Minden, ami van, meg olyasmik is, amik nincsenek

NemGogol

NemGogol

Tüttő Kata, a feneke, a gyerekei és a szexizmus

2021. augusztus 06. - Jogálom 2.0

tutto_kata_lovaglas.jpg

Az anyát fenyegetés ugyanannak a szexizmusnak a túlvége, amit Tüttő Kata táplál szereptévesztett politikusként.

Tüttő Kata az MSZP-politikusa, 2019-től Budapest Főpolgármesteri Hivatalának, Karácsony Gergely főpolgármester kabinetjében a városüzemeltetésért felelős alpolgármestere, többdiplomás, három idegennyelven beszélő közgazdász, 41 éves, két gyermekes anya.

Állítása szerint azért törölt egy róla készült lovaglós videót, mert halálosan megfenyegették őt és a gyerekeit.

A politikus az Instagram-oldalára a napokban egy horvátországi nyaraláson készült, a tengervízből úszó ló hátáról kilovaglással verte ki a hazai médiában a biztosítékot. Jótékony és önkéntes farkasvakságban szenvedő,  több ellenzéki olvasó véleményével ellentétben nyíltan cinikus hangvétellel adott erről hírt több ellenzéki médium is. A videót Tüttő azóta törölte az Instáról, de az Origo Itthon videa-oldala még őrzi.

Kormánypárti és ellenzéki médiumok oldalán egyaránt azon keretek közt reked meg a kommentvita, hogy ez a típusú időtöltés mennyire költséges, mennyivel emberibb és olcsóbb hóbort tengerbe vinni lovat, mint yachtozni és kurvázni.

Mielőtt a videó szexista üzenetét és egy politikus a hivatali idejében közzétett megnyilvánulását elemezném, pusztán felvetném ennek az időtöltésnek az értelmét, szemben egy vízisível, és izgatottan várom, mikor fog Finnországból bejelentkezni a városfejlesztő politikus egy kutyaszánról, az ebeket ostorozva. Azt sem tudom, hogy egy ló mikor megy önszántából mélyen be tengervízbe úszni, de annyi leszűrhető, hogy ez a vízimutatvány az állatnak és embernek is nagyjából a delfináriumok adta élményt és önámítást adják, nem többet.

delfin_uszas.jpg

A puszta test látványa és a természet uralása a politikai kommunikációban

Tüttő rövidke nyaralós felvételében nem akarta beszorítani magát a női principium anyaszerepébe, a gyermekével városnéző nyaralás  – egyébként nem elvárt – pillanatképei helyett a videó fő üzenete Kata teste, a lovon akkor még hasalva, a habokból felbukkanó csupasz feneke, a természet, a ló és a tenger amazon megzabolázása. A politikus, a vezető, aki testi erejének vagy vonzerejének még birtokában van, képességei túlmutatnak azon, hogy a közösséget pusztán észérvek mentén vezesse, szeretné azt igazolni, hogy ő több, mint választott képviselő, ő a feladatot biológiai adottságával is kiérdemlő kiválasztott.

putyin_lovagol.jpgKép: Vlagyimir Putyin félmeztelenre vetkőzve pózolt az őt kísérő fotósoknak az észak-szibériai Tuva tartományban tett látogatásán. Index / AFP

Szexista társadalmakban a tudományos vagy politikai babérokra törő nőket elsősorban külsőségekben támadják be. Nálunk is mindennapos az a megnyilvánulás, hogy az a nő, aki valamilyen mentális értékeivel elért hatalmat birtokol, az csak ronda lehet, hiszen nem tud a külsejével érvényesülni, ami egy nő dolga.

Erre a nőellenes és szexista kommunikációra adott, egyben azt tápláló téves reflex egyre több hazai politikusnő hivatalos képi kommunikációja.


Alfahímek uralta világban az alfanőstények versenye

Akár kormánypárti, akár ellenzéki oldalon mára trendértékűvé vált, hogy az egyre fiatalabb és képzettebb politikusnők külsőségekben kezdenek versenyezni egymással, követőik szimpátiájáért így is versenyezve: a kisportolt, a jogi pályát napi szinten szembeköpő Varga Judit "spontán" életképeiről már cikkeztek. Az aktív sportolásba kezdett, drasztikus fogyásnak indult, korábban molett Novák Katalin hajviseletben és barázdált arcélben, majd zsánerfotós pózolásaival kezd már-már egy Varga-reinkarnációvá válni, mindeközben ő a fenekén otthon ülő, minimum négy gyereket nevelő anyakép hirdetésének tárcájával sem megkínált miniszter. Mellettük ellenzéki sajtó oldalról is kikezdték a külsejével illusztrált politikai üzenetekkel  – egyébként az ellenzéki oldalon nem egyedül – operáló Kunhalmi Ágnest.

varga_novak_kunhalmi.jpgKépmontázs: Varga Judit férjével az Anna-bálon / Novák Katalin súlyzózik / Kunhalmi Ágnes tükörszelfije - mindhárom kép a politikusnő saját hivatalos facebook-oldalán látható.

Akár kormánypárti, akár ellenzéki kommentelők oldaláról mindig egységes az értetlenkedés "saját oldaluk" politikusnői védelmében: az a baj, hogy ápoltak és csinosak? A szexista politikai üzenetet szintúgy nőellenes kommentekkel ütik el: csak az elhízott és csúnya nők kritizálják őket.

Felnőtt egy új magyar politikusnői generáció, amelyik az erős nő, de ugyanakkor a szexszimbólum szerepből ostromolná a felettük is bezáruló üvegplafont, amit azon férfiak húztak, akik azt vallják, a hatalmi szerephez kellő mentális készségek szükségesek, és ez a férfiaknak a politikai és tudományos életben 90 %-os arányban sikerül a társadalom általuk képviselt 48 %-os hányadából...

Ezeknek a nőknek a politikai üzeneteikben nem az válik visszássá, hogy férfi politikusokhoz hasonlóan mint ember is megnyerőnek akarnak mutatkozni, hanem a testiség, a nőknél arcban is társadalmilag elvárt modellérték egyre hangsúlyosabbá válik azzal a szakmai üzenettel szemben, amire hivatottak, és amiért megválasztották vagy kinevezték őket.

Nem tudom, ki látott már nők közt egyetemi oktatótól, kutatótól, netán szociális munkástól olyat, hogy nőként a testével és zsáner-arcportréjához csatolt társadalmi üzenettel kommunikál?

Tudományos területen a férfiaktól a könyvespolc előtt gondolkodóba eső, állát megtámasztó fotó az elvárt, asszonyságok számára marad az, eléri-e a mentális eredményük a társadalom ingerküszöbét, meg hogynézki.


Szarul néz ki, tehát nincs igaza

Sajnos nem született külön cikk arról az ellenzéki politikai oldal cinikus és szexista húzásáról, amikor Szabó Tímea életkorkülönbséggel és azon alapuló biológiai sajátossággal illusztrálta politikai ellenfelével folytatott vitáját.

A mai napig 0-1 %-os Párbeszéd párt Karácsony Gergely melletti társelnöke, Szabó Tímea – tehát mondhatjuk, politikai pályáján sikertelen nő – 2015 novemberében vitára hívta a Fidesz és Orbán Viktor házi szociológusát, a kistelepülési életbenmaradás egyetlen zálogának a csirkenevelést tekintő Hegedűs Zsuzsát, majd az akkor 39 éves ellenzéki pártelnöknő az 1969-ben diplomázott, így 1946 környékén született, a vita idején kb. 69 éves Hegedűs egyik legelőnytelenebb fotójával illusztrálta facebook-posztját. Külön pikáns, ha már külsőség, hogy Szabó és Hegedűs hasonló karakter: alacsony, szikáran vékony, feketehajú, erős fekete szemsminket kedvelő nő. Van köztük vagy 30 év.

Nézzük meg, hogy néz ki Szabó legelőnyösebb és a Párbeszéd politikusa által Hegedűsre még gyermeteg retussal ráerősített legelőnytelenebb fotója, majd ugyanezt fordítva: amikor a kormánypárti lap, a Demokrata választ Szabóról és a Heti Válasz Hegedűsről képet. Azóta sem találom a 90-es évek elején még Iványi Gáborral a gyűlöletbeszéd ellen kiálló, a francia emigrációból hazaérkező szociológusnő fiatalkori, talán harmincas évei végén készült, kifejezetten vonzónak mondható, valamely cikkben megjelent fekete-fehér, egy fotelban vagy kanapén ülő, pulóveres fotóját.

szabo_timea_hegedus_zsuzsa_montazs.jpgKépmontázs: felül: Szabó Tímea wikipédia oldala / Hegedűs Zsuzsa a Párbeszéd fb-oldalán posztolt retusált képe
alul: Szabó Tímea a Demokrata cikkében / Hegedűs Zsuzsa a Heti Válasz 2013-as címoldalán, kb 67 évesen

Szükséges lenne a nők részéről is egyfajta intelligencia és önkontroll: egyrészt valakiről előnytelen pillanatképek avagy megöregedésükről nyilvános lenyomatok főleg közszereplők esetén nem lesznek elkerülhetőek. Ha ezzel egy 40 körüli nő sincs tisztában, akkor súlyos önképzavarai vannak. Másrészt, ha egy nő azt érzi, a másik nőről alkotott véleményét nem tudja verbálisan megfelelően alátámasztani, nem biztos, hogy a maszkulin péniszirigység mintájára egy Cosmo-szintre kéne levinni az eszköztárat. Engem Schmidt Mária még MTI-közleményben is citált, de nem éreztem szükségét, hogy egy valaha jobb sorsra érdemes, történésznek indult nő veleszületett, nem műthető kancsalságát eszköznek használjam fel: minden Schmidtről szóló cikkemben a témához illeszkedő kontextus, póz, és a lehetőséghez mérten legelőnyösebb képet választottam róla.


Legyél jó nő, akkor lehetsz sikeres

Sportolónőknél, akik egyértelműen testi adottságaik és képességeik birtokában érték el azt az eredményt, mára kötelező(nek érzett) elem, hogy az arc esztétikuma, emellett a testük mint nem is palástolt szexszimbólum legyen a társadalmi kapcsolattartásuk alapja. Miközben komoly fizikai és mentális küzdelmet folytatnak eredményeik elérése érdekében, nem tudnak elszakadni attól a késztetéstől, hogy fotómodellek tárgyiasított szerepébe helyezzék magukat.

Jakabos Zsuzsanna és Hosszú Katinka olimpikon úszónők esetében a kommentelők közt visszatérő érv, hogy Hosszúnak a 200 pillangó számban történt tokiói visszalépésében nem csupán a sportolótárs eredményességében való legyőzése, de a közvélemény szemében vonzóbb nőnek tekintett Jakabossal szembeni női rivalizálás is áll. Nem tudjuk, érez-e így Hosszú, de ami biztos, a "jó nő vagyok" imidzsük ezt a társadalmi véleményt is megszülte.

jakabos_zsuzsanna_fekszik.jpgKép: Jakabos Zsuzsanna olimpikon úszónő / saját Instagram-oldala

screenshot_2021-08-06_at_15-30-03_katinka_hosszu_on_instagram_when_you_are_a_working_swimmer.pngKép: Hosszú Katinka olimpikon úszónő / saját Instagram
oldala

Nem szeretném korlátozni, hogy ne élhesse meg magát vonzó nőnek az elképesztő izmossá edzett, eredményeit úszósapka és szemüveg mögé rejtett arccal elérve Hosszú, ahogy Jakabosnak sem kell zsákot húznia magára, ha egyébként sem tud úgy kimenni az utcára, hogy ne stírölné őt bárki mint egy női testet, és bárki akár annyira tartsa, mit lehetne azzal a testtel tenni az ágyban. Eredményeik önmagukért beszélnek, a testük esztétikuma legyen búnusz, de ne markáns eszköz az érvényesülésben. Hosszú már-már buta tekintetű tükörszelfije inkább már paródiának tűnik.

A kérdés az, milyen női szerepre akarnak ráerősíteni, és mennyit ér az az évtizedek alatt beletett munka, hogy minden lépésüket bármikor pusztán az arcuk vagy testük állagát elemezve értékeljék, akár az eredményeik ellenében.


Miért fenyegethetik Tüttő családját?

A politikai hatalmat testiséggel hangsúlyozó putyini modelltől indult, a portréháborút vívó politikusnők képi üzeneteinek hatását elemzést követően visszatérnék arra, mit üzen a közvéleménynek egy politikusnő fenekéről lecsobogó víz.

Tüttő Kata azt állítja, hogy azért vette le a tengeri lovaglós videót, mert megfenyegették a gyerekeit. Kihangsúlyozza, hogy a kormánypárti sajtó a magamutogatásán élcelődik, de diszkréten megfeledkezik arról, hogy az ellenzéki oldalon közröhejként tálalta a videóját a Telex és a 444 is.

Tüttő nem érti, miért vált a kommentelők szemében pusztán egy nővé, akit, ha támadnak, annak legegyszerűbb módja, ha elválasztják társadalmi szerepétől és eredményeitől, és a célkeresztben pusztán egy női test marad. A legelszántabb támadók pedig az anyává vált nőt a leggyengébb pontján, a gyerekein keresztül támadják. Magánemberek esetén ugyanez történik: ha az expartner igazán meg akar fenyegetni egy nőt, annak egyik legegyszerűbb formáját abban látja, hogy az anya és gyerek kötelékét veszi célba. A másik durva módszer a nő testén és szexusán vett erőszak.

Dobrev Klára esetén, aki szintén anya, a politikai ellenfelek leragadnak a pártjáról alkotott értékítéletnél, Dobrev családi hátterénél, és szóba sem kerülnek a hazai közélet legtöbb gyűlölethullámot verő férjétől született gyerekei. A közvélemény kétségbeesett küzdelmet folytat, hogy Dobrev vagy a szülei lánya legyen, vagy a férje felesége.

Tüttő öncélú testmutogatása maga táplálja azt a szexista társadalmi viselkedést, aminek egyik sarkos eleme, hogy anyai szerepében is támadják. Mielőtt valaki az "akváriuma van, tehát buzi" leegyszerűsítő összegzésre jutna a fenti mondatom alapján, megismétlem: Tüttő gyerekeit fenyegető egyén ugyanannak a nőellenes szexista közösségnek a tagja, amely vélekedést mindennemű szexizmus táplál, Tüttőé is.


Szia, Kata vagyok

Borkai Zsolt olimpikon és győri fideszes polgármester szex-, yacht- és kokain-botránya idején, az önkormányzati választás kampányában az azóta a főváros alpolgármesterévé lett közgazdász politikusnő akkor is zavarbaejtő videóval rukkolt elő: saját jónőségét önállóan megfogalmazni sem képes módon, a külalakján túl eddig jelentősebb mentális eredményt fel nem mutató Dobó Katát imitálva politikai kampányolt. Tehát nem egy magánemberi eseményről, egy nyaralásról számolt be, hanem közpénzen finanszírozta meg rettentő kínos és szexista üzenetét.

A szexizmus akkor is szexizmus, ha abban egy nő saját akaratából, saját külalaki előnyét helyezi előtérbe egy teljesen másról szóló üzenetben, ezzel kifejezve, hogy főleg a testének és arcának köszönheti, hogy ő azt az üzenetet elmondhatja.

Lassan vége a nyárnak, egy jól kereső, befolyásos nő már bizonyosan eltervezte téli pihenőjét. Mielőtt a tengerlovaglás után újabb roppant értelmes tevékenység után nézne, pár popópóz-javaslat Katának:

snowboard_lany.jpg
maci_szexi_kep.jpg

Amennyiben a női szerepek kritikus női szemléletéről akar többet megtudni az alpolgármesternő, kövesse be Celeste Barber, ausztrál komikusnő facebook-oldalát, aki videóiban az Insta- és celebnők röhejessé vált torz pózolásait veszi zseniálisan célba.

screenshot_2021-08-06_at_17-49-20_15_celeste_barber_facebook.pngKépernyőkép: Celeste Barber facebook-oldalán posztolt video.


Ha Kata kellően befolyásos lenne, és politikai imázs-videója elérne egy nemzetközi ingerküszöböt, már szinte magam előtt látom, ahogy Celeste a házi medencében birkózna egy felfújható hintalóval.


Eszes Beáta















Tüttő Kata nem először téveszti össze magát egy zs kategóriás reklám



A bejegyzés trackback címe:

https://nemgogol.blog.hu/api/trackback/id/tr7316650982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alöksz róz 2021.08.06. 23:26:08

"Nem szeretném korlátozni, hogy ne élhesse meg magát vonzó nőnek" - de, pontosan azt szeretnéd.

vagy a legjobb esetben feltéve (de meg nem engedve!) némi rosszindulatmentességet a részedről, előírnád h milyen módon élhesse meg magát vonzó nőnek.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2021.08.07. 09:03:31

Azér még egész jó a csaj. Jó ez a kis Julianne Moore-os beütés.
Vízben lovaglásnak nem tudom mi értelme.
Egy görög út nálam még belefér.
Ráhelékkel sem az volt a baj, hogy Horvátban nyaraltak.

midnight coder 2021.08.07. 10:33:34

Inkább az a baj vele, hogy a politikus okos, tisztességes és baloldali. De ebbõl egyszerre csak kettõ.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2021.08.07. 10:47:41

Ehh, és összekevertem Tétényi Évával.
Ennyi ésszel akár Fideszes is lehetnék.

evilwolf 2021.08.07. 16:12:41

Nem tetszik Tüttő politikai nyomulása, de a gyalázkodó kommentelőket rühellem.
Joga van jól éreznie magát, joga van nyaralnia, s akár habokban lovagolnia, nem kösszpénzen.
Politikusként érezhette volna, hogy ilyen videóval kihívja a sorsot, s a kampányvideója is elég hivalkodó volt.
Szia, Kata vagyok, van egy szavazatod?
magyarnarancs.hu/feketelyuk/tutto-pepsi-szi-123539

alöksz róz 2021.08.07. 16:27:20

@evilwolf: és joga van jóseggü nőnek lenni

evilwolf 2021.08.07. 16:42:51

@alöksz róz: "és joga van jóseggü nőnek lenni "
Ez igaz, nem is írtam, hogy nem.
Amúgy ha már ez így szóba került, a véleményem, hogy ha valaki közzéteszi darabjait, ne csodálkozzon, hogy szó éri.
De azért ésszel.

alöksz róz 2021.08.07. 19:52:05

@evilwolf: "ha valaki közzéteszi darabjait, ne csodálkozzon, hogy szó éri" - vagy ne fintorogjon, ha megnézik.

alöksz róz 2021.08.07. 19:55:55

amúgy beja, egy lényeges kérdés, mert totál nem értem: az mé nem szexizmus sose, amikor egy nemjónő teszi ki magáról a bikinis videót.

szerintem azért, mert arra nem vagytok irigyek.

0dzsud0 2021.08.08. 08:47:45

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: No offense, de birka menet után te vagy a legsötétebb kommentelő a komplett blog.hun. A helyedben óvatosabban viccelődnék. Vagy azt is mondhatnám, hogy semmi csodálnivaló nincs abban, hogy a politikai beállítódás és az intelligencia között szoros kapcsolatot vélsz felfedezni. :)

0dzsud0 2021.08.08. 08:59:13

Tüttő Katáról: a post kukázható, nem a testével vagy a nyaralásával van gond, hanem hogy ő közben sok más ellenzéki instaribanc politikussal együtt amúgy a diktatúra ellen küzdő, nyomorgó ellenzéki, merthogy nálunk tombol a fasizmus. A szavazóik szerint pedig KÖTELESSÉG ezekre szavazni, mert TŰRHETETLEN állapotok uralkodnak Magyarországon. Ezzel a bullshittel van a gond, és minden ilyen videó egy kis öntökönrúgás az ellenzéknek és egy kis szavazatlapátolás a Fidesznek. Meg persze ilyenkor derül ki, hogy érintett politikusoknak tulajdonképpen semmi bajuk a jelenlegi rendszerrel, hiszen bárminemű felelősség nélkül vehetik fel a fizetésüket leginkább a semmittevésért (és néhány naggyondrámai hangvételű videóért).

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2021.08.08. 13:23:17

@0dzsud0:egy retkes büdös fideszkomcsitól, mint amilyen te is vagy ez már bóknak számít. :)
Gondolom mikor fecóékat szidtuk nem volt gond a politikai beállítottságommal.
Szeretem mikor olyanok pofáznak bele, akikhez 2010 után vezették be a netet.
Még jó, hogy viki mindig minden helyzetben számíthat rátok.
Fingod nincs a dologról de azért beleugatsz!

0dzsud0 2021.08.08. 16:26:30

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Nem, egyszerűen csak egy primitív suttyó vagy. Írj tovább a pinás képek alá, hogy "naggyonjóó", az a te szinted, meg nevess hangosan, amikor brendel ratyi beírja, hogy "fidkány". Már a nicked is egy szellemi pöcegödör. :)

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2021.08.08. 18:58:47

@0dzsud0: erről beszélek öccse! Fingod nincs mibe ugatsz bele. Ami meg a stílust illeti a hozzád hasonló fideszkomcsik néhányunkból kihoztátok. Köszonhetően az értetlenkedéseteknek és az ezzel párosuló nagyképűségeteknek.

alöksz róz 2021.08.08. 19:14:08

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: a bunkó köpködést elég könnyű kihozni a prolikból, mást nem is nagyon lehet. nagy bölcsesség ez.
ingyen

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2021.08.08. 19:45:14

@alöksz róz: Mert ebben az országban nagyon sok a hibátlan ember!

0dzsud0 2021.08.08. 21:02:47

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: "Ami meg a stílust illeti a hozzád hasonló fideszkomcsik néhányunkból kihoztátok."

:DDDDDDD Mintha valaha túljutottál volna a négy elemin, te másztesz digrii, te.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2021.08.08. 23:32:11

@0dzsud0: Ööö... namost Fidesz szavazóként kétségbe vonni bárki intelligenciáját iskolai végzettségét...
A leg csodálatosabb , hogy még csak fel sem fogod.
Ilyenkor szeretnék a helyedben lenni.

0dzsud0 2021.08.09. 05:38:58

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Még nem kapott tőlem szavazatot a Fidesz (bizony, bonyolultabb a világ, mint amit az egybites agyaddal te fel tudsz fogni belőle), te viszont minden politikai nézettől függően vagy minden idők egyik legsötétebb usere a blogföldön, és az a rossz hírem van, hogy ezt mindenki tudja. :)

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2021.08.09. 20:27:41

@0dzsud0: Iiiiigen háááátperszeeee!
Ezt csaka hozzád hasonlók "gondolják" így!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2021.08.09. 20:36:49

@0dzsud0: de mondom öcsi, ebben az országban nagyon sok a hibátlan ember.

gigabursch 2022.01.15. 03:01:12

Azért az megdöbbentő, hogy a párbeszédes Szabó Tímea milyen szinten lepukkant nővé vált.
Persze akinek a párbeszéd fogalom csak az gátlástalan ordibálást jelenti, attól csodát ne várjunk...

Kit Fisto 2024.02.09. 03:03:32

Baloldalon csak egy jó nő van, a Kunhalmi Ági. Sötét, de tud vicces is lenni.
süti beállítások módosítása