Minden, ami van, meg olyasmik is, amik nincsenek

NemGogol

NemGogol

Feljelentés a kisvárdai kórház ellen – 12 éves fiú halt meg

2022. október 15. - Jogálom 2.0

hegyi_henrik.jpg

Mai nap a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányságnak és az egészségügyet felügyelő Belügyminisztériumnak írásos bejelentést tettem a Btk. 165. § b) pontjában foglalt bűncselekmény gyanújában, a kisvárdai Szent Damján Görögkatolikus Kórházzal és az érintett orvosokkal szemben.
(2022. október 15-én, délelőtt.)

UPDATE 2022. október 15. 22.33h : a cikk alján, a máris "befejezett" kórházi vizsgálat hírére megtettem a bejelentést a Magyar Orvosi Kamarának is, független, valódi, traszparens vizsgálat kezdeményezésére.

A borítóképen a kórház igazgatója, dr. Hegyi Henrik Dénes látható, aki a sajtónak mint egyúttal állampolgárok betegjogát súlyosan sértve, mindennemű információt megtagadott. Továbbá az ügyben mint összeférhetlenséggel vádolható intézmény belső vizsgálat útján – független vizsgálati szerv nélkül – kívánják letudni egy 12 éves gyermek halálát, amely annak másnapján következett be, hogy a gyermeket akut állapotában, a kórházba beutalóval megjelenését követően, vizsgálat nélkül hazaküldték.

screenshot_2022-10-15_at_14-40-47_hazakuldtek_a_kisvardai_korhazbol_egy_fiut_mondvan_semmi_baja_masnap_meghalt.pngKépernyőkép: Index.hu, 2022. október 15.

Orvosi nem kezelés: orvosi eskü megtagadása, ellátás megtagadása, a haláleset miatt bűncselekmény alapos gyanúja

A Btk. 165. §-nak b) pontja értelében megalapozottan fennáll a halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés bűntette, amely Kisvárdán, a Szent Damján Görög Katolikus Kórház (4600 Kisvárda, Árpád út 26.) területén és orvosaik foglalkozása körében elkövetett kezelési (pontosabban a kezelést megtagadó) esetből fakadóan bekövetkezett a 12 éves, kiskorú gyermek halála.

Az eset közvádas, nem szükséges a szülők feljelentése, az esetről értesülve automatikusan el kellene járnia a rendőrségnek, kivizsgálni az esetet.

Ezt pótoltam én, rákérdezve egyúttal, indult-e eljárás, ha nem, megtettem én a bejelentést.

A rendőrségi feljelentésem képernyőképe:

kisvarda_gyermekhalal_szszb_rkp.pngDátum: 2022. október 15.

Az egészségügyet és rendőrséget felügyelő Belügyminisztériumnak tett bejelentésem képernyőképe:

bm_bejelentes.pngDátum: 2022. október 15.


A Belügyminisztérium automata válasza:

bm_autovalasz.pngDátum: 2022. október 15.

A válaszok tükrében, az érintettektől beszerezhető információkkal a továbbiakban a Magyar Orvosi Kamarához kívánok fordulni.

A betegjog kimondja, hogy nekünk, a lakosságnak jogunk van megismerni minden olyan információt, ami a lehető legjobb egészségügyi ellátásunk érdekében az ellátást végző intézményekről és orvosokról tudható, ez az eset és annak részletes körülményei ilyen információ, az orvosok nevével bezárólag.

Orvosi kezelést megtagadó, annak következtében betegei halálához hozzájáruló veszprémi onkológus orvos nevét és arcát 2016-ban ebben a cikkben közöltem le, a betegjogra hivatkozva.

UPDATE 2022. október 15. 22:33h

Úgy tűnik, a vizsgálat során nem, de a haláleset után egy héttel, boncolás nélkül már diagnózist állított fel a kisvárdai kórház, a hírközléstől számítva 12 órán belül lezárta a vizsgálatot, temészetesen az áldozat családját megkerülve, a betegjogot súlyosan megsértve. Erre az ambuláns vizsgálat napján, a gyermek életében kísérletet sem tettek, sem gyógyszeres ellátást nem javasoltak neki, sem gyógykezelést.

screenshot_2022-10-15_at_22-31-18_a_korhaz_megallapitotta_ok_nem_hibaztak_amikor_hazakuldtek_a_kisfiut_aki_masnap_meghalt.pngKép: HVG, 2022. október 15., 20:42-kor közzétett cikke

Frissítésem idején, 2022. október 15-én, szombat (rendkívüli munkanap), 22:39 órakor a kórházi közeménnyel ellentétben semmiféle hírt nem közöl a kórház a honlapján, holott a transzparens vizsgálat a betegjog része, nem csak az elhunyt család számára, de más páciensek is mennek erre a sürgősségi vagy belgyógyászati osztályra. Joguk van tudni, mi folyik ebben a kórházban szakmailag.

Fenti hírre reagálva megtettem panaszomat a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnökének, Etikai Kollégiumának, hivatkozva a MOK küldetésre:

"A MOK felügyeli tagjainak szakmai, erkölcsi és etikai tevékenységét. Megalapozott gyanú esetén vizsgálatot folytat, felelősségre vonást gyakorol vétséget elkövető tagjaival szemben"

Az orvosi kamarai bejelentésem, panasztételem és független kivizsgálást kérő levelem képernyőképe:

mok_bejelentes.pngDátum: 2022. október 15.

Az ügy további fejleményeiről itt, ezen a blogon - nemgogol.hu - fogok beszámolni.

Eszes Beáta

Borítókép forrás:
https://frissmedia.hu/hir/bekoszontott-a-21-szazad-a-kisvardai-korhazban-fotok-video/12246

A bejegyzés trackback címe:

https://nemgogol.blog.hu/api/trackback/id/tr5417954866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.10.16. 15:32:35

Jól van, te tudod, hogy mit lehet itt csinálni, megtetted, ez jó. Az orvosok előjogokat és magas társadalmi státuszt birtokolnak, egyes esetekben a felelősség vállalása nélkül legyintve tragikus tévedésekre. Az orvos ne akkor akarjon megbízhatóan dolgozni, ha magas a fizetése - és magasabb beosztású orvosoknak bizony elég sok jövedelme össze tud jönni, mindent beszámítva -, orvosnak menni jelentsen komoly felelősséget is, vannak más életpálya-lehetőségek is azoknak, akiknek a felelősség túl félelmetes vagy a munka túl terhes.

Itt túl nyilvánvaló, hogy valaki bűnösen nemtörődöm lehetett. Örülök, ha majd visszatérsz még az ügyre.

Etniez 2022.10.16. 17:58:30

@Androsz: aztán nehogy kiderüljön, hogy az alulfinanszírozottság volt a gond, mert akkor Gyurcsányozni kell majd...

Nzoltan 2022.10.16. 20:25:41

@Etniez: a nem elvégzett EKG-hez milyen alul finanszírozás kell?

Persze a dokik be védik egymást. Túl sok jóra nem számítok.

Etniez 2022.10.16. 23:42:54

@Nzoltan: Nem ismerjük a körülményeket.

belekotty 2022.10.17. 09:04:57

@Nzoltan: Egyszerű. Gyurcsány ellopta a tappancsokat. Soros shortolta az EKG készülékekeket, Brüsszel miatt drága az áram bele.

MEDVE1978 2022.10.17. 10:44:23

Így ebből nagyon keveset lehet kihámozni. A szívizomgyulladás egy érdekes teória, mert ha az volt a kisfiúnak, akkor ez szinte biztos, hogy hanyagság. A szívizomgyulladás tünetei ugyanis: szúró mellkasi fájdalom, szívritmuszavar, erős szívdobogás érzés, nehézlégzés fizikai aktivitáskor, láz. Eléggé valószínűtlen, hogy csak a láz fordult volna elő. Az összes többi esetében viszont szerintem orvosi protokoll szerint tovább kell küldeni a beteget egyéb vizsgálatra.

A másik dolog, hogy sajnos előfordul ilyen, van, hogy egy egészséges ember egyik napról a másikra meghal, szembetűnő tünet nélkül.
süti beállítások módosítása