Minden, ami van, meg olyasmik is, amik nincsenek

NemGogol

NemGogol

Korrupciótani ismeretek II. A roganizáció

Haladó szint. Hogyan számoljuk ki, hogy egy hím kék bálna hány Rogánnal ér fel?

2015. június 15. - Toadwart66

mi-a-fenet-kezdhetnek-ket-darab-him-kek-balnaval_327345.jpg

Mi a fenét kezdhetnék két darab hím kék bálnával?

Az első részben megismerkedhettünk a korrumpálódás nehéz, de érdekes folyamatával. 1 milliárd forint felett azonban a világ törvényszerűségei hirtelen megváltoznak. Egy átlagember a 800 km/óráás sebességet még el tudja képzelni, a fénysebességet azonban már  nem. A korrupció törvényei ebben a dimenzióban megváltoznak. Fogalmazhatunk úgy is, hogy makroszinten hatni kezdenek a gazdaságra.

A korrupció elleni harc egyik engesztelhetetlen résztvevőjének tiszteletére ezt a folyamatot elnevezhetjük roganizációnk. Kósa Lajos, Lázár János vagy Szíjjártó Péter nevének a használata fonetikai szempontból nem lenne praktikus, bár kétségtelen, hogy nélkülük is nehéz elképzelni a roganizáció elleni küzdelmet.

Mit is kezdhetünk egymilliárd forinttal? Nehéz kérdés, mivel azt sem nagyon tudjuk elképzelni hogy az mennyi. Ez pontosan egy gigaforint, ami számjegyekkel leírva így néz ki: 1.000.000.000 Ft. Az egyszerűség kedvéért vezessünk be egy új mértékegységet, ami, mivel mégiscsak a roganizácioról beszélünk, legyen 1 Rogán (1 R). A Magyar Nemzeti Bank oldalán megtekinthető, hogy egy darab 10.000 forintos bankjegy súlya 1 gramm körül van. Egy Rogánhoz 100.000 darab kell belőle. Ez pontosan 100 kilogramnak, azaz 0,1 tonnának felel meg. Ha tehát a NAV az arra kijelölt adózóknál véletlenül ottfelejt 3.600 R-t, az 360.000 kg, vagyis 360 tonna tízezer forintosnak felel meg.

Egy hím kékbálna súlya nagyjából 180 tonna. Így azt a bizarr kijelentést is megtehetjük, hogy a NAV, így persze mi is, elvesztettünk 2 db jól megtermett kék bálnát. A címben feltett kérdésre tehát bátran megadhatjuk a választ. Egy hím kék bálna pontosan 1.800 Rogánt ér.

Ennek segítségével könnyebben elképzelhetjük a roganizáció mértékét. Egy nemzeti konzultáció ára 1 milliárddal számolva 1 Rogán, azaz 100 kg.

A felcsúti Pancho Arénért 3,8 Rogánt fizettünk ki, ami 380 kilogramm 10.000-es bankót jelent.

Egy Rogánért vehetünk magunknak 8333 darab 120.000 forintos LCD tévét. A kérdés csak az, hogy mi a fenét kezdjünk ennyivel.

Az Országos Mentőszolgálat teljes éves költségvetése 2014-ben 32,2 R volt, amiből építhettünk volna magunknak 8,5 darab felcsúti stadiont, természetesen fenntartási költségek nélkül.

Azt is beláthatjuk, hogy a roganizáció komoly logisztikai, sőt egészségügyi problémákat vet fel. Nem rohangálhatunk csak úgy, két cementeszsáknyi tízezressel a zsebünkben. Ha valakihez hozzávágunk egy Rogánt, azt menten agyon is csapjuk vele.

Itt bizony  már szükség van a banki átutalásokra, tranzakciókra. Ez, sajnos nem művelhető nyomtalanul. A roganizációhoz tehát mindenképpen akkora hatalomra kell szert tennünk, hogy ezeket a gazdasági cselekedeteinket törvényesíthessük. Ekkor már annyi pénzmosodát üzemeltethetünk, amennyire csak kedvünk szottyan és mindenféle vicces neveket találhatunk ki nekik. Ha ez megvan, akkor már szabadon rendelkezhetünk a roganizációs összegeinkkel. A törvényesítés hiányában azonban ne nagyon próbálkozzunk vele, mert úgy lecsuknak minket, mint a vécéülőkét.

A megszerzett tudás birtokában most már mindenki könnyedén végezhet a saját kedvére roganizációs számításokat. Ez, úgy tudom, még nem számít gazdasági bűncselekménynek.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemgogol.blog.hu/api/trackback/id/tr107545102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása