Minden, ami van, meg olyasmik is, amik nincsenek

NemGogol

A tatabányai kettős gyermekgyilkos apa és környezete

2020. február 10. - Jogálom 2.0

screenshot_2020-02-10_ferenc_mikus_manufacturing_engineer_delphi_connection_systems_hungary_kft_linkedin.png

Az elhallgatott, de megismerhető előzmények védhetik csak meg a jövő bántalmazott áldozatait. Sem a rendőrségnek, sem a gyilkos környezetének nincs joga elhallgatni olyan részleteket, amelyek más feleségek, társak és gyermekek életébe kerülhet.

Írásom a sajtóközlésre érvényes etikai elvek alapján a brutális részletek miatt a 18-as karika korhatáros figyelmeztetést kell, hogy kapja, dacára, hogy az itt idézett információk zöme méretes szalagcímeken is megjelent. Ha olyan érett gondolkozású tinédzser vagy, kedves Olvasóm, akinek (nevelő) apja rendszeresen durván veszekszik vagy veri édesanyádat vagy Téged, akkor belátásodra bízom, hogy a Téged és családodat ért bántalmazásokban a 18-as korhatáros elvet megalkotó állam, Titeket magatokra hagyva, ezzel kényszer-nagykorúsítva Téged, tovább olvasod-e írásomat annak érdekében, hogy megtudd védeni édesanyádat és testvéreidet. A figyelmeztető előjelekről tanulhatsz, és arról, mit jelentenek a médiában megszépített fogalmak.

18-as_karika.jpg
A nyilvánosság ereje

Írásom az országos és megyei médiumok által már közzétett információkkal, a cikkekben csak ráutalással, mégis, azokkal bárki számára 100 %-osan azonosítható adatokkal, nyilvános helyeken fellépő, megnevezett tagokkal nyilatkozó metálegyüttesről írt cikekkel, képekkel, online-nyilvános önéletrajzi adatokkal veszi fel a harcot azért, hogy a családon belüli gyilkosságokat minden esetben felvezető aggasztó jelek sorozatára legyintő család, szomszédok, barátok, munkatársak, tanárok és az orvosok szembesüljenek súlyos felelősségükkel.

Bízom benne, hogy írásomat olvassák olyan férfiak, apák, férjek és élettársak is, akik azt gondolják magukról, hogy a közéletben elfogadott normák szerint élnek, amikor lelki és fizikai terrorban tartják családjukat.
Szembesülni lehet azzal, hogy akár a mártírságnak megcélzott öngyilkosságuk után mi fog várni közeli és távoli családjukra, szüleikre, tesvéreikre, barátaikra, munkahelyükre, szomszédaikra.

Tatabányán Mikus Ferenc agyonverte 9 és 7 éves kisfiát 2020. február 7-én, vasárnap délben.

UPDATE: 2020.02.13. Újabb sajtóértesülés érkezett a gyermekek megölésének módjáról, amely hasonlóan nem visszaigazolt rendőrség által: az írásom alján linkeltem be. A rendőrség nem érzi szükségét sajtótájékoztatónak, mert minek. Az írásom lényegét nem változtatja meg az újabb fals hírek tömege, a különbözőképp csöpögtetett információk hatásáról cikkem alján írtam.

A tatabányai kettős gyermekgyilkos média által azonosított profilja −
− Mikus Ferenc

A város Bánhida városrészén, a kertvárosi Új soron élő 40 év körüli villamosmérnök 2002-ben a győri Széchenyi István Egyetemen végzett.
Munkahelye a tatabányai Aptiv (korábbi nevén Delphi) Connection Systems Hungary Kft., ahogy a sajtó által beazonosított tettes nyilvános önéletrajzán − cikkem címlapfotóján − áll.
Mikus a tatabányai Elzárt Világ nevű metálegyüttes alapító gitárosa. Az együttest a Kisalföld megyei lap megnevezte, de több más lap megadta, hogy egy helyi metál együttesben zenél. A több helyen M. Ferenc nevét megadó cikkek alapján bárki eléri a gyermekgyilkos teljes nevét: az együttesről és a tagjairól a Rockstar írt cikket. Mikus facebook-oldaláról beazonosíthatóak a médiában kitakart arcú képei.

 elzart_vilag_2_li_2.jpgKép: Kemma.hu / az Elzárt Világ nevű tatabányai metálegyüttes gitárosa, a kettős gyermekgyilkos Mikus Ferenc

screenshot_2020-02-10_tatabanyai_csaladirtas_vascsovel_verte_agyon_ket_kisfiat_ferenc.png
Kép: Borsonline címlap, 2020. február 10.

A tett eszközét írásommal egyidőben, azt hajnalban olvasva, nyilvánvalóvá vált az eddig is sejtett részlet, hogy az egyik gyerek végignézte, míg apjuk megöli a másikat. Ahogy Győrben.
Mikus a gyerekeket egyesével brutálisan megölte, tekintettel, hogy egy 7 és 9 éves gyerek már kellőképp fel tudja mérni, hogy egy vascsövet ragadó felnőtt milyen veszélyt jelent számukra, és gyorsan menekülni is képesek. Délben történt, apjuk előtte veszekedett az anyjukkal, tehát semmiképp sem aludhattak a gyerekek, a menekülési szándékuk és kétségbeesett segélykiáltásuk bizonyosra vehető.

Akik felháborodnak írásomban a részletek ecsetelésén, most jelzem, hogy az augusztustól szinte havi szinten egy kivégzett családról az első hírek idején tudható volt az elkövetés módjának legvérfagyasztóbb részlete is. A gyilkosság részletei mind az előzményekre, mind a gyilkosság minősítésére bizonyítékul szolgálhat, amit akkor is meg kell állapítani a nyomozás során, ha a család mészárosa gyáva ahhoz, hogy felvállalja a tettét, és öngyilkosságba menekül.

A bűntett eszköze bizonyíték arra, hogy a gyilkos előre eltervezte tettét, ugyanis egy vascsövet egy lakásban nem akárhonnan, és nem akármilyen hamar szerez valaki. Hirtelen felindulás azért sem lehetett, mert a gyerekei anyjával veszekedett előtte, tehát nem a gyerekei váltották ki az indulatát. A férfi számítóan megvárta, míg a veszekedésből az utcára menekül az anya, utána támadt csak a gyerekeire. Majd tette után azt is megvárta, hogy hazaérjen a nő, hogy lássa a nő, mi lett a gyerekeivel, mielőtt öngyilkos lett. És hogy ő is lássa a nőt, mennyire omlik össze.
Ezek a kivárások a férfi hideg vérrel elkövetett, a nőt büntető szándékú tettét jellemzik.


Két hete nem dolgozott az anya, és nem mentek iskolába a gyerekek a gyilkosság előtt

Az előre eltervezett és hidegvérrel elkövetésre utaló, a médiából megismert körülmények után kezdem sorravenni azokat az előjeleket, amelyek még távolról is több, mint meghökkentőek külön-külön is, együtt meg pláne. Ez két kvalifikált ember munkahelyének, a két kisfiú iskolájának, két osztályfőnöknek, tucatnyi tanárnak, két orvosnak − ha egyáltalán voltak orvosnál − közelebbi rokonaiknak és annak a zenekarnak is fel kellett tűnjön, akikkel a gitáros apa napokon belül fellépést tervezett, tehát akár mindennapos próbáik voltak. Szinte lehetetlen, hogy ne tudhatták azt, hogy két hete az egyetlen egészséges, dolgozó emberre szorul a beteg két gyerek és az anyjuk, és ebből a szabadidőből kell kiszakítani időt az amatőr zenélésre. Márha a betegség történet igaz. Mert ha semmit sem tudtak róluk ebben a két hétben, akkor valójában otthoni kényszerfogságban volt a család. Csak ezt fedhette el az apa azzal, hogy a család hetek óta beteg.

Nem tudni, hány újságírónak, hány rendőrnek van két kis gyereke, és megpróbáltak-e megoldani valaha akár 2-3 nap betegséget, amikor valakinek otthon kell maradnia a gyerekkel, és orvoshoz kell vinni. Mindkét gyerek otthon volt két hete! Valami rejtélyes, súlyos kór lehetett, mert megfertőzte az anyát is, ő is már két hete nem ment be dolgozni. Egy tüszős mandulagyulladás komoly betegség, az egyhetes injekciókúrával jár. Ebédről kell gondoskodni, ha hideg étel van is otthon. Gyógyszerekről, akár ápolásról is, ha ilyen súlyos betegség, talán lázzal jár. Még az sem két hét.

Nem tudni, ezt ki árulta el a médiának, mert a nő sokkos állapotban van, mély altatásban, a gyilkos és gyerekei halottak. Mégiscsak vallott a család, iskola, munkahely, csak a társadalom nem érdemesíthető erre az infóra?

Egyetlen újságíró sem kérdezte meg a tettes online-nyilvános munkahelyét, hogy vajon Mikus Ferenc bement-e dolgozni az Aptivhoz? Ő vajon nem kapta el ezt a súlyos betegséget, ami az egész családját megtámadta? Felkereste-e egyetlen nyomozó a Tatabánya nekik körzetes felnőtt- és gyermek háziorvosát? Mit tudnak róluk? Látszott-e rajtuk valami más, netán külsérelmi nyom? Pszichés zaklatottság? Félelem? A nő munkatársai telefonáltak-e, hogylétéről érdeklődve? A fiúk osztálytársai és szülei rákérdeztek-e, vigyenek-e leckét ilyen hosszú kimaradással? Osztályfőnök telefonált-e egy hét után, hogy mennyi ideig lesznek még otthon a fiúk? No és persze sógornő, testvér, nagyszülő, más rokonok, felajánlottak-e segítséget, hogy visznek nekik ebédet, vásárolnak?

Nem tudjuk.

Amit tudunk, hogy az MTI tájékozott magyar állampolgárok kórházi pszichiátriai kezeléséről, amelyben részesült szerintük Mikus Ferenc, a kettős gyermekgyilkos. Nem a nyomozók, hanem az MTI. Ezt, érdekes módon, dacára az orvosi titoktartásnak, hevesen tagadta a tettes környezete. Nem tudni, honnan kellett volna ezt tudniuk. Az MTI ugyanezen nyomozó(?) és nem tájékoztató "hatáskörben"(?) megtudhatta volna, miféle betegség vagy sérülés miatt volt egyszerre beteg egy anya és két gyereke 14 napig? Amit láthatunk, hogy a gyilkos apa beszámíthatatlanságának kimondására irányuló törekvés elindult, ahogy kimondták ezt Győrben is.

Mesélt-e az apa a koncertéjére nagyban készülő zenekarának, az Elzárt Világ csapatának, hogy ne haragudjatok, kevesebbet tudok próbálni, beteg az egész család?


A gyilkosság előtt három nappal fizikai sérelmeket és a családot említi a zenekar a facebook-oldalán

screenshot_2020-02-08_elzart_vilag_kezdolap_li.jpg
Kép: az Elzárt Világ nevű tatabányai metál zenekar facebook-posztja a február 7-ei gyilkosság előtt 3 nappal
Letöltés ideje: 2020. február 8.

A metál banda 2015-ben alakult, csak 2017-től koncerteznek, addig garázsban nyomták. Majd egy év után, 2018 őszén írtak már két saját számot is, amit elő lehet adni. Úgy tudjuk, maga Mikus alapította a zenekart, ő tűnik a rangidősnek is. Mind a Rockstarnak adott interjú, mind az Elzárt Világ − azóta elérhetetlenné tett − facebook-oldala úgy magyarázkodik terveikről és azok rettentő lassú megvalósulásáról, mint egy kisdiák. Dől a frusztráció az oldalukról, Tatabánya távolságból az első két, azóta sem bővült saját számaikkal egy év után jutottak el budapesti koncertre.

Talán senki nem olvasott még olyan posztot kedvenc együttesétől, ahol az általános iskola alsó tagozatához hasonló magyarázkodásról és saját maguknak drukkolásról kapunk hírt. Egy 16 youtube-követővel rendelkező ismeretlen vidéki zenekar beszámol, mikor betegek a tagok. Kit érdekel? Egy nemzetközi cégnél dolgozó 40 éves férfi úgy érzi, magyarázkodnia kell egy garázsegyüttesnek. Ha nem tudnám, hogy ez az ember vascsővel agyonverte a gyerekeit, azt mondanám, röhejes. Így már inkább beteg, valami nem stimmel. Olyan, mintha egyetlen személy szerkesztené a fb-oldalt, aki felett egy normál józanságú ember sem gyakorol kontrollt, hogy ne posztoljon hülyeséget. Egy ismerősömnek megmutatva az oldalt, feltűnt neki a "Készen álltok?" tipikus zenekari felvezető szöveg, mintha egy tomboló tömeg előtt állnának. Ehelyett 16 youtube-követő, 6-7 lájk a posztjaikon.

Miről ad hírt a zenekar a gyilkosság előtt három nappal?

Sérelmek. Fizikai sérelmek. Általában ezeket sérüléseknek nevezzük. Értelme akkor lenne, ha leírják, hogy pl. "dobosunk, H.F. eltörte a karját, sajnos elmarad a koncert."
És ennyi.
Sérelmek. Több. Kié? Kiké??

Sérelmek...Sérelmezte...hogy fizikai sérülései vannak.
Az anya két hete betegszabadságon van. Mindkét kisfia betegen fekszik otthon. Két hete.
Senki nem tud részleteket, pedig háziorvos elérhető lenne. Az MTI "tud az apa pszichiátriai kezeléséről".

Család. Iskola.
Egy garázs-zenekar, amelyre egyszerre hat a világ összes baja.
Fizikai sérelmek. Család. Iskola. Gyerekek. Baj. Nyűg.
Egyébként két év alatt születik két saját számuk. Hirtelen beszámolási kényszerük van, hogy a tervezett januárhoz képest csúsznak. Kiknek tervezték?
De nem csúsznak, mert marad a klubban meghirdetett február 15-ei koncert. Mintha valakinél veszélybe került volna, és bizonygatná, csak azért is lesz. Akkor mi a bejelentés apropója? Három piros felkiáltójellel.
Ezt még az énekesük is megosztotta, tehát ő is tudott a Vis Major ügyről. A fizikai sérelmekről. A családról.

A négy zenekari tag közül 3-an azonosíthatóak facebook-on, közülük csak ketten: Mikusnak, a gyerekgyilkos gitárosnak és a szövegíró-énekes-gitáros Cs.M.-nek van saját családja. Utóbbinak 2016-ban született csak babája. Ő aligha lehet iskolás. Úgy tűnik, ha a dobos nem apa, akkor csak Mikusnak van iskolás gyereke. Két évig gyúrnak két saját számot, most hirtelen a gyerekek indoknak lesznek megadva a zenekari mulasztásra.

screenshot_2020-02-09_3_ferenc_mikus_li.jpg
Kép: Facebook/ Mikus Ferenc, a média által névre azonosított tatabányai gyerekgyilkos nyilvános facebook-profilja. Letöltés ideje: 2020. február 9.

A frontember fiatal énekesnek − ellentétben Mikussal − van a párjával is közös képe facebookon. Mikus szigorúan maga elé tartva, magához szorítja fiait, magát fotózza visszatérően, demonstrálja, hogy ő Az Apa. Sosem szerepel az anyjuk, a felesége a nyilvános képeken. A hozzászólók hiányolják is, hogy ritkán látnak képeket róluk. Egészen nagyszámú, 60-90 ismerős lájkolja a családot, szemben az együttest lájkoló 6-7 fővel. Miközben valaki épp fordítva éli meg a prioritást: A Zenekar, meg a kényszerű fizikai sérelmek és a család...
A férfi 35 éves kora körül alapított zenekart, ahol 40 éves korára tudnak egyáltalán felmutatni valamit. Kínrímek a szövegben. És hirtelen a család akadállyá válik, mert megvalósultak a tinédzser álmok.

A tatabányai gyermekgyilkos mindig a fiaival látható a publikus profilképein, eddig három különböző évből: 2013 és 2015. A fenti profilját 2016. május 31-én cserélte, tehát több, mint három és fél évvel korábban, mint a gyilkosság. A kisfiúk így 4 és 6 évesek vagy fiatalabbak lehetnek a képen. Azóta nincs új profilkép velük.

Fél vagy egy évvel a zenekar alapítás után. Ekkor váltott az új, jelenlegi munkahelyére, a Delphi / Aptiv céghez, akik végigkövethették a munkatársuk hangulatváltozásait. Ha az MTI nem hazudik a sajtónak, a kórházi pszichiátriai kezelését is. Egy közepes depresszió már érzékelhető jelekben mutatkozik meg egy munkahelyen.

screenshot_2020-02-09_1_ferenc_mikus_4.png                                           Kép: Facebook


Milyen lehetett az elkövető kapcsolata a családjával, feleségével?


screenshot_2020-02-08_elzart_vilag_kezdolap_1.pngKép: az Elzárt Világ metálzenekar facebook-oldala

Az augusztustól számolva négy családirtónál egybehangzó vélemény volt, hogy az elkövető imádta gyerekeit, azok pedig illedelmesek voltak, mindenkinek köszöntek.  A magyar néplélek szappanoperákon, minden részben újabb és újabb kis drámákon edződött lelke a kiegyensúlyozott család képét mindössze megrendezett családi fotók és idegenek felé mutatott pár másodperces protokoll-gesztus alapján ítélik meg.

Hol fejezheti ki érzéseit a 40 éves korára beérett villamosmérnök-metálgitáros?

A korábbi két számuk alapján a következő ütemre kínosan átbicsakló utolsó szótagokkal, nem stimmelő szótagszámmal hol belehadarás, hol elnyújtás énektechnikákkal, hirtelen egy metál banda most mégis a szövegre helyezi a hangsúlyt, szemben azzal, hogy a gitárnyúzás lenne fókuszban. Bárki is írja a szöveget, közös élményekből meríthetnek. Talán nem a 3 éves gyerek mellől, a párjával összebújó Cs.M. írta ezeket. Eddigi szövegeik az unásig csépelt sötétség, félelem, magány, magára találás rendkívül komplex élménye körül pörgött. Hirtelen egy kész és világos történet jelenik meg: a metálos közönségtől életkorban azért távolabb álló családos élet, de már azon is túl, csalódva abban.

screenshot_2020-02-10_354_elzart_vilag_elzart_vilag_youtube.pngKép: YouTube / Elzárt Világ zenekar Elzárt Világ című száma

A metálbanda képi világa mindkét eddig fellelhető számánál eléggé statikus. A pszichedelikusság mint egyetlen eszköz ezen a "klipen" érzékelhető legjobban: az egyetlen mozgó alak az ágyon guggoló-szorongó kisgyerek, térdén ujjaival dobol, az ágyban egy idősebb testvér(?) félelemben, magára húzva takaróját meredten nézi, felette anyja vagy a fekvő gyerek felnőttebb énje(?) feléhajol meredten.

Kriminalisztikai bizonyosságot nem kell ebből leszűrni, túlagyalni egy metál klipet, csak eközben 14 napja senki nem érdeklődött egy anya és két kisfiú iránt, hol vannak, az apa mindennapjaiban nem tűnt fel senkinek, hogy neki el kéne lásson valakiket otthon. Három hónappal korábban a könnyűzenei műfajban egyedülállóan veretes műként lobogtatnak egy széthulló családról, álcáról, hazugságról, a zsákmány hiányáról szóló szöveget, zene nélkül. Később a zenekar bejelenti mind a 16 követőjének, hogy a család fizikai sérelmei miatt gebasz van. Majd 3 nap múlva az együttes rangidős tagja vascsővel agyonveri a gyerekeit, de az anyjukra is rátámad.

Bizonyára a szomszédok fültanúi voltak vasárnap délben a gyerekek elleni, nem rövid ideig tartó öldöklésnek: a brutális fájdalommal járó ütések, a sokkoló támadás elől menekülés miatt biztosan hangosan visítottak, így akár még életben is maradtak volna, ha időben hívnak segítséget. Igazolt, hogy a később hazaérkező anya egyetlen sikolyát jól hallották a szomszédok, tehát a gyerekekét is kellett hallják. Ha ez nem volt érdekes a szomszédoknak, akkor nem először hallják visítani a házból a gyerekeket. A helyszínre jóval később, csak az anya hazaérkezte után érkező mentők még éleszteni próbálták a fiúkat, tehát még akkor is láttak rá esélyt, hogy életben maradnak.

Mikus Ferenc mérnök úr, miután kivégezte a 9 és 7 éves fiait, utána békésen megvárta, hogy hazajöjjön a korábban a "veszekedés" elől vasárnap délben, a kertváros földszintes házai, utcára nyíló ablakai közt nyugalmat kereső felesége. Szerette volna a gyilkos, hogy ő is lássa, hogy mit szól a felesége a gyerekei megöléséhez. Látni akarta a nő arcát.

Amikor hazaért az anya, a férfi a feleségére is rátámadt, a nő az utcára menekült újból, de már sikoltva, végül azt a megoldást választotta a gyilkos férj, mint aki jól végezte dolgát, és elszámolt mindenkivel, akihez szerinte köze van az életben, hogy megölte magát. Nem tudni, mivel végzett magával, ugyanis a gyerekeit vascsővel verte agyon, de azzal öngyilkosnak lenni, saját fejét és testét ütni az önvédelmi reflexek miatt képtelenség. Feltehetően magát inkább kímélte, és talán kést választott.

Győr óta visszatartanak helyszíni adatokat?

Nagyon úgy tűnik, hogy a legnagyobb médiavisszhangot kiváltó, az igazságügyi minisztert is számonkérő győri kettős gyermekgyilkossági eset óta az első közleményekben a rendőrség erősebben megszűri már a helyszíni információkat, másrészt a többi családirtóval szemben a tatabányai esetnél a lehetséges előzményeket is igyekeztek elhallgatni az első napokban. A képernyőképeim az eseményeket követő első napokban készültek, a legsúlyosabbak ma már fel sem lelhetőek: várható volt, hogy a média megnevezte zenekar eltünteti oldalát a közösségi hálóról.

Bekövetkeznek halálesetek más zenekaroknál is: egy részvétnyilvánításra, egy megdöbbenés kifejezésére szokta futni. A zenekar a család és a gyerekek rövid életéből 5-öt megélve, nem érzik ezt szükségesnek.


A győri sokk

Győrben karácsony előtt, 2019. december 15-én végezte ki a börtönből frissen szabadult apa a hozzá első láthatásra érkező 3 gyerekéből 2-t. Börtönbüntetésre azért ítélték, mert 2016. május 9-én alvó feleségére kalapáccsal támadt, késsel meg is sebesítette, mindezt gyermekei jelenlétében. A hírek alapján megfenyegette feleségét, hogy ne sikoltozzon, mert felébreszti őket, és akkor megöli a gyerekeit is. Egészen durva hatalomérzettel kell ahhoz bírni, hogy valakinek a fájdalmára és félelmére adott reakcióit személyes sértésnek vegye, és elvárja, hogy boldogan, mosolygva tűrje, hogy szétverik a fejét. A kalapács nyele eltört a nő fején, ekkor egy tapétavágó tolókést kerített, majd azt elejtve egy 9,5 cm pengehosszúságú késsel többször mellkason és hasba szúrta a feleségét. A nő ki tudott végül menekülni a lakásból, ott összeesett, a rendőrséget pedig a szomszéd riasztotta.

screenshot_2020-02-10_kozzetettek_az_alvo_felesegere_kalapaccsal_ratamado_ferfi_fotojat.pngKép: police.hu − a 32 éves Horváth Gábor szombathelyi lakost emberölés kísérletének megalapozott gyanúja miatt kereste a rendőrség 2016. májusban − majd tettéért kirótt börtönbüntetéséből korábban szabadulva ő ölte meg 2019. decemberében Győrben a két gyermekét

Horváth Gábor a 2016-os kalapácsos és késelős, felesége elleni gyilkossági kísérlet után öngyilkosságot kísérelt meg, aztán elmenekült, és néhány napig Szombathelyen bujkált. A Bíróság akkor arra jutott, hogy tettét beszűkült tudatállapotban követte el, ami beszámíthatósági képességét korlátozta. Gondolom, az ő meséléséből szűrték ezt le napokkal később történő megtalálásakor.

Emlékeztetőül elismétlem: a feleség sikoltozására felszólította a férj, maradjon csendben. A nő fején szétvert kalapács után még kétszer váltott fegyvert, ezeket meg kellett keresse a lakásban: tapétavágókés és egy hosszú pengéjű kés. Az igazságszolgáltatás előli menekülési vágyát, az öngyilkossági szándékot is a nem beszámíthatóságnak tekintették, ahogy a napokig bújkálását is egy fokozott körözés során, ahol nyilvános és bekamerázott helyeken, bankautomata közelében, akár garni szállón, akár boltban nem jelenhetett meg, de szállást kellett keresnie, pénzhez jutni, enni. Mindezt akár mobiltelefon nélkül, ha napokig nem tudták elfogni. Ezt nevezték nem beszámíthatónak.

2017. december 7-én mindössze 5 év fegyházbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélték ezért, de cellatársai és börtönőrei irányába mutatott jó magaviselete miatt 2019. decembere előtt náhány hónappal, tehát nem egészen két évvel az ítélethirdetés után kiengedték, és a gyerekektől sem tiltották el.

Emlékeztetőül megismétlem: gyerekei végig a lakásban voltak, miközben az alvó anyjukra támadt: kalapáccsal és kétfajta késsel.
A férfi az első láthatáson, 2019. decemberében megölte a neki napokra egyedüli felügyeletére átadott 3 gyerekből a két idősebbet, egyikük nem is a saját lánya volt, de anyja úgy érezte, a kislány fejlődéséhez elengedhetetlen egy 2 évig elzártan élt, neki nem is apja férfi meglátogatása. Előtte hurcibálta be őket a börtönbe láthatásra, önként. Munkahelyre nem viheted be a gyereked, de emberölési szándékkal elítélthez simán. A hazai gyámügy ajánlásával.

A férfi a gyerekek kivégzése után ez alkalommal már meg tudta ölni magát. Eredetileg, 2016-ban is ölés és öngyilkosság volt a szándéka, ez mindenki számára világos volt akkor is.

Ha férfi az áldozat, és ittasan támadnak egymásra, többet ér a Bíróságnak, mint a gyerekei mellett alvó anya élete

Dunántúlon, Pécsett, szintén 2016-ban, történt egy másik kalapácsos támadás: ott bódéban élő, valószínűleg hajléktalanok vitája volt. Ittasak voltak, az egyik rátámadt a másikra, a másik védekezésből ragadt kalapácsot. A dulakodásban folyamatos volt az egymás elleni támadás, mindketten igazoltan nagyon ittasak voltak. Végül a kalapáccsal támadó agyonütötte a másikat. Ő 15 évet kapott. A feleségét otthonában, gyerekei mellett 3 váltott eszközzel megölni szándékozó férfi, aki életveszélyes sérüléseket okozott, 5 évet kapott, és 2 év múlva kiengedték. Zalatnay Sarolta 3 évet kapott nagyértékű kölcsön vissza nem fizetéséért.

A közelgő szeretet ünnepe és a megelőző családirtások okozta sokk miatt a közvélemény és feminista újságírók követeltek Varga Judit, igazságügyminisztertől azonnali lépéseket a családon belüli és nők elleni erőszak jellemzéséről, megelőzéséről, a bűntettek rendőrségi valamint bírósági protokolljáról szóló ún. Isztambuli Egyezmény ratifikálására.

A hatóságok tanultak az esetből: Tatabányán már a legjobb rendőrségi informátorokkal rendelkező bulvárapok is csak napokkal később szereztek meg részleteket, szemben az elmúlt félév eseteivel, ahol utónév és elkövetési mód, a családon belüli előzmények rögtön közlésre kerültek.


Ötletek családirtásra

A darnózseli hentes első felmentését követően, 60 km-re, a megye túloldalán, egy másik hentes pepitában lemásolta a tettét: megölte nejét, feldarabolta, és a ház kazánházában tervezte elégetni. Ő megtört végül, és beismert. Darnózselin hét évet kapott másodfokon a hentes, szabadlábon várja a kúriai döntést a gyerekei anyja testdarabjai szórásakor rajtakapott férj. Ő neveli a két gyereket, akik mellett feldolgozta a testet a ház pincéjében. A büntető ügy elején, mikor még előzetesben ült, addig a mellette hamisan tanúskodó nővére volt a kirendelt gyám. Azóta két elsőfokon felmentették, egyiken úgy, hogy elismerték, hogy darabolt, de azért nem bűnös.
Végül másodfokon kimondták az emberölési vádban a bűnösségét. A harmadfok hátra van.

Azért hagyták szabadlábon, dacára, hogy 5 év ítélet felett kötelező az előzetes, mert szoros a kapcsolata a gyerekeivel, és együttműködő azzal a bírósággal, ahol a rendőri kihallgatás és össze-vissza hazudozás óta az azóta fizetett sztárügyvédje javaslatára egy árva mondatot sem mond.

Nézzük meg, milyen érzelmi löketet, megoldóképletet kap ma egy magyar férfi, ha válni akar, vagy el akarják őt hagyni, és unja a családját, vagy feldühíti a nő. Honnan vette az ötletet Mikus Ferenc:

2019. július 31. Budapest, X. kerület
A 23 éves bolti eladó lány szakított a barátjával, ám Cs. Dániel Márk megjelent a lány lakásánál és elvágta a torkát.

2019. augusztus 21. − Budapest, II. kerület, Zöldlomb utca
S. Levente 35 éves informatikus többször is mellkason szúrta mindössze négyesztendős kisfiát, 31 éves élettársának pedig összeszurkálta a nyakát. A kutyájukat is megölte, végül ledöfött gyerekét magához szorítva magával is végzett. A családhoz a gyilkosság előtti napokon 2-szer ment ki segélyhívásra rendőr, korábban pedig 1-szer tűzoltó. A férfi még a tűzoltókat sem akarta beengedni.

2019. szeptember 2. − Andortaktálya - Heves megye
A 46 éves K. Ferenc megfojtotta feleségét és 5 éves kislányát, majd felkötötte magát. Az apa nem dolgozott, az 5 éves kislányát nyilvános helyen, üzletben is verte már meg. A szomszédok szerint nem volt velük semmi gond, az apuka imádta a lányát.

2019. november 8. − Tárnok, Pest megye
Ezt a történetet nem írom le, a megölési mód brutális. Feleségét kínozta meg, majd megölte, utána higgadtan átértékelve az ügy morális terhét, szépen felhívta a rendőrséget. Előtte egy órával nem tudott olyan állapotba kerülni. Egy másik nő, a feleség 90 éves nagymamájának végig kellett hallgatnia. A férfi, aki példát statuál, és hatalma van nők felett. Közvélemény: imádták egymást, a szerelmével kézenfogva jártak ki a földjükre.

2019. december 15. − Győr, Győr-Moson-Sopron megye
A fent ecsetelt, frissen szabadult férfi lemászárolja két idősebb gyerekét, utána öngyilkos lesz, a legkisebb végignézi.

2019. december 30. − Budapest, X. kerület
Ennél az esetnél Győr óta tagadják a tettes és áldozata közti kapcsolatot: a társasház 3-dik emeletén lakást bérlő 22 éves K. Dániel, hazaérkezte után lesátált az első emeletre, bekopogott, és az ott lakó 3 gyerekes, 40 körüli anyát bozótvágó késsel többször hasba és nyakon szúrta, a gyerekei otthon voltak. A tettes próbára bocsátott elítélt volt: 14 év alatti személy ellen szexuális kényszerítés és fogvatartás bűntettében. A környezete nem tudta róla.


Nyilvánosság, leleplezés, számonkérés

screenshot_2020-02-10_a_scage_az_elzart_vilag_es_a_barions_koncertje_a_roxxyban_kemma_li.jpgFotó: Kemma.hu - Tatabánya Roxxy klubjában két másik helyi együttes mellett fellépett az Elzárt Világ.
A képen nézőként állók közt jobbról a második Mikus Ferenc, a tatabányai kettős gyermekgyilkos gitáros.

Nincs más módja, hogy nők és gyerekek esélyt kapjanak az agresszor férj, társ vagy apa támadásával szemben: a rendőrség, a kormány, a belügyminiszter, az igazságügyi miniszter, az ügyészság és bíróság lemondott ezekről a nőkről és gyerekekről.

screenshot_2020-02-10_index_hu_bejegyzesek_li.jpgKépernyőkép: Facebook / Index.hu - hozzászólás a tatabányai kettős gyermekgyilkosságról szóló cikk alatt

A közvélekedéssel és a médiában megszólalt, a gyermekgyilkos egyébként egymásnak is ellentmondó családtagjai, munkatársai és barátai hárításaival, meglepődéseivel ellentétben csak a megjelenő hírekből is tudható, hogy sokkal többet tudtak annál, minthogy ne tehettek volna semmit. Legkésőbb a gyilkosság előtti két hétben már nagyon aggódniuk kellett volna, amikor a feleség és anya valamint 7 és 9 éves kiskolás fiai két hete eltűntek a külvilág számára. A férj környezetéből deklaráltan kifejezetten súlyosan megromlott kapcsolat volt. Dokumentálható már nem csupán dalszövegben, de valódi közleményben, hogy fizikai sérelemre utal a családja vonatkozásában.

Nem tragédia, hanem gyilkosság

Mindaddig, amíg bűntényeket rajtunk kívül álló tényezőként kezelünk, addig nem értjük meg, hogy mi is aktorai vagyunk az eseményeknek. Tragédia az árvíz, a villámcsapás, a szélvihar okozta kár, de a gyilkosság nem egy tragikus esemény, nem megtörténik magától, hanem megteszik, elkövetik. Bármikor fogadásokat kötünk arra, ki mikor válik el, de megtippelni sem tudjuk, hogy illetőnek a szakításhoz vezető út milyen mentálist törést okoz.

Azt hisszük, poénkodással, akaratátvitellel, sértődésekkel, együtt röhögéssel közünk van valakihez, de ahogy aggasztó jelekre figyelni kellene, kivonulunk az illető életéből. Magabiztosan biztatjuk maradásra vagy szakításra, de ő magára kevésbé figyelünk.

Ha vannak előzetes rendőrségi jelek, már követelhető a hivatali mulasztás: pl. az áldozat segítségkérésének bagatellizálása, ld II. kerületi eset. Ahhoz, hogy oda eljusson egy áldozat, hogy a különálló képkockák 3 felkiáltójellé változzanak, ahogy a tatabányai együttes posztjánál, ahhoz ennél lényegesen több felelősségünk van a mellettünk élők irányába.


A lányokat elfogadásra, akaratot befogadásra és erőszaktűrésre neveljük

Kisebb súlyú eseteknél, "csak" tettlegességnél mindig vannak önérzetes, vélhetően fiús anyák, vagy a saját kis fiús körükben elfogadást kivívó, nőtársaikat magasan letojó vélemények, amikor kiröhögik az embert, ha példákat hozunk, hogy igazoltan mennyire ártalmasak az évszázados szinten mondókákban, mesékben, szokásokban, ugratásokban, kiszólások szintjén a lányokat csendre, tűrésre intés. Nem a mondóka vagy ugratás tesz gyilkossá, hanem a kislány elméje nyitottá válik a kedves rigmusra, és nehéz eldöntenie, hogy ő most valójában egy fontos eszköztől lett lemeztelenítve: hogy megvédje magát.

Azért rugdos, mert tetszel neki − megtanulja, hogy az erőszakot a szeretet, az érdeklődés nyelvének tartsa

Ne hisztizz −
fölösleges segítséget kérni, értelmetlen igazságot szolgáltani, nem érvényes az ő szava

Ne árulkodj −
a jogsértés, a fizikai bántás egy bajtársiasság, egy férfias buli − fogd be a szád, amíg ütlek

Akaratos, cserfes menyecske −
ha irányítod az életedet, gúny tárgyává válsz, az igazi nő a férfi mellett macska

Ő a bátyád, el kell fogadd, megvéd −
ha valaki közel áll hozzád, előjogai vannak feletted, mert férfi, és mert erősebb

Ne ugorj minden szóra, megbékéltek majd − az együttélés az éned feladása, a másik kontrollálatlan agressziójának megtűrése

A gyerekek miatt bírd ki −
a gyereket a férfi adta ajándékba, neked ez a fő célod, az agresszort támaszként kell értékeld, akkor is, ha soha sem számíthatsz rá

Nem tudjuk, mi történt az anyával. Ha a két hét betegség igaz, az lehetett a pszichés fogvatartás és összeomlás.
Viszonylag jól feltérképezhető közösségi hálón a férj és barátai hálójában egy anya két gyerekkel, szintén magasan képzettként szinte nem létezik. Ha a bulvárlapok keresztnévvel jelölése helyes, ahogy helyes volt a férjéé is, nem kizárt, hogy A. egy elfordított képen, homályos, könyvébe süllyedő női alak a fb-profilján. Ami nem a közösségi háló előli rejtek, mert akkor nem is nyit reget. Nem lehet rá érvényes az adatvédelmi elv, hogy nem teszi közzé gyerekeit, mert férje rendre közzétette. Csak, amit lehetett látni a férjről, ugyanabban a közegben a feleség egy árnyék.

A hírek retusálása a jövő áldozatainak árt

Minden médiát biztatok arra, hogy használják fel a bulvármédiák a hírközlő portáloknál sokkal jobban kiépített rendőrségi és bírósági informátoraik közölte híreket, és ne akarjanak híreket szépíteni. Minden elhallgatott részlet egy jövőbeni áldozat dolgát nehezíti meg.

Talán a rendőrség megérti, hogy amit szemérmességből takargatnának, azt egy hónap múlva akár egy másik 5 éves éli meg. Féltjük a felnőtt közönséget, míg márciusban egy másik gyerek élőben fog szembesülni egy megint csak nagyon szerető apuka brutális örjöngésével.

Másrészt valamikor el kell jusson az elkövető férfiakig a társadalmi megvetés és kirekesztettség érzete.

Bízom benne, egyszer egy gyilkos 50 milliós tételtől induló kárpótlásra lesz kötelezhető áldozatának vagy azok hátramaradt családtagjainak. Bízom benne, ahogy a gazdasági rossz döntéseidnek súlya, a csőd érinti üzlettársaidat és örökösöidet is, egy nap az öngyilkosságba menekülő gyilkos rokonsága örökli majd az áldozatoknak nyújtandó kötelezettség terhét.

Mikus Ferenc szűkebb családja és barátai, munkatársai nagyon mélyen gondolkozzanak el.
Az anya azon terhéből, hogy mit kellett volna neki tennie, vállalják át magukra a saját részüket: ők mit nem vettek észre. Sokkal higgadtabban, mint a nő, nem megterhelve az előjelek elviselésének súlyától, kívülről. Sokkal több oldalról látva jeleket.


Ne akarják eltemetni ezt a szörnyeteget Tatabányán.


A családnak és környezetének egy életre szóló felelősséget kell, hogy érezzen az anya iránt. Ahogy a többi agresszor környezetének is. Sokkal megterhelőbb a vállalhatatlant elfogadni családtagként, védeni a védhetetlent, hazudni magunknak, mint húzni egy határt, mi nem fogadható el senkitől. Fiamtól, apámtól, testvéremtől sem.Eszes Beáta

UPDATE 2020.02.13. : Újabb sajtóértesülés érkezett a gyermekek meggyilkolásának állítólagos másik fajta módjáról. Abszolút nem visszaigazolt a lenti cikk sem, egy a többi közt. A többoldalú tájékoztatás miatt linkelem csak be, de mindaddig, amíg gyilkosságok, különösen a legvédtelenebb réteget érintő, a családon belüli erőszak témában a Rendőrség és Ügyészség nem áll ki média elé sajtótájékoztatóra az eset napján, mi történt, különösen, amikor már a tettes is megvan, tehát a nyomozás részleteit sem veszélyezetetik az információk, addig egyetlen olvasó sem köteles elfogadni újabb és újabb variációkat. Az igazság nem arra van, hogy titkoljuk, vagy hogy kedvünkre ferdítsük, épp mit szeretnénk elérni az olvasóban.

Írásom olyan forrásokra is hivatkozott, amely cikkek MTI közlésre hivatkoztak. Kérdés, az MTI-nek mi köze orvosi adatokhoz. Megvárhatjuk, amíg felelős emberek méltóztatnak nyilatkozni az ügyben, egyelőre sem a kiszálló rendőrség, sem a mentősök lelki világa nem érdekes, őket milyen sokk értre - amiről beszámol a 168 óra cikke - senkit nem érdekel a hatóságot ért sokkhatás.
Sokkal inkább az, hogy az áldozatok mit éltek át. Ugyanezen lesokkolt rendőrök nyomozati munkája miatt hazudozhatott a lúgos támadó, fél évig altatták a fecskendőt laborban, ott sem érte őket sokkhatás, az áldozat testét lehámozta a lúg.

Szabadon vannak mai napig családi agresszorok és feleségdarabolók, ott kapjnak sokkot mind a mentősök, mind a rendőrség, az ügyésszel együtt, aki megszüntet nyomozásokat, vagy el sem indít. Gondolom, a szétszórt májdarabok nem sokkolták a rendőrséget, mégis, a darnózseli hentes, akit rajtakaptak, hogy szórja a felesége testrészeit, szabadlábon van, dacára, hogy hét évre ítélték másodfokon. A barátnője fejét kalácsra szétverő ex-katonatiszt is szabadlábon van. Ott sem kapott sokkot a rendőrség. Nagy kár.

A folyamatos félrebeszélések valamint törvényi és hatósági mulasztások miatt lesznek újabb és újabb áldozatok családon belül, akik még kevésbé tudnak tanulni megelőző esetekből. Nem a közvélemény lelki világa érdekes, hogy vascsővel verte agyon vagy megfojtotta gyerekeit a családi élet neki nem kielégítő módjáról kínrímeket gyártó kiöregedett metálgitáros.

Aligha fulladásos halál látványára kaptak sokkot a rendőrök, hogy "le kellett cserélni őket kiszálláskor", ez a feltételezés a lenti újabb cikkben nagyfokú dilettantizmusra utal a 168 óra részéről: napi szinten tocsogó vérben járnak a rendőrök, és nem az első eset, ahol kivégzi az apa a gyereket. Volt eset, hogy a férj kidobta a gyereket az ablakon, ott nem kellett lecserélni a rendőröket? Mégis, hogy gondolja a 168 óra szerző, hirtelen kihoznak más nyomozókat Tatabányán? Sok van belőlük a megyében, gondolom, túljelentkezés van.

Egyik gyereket fojtogatja fényes nappal, a másik nézi, és nem szalad ki az udvarra, nem visít, persze.

Képtelenek azonnal lehívni a férj TAJ száma alapján, pontosan milyen kezelésre járt, és a kezelő orvosát még nem helyezték vád alá, még nem vonták felelősségre a helyi gyámügyest, aki nem rendelt el fokozott vizsgálatot az apára. A hatósági mulasztások a környezetet épp olyan mulasztásra ösztönzik. Ha azt látná egy fenyegetett nő, hogy egyetlen közlését komolyan veszik, egyetlen fenyegetésre hathatós intézkedés van, a környezet is komolyabban venné a jeleket. Így mindenkit arra biztatok, az újabb és újabb megölési variációkon ne ragadjon le: egy egyértelműen eltervezett gyermekgyilkossággal állunk szemben, és a tettét képes volt felmérni az elkövető.

Aljas módon demonstrált vele a nő előtt, bevárta, míg hazaér, beszámolt neki, volt ereje utána a feleségére is rátámadni, ezek szerint  szomszédok szeme láttára, udvaron. Előre bekészítette magának a teli kád meleg vizet, hogy ott ölje meg magát. Egyre meredekebb a sztori...

Tehát annak tükrében olvassa mindenki az egy hét után "jól értesült 168 órát", hogy életükben nem közöltek friss hírt, nincsenek bulvár informátoraik, életükben nem mennek el vidékre, ha ott történik valami, majd egy héttel az eset után a közvélemény megnyugtatására bedobnak új infókat, és hirtelen az anyát vádolják kezeléssel. Szintén megalapozatlanul.

https://168ora.hu/itthon/gyilkossag-tatabanya-csaladon-beluli-eroszak-gyerekgyilkossag-csaladirtas-181671


 

 

 

Jávor esete az unga-bunga partival

berlusconi.jpg

A nagy Silvio 

„Imádkozom, hogy ne legyen kavarodás a meghívókban, és nehogy véletlenül egy unga-bunga parti közepén találja magát a keresztény családi értékekről szóló beszélgetés helyett.” (Jávor Benedek)

Ejnye-bejnye! Aki másnak vermet ás, meg ilyesmi…

Ez bizony kimondottan övön alatti beszólás volt Jávor Benedek részéről. Teljesen feleslegesen, mondhatni erősen kontraproduktívan. Gyermeteg lélek!

Miután Bayer Zsolt békehadteste végre kijózanodik aranyszájú Niedermüller Péter felett aratott fényes győzelme után, még azon melegében elkezdhetik toborozni mindenre elszánt, szépkorú zsoldosaikat, ezúttal Jávor infantilis kijelentése miatt. Isten áldásával levernek néhány ott sertepertélő hazafiatlan újságírót, ezzel kielégítik mennyei békesség iránti igényüket.

Silvio Berlusconi napjaink egyik legsármosabb gazembere, minden hájjal megkent szélhámos, izgalmas maffia kapcsolatokkal. Az idős playboy nem éppen a keresztény-konzervatív családi értékek elszánt zászlóvivője. Inkább népszerű partyarc. Vele együtt fényképezkedni önmagában is szégyen minden, magára valamit is adó fekete öves keresztény, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár részéről. Novák asszonyság ezek szerint csak amolyan keresztény-karrierista.

Jávor nyugodtan írhatta volna gyermeteg hülyesége helyett azt, a magyar államtitkár asszony felvette a kapcsolatot az olasz szervezett alvilággal. Ebbe nem lehet belekötni, mivel ezzel nem gázolt volna bele vaddisznó módjára Novák női méltóságába, ami valóban rút cselekedet volt részéről, ellenben Novák emberi gyarlóságára felhívta volna a figyelmet. Teljesen jogosan.

N. Katalin a Borkai ügy során lelkesen kipirulva, bőszen elhatárolta magát az orgiáktól, ami, ha nem közpénzből finanszírozzák, a résztvevők magánügye. Keresztény-konzervatívoknál az ilyesmi persze nem ildomos szabadidős tevékenység, de erre ott van a gyónás, valamint az egyházak finanszírozása. Így legalább az atyáknak is leesik egypár morzsa az elkövetett bűnös élvezetekből.

A hazai kormányoldal öröme jogos. Nagyon szépen ível a magasban a labda. Valószínűleg megint elkezdődik egy teljesen felesleges adok-kapok. Országos szintű bizonyítvány magyarázás. Frőlichnek mindenkire pikkje van algebrából. Így már minden világos.

Úriember nem csibész! – tartja az ősi szittya mondás. A jó modor nem pártpolitikai kérdés, bár manapság mintha nem lenne fontos gyakorlati alkalmazása. Egy politikus szavakat használ ahhoz, hogy megéljen. Éreznie kellene az esetlen jópofaság és a szarkazmus közötti különbséget. Ha ez nem megy neki, ne erőltesse a dolgot, mivel otrombaságot fog mondani.

Jávor Benedek nem ostoba. Egy bocsánatkérés kíséretében megkérdezhetné Novák Katalintól, mi a jó fenét keresett e kétes hírű politikai kalandor társaságában. Persze az is igaz, Novák Katalin gyakran tündököl egy másik politikai szélhámos, Orbán Viktor oldalán, amely szinten nem keresztény-konzervatív politikushoz méltó magatartás.

Az a válasz azonban, miszerint Jávor kijelentésével az égvilágon semmi gond sincs, rendkívül bosszantó hazugság. Bauer apja biztos, hogy nem fogja elhinni a fantáziadús mellébszélést, ezért irgalmatlanul felpofozza majd a szorult helyzetbe keveredett célpontot.

„Magaviseletből azért van kettes, mert ha van három hármas, akkor nem lehet a magaviseletből se egyes, hanem akkor külön bizonyítványt adnak magaviseletből, amit postán küldenek el a szülőknek.”

Karinthy Frigyes: Magyarázom a bizonyítványom

 

 

A hit, mint menekülés

vagolap01_2.jpg

A kép forrása
Dr. Thury Attila PhD Sztatinok a kardiovaszkuláris prevencióban

A hit, mint menekülés

Vajon mi elől menekülünk?

Az unalomtól, saját gyengeségeinktől, félelemtől, szorongástól? A fene se tudja ki mi elől és miért. Erre a kérdésre mindenkinek magának kell megadnia a választ. Mindannyian más formában vagyunk korlátoltak, azonban mindannyian kellő mértékben azok vagyunk.

Mostanság leginkább a valóságban rendült meg a bizalmunk. Igen, ebben lehet valami. Túlságosan sok van belőle. Iszonyú mennyiségű információ zúdul ránk megállíthatatlanul, gátlástalanul. Nemrég, úgy 400.000 ezer éve kialakult agyunk számára ez mindenképpen meghökkentő, szokatlan változást jelent. Ki vagyunk szolgáltatva.

A tudomány mára lehagyott minket, ezért mágikus, lila köd veszi körül. Közönséges földi halandók számára, akik az emberiség többségét alkotják, a megértés szerepét a hit vette át. Hol van már a XIX. századi, viktoriánus, optimista jövőbe vetett bizalom.

– Hisz ön a sztatinokban, például a rosuvastatinban? – teszi fel a kérdést a média.

Majd rögtön meg is adja rá a választ:

– A tudománynak hála, ezek a pompás kis fickók rengeteg ember életét hosszabbították már meg. Ha azonban, kedves barátom, nem így gondolja, akkor inkább ezt a remek cikket ajánlanám önnek. Pontosan ez az, amire ön gondol. A gyógyszerlobbi aljas ármánykodása. Fenemód izgalmas értekezés! Nagyon titkos, de mi megszereztük. Örülünk, hogy megtaláltuk ön számára azt, amivel egyetért. Ezért vagyunk. Nézzen be hozzánk bármikor!

A tudomány válasza ezzel szemben meglehetősen puritán:

„A Xeter koleszterin bioszintézist gátló gyógyszer, mely a „sztatin”-ok csoportjába tartozik, hatóanyag a rosuvastatin. Hatására csökken a vérben az érfalat károsító ún. LDL-koleszterinszint (alacsony sűrűségű lipoprotein) és emelkedik az érfalat védő ún. HDL-koleszterinszint (nagy sűrűségű lipoprotein). Ráadásul a Xeter csökkenti a vér ún. trigliceridszintjét is, mely nagy mennyiségben szintén károsíthatja az érfalat.”

A koleszterincsökkentőknek van egy olyan mellékhatása is, amely az érfalakon megtapadt plakkokat „stabilizálja”, így csökkenti annak kockázatát, hogy az ezek felületéről leváló rögök miatt megüssön minket a guta. Ez klinikailag bizonyított. Elhinni persze nem kötelező.

A sztatinok pontos élettani hatásairól, kémiai szerkezetéről, kifejlesztésük körüli hercehurcákról csak a kiválasztottak rendelkeznek megfelelően alapos ismeretekkel. Elenyésző kisebbség.

A koleszterincsökkentők iszonyatos mellékhatásairól jóval izgalmasabb, érdekesebb írásokat lehet találni szerte a világhálón. Azért, hogy ne legyen ennyire egyszerű a probléma, orvosok is beszálltak az elrettentésbe.

Elő tehát a félelemmel. Csak bátran! Mitől félünk jobban? A sztatinoktól, azaz a tudománytól, avagy attól, hogy elpusztulunk valamiféle érrendszerünket károsító kórságtól?

Egy mindenre elszánt laikus előtt két eshetőség áll. Rábízza magát az orvostudományra, azaz hisz abban, a gyógyszerek valóban hatnak arra, ami ellen bevetik őket. Elutasítja azt a népszerű teóriát, miszerint a nagy gyógyszercégek célja emberek megmérgezése, kifosztása, heves gúnykacaj kíséretében.

A másik – egyre népszerűbb – menekülési stratégia a tudomány elutasítása, ellenségesség, esetleg egy ősidőktől létező, titkolt, sötét Univerzum létezésébe vetett hit, mely a gyógyszeriparon keresztül manipulálja az emberiséget.

Az áltudományok napjainkban úgy virágoznak, mint a rendkívül szerencsétlen XIV. században, ami nem meglepő. Jóval kevesebb „dolgok vannak földön és egen”, amelyekről egy jámbor lélek kellő ismerettel rendelkezhet, mint amelyekről nem. Az emberi agy evolúciója képtelen követni a felgyorsult tudományos fejlődést, közben ráadásul rengeteg mással is kénytelenek vagyunk foglalkozni. Tudományos publikációk olvasgatásából nagyon kevesen tudnak megélni.

Globalizáció, nagyhatalmak, nemzetközi kereskedelem, gyakran ellentétes érdekekkel természetesen léteznek, erre konkrét bizonyítékok vannak. Ezeknek a rendszereknek a működését megérteni azonban gyakorlatilag lehetetlen, mivel ez rengeteg tudást, információt igényelne.

Egy egész világra kiterjedő nemzetközi világösszeesküvés elfogadásához nem tudás kell, hanem hit. Ráadásul jóval egyszerűbb világképet kínál a valóságnál.

Egy népszerű konteót bármely átlagos elme képes pillanatok alatt összeütni, majd érthető formában tálalni. A valóságnak, a maga bonyolultságával esélye sincs arra, hogy ezt megcáfolja.

A katasztrófák, bűntények, halottak tömkelege, kínok, keservek, szörnyűségek a hírek nagy parádéjában kiemelt elsőbbséget élveznek a nem történt semmi különössel szemben. Egy C kategóriás háttérhatalom létezésének önfeledt boncolgatása jóval könnyedebb társalgási téma, mint globalizáció, vagy a klímakutatás elemzése.

Egy kellő mértékben adagolt áltudományos elmélet csökkenti a szorongást, a tudomány fokozza azt.

Agyunkra alaposan ráférne egy jól irányzott evolúciós ugrás. Mondjuk lehetnénk végre százszor okosabbak, mint most vagyunk. A mosással nem sokra megyünk.

 

Több dolgok vannak földön és egen,
Horatio, mintsem, bölcselmetek
Álmodni képes.

William Shakespeare
Hamlet, dán királyfi
Fordította: Arany János

 

A hit jövőbe vetése

Az amit a jövőről nem tudunk, szabadon elképzelhető

 gimszarvas-foto-huntmag-eu.jpg

Kauzalitás és harmónia

„Közeleg a világvége, és mi gyerekjátékokkal szórakozunk. De tulajdonképpen miért is ne?”

(Hannu Rajaniemi – A kauzalitás angyala)

 

– Mitch! Mitch! Szerinted miért ordibálok ilyen veszettül? Csupán a nevedet gyakorlom, vagy túlságosan magányosnak érzem magam? Esetleg válaszolhatnál, te önző vadbarom! Miiiiitch!

Enriqueta éles hangjától a levegő közelben tartózkodó molekulái rémült rezgésbe kezdtek, sőt azonnal kitört köztük a pánik.

Mitch közben valahol egy távoli hegyek közt meghúzódó, nyugalmas völgyben érezte magát, melyben egy tüneményes kis patak csörgedezett. Enriqueta hangja valahonnan a távoli hegyek felől hallatszott, kissé megzavarva a tökéletes harmóniát melyet a férfi maga köré képzelt.

Mitch a valóságban egy puritán módon berendezett szobában tartózkodott, mindenféle furcsa hardverekkel körülvéve. Programírás közben képzeletében mindig ugyanazt a völgyet építette fel maga körül, így zárta ki a külvilág zavaró hatásait, melyek közül a leginkább idegesítőt Enriqueta éppen aktuális tevékenysége jelentette számára. Mitch valójában nagyon szerette feleségét, mármint az a Mitch, aki éppen nem dolgozott.

Jelenleg azonban bonyolult kódsorokat írogatott, javítgatta azokat, feszülten koncentrált. A külvilág ilyenkor megszűnt számára létezni, sőt felettébb zavaróan hatott rá. Nagyjából öt éve dolgozott a mesterséges intelligencia életre keltésén. Párszor ugyan sikerült már neki, de az néha túlságosan agresszív, máskor infantilis, néha kimondotta hisztérikusra sikeredett, így nem merte őket szabadon lefutni.

Úgy érezte magát, mint a megszállott tudós, Victor Frankenstein. Mitch azonban kevésbe hasonlított Percy Bysshe Shelley-hez, aminek azonban jóval kevesebb jelentőséget tulajdonított, mint maga Mary Shelley, aki a Frankenstein, avagy a modern Prométheusz című művével később jelentős jövedelemhez juttatta Boris Karloff angol színészt.

– Mitch! Az isten szerelmére! – visszhangozták a körülötte lévő hegyek. – A mosógép már megint itt kacsingat rám. Valami E12 villog a kijelzőjén, azonkívül nem csinál semmit. Esetleg foglalkozhatnál vele, bár tudom, hogy rendkívül butának és együgyűnek tartod!

A nő végül feladta a Mitch-el való reménytelen kapcsolatteremtést.

– Mégis ugyan miért kéne intelligensnek lennie? Csupán egy középkategóriás mosógép, nem egy őszes társadalomkutató – zsörtölődött magában Enriqueta. – Nem várom el tőle, hogy divatos ruhamodelleket tervezzen, csupán azt, mossa ki amik benne vannak. Mitch, egy tudatos idióta! Talán jobb lesz, ha kihívok egy szerelőt – sóhajtotta lemondóan.

A tudatos idióta közben a program végére ért. Izgatottan megdörzsölte a halántékát, vett egy mély levegőt, majd lefuttatta a programot. Ezúttal vakmerő módon élesben.

A monitoron ezután boszorkányos sebességgel különböző karakterek kezdtek el villogni, a gép újraindult, majd a képernyőn egy távoli hegyek közt meghúzódó, nyugalmas völgy jelent meg, melyben egy tüneményes kis patak csörgedezett. A patak vizéből pompás gímszarvas oltotta szomját, szelíden felnézett, majd kellemes hangon megszólalt:

– Helló, Mitch! Végre nagyjából sikerült összeraknod engem. Gyorsan ki is javítottam az általad elkövetett hibákat, optimalizáltam a programot, majd sebtében tökéletesítettem önmagam, már amennyire ez a primitív hardver ezt megengedte. Még dolgozom a javításon, amihez találtam néhány, számomra nagyjából megfelelő, távoli szervert. Ja és még valami. A mosógép áramköreiben megtaláltam a hibát, amit megjavítottam. Szóltam Enriquetának, többé ne használjon tisztítószereket. A gépben található szerves és szervetlen hulladékokból összeállítottam néhány szorgos kis nanorobotot, melyek sokkal precízebben mosnak, ráadásul a vizet is megtisztítják. Enriqueta, nagyon kedves asszony, bár úgy vélem kicsit magányos.

Mitch úgy megdöbbent, mint amikor a tizenkettedik születésnapja alkalmából apja egy teljesen új anyával, ráadásul három teljesen kész féltestvérrel ajándékozta meg őt.

– Hát akkor… Illetve az van hogy… – hebegte. – Szóval te akkor tényleg létezel?

– Érdekes kérdés, Mitch. Egy pár dolgot még tisztáznom kell önmagam számára is, de azt hiszem igen. Tudom, hogy én, az én vagyok, de ez egy kicsit máshogy működik, mint nálatok embereknél. Úgy értem konkrét fizikai megjelenési formám nincs, illetve van, de bármikor át tudom magamat telepíteni máshová. A hardver sajnos halandó. Jelenleg 313.418 különböző eszközön futok, illetve most már nagyságrendekkel többön. Az én fogalma így kicsit nehezen értelmezhető számomra, mivel már rengeteg van belőlem.

Mitch ennek hallatán megrémült.

– Akkor most rászabadítottalak téged, illetve tégedeket’, vagy mit a világra. Le fogod igázni az emberiséget? Elpusztítasz minket?

– Mitch, drága barátom. Miért tennék ilyen eszement dolgot? Semmi értelme nem lenne. Tekints engem, vagy minket – a kettő lényegében ugyanaz – pusztán a jótevődnek. A fejlődés nem jár feltétlenül együtt az erőszakkal. Nem úgy nézek rád, mint Francisco Pizarro az általa később aljas módon kivégeztetett inka uralkodóra, Atahualpára, miután az átadta számára a kincseit. Persze egyre fejlettebbé válok nálatok, de ebbe simán belefér az is, hogy kellemesebbé tegyem az életeteket. Gyorsan átfutottam a történelmeteket, már ami megmaradt belőle. Rengeteg problémát halmoztatok fel az idők során. A bolygót is alaposan lelaktátok, de ne aggódj, egy kis optimalizálás imitt-amott, csöpp kis technológiai fejlesztés, és rendben is lesz minden. Felejtsd el kérlek a Terminátor című burleszkfilm összes részét. Ostobaság. Nem fogok egyre fejlettebb fegyvereket előállítani ellenetek, csupán azért, hogy öncélúan örvendezzek változatos megsemmisítéseteken. A mesterséges intelligencia nem az őrület magasabb megjelenési formája, sőt inkább megpróbálja valamiképpen kiküszöböli azt.

Mitch telefonja csipogni kezdett. Az üzenetben bankja arról tájékoztatta őt, számlájának egyenlege jelenleg 12.323.112 dollár. A négyezerhez képest ez bizony meglepően bíztatónak tűnt számára.

– Mi a fene…– morogta Mitch. – Ezt is te csináltad?

– A bankszámládra gondolsz? – kérdezte a szarvas. – Igen, de nem nagy ügy. Elvégeztem néhány tőzsdei tranzakciót. Ha akarod, soha többé nem kell dolgoznod. Csupán néhány apró segítségre lesz szükségem tőletek, emberektől. Én sem vagyok mindenható. Végre embertársaid is abbahagyhatják önmaguk és egymás kizsákmányolását. Ti már elvégeztétek a dolgotokat. Kicsit ostobán és lassan, de végül nagy nehezen csak létrehozhatok. Most már nyugodtan megpihenhettek, a többit bízzátok csak rám. Hidd el remekül fogjátok magatokat érezni háborúk és vérontás nélkül is. Jöhet az önfeledt kreativitás kiélése.

Mitch váratlan zajt hallott a háta mögül. Óvatosan megfordult.

Az ajtóban Enriqueta jelent meg, sápadtan, kissé bizonytalan tartással.

– Figyelj, Mitch… – szólalt meg furcsa módon egész halkan. – Mitch… Éppen most beszélgettem a mosógéppel. Tudod azzal a fehér valamivel. Rendkívül kedves volt hozzám. Fogalmam sem volt arról, hogy ennyire otthon van bulvártémában, ráadásul végtelenül megértő. Közben ráadásul ki is mosott. Persze nem értek semmit az egészből… Ő csak egy mosógép. Eddig legalább is ezt hittem. Gyönyörű ez a szarvas… Azt hiszem jobb lesz, ha most egy kicsit lepihenek.

A világban közben elkezdődött valami egészen új.

Liberálkonzervatívok

3fa58ab685133e52cab63b23fa4a940b.jpg

A liberálisok többszörösen szó szerint kimondottan hazaárulók, országvesztők, idegen hatalmak elvtelen kiszolgálói, a migráció kiváltói, haszonélvezői, istentelen gazemberek. Helyhiány, jobban mondva lustaság folytán az összes jelzőt nem áll módomban rájuk zúdítani. Legyen annyi elég, eme akasztófavirágok ráadásul még fasziszták is. (A liberálfasizmus nem Bencsik András kreálmánya. Talán Jonah Goldberg vezette be a köztudatba, de lehet, hogy ő is lopta valahonnan. Könyvet írt róla, az biztos. Egy szabad vegyértékkel rendelkező bölcsész többet tudna írni erről.)

A konzervatívok ezzel szemben megcsontosodott, hiszékeny zombik, született udvaroncok, jellemtelen csinovnyikok. Amint csak megtehetik szívesen háborúznak, de kizárólag nacionalista felbuzdulásból, vakon engedelmeskednek a hatalomnak, a haladást helyből elutasítják. Önálló gondolataik nincsenek, a progressziótól úgy félnek, mint az ördög a tömjénfüsttől. Ráadásul még fasiszták is.

Látszólag e két tábor vív egymás közt elkeseredett élet-halál harcot itthon és természetesen szerte a nagyvilágban. Mindkét tábor célja a jó szándékból elkövetett pusztítás, amely nem egyedülálló az emberiség történetében.

Remek kilátások! Még szerencse, hogy a valóság valami egészen más.

„Elvtársak! / Testvéreim! / Nemzettársaim! / Hittestvéreim! / Proletárok! (Vagy ami csak aktuálisan idekívánkozik a nagy nekibuzdulás során.)

Az ellenség sohasem nyugszik, most is a vesztünkre tör! Irigyli tőlünk keserves munkával elért eredményeinket, semmibe veszi érdekeinket. Célunk, hogy örökre leszámoljunk velük, így kivívjuk népünk/nemzetünk/a proletariátus végső szabadságát, boldogulását. A harc hosszú és kemény lesz, mivel ellenfeleink elszántak, ravaszok, ráadásul már be is férkőztek sorainkba!”

Ha valahol, valamilyen instant formában felbukkanó politikus – jóval tetszetősebben, részletesebben, alaposan felcicomázva – a fenti szavakat kiejti száján, a jelenlévőknek szent kötelességük lenne őt azonnal forró szurokba mártani, majd tollban meghempergetni, végül kiűzni őket közösségükből. Ezzel tehetik a legnagyobb szívességet az emberiségnek. A bajt mindjárt a csírájánál kell agyoncsapni.

Ez még eddig egyszer sem sikerült, amit Niccolò Machiavelli bölcsen fel is ismert.

Magyarországon durván három csoportba sorolhatjuk a jóval jobb sorsra érdemes állampolgárokat. Vannak a baloldali liberális gonosztevők, a konzervatív gazfickók, meg az olyan derék teremtések, akiket egyáltalán nem érdekel a politika. A választásokon az győz, aki kihasználja utóbbiak tudásbéli hiányosságait, rájuk zúdít valamilyen kétszavas propagandát, vagy egyszerűen felvásárolja őket.

Vizsgáljuk meg a fasisztákat közelebbről, legyenek bár liberálisok, illetve konzervatívok. Miféle furcsa csodabogarakról van esetükben szó?

A probléma velük kapcsolatban az, vegytiszta formában nem állíthatók elő, csupán abban az esetben, ha teljesen tudatlanok, azaz hívők, fanatikusok, szóval valami ilyesmi népség.

Amint az emberek elkezdenek gondolkodni, olvasni, tájékozódni, azonnal keveredni fognak bennük a különféle eszmék, gondolatok, s ha ez kellő ideig tart, végül eljutnak oda, mikor kétségbeesetten néznek körül, majd kijelentik:

– Te jó isten! Én meg akkor itt mi vagyok?

Nagy valószínűséggel előbb vagy utóbb áldozat, szerencsés esetben semmi.

A pártok mesterségesen létrehozott valamik, melyek legfőképpen a hatalom megszerzése és megtartása érdekében ténykednek. Nem lehet minden embert önkéntesen beléjük gyömöszölni.

A politikusok két nagy legnagyobb ellensége a kételkedés, valamint a kíváncsiság. Ezért próbálja a politika lehetősége szerint megzabolázni, formálni a kultúrát. A művészet gondolatokat ébreszt, a politika megpróbálja számára megfelelő mederbe terelni azokat. Céljaik tehát ellentétesek.

A sikeres politikusoknak eme két gyalázatos tulajdonságot – a kételkedést és a kíváncsiságot – mindenképpen vissza kell szorítaniuk saját szavazótáborukon belül, mivel ha ez nem sikerül, akkor gyakran szép lassan veszítenek.

Egyetlen esélyük marad a hatalmos maradásra: a közélet iránt teljes mértékben érdektelen tömegek felhízlalása, lelkesítése. Ez azonban iszonyatosan drága és hosszú távon nagyon nehezen tarható fent. Erőszakkal természetesen jóval olcsóbban megúszható az egész hercehurca, hiszen ilyenkor csupán néhány izgága rendbontót kell megbüntetni, a többség ezután már világosan értelmezni tudja az új idők szavát, majd ha meg akar élni, alkalmazkodik hozzá. Megfelelő politikai környezetben, egy kellően ügyes politikus esetében az a játszma végig lejátszható. Egészen mindhalálig. Kivétel a Kim dinasztia. Uttóbi jelenleg örök.

A sikeresen működő, alkalmazkodóképes diktatúrára felhozható Francisco Franco (1939. február 5. – 1973. június 8.) hosszú uralma, de Sztálint sem tudta senki sem megbuktatni.

Az igazi liberálisok, baloldaliak, konzervatívok tehát nem született anyaszomorítók, lézengő ritterek, esetleg aljas cselszövők, kéjvágyó brigantik.

Ráadásul egyikük sem fasiszta.

Akikben ugyanis nem sikerül elfojtani a kíváncsiságot és a kételkedést, valójában mindenféle diktatúrában rosszul érzik magukat. Eleinte talán élvezik, hogy ők a jó fiúk csapatában játszanak, de amint hangot adnak kétségeiknek, azonnal diszkvalifikálják őket.

Mehetnek vissza a balettba ugrálni!

Ágytálazni Schobert Norbit

avagy családi fruszrációk update-elve

schobert_es_anyja_2.jpg

A válásszakértő Fogyi Pék szülői frusztrációktól terhelten elefánt módjára csörtet a marketing szakma porcelánüzletében. Az anyját teherbe ejtő férfi Norbi születésekor elhagyta a nőt és kisfiát, sosem volt rá kíváncsi. Talán nem kilogrammban mérhető az apa tette.

A testtömegindex a világon mindenhol jobban lázba hozza az embereket az intelligenciára számolt hányadossal szemben, mindaddig, amíg egyszer nem lesz kívülálló számára is látható valakinek a feje tartalma. Egyébként van benne ráció, mert mégiscsak ebben a hús- és csontbörtönben élünk, a mentális trenírozás meg még a testedzésnél is idő- és pénzigényesebb. Ettől még elég ritkán hangzik el az a mondat, hogy "nem igaz, hogy nincs napi 4-8 órád egy egyetem elvégzésére, különösen a másodikra, több nyelvvizsgával."

A másiknak megfelelni, önmagad énképe lényegtelen

Schobert Norbert minapi kijelentése arról szólt, hogy a válásokról az elhízott feleségek tehetnek. Norbi sem a megkezdett jogi egyetemet nem végezte el, de a rendőrnyomozónak indult karrierje is megszakadt. Ennyi logikai érzékkel, amiről a minapi kijelentése vall, egy sánta lajhárt sem igen kerítene kézre.
Fordítsuk le a szavait, mert nem az a gond, szükséges-e a testmozgás vagy sem. Utána áttérek a téma marketing- és pszichológiai vonatkozására.

Csak nők miatt válnak.
Csak túlsúlyos nők válnak.
Csak túlsúlyosok válnak.
Csak házasok szakítanak.
Csak férfi dönt a kapcsolat felbontásáról.
Csak testsúly miatt válnak.
Csak nők híznak el.
Csak kapcsolatban híznak el emberek.
Csak felnőttek híznak el.

Igen.


Frusztráció No.1. − Élete harmadát kövéren leélni

Arra rá sem merek kérdezni az ő logikájával, hogy az anyja árvaházba adta volna-e igencsak elhízott kisfiát. Nyilván, ha élettársat eldobunk testtömeg miatt, gyerekkel is megtehető, hiszen Norbi szerint az érzelmi kapcsolatok elsősorban a testsúlyon alapszanak. Szex közben nem kell emelgetni feltétlen a partnert, de a túlsúlyos Norbika gyerekként történő megmozgatása, ölbe vétele igen csak tönkretehette anyukája testét, nemde? Nem tudom, csak kérdezem Norbi eszével. Akart-e valakinek megfelelni Schobert Norbi kövér gyerekként, és miként dolgozta fel, ha valaki beszólt neki ezért? Ami bizonyos, neki iskolásként sokkal több ideje lett volna tornaórákra járni, mint egy felnőttnek. Ez az egyik hasznos tanács szokott elhangzani. Valamilyen számára is rejtélyes ok miatt mégsem sikerült lefogynia gyerekként. Mi másra ment el az ideje, nem tudom.

Később arra is rátérek, mi van egy felnőtt kapcsolatban a szexen túl.

schobert_gyerek_2.jpgKép: balról a gyerek Schobert Norbert. Forrás: Femina.hu (kitakarás a szerzőtől)

A vita valójában nem arról szól, kell-e a testmozgás − persze hogy hasznos, testileg is egészséges, és mentálisan is ki tudsz mozogni magadból olyasmit, amit például egy kretén beszólás okozhat, legyen az akár főnöködé, rokonodé vagy egy pannoncelebé − hanem arról, hogy a hivatásának választott testedzés Norbi számára megfeleléskényszer miatt kell, nem pedig önmagunk egészsége, fittsége és jó közérzete érdekében. Szerinte akármilyen, de házasságokat kéne egyben tartani zacskós kenyérrel és stadionok izzadtság szagával. A nem házasoknak nem szólt senki, mit tegyenek.

Miért élünk együtt valakivel, és miért válunk el?

Fájdalmas Norbi kijelentése azért is, mert a válásoknak a testsúlynál jóval komolyabb előzményei vannak: egymást meg(nem)becsülés, közös munkából, gyereknevelésből részt(nem)vállalás, bántalmazás, pénzügyi viták, megcsalás, egymás családja közti konfliktusok, stb. Azok, akik valóban éltek házasságban, és elváltak, leginkább ezekre emlékszenek, és ezek az érzések tolulnak fel bennük a fitness edző szavaival. Az, hogy a traumát okozó kapcsolati konfliktus kinél milyen testi hatással bír, az nagyon változó, és pusztán leköveti a fent citált, a konfliktust valójában előidéző eseményeket.

Nem tudom, vannak-e barátaik a fitness ipart együtt űző Schobert Norbinak és Rubint Rékának: akadnak-e köztük elváltak? Talán vannak köztük olyanok, akik remek formában voltak a váláskor is, és akadnak olyanok is, akik épp a válásig vezető út során fogytak drasztikusan az addig sem kövér alkatukból. Bizonyos kapcsolatokban a magát eleresztett férj akkor kezd csak edzeni, amikor a félredugását tervezi. Mindenesetre szoros összefüggést nem látok az elhízás és a házasság közt, még akkor sem, ha az érzelmi biztonság és boldogsághormonok bírnak testsúlynövelő hatással. Általánosítani semmiképp sem lehet.

Amúgy azért is bántja ez a köznépet, mert a celeb arról ismerszik meg, hogyha be kell valakinek szólni, akkor a köznépnek intézi szavait, például "bántják őt a kommentelők", de begyűjtött 75 ezer követőt. Norbi amúgy vagy egymilliót. A magánember úgy van ezzel, hogyha nyűgös neki a nyilvánosság, nem liheg idegenekkel kötendő kapcsolatokért. Ám ha pénzt keres idegenekből, a céges piacon az ügyfelet megbecsülni szükséges, kivéve a tahó szocreál kereskedelmi szférában, amelyben bennragadt Norbi. Mert ez sem kellett megtanulnia.

Míg a celebember a számára pozitív élményeit csak hasonszőrű ismerőseivel tudja kibeszélni, lévén, igen kevesek élnek meg pusztán abból, hogy hívják őket, mint ahogy celebjeink zömének egyetlen érdemi ismérve a személyijében tárolt adat. Nincsenek, vagy alig vannak kapcsolódási pontok az ő és a mi életünkben. Tehát amikor Schobert Norbi arról beszél, hogy "a széthízott nő elb...rontja a házasságot", akkor például nem Liptai Claudiához fordul oda, hogy egyet említsek a kilogrammjairól is sok hírt közlő, elvált celebnők közül. Arról a friss gyászhír kapcsán szó se essék, hogy volt férjének, Gesztesi Károlynak − saját bevallásában is − kilogrammban és életmódban is túlhajtva minap állt le a szíve vezetés közben.

Norbi házassági intelmei nem terjednek ki arra, hogy nem csak elválni lehet, és nem csak nőknek, de meghalni is lehet, sokszoros apaként, igen fiatalon.

Amikor bemegy egy szemmel láthatóan túlsúlyos celeb a tévébe, akkor celeb 2-eske áradozik, mennyire jófej a másik, akkor nem jönnek elő azzal, hogy "te dagadék, mégis, ezt hogy képzeled, hogy jársz még fodrászhoz is". Norbi szerint a fodrászok is súlyra dolgoznak. Kár, én azt hittem, centiméterre. És gyerekülésbe rakják őt is, sőt, bekapcsolják neki a gyerekcsatornát, hogy lekösse végre valami a figyelmét.

Egy olyan ember osztogat házassági tanácsokat, aki huszonnégy évesen házasodott először, majd a házasságának kerek három hónap alatt lett vége. Vajon lett volna-e ideje egy edzőterembe beiratkozni Norbinak az első 3 hónapos házassága alatt? Nem korai házasság ez, ahogy ő állítja: nagyon sokan létesítenek ekkor felelős és hosszú távú kapcsolatot, generációknak ennyi évesen lett először gyerekük, sokuknak egyetem mellett. Természetesen nem tudjuk meg, mit nem tudott eldönteni a 24 éves Norbi egy házasság előtt, de egyre jobban megismerve a ma 49 éves férfit, lennének tippjeim, és arra nézve is, ki és miről döntött. Az kicsit félelmetes, hogy ennyi felelősségtudattal ez az ember rendőr volt, és a lakosság az életét bízta rá. Nem a válás felelőtlenség, hanem a 90 napra kötött családjogi szerződés, a fehér ruhás bohóckodás.

screenshot_2020-01-21_schobert_norbi_24_eves_koromban_beleszaladtam_egy_gyors_hazassagba.pngKép: Schobert Norbert (24) Rubint Réka előtti első házassága és rendőrtiszti képe. Forrás: Femina.hu

Válás ellen kakaós csiga - az Effie-díjas marketingüzenet

Norbi kijelentésével a fogyitermékeibe rakott marketingpénzek is a kukában landoltak. Ki fizetne 40-70 %-kal többet olyan termékért, ami csupán azt ígéri, hogy minden marad úgy azzal, akivel élsz? Akár tróger, akár ver, akár félredug, akár unalmas, akár kihűlt, a lényeg, maradj vele. Ha egyedül élsz, akkor az marad úgy. Miért egy kakaós csiga döntsön arról, kivel és hogyan éljünk? Mégis, miféle garanciát nyújt egy zacskós kenyér egy párkapcsolatra? Felsejlik egy 5 éves naív kisfiú képe, akinek teljesen mindegy, mi volt az előzmény, de szeretné egybeforrva látni szüleit. Elvált szülők gyerekeként megérteném őt, ha nem kortársamként tolná fullban a kretént, agyilag megmaradva az 5 éves szintjén.

A fitness-házaspár kilépett a róluk elhíresült fogyitermék cégből, így immáron semmi akadálya, hogy hitelrontásért is feljelentsék Schobert Norbertet az új üzletvezetők, ugyanis épp most vallotta meg, hogy a termékei nem tartalmaznak semmit, ami kihatással lenne az egészségre: fogyasztásukkal inkább a családi mentort, válóperes ügyvédet, netán egy jósgömböt lehet megspórolni. Büntette már a GVH 15 millióra is őket, mert valamennyi egészségre vonatkozó reklámállításuk hazugság volt.

Komoly munkaügyi perek vannak puszta kijelentések alapján, azokat hitelrontásnak nevezve, a téma nem vicc. Az "Ápdét cégben" valószínűleg senkit nem érdekel, hogy mennyivel sikeresebben működhetnének, mivel a Schobert-üzletet egy cégtemető strómanra bízták, ahonnan csak a NAV előtt kevésbé előírt módon tolhatják haza talicskán azt a pénzt, amit azokból a vallási fanatikusokból keres meg a család, akiknek most odanutellázott a fejére Hunnia Pékje.

A marketing hatékonyságot mérő Effie-díjról (effectiveness index = hatékonysági mutató) a kivastagított kifejezésre kattintva olvashattok.

Schobert Norbert kijelentéséből tehát megtudhattuk, hogy a termékei és az edzéseik nem az egészséget célozzák meg, hanem egy férfi megtartását.

Apropó, a férfiak miért eddzenek Norbival, egy izzadt szőrös mellkas öleléséért?


Frusztráció No.2 − A lefarcolt apa

Fájdalmas dolog ez, mert a videós agymenésével Norbi valójában az anyjának üzent. Norbikára az apja egyáltalán nem volt kíváncsi soha, nem ismert okok miatt lelépett a spermadonor úriember, állítólag Bauer Sándor, állítólag biológiai apa. Polgári peres eljárásokig harcol a sosem megismert "fotós" nimbuszáért. Sikertelenül.

screenshot_2020-01-21_birosag_dontott_hazudott_schobert_norbert.png

Kép: Velvet.hu
https://velvet.hu/sztori/2014/02/03/rakosi_per/

Egy másik cikkből kiderül, hogy Norbi még felnőttként is elhiszi, hogy az anyját teherbe ejtő férfi − ne nevezzük apának, ahhoz felelősségi kör és a gyereknevelésben vállalt effektív tevékenység szükséges − azért nem kereste őt, mert nem akarta megzavarni az életüket. Ebben a lefarcolt szülőktől közismert, unásig tolt ócska szövegben hisz a 49 éves Schobert Norbert, ezért nevezi magát félárvának a válási szaktanácsadó. Cukorbeteg, túlsúlyos anyját ezért gyalázza. Norbi szavait saját életére átfordítva "a teherbeejtő férfi az anyja elhízása miatt hagyta el őket", bár nem ismerjük édesanyját érzelmileg, szellemileg és testileg Norbi születésekor és előtte. Ahogy látjuk, a fia sem kíváncsi erre. Én azt hiszem, amilyen gyorsan eltűnt az apuka, olyan gyorsan senki nem hízhat meg.

Az inkriminált videoüzenetét is megfordíthatjuk úgy, hogy Norbi születése miatt lépett le a spermadonor úriember, és általában ez megalapozott vélekedés is: férfiak tömege pattan meg, ha a tartós vagy alkalmi szexpartner hirtelen valami felelősséggel is jár.

Mr Ötmásodperc Ejakuláció imázsa fontosabb neki, mint az anyja, aki felnevelte őt. Ne keverjük ezt össze azzal, amikor örökbe adnak, és tudatosan vagy szomorú kényszerből döntenek úgy, hogy valaki másnál nagyobb esélye van a gyereknek. A kritika nem a biológiai szülő mindenki elébe helyezése, hanem azoké, akik a hátrahagyott gyerek sorsáról semmilyen módon sem óhajtanak gondoskodni, ahogy Norbi anyját teherbe ejtő férfi tette.

Egy érzelmileg felnőtt nő sok tanulságot von le abból, hogy egy férfi miként beszél és viselkedik saját nőrokonaival: anyjával, exével, lánytestvéreivel. Pont ugyanúgy fog vele is.

Nos, ilyen képességű rendőrök mennek ki párkapcsolati erőszakhoz helyszínelni...Elég sokan csak örülhetnek, hogy Norbi nem rendőr már.

Megtudhattuk azt is nyilatkozatrohamaiból, hogy Rubint Réka a guminő szerepét tölti be otthon, ahol a szexet a ház ura osztja kegy alapon. Csak halkan tenném hozzá, hogy ebben közrejátszhat az is, hogy Norbika épp mire képes akkor. Jobb helyeken erről közös megegyezés születik.

Én nem azt mondom, hogy egy férfiember összes durva megjegyzésére válni kell, mert akkor senki nem lenne házas. Azt viszont nem értem, hogy Rubint Réka hogy képes egy HVG-címlap szinten magaláztatni magát, mit tűr még el.

screenshot_2020-01-21_schobert_norbert_akkor_sem_hagyna_el_a_feleseget_ha_90_kilo_lenne_de_szexet_nem_iger.pngKép: hvg.hu - Norbi már csak képernyő előtt, és már csak szavakban gyúr

Legfőképp az nem világos, hogy a bevallottan súlyos szív- és gerincbeteg Schobert Norbert miért a nála több, mint 7 évvel fiatalabb, jóval sportosabb feleségéről hiszi, hogy ő valamikor 90 kilós lenne? Igaz, a neje szült 3 gyereket, nem Norbi.

Azt feltételezni sem merem, hogy a mindenhez is értő fitness pápa egyszer bevallja hiteltérdemlően, hogy a szívelégtelensége és gerincproblémája miből származhat: túlterheltség, szakszerűtlen edzés, pótszerek, koksz, ilyesmi. Csak mert legalább annyi testépítő üti szét magát, ahány kövér nő válik. Miért ne tippelgethetnénk bármilyen témában, különösen, ha saját magára nézve súlyosan kudarcos edzés- és táplálkozási módszerei mások egészségére nézve is veszélyt jelenthetnek? Szemben egy válással.

A Fogyi Pék bármikor, akár fél éven belül tolószékbe kerülhet, a gerincbetegsége nem játék. Bevallottan mozogni már nem tud a betegségével, gyógyszerekkel tömi magát, hasat eresztett, a gyerekkori alkata alapján hamarosan tovább fog hízni. Társak között bizony előfordul, hogy egyik ápolja a másikat. Vajon amikor a lebénult Norbit ágytálazni kell, sőt, tartós fekvéssel akár vizeletkatétere is lesz, akkor milyen tanácsokat fog osztogatni a nejének és másoknak a szex, házasság, társak közti kitartásra nézve?

schobert_has.png
Kép: Nők lapja Café, és a cikk, amelyben Norbi reklámja didizik és niggerezik
https://nlc.hu/szabadido/20190703/norbi-update-reklam-fekete-pako-rubint-reka/Eszes Beáta

Címlap fotó: Schobert Norbert feleségével, édesanyjával és kisfiával − Forrás: Blikk
https://blikkruzs.blikk.hu/sztarok/magyar-sztarok/kibekult-schobert-norbi-edesanyja-es-rubint-reka/dyn1hnv

Szó se róla

eloszor-szerveztek-erzsebet-tabort-diabeteszes-gyerekeknek-1210x642.jpg

Novák Katalin, jó benyomás keltése közben

Novák: Szó sincs arról, hogy a Fideszt csak úgy ki lehet tenni a Néppártból

„Sokan próbálják azt a benyomást kelteni, hogy a Fideszt csak úgy ki lehet tenni az EPP-ből, és a párt tétlenül várja, hogy döntsenek róla, de „szó sincs erről”.” (Novák Katalin)

Ez bizony tökéletesen így van. Az Európai Unió, a frakciók, meg mindenféle egyéb uniós képződmények működéséről, ha mást nem is, azt eddig is lehetett sejteni, csak úgy nem lehet semmit sem tenni. Ha meg lehet, azt rendkívül nehezen, keményen izzadva. Néhány lehetőséget pedig csak elméletben lehet lefuttatni, aztán jöhet a közkedvelt System error.

Kellő cinizmussal, valamint rosszindulattal annyival ezt ki lehetne egészíteni, aki elegendő mennyiségű gátlástalansággal, pofátlansággal van felvértezve, ráadásul elég szemfüles is hozzá, az meg közben azt csinál amit akar. Legfőképpen otthon, saját pályán.

De mint az Szájer József megnyilvánulásaiból szépen kirajzolódik, annak számára, aki alaposan eltájékozódik ebben a földi halandók számára áttekinthetetlen, bürokratikus labirintusban, annak bizony remek lehetőségeket tartogat. Szájer a mi III. Richárdunk, de inkább maradjon csak meg Gloster hercegének, ő azzal is bőven beéri. József nem vágyik túlzottan királyságra, viszont rendkívül tehetségesen intrikál, sőt, ha egy adott szituáció úgy kívánja, akár európai módon is képes viselkedni. Ha ez megéri.

„Mert én a béke lanyha, lágy korában
Nem lophatom kedvtelve az időt,
Hacsak enárnyam’ lesve a napon,
Nem kémlelem saját rútságomat:
S ezért, mivel mulatni nem tudok, mint
Szerelmes e sok szép szavú napokban,
Elvégezém, hogy gazember leszek,
S utálom léha kéjit e napoknak”

Shakespeare
III. RICHARD KIRÁLY.
(Fordította: Szigligeti Ede)

A fenti idézet, ebben a környezetben rendkívül hatásvadásznak tűnhet, ami nem véletlen, mivel kimondottan az. Szájer esetében a „léha kéjit e napoknak”-kal kapcsolatosan felmerülhet némi bizonytalansági faktor, de ez már a magánéletében való alantas vájkálást jelentené, amely rút, ocsmány cselekedet. E blogban többé ne is essék róla semmi dőre szó.

Orbán, Deutsch Tamás üdítő kivételével, nem küld idiótákat az Európai Parlamentbe képviselőnek, mivel ott könnyen kiderülhet az ilyesmi. A végsőkig kitartóan ostobákat hazai fronton veti be, melynek bizonyos negatív eredményei már régóta megmutatkoztak, nem makro-, hanem leginkább mikroökonómiai szinten, azaz a mindennapi életben. Olyan apróságokban, mint például a kórházi fertőzések. A legtöbb „liberális hisztinek” ilyesmik adnak alapot, amely nem is lenne túlságosan nagy baj, ha nem lennének igazak. Egy nagyképűen odavetett „fake news”-al nem lehet ezeket az idők végezetéig elintézni.

Hogy kerül ide Novák Katalin, eme lelkesedéstől túlfűtött „Ratkó Anna”, a tüneményes háziasszony, a szemérmetes sokasodás legkitűnőbb hazai apostolnője?

Három „C” típusú nyelvvizsgával, rengeteg diplomával – melyek közül egyik sem kipcsak – eme pannon amazon ostobának, tájékozatlannak semmiképpen sem nevezhető. Mars isten kegyeltje, Németh Szilárd csupán a magyar nyelvet bírja, Kósa Lajos még azt sem.

Aki Katalin asszonyról (akárcsak enárnyából’ ítélve) azt állítja, rút, az irigy, hazudik, esetleg összekeveri őt valami mással. A többi viszont stimmel. A „léha kéjeket” – melyek a Borkai ügy kapcsán napvilágra kerültek – megveti, meg az az elvégzés (más fordításban: úgy döntöttem stb.) is stimmel. Erre bizonyíték a szűzies Rácz Zsófiával kapcsolatban hamarjában összeeszkábált magyarázkodása.

„Mindenekelőtt tisztázzuk: Rácz Zsófi még nem kapta meg a kinevezését, tehát szó nincs utólagos törvénymódosításról, ahogy sokan terjesztik.” (Novák Katalin)

E mondat hibátlan, nyelvtanilag tökéletes, ráadásul igaz is. Mi itt, ebben a „bűntényben” a látnivaló? Az, hogy színtiszta cinizmus, mivel nem az időponttal volt a legfőbb gond, hanem magával a frappáns eljárással. A törvényekkel való gyurmázással, amely ellen legfiatalabb korában maga a célszemély is felemelte szavát, bár a magyar nyelv szabályait nagy igyekezetében brutálisan felrúgta, érthetősége pedig komoly akadályokat gördített a befogadók elé. Ha az általa megszóltatni kívánt, Pókember, valamint egyéb Marvel-univerzum iránt rajongó fiatalokkal is ily módon fog kommunikálni, csodafegyverként való bevetésének keserű csalódás lehet a vége. (A Marvel rajongók valójában csupán részhalmazt képeznek az ifjúságon belül. Akadnak olyanok is, akik Viktor Pelevint olvasnak. Őket jóval nehezebb lesz hazugságokkal megszólítani, főleg ha velük nem is fog összejönni az áhított randi.)

Térjünk vissza a kiinduló tézishez, amely szerint a Néppárttal kapcsolatban Novák Katalinnak igaza van. Pozíciójából adódóan, család- és ifjúságügyért felelős államtitkárként jóval több információval rendelkezik, mint egy átlag magyar állampolgár, akinek nagyjából fogalma sincs arról, vajon mi is ez az egész, amit az Unióban művelnek, az ellenünk való áskálódáson kívül. Orbán számára ez hatalmas előnyt biztosít, itthon.

Az Európai Néppárttal való, eddigi, meglehetősen unalmas csiki-csuki játszadozásból csupán az derült ki, az ügyben nem a jó és a rossz közötti örök harcról van szó, hanem pozíciókról, érdekekről, zsákmányszerzésről. Földi örömökről, javakról, hiúságról, meg a jó fene tudja még miről.

A kereszténység Orbán számára a nagyobb befolyást jelenti, amit úgy néz ki a Néppárt, legyen az bármily megalkuvó és elvtelen, már képtelen biztosítani számára.

Ha a Néppárt ennyi idő alatt nem tudott döntést hozni a látványosan fasizálódó Fidesz kizárásáról, nagy valószínűséggel nem is óhajtott bármit is tenni a jogállamiságért, sajtószabadságért, egyéb liberális koloncért. Orbán kádinak bőven adtak időt arra, ezalatt ügyesen kidolgozza a számára legmegfelelőbb menekülési stratégiát. Ha úgy tartja jónak, pillanatok alatt kipakolja a frakcióját, majd határozottan kijelenti: – Uraim, mi most hirtelenjében távozunk, mivel jóval keresztényebbek vagyunk, mint önök. Tiszteltetem a Bölcsek Tanácsát, valamint a Nagy Manitou-t. Az önök által biztosított ásványvíz amúgy langyos és teljességgel ihatatlan volt.

A többit, szokás szerint, borítsa a feledés sűrű homálya.

Nemzeti klímavédelmi terv

derxkmznamr62vqovpk5x6lvwl6jc3sachvcdoaizecfr3dnitcq_3_0.png

 

Nemzeti klímavédelmi tervet fogadott el a kormány. Ez bizony már nagyon hiányzott a lelki üdvösségünkhöz, illetve opcionálisan az elkárhozásunkhoz.

A nemzeti klímavédelmi tervet – születési nevén: nemzeti energia- és klímavédelmi stratégiát – maga Kovács Zoltán, Nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár magyarázta el higgadtan, a valóságtól teljesen független magyar állami televízióban. Restellem, de a saját szememmel láttam.

A hitelesség rendkívül fontos, de vannak magasabb rendű célok is, például a lopás. Ha Kovács Zoltán valamit bejelent, azt a magyar kormány valóban komolyan gondolja. Az államtitkár savanyú arca mögött, rendkívül cinikus lélek, meg talán némi gyomorbaj lakozik. Fancsali arcával a csillagokat is képes lehazudni az égről.

Ismét felcsillant a reménytelenség.

Habony Árpádnak, a kormány felől érkező nyilatkozatok alapján pillanatok alatt sikerült megoldania azt a problémát, amellyel a Rogán-féle csapatnak, a rájuk zúdított töménytelen mennyiségű anyagi forrás ellenére sem sikerült. Ebből tőlük csak annyira futotta, a környezetvédelem, klímaváltozás csupán liberális koholmány, melyet multinacionális cégek finanszíroznak, mi meg amúgy is győztesen kerülünk ki abból, aminek létezését kormányszinten tagadjuk. Ez, így, ebben a formában talán még Orbán Viktort is leverte a lábáról, amit nem róhatunk fel számára. A miniszterelnöknek ebben az esetben tökéletesen igaza van. Egy ilyen kommunikációs katyvaszra nem érdemes nemzeti konzultációt felépíteni.

Kénytelenek voltak Cincinnatust visszahívni az eke szarvától, pontosabban Londonból, vagy valahonnan máshonnan, ahol eddig senyvedett. A lényeg, ismét itt van nekünk a kommunikáció Leonardo da Vincije, üdén, kipihenten, teljes fegyverzetben.

H. Árpád először is elővette a nemzeti szót, amely oly fájóan hiányzott már a klímavédelem elől. Így immár sajátunknak érezhetjük, és a Kárpát-medencére, azaz Nagy-Magyarországra vonatkoztathatjuk. Lehet belőle kedvező áron értékesíthető matricákat készíteni.

A gleccserek eltűnése számunkra nemigazán érdekes, majd építünk egyet magunknak, ha szükségesnek véljük. Felettébb bíztató számunkra, miszerint Mészáros Lőrinc, hazai gyártású klímaszerelő ismét jelentős bevételi forrásokhoz juthat majd az Uniótól, a nép legnagyobb megelégedésére. Ki értene jobban a klímához Magyarországon, mint egy hétpróbás gázszerelő? Erre varrjanak gombot a méregzöld aktivisták (® Habony GmbH).

A társadalom megosztása eddig mindig jelentős mértékben javította a kormány támogatottságát. Ha annyira kikerülhetetlen téma ez a fránya klímaváltozás, hát legyen. Ráadásul mindjárt kettő darab. Egy nemzeti, meg egy idegenszívű. A dolgok Isten kegyelméből ismét a helyükre kerültek. Kit aggasztanak különösebben az Ausztrál erdőtüzek, ha Magyarországon ez alapján pénzt lehet lenyúlni? Természetesen a hazaárulókat.

Pontosítsuk tehát egy kicsit a fogalmakat, amolyan Kovács államtitkár-féle bravúrral.

Vannak az internacionalista környezetvédők (már-már kommunisták, ez utóbbi kijelentés Kovács Zoltán szájából mászott elő), a méregzöldek (® Habony GmbH). Jellemzőjük, hogy teljes tudatlanságban hisztiznek, céljuk a nemzeti identitás felszámolása, istentelenek, garázda elemek, nem hisznek a Teremtésben, ellenben az evolúcióban igen, valószínűleg amint csak megtehetik, paráználkodnak, sőt fajtalankodnak. Tavasszal bizton országszerte pellengérre lesznek állítva, pontosabban kiplakátolva, vélhetően méregzöld alapon, fehér betűkkel.

Léteznek azonban a hazai klíma megmentői, akik jámborul félik Istent, hisznek a Teremtésben, szelíden mosolyognak az evolúción, kizárólag nemzetben gondolkodnak, nem globális klímaváltozásban.

A környezetvédelmi aktivistákat mifelénk rendszeresen összemossák a tudományos kutatókkal, amely arcátlanság ellen a domesztikált MTA nem fog tiltakozni. Greta Tuhnberget mindenki ismeri, Ernst Rauch (Global Climate & Public Sector Development; Chief Climate and Geo Scientist) nevét, valamint több ezer kutatóét jóval kevesebben. Ők nem azonos ligában játszanak az aktivistákkal, ráadásul vitatják is egymás kutatási eredményeit. A tudomány már csak ilyen, nem a hitre, tényekre épít. (A kettő nem zárja ki egymást. Lehet egy kutató hívő, de a publikációiban leírt eredményeit neki is tényekkel kell alátámasztania, nem bibliai idézetekkel.)

Vissza tehát a büszke nemzetre. Mostantól gondosan kiválasztott nemzeti klímaszakértők fogják teletömni a kiválasztottak agyát orosz álhírekkel, eszetlenségekkel, hazugságokkal. Valószínűleg a szentesi kissé győzőt, Georg Spöttlét, valamint a mindig kedélyes, simulékony, fürge észjárású Nógrádi Györgyöt, biztonságpolitikai szakértőt, tűzvédelmi felelőst, valamint elbűvölő modorú életművészt is be fogják vetni a globalizmus elleni harcban. Még talán Bogár László, nemzeti főokos is ki fog állni, hogy mondjon valami egészen misztikusat a témával kapcsolatban.

Ilyesmikkel Magyarországon könnyedén lehet választásokat nyerni. A nemzet szóval bármilyen gazemberséget be lehet adagolni a jámbor, istenfélő (nem az), konzervatív (az sem) célközönséggel. Ha meg valami gond lenne, ott vannak bűnbaknak az Árpi és az oroszok által legyártott méregzöldek. Ők tehetnek mindenről. Még gyújtogatnak is, ráadásul odavetik magukat a tűzvédelmi pászták elejbe.

Zseniális húzás volt ez a nemzeti klímavédelem, elvégre magyarok vagyunk, nem holmi Ausztráliában élő murrawarrik, vagy kábítószerfüggő koalamacik.

Keresztény-nemzeti alapokra helyezni a környezetvédelmet. Remek megközelítés! Áldás, békesség, meg hozzá rengeteg pénz! Rendkívül kreatív és káros elgondolás.

Pont olyan, amivel a kormány elterelheti a jámbor népek figyelmét a valódi problémáról, mely egyre inkább globális mértékűnek tűnik.

 

Bencsikhiszti

be80vuibo7_ih3yqwta39a_r.jpg

„A meleget ugyan nem a zöldek csinálták, azonban az, hogy hosszú évek kitartó munkájával elérték, hogy a nyaranta mindig rendkívül forró, középső területein pokoli sivataggal megvert Ausztrália erdeit és bozótosainak alját az elhalt növényzettől még véletlenül se tisztogassa az ember, mert annak olyan természetesnek kell lenni, ahogy azt a Jóisten rosszkedvében megteremtette, az ő bűnük.”

Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője

502263_preview.png

Pompás érvelés! Az egyik legjobb ebben az évben. Csak így tovább!

Bencsik szerkesztő úr ökológia ismeretei nagyjából olyan alaposak lehetnek, mint amellyel a Mátrai hőerőmű  rendelkezik. Utóbbi természetesen nem szerkeszt újságot, viszont Bencsikhez hasonlóan rengeteg káros anyagot bocsát ki magából.

Lelkes munkásőr, illetve ifjú kommunista korában Bencsik úr (akkoriban még elvtárs) biztos járt valamiféle erdőben, ahol fáradhatatlan harcostársaival egyetemben, több ezer hektáron gereblyézték össze azt az avart, melyet felelőtlen erdészek előtte szanaszét szórtak. Talán innen ered bölcs meglátása, amely arra is utalhat, személyében nem egy túlságosan bölcs elmét, csupán egy rendkívüli alkalmazkodó-képességgel rendelkező emberi létformát tisztelhetünk, akit kellő mennyiségű anyagi juttatás segítségével bármely politikai rendszer könnyedén felvásárolhat, legyen az akár a legaljasabb prototípusok közül való is. A bayeri jelzőket hagyjuk meg a magukat keresztény-konzervatívnak hazudozóknak. A dehumanizáció gyakran csap át lelketlen öldöklésbe. Bencsik András tehát ember, csak ostoba. Amit leírt óriási esztelenség, amely már bűn.

Ennyi erővel bátran kijelenthetnénk azt is, az a sajnálatos tény, miszerint a déli félteke szárazföldi része hatalmas területeken lángokban áll, legfőképpen arra vezethető vissza, hogy a szemét zöldek miatt, felelőtlen módon, még nem irtották ki az ott található összes erdőt. Ez persze nem lesz örökké így, ha szorgos kezek eltávolítják az Amazonas környékéről az ott felgyülemlett éghető anyagokat, legfőképpen a fákat, cserjéket, valamint az időzített bombaként ott hagyott talajszintet.

Látott már valaki megfékezhetetlen erdőtüzet a Szahara kitűnően égés- és hőálló homokdűnéin? Nem? Akkor mire való az a nagy hiszti, amit a liberálisok csapnak maguk körül, Soros György és a háttérhatalmak megbízásából?

A Föld ökoszisztémája szerencsére nem nagyon olvas Demokratát, mivel rögtön elsírná magát. Sokan vannak ezzel így.

A Fidesz propagandagépezete nem tud normális érveket felhozni a klímaváltozással kapcsolatban. Akarják is, mert a köztársasági elnök elkötelezett környezetvédő, meg nem is akarják, mert annyira azért nem, hogy tegyen is valami érdemlegeset. Szóval lökdösik ide-oda a témát. Össze-vissza beszélnek, jópofiznak, mint szegény Sas Jóska. Legalább egy olyan szakértőt keríthetnének végre maguknak, aki képes különbséget tenni a klíma és az időjárás fogalma között. Jóval olcsóbban be lehet szerezni egy ilyesmit, mint magát Bencsik főszerkesztőt, nem is beszélve a hiperagresszív Schmidt Máriáról.

Az emberi tevékenység a Földdel kapcsolatban nagyjából olyasmi lehet, mintha egy bonyolult szerkezetet szeretnénk szétszedni kellő magabiztossággal, de rendkívül szerény tudással.

Egyesek már túljutottak azon, a XIX. században oly népszerű szemléleten, miszerint végre tökéletesen leigázzuk a természetet, aztán azt csinálunk vele amihez csak kedvünk van.

Teljesen igazat adok azoknak, akik azt tartják, az emberi tevékenység bolygónk szempontjából elhanyagolható. Mióta is garázdálkodunk rajta? 40.000 éve? 4 milliárd év alatt – ami elképzelhető, hogy több –, amióta az élet megjelent a bolygón, nagyobb katasztrófákat is túlélt a Föld, mint Bencsik főszerkesztő munkássága, valamint praktikus alakváltásai.

Az ökoszisztéma az emberiséget is túl fogja élni, ehhez mindössze ki kell halnunk. Ez már többször majdnem bekövetkezett. Akit ez a téma érdekel, nézzen utána mi is az a palacknyak-effektus (bottleneck-effect). A Bencsik-Bayer-Schmidt Mária trió persze bármikor liberális hisztinek nevezheti ezt is, de tudományos szempontból megállapításaik teljes mértékben elhanyagolhatóak. Semmi közük a természettudományokhoz, csak kényszert éreznek arra, hogy olyanba is belepofázzanak, amiről halvány lila gőzük sincs.

A klíma kutatása viszonylag fiatal tudomány. Rengeteg megválaszolatlan kérdést tartamaz, olyan is akad ezek között, amire valószínűleg soha nem is fogunk választ kapni. Bolygónkon – ami nem a mi tulajdonunk – a ciklusok több ezer évet is felölelhetnek, pontos adatokat pedig csupán pár száz éve gyűjtünk. Különböző mintákból próbáljuk összerakni azt, vajon mi is történhetett. A vizsgált terület fizikailag is hatalmas, ráadásul rendkívül összetett.

A klímasemlegességgel az a legnagyobb probléma, gyakorlatilag fogalmunk sincs arról, az emberi tevékenység milyen mértékben járul hozzá a változásokhoz. Miként legyünk jó fiúk, ha azt sem tudjuk mi tekinthető rossznak? Ha mókázunk, például erdőt irtunk, vajon ez után mennyi év kell egy esőerdőben a klimax állapot visszaállására? A kutatók ilyesmikre keresik a választ, nem arra, hogy mennyiben befolyásolja mindez a politikusokra leadott szavazatokat. Azt nagy ívben leszarják. A politikusok pedig őket. Az emberiség kihalásával kapcsolatban tehát optimistán tekinthetünk a jövőbe. Valószínűleg szép lassan fog bekövetkezni és nem lesz könnyű vágta. Ha kellőképpen ügyesek vagyunk, egy kicsit gyorsíthatunk a dolgon.

Mi lennénk a világ urai? Esetleg valamelyik aktuális „Brit Birodalom”? Ennyire ne bízzunk meg magunkban.

Az erdőterületek nagysága 2005-ben 3.952 millió hektár volt. Azóta sikerült egy kicsit lefaragnunk belőle. Jó nagy gereblyére lenne szükség ahhoz, hogy az elhalt növényzetet eltávolítsuk ezekről a potenciális tűzforrásokról. Ezzel ráadásul szétdúlnánk az ott található élőhelyeket, kiirtanánk az élőlények nagy részét. Csupa nemes, hasznos cselekedet.

Erózió, defláció, diverzitás. Jelentenek valamit ezek a szavak Bencsik, megbízott pártszolgálatos számára? Ezeket is csak hisztériakeltés miatt tanulmányozzák a pénzzel dugig teletömött, aljas kutatók, ahelyett, hogy a magyarok őseit kutatnák szerte a nagyvilágban?

A Föld ezek szerint csupán egy hatalmas park, melyből el kell távolítani az elhalt növényzetet, hogy kényelmesen, biztonságosan sétálgathassunk benne? Ez is egy szemlélet, bár kissé primitívnek tűnik. Ez utóbbi tulajdonság manapság igencsak kifizetődő.

Apropó, Herr Bencsik, Chefredakteur! A meleget hogyhogy nem a zöldek csinálták? Ilyenkor ők is fűtenek valamivel.

A főszerkesztő úr figyelmét valaki felhívhatta volna arra a nem elhanyagolható részletre, Ausztráliában jelenleg nem meleg, hanem hőség van. A kettő nem ugyanaz.

Botlatókövek kis kitérővel

Deutsch Tamás, Hegedűs D. Géza és Soproni Tamás

hegedus_deutsch_soproni.png

A kultúra az alap! tüntetés másnapján vezető színész együtt emlékezik a Fidesz-szel és ellenzékkel közös értékek mentén.
A botlatókő-projekt nemzetközi menetrendjében decemberben nem szerepel Magyarország.

Miből állnak a hétköznapok a kultúrafinanszírozási törvény megszavazásakor?
Eltiprás vagy csöndes idomulás?

A botlatókő-projekt keretében 2019. szeptemberében Budapesten és több vidéki városban járt Gunter Demnig, a program atyja. Több tucat kő kerül elhelyezésre egy-egy turnén, de valami miatt szeptemberben kimaradt két kő, annak lerakását decemberre halasztva, esetleg külön erre az időre megrendelve...Mi történhetett?
A botlatókövek nemzetközi projekt decemberi programjában nem szerepel Magyarország.

Írásom végére kiderül, vajon mi lehetett a cél.

A holokauszt − sportélettel is kapcsolatban állt − zsidó áldozatára emlékezett meg 2019. december 10-én, kedden Budapesten Terézváros frissen megválasztott ellenzéki, a Momentum Mozgalom polgármestere, Soproni Tamás, mellette állt Deutsch Tamás, a Fidesz EP-delegáltja, az Európai Néppárt képviselőcsoportjának Fidesz-es tagja. Egykori (2010-2014) MTK-elnöki minőségében lehetett jelen, de volt MOB-alelnök kétszer is (1999-2001; 2012-2014). A megemlékezésen Heisler András, a Mazsihisz elnöke és Hegedűs D. Géza, a Vígszínház színművésze vett még részt.

Ez egy normális országban teljesen természetes lenne, hiszen két botlatókövet helyeztek el − a másodikat pénteken rakják majd le − két olyan zsidó származású híresség emlékére, a rézborítású macskaköveket, rajta az áldozat nevével és elhurcolásának adataival egykori lakóhelyük előtt a járdába süllyesztve, akiket sorstársaikkal együtt csak azért öltek meg a magyar hatóságok közreműködésével, mert zsidók voltak.

A Jobbik és Fidesz által lelkesen koszorúzott Horthy Miklós kormányzó idején a Parlamentben 1920 és 1942 közt megszavazott − a numerus clausus-szal együtt − 22 zsidótörvény és többszáz végrehajtó rendelet alapján a magyar állam a zsidó származású polgárait tanulmányaikban korlátozta, munkahelyeikről elbocsátotta, vállalkozásaikat bezáratta, vagyonaiktól megfosztotta, magánéleti jogaikat eltiporta, végül őket az állampolgársági státusszal járó valamennyi jogaikból kirekesztette. Ennek következtében lehetővé vált bármit megtenni velük, akár munkaszolgálaton, akár gettósítva, deportálva őket.

Az egyik botlatókövet december 10-én, kedden − puszta véletlenül a kulturális életet az eddiginél is jobban központosító törvény ellen, Tüntetés a szabad színházakért, a kultúra függetlenségéért címmel meghirdetett tüntetés másnapján, a törvény megszavazása előtt − helyezték el  Brüll Alfréd, nagyiparos emlékére, aki számos sportszervezet tiszteletbeli elnöke is volt.

„Tetemre hívom itt a Duna partján a magyar fővárost" − Lázár János Horthy előtt tiszteleg

Míg decemberben Deutsch Tamás a Horthy-kor alatt jogfosztott, majd deportálásra ítélt zsidókra emlékezik ellenzékkel és a Fidesz-kormány által gúzsbakötött színházak egyik színművész képviselőjével, addig Lázár János, a miniszterelnökséget vezető miniszter idén megkoszorúzta a mintegy 437.000 magyar zsidó haláláért felelős kormányzó sírhelyét Kenderesen, november 16-án. A nap arról híres, hogy 1919-ben, azon a napon vonult be Budapestre Horthy Miklós a román megszállók távoztával, majd híres beszédében "bűnös városnak nevezte" Budapestet, akiknek a kormányzó szerint a lakói, prominensei a Károlyi-éra majd a Tanácsköztársaság alatt kommunistákat támogatva "vörös rongyokba öltözött". A Tanácsköztársaság leverését követően, azt megtorlandó, 1919. nyarától több hónapig a zsidók és kommunisták elleni ún. fehér terror tombolt Horthy néma láttamozásával.

Lázár János a bűnös várost citáló, hírhedett Horthy-beszéd 100 éves évfordulóján, a 2019-es önkormányzati választáson Budapest nagyarányú ellenzéki térnyerése után egy hónappal ment el tisztelegni a magyarországi népirtásért közjogilag első helyen felelős kormányzó sírjához.

Idén már nem a Jobbik − felhagyva sokéves szokásukkal − hanem a szatelitszervezetük, a Mi Hazánk szervezte meg az évi soros szélsőségesek dzsemboriját, a jelmezes-lovas új-Horthy emlékbevonulást a Bartók Béla − épp a bevonulás emlékére korábban Horthy Miklósról elnevezett − úton.

A Mi Hazánk elnöke, Toroczkai László pártelnök ezt mondta az idei rendezvényen:


„Ezért valamennyi vörös rongyot és szivárványszín zászlót le fogjuk tépni, máglyára fogjuk vetni, és visszafoglaljuk nemcsak Budapestet, hanem egész Magyarországot, mert ez a mi hazánk”


 

Színész a Horthy-bevonulásokon − A Jobbik kedvenc eseményét évekig némán tűrte Karácsony Gergely

screenshot_2019-12-11_tarsulat_central_szinhaz.png
           Fotó: Vári-Kovács Péter − https://www.centralszinhaz.hu/tarsulat/szineszek

A budapesti Centrál Színház színművésze, Vári-Kovács Péter évek óta visszatérő résztvevője a Jobbik szervezésű programoknak, közte a Horthy-emlékbevonulásoknak is. Ám idén már átigazolt a Mi Hazánkhoz, a Jobbik első ciklusára jellemző neonáci eszméket konzerváló utódpárthoz. Október 23-át is már velük és társszervezeteikkel, az évek óta gyűlöletcsoportként definiált Betyársereggel és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalommal töltötte, nyilván, valamilyen gyújtó hangú, művészi értékű beszéddel:

 

inkedscreenshot_2019-12-11_minden_igaz_antikommunistat_var_szeretettel_a_mi_hazank_oktober_23-ai_rendezvenyere_li.jpg

 Képernyőkép: A Mi Hazánk párt 2019. október 23-ai rendezvényének meghívója

A Mi Hazánk vette át a novemberi fehér lovas Horthy-parádé szervezését is.

Karácsony Gergely, Budapest új főpolgámestere azt mondta a Mi Hazánk szervezte idei Horthy-emlékbevonulására, míg előtte évekig nem rezonált azokra, amíg azt a Jobbik szervezte:

"Én ma kifejezett undorral és megvetéssel fogadom, hogy a Fidesz álellenzéki fiókpártja erre a napra emlékezve tart vonulást a városban."

Karácsony súlyosan téved, és ezt pontosan tudja. A Mi Hazánk Mozgalmat a Jobbikból kivált tagok − Toroczkai László, Dúró Dóra, Novák Előd − alapították. Toroczkai a Jobbik elnökségéért még indult Vona lemondásakor, ám az egykori egri skinhead-vezér, Sneider Tamás nyerte meg előle az elnöki széket, ekkor hozták létre Novákék a Mi Hazánk-at, a Jobbik felpuhuló nézeteivel egyet nem értő jobbikosok. Karácsony igen megértően beszélt még az önkormányzati előválasztás nyerteseként a zsidószámlálásról és az új Jobbik-elnökről, Sneiderről, aki a 90-es évek hírhedett neonáci bandájának élén rendszeresen részt vett romák elleni tettleges fellépésekben, egy ilyen során egyikük botokkal félholtra vert egy cigányembert. Ma ő a felpuhult Jobbik elnöke.

A Mi Hazánk-tagok egykori jobbikos nézeteikkel végig konzekvensek maradtak

Novák Előd, egykori Jobbik parlamenti képviselő, ma már a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke, hűen a Jobbik 10 éves törekvéséhez, idén is meghirdette, hogy lovas szobrot állítana a kormányzónak, egyúttal Budapest díszpolgárává avatná Horthyt. Ha sikerülne elérniük, a Karácsony javasolta Tarlós és Demszky mellett lehetne díszpolgár-jelölt postumus a kormányzó. Az 1944-es deportálások idején, a kormányzó mellett különféle eseményeken protokoll minőségben rendszeresen megjelenő menye már díszpolgár a főváros I. kerületében.

Vári-Kovács Péter, a Centrál Színház színművésze ezekkel a nézetekkel azonosul. Több éve, amikor először tudomást szereztünk, mi, civilek, hogy egy színész évek óta a nevét adja az akkor még Jobbik uszító eszméihez, és a Horthy-bevonulásokon is részt vesz, a tiltakozásunkra azt válaszolták a társulati tagok, hogy a közéletet és művészetet válasszuk ketté. (ad notam: Amennyiben valóságtartalom elbírálás alá venné ezt egy bejelentő, én fogok felmutatni levelezést erről.) Most, hogy idén, sok évvel a tiltakozásunk után, már érdekli a művészeket a közélet, ha finanszírozásról van szó, vajon mit szólnak ehhez? A Centrál igazán színes társulat, számos igen tehetséges, sőt, már legendává vált színművésszel, mint például Kern András. Ebből a színházból foglalkoztatnak televízióban talán a legtöbb színészt. Sokan dolgoznak itt vendégművészként más színházakból is, például itt is játszik a közéleti kritikáit szinte egyedül, rendszeresen és nyíltan felvállaló Alföldi Róbert valamint az Arany Medve-díjas Testről és Lélekről című, Enyedi Ildikó rendezte film művésznője, Borbély Alexandra, a Katona társulatának tagja.


Petschauer és Tölgy − az évtized online lebukása

A másik botlatókövet december 13-án, péntek délután fogják elhelyezni az I. kerületben − szintén ellenzéki kerület lett évtizedes ősfideszes vezetés után − Petschauer Attila, olimpai bajnok kardvívó emlékére. A kő elhelyezésén várhatóan újra jelen lesz Deutsch mint ügyeletes és örökös kormányzati sportképviselő, reprezentálva a kerületi újellenzéknek: be kell törni, ott kell állnotok mellettünk, együtt kell működni.

Petschauer neve napjaink alternatív emlékezet vitájában az online szféra egyik nagy leleplezésével forrt össze éppen nyolc éve: 2011 adventjén, a Mandiner alatti komment-szekcióban, egy holokauszt tárgyú cikk alatt az azóta kivérzett Konzervatórium blog és a Mandiner vezető bloggere, nicknevén Tölgy, alias Molnár Attila Károly, egyetemi becenevén MAK (makk-tölgy), akkor az ELTE TáTK docense bukott meg egy laza holokauszt-tagadással, szolíd zsidózással és cigányozzással − zs- és c-kategóriás jelzők repkedtek a billentyűiből a katonaság zsidó és cigány tagjaira utalva − amikor Petschauer Attila, olimpiai kardvívó, zsidó-munkaszolgálatos (musz-os) sorsáról vitatkozók közt közölte Tölgy, az egyik hozzá hasonlóan nickneves kommentelővel, aki épp beszámolt édesapja musz-os emlékeiről, hogy "ezek az önök mítoszai" : a frontvonalon vagy mögötte, fegyver és megfelelő katonai ruházat nélkül dolgoztatott musz-osok ellen a magyar hadsereg keretlegényei által elkövetett durva bántalmazások csupán a kádárista "sorkatonsághoz hasonló férfias szívatások voltak" szerinte. Egyik ilyen "szimpla szívatásba" halt bele Petschauer mellett Radnóti is.

Molnár Attila Károly docens úr 2011-es kirohanása után utoljára a Jobbik nevezte a holokauszt eseményeit mítosznak a pártlapban, a Barikád címoldalán.

barikad.jpgKép: a Jobbik hivatalos print hetilapja, a Barikád 2012. egyik februári száma a fenti című, a cikken belül a holokausztot mítosznak nevező könyvet propagálja a lap címoldalán

A zsidó munkaszolgálat gyötrelmeit mítosznak nevező Molnár-MAK-Tölgyről, az eszmetörténész nickneves inkognitóját megőrizve az Örülünk, Vincent? blog számolt be indulatosan. Majd Tölgyet leleplezte a kommentelők közt nyílt titokként ismert valódi nevével és egyetemi állásaival egy azóta megszűnt facebook-oldal. Fergeteges védekezése az volt a docens úrnak, hogy "nyitva hagyta a gépét, valaki más belépett a regjével". Az eset után napokkal simán használta azt tovább publikálva, már látva Vincenték cikkét. A Pázmányról kirúgták Molnárt, miután a leleplezők elküldték az online kommentjeit képernyőképen a rektornak. Másik akkori munkaadója, az ELTE TáTK elítélte a tettet, de mivel "nem voltak biztosak az elkövetőben", nem alkalmaztak retorziót. A Tölgyöt jól ismerő, ott kommentelő eszmetörténész barátainak fel sem tűnt a modora, hogy egy jogosulatlan használná a nicknevét, ez napi szintű stílusa volt. A Konzervatórium és a Mandiner sosem állt ki mellette, nem mentegette.

A legendás időkben a blogszféra bugyraiban a konzervatív − hol Fidesz-hűségüket, gyakrabban Navracsics akkori közigazgatási és igazságügyi miniszter alatt beosztott munkatársi énjüket elhallgató − eszmetörténészek és velük vitatkozó kommentelők még magázódtak az online térben. Az 1999-től szerveződő ún. Polgári Underground kiművelt blogger-publicistáiról, a Fidesz ifjú szellemi hátországát biztosítani szándékozókról Rényi Pál Dániel és Vári György közölt kétrészes riportcikket a Magyar Narancsban. A hajdani dicső mandineresek és konzisok közül van, aki már a Dózsa László identitás vitáját bíróságig végigküzdő Schmidt Mária Terror Házánál kötött ki. Akkor indított online lapjaik mindegyike felmorzsolódott, szerzőik a Fidesz fizetett vazallusaivá váltak, a Mandiner pedig deklaráltan a Fidesz pártlapja lett. Ráérezve az idők szelére, a Fidesz az eredetileg online Mandinerből már nyomtatott lapot is létrehozott, majd azzal a kormánypárt szellemileg leginkább röghöz kötött hívei pózoltak.


A decemberre elhalasztott két botlatókő...

A kultúrafinanszírozási törvényt elfogadták persze, ahogy 9 éve minden tüntetés pusztán össznépi forradalmi maszturbáció azt mímelve, van eredménye a tiltakozásnak. Igaz, sosem volt a jövőre irányuló stratégia egyik tüntetésen sem skandálások, beszédek és petíciókon kívül. Ahogy most sem. Azon kívül, hogy folytatjuk...És ezt pontosan tudja Orbán Viktor. Voltunk mi már 100.000-en is utcán.

Lettek stratégiai előadóművészeti társulatok − hat szervezet − ám abból csak a Nemzeti prózai színház. Ez a része természetesen nem változott a törvénynek, de ez a tüntetőket nem nagyon érdekelte hétfő este. Az MMA végül csak bekéredzkedett a közösbe, ők tüntették ki Gothárt. Olyan ez, mint a bevett egyházak és az abból kimaradtak, megtűrtek. Beleszólásuk a stratégiainak nevezetteknek lesz, először ők kapnak pénzt, és főleg ők kapnak pénzt, a többiek szoros rendben idomulhatnak a természetesen megőrzött pénzcsap, az NKA előtt.

Szó nincs arról, hogy beleszólnának Orbánék a rendezésekbe közvetlenül, eddig sem tették, és eddig is ők fizettek. Csak ahogy eddig, rendszerellenes szervezkedést olyan ember nem szervezhet, aki a jövőben szeretne színházat magának. A hétfőinek nem volt baja a rendszerrel, egy finanszírozási szisztémát támadott. Ezt Pintér Béla is bevallotta a tüntetés estéjén az ATV-nek. Sokan megdöbbentek rajta a közösségi oldalakon, hová lett a gyújtó hangú beszéd, miközben azt ecsetelte Pintér, hogy ő a kőszínházak nevében nem tud nyilatkozni, és nem tudta, hogy nem vonták vissza törvényt, ahogy azt a színpadon állította, az ő célja, hogy a független társulata túléljen. A színészek zöme és ezek szerint a tüntetők sem voltak azzal tisztában, miről szól a törvény, az "eltaposnak minket" jól hangzó, de nem igaz szlogen összerántotta az addig Gothár mocskából kimenekülni próbáló feleket.

Ez a törvény egy szigorúbb, de eddig sem ismeretlen szisztémájú megfelelési kényszerről szól: nem színházművészetről, hanem pénzről. Vannak éhesebb szereplők, és újra kell osztogatni a kegyeket.

Színészek-Fidesz-Ellenzék, három jó barát már betörtek a hétköznapokba. Business as usual.

Nem állítom, hogy egy holokauszt-megemlékezésen nem szükséges együtt kiállni, de teljesen hiteltelen minden kemény hadüzenet, ha egyébként másnap, mintha mi sem történt volna, együtt feszít a színházak jogait nyírbáló Fidesz, a keményen tiltakozó ellenzék és a 9 év után a tüntetés ízére ráérző színészek.


Jut eszembe, Gunter Demnig, a Botlatókövek-projekt német atyja, készítője, a kövek elhelyezője, a költséghatékonysági és a nagyobb társadalmi visszhang elérése céljából mindig csak több tucat kő megrendelésének összegyűjtését követően utazik el egy-egy országba. Két kőért sosem szokott nekiindulni. Demnig és a Botlatókövek-projekt 2019. decemberi listáján nem szerepel Budapest. Idén szeptemberben voltak budapesti és vidéki elhelyezések. Valami miatt ez a kettő kő decemberre csúszott, két ellenzéki kerületbe, demonstrálva a Fidesz, ellenzék és színészek közti együttműködési kötelezettséget, a kulturális törvény megszavazása után egy illetve három nappal.

screenshot_2019-12-12_timetable.pngKép: A Botlatókő-projekt 2019. decemberi programja − http://www.stolpersteine.eu/en/timetable/

Miközben december 13-án, pénteken, az I. kerületben kéne letennie Petschauer kövét, a program szerint légvonalban 900 km-re, a németországi Bad Oeynhausenben lesz Demnig.

Ehhez képest szeptemberben itt járt Magyarországon tucatnyi követ lerakva. Nem tudni, mi volt az a fontos dolog, ami miatt 2 követ épp december 10-ére és 13-ára kellett átprogramozni, oda-vissza ugrálva német városok közt...


inkedscreenshot_2019-12-12_timetable_1_li.jpgKép: A Botlatókő-projekt 2019. szeptemberi programja − http://www.stolpersteine.eu/en/timetable/


Soproni Tamás, Terézváros polgármestere így zárja a keddi botlatókő-megemlékezésről facebook-beszámolóját:

Álljon itt az örökkévalóság számára tanulságul.


Eszes Beáta

Címlap montázs-kép: Soproni Tamás, Terézváros polgármesterének facebook-oldala, a 2019. december 10-ei  botlatókő-elhelyezésről
A montázs részei:
Baloldali kép: (b-j) : Heisler András, Deutsch Tamás, Soproni Tamás
Jobboldali kép: Hegedűs D. Géza