Minden, ami van, meg olyasmik is, amik nincsenek

NemGogol

NemGogol

A barkácsolás kétes örömei

2017. július 15. - Toadwart66

46505-new_super_mario_bros_u_psyfer_-3.jpg

Az autentikus barkácsolás azt tevékenységet jelenti, amelyben egy adott személy olyan munkálatokba kezd, amihez nem sokat ért. A művelet közben bekövetkező katasztrófák, spontán beindult, láncreakció-szerű bontási munkálatok, váratlan válások, 8 napon túl gyógyuló sérülések legfőképpen amiatt történnek meg, mivel a bátor célszemélyt elvakítja az önmagába vetett hit. A megszokott, otthoni környezet rútul megtéveszti, tompítja a veszélyérzetét. Emiatt az akcióhős nincs tisztában a rá leselkedő számtalan veszéllyel, a saját fizikai korlátaival, amelyek persze amúgy sem tántorítanák vissza az előtte tornyosuló feladattól. Nemes szándékaiban legalább annyira eltökélt, mint amennyire Scott kapitány volt az Antarktisszal kapcsolatban.

Az az izé, amit azzal hogyishívjákkal kell ott levágni, majd becsavarni ezt-azt, nem jelenthet különösebb problémát.

Egy asztalos képtelen összebarkácsolni egy széket, mivel az számára egyszerűen csak munka. Valószínűleg sejti, hogy mit akar készíteni. Ugyanez vonatkozik az ügyes kezű ezermesterekre is, akik félig-meddig profiknak számítanak, így teljesen jogos a kizárásuk a nemes versengésből.

Az igazi barkácsolók, ha komolyan veszik hivatásokat, szezonban, azaz a hétvégéken gyakran kötnek ki valamelyik kórház sürgősségi osztályán. Az elhivatottabbak egy baleseti osztályon vállalják tettük következményeit. Összetörve, átfúrva, csonkolva, mozgásképtelenné téve, repeszdarabokkal tarkítva, rejtélyes fagyási, illetve égési sérülésekkel, néhány esetben brutális mérgezéssel.

A témával kapcsolatban mindenképpen célszerű az alkalmi víz-, gáz-, villanyszerelőket, majdnem-kőműveseket kategóriákba sorolni.

Az önkéntes barkácsolók csakis saját magukat tehetik felelőssé a bekövetkező károkért, kínszenvedésekért, ipari katasztrófákért. Mögöttük általában nem áll felbujtó, illetve munkavezető. A „Talán inkább hívjunk valakit! Emlékszel, a múltkor is mi történt, papa.” kijelentés nem tántorítja el őket szándékaiktól, sőt, az esetek többségében buzgó cselekvésre sarkallja őket. Sokszor az utolsó csepp vérükig küzdenek.

A kényszerbarkácsolók mögött mindig ott áll valaki, aki folyamatosan hergeli őket. Halogatásos technikával egy ideig el tudják ódázni a bajt, de az erőteljes Napfolt-tevékenységekre és a vadludak vonulására nem lehet a végtelenségig hivatkozni. Előbb-utóbb feladják a sumákolást és megpróbálják a maximumot kihozni magukból. Általában gyenge jellemek. Az első komolyabb akadálynál bepánikolnak és megpróbálnak kihátrálni a küzdelemből. A tapasztalt instruktorok azonban nem engedélyeznek számukra visszavonulást, kíméletlenül ott tartják őket az első vonalban.

Mik azok a veszélyek, amelyekről a gyanútlan barkácsolók nem tudnak?

Nagyjából minden, ami a munkálatok során körbeveszi őket. Sokszor a fizika törvényeit próbálják egy kis házi furfanggal kijátszani. A magasságok leküzdéséhez szinte minden elérhető tárgyat képesek egymásra halmozni. Félelmetes tákolmányokra küzdik fel magukat, amelyek már az első pillanatban előrevetítik a szomorú végkifejletet. Egyes esetekben ezen konyhai alpinisták a csúcshódításra olyan eszközöket is magukkal visznek, amelyek forognak, fúrnak, esetleg vágnak. És valóban. Forognak, fúrnak, vágnak, akár zuhanás közben is. Egy kellő szögben becsapódó vízmérték is képes eszméletvesztést, esetleg átmeneti látáskiesést okozni.

Egy szerelő az adott problémát általában néhány eszköz segítségével megoldja. Barkácsoláshoz ennyi közel sem elegendő. A mutatványhoz minden elérhető szerszámra és néhány konyhai eszközre is szükség van, mivel a komoly barkácsolás megköveteli az improvizációt és a haladéktalan katasztrófaelhárítást. A harcosok sokszor az ismeretlennel veszik fel a harcot, az ellenfél pedig kíméletlen.

Rendkívül veszélyes helyzetet teremthet, ha a gyanútlan mester szembetalálja magát egy „Ez itt meg mi?”-vel. Mint egy tűzszerésznek, döntenie kell arról, vajon milyen színű drótot vágjon el, mit nem tart egy adott csavar, illetve természetes-e ezen a tájékon a gomolygó, fekete füst.

A legtöbb esetben a barkácsolók fegyverzete erősen hiányos, mivel a háztartások egyre bonyolultabbá váltak. A klasszikus, kalapács, csavarhúzó, kombinált-fogó szentháromság ma már nem elegendő a Sátán elleni küzdelemhez. A barkácsáruházak ontják magukból a multifunkciós eszközöket, amelyek elvileg mindenre jók. Ez azonban kétélű fegyver, mivel rögtön felmerülhet a jogos kérdés, hogy akkor most mégis mire is valók. Pompás, hogy kettőt is kapni egy árából, meg mellé adják ezt a kis valamit is, de ez a terepen, éles bevetés közben nem sok vigaszt nyújt.

A barkácsolás iszonyatos mértékben megnöveli az anyagszükségletet. Ami egy szakembernek csupán apró pöttyintés, az a barkácsolónak szívós munka. A ragacsos anyagok kegyetlen dolgokra képesek, ha valahová gyanútlanul be akarják őket kényszeríteni. Ha egy csavar leesik, az az estek többségében azonnal dimenziót vált és valahol a keresztes háborúkban bukkan fel. A vágás megfordíthatatlan folyamat, amire érdemes időben felkészülni és gondoskodni a többszöri utánpótlásról.

Természetesen akadnak szerencsés kimenetelű kalandok is, amelyeknek során a kitartó küzdelem elnyeri méltó jutalmát. A túlzott elbizakodottság azonban néha keserű csalódáshoz vezethet. Az így már majdnem jó magában rejtheti a teljesen rossz opciót is. Nem árt az egészséges bizalmatlanság, a kellő óvatosság. Az elvégzett munka feletti büszkeséget célszerű megelőznie egy titkos tesztsorozatnak. Érdemes feltűnés nélkül megpiszkálni, ránehezedni, vízzel elárasztani, megkopogtatni az adott objektumot. Bizonytalan eredmény esetén rendkívül hasznos kikérni egy hozzáértő szakember véleményét. Ezzel az illető minden felelősséget magára vállal.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemgogol.blog.hu/api/trackback/id/tr5212665617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása