Minden, ami van, meg olyasmik is, amik nincsenek

NemGogol

NemGogol

Korrupciótani ismeretek I.

Gyakorlati tanácsok kezdők részére

2015. június 11. - Toadwart66

Hogyan kezdjünk el korrumpálódni? Mi különbözteti meg a korrupciót a szélhámosságtól?

szijjarto-peter-idegfeszito-eloadast-tart_326643.jpg

Szíjjártó Péter idegfeszítő előadást tart

Sokan azt hiszik, hogy a korrupció nem szól semmi egyébről, mint jó sok pénz elfogadásáról valamilyen jogtalan előny biztosítása érdekében. A gyakorlatlanság és a felkészületlenség miatt ennek azonban keserű csalódás és hosszú börtönbüntetés lehet a vége. Senki sem születik eleve korruptnak. Ezt ugyanúgy el kell sajátítani, mint bármilyen más készséget. Nem mehetünk például oda valakihez, hogy ennyi és ennyi pénzért hajlandóak vagyunk bizonyos dolgok fölött szemet hunyni. Ez nagy tudatlanságra utal, amit egy gyakorlott korrumpáló azonnal felismer és kihasználhatja a gyengeségünket.

Maga a kifejezés a latin corruptio szóból ered, amely romlást vagy rontást jelent. Ez nagyon szépen ki is fejezi egy fejlett, civilizált társadalomban betöltött szerepét. Mindenképpen el kell különítenünk a zsarolástól, amelynek során egy kellemetlen történés, baleset elkerülését ajánlhatjuk fel, természetesen megfelelő anyagi ellenszolgáltatás fejében. A korrupció esetében, a felajánlott anyagi javakért cserébe, az arra vágyakozó megvesztegetőnek bizonyos előnyöket, pozíciókat, koncessziókat és egyéb más hasznára váló szolgáltatásokat nyújtunk. Ez természetesen mások rovására történik, ezért is lehet olyan kiválóan alkalmazni a politikában és a gazdaságban. A politikában a leggyakoribb károsultak maguk az állampolgárok, de azok kibírják, legfeljebb majd egy kicsit kevesebbet esznek és nem gyógyulnak meg annyiszor.

A módszert, korlátozott körülmények között, például szépségversenyeken is alkalmazhatjuk. Itt azonban be kell tartanunk bizonyos mértékletességet, mert nagyon feltűnővé válhat a szépségkirálynő irgalmatlan rútsága.

Hatalom nélkül korrupció sincs. Ha valaki ezzel próbálkozik azt szélhámosságnak hívják. Ez szintén szép és érdekes hivatás, de ebben az esetben a megvesztegető csak a pénzét veszíti el cserébe a semmiért. Sokszor csalásként is emlegetik ezt az üzleti modellt, de ez természetesen jóval tágabb tevékenységi kört ölel fel.

A korrupció, bár szolgáltatásnak számít, nem kell róla áfás számlát kiállítani és az adóbevallásunkban sem célszerű feltüntetni.

Az első és legfontosabb tehát a hatalom bármi áron történő megkaparintása. Ebben a tevékenységben minden eszköz megengedett, a gátlás alkalmazása azonban szigorúan tilos. A hatalmat paradox módon megvesztegetéssel és felelőtlen ígéretek megfelelően adagolt keverékével érhetjük el. A lényeg, hogy a korrupció és a szélhámosság egy hihető elegyet alkosson. Ha a hatalom végre megvan, akkor elkezdhetjük a mértékletes és óvatos korrumpálódást.

Mindenképpen kerüljük el a veszélyes vörös zónát. Ez egy ötvenezer és az egymillió forint közötti régiót jelent, melyben nagyon nagy a kockázata a lebukásnak és a jól megérdemelt büntetésnek. Ha csak ennyi összeget tudunk megvesztegetés segítségével megkeresni, ne is nagyon fogjunk bele. Nem nagyon éri meg a ránk kirótt büntetést.

Ötvenezer forint alatt borravalóról, hálapénzről, tiszteletdíjról, talált pénzről beszélhetünk. Az igazi korrupcióhoz ezek túlságosan pitiáner összegek. Egymilliárd forint felett sem beszélhetünk korrupcióról, mert a magyar nyelvben ennek a leírására még nem találtunk ki megfelelő kifejezést. Kezdőként mindenképpen elégedjünk meg az ez alatti összegekkel. Ezt még viszonylag könnyen el is tudjuk költeni. Milliárdos összegeknél ennek piacra dobása már nagy szaktudást, gyakorlatot és kiépített kapcsolati hálózatot igényel. Ez már a szervezett korrupció világa.

Milliárdos összegek alatt még nyugodtan hivatkozhatunk családi örökségre, megtakarításra, vagy arra, hogy kertészkedés közben  a hétvégi telkünkön találtunk egy hatalmas aranyrögöt.

Ha valaki korrumpálni akar minket, lehetőség szerint kérjünk tőle pár nap haladékot. Ezt az időt mindenképpen arra kell felhasználnunk, hogy az illetőt leinformáljuk, nehogy pechünkre valami besúgót, vagy notórius feljelentőt fogjunk ki. Erre ne sajnáljunk se időt, se pénzt. Nem kell megriadnunk. Később busásan meg fog térülni a befektetésünk.

Szóban soha ne említsünk semmilyen összeget. Utalhatunk rá, vagy felírhatjuk egy cetlire, de ezt semmilyen körülmények között ne adjuk ki a kezünkből. Használjuk a fejünket. A bólogatásra gondoltam. Egy közvetítő alkalmazása nagyon előnyös lehet, mert lebukás esetén azonnal bűnbakká tehetjük őt. Biztonságunk érdekében vigyázzunk arra, hogy soha ne engedjük vele magunkat lefényképeztetni. Gyakran profik is beleesnek ebbe a csapdába, ami a későbbiekben kellemetlen perceket okozhat a számukra. Egy jól sikerült megvesztegetés mindkét fél számára előnyös. Ez biztató kezdete lehet egy kölcsönös bizalmon alapuló gyümölcsöző kapcsolatnak.

A következő fejezetben, mely a már haladó megvesztegetetteknek szól, a szervezett korrupció izgalmas és lenyűgöző világába nyerhet röpke bepillantást a tudásra szomjazó olvasó.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nemgogol.blog.hu/api/trackback/id/tr237533572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.06.12. 12:27:24

találtam egy családi házat. :D:D

firg_firg 2015.06.12. 13:27:03

Korrupcio amibol kihagynak.

Gyorgy Nagy 2015.06.12. 13:28:03

Paraszt Rogàn Tonit vagy pl. Mr 20% Kosa Lala tudna jól válaszolni.Persze ha van szabad perceik!

driopios 2015.06.12. 14:13:54

Én egy delfines medencét találtam. A házat apukám és anyukám találta.

Spiritmonger 2015.06.12. 17:41:31

A korrupciótól működik igazán jól egy rendszer, ha a korrupció mellé szigorú célkövetés is párosul. Tehát, hiába van vesztegetés egy útfelújításért, ha a vesztegető cég frankón megcsinálja azt az utat, és nem kell 20 évig újra felbontani, a korrupció jó célt szolgált. Nem önmagában a korrupcióval van a baj, hanem azzal, hogy nincs mellette teljesítmény.
süti beállítások módosítása