Minden, ami van, meg olyasmik is, amik nincsenek

NemGogol

NemGogol

A fehér fog rejtélye...

2015. szeptember 09. - Toadwart66

11037057_777747075669883_4713721888482487978_n.jpg

„megnéztem a videókat, egyszer csak feltünt egy migráns féri angolul beszélt, és micsoda hófehér fogsora van, ez igen, nekem pedig nem jut fogorvosra pénz, fogatlan magyarok leszünk saját országunkban és mi is épp hogy megélünk a keresetünkből.” (Mici Mári Szolyákné)

 

A menekülteknek ezt, a számunkra első ránézésre teljes mértékben elfogadhatatlan, esztétikai jellegzetességét meg tudom magyarázni. Szó sincs semmiféle mágiáról, varázslatról, hatalmas vagyonokról, drága fogorvosi rendelőkről. Ez csupán egy általánosan elterjedt szokásra vezethető vissza. A térségben ugyanis rengetegen használják a perzsa fogkefefát vagy mustárfát (Salvadora persica L.).

***

Valószínűleg mindenki látott már dokumentumfilmekben vagy az utazásai során hód módjára fapálcikákat rágcsáló embereket. Ők erre a célra egy Afrika és Közép-Ázsia nagy részén megtalálható növény, a perzsa fogkefefa, vagy mustárfa, tudományos nevén a Salvadora persica L. ágait, hajtásait, illetve gyökereit használják. A rágás hatására a hajtások, ágak kirojtosodnak, és kiválóan alkalmassá válnak a fogak tisztítására. A nyál ebből baktériumölő hatású tannint (csersavat) szabadít fel. Ez okozza a fanyar ízét és szájnyálkahártyát összehúzó, nyugtató hatását. Nemcsak a fogakat, hanem a fogínyt és a nyelvet is ápolja.

A fogak tisztítására az is kiválóan alkalmassá teszi, hogy nagy mennyiségben (8-22 ppm) tartalmaz fluor vegyületeket, valamint egy bassanit nevű kalcium-foszfát kristályt.

A feldarabolt növényi részeket kötegelve a helyi piacokon árusítják, de különböző kiszerelésekben kereskedelmi forgalomba is kerül. Miswak, Siwak vagy arak néven lehet vele találkozni a boltokban. A növény kivonatát tartalmazza az Ayurveda nevű fogkrém is.

Magyarországon afrikai fogkefe néven találkozhatunk vele. Előnye, hogy olcsó, környezetbarát és nem kell hozzá külön fogkrém, mivel az ínyt és fogakat védő anyagok magában a “fogkefében” találhatók meg.

C-vitamint és szaponinokat is tartalmaz. Flavonoid tartalma stabilizálja a vérnyomást, az antiszeptikus hatása miatt pedig elősegíti a szájüregi gyulladások megelőzését.

Felhasználását és így az elterjedését az is elősegítette, hogy az iszlám szunnita ágához tartozó négy jogtudományi iskola közül a legnagyobb, a Hanafi, vagy hanafita tanítása szerint a napi Allahhoz történő imádságok előtt a rituális használata kötelező. A muzulmán vallásúak körülbelül 45 %-a követi ennek az iskolának a tanításait.

A hanafita iskolát  Abu Hanifa Al-Nu'mān ibn Thābit (699-767) alapította. Úgy ismerik, mint az iszlám egyik legnyitottabb és legbefogadóbb irányzatát. Ez az irányzat legfőképpen Közép-Ázsiában és a volt Oszmán Birodalom területén vált egyeduralkodóvá.

A Közel-Keleten nagy elterjedt, mivel egészséges és praktikus. Ily módon, természetes, hogy a szírek is használják, vallási felekezetüktől teljesen függetlenül.

Maga a faj rendszertanilag a káposztafélék (Brassicales) rendjébe tartozó, Salvadoraceae családba sorolható. A családba még 3 nemzettség 12 faja tartozik.

A növény igénytelen, jó szárazságtűrő. Száraz, szikes talajokon él. Nagyon elterjedt Indiában is, itt 500 méter tengerszint feletti magasságig hatol fel, míg Tanzániában egészen 1.800 méterig.

Kis fa, vagy cserje, melynek ágai csüngő habitusúak. 4-5 centiméter hosszú, vastag levelei elliptikus alakúak. A húsos levelek víz tárolására módosultak. A növény szárazságtűréshez az is hozzájárul, hogy a levelek bőrszövete megvastagodott. A levél színe és fonáka között nem található szövettani különbség, azaz izolaterális.

Jelentéktelen, apró zöldes virágai fürtös virágzatban nyílnak. Egy magvat tartalmazó termései gömbölyűek.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemgogol.blog.hu/api/trackback/id/tr917773068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.09.09. 16:08:13

A kanadai vadonban:
- Fehér fog, fehér fog, hol vagy kiskutyám? - kiabált a vadász.
Ekkor előugrott egy norvég sátorból egy balliba és gágogni kezdett:
- Fehér fog? Kutyám? Menj innen, fasiszta vadász!

bobijub 2015.09.10. 16:04:26

mici mária szolyákné a vele egygondolkodásúakkal egyetemben néhány dolgot a szokásaiknak megfelelően figyelmen kívül hagy:

- a szép egészséges fogakat bizonyos táplálkozási szokások segítik. például az édességek kerülése, a rágnivaló ételek rágása. kedves mici mária szolyákné, a nézzen rá a kiszemelt fehérfogú testalkatára is. ha nem egy hájpacnjit lát, akkor lehet hogy nem túl sok fogrontó habostortán-cukorkán-cukrositalon nevelkedett
- a szép és egészséges fogakhoz fogat kell mosni
- a szép és egészséges fogakhoz a szerencsésebbek kapnak némi genetikai örökséget is
- a szép és egészséges fogak természetes úton leginkább akkor lesznek szép fehérek is, ha a "tulajdonos" szerencsés génekkel is rendelkezik

mici mária szolyákné-nak azt kellett volna a tudomására hozni, hogy a szép fehér fogakat nem a fogorvos csinálja. (ha nem igaziak, akkor sem!!, akkor a fogtechnikus gyárjta le, és a fogorvos csak beszereli)

egy ilyen cikk semmit sem ér sem annak az álnéven dolgozó bértollnoknak, aki szarkeverők pénzéből és megbízásából dolgozik, sem azoknak a gondolkodásgyűlölő és ténykerülő olvasóiknak, akik élvezettel habzsolják az ilyen szövegtermékeket "nem kell hogy igaz legyen, de legyen valami nagyon undorító"

31/48 2015.09.11. 01:35:38

@bobijub: plusz az is igaz, hogy ugyebár a riporterek többnyire természetes emberi ösztöntől is vezetve azt szólítják le, kérdezik, interjúvolják meg, akinek valamilyen szinten tetszetős/elfogadható külseje van és úgy is néz ki, mint aki képes artikuláltan, összeszedetten válaszolni.

Peterpapo 2015.09.11. 08:33:57

A kanadai vadonban:
-Fehér fog, Fekete agyar merre vagytok? Itt az új gazditok Mélymagyarálnépnemzeti bácsi! Szóval ezt a két kutyát hagynám itt Önnek, viselje gondjukat!
- De nekem csak egy kutya kell. Ha itt hagyja mind a kettőt és ezután rajtam múlik a sorsuk, akkor csak a Fehér fog életben maradni.

Gukker 2015.09.11. 10:11:42

"A nyál ebből baktériumölő hatású tannint"
Magyarul csersav (ld. pl. csertölgy).

"tartalmaz flórt"
Mármint fluort, nem? Sőt, szerintem inkább fluor vegyületeket. Az elemi fluor gáz egy kicsit necces lenne.

Toadwart66 2015.09.11. 11:22:29

@Gukker: Köszönöm a segítséget, javítottam.
süti beállítások módosítása