Minden, ami van, meg olyasmik is, amik nincsenek

NemGogol

Itt verték agyon a kutyát: Siófok, PIKNIK Wellness, Konferencia Hotel

2019. július 20. - Jogálom 2.0

screenshot_2019-07-20_piknik_wellness_hotel_apartman_udulofalu_balaton_siofok.png

 

A törvényellenes, adott esetben kegyetlen magatartással bevételt remélő szolgáltatások leleplező gyakorlatát szeretném meghonosítani. UPDATE: A tulajdonos cégbíróságilag nyilvános neve és üzleti weboldalán a vállalkozás által megosztott arcképe is bekerült a cikkbe.

A Poncius Pilátusz megmondja facebook-oldal közzétette, majd azóta a szálláshelyet telefonon felhívtam, és válaszával beismerte a portaszolgálat, hogy a kutyát agyonverő siófoki szálláshely neve és címe:

PIKNIK Wellnes, Konferencia Hotel és Étterem
8600 Siófok, Honvéd u 73.
Telefon: 84/ 322-322

UPDATE: Információk alapján a tulajdonos - Kiss Tibor, Siófok-Balatonkiliti - több szálláshelyet is jegyez a balatoni térségben, a bűntett helyszínét adó hotel 4 EU-s pályázatot nyert el. A PIKNIKről pedig évek óta olyan visszajelzések jelennek meg, hogy rettentően elhanyagolt és koszos, goromba a kiszolgálás. Semmiféle turisztikai érdekvédelem sincs ma Magyarországon, ez köszönhető a nyilvánosságot kerülő magyar gyakorlatnak, miközben fekete listákat kellene közzétenni. A tulajdonos cég és ügyvezetőinek adatai törvényileg kötelezően nyilvános Magyarországon. A Kiss Tibor tulajdonolta siófoki PIKNIK-kel azonos telefonszámon érhető el a balatonföldvári Hotel Kiss Family.

inkedscreenshot_2019-07-21_piknik_kronika_pdf_li.jpg

Kép: PIKNIK KRÓNIKA, a siófoki Kiss Tibor és családja online nyilvános üzleti híradója
(http://www.piknik.hu/pdf/piknik_kronika.pdf )

Arról, hogy a fogyasztóvédelmi törvény nem csupán lehetővé, de kötelezővé is teszi, hogy egy kereskedelmi szolgáltatóról minden, a fogyasztót érintő információ nyilvános legyen, arról a balatonboglári kukkoló szálláshely leleplezéséről szóló, két telefonhívással felkutatható információkat közlő írásomban foglalkoztam.

Ahogy a balatonboglári webkamerás panziós, most a kutyát agyonverő siófoki hoteltulajdonos esetében is kör e-mailt írok a szállásközvetítő weboldalak központjaiba, hogy értékeljék át a Piknik Wellness Siófokkal a szerződésüket. Balatonboglár esetén az egyik szállásközvetítő vissza is írt, hogy levették az oldalukról a bekamerázott szálláshelyet.

Az állatkínzás és állat leölése bűncselekmény

Büntető Törvénykönyv (BTK) 244. §

(1) Aki

a) gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben indokolatlanul olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza,
b) gerinces állatát vagy veszélyes állatát elűzi, elhagyja vagy kiteszi,
vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő

(2) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha az állatkínzás
a) az állatnak különös szenvedést okoz, vagy
b) több állat maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza

A PIKNIK Wellnes Siófok tulajdonosa vascsővel verte agyon a kutyát, egyidejűleg a kutya gazdájára rátámadva.

A fenyegetés bűncselekmény

A tulajdonos vascsővel kutyájára és gazdájára támadt rá, a vitának előzménye volt, felkészült rá.  Újabb BTK- minősítéseket sorolok, amelyek az alap törvényi passzust súlyosbítják: előre eltervezte, felfegyverkezve követte el, tette alkalmas emberek számára is az életveszély okozására és a félelemkeltésre.

Btk. 222 § - Zaklatás

(2) Aki félelemkeltés céljából
b) azt a látszatot kelti, hogy más életét, testi épségét vagy egészségét sértő vagy közvetlenül veszélyeztető esemény következik be, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A hírek alapján a hoteltulajdonos a kutya tulajdonosát is bántalmazta, ha feljelenti, és igazolja sérüléseit, a tettes ellen a különösen aljas indokból, felfegyverkezve elkövetett testi sértés vádja is megáll, Btk. 164. §.

Most is mindenkit arra biztatok, fogyasztói véleményét közölje a siófoki szállásadóval, akár helyben, a fogyasztóvédelmi törvény értelmében vendégek számára ennek szóbeli illetve írásos formáját biztosítani kell. A fogyasztóvédelmi törvény értelmében a fogyasztó jogainak sérülésére, biztonságának veszélyeztetése esetén a szolgáltató helyén jól láthatóan erről írásban tájékoztatni kell a közönséget, amennyiben a veszélyeztetés továbbra is fennáll, köteles a hatóság be is zárni azt, mivel itt a fogyasztói termék maga a szálláshely.

A rendőrség feladata pedig az, hogy amennyiben egy kereskedelmi szálláshely a vendégekre irányuló bűncselekmény keretében működik, a testi épségük veszélyben van, azonnali hatállyal bezárja azt, miután bűncselekmény vádjával büntetőeljárást kezdeményez a tulajdonos tettes ellen.

Eszes Beáta

Fotók: piknik.hu

Pesti Srácok nem, a holokamuzó, cigányverő Jobbik igen

Az "ellenzéki" Jobbik mítosza

koszeghy_agoston_jobbik.jpg

A Momentum Mozgalom és az LMP egy holokamuzó debreceni Jobbik-testületben találta meg ideális jelöltjét Magyarország második legnépesebb, egyben egyetemi városa élére, ugyanakkor feljelentést tesz gyűlöletbeszéd vádban a Pesti Srácok írása miatt.

A Momentum több, mint kétszer annyi szavazatot ért el Debrecenben a 2019. májusi EP-választáson, mint a Jobbik, akik a küszöbértéket is alig súrolták, mégsincs saját jelöltje a lila pártnak, és önként engedik át a Fidesz-bázis Debrecent.

Kácsor Zsolt 2014-ben, az akkor még létező Népszabadság hasábjain nem tudta bocsánatkérésre bírni a Jobbik debreceni elnökét, Kőszeghy Csanád Ábelt a párttársa, Ágoston Tibor holokamuzásáért . A szervezeti elnök stílusa népirtás témakörben a keretes headline-ban átlinkelt cikkben csodálható meg. A Momentum őt indítja 2019 őszén Debrecen polgármesteri székéért. Süt ebből a budapesti párttagok lenézése: nesztek, nektek jó lesz ez is.
Kőszeghy jobbikos pályafutását a holokamuzó Ágoston polgármesterjelöltsége alatt kezdte Debrecenben 2010-ben. (Ld. címlapképet, a párt 2010-es debreceni önkormányzati választási plakátját.)

A Jobbik a Fidesszel együtt végigszavazta az első ciklust, a parlamentáris demokrácia lebontásában segédkezet nyújtva, a Fidesz bebetonozását elősegítve, nem mellesleg Paks2 orosz bővítésére is igent mondtak. Talán ekkor szeretett bele a "zöldpárt" LMP végérvényesen, őket elsőként szövetségesüknek javasolva... Egyúttal a Jobbik sokéves uszító retorikája ágyazott meg a Fidesz  Soros- és menekültellenes-kampányának, amellyel szemben immár 9 éve képtelen alternatívát felmutatni az ellenzék azon túl, hogy hol a második legnagyobb, hol az immár haldokló Jobbikot teszik meg szövetségesükké.

A gyűlöletbeszédet kampány- és törvényhozási szintre a Jobbik emelte

A Momentum úgy ítéli meg, a Pesti Srácok szoknyakukkoló szerzője, Pilhál Tamás túlment egy határon, amikor azt írta a Fidesz bizottsági jelöléseit nem megszavazó pártokról, hogy ők nem magyarok, ezért gyűlöletbeszédért feljelentik a szerzőt:

"Kezeljük őket úgy, ahogyan ők minket: ellenségként. S ennek megfelelően viszonyuljunk hozzájuk. Bármilyen eszköz megengedett a védekezéshez."

A Jobbik uszító retorikája, ha nem is mindenkinek már a pártelnök, Vona Gábor által alapította Magyar Gárda 2007-es alakulása idejéből, de legkésőbb a Jobbik - a Momentumhoz hasonlóan a berobbanásukat jelentő - 2009-es EP-kampányuk óta ismert. A 10 évvel ezelőtti EP-választás idején Fekete-Győr András 19, Cseh Katalin 21, Donáth Anna 22 éves volt, valószínűleg egyetemi vizsgáikkal törődtek a haza megmentése helyett. Kerpel-Fronius Gábor viszont akkor már a 43. évében volt, aki személyes tetemrehívásnak éli meg  - a gimnazista Nagy Blanka tüntetési szónok által könnyedén leszerelt - prostisrác Pilhált és írását. KFG állítása szerint mindig is a polgári értékrend híve, a közéletet aggódva figyelő polgár volt. Memóriája ezek szerint akadozik.

A Pesti Srácok szerzőjének, Pilhál véleményét már 2009-ben hasonlóan, de 2012-ben pontosan ugyanúgy fogalmazta meg a Jobbik:

"Pofozózsáknak tekinti az Európai Unió hazánkat. A múlt héten az Európai Parlament elmarasztaló határozatot fogadott el Magyarországgal szemben.(...) Nem leszünk gyarmat! A magyar miniszterelnök azonban hívei kérésével szemben meghajol Brüsszel akarata előtt, hogy a gyarmat helytartója maradhasson." - szól a Barikád, a Jobbik pártlapja.

A Barikád akkori címoldalán a Jobbik debreceni pártszervezetéhez hasonlóan holokausztot tagadnak: a lenti címmel harangoznak be egy könyvet, amelyben a szerző mítosznak nevezi a holokausztot:

torkig_vagyok_barikad.jpg

KÉP: A Barikád egy holokausztot mítosznak nevező könyvet reklámoz a pártlap 2012. februári számában

A Brüsszellel szembeni harcot jóval a Fidesz és holdudvar sajtója előtt Vona Gábor és a Jobbik nyitotta meg, amikor az EU-ból kilépéssel kampányolt, Brüsszellel szemben megfogalmazott magyarsággal érvelve. Perverz szokás: Morvai Krisztina EP-képviselői fizetéssel, EU-ellenes sikoltozásaira még sokan emlékszünk.

A Jobbik hivatalos, 2009-es nyitókampánya volt
- és azóta politikájuknak lényegi eleme is maradt - hogy kijelölték, ki nem magyar, és ki lehet az. Pilhálhoz képest kevésbé szőröztek. Anélkül, hogy még bárki bejutott volna az EP-be velük, netán megvárták volna, ott ki, mit tesz, már eleve körberajzolzák, ki az ellenség. Az akkor még létező Alkotmánybíróság alkotményellenesnek minősítette a Jobbik szlogenjét:

„Magyarország a magyaroké!”

Ugyanez két évvel később, 2011-ben, a párt budapesti kampányában már így nézett ki, utalva arra, hogy a zsidókat nem tekintik a nemzet részének:

Pofozózsáknak tekinti az Európai Unió hazánkat. A múlt héten az Európai Parlament elmarasztaló határozatot fogadott el Magyarországgal szemben
Forrás: https://kuruc.info/r/50/92478/
Pofozózsáknak tekinti az Európai Unió hazánkat. A múlt héten az Európai Parlament elmarasztaló határozatot fogadott el Magyarországgal szemben
Forrás: https://kuruc.info/r/50/92478/A Jobbik 2009-es indító szlogenjét az akkor még érdemben létező Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette, így hangzott: „Magyarország a magyaroké!”
Kerpel-Fronius Gábor kedvéért lefordítom: itt a Jobbik az elzsidósodó országra utalt, a budapesti kampányban két évvel később ez így hangzott:

szentgellert_jobbik.jpg

KÉP: A Jobbik hivatalos, Pörzse Sándor parlamenti képviselő által főszerkeszett lapjának, a Barikád 2011. március 11-ei címlapja

Nem mellesleg a most Momentum-szövetségesnek kinevezett debreceni Jobbik hasonló retorikával kampányolt a debreceni menekülttábor zárt táborrá nyilvánítása érdekében, megadva, kiktől kell megvédeni a magyar érdekeket, Szálasi nyilas pártjának jelszavával jegyzett Szebb Jövő nevű portál szerint, amelyik rendszeresen tudósít a debreceni Jobbikról is.

Gyöngyösi Márton, a párt bevallottan legműveltebb tagjának számító zsidószámláló parlamenti törvényjavaslata  - nem piha Pilhál-cikk, hanem törvényjavaslat! - ugyanezt a nézetet erősítette meg, gyakorlatilag Pilhál nézetét mondta ki: aki idegen érdekeket szolgál - akkor kettős állampolgárság kapcsán - azokat nemzetbiztonsági kockázatnak minősítette a párt. Nemzetközi visszhangot aratott, de a Momentumot Pilhál retorikája lepi meg először. Úgy látszik, egy 52 éves csecsemőnek minden rosszvicc új. Ugyanez a Gyöngyösi természetesen holokauszttagadóként is elhíresült: általában a "ki a magyar, ki nem" szemlélet, a körberajzolt nemzetvízió mindig felidézi a Magyarország által a magyar zsidók ellen végrehajtott népirtás "nem keresztény, tehát nem magyar" nemzetkoncepcióját, érdekes módon egyidejűleg az eszme nevében végrehajtott eseménysor tagadását is.

Az EU-t Pilhálhoz hasonlóan ellenségének tekintő Jobbik EP-képviselője, Morvai Krisztina romák elleni fegyveres fellépést üdvözölt, beszédét "vegyük vissza hazánkat" szlogennel jelezve, hogy a romák nem tartoznak a magyarok közé.

A 2008-2009-es romák elleni rasszista gyilkosságsorozat elítéltjei a büntetőbíróságon vallották, hogy a Jobbik nézetét szerették volna valóságra váltani.

Jobbikos rendezvényen bevagonírozással fenyegettek meg civileket, korbáccsal fenyegettek újságírókat, és bár a Momentum a Pride-on való részvétellel is kampányolt, de a nekik "fájóan hiányzó" Jobbikhoz köthető a melegek bebörtönzésére tett törvényjavaslat is.

Alföldi Róbertet, akkor még a Nemzeti Színház rendező-igazgatóját ért életveszélyes fenyegetés az "Addig jár a kútra a köcsög, amíg el nem törik" szlogennel, a gyöngyöspatai, hajdúhadházi, romák elleni gárdista, tettlegességgel járó vonulásról és más, a Jobbik által Pilhál előtt évekkel meghonosított gyűlöletkampányról részletesebben itt.

A Jobbik csak retorikát váltott, soha senki nem határolódott el korábbi nézetétől.
A Jobbikból kiváló Mi Hazánk ugyanott folytatta, ahol abbahagyták a zsíros parlamenti állásokban. Az elvizslásodással közpénzes állásban maradásért küzdő Jobbik elnöke pedig az a Sneider Tamás lett, aki tartós egészségkárosodást okozó súlyos testi sértést követett el csoportosan egy roma férfi ellen.

A pártelnök áldozata a sérülései következtében végleges intézeti ellátásba került, ott is halt meg, ezzel jó eséllyel összefüggésbe is hozható a veréssel a tartós egészségkárosodást követő halála, így Sneider ellen emberölési vád is megállna. A Roy néven futó nácivezért jogerősen börtönbüntetésre ítélték, a 90-es évek bírósági színvonalára jellemzően a roma férfi egészsége és élete felfüggesztett ítélet ért csak.

A Momentum nem bízik a saját eredményében, az összezuhanó konkurenciája felfuttatását tervezi

A meglátásaimat, ha a párt stratégiai tanácsadója lennék, pláne leírnám, mert számomra érthetetlen, miért akar más kis pártokkal ellentétben egy országos bázisépítéssel dolgozni is képes csapat a bázisában épp elporladó - Jobbik - vagy adott esetben a  szavazatgyűjtés perverziójával sosem törődő - LMP - ellenfeleit megerősíteni, és miért kíván színtelen-szagtalan, a hangoztatott elveikért kiállni is képtelen, pusztán sokadlagos közpénzes állásokért küzdő, a különutasság hazugságát hintő kispárt lenni, amely szerepet oly jól ismerünk 2010 óta. Mintha nem lenne többféle bukástörténet számukra intő jel: Milla, Együtt, LMP, Párbeszéd.

A Momentum Debrecenben kétszerannyit hozott, mint a Jobbik, és nem indít saját jelöltet

Ahogy a főpolgármesteri előválasztáshoz mércének vette alapul a Momentum az EP-választáson elért eredményét, úgy meg kellett volna tegye az országos jelölések kapcsán is. A Jobbik Debrecenben negyedik helyen végzett a Fidesz, a DK és a Momentum mögött: a Momentum 11, 33 %-ot hozott, a Jobbik kevesebb, mint felét, 5, 47 %-ot. Ezt a Jobbikot jelöli az a debreceni LMP is, akit a cívisvárosban megelőzött a Kétfarkú, a Mi Hazánk és a nagyítóval sem látható Párbeszéd is. Esetükben érthető, az életbenmaradásért és debreceni állásokáért küzdenek.

Vajon, ha Budapesten a Párbeszéd elnöke, az MSZP jelöltje, Karácsony mögé be tud állni Kerpel-Fronius, ugyan mitől viszket nekik pl a debreceni Párbeszéd, hogy inkább az ő eredményeik felét sem hozó LMP-vel szervezkednek egy összezuhant Jobbik mögött felállva?

Budapestnek 23 nap befektetés dukál, Debrecennek egy neonáci

Míg Budapesten 17 napos előkampánnyal és 6 napos, az előválaszás alatt folytatódó agitációval egy teljesen ismeretlen jelölttel is el mert indulni a Momentum - a budapesti kampányuk dinamikájáról és kudarcáról majd lejjebb - addig egy 280.000 lakosú, az ország második legnagyobb városában, a párt szavazóbázisát adó egyetemistákat és szüleit sem meri megszólítani Debrecenben. Abban a városban, ahol a szagtalan Tarlóshoz képest egy hardcore Fidesz-potentát, Kósa 30 % Luigi hátrahagyott birodalmát nyerhetné meg, tehát a lehetséges diadal Budapest megnyeréséhez mérhető. A Momentum ezt a történelmi szerepet a Jobbiknak adja át. Az LMP-nek a debreceni Jobbikot társjelölését azért nem elemzem külön, mert hamarosan megszűnnek, másrészt egy Ungár Péter, a NER-ből és manyup-pakettből élő ember pénzelte pártot nagyon rég nem tekintek ellenzéknek, ahogy 9 év vajúdás után végre valahára az eddig még lézengő szavazóik is így döntöttek: messze küszöb alatti értéket hoztak az EP-választáson, míg a párt prostituálódott, kimenekített arcaival vannak tele a szomszádos pártok és "független" frakciók, amikor épp nem egymást ütik.

A Jobbikkal összeállás lábszagú kényszere megszűnt

A Jobbik történelmi bukást szenvedett, elérte a parlamenti küszöb körüli értéket, miközben 3 ciklus óta a Fideszt váltó erőként pozicionálták magukat, és kegyeiket kereső ellenzék is ekként tekintett rájuk. A Jobbiknak nem csupán a kiesési küszöb körüli értéke, de a bukásuk mértéke is jelzi, hogy nincs többé érdekérvényesítő ereje, örüljön, ha valahol kap egy kis koncot, ha már valakinek feltétlen hiányzik egy felelős munkahelyről a gárdamellényét kínosan eltakaró, közpénzéhes fotelnáci. A párt mind a radikális szavazói előtt hiteltelenné vált, de nem tudott elfogadást nyerni a vizslás parasztvakítás során sem. A radikális vonalat megújítani tervezett Mi Hazánk egy rosszvicc pártnak is gyenge, a Kétfarkúak szintjét sem hozta Dúró Dóra és Háztartásbelije, míg a cigányverő, elítélt, náci karlendítő Sneider pártelnökkel fazonírozó Jobbik pedig már csak árnyéka önmagának.


A Momentum feladta a harmadikutas ellenzéki szerepet, a megalkuvó és túlélő szerepre készül

Az egyetemista vizsgaidőszak megúszós munkamorálja térhetett vissza a sikeresnek és alaposnak látott EP-kampányt követően, Fekete-Győr újraaktivizálása során: a Momentum 23 napos főpolgármesteri kampánnyal tervezett a pártelnök elszólása szerint is inkább második lenni. A Budapestre szánt kampányból az utolsó 2 napot már az MSZP és Párbeszéd melletti agitációra fordították, ugyanis akkor jött ki egy felmérés, hogy a küzdelem, az akkor fej-fej mellett álló Karácsony és Kálmán közt fog eldőlni.

Kerpel-Fronius a parkolómaffia felszámolását ígérte, majd a párt az EP-választáson elért fővárosi értékeit erősen alulmúlva, beállt a zuglói parkolómaffiát simogató Karácsony mögé. A június 3-án elindult Kerpel-Fronius  június 24-én már feladta a versenyt, és már a finis előtt két nappal jelezte, hogy a régmúlt rendszert nem a Fidesz-szel és MSZP-vel boltoló Karácsony jelentené, hanem a vele egyidőben induló Kálmán Olga, ezzel gyakorlatilag Kerpel-Fronius már az MSZP jelöltjének kezdett el kampányolni.

Annak a Karácsonynak kampányolt a "parkolómaffia ellen küzdő" Kerpel-Fronius, akinek kerületét, Zuglót a Közbeszerzési Döntőbizottság törvényellenes parkolási tenderkiírás miatt egymillió forint bírságra büntette. Két évig veszteséges (!) parkolást nézett végig Karácsony, a kerület pénzügyi mérlegében nem hiányolva a bevételt, elkönyvelve a milliárdos veszteséget, dacára, hogy az Átlátszó és a teljes ellenzéki média írt róla. A jól bevált Karácsony-módszer alapján a kerületi polgármester lerázta magáról a témát, mint kutya a vizet, lelakájmédiázva azokat, akik emlegetni merték a tendert. Hasonló taktikát folytatott akkor is Karácsony, amikor végigpatkányozta az ep-kampányt - ennek Jávor Benedek is megitta a levét, mert Karácsony pártját és az MSZP-t Zuglóban a DK és Momentum is megverte -  dacára, hogy ő is leszavazta a Bábolna céget a közgyűlésben. Amikor szembesítették facebook-oldalán a szavazatával, végigolvasta a felháborodott kommenteket, majd másnap ugyanott folytatta a patkányozást, mintha mi sem történt volna, és a szavazói lelkesen beszopták ezt is.

Karácsony Gergely a saját parkolótender előterjesztésének szavazásakor végül tartózkodott

A tendert ő terjesztette be, majd Karácsony az előválasztás utolsó napján, az Azonnali kérdésére azt merte nyilatkozni, hogy azért tartózkodott a saját előterjesztésén, mert nem tudott róla rendesen tájékozódni. (a videó 1:36. percénél). Azt nehéz megérteni, hogyha egy média már rékérdez a tenderre, miért hagy ennyiben egy ennyire arcátlan választ. Mivel telnek egy polgármester napjai, ha képtelen tenderekről tájékozódni, azokról is, amiket ő terjeszt be? És ha tájékozatlan, minek szavaz? Ugyanezt képzeljük el metróvásárlás esetén.

Egy hatalmi haszonleső érdekszervezet leosztása zajlik valós erőviszonyok és népképviselet helyett

A Momentum egyébként
jobbikost indít a XX. kerületben is, ahol háromszorannyi szavazatot ért el, mint a Jobbik, de egy, az ingatlanüzelmek feltárását folyton blokkoló ex-lmp-s Jancsó Andrea jelölt mögé állt be a független Baranyi Krisztina támogatá
sa helyett Ferencvárosban. A Momentumot a ferencvárosi fafejséggel a szavazatvesztés sem tántorítja el döntésétől.

Az gyanítható a Momentum teljesen ésszerűtlen és hangoztatott elveivel szembemenő lépései mögött, hogy egy, a Fidesszel, DK-val és az MSZP régi stábjával szembeni érdekszervezet felépítése a cél a köz képviselete és valós erőviszonyok kockázatot is igénylő érvényesítése helyett. Túlélésre játszanak, mert messze van 2022.

A két EP-képviselőnő értékrendje a Jobbikhoz képest

A Momentum eddig összesen két képviselethez jutott tagja, Donáth Anna, akinek evangélikus lelkész édesapja, Donáth László - akivel a kampányban televízióban is szerepelt együtt, tehát családi hátterét a hozzájárulásával emelték kampányeszközzé - a zsidó-keresztény párbeszédről tanított az ELTE-n és az Iványi Gábor-féle Wesley János Lelkészképző Főiskolán, mindezzel meredeken megy szembe lánya politikai szövetségeseinek nézete.
Cseh Katalin, eredetileg szülész-nőgyógyászt pedig talán érzékenyen érintik a Jobbik "indokolatlan cigány túlszaporodással"
szembeni javaslataik, vajon miből állhatnak.

A hímsovinizmus szokásjogát látom abban, hogy a Fegyőr becenevet a médiába berontó izmozásakor elnyerő pártelnök a nácikkal megalkuvó hatalomszerzési terveit két nő sikerével próbálja legitimálni. Amennyiben ezt ők is hagyják.

Eszes Beáta
egy volt debreceni, akit az is zavar, hogy a híres Református Kollégiumban, Arany János táblája mellé tettek ki Horthy-táblát a Magyar Gárda és Bölcskey püspök jelentlétében

Kukkoló neve: Szieszta Apartmanház, Balatonboglár

screenshot_2019-07-05_szieszta_apartman_dozsa_gyorgy_u_balatonboglar_google-kereses.jpg

Tíz perc kellett megtudni a balatonboglári kukkolással vádolt szálláshely nevét: a konkurensek közlékenyek voltak, saját érdekükben. A polgármester levágta a telefont.

A lényeg, amit kerüljetek el, ahova a lányaitokat ne (se) engedjétek, mert a lefoglalt médiaeszközök ismeretében online közvetíti az intimszféra bérbeadásával, haszonszerző céllal, a zugfolyosón matyizó lelkisérült tulajdonos (UPDATE, 07.05.: az apartman közlése alapján nem a tulaj, hanem egy alkalmazott, a rendőrség közlése szerint a tulajdonost vitték be), mi történik az apartman mosdójában vagy hálószobában akár:

Szieszta Apartmanház (katt a narancs névre, facebook-oldala is van)
Balatonboglár, Dózsa György u. 108.
Telefon: (20) 424-6190 és (20) 935-1010

Keressétek bátran fogyasztói véleményeitekkel telefonon és személyesen.
(UPDATE: a megadott számon bejelentkező kontakt elismerte, róluk szólnak a sajtóban a hírek, náluk járt a rendőrség.)

Az adatok nyilvánosan meghirdetett szolgáltatóhelyhez köthetőek, az adatvédelem rá kizárólag közlési kötelezettségeket ró, védelmet semmit. Tehát mind a szálláshely neve, címe, telefonelérhetősége kötelezően publikus.

Teljesen jogos fogasztói igény, hogy az apartmanházat a fogyasztó számára világos okokra hivatkozva olvashatóan megjelölik, például egy hatósági közleménnyel mindaddig, amíg maga a szolgáltató nem nyilatkozik és igazolja minden kétséget kizáróan, hogy a jogsértő állapot technikai háttere maradéktalanul megszűnt, annak visszaépíthetősége is, pl a zugfolyosó kényszerbontásával, és a jogsértő magatartástól garantáltan elállt.

Biztos, hogy nem elegáns megoldás információközléssel lefújni az ingatlant, amellyel részben teljesülnek a fogyasztói jogok egy esetleges hatósági mulasztás esetén, amely mulasztással újabb fogyasztóvédelmi és személyiségi jogok sérülnének.

Erre lenne hivatott egy hatósági büntetőzár, továbbá a cég alapítószerződésében és működési engedélyében nem szabályozott törvényellenes működése okán a cég felszámolásának megindítása.

Nőként és jogképzettként azt javaslom Mr Matyizó nejének, partnerének, gondolkozzon el azon, hogy a közös együttélés lakóterében, idegen nők részvételével, haszonszerzés és szexuális kielégülés céljából - közelíti a kerítés büntetővádját - végzett szokás megfelelő válási indok. Öt év közös háztartásban együttélés után házasság nélkül is jogosult a partner a teljes vagyonmegosztásra. Amennyiben jogilag az elkövető férfi(szerű lény) nem tulaj, a közös bevételt hozó cégben okozott visszafordíthatatlan üzlethiteli károk megtérítésére is kötelezhető.

Kedves Feleség/Partner, hajrá!

A honi média gyáva és kontraproduktív szokása, hogy közérdekű információkat valamiféle rosszul értelmezett jogviszonyra hivatkozva, attól félve visszatart. Akár a rákos betegeinek pénzfizetés hiányában a gyógyítás protokollját megtagadó orvos, akár a szervezett bűnözésben jogerősen elítélt Molnár Richárd Dózsa György úti gázoló, nyilvánosan zajló tárgyalásai mellett nevét kipontozza, holott Udvarynál a betegjog, Molnárnál az ellene meghozott korábbi jogerős ítélete sajtónyilvános, így a társadalmi nyugalom mint közérdek miatt nevéneki kitakarása szükségtelen: Molnár Richárd szabadlábon különösen nagy veszélyt jelent a társadalomra nézve, állampolgári jog köztünk élő, gyilkosságra készülő maffiózóról informálni a társadalmat, merre mozognak, milyen néven és arccal. Egyébként Molnár teljes nevét már leközölte a média korábban, amely ellen nem emelt kifogást, ez az egyetértésének könyvelhető el, arcmása közléséhez önként járult hozzá személyes nyilatkozatokkal.

Molnár Richárd és társai ellen egy korábbi ítéletet 2006. április 13-án hirdették ki Kecskeméten: bűnszervezet tagjaként elkövetett emberölés előkészülete és folytatólagos fegyvercsempészet bűntettéért 8 év kedvezmények nélküli fegyházra ítélték. A Szegedi Ítélőtábla az elsőfokú ítéletet 2006. október 6-án helybenhagyta.

Molnár most aktuális Dózsa György úti gázolása, az aktuálisan kitartott barátnője által elkövetett súlyos testi sértési ügye valójában egy döglégy a Ricsi nevű szarkupacon. Tehát nem kell kérdezni, kedves  kommentelők, ki ő, miért van szabadlábon szándékosságát igazolható gázolása esetén - tisztában volt vele, hogy felfújt testét alkohollal és kábítószerrel építve nincs a vezetésre alkalmas tudatánál, tehát a nagy eséllyel okozható halálos gázolás ismeretében ült autóba - mert a válasz adott: Molnár Richárd egy jogerősen elítélt nehézbűnöző maffiózó.

Ahogy a fogyasztóvédelmi törvény alapján nagy multicégek megnevezett márkái is visszahívásra kerülnek, akkor is, ha nem mindegyik érintett biztosan, így érthetetlen, hogy egy médiaszerkesztőségben ülve miért nincs idő és akarat telefonálni, ha valamelyik étterem például 100.000 ft-ért akar egy limonádét eladni, vagy megint más online közvetített kukkoldát üzemeltet Zimmer Feri leplével. Tíz percig kellett volna telefnálni.

Betartottam a korrekt utat, a balatonboglári polgármestert hívtam elsőnek: Mészáros Miklós még a beszélgetés közepén levágta a kagylót. A város honlapján a képe mellett ez az idézet áll:

"Ha nem becsülöd meg az embereket,
ők sem becsülnek meg téged;
de a jó vezetőnek, a kevés beszédűnek,
munkája végeztével, ha célját elérte, így szólnak majd:
Ez közös munka volt."
(Lao Csu Tao)

Ezt körülbelül nyolc másik önkormányzat idézi az országban, népszerű versike, de fenn áll annak a veszélye, hogy a coelho.hu típusú oldalról szedett idézetet Lao Csu Tao (?) helyett Lao ce-nek (Lao zi) akarták betudni az ókori kínai filozófus legnépszerűbb Ta te king (Dao De Jing), Út és Erény Könyve címét belekutyulva, csak hiba csúszott a forrást keresésébe. De mindegy is.

Mészáros Miklós közfeladatot ellátva, adóinkból élő polgármester a hívásomat beszédem közepén elegánsan kinyomta, ezt követően írtam a város jegyzőjének, majd kinézve egy balatonboglári szálláshelyet, további 3 perc alatt bekértem az ő hitelüket is rontó konkurencia nevét, címét.

Külön jelezte a tisztességes vállalkozásból megélni kívánó helyi szállásadó kontakt, hogy jó lenne ilyen esetben közzétenni a tisztességtelen módszerekkel kereskedő vállakozók adatait.

Most megtettem.

Bízom benne, sem gyermekeket abuzáló nevelők, orvosi hivatással visszaélők, de egy szakadt zuhanykabinnal az egri belvárosban piaci árat elkérő szállás neve sem lesz elhallgatva a jövőben.

Sok sikert, balatonboglári Szieszta Apartmanház. Jön a szieszta.

Eszes Beáta
E. Beáta, nagykorú, felelős állampolgár

UPDATE információk 2019. július 5. pénteken:

- a telefonon maga a Szieszta Apartman erősítette meg, róluk szólnak a hírek, hozzájuk mentek ki a rendőrök
- csütörtökön mentek ki a rendőrök, de ők már ma, pénteken tudtak ügyvédet fogadni és eljárásjogi hibát kimondatni
-
a Somogy Megyei Rendőrkapitányság a tettet elismerő tulajról adtak infót, akit bevittek egy szervízfolyosóról, a Szieszta telefonszámán azt közölték, ez egy alkalmazott
- a Szieszta szerint nincsenek lyukak, de szerintük mégis kárt okozott az alkalmazott nekik

Rónai Egon hazudott

Egy nyilvános lincselés története

screenshot_2019-06-28_3_elovalasztas_eredmenyvaro.png

A főpolgármesteri előválasztást szervező aHang beismerte, hogy nem hívtak jelölteket az eredményhirdetésre. A hazai sajtó ennek megismerhető tudatában 24 órán át hazugnak nevezte Kálmán Olga jelöltet, és a szervezőkkel együtt hagyta hazugnak és gyávának nevezni őt saját szavazói körében is.
Rónai Egonnak az ATV-ben már pontos információi voltak arról, hogy nem történt meghívás, amikor a távolmaradását még másnap is volt kolléganőjének, Kálmán Olgának rótta fel.

Az online lincselés gyors, azt áldozatot tisztázható feltárás hosszadalmas

A történet - amelynek igazoló erejű dokumentálása céljából született meg ez a cikk - az eredményt és az őszi önkormányzati választást illetően mellékes, de a politikai kultúránkat, az előválasztásnak a hazai és nemzetközi médiában is kifejezett jelentőségét tekintve rendkívül aggasztó attitűd volt. Különösen, hogy a választók országos tv-médiában, a sajtónak az erre irányuló megszervezési szándéka hiányában mintegy 20 éve nem láttak érdemi, kerekasztalos választási vitákat, így mi, választók ezt idén végre újra átélve, magunkat 20 év után először megtisztelve érezve, döbbenten észleltük, miként történhet meg ilyen gyermeteg és aljas akció.

A kilenc éves apátiából ébredező választói érdeklődést csúfolták meg a szavazatok 39,6 %-át hozó Kálmán Olga jelölt elleni, durván sajtóetikátlan, szakmaiatlan, egyben kicsinyes és otromba média-akcióval, amit 24 óráig néztek tétlenül az ebben szereplő felek is: a választást lebonyolító szervezők és Kálmán Olga két jelölttársa.


Példa nélküli, hogy szavazatszámláló biztosokkal ünnepelnek jelöltek

Az események elemzéséhez hozzátartozik az a tény, hogy sem a nemzetközi, sem a hazai politikai választás gyakorlatában soha nem volt arra példa, hogy egy választás szavazatszámláló bizottságának helyiségében gyülekeznek aspiránsok eredményhirdetésre. Mindig, ahogy a pár hete zárult EP-választás során is, a jelöltek a saját párt- illetve kampányközpontjukban várták az eredményt. A sajtó ilyenkor több helyszínen van jelen, és külön sajtóstábot küld a pártközpontokba. A médiaképviselők és a politika színpadán akár 10 éve jelenlévő politikusok hallgatását ennek tudatában értékeljük ki.

Kijelenthetjük, hogy egyéni döntésnek nem az minősül, hogy Kálmán Olga miért nincs ott egy szavazatszámláló helyiségben, hanem az, miért van ott Karácsony Gergely és Kerpel-Fronius Gábor, szemben azzal, hogy előbbi az MSZP és Párbeszéd, utóbbi a Momentum párt- vagy kampányközpontjában várná az eredményt. Ezzel páldául megtisztelve azokat, akik hozzásegítették őket ezekhez az eredményekhez. Megérthető lenne, különösen, ha el is mondták volna, ha egy újszerű módszer mellett teszik le a voksot, de nem lehet ez ügyben Kálmán Olga saját döntéséről beszélni, különösen, ha a szervezők - és gyaníthatóan jelölttársai - nem hozzák őt egyenrangú döntési helyzetbe.

Kerpel-Fronius egy mondatban bevallotta valahol, hogy az eredményközlés szervezetlen volt, és hogy teljesen véletlen egy délutáni telefonhívásból értesült ő is általa nem taglalt részletekről. Amit viszont elmulasztott, hogy a jelölttársainál rákérdezzen, ők tudnak-e erről, ha ő sem a hivatalos úton értesült valamiről.
Ami teljességgel biztos, hogy a Kerpel-Froniusnál kommunikációban és politikai közéletben jóval jártasabb Kálmán Olga számára csak arcvesztéssel járó szándékolt távolmaradást csak igen naiv emberek feltételezhetik róla, miközben a második helyet elérő jelöltnek egy csöpp szégyenkeznivalója sem volt.

Kerpel-Fronius a fb-oldalán hangsúlyozta is, hogy a kézfogás  és gratuláció valamiféle csak általa végrehajtani képes férfivirtus lenne:

"Amikor az ember úgy érzi, hogy becsülettel - ha talán nem is hiba nélkül - végigküzdött egy meccset, amit elvesztett, akkor jó érzéssel tud odaállni és gratulálni a győztesnek."

Nem tudom, itt mire gondolt a Momentum jelöltje: Kálmán Olga az "ellazsált és tisztességtelen közdelemmel" ért el hozzá képest két és félszeres eredményt? Akkor Karácsony az azt is felülmúló eredményében is szerepet játszana az általa sugallt tisztességtelenség? Vagy mire gondolt Kerpel-Fronius? Létezik, hogy egy átlag-fb-kommentelő logikáját sem múlja felül a gondolkodása? Mert az online fröcsögések magva ez volt, amit sugalmazott Kerpel-Fronius.

A látszatot kizárólag az határozta meg, hogy kik voltak jelen a jelöltek közül a választási gyakorlattal szemben, és ki nem, ennek szervezéstechnikai és kommunikációelméleti hátterére senki nem volt kíváncsi. Nem beszélve a látszat és a szervezők nyilatkozata alapján két jelölt sejthető egyeztetéséről és annak harmadik társukkal szándékolt elmaradásáról.
De szó se essék erről, mert ugye van, akinek evidencia a protokoll és szervezők közlése ellenére is elmenni, és van, aki meg a semmiféle haszonnal nem járó távolmaradás mellett dönt. Karácsony Gergely a félelmetes győztes, akivel a kismillió interjút készítő Kálmán Olga nem mer szembenézni. Teljesen logikus. De csak nagyon hülyék számára.

Karácsony Gergely korábban jelenti be az eredményt a hivatalos közlésnél

Lekísérte mindezt, hogy a hitelesíteni, a résztvevő pártok által az eredményhirdetés előtt elfogadni szükséges, lezárt borítékból történt hivatalos közlés előtt mintegy 19 perccel Karácsony Gergely szükségét érezte, hogy közzétegye fb-falán az eredményt.

Az eredményközlő rendezvényt dr. Magyar György ügyvéd, az előválasztást lebonyolító Civil Választási Bizottság (CVB) elnöke - az MSZP 2018-as Somogy megyei jelöltje - helyszíni közlése alapján, hivatalosan csak a sajtónak meghirdetett 18 órához képest negyedórás késéssel kezdte meg, ekkor már az asztalnál ült a két jelölt: Karácsony Gergely a forróságban vasalt hosszú ujjú ingben, zakóban, kezében egy vélhetően a beszédét vagy annak sorvezetőjét tartalmazó papírlappal, mindezek a körülmények a "szervezetlen, mindegyik szereplő felé infóközlés nélküli" jelenléthez mellékszál...

Az eredményhirdető rendezvény az online közvetítés alapján is teljes tétovasággal indult, a 24.hu saját videójában például a riporter egyértelműen csak a látottak alapján konstatálta a jelenlévő jelölteket, nem pedig meghívottakról beszélt. A CVB elnöke, dr. Magyar György maga köré ültette a háromból jelenlévő, tétován ott ácsorgó két jelöltet, majd egyetlen megjegyzés nélkül, hogy Kálmán Olga hol van, ugyan miért hiányzik, dugóban van-e, kell-e várni rá valamennyit, az események szervezéséért felelősként, a harmadik jelölt hiányát természetességgel, némán láttamozva elkezdte a szavazatszámlálást bejelentő rendezvényt. A másik két jelölt szintén némán ült, nekik sem hiányzott a jelölttársuk.

Magyar György közlése alapján 18.15-kor kezdte el a választást összegző beszédét, a borítékot 3:27 perces felvezető elteltével bontotta ki a CVB-elnök, Karácsony eredményét 6:27 perc elteltével, tehát 18:21-kor közölte. Karácsony 18.02-kor már kiposztolta azt:

screenshot_2019-06-28_3_karacsony_gergely_kezdolap.png

(Fotó: Karácsony Gergely hivatalos fb-oldala)

Bevallottan a pártok tudták órákkal korábban a körülbelüli arányokat, és a kezdés előtt 6 perccel történt hitelesítéssel a pontos eredményt is, de ha annyira fontosnak érezte Karácsony, hogy a szavazatszámláló helyiségben legyen jelen kivasaltan, szemben a protokollban szokásos MSZP-központtal, nem értem, miért volt képtelen várni 19 percet, értelmet adni a lepecsételt boríték szeánszának, és annak a rendhagyó akciónak, hogy a szavazatszámlálás helyszínén van jelen? Bohócot csinált az CVB-ből, egyben maga demonstrálta az események feletti bennfentességét. Mitől félt Karácsony, elfut az eredménnyel valaki? Az online közvetítést követők közül többen is jelezték kommentben, hogy a bejelentés előtt már rég kint volt Karácsony és az ATV falán, hogy ki nyert.

Médiatechnikailag egyébként ez úgy néz ki, hogy amely média közli elsőként az eredményt, annak a közvetítését kezdik nézni nagyobb eséllyel, így az ATV állandó meghívottja, Magyar György és a villámkezű Karácsony néhányezer plusz kattintással hozzájárult az ATV aznapi kávéadagjához és a CVB-protokoll nevetségessé tételéhez.

Kerpel-Fronius látványosan mindenkinek megköszönte a részvételt, a szervezést, a legvégén szűkszavúan és kimérten a távollévő Kálmán Olgának is, aki vele egyszerre indulva a kampányban hozzá képest két és félszeres eredményt produkált. Az érvényeségi küszöbnek kikötött 50.000-es szavazatszám Karácsonyra és Kerpel-Froniusra adott voksokkal még nem lett volna meg, kettejük szavazatainak összege 43.142, tehát Kálmán Olga, az ő 25.093 voksa és a DK szavazói nélkül az előválasztás érvénytelen, az ő munkájuk is semmis.
Karácsony csak Kálmán Olga őt közelítő sikerével tudja igazolni látványos eredményét, szemben a tét nélküli első körrel, ahol Karácsony házon belül, egy inkább az MSZP-nél megszervezni szükséges ülésen kellett volna igazolja elsőbbségét pártcsalád társa, Horváth Csaba előtt.

A Momentum Mozgalom pedig hiába jelezte egyre pikírtebben a szavazás vége felé, a közvéleménykutatási számok ismeretében, hogy számukra csak Karácsony lesz kompetens, esetleg az egész előválasztást semmibevevő Puzsér, akivel fontosabb békülniük, mint a hivatalos jelölttársukat legalább a választás végéig megtisztelni, de mégis csak odavert nekik a DK és Kálmán Olga 2 és félszeres előnyt, tehát mondhatjuk, a Momentum az EP-eredményét már nem tudta most is hozni Budapesten.


Egy beosztott CVB-munkatárs vallja be, hogy ők nem hívták meg a jelölteket, maguktól jöttek el ketten

Az eredményközlő közvetítésen a követők az első percektől hiányolták kommentjeikben Kálmán Olgát. Amennyiben Magyar György legalább kísérletet tesz arra, hogy megkérdezze, hol van a harmadik jelölt, avagy közli, az ő szervezésük okán nincs jelen, avagy minimum csak késéssel tudna jönni, az online találgatások nem fordulnak át perceken belül virtuális lincselésbe.

Szinte a teljes hazai sajtó, közte biztosan az Index.hu, 168 óra, 24.hu, Magyar Narancs, Klubrádió, ATV folyamatosan ontotta azokat a cikkeket 24 órán keresztül, meglovagolva a virtuális tér gyalázkodásait, ahol Kálmán Olga saját távollétére adott abbéli magyarázatát, hogy őket úgy tájékoztatták, hogy minden jelölt a kampánystábjában várja az eredményt (ld. cikkem címlapfotója), és ő erre is készült, a választási bizottság szavazatszámláló helyiségében a szavazatokat hiteleső pártdelegáltak voltak jelen, csak a hitelesítés céljából, majd ő a kezdés előtt 35 perccel tudta meg, hogy jelöltek is ott lesznek, mindezt "nehezen hihetőnek, különösnek", tehát hazug indoknak nevezte minden média. Mindezt tették úgy, hogy egyikük sem kereste meg a szervező stábot, a CVB-t vagy az aHang civil társulást.

Mindegyik média csak annyit adott meg a Kálmán Olgát hazugnak, gyávának minősítése alapjának, hogy az utolsó szerdai választási napon, amely 12 óráig tartott, a CVB annyit közölt, 16 és 19 óra között lesz az eredményről sajtótájékoztató, és ezt aznap, szerdán pontosították. Tehát szerintük a Benczúr utcában kellett volna toporogni 3 órán át 40 fokban a jelölteknek. Mindhárom jelölt az utolsó nap is délig végig kint volt terepen, 12 óra előtt Karácsony Gergely és a Momentum elnöke, Fekete-Győr András véletlen közös helyszínen zártak, a Széll Kálmán téren. (Épp ott szavaztam a vége előtt.)
Mindegyik média csak abból indult ki, ők mint média milyen infót kaptak, annak egyikük sem járt utána, a jelölteket ki és pontosan miről értesítette, és ugyan miért lennének ott, ha erre eddig sosem volt példa, és ahogy szerda reggel jelezte a CVB, nem is terveznek eredményváró közös bulit, ahogy ezt cikkem címlapfotója igazolja.

Felmerül az is, Karácsony talán nem érzi közösségének az MSZP-stábot és a választók előtt láthatatalan Párbeszédet, hogy onnan jelentkezzen be, ezzel demonstrálva, hogy ő valamiféle mindenki felett álló független jelölt, de nem kizárt, másképp lett volna ezzel a DK és Momentum.

A szerda esti, két jelölttel megtartott szavazatszámlálói bejelentés másnapján, amikor már uszkve 24 órája Kálmán Olgán csámcsogott a teljes honi média, a facebook-kommenthadsereg, közte saját szavazói is minimum csalódásukat fejezték ki, de többen közülük is gyalázták, mindezt elunva, június 27-én, csütörtökön, 17 órakor fenti médiumok helyett én írtam az aHangnak, hogy ugyan kommentálják már, hiszen ebben az ügyben első helyen ők kompetensek válaszolni:

screenshot_2019-06-28_4_ahang_kezdolap.png
Az aHang június 27-én, csütörtök délután automata válaszával azonnali válaszról biztosított, és messenger oldaluk rendszere is azt jelzi, a válaszadás ideje átlagosan azonnali.


screenshot_2019-06-28_5_ahang_kezdolap.png

Ez a válasz mind az aHang oldalán, mint a messengeremben cikkem közlésekor is várat még magára. Majd csütörtök este, 19 órakor, levelemet követő két óra múlva a szervezet egy beosztott munkatársa, Gazda Gergely elmondása alapján a stábbal egyeztette, hogy “betelefonálok a Bolgár úrnak a “kálmánolgás vitához”, hozzászólok én is..."

A "kálmánolgás vita"
lényege szerinte, hogy:

"Senkinek nem volt ennyi energiája és nem is gondolkodtak annyira előre, hogy megszervezzék, hogy ott álljon a három jelölt, és Magyar György majd kezet rázzon a győztessel. Nagy öröm volt látni, hogy sorra jelennek meg prominens személyiségek a pártokból, aztán két perc múlva már úgy érezte, ez természetes.

Először is el szeretné oszlatni az összeesküvés-elméleteket arról, hogy valaki előre megfontolt szándékkal mozgatta a szálakat, hogy ki hol legyen, ilyen nem történt. Természetesen Kálmán Olga döntésének hátterét nem ismeri, de azt elmondta: olyan szintű szervezés biztos nem volt, hogy ki mikor jelenjen meg. Csak annyit közöltek, hogy Magyar György ügyvéd eredményt hirdet várhatóan 6-kor. Leginkább azon izgultak, végeznek-e addig a számolással."


Ismét kiemelném, hogy nem értem a döntés szót, miről is kellett volna döntenie Kálmán Olgának, ha "olyan szintű szervezés biztos nem volt, hogy ki mikor jelenjen meg" és ha nem szervezték meg, hogy "ott álljon a három jelölt, és Magyar György majd kezet rázzon a győztessel."  Magyarul nem hívták, nem tudta a jelölt, ha maguk a szervezők sem készültek ezzel, bármire is készült helyettük is a média...

Rónai Egon bevallja, már szerda este tudta, hogy nem volt szervezés jelöltekre

Gréczy Zsolt, a DK szóvivője csütörtök éjjel kitette a falára a Klubrádióba betelefonáló aHang beosztott munkatársa, Gazda Gergely közleményét azzal a felvezetővel, hogy MÉGIS OLGÁNAK VOLT IGAZA... Hamar heves és felháborodott vita alakult ki a falán, ahol megjelent a cinikusan, nevetve bekérdező Rónai Egon, az ATV szerkesztő-riportere is. Mások mellett számonkértem őt, miért nem sikerült a szervezőket megkeresnie, hiszen ez lett volna médiamunkásként a feladata, én bizony megtettem, így átutalhatná nekem az esti gázsiját, amit azt követően vett fel, hogy még a sajtótájékoztatót követő nap estéjén is Kálmán Olgát a távolmaradása okáról faggatta rosszindulatúan, szemben azzal, hogy a szervezőket kérdezte volna erről.

Rónai Egon ekkor közölte engem is meglepve, hogy ezt már, amit Gazda Gergely a Klubrádióban mondott csütörtök este, Magyar György a szavazatszámlálás napján, szerda este elmondta neki az ATV-ben...

screenshot_2019-06-28_1_greczy_zsolt_megis_olganak_volt_igaza_es_ezzel_a_magam.png
(Fotó: Gréczy Zsolt saját fb-oldala, 2019. 06.27. 22:26)

Rónai Egon a szervezetlenség biztos tudatában, az eset után 24 órával is Kálmán Olgát, volt kolléganőjét tette felelőssé, őt szerette volna nevetséges színben feltüntetni.

Rónai hazudott a szervezésről szerzett ismereteiről, amikor kolléganőjét kérte számon, és csúsztatott mind a két interjúban. Nem is kérdezte ki alaposan előző nap Magyar Györgyöt, ki és mikor hívta volna meg a jelölteket. Magyar György azzal hárított, hogy neki a választást lebonyolító elnökként nincs kompetenciája eldönteni, ki és mikor hívta meg vagy nem az általa összehívott sajtótájékoztatóra a jelölteket. Ezt Rónai annyiban hagyta, majd közösen megállapodtak abban, hogyha a szavazatszámlálásra elhívott sajtó tud róla, hogy szavazatszámot és eredményt közöl a számláló bizottság, akkor a jelöltek is tudják, hogy a választási protokollban egyedülálóan nekik a bizottsági elnökkel kéne várniuk ezt a bejelentést. Rónai Egon szerint a szavazatszámolás hitelesítésére jóval előbb odahívott pártdelegáltak jelenléte szintén azt igazolja, hogy a sajtótájékoztatót a jelöltekkel együtt jelentik be. Dacára, hogy eddig ez sosem volt így, a CVB pedig egyértelműen cáfolta, hogy ilyet szerveztek volna.

Rónai a sajtó meg nem tisztelésének minősítette Kálmán Olga távollétét, miközben a sajtótájékoztatót a CVB hirdette meg, azt szavazati eredmény közlésnek megcímezve. Ez Rónaitól a sajtó-protokoll nem ismeretét és/vagy a tudatos csúsztatását igazolja. Kálmán Olga kizárólag a saját sajtótájékoztatója felett tud felelősséget vállalni sajtóval szemben.

Az internetes bullying, zaklatás - itt inkább lincselés - lényege, hogy a résztvevők a saját maguk lehetőségeiben aktívan vagy passzívan részt vesznek, láttamozzák, közreműködésükkel erősítik vagy igazolják az áldozat nyilvános megalázását.

Ami teljesen biztos, az online média részéről szervezési hiányosságról találgatni, abban az egyik érintettet minősíteni, az ebben egyedül felelős, a sajtótájékoztatót meghirdető szervezőket nem megkérdezve, szakmaiatlan bullshit. Különösen fájó, hogy az ezt produkáló szerkesztőségekben az emberi jogok és higgadt politikai párbeszéd eddig hiteles élharcosai is ott ülnek.

A szervezési káosz lehet egy eddig egyedülálló esemény különös bája, ez a spontán ellenzéki összeborulós ünnep viszont veszít a fényéből némileg, ha a szavazáson a nyertes jelölt stábjához köthető telefonszámról deizinformálja 24 órán keresztül a választókat, majd a jelenlétével megerősíteni hivatott szavazatszámláló helyiségben, borítékbontás előtt jóval Mr. Faszért Vállaltam benyögi az eredményt, ezzel Karácsony maga tette értelmetlenné azt, hogy a jelölteknek valamiféle izgalmat mímelve ott kellett volna toporogniuk az esemény és a sajtótájékoztatót szervezésben magát inkompetensnek nevező dr. Magyar György fényét emelve.


Tégy egy mérges emotikont Kálmán Olgára

A választás folyamán szinte végig a tisztességes hangnemet képviselő jelöltet, Kerpel-Fronius Gábort indító párt alapítványa, a Momentum Mozgalom alapította Indítsuk Be Magyarországot fb-oldala az utolsó szavazási nap egy házi-közvéleménykutatással rukkolt elő, arra rákérdezve, ki melyik jelölt győzelmére tippel. Tehát nem kire szavazna, hanem miként érezne, ha a szerinte esélyes nyer, kicsit sem befolyásolva érzelmileg a szavazóit, melyik jelölthöz hogyan illik viszonyulni nem az érthető pártszimpátiában, hanem emberileg is. Az külön kedves, hogy az előre félremagyarázgató szöveggel az online emotikonokat kellően értő közönséget nézik teljességgel hülyének:


screenshot_2019-06-28_szavazok_a_fopolgarmesteri_elovalasztason_1.png(Fotó: Szavazok a főpolgármesteri előválasztáson fb-esemény, Indítsuk be Magyarországot oldal, letöltés ideje: 2019.06.28. 17:00)

A Momentum partnerfelosztási taktikáját azért sem értem, mert épp a megcélzott polgári réteg békül ki legkevésbé az eddig szinte minden pártirodát és az összes lehetséges (II., XVI., XIV. ker, miniszterelnöki) jelölést megjárt, szövetségeseit - az Együttet - a hatalomrajutás estéjén kirúgó Karácsonnyal, de ezzel lemondtak a baloldal magukhoz csábításáról is. Ha máshonnan nem, a békítésre megcélzott Puzsértól ezt tudniuk kell, hogy az eddig levadászatlan szavazók hogy viszonyulnak Karácsonyhoz.

Karácsony Gergely az eredményhirdetést követően a saját oldalán eddig kizárólag Kerpel-Froniusszal tervezett együttműködését közölte cikkem írásáig, így már deklaráltan is jelzi, egy MSZP-Momentum-Karácsony paktum jött létre az eddig a szavazót össznépi összefogással éppen aktuális kábítás látszatával szemben. A Momentum most abba a csapdába lépett, amikor Karácsony a Millának könyörgött, ne engedjék fel a színpadra Bajnait, a Gyurcsány-kormány miniszterét, ma már vele kampányol. No persze, a Kálmán Olgának vagy Gyurcsánynak szánt balhoroggal mint eddig is, a zuglói polgármester erősen számít a DK szavazatokra, ahogy Zuglót is csak azzal tudta elnyerni.

A főpolgármesteri jelölésével az előválasztásról szóló egyezség értelmében Karácsonynak le kell mondania a 7 éve stabilan 0 és 1 % közt vitt pártjának társelnöki székéről. A kerekasztal vitákon egyszer sem érezték szükségét a kérdezők, hogy ő már most is polgármesterként és egyben pártelnökként jelölve, egyedül esetében kiértékelhető eddigi politikai eredményeiről és kudarcairól is kérdezzék. Egyedül Karácsony esetében nem kell tippelni, mit tesz, mit ér el, ha polgármesteri székbe ül, ha pártelnök lesz, vagy akár miniszterelnöki jelölési felelősséget kap. Mert tudjuk. Szinte semmit. Vagy ha mégis, alkut köt a Fidesszel a hatalma érdekében. Az Átlátszó és számos más ellenzéki média által is már két éve közzé tett, a kerületét, így az adózókat egymillió forintra büntetett törvényileg szabálytalan tenderről, a két évig a kerületnek milliárdos veszteséget termelő parkolóóra bizniszről sem kellett számot adnia egy főpolgármesteri jelölés során.

Sem Rónai Egon - és az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy tv-sként még Kálmán Olga sem - kérdezte összesen annyiszor a közpénzcsalás bűntettének gyanújáról alkotott véleményéről Karácsonyt, miként gondolja, hogy a kerületet jogilag és szervezetileg első helyen képviselő polgármesterként mit kéne tennie, mennyiben részese ennek ő, mint amennyi ideig és vehemenciával Kálmán Olgának nekiestek, hol járt egy olyan szavazatszámlálásról, ahová a szervezőknek végül beismerten nem volt energiája meghívni őt.

Ez azért lényeges, mert a lopásban nyakig benne lévő MSZP mellett a Fidesz jelöltje, Tarlós aligha kéri majd számon egy vita során, mennyit tett zsebre Karácsony a Fidesszel együtt. Valami miatt a jelölttársak a vitákon taktikából inkább smúzoltak egymással, a mélyütéseket gyermeteg háttérakciókra tartogatták. Így lehetett az, hogy a kerületi irodát már látott Karácsonynak csak előnye származott a vitán, de nagyon komoly kudarcaiból semmiféle hátrányt nem szenvedett el, már megint, és megint, és megint. A média kedvence, a 0 %-os, parkolóbizniszes hős.

Karácsony egyébként lakájmédiának minősítette az összes, a zuglói parkolóbizniszről író sajtót, közte a tényfeltáró Átlátszót is.

Bár már a félig megépített Puskás Stadiont ő nem adná át, de a budapesti Olimpiának még híve volt.

"Nincs több politikai szarkavarás"

Karácsony Gergely ezzel a szlogennel zárta az előválasztás második fordulóját, ahol túl van egy választókat kampányhívásokban hülyítő "vadhajtáson", a társjelöltet és szavazóikat semmibe vevő eredményzárón, amit biodíszletté varázsolt a gyermeteg és jogszerűtlen, "enyhén" korai posztjával, mindeközben az őt jelölő MSZP megpuccsolta saját jelöltjét Csepelen. Bár keveseket érdekel, de míg a három főpolgármester-jelölt előválasztási eredményközlője erősen belerondított ebbe a fővárosi választói ünnepbe, a fővárosi kerületek és az egész ország önkormányzatai is választanak ősszel. Az az ország, akiknek képviseletét a Párbeszéd 7 éve nem tekinti feladatának, sosem elérve önállóan a parlamenti, de még a láthatósági küszöböt sem.

Az internetes lincselés dokumentálása nehézkes, sokak szemében fölösleges erőlködés, reményeim szerint talán elér egy szűk, a politikai kultúrára még igényes réteget, és bármikor kereshető lesz.

Budapesti választóként és nőként én végtelenül csalódott vagyok, hogy miként lehet visszafordíthatatlan hatást elérve ennyire megszégyeníteni egy jelöltet, aki nem véletlen nőként lett áldozat: a magánemberi kvalitásait tették nevetség tárgyává, egyáltalán azt, mi keresnivalója van egy választáson, ahol megszerezte a szavazatok 39,6 %-át. Magyar Györgytől a médián át a kommentelőkig ezzel az akcióval vélték igazolni, hogy a szavazatok majdnem felét hozó nő inkompetens a politikában.

A voksomat a kampány jelentős részében Kerpel-Froniusnak szántam, ettől csak az első két helyen szorossá vált küzdelem térített el. Rettentően elkeserít az ő hallgatása és az utolsó napok érzékelhető játszmáiban az asszisztenciája.

Kedves Gábor, (rövid személyes ismeretségünk alapján tegezlek), hosszan ecsetelted interjúidban, hogy ki, miért nem lép elő politikai pályára. Évek maradnak ki, amíg valaki felbukkan egy személyben egy csapat élén, az eddig eltűntek részben anyagi háttér hiányában is maradtak el. Többen nem csak tüntetéseken vettünk részt, mint Te, de többet szerveztünk is belőlük, rendőrséggel, neonácikkal, pártvezetőkkel egyeztetve, több éves civil küzdelmet vezényeltünk le népszavazással, politikusokkal történt tárgyalásokkal, megfogható kis sikerrel. És bár Te bevallottan kerítéspárti vagy, de elég sokan a budapesti lihegéstől távol, a személyes kriminalizációt kockáztatva, a fővárosinál sokkal rosszabb vidéki munkaerőpiaci körülmények közt menekülteket segítettek tolmácsolással, élelemmel, vagy vidéki szegregátumokba járnak le. Igen, nagyon sokan vagyunk az elmúlt kilenc évtől kimerültek, csalódottak, frusztráltak. Elég sokan nem vagyunk Fidesz-árvák, mert nincsenek elit polgári vízióink, inkább citoyenben gondolkodunk. Sosem érveltünk apánkkal és nagyapáinkkal azt a saját kvalitásainknak, hitelességünknek betudva. Nem tekintjük kampánytényezőnek, hova születtünk. De nem is tagadjuk le, hol nőttünk fel, mint a legkésőbb 11 éves korától debreceni, elitgimnáziumot végzett, de magát "falun felnőtt fiúnak" hazudott Karácsony. Nagyon sokan szervezünk, cselekszünk kisebb és nagyobb ügyekben, rendszeresen vagy egyre ritkuló alkalmanként, írunk, és igen, itt megállunk.

Hogy miért?

A másik indok ez, aminek most Te is némán és gesztusokban azonosíthatóan asszisztálója voltál. Én például nem tudtam volna ennyire higgadtan, profin kezelni, mint Kálmán Olga, ha a helyében vagyok. Vagy a kontrollálatlan düh, vagy nőként a sírva megszégyenülés közti eszközök közt kapkodtam volna, különösen, ha korábban sok éven át kollégám néz engem magázva teljesen hülyének. Ezt onnan tudom, hogy ismerem ezeket a nőket megszégyenítő módszereket, ez kísérte végig serdült és főleg felnőtt éveimet. A női identitásom okán is munkámban jogtalan betámadást már sikerrel védtem meg bíróság előtt is, illetve erre kényszerültem.

Viszont nem egy buplikus rendezvény és üzleti találkozó szervezőjeként nem tudtam volna a helyedben némán beülni bármelyik jelölttársam hiányában a sajtótájékoztatóra, különösen feleannyit sem elérve, mint az a jelölt, akit semmibe néztél hallgatásoddal.

Azt ígérted, küzdeni fogsz a parkolómaffia ellen. Többen ezt csak úgy tudjuk kifejezni, hogy akkor sem szavazunk a korrupció látszatára sem, ha azt egy ellenzéki mi fiunk borja képviseli. Tehát számunkra ezzel az otromba lincseléssel és a zuglói parkolómaffiát minimum láttamozó Karácsony jelölésével véget ért a főpolgármesteri választás. Kerületünkre még tudunk voksolni, ám végtelenül csalódottan.

Vedd bóknak, hogy csak Téged, a szereplők közül legkisebb részest kérlek számon ebben a primitív, Kálmán Olga elleni akcióban. Most nyertes jelölttársad több éve hatalmas csalódás számomra, holott szavazója voltam 2010-ben.

Hatalmas csalódás számomra továbbá több médiának a részvétele ebben, akiknek szerkesztőségében igen értékes, általam nézetkülönbségek ellenére is tisztelt emberek ülnek. Biztosan igazolható valamilyen formában az áldozattá tett jelölt és stábjának a mulasztása is, de nem ezzel az etikátlan bullshittel, a felelős szervezők meg sem kérdezésével.

Másrészt teljesen érthetetlen, mekkora súlyt szenteltek ennek, de 20 éve nem képesek választási kerekasztal vitákat szervezni. A tulajdonos vagy főszerkesztők előtt kezdeményezésben nyulak, ám oroszlánok a megszégyenítésben.

Karácsony Gergelyt szeretném kiigazítani: de, van médiastábod, egy ilyen népes médiastábod van. Eddigi politikai pályafutásodat az ellenzéki sajtó állandó és első számú kegyeltjeként élted meg, csak ennek köszönheted, hogy permanens egyéni nulla %-oddal nem tűntél el még a süllyesztőben. Ha kicsit is értesz a médiához, akkor nagyon nehéz tagadni, hogy a kormánymédia nézettsége és olvasottsága nevetséges, és az online tér bárki számára hozzáférhető. A fidesz-szavazók baloldali médiakövetése igen erős. A média szerepe a facebook-hírkövetéshez képest az egész világon háttérbe szorult, ma egy médium abból él, ki mit ír ki a facebook oldalára. Ez a sikered másik tényezője, mert az utcára alig tetted ki a lábod az elmúlt hét év alatt, a facebook virtualitás ámításában élsz te és a pártod is, választásokon magadnak a vezető szerepet kikövetelve, ebben főleg mások munkáját és támogatását élvezve. Kis szülőfaludat, ahol készült a miniszterelnöki majd polgármesterségre átszabott kampányvideód, a Jobbik nyerte. Ahol állításoddal ellentétben valójában felnőttél, és több évet éltél, mint szülőfaludban, Debrecent, azt a Fidesz uralja. Egy egyetemi megyeszékhely, az ország második legnépesebb városa, volt otthonod is érdektelen kampányterep neked és pártod számára. Kerületedet pedig a Fidesz mögött a DK és a Momentum vitte el pár hete. Saját magad szerinted sikerrel vezette kerületedet sem voltál elég erős meggyőzni Jávor Benedek, az ország egyik legnépszerűbb politikusa jelöléséről.
Mondd, mi visz rá egy embert, hogy saját gyerekkorát lehazudja?

Sajnálom.


Eszes Beáta
a szerző egyetlen pártnak sem volt tagja és aktivistája sem, ami véletlen sem érdem, csak körülmény


 

Kiegészítő szempontok egy vitához

vita1.jpg

Fotó: 24.hu

Végre valódi politikai vitát láthattunk a minap, ami Orbanisztánban bizony ritkaságszámba megy. Aki nem látta volna, az alábbi linkre kattintva megnézheti:

https://www.facebook.com/partizanpolitika/videos/2341384852770862/?hc_location=ufi.

Az okos, felkészült, kulturált résztvevők – szövetségesek módjára - a vitapartnerek emberi mivoltában történő sértegetését magától értetődően mellőzve azt a különbséget próbálták meg érzékeltetni, amely a javukra dönthet az előválasztás folyamatában. Egyesek szerint Karácsony Gergely „nyert”, mások Kálmán Olga sikerét látták. Magam a komplexitásra törekvés igényétől vezetve megpróbálok néhány kiegészítő szempontot adni a vitában részt vevőkről folyó vitához.

**********

Mi az, amit megtudtunk? A különböző internetes oldalak kommenterdejét tanulmányozva nem nehéz leszűrni, hogy sokan abszolút prioritást adnak annak, amit pedig előre, már a vita előtt sejthettünk. Meglepő-e az, hogy az öt éve aktív kerületi polgármester szakmai felkészültsége - bár éppen a „szakma” alábbiakban részletezett összetettsége folytán talán pontosabb a megfogalmazás: mindennapokból merített gyakorlatiassága - rányomta bélyegét a kérdezz-felelekre?

De... Eldöntheti e önmagában a szakirányú, szakmai tudás és rutin, hogy a három jelölt melyikének volna nagyobb esélye – Tarlóst legyőzni?

Egy ilyen vita, jobban mondva, a vitázók megítélését nagyban befolyásolja, hogyan állították össze a kérdéseket. Szakmai alapon merem azt mondani: ennek a vitának kissé egyoldalúan válogatták meg a kérdéseit! Túlontúl a szakirányú tudás meglétének bizonyítására fókuszáltak - ami óhatatlanul a háttérbe szorította az empátia, az emberek helyzete iránti érzékenység, a nézőpont, a problémakezelés módja, az ügyérzékenység és az ügyek melletti kiállás mikéntjének a fontosságát. Tagadhatatlan, hogy ez utóbbiak meglétét vagy meg nem létét kérdésekre adott válaszokon keresztül jóval bonyolultabb láttatni. 

Márpedig ideje tudomásul venni, hogy a főpolgármesteri szerepkör ezerszer összetettebb - kivált a diktatórikus módon vezetett mai Magyarországon -, mint pusztán szakmai felkészültség kérdése. Ha a „szakma” lenne a döntő, Tarlóst például aligha lehetne legyőzni. A szakmai felkészültség hiányosságai azonban egyrészt pótolhatóak, másrészt a város irányítása valóban irányítást  kell, hogy jelentsen. Többek között a szakmai stáb irányítását, ami nem összetévesztendő a helyettük történő munkavégzéssel. Ez a feladategyüttes a kérdésfelvetésnek és -megválaszoltatásnak, vagyis a stábtagok "válaszainak" mérlegelését követő dönteni tudásnak és a döntések keresztülvitelének nem hétköznapi képességét kívánja meg a leginkább.

**********

Hol adott ez a vita lehetőséget a jelölteknek arra, hogy szemléltessék: milyen alapon és hogyan döntenének naponta többször is a különböző szakirányok metszéspontjában lévő ügyekben? Olyankor, amikor szakmák érvrendszerei és szempontjai ütköznek egymással és milliónyi egyéb szemponttal?

Karácsony Gergely szakmai felkészültségének ellenpontjaként ez utóbbiakban Kálmán Olgát - már csak a nagyon is politikaközeli területen kifejtett eddigi tevékenysége alapján - határozottan jobbnak gondoltam, és ezt a vita után sem látom másként. Eddigi munkájában neki kellett folyamatosan analizálnia és közvetlenül vagy közvetve letennie a voksát valami mellett vagy éppen ellene. Szereplőktől függetlenül, ügyek mentén, ügyek – mindnyájunk – érdekében. Márpedig a főpolgármester tevékenységének ez lesz a legfontosabb értékmérője, amellett, hogyan tudja képviselni, ha kell - mi az, hogy kell?! -, a hatalommal szemben is, a döntéseket és az ügyeket. Közös ügyeinket.

**********

Az én szempontom tehát, amelyet a vita és a szereplők értékeléséhez megfontolásra ajánlok, a következő: egy diktatúrában nem elég a szakmailag leghelyesebb döntéseket meghozni (amihez a főpolgármester csapatmunkára építve nem saját kútfejéből, hanem a szakmai stáb és külső szakértők javaslatai alapján készíti elő a tervezetét); keresztül is kell tudni verekedni azokat.  Kiharcolni a fővárosi önkormányzat által képviselt emberek, valamennyi fővárosi lakos és itt-dolgozó vagy éppen csak megforduló vendég érdekeinek érvényesítését, nem egyszer és nem kétszer a hatalomban lévők rosszul értelmezett, politikainak kinevezett személyes érdekeivel szemben. Érvekkel és napi kemény ütközésekkel, a legmesszebbmenőkig élve Budapest, a budapestiek súlyával.

A Partizán által szervezett főpolgármester-jelölti vita (köszönet érte Gulyás Mártonéknak!) ez utóbbi területen nem igazán versenyeztette meg a kandidálókat. De ez nem jelenti azt, hogy a mérlegeléskor ne kellene ezt a roppant fontos szempontot IS figyelembe venni.

 

 

Demcsáktól akár el is perelhetik a gyerekeit

Demcsák Zsuzsa bántalmazója, volt férje akár sikerrel megtámadhatja a gyermekfelügyelet jogát a gyámügyön.

Nem csak bulvársajtó, de mértéktartó hetilap és online portál is cikkezik Demcsák Zsuzsa televíziós műsorvezető legújabb ittas vezetési ügyéről: a 168 óra szerint ez akár a negyedik jogosítványbevonásával is járhat.

Írásom nem a sokadik támadás céllal készült, ahogy a bulvármédia sorában felbukkanó 168 óra cikkét is úgy értelmezem, hogy Demcsák pályatársai, a sajtó szeretne egy erős visszajelzést küldeni neki, ami az eddigi büntetések után esetleg gondolkodóba ejtik a 40 éves műsorvezetőt. A személyes figyelmeztetésen túl egy másik komoly veszély fenyegetheti a kétgyermekes anyát.

A magyar gyámügy szinte minden esetben a bántalmazó igényeit szolgálja ki az áldozat és gyerek rovására

Több bántalmazó esetből a szereplőiket, a hazai gyámügyi és a jogi eljárásokat közvetlenül ismerve felmerült bennem egy olyan lehetséges következmény, ami nagy eséllyel veszélyeztetheti Demcsák anyai jogait. Ez az exférjének Zsuzsa ittas vezetéseit felhasználó elhatározásán múlik csak. A műsorvezető bevallottan egy lelkileg és fizikailag is bántalmazó házasságból lépett ki, elmondása szerint szülei segítségével. Én azt feltételezem, Demcsák csak részleteiben ismeri sorstársai helyzetét, jogi procedúráit, ugyanis ő azon kivételes áldozatok közé tartozik, aki számíthatott a családi támogatásra. Ha ismerné sorstársai jogi eseteit, a sokadik ittas vezetéshez képest töredék súlyú indokot sem nyújtana tálcán exférjének, hogy újra zsarolható, alávetett helyzetbe kerüljön.

A bántalmazó férjek, élettársak egyik állandó eszköze, hogy a gyerekkel zsarolják áldozatukat

Akár válással vagy anélkül, a családon vagy kapcsolaton belüli bántalmazók apai szerepben gyermekfelügyeleti jogot követelnek, azt szeretnék igazolni, hogy az őket megvádoló áldozatok labilis személyiségek, a bántalmazásokat csak képzelik, behazudják, alkalmatlanok az anyai szerepre, és valójában ez a konfliktus forrása. Ezt egyébként épp a bántalmazással járó, az áldozatnál jelentkező személyiségrombolással külső szemlélő, laikus számára még igazolni is tudják: az áldozat nem egyszer elveszti munkáját, mert súlyos depresszióval küzd. Egy menekülés során Demcsákkal ellentétben nem mindenki számíthat szülői és anyagi segítségre, sok esetben jó állásban lévő anyák sem tudják megoldani, hogy új életet kezdjenek. Az önhibából állást vesztett szülő, a beszámíthatatlan állapot vezető indok a gyámügy számára, hogy egy korábban megítélt felügyeleti jogban a másik szülőt részesítse előnyben.

Mindezek tetejébe a láthatást akár a gyermeket bántalmazó apák számára is kiköveteli a magyar gyámügy, ellenkező esetben akár jogi eljárás alá vonják az áldozat anyát és feleséget. A bántalmazó kapcsolat alapja a függőségi helyzet, a bántalmazó pszichés uralma áldozata felett, a kiszolgáltatottság fenntartása. Erre vezető eszköz a gyerekekkel zsarolás, a felügyelet jog megtámadása, hiszen a gyerekek feletti vitával, a láthatás érdekében újra magához köti áldozatát a bántalmazó.

Nagyszülőkkel szemben tudnak bántalmazó apák felügyeleti jogot elnyerni

Demcsákra egy felkészültebb és vérmesebb ügyvéd akár könnyűszerrel kimondja a gyermekveszélyeztetés vádját is, mert a többedik ittas vezetésével lehetetlen igazolni - teszem hozzá akár számomra is - hogy ezt csak éjjel, és csak egyedül követi el.
Teljes joggal feltételezi bárki, hogy akit három jogosítványbevonás, félmilliós büntetés, a bulvárcímlap sem rettent attól el, hogy legalább az ittas vezetéstől álljon el, és hívjon egy taxit - ettől a vélt vagy valós alkoholizmusával még "nem kell" szembenéznie - azt a gyerekei jelenléte sem riasztja el.
Jogosítvány nélkül az iskolai fuvarok nehezebbé válnak, ügyeit az eddig megszokotthoz képest nehezebben intézi. A napi rutin megváltozása feltűnik a gyerekeknek is: elég nehéz nekik hazudni arról, miért vonták be a vezetői engedélyét újra. Fáradtság miatt nem vonják be. Annyi látható, Demcsák a szülői támogató háttér miatt nem érzi a súlyát, hogy ezeket egyedülálló anyaként követi el zsinórban. Egy gyermekveszélyeztetési vádban viszont okkal fogják az ezt végignéző, a gondviselésben résztvevő nagyszülőket is hiteltelenné tenni.

Zsuzsának mint nőtárs üzenem: feleség meggyilkolása vádja alatt álló, előtte jogerős bántalmazási ítélettel bíró apa kapta már meg az anyai nagyszülők helyett a gyerekeket. A mai napig nem ratifikált isztambuli egyezmény megkövetelte szakmai szempontok ismeretlenek a hazai gyámügy és bíróság számára.

A halálos gázolás esélye végig jelen volt Demcsák eseteiben

Nem gondolom, hogy az alkoholfogyasztással vezetés egyedi eset lenne, sőt, előfordult velem is. Jogosítványbevonás szintjét nem értem el, és a műsorvezető esetéhez képest töredék pénzbüntetésem elég volt arra, hogy ettől a felelőtlen hóborttól nem csupán anyagilag fájdalmas oldala miatt elálljak. Az akkori esetnél Zsuzsánál 10 évvel fiatalabbként pontosan beláttam, a vezetői reflexeim és veszélyérzetem töredéke volt a normálishoz képest, csak úgymond nem érdekelt, szintén magánéleti válság idején. Ám sem két gyerek nem függött tőlem, sem nem vártam meg még az első jogosítványbevonást sem, majd a két gyerek mintegy három évi nyári táborozására elegendő büntetés kirovását. A félmillió forintot - egy átlag magyar középvezetői havi fizetést - könnyedén kifizethetett kereskedelmi tévés gázsijából, de ez sem menti azt a tényt, hogy pusztán egy este félmilliót tapsolt el italra - az arra kimért büntetésre - két gyerek mellett. Ez semennyivel sem más, mint amikor az apa egy este elkaszinózza a gyerektartást. A jogosítvány újbóli megszerzésének anyagi költségeit nem is számoltam ebbe.
És szerencsére én sem gázoltam halálra senkit. A halálos gázolás az elkövetőre nehezedő, örök életre kiható lelki súlyáról érdemes lenne egy szintén médiaszemélyiséggel beszélgetnie.

A legfőbb bírók a kamaszodó gyerekek

Nem csak a bántalmazó férjeket kiszolgáló gyámügyi eljárást ismerem közelről, de van ismeretségem visszatérően ittas állapota miatt gyerekei által megtagadott anyáról. Az újságcímlapok, a bíráló kommentözönök, akár egy felfüggesztett börtönbüntetés is semmi lesz ahhoz képest, amikor a kamaszodó gyerek kimondja:

"Anya, rád nem lehet számítani, te ciki vagy."

Egyébként ehhez hasonló pszichológiai helyzetben sikerült egy apának elvenni a gyerekeit, mert a bántalmazással is járó traumáit elszenvedő, a gyerekei szemében különutas, a többi anyukához képest más anya nehezen lesz megérthető a gyerekek számára, akik alapvetően a konfliktusokat kerülik, és a bárki által biztosított lelki nyugalmat keresik. Amennyiben ezek a konfliktusok az anya körül halmozódnak, saját akaratból döntenek majd úgy - erre példa a fenti gyilkossági vád alatt álló férfi esete - hogy a gyerekek a konfliktusban részes anya és annak szülei helyett az apai oldal mellett teszik le a voksot, önként.

Demcsák Zsuzsának az őt esti bulikból vezetni engedő barátok (?) ellenében én azt üzenem nőként:

A gyerekeiről lemondó biankó szelvényt már rég aláírta, és nem rajta múlik, ezt beváltják-e. Már elégtelen a hivatkozása, hogy ők a legfontosabbak neki, mert ez pusztán a többedik ittas vezetéssel nem igaz. És elégtelen a hivatkozás, hogy a bulvármédia csámcsog rajta, mert mára mértéktartó politikai közéleti lap tette facebook-címlapra.

Azt is pontosan tudja Demcsák, hogy ittasan vezető szülőként csak férfiként jöhet ki jól a médiában, lásd Stohl András esete. Remek színész, de botrányosan rossz férj és apa, dacára lányai rajongásának: nem ők csinálták mellette végig felnőtt nőként, hanem Stohl feleségei és élettársai, akik közül egyiküket arra kényszerített, azt vallja, ő vezetett. Egyébként Stohl is kimerülésre panaszkodott.

Biztosan nem az egyedüli eset Demcsáké, így van. De ez fogja legkevésbé érdekelni a gyerekeit, a már most elszenvedett sérüléseiket lehet csak a sorstársakkal enyhíteni, de felmentésre nem indok.

Le lehet söpörni a véleményemet azon az alapon is, hogy mi közöm a gyerekeihez. Igaza van, aki erre hivatkozik. Semmi közöm hozzájuk. De ez a magyar gyámügyet nem érdekli, és Stohllal ellentében Demcsáknál nem állnak sorban a mellette és helyette is felelősséget vállaló, a gyerekei sorsával valójában törődő élettársak: a hazai bántalmazott nők nagyszámú jogi esettanulmánya alapján Demcsák Zsuzsa egy sikeres menekülést követően újra vesztésre áll, ezt viszont felelősen jelentem ki.

Nőként jó lenne abban hinni, hogy nem marad alul.

Eszes Beáta

Kép: Demcsák Zsuzsa a Televíziós Újságírók Díjának átadóján / Fotó: Pozsonyi Zita

 

Zsidóként viselkedni

Schmidt Mária nem kutat levéltárban

soros_zsido.png

Schmidt Mária elismerte, hogy a német megszállás előtt akár tíz évvel is kockázatos volt Magyarországon zsidónak lenni.

A rossz hír az, hogy ezek szerint ezt csak hallomásból, családi vagy baráti körből tudhatja az állítása szerint a zsidók életét is - nem mellesleg Soros pénzén - kutató történészasszony, ugyanis egész munkássága arról szól, hogy a magyarok nem tehettek semmiről a holokauszt során, a német megszállás előtt pedig aranyéletük volt a zsidóknak.

Schmidt Mária egy szélsőjobboldali USA-blognak, a The Gateway Punditnak azt nyilatkozta, hogy Soros kikeresztelkedett felmenőkkel nem viselkedik zsidóként, és nem is lenne érthető, miért térne vissza a zsidó hitre valaki a 30-as években. Azt nem tette hozzá, hogy Soros György a '30-as években - 1930-as születésűként - még gyerek volt, így valamennyi egyházi előírás alapján gyermekként áttérésről még nem dönthetett.

Nem tudni, Schmidt lelki és szakmai mentora, Ránki György történész - aki közismerten zsidó, gimnazista korában koncentrációs táborba hurcolták - miért nem tudta rávenni, hogy Schmidt Mária eljárjon hazai levéltárakba kutatni, ha már erre kapott Soros- és egyéb külföldi ösztöndíjakat. Ugyanis, ha egyszer is kutatta volna Schmidt Mária a XX. századi magyar zsidóság történetét, észlelhette volna, hogy 1945 előtt, ha egy zsidóról levéltári irat keletkezett állami vagy egyházi vonalon, annak egyik vezető témája illető zsidó kikeresztelkedési, visszatérési vagy válási kérelme. Minden második zsidókról szóló családjogi iratban előfordul, hogy illető zsidó  - akár a 30-as években is - kikeresztelkedettként egy házasság érdekében visszatért a zsidó hitre. Ám ahogy érvénybe lépett az ún. első (a numerus clausus után a második) zsidó törvény, tömegesen kezdtek el vagy első alkalommal, vagy újból keresztény hitre térni. Bizony, nem egyszer keresztény felmenőkkel, született keresztény is áttért a zsidó hitre, amikor zsidó féllel kötött házasságot. Amennyiben a frigyet nem erősítették meg katolikus vagy református templomban a zsidó fél megkeresztelésével egybekötve, akkor pusztán a zsidó féllel kötött polgári házasságot is hithagyásnak minősítette - apostatának nevezve őket -  a katolikus és református egyház. Én nem nevezem magam történésznek, de Schmidt Máriával ellentétben rendszeresen járok hazai levéltárakba. Azt nem feltételezem róla, hogyha egy átlagos egyházi levéltári napja után, amikor a korszakot kutatja lázasan, és kezébe akad napi kb 128 irat a zsidó hitre térésről, azt állítaná, nem érti, miért tennék, hiszen leírják az iratban annak okát, mi több, az áttérésekre külön formanyomtatvány és előírás volt.

Kijelentésével viszont spontán elismerte, hogy kockázatos volt egy zsidó élete Magyarországon már a '30-as években, és így számára teljességgel érthetetlen, miért vágyna valaki a zsidó hitre térni ekkor.

Schmidt Mária megbukott az érettségin puskázással. Puskázás miatt bukott meg az egyetemen is ókortörténet szigorlaton az előtt a Komoróczy előtt, akitől szintén tanulhatott volna a zsidók történetéről. A történészasszonynak nincs rá szüksége, hogy tanuljon és kutasson a témában, ő csak szeretné közpénzen a többedik intézetét létrehozni, ahol ő mondhatja el, mi volt a zsidók sorsa Magyarországon. Bár Köves Slomó azt állította, már kitették a Sorsok Háza projektből, de Gulyás Gergely Kövest cáfolva ezt merősítette.

Végül egy apró tévedés egy hollywoodi limonádéról, amit Schmidt idézett világbéke ügyében, miszerint szerinte értelmetlen menekültek tengerbe fulladásos halála miatt aggódni. Kedves Mária, a Beépített szépség című filmben - ezt sem sikerült tisztességgel abszolválni - a Sandra Bullock alakította FBI-ügynök, bár kezdetben gúny tárgyává tette a szépségkirálynők kötelező szlogenjét, a világbékét, a film végére a lányok sorsát megismerve,  őket nem csak lenézve, magáévá tette a világbéke iránti vágyát.

Vízbe fulladt civil emberek sorsára legyinteni különösen gusztusos volt a Hableány katasztrófája után. Sajnos azt sem tudtuk meg az interjúból, hogyan viselkedik egy zsidó. Ebben Schmidt Mária már elhunyt, nehéz maffiózókkal, zsarolással ingatlanozó férje, Ungár András sem adott ezek szerint kellő támpontot neki.

 

Eszes Beáta


Fotó: zsidózó felirattal ellátott Soros-plakát (444.hu)

 

 

Neonácikkal kampányol a Momentumot támadó CitizenGO

screenshot_2019-06-03_citizengo_hu_kezdolap.png

A CitizenGO HU támogatja romák sterilizálását és a melegek bebörtönzését: Dúró Dóra és Novák Előd a szervezet reklámarca és annak vastag bőre.

Míg Novák Előd, háztartásbeli valamint a Jobbik parlamenti frakciójából kiebrudalását követően Novákot eltartó neje, Dúró Dóra már egy világra jött gyermek megszületését kívánták meg nem történtté tenni, addig a neonáci házaspárral kampányoló CitizenGO HU az abortusz szleng elnevezésén meglepődő Cseh Katalinnak esett neki.

A két eset ugyanabban az évben, 2015-ben történt. A kettő eset közül a CitizenGO HU inkább a már megszületett gyermekek élettől megfosztását tekinti PR-értékűnek.

A CitizenGO HU adománygyűjtő fantomszervezet egy több éves rádió-felvételt talált, ahol az akkor még nem létező Momentum Mozgalom mostani képviselője, Cseh Katalin és Papp Réka Kinga beszélget. A weboldalán virtuális irodával, nem létező magyarországi kontaktokkal bemutatkozó, NAV által nem ellenőrzött pénzeket gyűjtő fantomszervezet az abortusz szó egy szlengváltozatának létezése miatt szeretné lemondatni Cseh Katalint, mivel a képviselőnő bevallottan sosem hallotta azt a szót, és meglepte. Ezzel próbálják azt igazolni, hogy Cseh Katalin érzéketlen lenne a magzatok jogaival szemben, amely az érvényes magyar jogrend szerint az élveszületéstől  számolva 9 hónapra visszamenőleg él.

A CitizenGO HU ugyanakkor egy megszületett babát rasszista gyűlöletbeszéddel megtámadó Dúrót és Novákot reklámarcává emelve magáénak tekinti a házaspár és korábbi pártja már több éve hírhedetté vált, általuk azóta is büszkén vallott nézeteit a romák kényszersterizilásáról vagy a melegek bebörtönzésére beadott parlamenti javaslatáról.

A törekvés azért is újszerű, hogy valamely embercsoport felé egy vélt pillanatnyi érzelmi reakció alapján keresnek fogást a Momentum Mozgalom képviselőjén, ugyanis jelenleg alig tudok olyan kormánypárti és a CitizenGo HU által futtatott, a kormánypárt javaslatait kilenc évig zsinórban végig szavazó, tehát a kormánypárt szövetségesei neonáciktól származó megnyilvánulást, ahol ne adták volna írásba, sőt, törvényjavaslatba és alaptörvényi passzusba, hogy kifejezetten nem tekintik egyenlőnek az adott társadalmi csoportot másokkal. A kormány intézkedései és politikája a gyermekek bántalmazását, abuzálását, adott esetben éhenhalását leasszisztáló gyámügytől, a bántalmazott nők és anyák nem létező védelmén, sőt, kriminalizálásán át az idősgondozásnak csúfolt euthanázia-programig, a nemzeti halálgyárként működő közkórházakkal az állam és kormánya tudatos és tömeges életveszélyeztetési, adott esetben gyilkossági szándékát fejezi ki.

A pénzgyűjtő fantomcsoport szerint az első neuralgikus pont a magyar társadalom veszélyeztetettjei számára a botmixer szó szlengértelmű megjelenése és annak nem ismert hatása lehet.

Nem tudni, hogy kiket vonna felelősségre a szervezet a bekapta a legyet, az elhízott, csüngő hasú tehén, terhes és nemrég szült nőket dehonesztáló kifejezéseken, avagy szokott-e szülészeten szociológiai tanulmányt készíteni  az akkor üvöltöttél volna, mikor basztak és más, baba-mamabarát orvosok és bábák nemzedékről-nemzedékre öröklődő szójátékai kapcsán.

A CitizenGO HU nácibarát szervezet ennyi sort és egy NAV bejelentést ért meg. A Dúró-házaspár idén májusinak aposztrofált képén viszont úgy tűnik, hogy Dóra negyedik gyermekét várja, egyúttal ő szerepelt a frissen debütált mégnácibb párt EP-listájának élén, így nehéz eldönteni, a brüsszeli migránssimogató, abortusz-párti EU pénzére ácsingózva, majd ismét hoppon maradva mikor lesz ideje dolgozni, mikor a nejlonsusogó izzadt fiúkkal vonulgatni, mindeközben OKJ-s sámándob-kezelő végzettségű, munkanélküli, hivatásos teherbeejtő férjét továbbra is eltartani. Dúróék vélhetően sokgyermekesként családi segélyekre, állami támogatásokra pályáznak, gyűlöletbeszéddel, uszítással kampányolva, míg parlamenti párttagként a párt képviselőinek jogerősen kimondott költségvetési csalás, közokirathamisítás bűntetteit megtűrték, tehát bűncselekmények sorozatát követték el. Csak nehogy bekopogjon hozzájuk a Nemzeti Szocialista Régijó.

Eszes Beáta

Fotó/forrás: CitizenGO HU facebook-oldala - letöltés ideje: 2019. június 3.; Kép dátuma: (2019.) május 22.
 

"Azért nem építek nagy pártot, mert megbüntet az ÁSZ"

Zugló sikkaszt a parkolóórákkal?

screenshot_2019-02-07_karacsony_lathatoan_nem_keszult_fel_erre_a_hir_teves_szereplesre_rossz_vege_is_lett_444.png

Karácsony ÁSZ-elszámolás miatt fél pártbázist építeni, megdolgozni a közpénzéért, mindeközben a hazai média két éve falaz Zuglónak a költségvetési csalás alapos gyanújában.

Karácsony Gergely élő adásban erősítette meg a Hír TV-n, hogy nincs alternatív víziója a nácizmussal szemben, a legdurvább kirekesztés sem akadály számára, hogy együttéljen vele, végül kicsúszott egy olyan döbbenetes mondat is a száján, ami a zuglói  korrupciógyanús parkolóórák tükrében a végleges politikai bukást jelentheti a polgármester számára.

Karsai László történész ellen a Jobbik indította perben egy több, mint 100 oldalas, 12 tételes szakértői anyag hivatott igazolni, hogy a Jobbik neonáci, ahogy azt Karsai állította. Most először olvasható nyilvánosan írásomban az a 14 oldalas médiaszemle, amely a bírósági anyag egyik tétele volt a többi 11, társadalomtudományi elemzés mellett. Míg Karácsony képtelen volt egyértelműen kifejezni az interjúban, szerinte mi nevezhető nácinak, mi elfogadható, 2012-ben már 150 európai politikus írt tiltakozó nyilatkozatot Áder János köztársasági elnöknek, miszerint a Jobbik retorikája a Hitleri nyelvezetet idézi. Karácsony ezzel egyidőben, azt ma is megerősítve együttműködést javasolt velük, és mosolyogva tudatta, hogy számára ennek nincs alternatívája.

Az ellenzéki sajtó is kritikus hanggal dübörög a Párbeszéd társelnöke, a főpolgármesteri választásra bejelentkező Karácsony Gergely 2019. február 5-én, este a Hír TV-ben látott produktumától, ám a náci retorikát már az LMP színeiben, politizálása első napjaitól domesztikáló, jelenleg fővárosi kerületi polgármestertől elfelejtették idézni a Hír TV-interjúból a másik megdöbbentő nézetét, miszerint ő tudatosan nem dolgozik, nem épít szavazó bázist, jelenleg is egy 0-1 %-os párt társelnöki szerepében, a főpolgármesteri kampányát egyben a kormányváltás első lépcsőfokaként aposztrofálva, még egy éve sem elbukott miniszterelnöki kampányát követően, mert fél az Állami Számvevőszéktől (ÁSZ), tehát a közpénz elszámoltatástól.

Ez lefordítva azt jelenti, hogy a Fideszt mégiscsak kizárólag számszerű többséggel megverni szükséges versenyben Karácsony elvárja, hogy a győzelméhez hiányzó 51 %-ot mások tegyék hozzá. Ehhez ő kizárólag 0 vagy 1 %-ot hajlandó biztosítani, de több székért is indulva kilencedik éves politikai pályafutása során, magát mindig a legalkalmasabb jelöltnek tartotta. Most megtudtuk, hogy a 0-hoz konvergáló szavazói bázis nála egy tudatos biztonsági játszma, túlélési stratégia.

A Hír TV-interjú a 16:39 percétől:

Földi-Kovács Andrea (FKA), a Hír TV riportere:
- A választási rendszerben megtehetnék, hogy a Párbeszéd földuzzasztja magát, és mondjuk nagy párt lesz. Hasonló támogatottsággal bír, mint a Fidesz, és akkor nincs szükségük ilyen kompromisszumokra és együttműködésre.

Karácsony Gergely (KG)
- Megtehetnénk, csak ez nem egy politikailag reális stratégia véleményem szerint, mert ha egy  párt megerősödik, akkor kap egy egymilliárd forintos bírságot az ÁSZ-tól.

Igaz, a pártját a láthatósági küszöb fölé emelését a Jobbik ÁSZ-bírsága előtt sem kezdték meg a társelnökökök, Karácsony és az elég rég háttérbe vonuló Szabó Tímea . A Párbeszéd Magyarország 2013-ban vált ki az LMP-ből. Hat éve sosem indult önállóan a párt, holott a kilépéssel egy, az LMP-től független önálló vízió lehetett a céljuk. Sosem mérték 1 % felett, ahogy Karácsony sem nyert el soha pozíciót önállóan indulva. 2010-től összesen 5 féle közpénzes székért indult választáson vagy pályázott meg, ebből kettő automatikusan együtt járt egy-egy párt megalakulásával (LMP és PM pozíciók), ott a pártlistán indulva illetve magát társelnöknek kinevezve nyerte el állását. Egyetlen esetben indult önállóan eddig, 2011-ben a II. kerület, időközi országgyűlési választáson, ahol megígért visszalépését megtagadta, majd csúnyán el is bukta a választást a Fidesz és az MSZP mögött. Következő alkalommal, a 2014-es országgyűlési választáson a XVI. kerületben többpárti támogatással, Bajnai társkampányával bukott el egyéni jelöltként választáson. Ha az általa igen megkedvelt Jobbikban viszonzásra került volna a kötődése, nyerhetett volna. Igaz, volt pártja, az LMP is ellenjelöltet indított rá. Eddig egyetlen sikeres egyéni politkai érdeme van, az Együtt-PM jelöltjeként, MSZP és DK, tehát összesen három párti támogatással elnyert Zugló a 2014-es önkormányzati választáson, ahol a választás éjszakáján mondta fel politikai szövetségesével, az Együtt-tel a megállapodást, aki a hírekből tudta ezt meg.

Azért is egy érdekes szemlélet a tudatosan 0 %-on vegetáltatott Párbeszéd, mert Karácsony mégis elvárja, hogy más párt növelje az ő személyes sikere érdekében a támogatottságát, vállaljon helyette is szükségszerűen jelentkező kockázatot, amely kockázat alatt ő azt érti, el kell számolnia az ÁSZ-nak. Gondolom, a Jobbiknak azért nem javasolná ezt az egészen egyedi politikai tanácsot, hogy merjünk nullák lenni, mert akkor marad a náci karlendítés és a nagy semmi. Ahogy Orbán Viktort, Tarlóst is csak valós szavazókkal lehet megverni, ez ma kb 300.000 voksot jelent Budapesten a korábbi részvételi arányok és szavazásra jogosult számok tükrében. Az egy egészen lényegtelen nüansz a média és Karácsony számára is, hogy az önkormányzati választáson a szavazásra jogosultak 80 %-a nem Budapesten él, így lehetséges, hogy a saját főpolgármesteri indulásával kormányváltást is vizionáló Karácsony a nácikkal és nézeteikkel kifejtett megbékélése kihat vidéki választókra és a Jobbik országos térnyerésére is. Egy főpolgármesteri székbe esetleg évtizedekre befészkelő Karácsonyt és egy 0 %-os párt gittegylet tagjai által őt mammelukként kiszolgálva - pl a vecsési választási bukását követően közpénzért szintén bárhol elinduló, most Zuglóban melegedő Szabó Rebekát, vagy a szülési szabadságával árnyékká váló Szabó Tímea társelnököt - ez fogja a legkevésbé felzaklatni, mi történik egy vidéki állampolgárral jobbikos vezetés alatt.

Tekintettel, hogy döntéshozói hatalomba már bekerült, Karácsonyhoz hasonlóan polgármesterré lett jobbikos, az érpataki modell megálmodója szintén költségvetési csalással bukott meg, nem nehéz kitalálni, hogy a karlendítő, cigányverő skinhead-vezér Sneider elnökölte, kilencedik éve a legnyagobb ellenzéki parlamenti erővel bíró, tehát kormányváltás esetén teljes joggal miniszterelnöki széket követelhető náci Jobbiknak miért éri meg a cuki-kampány, és miért cseszteti őt az ÁSZ. A Jobbikkal szembeni ÁSZ-büntetés megalapozottságát egyébként nem cáfolta Karácsony a HírTV-ben, de a közpénzzel elszámolást kockázatnak tartja magára nézve.

Hogy falaz a hazai ellenzéki média a neki kedves poltikai szereplőknek?

A nácibarát nézeteit fesztelenül megvalló HírTV-interjú szöveges dokumentálására tervezett cikkem írásakor, február 7-én robbant be az ellenzéki médiába, hogy Zugló veszteségesen üzemelteti a fizetős parkolást. Egy olyan terület, ahol a szerencsejáték üzlethez hasonlóan csak egy könyvelő kell, aki megszámolja a bezsákolt pénzt, mert elképzelhetetlen a veszteség, marginális a ráfordítási költség. Ennek tükrében egészen új megvilágításba kerül cikkem főcímében megadott kijelentése, miszerint Karácsony a közpénzzel az ÁSZ-nak elszámolástól tartva tudatosan nem épít nagy pártot. Nem szeretném a náci parlamenti és önkormányzati képviselet melletti kampányolását kisebbíteni a költségvetési csalás alapos gyanújával, de mielőtt részletesen elemezném Karácsony nyolcéves politikai pályafutását annak tükrében, mennyire a legkisebb erőfeszítéssel a legbiztonságosabb politikai pozíció elérése és megtartása az egyetlen motivációja a demokrata nézetek és konzekvens politikai vízió teljes hiányában, előrehoznám a parkolóóra biznisz ügyét, ami felveti a hazai média súlyos felelősségét is.

A Karácsony vezette Zuglói Önkormányzat "mutyigyanús" parkolóóra közbeszerzést hajtott végre 2017-ben. A korrupciófigyelést központi feladatának tekintő, erről tudósító Átlátszó-blog, akiknek a feltáráson túl felvállalt feladata, hogy a társadalommal megértesse a korrupció társadalomra kiható káros hatásmechanizmusát, megtanítva a választóknak, hogy az ellopott összeg elvesztésén jóval túlmutató káros hatások rombolnak egy korrupt hatalom által vezette társadalmat. Megdöbbentő, hogy maga az Átlátszó használja a költségvetési csalásra, a korrupció bűntettére az azt mókás brahiként lefestő "mutyi" szót, ami inkább titkos összebeszélést jelent, mintsem a kivéreztetett magyar gazdaság adóforintjainak szemérmetlen elherdálását, a népképviseletre teljesen alkalmatlan bűnözőcsoportok éltetését azon az áron is, hogy társadalmunk kilencedik éve diktatórikus állami berendezkedésben él. Aki a mutyi szót először behozta a magyar közéletbe a korrupció szinonimájaként, az pontosan annak a választónak a prototípusa, akinek teljesen mindegy, ki mennyit lop, egyetlen baja van ezzel, hogy ő nincs benne, vagy ő nem tud még eleget lopni.

Zugló a szakmailag becsült összeget 1 milliárd forinttal is meghaladóan drágább ajánlatot adó konzorciumot bízta meg a parkolóórák üzemeltetésére kiiírt közbeszerzési pályázatában. Álló eszközökről beszélünk, primitív műszaki paraméterekkel, így igen nehéz kitalálni, mire kell egy pályázónak a reálisan tervezettnél egymilliárddal magasabb összeg a beruházáshoz.
Hogy az Önkormányzat a neki kedves pályázóval mielőbb megköthesse az üzletet, az egyik pályázót törvényes indok nélkül kizárták, majd gyorsított eljárással próbálkoztak, ám ezért a Közbeszerzési Döntőbizottság egymillió forint bírságot szabott ki kerületre. Illetve a választókra, mert ez ugye nem a városatyák pénze.

Az ÁSZ ellenőrzésétől bevallottan rettegő Karácsony Gergely vezette Önkormányzat döntésének eredményeképp Zugló egymilliárd és egymillió forinttal károsította meg a költségvetést és a választópolgárokat már 2017 elején. Karácsony a parkolási rendszerrel kapcsolatos döntések során rendre tartózkodott.
Megtehette volna, hogy nemmel szavaz, a látszatát sem adva, hogy ezzel hallgatólagosan egyetért. Megtehette volna, mint Ungár Péter a saját családi cége ellen, hogy korrupciós vizsgálatot kezdeményez a maga vezette Önkormányzat közbeszerzési pályázata ügyében. Ezt az abszurditást persze rossz viccnek szántam, bár Ungár képes volt erre az arcátlanságra is. Netán megvádolja a polgármester úr a politikai szövetségeseit, akik most beváltják azt a biankó csekket, amit Karácsony a 0 %-os szavazói hátterével adott át nekik. Szomorú, hogy a választók sem értik, milyen veszélye van annak, ha egy közpénzre éhes, ám politikailag impotens beszélő bábot neveznek ki messiásnak. Karácsonynak meg kell hálálnia, amiért aláraktak szavazókat. Le van kötelezve mind a legerősebb Fidesznek, mind a közpénzcsalásba rég beleszokott, régi bástyáit védő MSZP-nek.
Karácsony annak idején elsőként emelte fel drasztikusan a kerületi fizetéséket, hogy ezzel akadályozza meg a korrupciót. Úgy látszik, nem sikerült.

Karácsony főpolgármesteri kampányában megszólaló Misetics Bálint, a hajléktalanok lakhatásáért és jogaikért küzdő, A Város Mindenkié civil csoport vezető aktivistája nem mulasztotta el, hogy pártfogoltja érdekében kritizálja Karácsony ellenfelét, Horváth Csabát.
Kedves Bálint, meg tudod adni, mire tudnátok menni a Zugló által az ablakon kidobott egymilliárd-egymillió forinttal a valóban nemes közdelmetekben? És meg tudnád mondani, hogy Zugló hány üres önkormányzati lakáson ül? Tényleg semmilyen elvárást nem tudtál megfogalmazni két kilakoltatás elleni harc közben egy döntéshozói székben ülő, titeket érdemben is segíteni képes szövetségesnek? Misetics bevallottan LMP-, majd Párbeszéd-párti várospolitikus. Sem Ungár Péter a NER-ből nyerészkedő vagyona, sem Zugló korrupciós ügye, az elesettekért a totális érdektelensége nem zavarja.

Ami megdöbbentő, hogy ez a korrupciógyanús üzlet 2017-ben az Átlátszón kívül nem igazán törte át a hazai mainstream média ingerküszöbét. Kinek ír az Átlátszó? Nincsen kapcsolata az országos sajtóból érkezett szerzőknek az országos sajtóval? Senkinek nincs kedve feljelentést tenni megalapozott gyanú esetén? Hol helyezkedik el a média a hatalom és társadalom közti csatornában, kinek kellene reagálnia, ha a sajtóból értesül bűncselekmény alapos gyanújáról? Ennek az ellenzéki csoportnak - politikusok, támogató média és mi, a szavazóik - kéne elhinni, hogy egy teljesen új politikai kultúrát fog elhozni?

Valami félelmetes méretű és hallgatólagos megállapodás szövevénye védi az ellenzéki oldalon többnyire zéró potenciálú, de kedvesnek kikiáltott politikai résztvevőket, és ebben a tényfeltáró média és a tényleg semmilyen rosszal nem vádolható civil aktivisták is asszisztálnak.

Nem az első eset ugyanis, hogy az Átlátszó lehoz egy korrupciógyanús üzletet, de saját cikküket a mainstream médiában lemenedzselni sem képesek, amennyiben az érintett gyanúsított fél az ellenzéki sajtó számára libling ellenzékint érint. Ez történt, amikor maga az LMP vizsgálta Schmidt Mária ózdi korrupciógyanús üzletét, a korrupció természetéből adódóan a közpénzt esélyesen családi cégébe átcsatornázva, ám az LMP-ben akkor elnökségi tagságot is betöltő Ungár Péter családi és üzleti érintettsége miatt semmi sem lett ebből az ügyből sem, ahogy két éve nagy eséllyel vígan sikkaszt Zugló is.

Karácsony Gergely, a médiába valahogy csak bekerült korrupciógyanús üzletével, miniszterelnök-jelöltként még 2017. decemberében is úgy gondolta, van értelme párttámogatási bázist növelni, de minimum érezte, ez szükséges feltétele lenne egy választást nyerni, és igen rezignáltan fogadta, hogy a 2018-as országgyűlési választásra készülve az MSZP-Párbeszéd listavezetőjeként, miniszterelnök-jelöltjeként a kormányváltást esélyét kínálva a választóknak, pártja támogatottságát 0-ról 1 %-ra növelte csak. Ha a minapi Hír TV-s kifakadását veszem alapul, még örülnie is kellett volna, hogy meg sem moccant a párt támogatottsága az országos választási kampányban, így szerinte pénzügyileg ezért nem ellenőrzik őket.

A karigeri.blog.hu által közzétett hangfelvételen a 2018. áprilisi országgyűlési választás előtt 5 hónappal (!!), 2017. decemberében elhíresült felvételén erről beszél:

"Alapvetően az az érzésem, hogy a f@szért hagytam magam rábeszélni erre miniszterelnök-jelöltségre, mert sokkal jobb lett volna, ha el sem kezdem. Annyi hatása volt, a PM felment 0%ról 1-re, ennyit tudtunk elérni ezzel. Sokkal beljebb nem vagyunk. Ráadásul nekem van egy fő állásom, ami önmagában egy kib@szott politikai stressz, hogy lesz Zuglónak költségvetése, meg ilyen apróságok. Van nekem ilyen szempontból dolgom, így tudom is magam áltatni azzal, hogy én teszek az ügyért, vagy valamit csinálok."

Egy év távlatából még engem is meglep, hogy ez a felvétel nem a választás után - ahogy én emlékeztem - hanem jóval előtte jelent meg. Karácsony személye egy olyan választói magatartást épített ki, ahol, ha egy jelölt bevallja, hogy abszolút nem elhivatott a feladatra, egy hatalmas nyűg neki, és tisztában van azzal, nem is tagadja, hogy a személye a totális kudarcot jelenti, amit az 1 % jellemez, de mi, választók, továbbra is bízunk benne több, már általa elbukott választásokat követően, nyolc év Orbán-rezsim után.
A felvétel egyébként visszhangos, tehát tágas helyen lett felvéve, elég sokáig beszél  Karácsony anélkül, hogy valaki reflektálna rá a közeléből, ami a privát beszélgetésre utalna, tehát minden bizonnyal több résztvevő előtt, nyilvános helyen adott elő mások elé kiállva, szemben azzal, ami ő állít erről.

Ma ez az ember beszél a legalkalmasabb jelölt kiválasztásáról, és sokadjára magát tartja annak.

Cikkemben, a parkolóóra-ügy berobbanása előtt tervezetten, eredeti szándékomként mondatonként dokumentálom, milyen megdöbbentő nácibarát kijelentések hagyták el Karácsony száját kedd este a Hír TV-ben, hogy ezek is bármikor kereshetőek, könnyűszerrel idézhetőek, kopizhatóak legyenek anélkül, hogy olyan vitában ússzunk el egy videót sokak által végig sem nézve, hogy Magyarországon miért kizárólag pártpropagandát akar hallani az ellenzék is televízióban.

Nem lenne szükséges, de újra kiemelem a "miért a mifiunk borját ekézi" szlogent ismétlő kórusnak, hogy én azon választópolgárok közé tartozom, akik  - ahogy a Karácsony meghirdetette előválasztás üzenete is kimondja -  elengedhetetlennek tartják, hogy az ellenzéki oldalon politizálók közt mondjanak ki értékelést, őket elemezzék, kritizálják annak érdekében, hogy a 9 éve unásig ismertetett kormánypárti bűnökkel szemben ne csupán a hatalomrajutásig legyen hatékony ellenjelölt, de a jövőre nézve is, a mai politikai mentalitással szemben valami meredeken új minőség kerüljön hatalomra.

Dokumentált kijelentések a Hír TV-interjúból

Karácsony az eddig megismert jófiú jelmezét levetve egyre agresszívabbá vált, amikor megdöbbent, hogy a riporter nem a választási kampányszövegeire kíváncsi, aminek az adekvát terepe a saját facebook-oldala, hanem szeretne feltenni olyan kérdéseket, amelyek a választókat érdeklik.  Egyik legmegdöbbentőbb kijelentése az volt, amikor ő maga bizonygatta, hogy de igenis, ő már nagyon rég, 2011-ben szeretett volna együttműködni a Jobbikkal. Tette ezt mindazok tükrében, hogy szerinte is inkább a Jobbik múltja vállalhatatlan, és hogy a régi náci tagok már elhagyták szerinte a pártot. Karácsony tehát a szerinte is hardcore, régi náci tagokkal akart együttműködni 2011-ben.

Hír TV-videó (írásom elején már átlinkelve), 6:45 perc:

KG:
- Ebből ezt következik Ön szerint, ez egy tavalyi nyilatkozat, hogy én  kizártam azt, hogy én bármikor a Jobbikkal együttműködjek? Hozok egy másik nyilatkozatot, egy sokkal régebbit, 2011-ből, amikor arról beszéltem, hogy ennek {ti. a Jobbikkal együttműködésnek, a szerk.} nincsen alternatívája.
Azt, hogy a Jobbik a parlamenti választás előtt teljességgel elzárkózott a többi parlamenti párttól, azt én szomorúan tudomásul vettem, olyan döglött lovon nem ül az ember, és próbálok azzal együttműködni, akivel lehet.
FKA:
- Pusztán azon múlt a Jobbikkal való együttműködés, hogy a Jobbik szándékot mutat-e erre?
KG:
- Részemről igen.
FKA:
- Akkor miért nyilatkozta azt, hogy a Jobbikban nácik vannak, csak most megtiltották nekik a nácizmusuk gyakorlását?
KG:
- Sajnos ez a két dolog nem zárja ki egymást. (mosolyog) {ti. hogy nincs alternatívája együttműködni velük és hogy nácik vannak a pártban, a szerk.}

Karácsony tehát kimondta, nem rajta múlt, hogy a 2011-es Jobbikkal szövetséget köt ő és az LMP, hanem a Jobbikon.

Ezt 3 perccel később lehazudta.

Hír TV-videó, 9:04 perc:

KG:
- A Jobbik esetében {látnunk kell} azt a folyamatot, hogy ők megpróbálják a számomra egyébként vállalhatatlan múltjukat átértelmezni, és megpróbálnak megszabadulni ezektől a balansztoktól, amelyek nem azokon az erkölcsi alapokon állnak, amivel én politizálni szeretnék.
FKA
- Közös erkölcsi alapja van azokkal, aki zsidó képviselőket listázna?
KG:
- Gyöngyösi Márton nem zsidózna, nem zsidózott az elmúlt időszakban, nem listázná a zsidókat a parlamentben. Én is kint voltam ezen a {Gyöngyösi kijelentésének hatására szervezett tiltakozó} tüntetésen. Nagyon örülök, hogy már nem mond ilyeneket. Ez egy nagyon rossz hagyomány, én nem gondolom, hogy ez önmagában nácizmus.

Hír TV-videó, 10.07 perc:

FKA
- Aki a Duna-parti Cipőkbe köp {pesti rakparti Cipők-emlékmű a Dunába lőtt zsidók emlékére, szerk.}, aki holokamunak nevezi a holokausztot, az Ön szerint náci?
KG:
- Hát ez egy végtelenül visszataszító gesztus volt. Remélem, hogy soha többet ilyen a Jobbik háza táján nem fordul elő. Ez vállalhatatlan teljes mértékben.
FKA:
- Ő is Jobbik-tag, vezető funkciót tölt be a Jobbikban.
KG:
- Hát azt nem tudom, ennek a fiatalembernek nem találkoztam a nevével az utóbbi időben, hála a jó égnek (mosoly) Mit vezet?
FKA:
- Nem tudom, kérdezze meg.
KG (mosolyogva) :
- Ön se tudja, én sem tudom, akkor olyan nagy vezető nem lehet. (mosoly)

Az interjú során elhangzik a Cipők-emlékműbe beleköpő Kulcsár Gergely neve. Bár Karácsony a nevét sem hallotta rég, azt sem tudja, mit vezet a pártban, de fiatalembernek nevezte. Kulcsár négy évvel fiatalabb Karácsonynál. A korát elég jól megtippelte így ismeretlenül. A Jobbikot lépten-nyomon szövetségesének hívó Karácsony a párt tagjairól megvallott tudatlansága még lentebb szóba kerül. Nem tudni, akkor mi alapján, kikkel tervezi ezt a szövetséget, ha ennyire nem ismeri őket.

Hír TV-videó, 11:50 perc:
FKA:
- Sneider Tamás, a Jobbik elnöke.
KG:
- És?
FKA:
- Róla a novemberi hangfelvétel, "jöhetenek a cigányok, én megverem őket" {Eredetileg: Jöhetnek a cigányok, én mindenkit agyonütök}
KG:
- Ez egy kiragadott nyilatkozat volt, egy háttérbeszélgetésből kiragadott jelenet, egy nagyon-nagyon rossz vicc volt az elnök úr részéről.
FKA:
- Mit gondol arról az emberről, aki egy magatehetetlen cigány férfit botokkal illetve  kábelekkel ver? {Sneider 1991-ben skinhead vezérként Egerben botokkal és kábelekkel félholtra vert egy roma férfit.}
KG:
- Nézze, ez egy nagyon-nagyon régi történet.
FKA:
- De mit gondol egy ilyen emberről?
KG:
- Azt gondolom, hogy…nézze, nem ismerem személyesen az elnök urat, szívesen elbeszélgetnék vele, hogy élte meg az elmúlt évtizedeket, amelyekben maga mögött hagyja ezeket a történeteket. Arra a politikai fejlődésre, ahol rájött, hogy ez vállalhatalan.

Sneider egyébként 2010-ben már párttagként azt állította, hogy a maffiózókkal is jóban kell lenni. Karácsony ezzel a Jobbikal kötött volna szövetséget 2011-ben. Uraz egy cigányveréssel 2018 novemberében is büszkélkedő elnököt, de a meghirdetett együttműködése dacára még csak nem is beszéltek még soha.

Hír TV videó, 13:24

KG:
- Nyilvánvaló, hogy minden olyan agresszív, kirekesztő, bármilyen etnikai vagy társadalmi csoportot megbélyegző kijelentést én mélységesen elítélek, függetlenül, hogy olyan emberek mondják, akikkel adott esetben, annak érdekében, hogy Magyarországon változás legyen, együtt tudok működni az önkormányzati választáson. Nem a Jobbik egészével lehet együttműködni, ha lehet, hanem helyben vannak olyan politikai közösségek, ahol a helyi közösségek pontosan tudni fogják, hogy az illető jobbikos politikus vállaható vagy vállahatatlan.

Nem tudom, Karácsony itt milyen helyi jobbikosokra gondol, talán a fent már említett  érpataki polgármesterre, aki  Szálasit éltette, náci gyermeknevelési módszereket vezetett be, középkori módszerekkel jobbágysorban tartotta a település lakóit, miközben sikkasztott, közokirathamisított?

Vagy esetleg a Békéscsabán Faludy írásainak zsidósága miatti betiltását kezdeményező jobbikosra? Vagy esetleg az 1930-as évek antiszemita gúnyrajzait idéző, szentendrei zsidó temetőket rongáló jobbikosra? Ezek is olvashatóak írásom tetején, a keretes részben belinkelt 14 oldalas médiaszemlében.

Karácsony most azt állítja a facebook-oldalán az interjúban tett kijelentéseit ismét lehazudva, hogy "Egész életemben küzdöttem a rasszizmus, a kirekesztés minden formája ellen és ezt fogom tenni a jövőben is. "

Nyilvánvaló politikai érdekből a Szolidaritás vezetője, Székely Sándor is a Hír TV-interjú után azt állítja, hogy Karácsony az antifasiszta küzdelem állhatatos arca.

screenshot_2019-02-08_6_szekely_sandor_a_szolidaritas_orszaggyulesi_kepviseloje_kezdolap.png                       Székely Sándor, országgyűlési képviselő facebook-oldala 2019. február 7-én

Székely megfeledkezik arról a 2012-es, Hősök terére a nyári uborkaszezonban, 40 fokban, 1000 fős tüntetésről, ahol mi, civil szervezők, felkértük a demokratikus ellenzéki pártokat, álljanak ki a Horthy-korszak restaurációja, valamint a Jobbik erősödő antiszemitizmusa, rasszizmusa és homofóbiája ellen. A Szolidaritás vállalta a támogatás mellett a rendezői feladatokat is. A tüntetés apropója a Jobbik aktuális koszorúzási terve volt Horthy születésnapján. Minden demokratikus ellenzéki pártot megkerestünk, ketten utasították vissza: a 4K!, aki kimondta, a Jobbik politikai nézetével szemben nem kíván kiállni, illetve az LMP, amelynek nevében Karácsony Gergely írta meg nekem, hogy a párt választmánya kb 4 nap alatt úgy döntött, nem vállalja, hogy kifejezze nézeteit a kirekesztás ellen. Ezen túl Karácsony csak arról híres, hogy az őt is meglepő, Hitlert éltető Jobbikkal épp mikor és milyen okból akar összefogni.

Csak a saját szavaival szembesíteném Karácsonyt is, hallgassa vissza magát, ugyanis az interjúban elmulasztotta harcos antifasiszta küzdelmeit ecsetelni:

"Hozok egy sokkal régebbi példát. 2011-ből, amikor arról beszéltem, hogy ennek {a Jobbikkal együttműködésnek, a szerk.} nincsen alternatívája.

Azt, hogy a Jobbik a parlamenti választás előtt teljességgel elzárkózott a többi parlamenti párttól, azt én szomorúan tudomásul vettem."

Mi a teendő a jövőben, ahol nem egy zsíros polgármesteri szék, hanem egy ország jövője a tét?

Ha én megengedő vagyok a választók felé adott nyílt hazudozással, a hatalom megszerzése és megtartása érdekében megbékélek a társadalmi kirekesztéssel, azokat nem kérem számon, akkor nincs okom leváltani a jelenlegi rezsimet.

A kevésbé rossznak minősített politikai szereplő, aki minden elemében, ha csak kisebb mértékben is, de magán viseli a jelenlegi rezsim ismérveit, a legdurvább politikai retorikával és tettekkel érez szimpátiát, együttműködési szándékot - például a szövetség kölcsönössége jegyében Karácsony elkíséri Sneidert majd cigányverő körútjára is, ahogy tartózkodik egy sikkasztásgyanús üzlet szavazásakor is - ezeket az ismérveket a legcinikusabb módon, gúnyosan mosolyogva meg is vallja magáról, az egy olyan helyzetet idéz elő, ahol tartóssá válik a társadalmi ellenállóképesség hiánya. A már kialakult, a társadalom legmélyebb szintjéig legyűrűzött szélsőséges nézeteket nem tudja kordában tartani, azokat már természetesnek tartja, és ki is jelenti, hogy ezekkel szemben szükségtelen fellépni, tehát ezek a kirekesztések büntetlen elkövetésére biztat másokat. A Karácsony-féle bármi áron, bárkivel, a hatalmat jelentő, éppen felkínálkozó bármelyik szerepbe igyekvés, a náci szellemtől független, azt ellensúlyozó, önálló politikai vízió megalkotására képtelen politikai sztratégia a diktatúrának ellenállni képtelen társadalom hosszú évekre történő hibernálását jelenti.

Ez a hatás veszélyesebb, mint maga a jelenlegi rezsim, vagy akár a nácik, mert a Karácsony-féle mentalitás igénylése megakadályozza a káros hatásokkal szembeni elégedetlenség eszkalálódását, megakadályozza nála elhivatotabb jelöltek előretörését. Karácsony a minden-mindegy langyos félrenézés képviselője.

Állíthatja valaki, ugyan miért nincs más jelölt, de szembesülni kéne azzal, hogy a kilencedik éve zsinórban nácikkal alkudozó, hol különutas, hol mindenki másét igen, de saját szavazatszerző munkáját beletenni képtelen Karácsony 2011 óta ezzel a módszerrel hazardírozik, kilencedik éve sokak számára egy aduász jellem. Nagyon sokan szimpatikusnak tartják ezt a módszert médiától elemzőkig, hogy a rá és pártjára azért egyetlen szavazatot nem pazarló, de őt lihegve lájkoló facebook-rajongóiról ne is beszéljek.

Karácsony azt vallja a miniszterelnöki kampányvideójából a főpolgármesteri üzenetébe is átmentett "falusi fiú" szlogennel, hogy egy élő, élhető, emberközpontú várost akar építeni. Mellékes üzenet, hogy gyermekkora felét, minimum 11 éves korától Debrecenben töltötte, majd az ott befejezett nyolc általános után a helyi elitgimnáziumot járta ki, de nyilván, a "falun nőttem fel, jó lenne, ha senki nem költözne el, majd onnan egyenesen Budapestre felköltözés" politikailag hasznos PR-fogás volt. Fontosabb a fél gyerekkoránál is. Esetleg egy 280.000-es törzsfideszes megyeszékhelyet lokálpatrióta alapon megnyerése nem jutott eszébe két Jobbik-szövetség közt.

 

screenshot_2019-02-08_3_karacsony_gergely_bejegyzesek.png                           Karácsony Gergely 2019. január 24-ei posztja politikusi facebook-oldalán

"Élő, élhető, emberközpontú várost akarok építeni, közösen a budapestiekkel!"

"Jöhetnek a cigányok, én mindenkit agyonütök!"

"A Jobbikkal együttműködésnek nincsen alternatívája. Azt, hogy a Jobbik a parlamenti választás előtt teljességgel elzárkózott a többi parlamenti párttól, azt én szomorúan tudomásul vettem."

A Karácsony vezette Zuglói Önkormányzat "mutyigyanús" parkolóóra közbeszerzést hajtott végre 2017-ben.


Eszes Beáta

Címlap fotó: 444.hu / Hír TV - Karácsony Gergely Kulcsár Gergelyről, a Duna-parti Cipőkbe köpő jobbikos politikusról beszélve mosolyog

 

 

 

Száz tűzoltó, nyolc nap hallgatás és a kamasz hecc

raday_kollegium_kicsi.jpg

Mi, magyarok borzadva nézzük a nyugati terrortámadásokat, de 165 fő elleni szándékos, kitervelt támadást diákcsínynek nevezünk.

"Derékba tört kamaszkor, diákcsíny, nem akartak ők senkit megölni" - Magyarország egyéni felelősségtudatáról kapunk látleletet ezekből a közösségi oldalon szemezgetett véleményekből.

Január 23-án, múlt szerda éjjel lángbaborult Budapest egyik legkedveltebb, turistáktól nyüzsgő belvárosi sétálóutcájában a Ráday Kollégium többszintes épülete. A tűzeset után nyolc nappal fogták el a szándékos gyújtogatással gyanúsított kamaszokat – egy 16 és két 15 éves fiút – akik heccnek minősítették a tettüket, és állításuk szerint megbánták. Ezt a megbánást a nyolc napig tartó hallgatásuk és akkor is csak a rendőrség általi előállításuk igazolná.

"Nem akartak ők senkit megölni"

A Károli Gáspár Református Egyetem mellett több más egyetem összesen 165 diákjának budapesti lakóhelyéről beszélünk, ahol nyilván, a gyújtogató fiúk felmérték, hogy a 165 főből hány diák van hétköznap este az épületben, és ki, hol tartózkodik, milyen útvonalon fog terjedni a tűz. Ha például valaki belelő egy tömegbe, nyilván, ő sem akar senkit megölni. Legalábbis ezt szokták vallani, másik opció a beszámíthatatlanságra hivatkozás, de azzal még egy kényszergyógykezelés is becsúszhat.

A büntetőjogban a szándék nem a vádlott vallomásán alapszik, hanem az objektíven belátható, várható eredménnyel és az igazoltan előre felkészüléssel már szándékosnak minősül a tett. A gyújtogatás szándékosságára itt a tárgyi bizonyíték – az acetonos matrac – az igazolás, az emberölési szándékra a zsúfolt épület felgyújtásra kiválasztása igazoló erejű lehet.

A közösségi oldalakon megértő édesanyák és vajszívű édesapák groteszk jelmezébe bújt emberek úgy próbálják győzködni a tragédia felett felocsúdni nem tudó embereket a gyújtogató kamaszok védelmében, hogy "az vesse rájuk az első követ, aki nem vett részt valaha diákcsínyben".
A diákheccnek egyik ordító szépséghibája, hogy otthon régóta terveztek egy gyújtogatást – tehát nem gyufázást, hanem ahol látványosan csapnak fel a lángok – majd erre módszeresen kiválasztottak egy helyszínt, ami nem egy kültelki üres fáskamra, hanem egy belvárosi, zsúfolt diákszálló, hétköznap este.

Volt olyan kommentelő, aki fölényesen azzal érvelt, hogy egy "15-16 éves korlátozottan beszámítható", igaz, azt nem tette hozzá, hogy ugyanezen fiúk korlátozottsága már teherbe ejti akár a kommentelő lányát is. Egy új élet születhet a nem beszámítható fiúcskák egyetlen magömléséből. A közösségi hálón embert próbáló gimnáziumi felvételikről vitáznak, mindeközben állítják, egy 15 éves nem tudja azt belátni, hogy akár kevesen élik túl, ha 165 főre rágyújtanak egy épületet akár álmukban. Ez a belátási képesség feltételezett hiánya inkább a debilség szintjét veti fel, ám egyelőre a fiúk a hecc minősítéssel védekeznek, zavart elmeállapottal még nem.

"A kollégium lakóinak SMS-ben vagy telefonon kellett jelezniük, hogy rendben kijutottak az épületből. Az egyik lány azt mondta az Indexnek, a híresztelésekkel ellentétben nem szólt a tűzjelző, a diákok úgy értesítették kollégiumi társaikat, hogy kiabálva végigrohantak a folyosókon. "

Az elkövetők a nyolc napig nem jelentkező megbánás és a hecc feletti örömködés elegyében úszva, minden bizonnyal a szülők lázas keresése mellett egy-egy ügyvédet megtalálva sikerült azt vallaniuk, hogy egy darab kis üveg acetonnal borítottak le egy matracot, ami nyolc perc alatt akkora tüzet okozott, hogy a kiérkező tűzoltók a legmagasabb készültségi fokozatot rendelték el, kiürítették a fél utcát.

30 tűzoltókocsi 100 tűzoltóval küzdött a lángok ellen órákon át

A hétköznap, késő esti órákban felcsapott lángokban a kollégiumban tartózkodó diákok esélyeiről kellő képet nyújt az, hogy a segélyhívás után nyolc percen belül kiérkeztek a tűzoltók, de addigra már igen komoly tűz fogadta őket. Ennél kisebb sokkhatásra is tört már ki pánik meneküléskor, ahol a menekülő tömeg könnyedén maga alá gyűr és agyontapos többeket. A tűz mértékét jellemzi, hogy a percek alatt lángokban álló emeleti szintek mellett több, szomszédos lakóházat is kiürítettek az éjszaka folyamán.

A három csínytevő vallomása alapján a kollégium egyik ajtajának odatámasztott matrac felgyújtása után azonnal elmenekültek. Kérdés, mi elől menekültek, ha ez csak egy hecc volt, és ha már látványos gyújtogatásra készültek már otthon kitervelve azt, miért nem voltak kíváncsiak az eredményre? Nem tudni, milyen gyorsan és merre futottak, de nyolc percen belül már élvezhették volna a füstben álló kerületet, a 30 szirénázó tűzoltóautót, egy regiment lánglovag viaskodását. Egy durvább lakástűzre átlag 2 tűzoltóautó megy ki, ezt összevetésnek adom meg.

Míg a közösségi háló a gyermek- és kamaszkor járulékos velejárójának tekinti a tömegszállás felgyújtását, addig a szakma ezt vallja a gyerekkorban jelentkező aggasztó jelekről:

"A pszichopaták legfontosabb jellemzője, hogy teljesen hiányzik belőlük a lelkiismeret, ezért szemrebbenés nélkül gázolnak át másokon, miközben fel sem fogják, hogy mit tesznek. Az iskolakerülés, az otthonról való elszökés, a verekedés, az állatokkal és emberekkel való szándékos kegyetlenkedés, a rongálás, gyújtogatás és lopás figyelmeztető jeleknek tekinthetők."

Feltehetően ügyvédjük tanácsára kinyögött megbánásuk egyik biztos jele az lett volna, hogy amikor a Kálvin vagy Bakáts tér felé futva észlelik a vörös fényben és fekete füstben izzó éjszakát, ráeszmélve, hogy a hecc túlcsapott az eredeti terveken, esetleg ők maguk hívják a tűzoltókat, vagy minden kollégistát felráznak, hogy tűz van. Esetleg feladják magukat.

Nem ezt tették. Arra számítottak, megússzák.

Vártak egészen nyolc napig, amíg ki nem ment értük a rendőrség. Nem tudni, hogy jutottak el hozzájuk, esetleg túl sokáig vihogtak egy térfigyelő kamera alatt a diákcsínyüket szemlélve, az biztos, nem rajtuk múlt, hogy meglegyenek a felelősök.

Az épületben bennégett a veszprémi, 46 éves Farkas Zoltán, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Pszichológiai Doktori Iskolájának hallgatója, aki munkája mellett egy héten egy-egy napot a Ráday utcában szállt meg, hogy ezeken az estéken zavartalanul foglalkozhasson kutatási témájával. Négy gyermeke maradt félárván.

Bennégett holttestét a lépcsőház fordulójában találták meg, a helyszín alapján nagy eséllyel menekülés közben érte a tűzhalál.
Menekült volna egy felnőtt, életerős férfi. 100 tűzoltó volt a helyszínen, több tucat küzdhetett bent a lángokkal, életét kockáztatva, hogy kihozzanak embereket. Ha nem sikerült kihozniuk, akkor különösen életveszélyes helyzetben voltak a tűzbe behatoló tűzoltók is.

Tudunk olyan lányról, aki az eset éjszakáján lázas beteg volt, amíg nem került elő, azt hitték, nem volt ereje kimenekülni.

Bevallottan nem kormánypártiként el kell ismerjem, hogy a városlakókért kifejezett felelősségtudat várospolitikusok közül csak kormánypárti oldalon nyilvánult meg. Orbán Viktor kiment a helyszínre, a IX. kerület polgármestere a téli éjszakában akár egy szál hálóruhában az utcára kimenekült diákoknak azonnal megnyitott önkormányzati épületeket, több oktatási intézmény fogadott be diákokat.

A diákszálló használhatatlanná vált, 165 diák mindene, ruhák, laptopok égtek bent, az épületet le fogják bontani.

A miniszterelnökség után Budapest főpolgármesteri pozíciójára bejelentkezett, jelenleg is polgármesteri székben ülő pártvezető hivatalos facebook-oldalára írt szavait olvashatjuk aznap, amikor kiderült, hogy a tűzeset szándékos gyújtogatás eredménye:

screenshot_2019-02-01_5_karacsony_gergely_kezdolap.png                 
Karácsony Gergely politikus facebook-oldala, 2019. február 1. délutánján

Egy történet, ami csak úgy megesik. Karácsony szerint szomorú a szándékos, halált okozó közveszélyokozás, ha 165 diákra rágyújtanak egy épületet. Miközben a tűz martalékává vált apa családjának és a diákok bennégett holmijaira gyűjtenek, egy jogalkotó az elkövetőkért fohászkodik, és a még meg sem indult büntetőtárgyalás eredményére fejez ki elvárást. Egy hasonló esetben Nagy-Britanniában, ahol a képviselő pusztán rákérdezett egy büntetőeljárás végének idejére, másnap le kellett mondania.

Karácsony szerint a náci karlendítés és zsidó nő megverésével hencegés is csupán kínos. Kínos, mint amikor megszólal egy mobiltelefon a színházban. Kényelmetlenül érzi magát sokadjára kifejezett Jobbik-szimpátiája miatt, hogy belerondított az a fránya, egyébként évek óta köztudott, és a Jobbik köreiben ismétlődő karlendítés, deportálási igény, vérnáci retorika.

Egy kerületi polgármester, egy európai főváros vezetésére bejelentkezve, akinek ilyen tragédia esetén a lakosság megnyugtatása lenne a feladata, a békés együttélés demokratikus szabályainak megőrzése, ehelyett a demokrata világnézet morzsáit sem átérezve a szándékos támadást végrahajtókért aggódik.

Borzongva figyeljük kerítéssel körülvett, Európa szemétdombjára csúszott, végleg bezárkózást választó kis országunkból, ha az USA-ban egy iskolába beront egy fegyveres diák. Ott viszont megvan az az esély, hogy kommandósok egy jól irányzott lövéssel elhárítják a vészhelyzetet, netán tárgyalnak vele. Ám megolvadt padlóval, 1200 fokban izzó vezetékekkel, légcsatornában felsüvítő lángokkal nem lehet tárgyalni, hatástalan a TEK is velük szemben.
A körúti robbantó, hasonlóan igen fiatal fiú, szintén látványos akcióra vágyott, de ő mérlegelt, tervezett, célpontja irányított volt. Ő nem indította el a robbantást egy tömegben, kifejezetten rendőrökre vadászott, sokat várt.
A három csínytevő fiú előre kitervelten 165 alvásra készülődő ember lakóhelyére gyújtott rá egy épületet. Ez semennyivel sincs arrébb veszélyfaktorban, ha a lehetséges áldozatok számát nézzük, sőt. A körúti robbantó terrorcselekményért ül, esetében halálos áldozat nem volt. Tettének hatósugara kb 5 méter volt. A Ráday utcai heccelődők tettére több száz embert evakuáltak éjjel, egy oktatási intézmény felfüggesztette a vizsgaidőszakot, és a főváros egyetemei igyekeznek elhelyezni 165 budapesti lakóhelyét elvesztő diákot.

A terrorcselekmény társadalomtudományi definíciója a civil lakosságban félelemérzet keltése közveszélyt okozó cselekménnyel. A magyar jogrendben a Btk. 314. §-a alatt elég szigorúan szabályozott kitételeken túl is terrortámadásnak minősítettek Európában eseteket, ennek elegendő feltétele volt a szándékosság és a nagy létszámú civil lakosság veszélyeztetése, bennük a félelemérzet keltése. Szervezethez tartozás nélkül, akár 1-3 fős elkövetői csoportot terroristának nevez akár a nemzetközi média, akár az adott államvezetés.

Tekintettel, hogy a három elkövető még fiatalkorú, a bűnmegelőzés is preferálja inkább a felfüggesztett büntetést, miután börtönbe kerülve profi bűnözővé válnak csak. Írásom sem a rájuk kirovandó életfogytiglanért kampányol, de a büntetés mértékét a szakmára bízva, a társadalom tagjainak és vezetőinek az a kötelessége, hogy közösséget ért támadás esetén a békés együttélés iránti igényt és a demokratikus normák tiszteletét erősítsék meg, ez pedig nem nélkülözheti az erőszakos támadás kategorikus elítélését.

A tett körülményeit és a tettesek reakcióit ismerve a 3 pszichopata-gyanús fiatalból csak 3 pszichopata bűnöző válhatna sokéves börtönbüntetésben.

A közösségi médián az elkövetőket mentegető kommentelők és Budapest vezetésére bejelentkező Karácsony Gergely figyelmébe ajánlom ezeket a sorokat, amikor a félelmet keltőkkel vállalnak együttérzést:

"Lassan dolgozzuk fel a történteket, akik kötődünk vagy valaha kötődtünk az épülethez, és főleg azok, akik ott tartózkodtak a tragédia napján. Irracionális félelmek, megrendült biztonságérzet, szomorúság és hála kavarog bennünk. Sokunknak segít – ha lehet, közösségben – újra elmesélni az átélteket." - számol be a leégett kollégiumban működő Parókia Portál, a Dunamelléki Református Egyházkerület online szerkesztősége.

Aki adakozni szeretne, a naranccsal kiemelt szavakra kattintva teheti meg:

A tűzben bennégett Farkas Zoltán családjának, négy gyermekének

Pénzadományok, szállásfelajánlás vagy laptop- és telefonfelajánlásokEszes Beáta

Címlapkép: Parókia Portál