Minden, ami van, meg olyasmik is, amik nincsenek

NemGogol

NemGogol

A fotós és áldozata is pénzbírságot kapott Romániában – a tettes viszont feljelenthető itthon is

Eszes Beáta írása

2017. július 29. - Toadwart66

borbath_aron_gif.gif

Borbáth Áron, az Orbánt kifütyülő nőt földre rántó fotós a törvények alapján Magyarországon is feljelenthető bántalmazásért.

Megdöbbentő ítélet született Romániában: Andreát, aki mintegy három másodpercig kifütyülte Orbánt Tusványoson, 500 lejre, mintegy 35.000 Ft pénzbírságra ítélte a romániai csendőrség közrend megzavarása miatt.

Borbáth Áron, esküvői fotós, Andrea bántalmazója, aki a nőt a hajánál fogva a földre rántotta, ugyanennyi pénzbírságot kapott. Az esetig a csíkszeredai Magyar Konzulátusnak is dolgozott a fotós, akinek a felesége a konzulátus sajtófelelőse, ám a férfival megszünteti a konzulátus a munkakapcsolatot, ahogy erről a kormány több tagja nyilatkozott.

A román hatóság egyenlőség jelet tett egy bántalmazó férfi és áldozata közt

A román hatóság szemében kritikai hangot adni, demonstrálni politikussal szemben az egyenértékű egy tettleg fellépéssel, ugyanakkora vétek, mint az, aki politikai véleménye miatt bántalmaz valakit.

A jövőben bántalmazó férjek akár megússzák pénzbüntetéssel, míg a verésre adott indok alapján büntethető lesz az áldozat is: a nem bekészített hideg sör és a monokli a szem alatt egyformán súlyos vétek lesz a román hatóság szemében.

Andrea korábban azt jelezte, nem tesz feljelentést támadója ellen, és mivel a nő sérülése a hírek alapján valószínűleg 8 napon belül gyógyulóak – bár kétséges, hogy egy ilyen durván, a hátára zuhanás után milyen borda- és belső szervi sérülései lehetnek, a nő reakciójából ítélve még orvoshoz sem ment el – így ismereteim szerint ilyen esetben csak az áldozat tehet büntetőfeljelentést. Kórházi látlelet és 8 napon túl gyógyuló sérülés esetén még egy kórház is hivatalból meg kell, hogy tegye a feljelentést akár ismeretlen tettes ellen is. Ez még pótolható most is: esetleges bordarepedés és belső szervi sérülés nem múlik el pár nap alatt. Andrea kezét durván hátracsavaró és felfeszítő biztonsági őr is okozhatott ízületi sérülést, ahogy erre volt már példa egy tüntető nő és ellene fellépő rendész esetét ismerve.

Az intézkedés és ítélet gyorsaságát nézve Borbáth Áron ellen vélhetően a román hatóság által kezdeményezett szabálysértési eljárás indult egy tömegrendezvényen tanúsított magatartása miatt, ahol a tömegben másokra is veszélyes magatartását büntethették, Andrea mint áldozat nevében viszont nem járhatott el a fotóssal szemben a román csendőrség.

Ám Andreának saját jogköréből fakadó joga, hogy mint a bántalmazás áldozata jogorvoslattal éljen, és feljelentse támadóját, függetlenül attól, az hol történt.

A helyszíni és indítékbeli körülmények csak súlyosbítóak a tettlegességre nézve, ugyanis a nőt szabad véleménynyilvánításában akadályozta meg a brutális támadás, és a támadás bevallott indoka is az volt, hogy a nő véleményét ne fejezhesse ki.

Borbáth Áron saját fotós weboldala és lakóvárosa információs oldalának tanúsága alapján rendelkezett vagy rendelkezik tartós magyarországi lakóhellyel, így nagy valószínűség alapján magyar állampolgársággal is.

Borbáth Áron feljelenthető mint magyar állampolgár, akkor is, ha külföldön követett el bűncselekményt.

A területi joghatóság kiterjed külföldön elkövetett tettre is, amennyiben a magyar állampolgár által elkövetett tett bűncselekménynek számít Magyarországon.

Kedves Andrea! Igazságot szerettél volna tenni politikai véleményed kapcsán, ezért akartad kerülni a tettlegességért feljelentést. Úgy gondoltad, hogy a bántalmazásod eltereli a figyelmet arról, hogy mi a politikai véleményed. Ezzel szemben épp a véleményed kifejezése miatt bántalmaztak.

A romániai pénzbírság viszont megmutatta, hogy a véleményedet nemhogy nem fejtheted ki, de az büntetendő, az annyit ér, mintha megvertél volna valakit. A véleményed annyit ér a szemükben, hogy azért cserébe megüthetnek, egyenlő súlyú a kettő. Az egyenlő bírság azt mondta ki, hogy jogosan ütöttek meg, csak megzavartátok mindketten az eseményt. Borbáth Áron, ha követ téged hazáig, a román csendőrség szerint büntetlenül meg is taposhatott volna, a lényeg, hogy Orbánt és híveit ne zavarjátok ezzel.

Sok nő és jogkövető állampolgár nevében biztatlak újra: kérlek, jelentsd fel Borbáth Áront.

A kapcsolaton belüli erőszak áldozataival szemben Téged nem terhel fenyegetettség, nem jár a feljelentés számodra egzisztenciális veszéllyel, nem zsarol a bántalmazód gyermekeddel. Egy családban vagy kapcsolatban bántalmazott nő az őt sorozatosan megélt traumái mellett a fent említett hatásokkal is küzd, de azok, akik eljutnak a bíróságig, ők felszabadító erőként élik meg, hogy végre igazságot szolgáltatnak. Ezt olyanok is elmondják, akiknek testét visszafordíthatatlan károsodás érte, és hosszas bizonyítási procedúrán vesznek részt. A bizonyítási eljárás esetedben egyértelmű, videóval igazolható, a tettes is elismerte, hogy ő volt.

Hiába kért bocsánatot a tettes, Borbáth azt mondta, „nem így kellett volna fellépnie”. Álláspontja alapján tehát mindenképp fel kellett volna lépnie egy véleményformálóval szemben, egy nővel szemben. Fellépni azt jelenti, hogy ő több jogkörrel rendelkezik, mint Te. Fellépni hatóság léphet fel. Borbáth azt fejezte ki, hogy joga van elnémítani Téged, ha nem úgy, hogy a hajadnál fogva leránt, akkor valahogy másképp, de el kell, hogy hallgattasson Téged, mert erre jogot formált szerinte.

A romániai hatóság azt fejezte ki a köztetek egyenlő bírságával, hogy bárhogy fel is léphetett volna, amely fellépés Borbáth megítélése szerint arányos azzal, amit gondol a véleményedről.

Igazságot csak Te tudsz szolgáltatni, ha a feljelentést követően bíróság előtt elmondod, és a bírósággal kimondatod, hogy semmilyen joga nincs senkinek Téged bántalmazni, semmilyen indokkal, és bármi is egy politikai szereplőről a véleményed, azt elmondhatod. Külön-külön is igaz, de az, hogy azért bántalmaznak, mert véleményed van, az sokkal súlyosabb bűntett.

Nagyon sokan kérünk, biztatunk és támogatunk: jelentsd fel a bántalmazódat itt, Magyarországon, magyar joghatóság előtt.

Előző írásomban leírtam, ez miért lenne fontos.

A gyalázatos romániai ítélettel viszont ez már megkerülhetetlen sokunk véleménye alapján. Amennyiben szükséged van rá, segítünk ügyvéddel, gyűjtést rendezünk a felmerülő költségeidre, a bíróságon jelenlétünkkel támogatunk Téged. Kérlek, hagyj üzenetet a NemGogol blog facebook-oldalán.

(Fotó: RTL/youtube)

A bejegyzés trackback címe:

https://nemgogol.blog.hu/api/trackback/id/tr5512699937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

consul 2017.07.30. 16:31:43

Semmi értelme feljelentést tenni. 30 nap után megszüntetik az eljárást: a tettes nem lelhető fel.
Szerintem a csaj inkább örül, hogy nem esett nagyobb baja. Meggondolatlanul cselekedett.
Fontos azzal tisztában lenni, hogy valójában csak annyi jogod van, amennyit a környezeted megenged neked!

Janossz 2017.07.30. 16:56:10

@consul: Fontos azzal tisztában lenni, hogy valójában csak annyi jogod van, amennyit a TÖRVÉNY megenged neked!

Orbán Hazaáruló Viktor 2017.07.30. 16:56:16

Romániaban 35 ezerért bárkit a földre lehet rántani a hajánál fogva? És még az áldozatot is megbüntetik? Beteg egy ország. Valszeg ha a bíró anyja, felesége, lánya járt volna igy, akkor letöltendőt ítél. A nőnek végig kéne vinnie a pert. Ne mondják már, hogy nem lehetne megtalálni ezt a görényt.

Orbán Hazaáruló Viktor 2017.07.30. 16:58:22

@consul: Hogy ejtenék 30 nap után, amikor a tettes személyazonossága is ismert? Ez alapján bárki megúszhatná a bűncselekményt, ha 30 napig nem kapják el.

eßemfaßom meg áll 2017.07.30. 17:07:33

"de az, hogy azért bántalmaznak, mert véleményed van, az sokkal súlyosabb bűntett."

Régi szép európai értelemben demokratikus idők amikor a véleménnyilvánítót a hatóság sün alakzatban eltávolította

eßemfaßom meg áll 2017.07.30. 17:17:51

"Nagyon sokan kérünk, biztatunk és támogatunk: jelentsd fel a bántalmazódat itt, Magyarországon, magyar joghatóság előtt."

Jelentsétek fel ti Sokan kérés, biztatás és támogatás helyett.

consul 2017.07.30. 17:25:23

@Janossz: Elméletben. A valóság ennél sokkal kevesebb.

Janossz 2017.07.30. 17:44:22

@consul: A jog ennél sokkal több. Nem relativizálható.
A 4211-es Italboltban, a Fradi B Középben, és FIDESZ-gyűlésen is ugyanaz.
Különben tudtommal történt feljelentés, a magyar igazságszolgáltatás nem látszik rámozdulni a dologra.
Pedig jó okkal feltételezhető, hogy az estben szereplő mindkét fél magyar állampolgár (is).
És az nem csak jogosultságokkal, kötelezettséggel, felelősséggel is jár.

consul 2017.07.30. 17:52:15

@Janossz: Nem a joga, hanem az egyén lehetősége relatív. Fontos ezt észben tartani a hosszú élet érdekében. A forradalmárok hamar halnak...

Janossz 2017.07.30. 18:34:24

@consul: És ezzel meg is magyaráztad a dolgot. Részedről.
Én meg azt mondom, hogy az ilyen Áronkákat azért is kellene némiképp törvényesen megmogyorózgatni kicsit, mert ha egy nyilvános rendezvényen bálványa megsértése ilyen indulatot/cselekedetet váltott ki az eszemadtából, hát nem sok jót jósolok a konzulátusi szuperkecmec sajtóizés öregecskedő feleségének, ha egyszer el találja sózni a paszulyt.

2017.07.30. 18:50:45

@Orbán Hazaáruló Viktor: Romániával semmi baj nincs. Nem akartak a szükségesnél jobban beleavatkozni egy magyar belpolitikai ügybe és mivel náluk mindkét cselekményt bünteti a törvényt, hát büntettek.

Példát lehetne róluk venni. Ott is csak a szélsőséges nacionlaista csőcselékkel van baj, mint Magyarországon, csak éppen nálunk ez a szélsőséges nacionalista csőcselék van hatalmon.

igazi hős 2017.07.30. 19:03:24

@Ylim: "Példát lehetne róluk venni." Pont fordítva, mi vettük a példát róluk. Lásd '90-es zsil völgyi bányászokat. Viktor minden aljasságot eltanul, akár Gyurcsánytól, akár Putyintól, akár a román kollégától. És még jobban is csinálja. Na jó, Putyint nem tudja felülmúlni, de igyekszik méltó lenni hozzá.

Duplaxiii 2017.07.30. 20:28:18

De miért menti fel a posztoló a csajt? Miért van ez az egyoldalú megítélés?
A csaj is direkt ment rendbontani! Politikai célú provokálás volt a lényeg! A pali meg tahó, mert egy nőt nem bántunk. Nem azért mert nő, hanem mert akkor lezüllünk a szintjére.
A dolog lecsengett, nem kell még habozni a fekáliát.

6.Lenin 2017.07.30. 20:35:48

A székely Zsandark!

Nem tett feljelentést, mert , ha szakértőt is bevonnak a "lerántás" elemzésére ő is meghallotta volna, hogy Zsandark szól a pacáknak: vigyázz.
Annyira látszik az egészen az előre tervezett véletlen akció, hogy szinte ordít a felvételről.
Ezen rugózni nagyon szánalmas.
A tv-be bekerült Zsandark és ez volt a lényeg. Néhány perc hírnév. Kipipálva.

Janossz 2017.07.30. 20:47:27

@6.Lenin:
"Gulyást végül a bíróság bűnösnek mondták ki társtettesként elkövetett garázdaság és rongálás bűntettében, a próbára bocsátását megszüntették, korábbi ítéletét beleszámítva, halmazati büntetésül 300 óra fizikai munkakörben teljesítendő közérdekű munkára ítéli. Ha nem végzi el, fogházban kell letöltenie. 12 órát teljesítettnek tekintenek az őrizet miatt."
"A vádlottak erőszakosak voltak, nem kell a bíróság szerint az, hogy kárt szenvedjen pl. az épület, a festékkel dobálás így is dolog elleni erőszak."

Ez egy szimpla ételfestékkel elkövetett épület elleni támadás volt.
Ócska troll, nem az a kategória, mint a fizikai erőszak!!

6.Lenin 2017.07.30. 20:55:31

@Janossz:

"a próbára bocsátását megszüntették, korábbi ítéletét beleszámítva, halmazati büntetésül 300 óra fizikai munkakörben"

A pacák hivatásos provokátor. Ehhez (se) ért. Visszaeső.
Rossz példa.

Máshol talán jobban is rácseszhetett volna Zsandark.

Mellesleg teljesen értelmetlen volt amit csinált, hiszen aki ellen irányult, az nem is tudhatott akkor róla, hiszen távol volt az esemény "megtervezve"
Pitiáner, amatőr módon megtervezett provokáció volt. A rencer stabilabb azóta.
Szánalmas kísérlet , de mire is?

6.Lenin 2017.07.30. 21:02:49

@Janossz:

Itt 1 sokkal jobb példa a demokratikus megoldásra:

www.youtube.com/watch?v=mWF39UBcx1E

Janossz 2017.07.30. 21:06:50

@6.Lenin: A rencer köszöni, jól van. Még egy ideig.
Ilyen figurák alkotják, mint ez is itt, meg a kedves felesége. (minek is kell egy szomszéd ország konzulátusán "sajtós"?) Beszélni, vagy írni-olvasni esik nehezére az ott dolgozóknak?
Ilyenek, akik a Nagy Vezér szónoklatát megzavarót azonnal, magukat valami hatóságnak képzelve, a környezet szimpátiáját bírva afféle ÖNKÉNTES RENDŐRként kezdi el fenyíteni.
Ismerős, Iljics? Voltál te is olyan? Vagy apád, legalább.
Na, ha ezekből jön a rencered stabilitása, futóhomokra építettek várat.

6.Lenin 2017.07.30. 21:16:20

@Janossz:

Megnézted a fenti videót?
Igazi demokraták vernek demokratát.
Nem aranyos?

Még 1x, az 1 előre megtervezett provokáció volt.
Ahogy a csajszi keresi az igazán ütős pozíciót, meg az egész. Egy szakértőnek nem lett volna nagy szellemi kihívás észrevenni. Pont ott voltak a fotósok is. Szánalmas.

Nem azt mondom, hogy nem volt esetleg joga tiltakozni, de ne ilyen amatőr módon. Nevetségessé tette az egészet. szerintem többen is Fidesz hívők lettek ott akkor, mint ahányan előtte voltak. az ilyen események a legtöbb esetben pontosan ellenkező hatást váltanak ki.
Ezért is soxor felmerülhet a gyanú, hogy pont a "sértett" fél rendelésére szerveznek ilyen akciókat.

Janossz 2017.07.30. 21:33:40

@6.Lenin: Elég valóságszagú, hogy egy efféle "provokációt" a rendszer jól fizetett külhoni alkalmazottjának férje, aki mellesleg egyfolytában kapja a kormányzati-párt megbízásokat hajt végre. Te így látod?
Egy egész egyszerű szimpla garázdaság volt, egy talán pálinkától túlfűtött, a rendszer iránti rajongását/hűségét tettekkel kifejezni kívánó primitív baromtól.
Ennyi, nem több, nem kevesebb. És az igazságszolgáltatás nem kíván foglalkozni az üggyel.
Aminek akár lehet olyan üzenete is: ellenzékit verni szabad. Ez szomorú a történetben.

EGY a megingathatatlan HÁROM millióból 2017.07.30. 21:45:28

"Andrea bántalmazója, aki a nőt a hajánál fogva a földre rántotta, ugyanennyi pénzbírságot kapott"

Szegeny csajt annyira bantalmaztak, hogy kenytelen volt utanna meg NEGYEDSZERRE (4) is visszamenni, botranyozni. NEGYEDSZERRE epp a Bayer Zsoltit talalta meg akinek a fel meterrol a kepebe sipolt.
Hat szegenyt jol elnyomtak, ezek a naci fideszesek, egy ora alatt csak NEGYSZER tudott botranyt okozni.

EGY a megingathatatlan HÁROM millióból 2017.07.30. 21:46:44

"Andrea bántalmazója, aki a nőt a hajánál fogva a földre rántotta, ugyanennyi pénzbírságot kapott"

Szegeny csajt annyira bantalmaztak, hogy kenytelen volt utanna meg NEGYEDSZERRE (4) is visszamenni, botranyozni. NEGYEDSZERRE epp a Bayer Zsoltit talalta meg akinek a fel meterrol a kepebe sipolt.
Hat szegenyt jol elnyomtak, ezek a naci fideszesek, egy ora alatt csak NEGYSZER tudott botranyt okozni.

Magyarország Europa jövője. 2017.07.30. 22:00:00

" Kórházi látlelet és 8 napon túl gyógyuló sérülés esetén még egy kórház is hivatalból meg kell, hogy tegye a feljelentést akár ismeretlen tettes ellen is. "

"Andrea kezét durván hátracsavaró és felfeszítő biztonsági őr is okozhatott ízületi sérülést, ahogy erre volt már példa egy tüntető nő és ellene fellépő rendész esetét ismerve."

Erdekes, de nem emlekszem, hogy 2006-ban lett volna akar csak egyetlen blog is, aki azt boncolgatta volna, hogy az embereket megvakito, kezeket labakat toro, csonkolo, megbilincselt,vedekezeskeptelen, magatehetetlen embereket felholtra rugdoso liberalisok okoztak e 8 napon tul gyogyulo seruleseket a tuntetoknek.
Valamiert akkoriban nem voltak erre ennyire erzekenyek a liberalisok.
Arra viszont emlekszem, hogy akkori belugyminiszter Kunce Gabor annyit valaszolt ezekre kegyetlenkedesekre, hogy : "MINEK MENTEK ODA ?"

Magyarország Europa jövője. 2017.07.30. 22:17:50

Azert az nagyon pozitiv, hogy mostanra a liberalisok sokat fejlodtek, mert bizony 2004 -ben meg,
a >>>> 23 MILLIO ROMANOZO <<< kampanyuk alatt, korantsem voltak ilyen erzekenyek a hatarontuli magyarok sorsa elete irant. Most pedig egyetlen romaniai magyar no jogaiert aggodik az egesz balliberalis tabor. Ez oriasi fejlodes.

BéLóg 2017.07.30. 23:49:08

De hát még a lerántó is a "buli" része volt, ez volt a feladata, ahogy más is írta, egyeztettek is. Sőt, az előre értesített LNZkisajtó ugyanúgy.

incognito ergo sum 2017.07.31. 01:05:28

Nem a bántalmazó és áldozata között tett egyenlőséget a hatóság.

Romániában a törvények szerint büntetendő, ha egy tüntetésen valaki a résztvevők számára hallhatóan fogalmazza meg az ellenvéleményét. Tényleg. Elég régi törvény, de már 1990 utáni, és valahogy átsiklottak fölötte az uniós csatlakozási tárgyalások és jogharmonizáció soránt.

incognito ergo sum 2017.07.31. 01:06:40

@Janossz:

Trollokkal nem érdemes szóba állni.

Laci A Lakli 2017.07.31. 02:00:25

Ez a poszt miről is szól?
Tehát a poszt logikája szerint már a román rendszer is behódolt Vityának. Tehát a FIDESZ már a román hatóságokat is erősen befolyásolja. Pont annak az országnak ahol ezt a legkevésbé várnánk... Erre a posztoló arra buzdít minket, hogy akkor tegyünk itthon feljelentés, ahol egyébként totális Viktor diktatúra van úgy egyébként, mert akkor sikereket érhetünk el a magyar igazságszolgáltatási rendszer Viktor égisze alatt?
Ahogy Besenyő Pista bácsi mondaná:
Noooooooooooooormális???

Important roll 2017.07.31. 07:07:38

@consul: Én másnak nevezném, mint meggondolatlannak. Aki kicsit is járatos a hazai közhangulatban és az átlag Orbán-hívők természetében, az tudhatja, hogy egy ilyen akcióval nem egy, hanem egy egész erdőnyi kimerevített lófaszba rohan bele. Egy erdőnyi primitív, agresszív lófaszba. Tudta, mi vár rá.
A szabad véleménynyilvánításhoz mindenkinek van joga, bátorsága már nem biztos. Neki mindkettőből jutott.

BéLóg 2017.07.31. 07:08:30

@Laci A Lakli: Hát ez nagyon tetszett. Terjeszteni fogom!

Orbán Hazaáruló Viktor 2017.07.31. 08:40:31

@Magyarország Europa jövője.: Viktorod a Magyarországon élő Magyarok nagy részét is leszarja vagy ellenségnek tekinti. Az erdélyi magyarokat pedig kilóra megveszik. Neki az a magyar, aki rászavaz. Az az erdélyi, aki nem rá szavaz, az román lesz, az a magyarországi magyar, aki nem rá szavaz pedig hazaáruló.
Szerintem még annak a 20 ezer migránsnak is megadja a szavazati jogot, aki fizetett nekik hogy letelepedhessenek.

maxval a mélyelemző birca · http://bircahang.org 2017.07.31. 09:24:56

Egyes, Esztelen, ülj le!

Ezt a provokációt csúnyán elbukták Sorosék, most már késő gágogni...

zolia 2017.07.31. 09:50:28

Már vártam, mikor jelenik meg birka, hogy mélyelemezzen...
Soros küldte oda provokálni a nőt, hogy fütyüljön. Ja nem, a fotóst, hogy a földre rántsa a hajánál fogva. Ja nem, a...

D.Leery 2017.07.31. 20:18:36

Nagy kár, bizony, hogy nem tört egy borda sem, sem semmi belső sérülés nem keletkezett, ami nyolc napon túl... és a nő szerint nem is verték meg, de még a hajhúzás sem fájt, mert nem szálanként húzták meg neki hátulról. Pedig ugye milyen jól jönne most pár kiütött fog... Sajna, nincs. Mi is a téma? Jah, hogy jogi és anyagi támogatás. Igen, arra szüksége lesz, ha még sokáig hajtja esztelenül valós vagy képzelt panaszait mindannyiunk szórakoztatására. Érik pár becsületsértési, hitelrontó, rágalmazási per, ami sokba fog fájni. És ott van még a hivatalból indított rendőrségi kivizsgálás, amiben olyan fogalmakkal dolgoznak mint: felbújtás, közrend megsértése, csendzavarás, többrendbeli, stb.
Szóval, fogjunk össze, na.
süti beállítások módosítása