Minden, ami van, meg olyasmik is, amik nincsenek

NemGogol

NemGogol

Boné Ferenc – nőverőből gyilkos

2022. május 26. - Jogálom 2.0

bone_mome_1.jpg

Három év próbaidőre felfüggesztés bántalmazásért – két év múlva megölte a korábban megvert M. hasonmását, a következő barátnőjét, Beátát.

 A cikk a bűntett valószínűsíthető előzményeit, a felhetetően hidegvérrel, előre eltervezett elkövetési módot és a kapcsolaton belüli erőszak esetek kezelését elemzi az állam, a munkahelyi, baráti környezet és az áldozatok szemszögéből.


montazs_kitakart.jpg
Montázs
: Jobb oldalt Boné Ferenc, bal felül a 2020. júliusi, túlélő áldozata, S. M., bal alul a 2022. májusban megalapozottan Boné által meggyilkolt áldozata, Molnár Beáta. Az áldozatok karaktereinek (kitakarás előtti) hasonlósága szembetűnő.


Adatvédelem kontra tanulságok

Cikkemet egy hosszasabb, az arcok és nevek kitakarásáról és részleges megnevezések magyarázatával kell kezdenem, de ez nagyban összefügg a bántalmazási esetek értelmezésével.

Az erdélyi értelmiségi, minden bizonnyal az "első", már a sajtóban is megismert áldozatot és Bonét is ismerő közösségből az eddig egyetlen, egyúttal leghevesebb reakciót az váltotta ki az írásomban, hogy a két éve sajtónyilvános, a román igazságügyi minisztériumi honlapján az elkövető és áldozata teljes nevével, nyilvános felületen tárgyalt ügyében miért neveztem meg én is eredetileg csupán keresztnevén S.M-et, a 2020-ban Boné által nyílt utcán agyba-főbe vert akkori barátnőjét.

Magyarországon egyszerre erős elvárás, hogy egy áldozat feltétlen beszéljen nyilvánosan az általa megélt bántalmazásról – más ismertté vált esetekben akár a leghalványabb bizonyítékok nélkül, évekkel később – és egyszerre fogalmazza meg a közvélemény, hogy egy áldozatra nézve degradáló jelentéssel bír, ha ismertté válik, hogy ő bántalmazás áldozata lett.

S.M-et egyébként környezetében ismerték, mert épp az én Bonéról írt előző cikkem nevezte meg az elkövetőt elsőként teljes nevén, a 2020-as tette idején, így mindenki számára, aki tudta, ki Boné akkori barátnője, számukra egy bennfentes budoár jelleggel nyilvánvalóvá vált, kiről szólnak a hírek. A kolozsvári közösséget, így S.M-et nem ismerő olvasók számára az előző áldozat keresztneve elúszott volna a mostani cikkemben, az arca és a fiatal nő megszólíthatóvá váló személye csupán az azonosulási esélyt vette el az olvasóktól. Az égvilágon semmi nem változott a kitakarással: Kolozsvár a bezárkózást választotta, és hátradőlve nézi, hogy az immár meggyilkolt újabb áldozatról valamennyi sajtó arccal és névvel publikáljon.

Az anonimitási igénynek a Boné-ügyben azért van óriási jelentősége, mert egy egyetemi város, Kolozsvár és egy egyetemi közösség szeme előtt zajlottak az események.

Háttérinformációk alapján Boné Ferenc életében az erőszak észlelése nem 2020-ban kezdődött.

A feljelenteni már kész korábbi áldozat lehetséges megismerése abban adna támpontot, hogy ne csupán egy történésen szörnyülködjünk, de megfoghatóvá, közelivé váljon az esemény azáltal, hogy az áldozattal együttérzésben a környezetében megfogalmazódik: "akár én is lehettem volna".

Boné Ferenc 2022. évi legutóbbi áldozata, Molnár Beáta mindenkinél jobban ismerhette leendő gyilkosa természetét: a város, Kolozsvár, a Bonét személyesen évek óta ismerők, a Bonét egyetemi állásában megbüntetők, onnan kirúgók akkor sem ébreszették fel a később meggyilkolt fiatal nő önvédelmi ösztöneit, amikor a 2020-ban onnan kizárt Boné Ferenc Beáta oldalán visszatért ebbe a közösségbe.

Nem írhatunk elő kötelező cselekvési módot a környezetnek, különösen nem kérhetünk számon áldozatokat.
Ezek szerint olyanokat sem, akik nem belülről megélve, fokozatosan szembesülnek és taglózódnak le az erőszakos társ hatása alatt, hanem előre ismerik az ő természetét.

Írásom abban fog támpontot adni, hogy valóban hátradőlhetünk-e a székben, és mégis, milyen előzményekkel mit várunk el a hatóságtól egy első körben közepes fizikai sérülést okozó elítélttel szemben? A távoltartást és védelmet attól a hatóságtól várjuk el, akiknek első körben ilyen körülményekben – büntetőjogilag közepes mértékű sérüléseket okozó, egyetlen feljelentés alapján az elkövető életében első és addig egyetlen büntetőügyi esetben – nincs eszköze rá, mert nem csupán az első áldozat adatait védi a jog, de az elkövetőét is: amíg nem számít visszaesőnek, csak egy áldozata megy el hatósághoz, esetleg ő se tárja fel, hogy évek óta agresszív az elkövető, és még nem gyilkol, azt a bizonyos korlátot hosszú évekre a társadalomnak kellene felhúznia.

A túlélő áldozat arcának kitakarását a cikkem megjelenéséig az arcát és nevét a bűntett kontextusában és üzleti felületen nyilvánosan, a romániai sajtóban évek óta vállaló S.M. kérésére tettem rá most. Két évig, Boné gyilkolásáig könnyűszerrel arcra és névre azonosítható volt az előző áldozat.

S.M. neve Románia Igazságügyi Minisztériumának honlapján 2021. márciusa óta, a Boné Ferenc elleni büntetőeljárásról szóló, a támadást és sérüléseket részletesen ecsetelő cikkelyben törvényileg ma is nyilvános:

https://portal.just.ro/211/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=21100000000432979&id_inst=211#citare%20prin%20publicitate

A büntetőítélet minisztériumi linkjét a Főtér 2021.03.10-ei cikkében már leközölte, azóta S.M. láttamozó hozzájárulásával.

S.M. arcképe és teljes neve a magát idegennyelvi tanárnőként hirdető kolozsvári üzleti honlapon évek óta elérhető volt, cikkem közzétételekor is (képernyőképen igazoltan), azt a cikk közlésének másnapján, 2022.05.27. délben vette le.

Molnár Beáta, a most meggyilkolt áldozat teljes neve és arcképe a korábbi eltűnése és kerestetése, majd holttestének megtalálásáról szóló cikkekben közzé lettek téve, ahogy munkahelyei is az arcképével, teljes nevével búcsúznak tőle. A közvélemény a halottnál elfogadhatónak tartja a bűntettel kapcsolást, túlélőnél nem.

A sajtónyivánossá tett nevű és arcú Beáta áldozatként viselt jogai a kegyeleti jogba foglalva pedig azonosak S.M. jogaival.

Az áldozati prűdség Boné elleni hosszú büntetőeljárás során valószínűsíthető szabadlábra helyezésekor újabb nőket és az első áldozatot is veszélyezteti.

UPDATE: Boné Ferencet elfogták 2022. május 26-án, csütörtök este, 5 nappal a bűntett után, cikkem közzététele utáni órákban!
(A cikk eredeti címében a "körözés alatt" ez alapján lett törölve.)


2022. május

Boné Ferenc, 43 éves aradi illetőségű elkövetőt köröz a romániai Kolozs Megyei Rendőrfőkapitányság:

Kolozs Megyei Rendőr-főkapitányság- a Maszol.ro portálról

a körözött férfi megalapozottan gyanúsítható, hogy 2022. május – feltehetően 21-én, szombaton – megölte  barátnőjét, a 30 éves Molnár Beátát, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) Kolozsvári Kar Filmművészet, Fotóművészet, Média szakának doktoranduszát, társult előadóját.

A korábban bántalmazásért jogerősen elítélt barátjával hétvégi kirándulásra indult kolozsvári lakos Beátát előbb szülei kerestették, majd holttestét a romániai Bihar és Kolozs megye határán fekvő, Nagybáród (Borod) községhez tartozó Báródsomos (Cornițel) településen találták meg.
screenshot_2022-05-26_at_00-33-19_sapientia_erdelyi_magyar_tudomanyegyetem_2.png
Kép: https://kv.sapientia.ro/hu/a-karrol/munkatarsak/oktatok/media-tanszek_ (Letöltés ideje: 2022.05.26.)


2020. július


Boné Ferenc, akkor még a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) Kolozsvári Kar Filmművészet, Fotóművészet, Média szakának tanársegédje 2020. július 29-éről 30-ára virradó éjjelen nyolc percen át bántalmazta, ütlegelte akkor 30 éves barátnőjét, S.M-et Kolozsvár belvárosában.

Boné a földre került fiatal nőt tovább rugdosta a nyílt utcán. Összevetésnek: egy box round 3 perces, földre került sportoló esetén rászámolnak, addig a box bíró az ellenfelet távoltartja.

Térfigyelő kamerák rögzítették, amint Boné Ferenc előbb ököllel ütlegelte, majd rugdosta – a hasán, fején, hátán – a földre került fiatal nőt, akinek a fejét többször beleverte a macskakövekbe is. Az áldozatnak többek között betört a feje, a sérülések nyomán fél évig nem hordhatott szemüveget. 

Boné Ferenc a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen honlapján a 2020-as BA (bachelor, alapszakos) évfolyam végzőseként is szerepelt, bár a 2020. nyarán, Kolozsváron elkövetett bűncselekmény idején már nem volt hallgatója a budapesti egyetemnek. A MOME akkor határozottan elhatárolódott a többi alapszakos diákhoz mérten túlkoros, a neves erdélyi Sapientia Egyetem média szakos egyetemi oktatójaként náluk tanult, frissen végzett Bonétól. Két éve, a bántalmazásról írott cikkem után telefonon is megkerestek a MOME-tól, hogy pontosítsam írásomban, hogy nekik semmi közük az elkövetőhöz.

Boné a MOME honlapján, a designkultúra szak 2020. év végzősei közt egy rövid, GIF-jellegű bemutatkozó videóban egy derékszögű vonalzóval fegyvert imitálva, a kamerába célozva fordul be. Boné úgy gondolta, ez a pár másodperc mond el legtöbbet alkotói személyiségéről. A mostani cikkem fő, fenti borítóképe is ebből a mára nem elérhető videóból származik. Még a kolozsvári rendőrség valamint a mainstream erdélyi és magyarországi sajtó is egy sokéves fiatalkori képével kerestette és írt róla. A mozgóképsor célzást imitáló képkockái - a mozgás és a szerző szándékolt, design terve miatt, pixelesen - így néznek ki:

bone_videokep_1_200810.jpg      bone_videokep_2_200810.jpg
Képek: https://diploma.mome.hu/2020/ba/theory/culture – 2020-ban a honlapon még elérhető videókból ollózva.
A MOME-honlapja a designkultúra szak 2020-as végzőseinek nevét őrzi már csak, a videókat nem.

A két évvel ezelőtti cikkem közölte le elsőként a sajtóban addig csak "kolozsvári egyetemi tanársegédként" aposztrofált Boné Ferencet teljes nevén, és tettem közzé kitakaratlan fotóját azzal a céllal, hogy:

Diákjainak és nőknek kell tudni arról, hogy kivel állnak szemben, saját biztonságuk érdekében, ebben csak a nyilvánosság ereje segít.

Cikkemmel 2020 nyarán levelet is írtam a Sapientia Egyetem nem csupán a Bonét alkalmazó Média Tanszékének, de az erdélyi egyetem mindhárom – csíkszeredai, marosvásárhelyi és kolozsvári – kar dékánjának, a Hallgatói Önkormányzatának és a rektornak is, azzal, hogy a vizsgálatuk nem zárulhat mással, mint kirúgással. Olyan esetekben, ahol sikerrel tartják titokban az elkövető személyét, megvan annak az esélye, hogy a munkahelyi eljárást eltussolják, avagy úgy gondolják, a bűncselekmény intézményi belügy maradhat.

A nőverő tanársegéd elébe ment az eseményeknek, ő maga mondott fel, igaz, csak az ügyében indult egyetemi belső eljárás során, majd a rektor szüntette meg a munkaviszonyát. Az eset után kettő, az egyetemi eljárás után pedig egy hónappal később, 2020. szeptemberében állítólag a közösségi oldalán Boné bocsánatot kért:

Azért írt a közel két hónappal korábbi incidensről, mert tartozik vele. „Annak, akinek szenvednie kellett miattam, és azoknak, akiknek, közvetett módon, de nehezebbé tettem az életét. Bocsánatot szeretnék kérni a fájdalomért. Ha enyhíteni tudnék rajta, megtenném” – ez volt olvasható a két évvel ezelőtti bejegyzésében, amelyben egyébként nem történt semmilyen utalás a konkrét esetre, mégis, mivel okozott fájdalmat.

Ennek a posztnak azóta sincs nyoma Boné facebook-oldalán.


60 napos távoltartás, próbára bocsátás, kötelező pszichológiai foglalkozás

S.M., a 2020-ban bántalmazott barátnője feljelentést tett a rendőrségen. Az első intézkedések közt szerepelt a 60 napos távoltartási intézkedés: barátnőjét két hónapig nem közelíthette meg a tanársegéd. Bonét pedig 2021. márciusában elítélték: a kolozsvári bíróság egy év és három hónap börtönbüntetésre ítélte három éves felfüggesztéssel. A román hatóság háromnegyed éven belül hozott ítéletet, nálunk, Magyarországon több esetben 2 évig tárgyalási szakaszba se jut el egy erőszakos bűntett.

A három év próbára bocsátás arra vonatkozik, hogyha azon belül akár hasonló, akár más bűncselekményt követ el az elítélt, már letöltendő börtönbüntetésre ítélik. A felfüggesztett ítéletet erőszakos elkövetők esetén pedagógai céllal szabják ki, ám az ismert esetek azt mutatják, hogy akár egy kocsmai garázdaság esetén is a fejük felett  Damoklész kardjaként lebegő, próbára bocsátott börtönbüntetés esélye radikalizálja, elszántabbá teszi az elkövetőt, hiszen mindegy, mit és mekkorát vét, ugyanaz lesz a kimenetel. A megelőző esetet pedig meg sem érezte, hiszen csak egy papírja van róla.

2014-ben – a nejét addig évekig bántalmazó – darnózseli hentes szintén próbára bocsátott ítéletet követően legközelebb már megölte, majd feldarabolta a feleségét.

Boné kevesebb, mint két éven belül már gyilkosságig vitte el az újabb barátnő elleni bántalmazást.

A kolozsvári bántalmazásra kiszabott ítélet része volt a kötelező pszichológiai foglalkozás. Boné az állítólagos 2020. szeptemberi bocsánatkérő posztjában így fogalmazott:

be kellett volna látni, hogy megfelelő segítség nélkül „nem szabad továbbmenni”, megérteni, hogy a hiba forrása benne van, és nem a körülményekben, még akkor sem, ha ezek hosszú évek óta rosszul alakultak.(Ezt a cikket a Krónikáról másolták: https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/kozossegi-oldalan-kert-bocsanatot-a-baratnojet-bantalmazo-volt-kolozsvari-egyetemi-oktato)

"Be kellett volna látni, hogy megfelelő segítség nélkül „nem szabad továbbmenni”, megérteni, hogy a hiba forrása benne van, és nem a körülményekben, még akkor sem, ha ezek hosszú évek óta rosszul alakultak"

Az elsőfokú ítéletet 2021. márciusában hozták meg, így úgy tűnik, ez a posztja csak a bírósági eljárásnak szóló színjáték volt, különösen, hogy ezzel gesztussal a bűntettet követően két hónapot, az őt elítélő egyetemi eljárást követően egy teljes hónapot várt.


Mi lehet egy már ismertté vált agresszorhoz vonzódás oka?
"Majd én megjavítom, velem nem ilyen"


Nem az egyetlen eset, ahol egy korábban büntetőeljáráson is elítélt,  avagy egy, még javában folyó rendőrségi vagy bírósági eljárás alatt álló, nőket bántalmazó agresszorral fenntartások nélkül létesít kapcsolatot újabb és újabb nő, avagy ennek hírére nem szakít vele.

Damu Roland áldozati listája jóval bővebb, mint ami a köztudatba került Palácsik (az ítéletet követően Vajna) Tímea rendszeres bántalmazása és megerőszakolása kapcsán: Damu az anyját, több barátnőjét, TV2-s kolléganőjét és a Palácsik indította eljárásban kiszabott ítélet után, a börtönben megismert, majd feleségül vett nőt terhesen verte meg. A TV2-höz már eleve priusszal, egy felfüggesztett ítélettel érkezett. Damu már attól agresszív lett a TV2-nél, ha a próbára bocsátott ítéletét valaki büntetőügyi előéletnek nevezte. Három kapcsolatból négy gyereket és temérdek adósságot hagyott hátra halálával a sorozatszínészként milliókat kereső Damu.


Az áldozatok hasonlítanak egymásra, akár ismeri is az új barátnő az elődjével történteket

Az áldozatok – korra, arcvonásokra, hivatásra nézve – hasonló karaktere más ismert bűnelkövető esetén is előfordult. Az agresszor kudarcnak éli meg, ha megszűnik egy korábbi álozata feletti hatalma, a vele való napi kapcsolata. Sőt, alapvetően az agressziót a szakítási szándék váltja ki náluk. A bűnismétlés számára "élményében" igyekszik keresni az ismétlődő jegyeket, egyben a magabiztos hatalmát biztosító, számára már jól ismert jellemzőket.

Bene Krisztián, a lúgos támadó Renner Erikával történt szakítását követően, abba bele nem törődve, a nőt még hónapokig tartó zaklatás folyamán ismerte meg az ékszerkészítő G. Noémit. A lúgos támadást követően, amikor a ráutaló nyomok és motiváció – orvosi tudást igénylő altatás, zaklatásokkal kísért szakítás – ismeretében azonnal az orvosigazgató szeretőt tartóztatták le, a Bene Krisztián környezetét és kapcsolatait kihallgató rendőrség majdnem hanyattesett, amikor meglátták a tanúként berendelt új barátnőt, Noémit: a lelúgozott Erika hasonmása volt arcra, hajszínre és testalkatra is.

Bene Krisztián hónapokig zaklatta, megfigyelte Erikát a lúgos támadás előtt, de ekkor már az új barátnővel, Noémivel volt kapcsolata, eközben öt gyermekes családapaként otthon egy feleség várta, nem vált el tőle.

Noémi nem csupán hasonlít Renner Erikára, de az új barátnő aktívan követte az orvosigazgató ellen megindult  büntetőeljárást: a közösségi felületeken nyilvános vitafolyamban kommentelt az eljárás alatt, saját oldalán pedig mai napig elszántan posztol róla, ahol a legdurvább módon címkézi Bene korábbi, házasságán kívüli kapcsolatát, és kurvázza a lelúgozott áldozatatot. Az azóta 11 éves börtönbüntetését töltő egykori orvos mindent tagadó igazában pedig szentül hisz az új – már csak virtuálisan – barátnő, Noémi, Bene családjához hasonlóan áldozatnak tekinti őt. Mindezzel szemben Noémi a büntetőeljáráson tudta meg, hogy a hőn szeretett Krisztián el sem vált a feleségétől.

Boné Ferenc, az aradi illetőségű, kolozsvári volt egyetemi tanársegéd gyengéje a művelt, de korábbi egyetemi oktatói énjéhez és 40 feletti életkorához mérten minimum egy évtizeddel fiatalabb, a tudományos vagy értelmiségi pálya kezdetén álló fiatal nők, akik vélhetően felnéznek a "művész úrra". A korkülönbség nem determináló tényező, természetesen egymással kortárs párkapcsolatban is vannak agresszorok, ebben az esetben egy elkövető által kedvelt kapcsolati rendszer ismétlődését elemzem csak.

A 2020-as esetről írt cikkemben mutattam be, hogy Boné a nőket leuralása miben nyilvánul meg. A Designisso 2018-as cikkében A hatalom és design című rendezvényen Boné Ferenc a MOME másik hallgatója, Antal Éva kutatását prezentálta. Visszautalnék a MOME honlapján közzétett hallgatói bemutatkozó videókra, ahol jeleztem, Boné volt az egyetlen 40-es korosztály az alapszakos, huszonéves hallgatók közt. Az előadás szerzőnőjének intézményi háttere sincs megadva a prezentáción, szemben az azt nagy okosan csak felolvasó Bonéval. A sajtóbeszámoló szerzőjének fenn se akadt a szeme, miért nem Antal Éva adja elő saját kutatását a börtönök építészeti és antropológiai jellemzőiről...

bone_borton_1.jpgKép: Boné Ferenc előad - Designisso.com

A most meggyilkolt Molnár Beáta a Sapientia Egyetem kolozsvári tanszékén, egyazon média szakon, ahol Boné volt tanársegéd, minden bizonnyal tudott barátja két évvel korábbi fegyelmi eljárás keretében történt, Romániában és Magyarországon egyaránt médianyilvános kirúgásáról és  jogerős büntetőítéletéről. Az is feltételezhető, hogy a tanszéki eseményeken olykor az oktatók párral együtt vettek részt, ahogy a megismerkedésük sem lehet véletlen a közös munkahelyi kapcsolattal.

Kik voltak vajon azok a Sapientia Egyetemen, akik Beáta mellett megnyugtatóan ápolták a kapcsolatot a büntetőbíróságon durva bántalmazásban elítélt Bonéval?

Anélkül, hogy az áldozathibáztatás címkéjét magamra venném, a kérdés jogosan merülhet fel többekben: tartott-e Beáta a barátja agresszív énjétől, annak büntetőítéleti próbaideje közepén?

Ami bizonyosan sejthető, Boné agresszív énjével nem a végzetes májusi hétvégén találkozott először sem az újabb barátnője, sem a családja, sem a munkahelyi és baráti környezete.

Molnár Beát gyászolja az egyetem mellett másik munkahelye, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 1996-ban alapította Iskola Alapítvány. Alapvető tevékenységi területei a romániai magyar oktatás, kultúra és közösségfejlesztés támogatása.

screenshot_2022-05-26_at_00-17-32_molnar_bea_keresesi_talalatok_facebook.pngKépernyőkép: Iskola Alapítvány, facebook, 2022. május 25-ei posztja.


A halál okát tekintve még a fentinél is szűkszavúbb a 2010-ben alakult, sepsiszentgyörgyi MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér emlékező posztja:


screenshot_2022-05-26_at_17-15-44_1_magma_contemporary_medium_facebook.pngKépernyőkép: MAGMA Contemporary Medium facebook-posztja, 2022. május 25.

A kortárs művészeti kiállítótér eszköztárában a kapcsolaton belüli erőszak épp úgy tabutéma, mint az oktatást támogató szervezetnél. Nagy kérdés, akkor kik és hogyan tudják szembesíteni a társadalmat korunk leggyakoribb bűncselekményével? Az emlékező posztok az elhunyt fiatal nőt látva úgy néznek ki, mintha egy hasonlóan tabusított rákbetegség vagy öngyilkosság áldozata lett volna. Az erdélyi egyetemi körben és designkultúra területén mozgó Boné Ferenc aligha lehetett ismeretlen akár az Iskola Alapítvány, akár a művészeti kiállítótér munkatársai előtt.

Különösen, hogy Molnár Beáta vette át a Sapientia Egyetemen az onnan kirúgott Boné állását és feladatait.

Ezek szerint egy átadás-átvételre a Sapientia Egyetem visszafogadta Bonét az előző áldozatával az elkövetés idején azonos korú és megjelenésre hasonló női utódja tréningezésére? Avagy a posztjára belépő Beáta megkérdezte, miért ment el Boné, majd elmondták neki, hogy másfél éves börtönbüntetésre ítélték, mert agyba-főbe verte nyílt utcán a barátnőjét? Esetleg maga Boné figyelte akár kapcsolatai útján, ki vette át az ő helyét, és kereste az ismeretségét? A lány esetleg azt érezte, tartozik neki mint "állásbitorló"?

Ami bizonyos, míg egy feleségét korábban megcsaló férj és feleség közt akár egy fogkrém tubus feletti vita is folyton a régi sérelemre fog visszavezetni, úgy Bóné Ferenc és Molnár Beáta közt a legkisebb civakodás is abba futhatott bele, hogy a nő abban az egyetemi székben ül, és keres pénzt hivatásával, amit a nála 13 évvel idősebb Boné elvesztett, mert feljelentette a Beátához hasonló, megelőző barátnője.

Molnár Beáta puszta léte, a munkája Boné legelemibb sérelmeinek jelképe volt: egy elvesztett, korábbi barátnőé és egy elvesztett egyetemi állásé.


Volt-e fenyegető előzménye az esetnek?

A romániai magyar nyelvű sajtó viszonylag részletesen ír arról, hogyan történhetett a bűncselekmény. A megismerhető tények sorolása közben érdemes kicsit elidőznünk, mit jelentenek az első olvasatra puszta körülményeknek tűnő adatok.

screenshot_2022-05-26_at_17-30-33_ha_on_tud_valamit_a_kolozsvarrol_eltunt_molnar_beatarol_kerjuk_ertesitse_a_rendorseget.png
Képernyőkép: Főtér.ro cikke, 2022.05.24., hétfő


Havasrekettye és az erdélyi települést híressé tett vízesés mintegy 60 km autóútra fekszik Kolozsvártól, ahonnan elindult Beáta a barátjával, Ferenccel 2022. május 21-én, szombat dél körül.

screenshot_2022-05-26_at_17-34-33_havasrekettye_407384_romania.png
Beáta 30 éves, dolgozó nő, a barátja, Ferenc, 43 éves. A Főtér cikke azt írja, egy szombat délutáni közeli kirándulásról életjelet kell adnia egy független 30 éves nőnek, és ha nem ér haza aznap estére, már aggódnak. Ezek szerint minden hétvégi programjukkal, egy lehetséges vidéki szállásfoglalással is tisztában vannak a barátok, és a pár beszámolóköteles nekik. Nem voltak a pár életében hétvégi lustálkodással eltűnések.

A mobiltelefon korszak előtti 90-es években, egy más városban tanuló egyetemistáról akár egy hétig nem hallottak a szülők, ha ő nem vette a fáradtságot, hogy telefonáljon a szülőknek egy nyilvános fülkéből.

Mi indokolta ezt a kisgyermekek iránt érezhető féltő aggodalmat és gyanút, amit a barátai éreztek, amikor a 30-as Beátát pár órán belül nem érték el?

Összevetésnek adom meg, hogy a lúgos támadás áldozatát a haláltól az mentette meg, hogy munkatársnői tudtak a szakításról és Erikát azt követően is zaklató, betegesen viselkedő orvosigazgatóról. Elég volt meg nem jelennie reggel a munkában – amely esetben egy munkáltató például vár délig, mire egy lebetegedő alkalmazott telefonálni tud – ezzel szemben Erika munkatársai egyből a legrosszabbra gondoltak, és baljós előérzetük sajnos beigazolódott. Amennyiben Erika gyerekei csak késő délután hazaérve találják meg édesanyjukat, a reggel elkövetett bűncselekmény után, a lúg okozta égési sérülések fiziológiai sokkhatásába az áldozat belehalt volna.

 A lazább kapcsolatnak számító baráti körben már pár órán belül kialakult súlyos aggodalom nem csak azt egyértelműsíti, hogy ismerték Boné Ferenc előéletét, hanem azt is, hogy Molnár Beátát már korábban is bántalmazhatta Boné, és erről tudott a környezete.


Hirtelen felindulás vagy hidegvérrel elkövetett gyilkosság?

Az erre a kérdésre adott válaszok közti eltérés súlyos börtönévekben mérhető egy büntetőeljárás során.

A maszol.ro rendőrségi forrásból arról tudósít, hogy a nyomozók szerint Molnár Beátát barátja, Boné Ferenc gyilkolta meg egy dühroham közepette, majd a holttestét több szemeteszsákba csavarva egy félreeső helyen hagyta, mintegy 200 méterre az országúttól.

Amikor ilyen sorokat olvasunk, a rendőrségi hírek megszokott adataiként nyugtázzuk ezeket. Érdemes ilyenkor egy alapfokú kriminalisztikai, vagy akár egy hétköznapi logikai érzékkel belegondolni:


Ki visz magával egy vízeséses félnapos túrára több, óriás méretű szemeteszsákot?

Tisztaságmániás anyukák esetleg, hogy az úton a kocsiban uzsonnázó gyerekek kulturáltan tudják eldobni a szemetet, de erre elég a kis vékony háztartási szemetes zsák.

Egy kb 55 kilós, átlagos magasságú testet csak kifezetten erős és nem átlátszó, úgynevezett sittes zsákba lehet csak rejteni, de az az építési törmelék fajsúlya miatt mindössze 90 cm magas, 55 cm széles, ezzel kolrátozva, hogy mennyi törmelék rakható bele. Átlagosan 20, maximum 30 kilónyi törmeléket helyeznek el benne, zömmel csak félig megtöltve.

screenshot_2022-05-26_at_18-30-04_lux_tormelekgyujto_zsak_70_l_vasarlasa_az_obi_-nal.png
Kép: illusztráció / OBI.hu

Boné minimum 3, de inkább 4 zsákot kellett használjon, de azokat kézzel nem tudta szétszakítani, hiszen arra tervezettek ezek a zsákok, hogy amikor a sittet megemeljük, bírja. Tehát valamely vágó vagy szúró eszközzel ki kellett hasítsa, hogy a kb. 160 cm-es testet végig be tudja borítani.

Másik megoldás, ha felületi borításnak használja, méterre letekerve, úgy belecsavarva a testet, de akkor akár több tekercset is elhasznált erre.

Szombat délután vagy este, Boné Ferenc "hirtelen felindulásban bántalmazott, véletlenül megölt" barátnőjének nem kórházba szállítását intézi, nem mentőt hív, hanem erős vagy gyenge, de lehetőleg nem áttetsző szemetes zsákokat indul el venni, Kolozsvár és Nagyvárad közt, félúton, az ott sorjázó kereskedelmi egységekben dúskálva:

screenshot_2022-05-26_at_18-35-33_barodsomos_417068_romania.png
Kép: Báródsomos, Bihar megye, Románia

Összevetésnek adom meg, hogy a darnózseli hentes ügyében holttestet ugyan nem, de testmaradványokat találtak, és igazolták szemtanúkkal, hogy a férj szórt arra a mezőn, ahol később megtalálták felesége testmaradványait. Mégis, elsőfokon 2-szer mentették fel, másodfokon pedig az előre eltervezett emberölést még nem akarták kimondani, azzal, hogy nem tudják, hogy ölte meg, lehetett egy "hirtelen felindulás és bántalmazás során, például egy szerencsétlen eséssel bekövetkezett halál." A darnózseli "hirtelen felindulásnak" a sok közül az egyik szépséghibája az volt, hogy Nagy János egy nagy zsákban cipelte be a testet a házuk udvarára.

A holttestet bezsákolás a darnózseli hentes férjnél is alapfelszerelés volt, mint Bónénál egy délutáni kiránduláson, ahogy egy "felindult" férfiembernél a test eltüntetése egy logikus folyomány a rendőrség és bíróság számára, és nem az előre eltervezés és hidegvérrel kivégzés igazolása.

Átlagember egy pánikhelyzetben sokkot kap, telefonálgat ismerősnek, a legritkább esetben cselekszik higgadtan. Bóné békésen nekiindult vagy zsákot venni, vagy elővette a kocsiba gondosan bekészített adagot, majd több kilóméterre a kiránduló helyszíntől, gondosan az úttól távol eltüntette a testet.

A hírek alapján Boné Ferenc mobilját bekapcsolva otthonhagyta, tehát a cellainformáció nem segített, merre mozgott. Molnár Beáta telefonja pedig nem volt elérhető.



A holttest eltüntetés iskolapéldái, a mobilcella infó mint bizonyíték


screenshot_2022-05-26_at_17-54-52_barodsomos_417068_romania.png
Térkép: Kolozsvár – Havasrekettye – Báródsomos háromszög, ahol Boné mozgott vagy az út elején még élő, vagy már az induláskor meggyilkolt barátnőjével, Beátával


Két, közelmúltbeli, holttesteltüntetési esetet ismerhetünk sajtóból:


VV (a ValóVilág-ban szerepelt), polgári nevén Novozánszki Fanni és a fentebb már ecsetelt, a mosonmagyaróvári munkahelyén megtámadott, vélhetően a férje által már ott megölt, és a Mosonmagyaróvárhoz közeli darnózseli házukban feldarabolt Nagyné Kovács Judit esete. Fanni holtteste azóta sincs meg, de vannak vérnyomok a vádlott kocsijában, továbbá videofelvétel és szemtanú, ahogy a vádlott viszi a magatehetetlen testet. Judit esetében testének maradványai kerültek elő, dns-nyomok voltak a nőtől régóta különélő férj autójában, szemtanú, hogy a férje cipel egy zsákban egy testnek kinéző tömeget.

Fanni esetében az ítéletéhez közeledő vádlott elkövető, Judit esetében a már 21 évre elítélt elkövetője mobilmozgását a cellainformációi adták meg, mindkét esetben az egyik – de korántsem az egyetlen – komoly bizonyíték volt ellenük. Mindkét esetben igazolt volt, hogy a gyanúba fogott partnerrel illetve férjjel voltak utoljára élve láthatóak.

Boné már eleve otthon hagyta a mobilját a rendőrségi közlés alapján, hétfőn a lakásukba behatolva megtalálták. Közterületi kamerákon a havasrekettyei vízesés közelében a kocsijában már csak Boné volt látható, tehát aligha egy autóba zárt úton támadt hirtelen konfliktusról van szó.

A szombati nap emberölésre abból a szempontból "ideális", hogy a felnőtt, gyermektelen áldozatot leghamarabb hétfőn kezdik el keresni a munkahelyén.

Egyébként ezt a kocsit körözi a rendőrség Boné Ferenc mellett, aki 2022. május 21-e, szombat óta eltűnt, azt sem tudják, átlépte-e a magyar-román határt:

(UPDATE: Bonét a román rendőrség 2022. május 26-án, csütörtök este, egy nagyváradi, vélhetően általa bérelt lakásban fogta el.)

screenshot_2022-05-26_at_19-03-29_frissitve_molnar_beata_holttestet_talaltak_meg_kolozs_es_bihar_megye_hataran.pngKép: maszol.ru

A román rendőrség Boné kocsijaként aposztrofálja a Daciát: felfüggesztett büntetését tölti, próbaidőn van, erkölcsi bizonyítványa tehát terhelt.

Miből él 2020 nyara, a kirúgása óta Bóné Ferenc, aki világ életében tanárként, elméleti, és nem gyakorlati designkultúrával foglalkozott, amellyel egy szűk munkaerőpiaci szegmenst képes lefedni?

Hol dolgozik, hogy autót tud fenntartani egy kirúgott egyetemi tanársegéd, akinek aktív priusza van, tehát egyetemi, közszolgálati állást aligha kaphat?

Boné valóságérzékelését leginkább az jellemzi, hogy egy próbaidőn belül elkövetett bűntettet követően, egy hozzá köthető nő holttestének megtalálása után menekül. Pénztartalékai aligha lehetnek, a kamerák előli rejtőzésre sem 2020-ban, sem most nem ügyelt.

Nem az a kérdés, hogy elkapják-e Bonét, hanem az, hány napon belül. Ami bizonyos, most lehet a legelszántabb, hiszen bármit tesz, aligha van veszteni valója, életfogytiglan várhat rá.
UPDATE:
2022.05.26. 22.20h: cikkem közzététele után percekkel: elfogták Bonét Nagyváradon.

Annyit tudunk mind az ő, mind más bántalmazó elkövetőkről, hogy a pusztán lebegtetett, de rájuk ki nem rótt súlyosabb büntetés jövőbeni esélye radikalizálja az elkövetőt.

A román hatóság helyében rendőri védelem alá helyezném korábbi áldozatát, S.M-et, aki büntetőbíróságra juttatta őt. Nem kizárt, hogy egy többéves büntetőeljárás során Boné szabadlábon is fog védekezni, tehát az elfogása még nem jelent semmit korábbi áldozatára nézve sem.

A lúgos áldozatát mai napig zaklatja illetve fenyegeti a börtönben ülő Bene Krisztián családja és baráti köre, folyamatban van zaklatási eljárás egyikük ellen.

Nagy esély van arra is, hogy Boné Ferenc öngyilkos lesz, elmenekülve a felelősség elől, ahogy akár az is borítékolható, hogy a halálával megdicsőül a közvélemény előtt, mint a nőverő Damu Roland, vagy ahogy a közelmúlt magyarországi maffiózó életvitelű halottai.


A kapcsolati erőszak bűntettek kezelése állami cselekvési tervet kívánna meg a hatóságtól, az integrálni kívánt elkövetőtől és potenciális áldozatoktól is

A kapcsolaton belüli erőszak fokozódó dinamikája pszichológiai törvényszerűség: az hogy egy médiába kerülő bűntett során annak egy "gyengébb", avagy a média által mélységében nem megismerhető, korábbi fázisával szembesülünk – fizikai bántalmazás – az nem jelenti azt, hogy az elkövető nem képes többre, és hogy nem is tervez további bűntettet.

Molnár Beáta esetén egyetlen sajtó sem feszegeti, bántalmazta-e már a lányt Boné, a környezete mit tudott a kapcsolatról. A rendőrség a megtalált holttest sérüléseit látva "hirtelen indulatot" diagnosztizál, holott a hirtelenséget nem a sérülések minősége adja meg, hanem az elkövetési körülmény, helyszín, időpont, eszközök megléte, hiánya, azok beszerzése. A bekészített zsák, a gyermektelen, felnőtt nő magánszférájába zárt – családtól, ismerősöktől távol megélt  – hétvégi napja, az elkövető otthon hagyott mobilja hidegvérűen eltervezett, de minimum utólag hidegvérrel leplezett esetre utal.

Az elkövetőt a társadalmi kapcsolataitól ténylegesen kiszakító börtönbüntetés, rá büntetőítélettel kirótt, a szabadulását követően, már polgári közegben zajló, igazságügyi szinten kontrollált és riportolt indulatkezelési kötelező pszichológiai konzultációk, valamint szabadulását követően az új környezetét a korábbi elítélt jelenlétében az előéletéről közös, face to face tájékoztatás, a békés együttélés módozatairól a korábbi elkövetőt beszámoltatás nélkül a területen érdemi előrelépés nem lesz. Csak ilyen eszközökkel lenne egy jóval komolyabb megfelelési kényszernek alávetve egy agresszor.

Sugdosni sem kell róla: nyíltan közölni kell vele a priuszát megismerő főbérlő, munkáltató, baráti kör által: tudjuk, mi a múltad, vagy minden másodpercedben összekapod magad, vagy az első gyanús jelre repülsz. A sorozatban elbukott lakásbérleteknek, munkahelyeknek, magánkapcsolatoknak lenne integrációs ösztönző ereje, de visszatartó ereje főleg.

A kapcsolaton belüli agresszor magányos elkövető, nem az alvilág segíti, tehát a kitaszítottság őt nem tolja az alvilág soraiba.

A kapcsolaton belüli agresszorok elfogadásra hajtanak, ezért valódi veszteségélményt, visszatartó erőt annak megtagadása jelent nekik.

Amikor a Helsinki Bizottság jogvédői válogatás nélkül elítéltek családi kapcsolatait segítené a börtönökben, a látogatások során – egy próbaidőn lévő elítélt jogilag hasonló státuszú egy börtönben ülővel  –  akkor a leggyakoribb hazai bűncselekménytípus elkövetőit etetik munícióval, és kötik őket múltbeli és jövőbeni áldozataikhoz, szemben azzal, hogy végre megszabdítanák az addig tőle szenvedő környezetét.

screenshot_2022-05-26_at_23-03-09_3_magyar_helsinki_bizottsag_hungarian_helsinki_committee_facebook.pngKépernyőkép: a Magyar Helsinki Bizottság facebook-on közzétett jogvédő munkáinak 70 %-át kitevő, az elítéltek családi kapcsolatait építésről szóló egyik poszt. 2022. május 25.

Míg egy betörőnek, egy bankrablónak komolyan fel kell készülnie a számára megfelelő alkalomra, eszközök szükségesek a bűntetthez, addig a kapcsolati erőszak tetteseit maga az elkövetni szándékozott bűntett minősége és az áldozat puszta léte segíti: magánemberi életben, a falak közt, avagy privát események alkalmával, egy neki érzelmileg alávetett, benne megbízó féllel szemben "kell" elkövetnie tettét.

A kapcsolati erőszak az egyetlen olyan bűntetti típus, ahol a cselekvési közeg és annak minden szereplője segítik az elkövetőt.

Ez mindaddig így lesz, amíg egy bántalmazót a törvény jóval magasabb szinten véd, mint az áldozatokat. Számos ponton képes az állam valamely közjó érdekében vétlen alanyok jogait korlátozni. A kapcsolati erőszak bűnelkövetőinek jogkorlátozása valami miatt a jogvédők számára is fájóbb, mint az állam és egyébként jogvédők által is magára hagyott áldozatok sorsa.
Ahhoz, hogy az állami jogkorlátozás ne terjedjen túl a lehetséges kereteken, a túlélő és potenciális áldozatoknak kellene meghúzni a további korlátokat, és ezt tanítani, segíteni, akár törvényi eszközökkel ösztönözni kellene:

A mentálhigiéniailag egészséges viselkedés alapjainak kellene tekinteni, hogy agresszív, büntetésüket töltő vagy frissen szabadult elítéltekkel még fenntartásokkal se létesítsünk privát, intim kapcsolatot.

Médiában őket hőssé avanzsálni nem az integrációjuk része, mert a törvénytisztelő magatartáshoz vezető belső utat nem járják végig, továbbá leendő áldozatokat tesz óvatlanabbá, a javulás – kizárólag pszichológiai kezelés útján elérhető, anélkül annak – hamis mítoszát keltve bennük.

A kapcsolati erőszak elkövetőitől a börtönökből is ki kell tiltani a családtagokat, élettársakat: egy bántalmazott nő saját gyerekét is áldozattá teszi az agresszorral való börtön-kapcsolattartás során, ez történt a győri esetben, ahol feltételesen szabaduló ölte meg gyerekeit a láthatáson.

A kapcsolati agresszorok betegek, többük pszichopata, és nem megtévedt báránykák.

Az agresszor társas életének hiányát, a társadalmi kirekesztettség hatását jó lenne egyszer kipróbálni: az elítéltekkel szembeni eddigi integrációs törekvések – az agresszor családi vagy társas kapcsolatainak hatósági és jogvédők általi támogatása a börtönben, az elkövető saját bizonyítása nélkül, puszira adott tiszta lap szabaduláskor mint módszer – megbuktak.

Emberek százezrei élnek éveken át társas kapcsolatok nélkül: egy arra képtelen kapcsolati agresszor sem fog belehalni, ha a büntetőítéletét követően minden jogi és társadalmi norma ezt rója ki rá még évekig a szabadulását vagy próbaidejét követően, szigorú beszámolókötelezettségek mellett.


Eszes Beáta

Borítókép: Boné Ferenc 2020-as arca a MOME honlapjáról



 

 

 

 

be kellett volna látni, hogy megfelelő segítség nélkül „nem szabad továbbmenni”, megérteni, hogy a hiba forrása benne van, és nem a körülményekben, még akkor sem, ha ezek hosszú évek óta rosszul alakultak.(Ezt a cikket a Krónikáról másolták: https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/kozossegi-oldalan-kert-bocsanatot-a-baratnojet-bantalmazo-volt-kolozsvari-egyetemi-oktato)
Térfigyelő kamerák rögzítették, amint Boné Ferenc előbb ököllel ütlegelte, majd rugdosta – a hasán, fején, hátán – a földre került fiatal nőt, akinek a fejét többször beleverte a macskakövekbe is. (Ezt a cikket a Krónikáról másolták: https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/kozossegi-oldalan-kert-bocsanatot-a-baratnojet-bantalmazo-volt-kolozsvari-egyetemi-oktato)



Térfigyelő kamerák rögzítették, amint Boné Ferenc előbb ököllel ütlegelte, majd rugdosta – a hasán, fején, hátán – a földre került fiatal nőt, akinek a fejét többször beleverte a macskakövekbe is. (Ezt a cikket a Krónikáról másolták: https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/kozossegi-oldalan-kert-bocsanatot-a-baratnojet-bantalmazo-volt-kolozsvari-egyetemi-oktato)




 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nemgogol.blog.hu/api/trackback/id/tr8717840525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.05.27. 19:56:01

De hosszú.
Mindjárt jön birca, hogy családon belüli erőszak nincsen és, hogy ezeket az áldozatokat is csak felszabadította a barátja. Remélem odabent azért rojtosra dugják aznánuszkáját ennek a baromnak.

Gerle Éva 2022.05.30. 09:41:14

Jogszerű S. M. nevét kiírni (illetve nem fog érte perelni), csak ugye ő nem az agresszor, mégis lehetnek kellemetlen következményei az életére nézve, hogy kéretlenül "védelmezik", elemzik. Rettentően tolakodó az örökös moralizáló, vájkáló elemezgetés, haszna semmi, általában dezinformál, és fölösen, a te ambícióid miatt teszi ki AZ ÁLDOZATOKAT kétes érdeklődésnek. Hadd éljen már nyugalomban az, aki életben maradt.
Ugyanígy ízléstelen érzelmekről, motivációkról blöffölve spekulálni, mintha te többet tudnál, pedig csak a netről.
Amikor valaki meghal, akkor a részvétet érző egyszeri ember hallgat, a szakmai szervezet esetleg (nem vájkálva) állást foglal, a hatóság meg végzi a dolgát, érezve a közvélemény és a sajtó nyomását is. És vannak még a magánbeszélgetések.
De ez így szörnyű. Igazi keselyű vagy, mindenre ráveted magad, örök igazságtevőként, gondolom, közhasznúnak hiszed magad.
Nem vagy hatóság. Undorító ez a hullarablás, amit megvert, megölt nők kapcsán rendeznek jóságoskodva, okoskodva, melldöngetve és bennfenteskedve.
A család is tapintatot kért. Mit nem lehet ezen érteni?

Gúti Éva 2023.09.17. 17:43:15

@Gerle Éva:
A hozzászólásom törölve lett.
Nem tolerálja a cikk írója a kritikát... Kész csoda,hogy az öné még itt van...
Egyébként egyetértek önnel.
süti beállítások módosítása