnap), Mezőkövesd D.C. (Teljes népesség: 16.394 fő, ami egészen lenyűgöző szám.)

20914549_1389000721217266_5935019021305203714_n.jpg

"Mezőkövesden a Jézus Szíve templomban az ünnepi megemlékezést követően, Molnár Mária nyugalmazott iskolaigazgató vehette át a "Mezőkövesd Város Díszpolgára" kitüntető címet."

Una pequeña celebración egy szocialista realista, keresztény festmény előtt és egy hatalmas habos süti mögött.

14.) 2017. augusztus 20. (Vasárnap), Harsány (Teljes népesség 3.555 fő + egy hazai zászló)

"Második világháborús hősök neveivel és országunk zászlajával bővült a Harsány főterén álló emlékmű."

Harsány infrastruktúrája immár teljessé vált.

20914357_1389147104535961_225203132524034055_n.jpg

Lent a térkő, fent a zászló. Minden a legnagyobb rendben!

20993934_1389146614536010_6220882933362120761_n_1.jpg

A manóba! De makacs egy vekni!

15.) 2017. augusztus 20. (Vasárnap), Kács (Teljes népesség 432 fő + széles mosoly)

20953994_1389152634535408_2090209491785774113_n_1.jpg

"A kisebb településeken is méltóképp emlékeznek meg Szent István királyunkról!"

Nagyon nemes gondolat. Valóban nem a méret a lényeg.

16.) 2017. augusztus 20. (Vasárnap), Szentsitván (Teljes népesség 2.429 fő + több hektárnyi térkő)

20882608_1389254591191879_1413496132924890304_n_1.jpg

"Szent István szobránál róttuk le tiszteletünket államalapító királyunk munkássága előtt Szentistvánon. Az ünnepségen megjelent szépszámú közönség ezután egy aratóműsort láthatott."

Szobornézegetés és trenírozás a légi parádéra. Szent István királyunk szobra kicsit aneroxiásra sikerült. A műkövön talán senki nem próbált meg bőszen aratani.

17.) 2017. augusztus 20. (Vasárnap), Szentsitván (Teljes népesség 2.429 fő + erősen alkonyodik)

20993869_1389295661187772_7960385633987568057_n.jpg

"Emődön a Szent István Napi Vigasságok alkalmával ünnepi beszédemben kiemeltem mennyire is fontos a "Szent István-i értékek" továbbadása gyermekeinknek és unokáinknak egyaránt."

Elképesztő teljesítmény! Aki nem hiszi, próbálja végigcsinálni! Bear Grylls két falunap után simán feladná vagy beledöglene!

qwo78kiifi6eptl7pdz4rg_r.jpg

Egyáltalán nem biztos, hogy az a mikulásos dolog csupán egy legenda! Nekünk legalábbis akad belőle egy.

Terror a városokban

1502982942_757387_1503040334_album_normal.jpg

Mentősök és rendőrök látják el a Barcelonában történt merénylet áldozatok sérüléseit a Ramblán (Joan Sánchez)

„– A radikalizálódás hihetetlenül gyors, a katalizátor általában egy közeli mecset vagy az internet. Néhány hét, esetleg hónap alatt eljuthatnak odáig, hogy menni akarnak – állítja Preben Bertelsen, az aarhusi egyetem pszichológiaprofesszora. – A felszínen úgy tűnik, ezek a fiatalok tökéletesen beilleszkedtek a társadalomba. Jó iskolába járnak, biztos a családi hátterük. Kicsit mélyebbre nézve azonban kiderül, hogy a mindennapjaikat végigkísérte az alig észrevehető rasszizmus, az érzés, hogy mások, mint a többi dán. Az otthon látottak és az új ország kultúrája közé ragadtak, és válaszokat keresnek a kérdéseikre – nyilatkozta Dániából.” (Szomszédom, a dzsihadista)

A Barcelona-ban történt véres merénylet is azt igazolja, hogy az európai városok váltak a dzsihadista terror fő célpontjaivá. Ez kimondottan ijesztő, tragikus, de teljesen logikus döntés a szélsőséges iszlám merénylők részéről. A városok nincsenek betonfalakkal, szögesdróttal körülvéve. A turisták nem lopódznak óvatosan, sarokról-sarokra, egymást fedezve, golyóálló mellényben, kevlár sisakban. Az utcasarkokon nincsnek géppuskafészkek, a műemlékek tetején nem rejtőznek mesterlövészek. Az európai lakosok közül tíz ember közül hét városokban lakik, és ők nincsnek állig felfegyverkezve, városi harcokra kiképezve. Nem Colt M45A1-essel az oldalukon ballagnak le bevásárolni, és nem lőnek azonnal agyon senkit az első gyanús mozdulatra.

Az európai nagyvárosoknak szimbolikus jelentőségük van. Ezek jelképezik mindazt, amit a dzsihadisták mérhetetlenül gyűlölnek. A nyitott, demokratikus, sokszínű, toleráns társadalmat. Ezt akarják elpusztítani.

A kalifátus álma összeomlott, a terrorista-jelölteknek egyre nehezebb eljutniuk a Közel-Keletre és más konfliktuszónákba, ahol elméleti és gyakorlati kiképzést kaphatnának. A radikalizálódás ma már elsősorban helyi jellegű, Európán belüli probléma, ami nem mosható össze a menekültválsággal, mivel ez lehetetlenné teszi az erőszak elleni hatékony védekezést.

Politikai célokra kiválóan alkalmas az ostoba általánosítás, leegyszerűsítés, de nem nyújt semmiféle védelmet a támadások ellen, csak a félelmet és a gyűlöletet növeli. A szélsőséges politikai irányzatok és a dzsihadista merénylők céljai tulajdonképpen azonosak. Megszüntetni a nyitott, demokratikus, sokszínű, toleráns társadalmat. Néha még ugyanazokat a szavakat is használják, amikor szónokolni kezdenek.

Miközben az európai országok bőszen védik a határaikat a menekültektől, nem sok mindent tudnak kezdeni néhány tucat terroristával. A menekültek könnyen azonosíthatók. Egy Marseille-ből származó, francia állampolgárságú, a helyi viszonyokat kiválóan ismerő merénylő jóval nehezebben. A titkosszolgálatok tevékenységéről nem sok mindent lehet tudni, de nekik ez a dolguk, nem sajtótájékoztatók tartása. Ők sem voltak képesek kiszúrni a 28 éves Driss Oukabirt, pedig büntetett előéletű volt.

Egy merényletekhez nem szükséges több ezer, alaposan kiképzett marcona fegyveres, páncélozott harci járművekkel támogatva. Mint a szomorú példák mutatják, elég hozzá néhány fanatizált ember, egy teherautó, vagy furgon, de akár egyetlen gépkocsival is könnyedén lehet gyilkolni. Ezeket a járműveket nem lehet betiltani, illetve csak úgy ránézésre kilőni, mint egy FV 4101 Charioteer harckocsit.

A városoknak alkalmazkodniuk kell a kialakult helyzethez, de nem úgy, hogy a hatóságok turista szezonban kijárási tilalmat rendelnek el, illetve ellenőrzőpontokat létesítenek a turistacélpontok környékén, aztán halomra lövik azokat, akiket gyanúsnak találnak.

A radikalizálódás felderítése, feltartóztatása nagyon nehéz feladat, amiben azonban az önkormányzatoknak nagyobb szerepük lehet, mint a hadseregnek. Rengeteg adat, táblázat, kimutatás áll a rendelkezésükre, és ismerik a helyi viszonyokat. Az iskolák, szociális munkások, hivatali alkalmazottak, rendőrök konkrétan találkoznak azokkal a problémákkal, amelyek növelhetik a radikalizálódás kockázatát. Tökéletes védelmet persze nem tudnak nyújtani – főleg nem egy turistáktól nyüzsgő nagyvárosban –, de az együttműködésük csökkentheti a radikalizálódás mértékét.

Az Európában élő iszlám közösségek nélkül ez a küzdelem teljesen kilátástalannak tűnik. Zárt közösségek, amelyek régóta őrzik identitásukat, de ez önmagában nem bűn. Egy merénylet – amelyben ők is könnyedén áldozatok lehetnek – alaposan felerősíti az ellenük táplált bizalmatlanságot és gyűlöletet. A támadásoknak valószínűleg ez is az egyik célja. Ellenséges környezetben könnyebb merénylőket toborozni.

Európa ereje nem a kereszténységben, hanem az alkalmazkodó-képességében, rugalmasságában rejlik. A 70-es, 80-as években is történtek merényletek Nyugat-Európában – máshogy és más célból –, de ez nem vezetett a nyugati civilizáció, illetve a polgári légiközlekedés összeomlásához. Valószínűleg most sem fog.

A 2017. augusztus 7-én elkövetett merénylet rekonstrukciója: 

1502988076_693853_1503010966_noticia_normal.png

 

A mexikói drogkartellek II.

A Tijuana-kartell (Cártel de Tijuana) – Első rész

caf_tijuana.jpg

A Tijuana-kartell, más nevén az Arellano Félix kartell (Cártel de Arellano Félix, CAF) az egyik legnagyobb és legerőszakosabb mexikói szervezett bűnözői csoportként tett szert a hírnevére, bár a későbbiekben a Los Zetas és a Sinaloa közötti összecsapások a kegyetlenséget náluk jóval magasabb szintre emelték.

Az Arellano Félix-klán fő működési területe a mexikói Baja California állam volt, de fénykorukban Mexikó egész észak-nyugati részének csempészútvonalait ők uralták.

Az Arellano Félix családban tizenegyen voltak testvérek, hét fiú és négy lány. A család sokáig a Sinaloa állambeli Culiacánban élt, és csak később költöztek át a Baja Californiában fekvő határvárosba, Tijuanába.

1463024703-ffc816cd48535a1a9ab29cdbd366fa95_1m.jpg

A Tijuana-kartell, a Sinaloa- és a Juárez-kartellekhez hasonlóan a Guadalajara-kartell felbomlása után szerveződött. 1989. április 8-án a Guadalajara főnökét, Migel Ángel "El Padrino" Félix Gallardót Mexikóban letartóztatták. A mexikói keresztapát egy DEA (Drug Enforcement Administration) ügynök, Enrique „Kiki” S. Camarena Salazar elrablásával, megkínzásával, meggyilkolásával, valamint zsarolással, kábítószer-csempészettel, és egyéb erőszakos cselekményekkel vádolták meg. Gallardót elítélték ugyan, de a szervezetet egy ideig a börtönből is képes volt irányítani. Amikor azonban átszállították egy szigorúbban őrzött fegyintézetbe, sikerült elszigetelni őt a külvilágtól.

A Guadalajara szervezet ezután több részre szakadt. El Padrino állítólagos unokaöccsei, az Arellano fivérek, Ramón és Benjamin megalapították a Tijuana-, Héctor Luis "El Güer" Palma Salazar, valamint Joaquín Guzmán "El Chapo" Loera a Sinaloa-, Rafael Aguilar Guajardo és Amado Carillo Fuentes, (El Señor de los Cielos) pedig a Juárez-kartellt.

1989-től 2002-ig az Arellano Félix szervezet tartotta ellenőrzése alatt a Mexikóból Kaliforniába, és Arizónába vezető szállítási útvonalakat. A DEA (Drug Enforcement Administration) jelentése szerint a kilencvenes évek elején, az Egyesült Államokban eladott kokain 40 százaléka a Tijuana-kartelltől származott. A kartell befolyásának növeléséhez rendkívül erőszakos módszerekre, valamint rengeteg magas rangú állami hivatalnok, rendőrtiszt, politikus, amerikai vámtiszt megvesztegetésére volt szükség.

A kartell ebben az időszakban rendkívül hatékony korrupciós hálót épített ki. A testvérek ennek során nem kicsinyeskedtek. Hetente nagyjából egymillió dollárt fordítottak megvesztegetésre. A kartell ezáltal beszivárgott a mexikói bűnüldöző szervezetekbe és az igazságügyi rendszerekbe. Az Arellano fivérek vakmerőségük és erőszakosságuk ellenére emiatt közel 13 évig szinte érinthetetlenek maradtak.

A szervezet részt vett az Egyesült Államokban folyó utcai kábítószer-kereskedelemben. A kokain és a marihuána mellett nagy mennyiségben csempésztek heroint és metamfetamint.

Szövetségük az Öböl-kartellel (Cártel del Golfo) akkor kezdődött, amikor a legszigorúbban őrzött mexikói állami fegyintézetben, az Altiplanóban (Centro Federal de Readaptación Social Número 1), Benjamin Arellano Félix és Osiel Cárdenes, az Öböl-kartell vezetője találkoztak. A Tijuana-kartell ezenkívül együttműködik a Cártel de Jalisco Nueva Generación-nal is. A mexikói szerevezett bűnözői csoportok közötti kapcsolatok folyamatosan változnak. Mivel a kartellek az általuk veszélyesnek ítélt újságírókat is megfélemlítik, gyakran brutálisan kivégzik, nehéz pontosan áttekinteni az éppen aktuális szövetségeket.

A Félix Arrellano kartell, az általa felügyelt csempész-útvonalak, területek ellenőrzése és kiterjesztése miatt, 1989-es megalapítása óta folyamatos harcot vívott a rivális kartelekkel, elsősorban a Sinaloával, valamint a Juárez-szel.

1992-ben „El Chapo” Guzmán emberei Puerto Vallartában, a Christine diszkóban rátámadtak Ramón és Benjamin Arellano Félixre, akiknek sikerült elmenekülniük. A támadás során hat személy halt meg.

1993. május 24-én a Guadalajara-i nemzetközi repülőtérének parkolójában a Tijuana-kartell bérgyilkosai megpróbálták likvidálni Joaquín „El Chapo” Guzmán Loerát, de a sicario-k a drogbáró gépkocsiját összetévesztették Juan Jesús Posadas Ocampo bíboros autójával. A merénylet során hét ember, köztük a bíboros, életét vesztette. A hivatalos nyomozás azt állapította meg, a bérgyilkosok Guzmán Loreát akarták megölni.

A Szövetségi Közigazgatási Minisztérium (Ministerios Públicos Federal) szerint azonban Ocampo bíboros volt a kiszemelt célpont. A bíboros ugyanis fontos információkkal rendelkezett a szervezett bűnözés és a politikusok közötti kapcsolatokról, és nyíltan elítélte a kábítószer-kereskedelmet. A katolikus egyház is ezt a magyarázatot ismerte el.  Posadas Ocampo mindenesetre meghalt, „El Chapo” Guzmán pedig taxival sértetlenül elhagyta a helyszínt.

1993. november 24-én az Ochoában található Bali-Jai étteremben Arellánóék megpróbálták megölni Amado Carillo Fuentes-t (El Señor de los Cielos), a Juarez-kartell vezetőjét. A lövöldözés során több ember életét veszítette, de testőreinek köszönhetően Amado Carillo Fuentes-nek és családjának  sikerült elmenekülniük a helyszínről.

1994. június 11-én, hajnali 2 óra 20 perckor nagy erejű plasztikbomba robbant egy, a Guadalajarai Camino Real szálloda előtt álló gépkocsiban. A járműben öt ember tartózkodott, akik azonnal meghaltak. Az áldozatok maradványai közel 300 méteres körzetben szóródtak szét. Tizenöt ember megsebesült, a szálloda ablakai betörtek. A robbanást a Camino Real szállodától még egy kilométerre is hallották. Később kiderült, hogy a merényletet Humberto Rodríguez Bañuelos („La Rana”, a Béka), az Arellano Félix kartell bérgyilkosainak főnöke szervezte meg, hogy megöljék Ismael „El Mayo" Zambadát, a Sinaloa-kartell egyik főnökét. A merénylet azonban nem érte el a célját.

1997. november 27-én a Tijuana-kartell Jesús Blancornelas újságírót azért akarta likvidálni, mivel az cikkeket jelentetett meg a kábítószer-kereskedelem és a politikai korrupció összefüggéseiről, valamint publikált egy fényképet Ramon Arellano Félixről. Az újságíró kocsiját 180 lövés érte, de Blancornelast ebből csak négy találta el. Az újságíró ugyan súlyos sérüléseket szenvedett, de túlélte a merényletet. A sofőrje és a testőre – akit 30 találat ért – azonban a helyszínen életét vesztette. A bérgyilkosok vezetőjét, David Barront sikerült lelőni.

A Tijuana-kartell egyik legbrutálisabb cselekedetét 1998. szeptember 17-én követte el.  Az Ensenada közelében fekvő El Rodeo Ranchon (Baja California) a kartell bérgyilkosai 19 embert végezték ki AK-47-es gépkarabélyokkal. Az éjszaka elkövetett vérfürdő során a bérgyilkosok sem a nőket, sem a gyerekeket nem kímélték. A legfiatalabb áldozatuk mindössze két éves volt. Ez fordulópontot jelentett a kartellek erőszakos leszámolásaiban, mivel eddig a családtagok, főként a nők és gyerekek életét az egymás ellen folytatott háborúk során megkímélték.

A kartell bosszújának célpontja Fermín Castro túlélte ugyan a mészárlást, de súlyos fejlövése miatt kómába esett, majd később meghalt. Castro tanárként dolgozott, emellett állatokat tenyésztett, rodeókat rendezett, és a Sinaloa-kartellnek dolgozott. A mészárlás okára azóta sem derült fény. Elképzelhető, hogy a merénylettel Arellanóék akartak üzenni a Sinaloának, de az is felmerült, hogy Fermín Castro elszámolási vitába keveredett a Tijuana-kartellel.

2008. január 26-án mexikói szövetségi ügynökök és a hadsereg tagjai elfogták Alfredo „Popeye” Arujo Avil-lát, a Tijuana-kartell egyik legismertebb bérgyilkosát, aki többek között részt vett az Ocampo bíboros ellen elkövetett merényletben, és az újságíró, Jesús Blancornelas elleni támadásban.

2002 után a szervezet körüli védelem fokozatosan megszűnt. A Tijuana-kartell vezetőit az ezt követő évek során vagy letartóztatták, vagy megölték. Fő vetélytársuk, a Sinaloa-kartell fokozatosan visszaszorította a Tijuánát. Az APO vezetőinek elfogását valószínűleg maga Joaquín „El Chapo" Guzmán is segítette.

A 2008-ra a kartell jelentősen meggyöngült. Egyes információk szerint 2011-ben a Tijuana-kartell kiegyezett Joaquín „El Chapo" Guzmánnal és ezután a Sinaloa-kartell felügyelte a működésüket.

A kartell jelenlegi vezetője Enedina Arellano Félix, aki fivéreivel ellentétben az erőszakos módszerek alkalmazása helyett inkább ésszel, üzleti alapon vezeti a szervezetet. A kimondottan visszahúzódó életet élő drogbárónő megpróbál megegyezni és szövetséget kötni a többi mexikói szervezett bűnözői csoporttal. 

kikicamarena-ok.jpg

Enrique „Kiki” S. Camarena Salazar, az 1985. február 7-én meggyilkolt DEA-ügynök

el-chapo-arrested_031815780704.jpg

Benjamin és Ramon Arrelano Félix a 80-as évek végén

132515_posadas.jpg

Juan Jesús Posadas Ocampo bíboros

posadasocampocardenal-asesinato.jpg

Az 1993. május 24-én Ocampo bíboros ellen elkövetett merénylet

screen_shot_2015-07-31_at_12_21_04.png

Humberto Rodríguez Bañuelos („La Rana”, a Béka)

ismael_zambada_garcia.jpg

Ismael „El Mayo" Zambada García

jesus-brancornelas_jpg_815390619.jpg

Jesús Blancornelas (1936 - 2006) újságíró, aki túlélte az ellene elkövetett merényletet

popeye.jpgAlfredo „Popeye” Arujo Avila, a Tijuana-kartell bérgyilkosa 

mexico_carteles_2015.gif

A mexikói drogkartellek főbb befolyási területei

Források:

El imperio de los Arellano Félix 

Narcodata

Narcotrafico

EE UU detiene a 'El Tigrillo', uno de los narcos más buscados del mundo

Detenido en México el jefe del cartel de Tijuana

“La corrupción está incrustada en el Estado mexicano”

The Evolution of the Mexican Narcos

https://elpais.com/internacional/2015/03/02/actualidad/1425260691_476366.html

https://elpais.com/internacional/2010/01/12/actualidad/1263250809_850215.html

La explosión de un coche bomba causa cinco muertos y 10 heridos en México