Minden, ami van, meg olyasmik is, amik nincsenek

NemGogol

NemGogol

Praktikák nem csak profi fotósok számára

A trambulin-fotózás

2015. szeptember 28. - Toadwart66

Az itt leírt fotózási technika bárki által szabadon terjeszthető, átalakítható, bővíthető, javítható, törölhető.
 
Fel kell azonban hívnom mindenki figyelmét, hogy a trambulin-fotózásba könnyedén bele lehet halni. Felelőtlenül végezve súlyosan rongálhatja az ön és a közelben tartózkodók egészségi állapotát. Az így bekövetkezett balesetekért a szerző felelősséget nem vállal, árvákat nem fogad örökbe, özvegyeket nem támogat!

Saját magamat nem tartom sem művésznek, sem profi fotósnak. Eddigi fotózási tevékenységem kimerült néhány épület, illetve növény lefényképezésével, a dolgok technikai részét nagyrészt rábíztam a véletlenre. Megfelelő irányba fordultam és megnyomtam egy gombot.
 
Néhány éve egy vidám nyári táborozás kellemes kora délutánján rájöttem, hogy aznap még semmit sem ettem, valamint arra is, hogy engem nagyon érdekel a világ és a természet tágabb összefüggéseinek, komplexitásának ábrázolása, megjelenítése. Így csöppentem bele a trambulin-fotózás extrém, de csodálatos világába.
googlemaps2007_fertoto_1.jpg
Ezt a jól sikerült  trambulin-fotót tavaly készítettem a Fertő tóról egy remekbe sikerült szaltó után

A technika elsajátításához mindössze, egy megfelelő trambulinra van szükség. Valami ilyesmire:
514840e18a8e6d35470000d7-225x225-resize-transparent.png
Egy közepes teljesítményű, kezdőknek is kiválóan alkalmas fotó-trambulin

Az eszköz megvásárlásakor mindenképpen figyeljünk oda annak súlyára, hiszen lehet, hogy rendkívül nehéz terepviszonyok között is magunkkal kell cipelnünk egy-egy különleges kép elkészítéséhez. A szállítást egyszerűbb esetben görgetéssel, mostohább terepviszonyok között, a teknősbékáktól ellesett módszer szerint, a hátunkra erősítéssel oldhatjuk meg. Gyengébb fizikumú fotósoknak ajánlom egy sherpa alkalmazását. Őket a Himalája környékén találjuk meg. Költségtakarékosségból érdemes egyet-kettőt begfogadnunk belőlük a családunkbba.
 
Első és legfontosabb dolog a megfelelő helyszín kiválasztása. Mindenképpen el kerülnünk a szakadékok, vadkacsavadászatok, elaknásított területek, légvédelmi ágyúk és egyéb katonai létesítmények környékét. Figyeljünk az elektromos felső-vezetékekre is! Beltérben a födém miatt  a technika végzése nem ajánlott!
 
Javaslom, az első próbálkozásokat ne a legdrágább gépünkkel végezzük. A gyakorlásra tökéletesen alkalmas egy egyszerű plüss nyúl, vagy valami hasonló. Maci, mondjuk. Kezdjünk el egyre magasabbra ugrálni, majd ha ez már jól megy, az ugrás legmagasabb, azaz úgynevezett holtpontján, nyomjuk meg a plüss nyúl orrát. Ügyeljünk arra is, hogy a megfelelő helyre érkezzünk vissza. Ez talán a technika elsajátításának legnehezebb pontja, mert ha rossz helyre esünk, az bizony csúnyán elronthatja az örömünket.

Ha nyuszi orrát már magabiztosan tudjuk nyomkodni, rátérhetünk az élesben történő fotózás kipróbálására is. Eleinte elégedjünk meg kisebb, mondjuk pár száz méteres magasságokkal. A biztonság kedvéért viseljünk a fotózás közben sisakot, valamint könyök és térdvédőt. Szerencsés, ha egy tapasztalt trambulin-fotós segítségét vesszük igénybe és szerzünk valahonnan magunknak egy mentőautót, szakképzett személyzettel együtt. Családtagok lehetőleg na tartózkodjanak a közelben, mivel nagyon felzaklathatja őket a tevékenységünk, főleg ha rájuk esünk.
 
A megfelelő magasságot nekünk kell kikísérleteznünk. Fontos, hogy tisztában legyünk saját korlátainkkal. Ne legyünk türelmetlenek. A sztartoszféra megvár minket.

Az egyik legmerészebb trambulin-fotós a svájci Jacques Lemoin volt, aki gyönyörű fotókat készített Földünkről.
image.jpg
Jacques Lemoin lenyűgöző trambulin fotója az éjszakai Ibériai félszigetről

Sajnos, 2011-ben egy nagy teljesítményű trambulin kipróbálása közben Jacques Föld körüli pályára állt. (R.I.P.) Az ilyen nagy magasságokban végzett fotózásoknál, nyugodtan használjunk oxigénpalackot, hiszen a biztonságunk mindennél többet ér.
sopron_kecsket_1.jpg
Egy kis magasságból készített trambulin-fotóm Sopron főteréről
soprontuztorony_legifoto.jpg
A Tűztorony madártávlatból. Sajnos a felvétel elkészítése után nagyon csúnyán megrándítottam a jobb lábamat

Dietrich Fischer, német profi trambulin-fotós, kimondottan a repülőgépek fotózásának a mestere. Ez a téma nagy gyakorlatot és felkészültséget igényel. Nagyon fontos a megfelelő időzítés. Kezdőknek semmiképpen nem ajánlom ezt a témát, ütközéskor ugyanis nagyon csúnya arcsérüléseket szerezhetnek, vagy meghalhatnak.
f117_resize.jpg
Dietrich Fischer izgalmas trambulin-fotóján egy elsuhanó F117-es Nighthawk látható
king550_899_20101110181923_959.jpg
Dietrich Fischer: Egy mellettem elszáguldó G 550-es gép, vidáman integető pilótákkal
machu-picchu-peru-728x490.jpg
Egy bravúros trambulin-fotó a rejtélyes a Machu Picchu-ról,  amely a tüneményes Erica Slowenski gyönyörű munkája

A svéd Stig Järrel kimondottan madárfotózásra specializálta magát. Bemutatok néhány csodálatos trambulin-fotót Järrel rendkívül gazdag munkásságából.
images.jpg
Stig Järrel: Alkonyat
ket-repulo-madar_width.jpg
Stig Järrel: Vicces madarak, mi?
704662.jpg
Stig Järrel: Sajnos, elkéstem!
zuhanas1.jpg
Özv. Rudolf Brüninghaus, művészi trambulin-fotós: Az ex-feleségem mókázik! (Sajnos, ejtőernyőt nem vitt magával.)

Nem tudom eléggé hangsúlyozni a trambulin-fotózás veszélyeit! Csodálatos képeket készíthetünk, de mindenképpen fel kell mérnünk a kockázatokat. A következő képen, egy trambulin-fotós  éppen csak hogy megmenekült a halál torkából:
post_127276_20130501225542.jpg
Egy feltehetően szerencsés kimenetelű trambulin-baleset

Remélem sokan belevágnak a trambulin-fotózás izgalmas, veszélyekkel teli, de csodálatos világába. Nincs felemelőbb élmény annál, mint amikor egy Boeing 747-438-as utasszálíltó repülőgép száguld el méltóságteljesen mellettünk.
boeing_747-438_qantas_vh-ojr.JPG
Ismeretlen művész, Az anyja mindenit, ez aztán rohadt közel volt!

linia-3.gif

 

Real or fake?! Definitely real... ;) #Bungee #NoRope #Fail Still not as crazy as these BASE jumpers and their catapult: http://mpora.com/articles/guys-built-catapult-throw-cliffs

Posted by Mpora on 2014. október 31.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nemgogol.blog.hu/api/trackback/id/tr677847686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása