Minden, ami van, meg olyasmik is, amik nincsenek

NemGogol

NemGogol

Az állatorvosi ló

2016. október 05. - Toadwart66

Tölgyes Péter írása

pieter_brueghel_1558_keve_lyse_g_superbia-nemo_superbus_amat_superos_nec_amatur_ab_illis.JPG

id. Pieter Brueghel: A hét fő bűn, A Kevélység (Superbia), 1558

UJ PÉTER megírta sokak által várt értékelését a kvótareferendumról, illetve annak kapcsán a politikai erővonalakról, Orbán és a demokratikus ellenzék helyzetéről - voltaképpen a magyarországi közállapotokról. Tegnapról, máról és holnapról. Jelentős és értékes, kitűnő megállapításokat felvonultató, egyéni látásmódot tükröző, átfogó műbírálat. És nekem éppen ezzel van, ráadásul nem is kis bajom.

Hogy mű-bírálat. Olyan, mint egy önmagában megálló, briliáns színházi kritika, amelyet a szerző odahaza, a foteljében, a tévé képernyője előtt ülve készített. Szándékosan távol tartva magát a történtektől, mintegy kizárva a személyes érintettségét és az előadás közben a tévéadásban garantáltan nem észlelhető körülményeket. Bár hosszú, több okból is érdemes elolvasni. Részben azért, amit a bevezető első felében írtam róla. Másrészt meg azért, mert ma az úgynevezett elemző írások zöme - leszámítva például Lakner Zoltánéit - ugyanabból az álláspontból indul ki és ugyanolyan kívülállóként, valamennyi szereplőt lekezelve próbálja meg a tárgyilagosságát igazolni, ahogy azt Uj Péter tette alábbi „recenziójában”, amely ezért pont olyan, mint egy állatorvosi ló.

Aki felhívta a figyelmemet, többed-magammal, erre a cikkre, a következőt fűzte hozzá: „Ez jó elemzés, a többi hülyeség.”

Link: Igenis Orbán győzött, mindenki más veszített, és veszíteni is fog

DE MITŐL LENNE jó elemzés az, amely xenofóbnak nevezi a 2004-es népszavazás módszertanát? Nem bizonyosodott be azóta, hogy Orbán akkor is hazudott, és valójában eszközként kezelve emberek százezreit, magyarországi állandó lakhelyhez kötés nélkül teljes jogú állampolgárságot adományozott minden határon túli potenciális szavazójának? Mitől xenofóbia szembeszállni a nemzeti érzelmek húrján eljátszott választási aránytorzítással és azzal, hogy olyanok szóljanak bele létkérdéseink eldöntésébe, akik életszerűen nem is itt tartózkodnak?

Egyáltalán: lehet-e jó egy elemzés, amelyet ennyire "felülről" és ennyire "kívülállóként" készítenek, amelynek minden mondatából süt, hogy a szerző előkelő idegenként tekint ránk, selejtesekre, ő, az egyedül különb mindenkinél?

Aki azt a mondatot leírja, hogy "Ellenzék gyakorlatilag nincs, ami van, az meg direkt azért, hogy megfelelő pillanatban megfelelően hülye legyen", az vajon tisztában van-e azzal, hogy minden ilyen kijelentés, minden hasonló poénkodás valójában egy újabb szög mindnyájunk koporsójába? Még ha van is igazságtartalma, állapotként szemlélteti a következményeket, anélkül, hogy foglalkozna a kiváltó okokkal. Részletes elemzés nélkül egy ilyen kiragadott, helyzetösszegezésnek szánt "humroncs" semmit nem segít, ellenben sokat árt. Magasítja a falakat a voltaképpen hasonló célokért küzdő civilek és pártok között, még jobban lejáratja, elhitelteleníti a politikusi gárda egészét, amelyet pedig képtelenség - merthogy nincs honnan és nem is lenne igazságos – en bloc lecserélni.

SORSFORDĺTÓ időket élünk. Uj Pétert és az őt stílusbeli etalonnak tekintő jó néhány tehetséges ujdondászt nem ártana emlékeztetni az írástudók felelősségére és arra, hogy még a legalaposabb kritika sem ér egy lyukas hajítófát sem, ha híján van az elemi segítőkészségnek, ha az érződik ki belőle, hogy ő maga jót mulat szegény ugribugri bolondokon, akik jól elkínlódnak itt az Orbán nevű diktátorral, és ezt most jól a képükbe is vágja, persze, anélkül, hogy akár a leghalványabb elképzelése is lenne arról, mit kellene tenni. Vagy ha van is ilyen elképzelése, azt megtartja magának.

És ez baj. Nagy baj. A demokratikus térfél óriási médiaínségét csak tetézi ez az eluralkodott gyakorlat. Mintha bizony a véleményformálóknak - tisztelet a kivételnek - teljesen mindegy lenne, hogyan alakul az élet ebben az országban, mintha az ő feladatuk arra szorítkozna, hogy jól-rosszul tudósítsanak az eseményekről, és közben tetszetős, divatos féligazságokat terítsenek szét olyanokra is, akikre azok valójában nem vonatkoznak, egy jó poénért megtapossanak fontos szereplőket, mert ez ma sikk, és az illetők úgyis hozzászoktak már az ilyesmihez.

NEM TETSZIK, és ami ezerszer fontosabb, nagyon kontraproduktív, nagyon káros ez a módi, amely az alkalmi kritikusok egyéni fel- vagy kitűnésvágyától vezérelve színdarabként, s benne fő- és mellékszereplőkként kezel mindent és mindenkit. Miközben az életünkről van szó - az övékéről is! -, és miközben minden korábbinál nagyobb szükségünk lenne az írástudó-politikaértők átgondolt, kiérlelt, szenvedő alanyként megfogalmazott felelős véleményére, észrevételeire és mielőtt elfelejtenénk (ahogy ők szokták): a javaslataikra.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemgogol.blog.hu/api/trackback/id/tr1611772361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2016.10.13. 19:08:57

Nekem UP cikke kimaradt, innen ugrottam át elolvasni. Nekem tetszett a cikk. Azt gondoltam elsőre, hogy olyan mint az Unicum. Keserű, de azért odabasz, és nem utolsó sorban magyar is.

Aztán visszaugrottam ide, és elolvastam, amit te írtál. A két írásnak együtt nagyon érdekes, intellektuálisan bizsergető dialektikája van, ami a klasszikus hégel-i szabály szerint szintézist alkot. A dialektika az újságíró távolságtartás és a társadalmi részvétel között van, de nem mennék bele, meg annyiban nem is stimmel, hogy a cinikus távolságtartás ellenére is van részvétel.

Engem érdekel ez meglehetősen sötét UP-féle nézőpont is. Van olyan is amikor nem tetszik, amikor már túlzásnak érzem. A posztod p. jól felfejti, hogy ilyenkor milyen érzések azok, amik miatt húzom a szám. (Legközelebb már tudni is fogom.)
De most inkább azt gondoltam, hogy nem árt ez a sötét nézőpont sem, mert ez is egy forgatókönyv, erre is felkészülök lélekben. És azt is látom visszakattintva, hogy egyáltalán nem értek együtt minden állításával, pl. a cím szerintem téves helyzetértékelés. De van benne 3-4 olyan erős gondolat, amiért azt mondom, hogy csak ezért megérte. Ezeket az alkatrészeket beépítem. Ahogy tőled a sorfordító időket.

Aztán az is szempont, hogy UP-ban a Fika.hu egyik ősatyját tisztelhetjük. Akkor egyrészt mit is várunk? De másfelől a Fika.hu 1 és 2 is a sajtószabadság fontos megmaradt bástyái. Ezek felépítésében pedig nagyon is fontos szerepe volt UP-nak. Mi is a 1-es egyik aloldalán nyomatjuk éppen. Ez a gólem már nélküle is jár és véd. És nem azért vagyunk itt mert nincs máshová menni, hanem mert ez éppen a legjobb. (Persze ezt is elvehetik tőlünk.)

Én inkább azt látom, hogy cinizmussal takarja el azt, de néha kibukkan, és én értem, hogy folyamatosan szarul érzi magát a rendszerben, mert ennél egy normálisabb országban szeretne élni. De erre bizony - nem tehet róla - rábaszott, ősz öreg tata lesz, mire ő normális országban fog élni, és még akkor is fifty-fifty, hogy az az ország nem is Magyarország lesz.

A sors fura fintora és kicsit olyan mintha megátkoztad volna. Pedig nem, csak őt is utolérte volna a legújabb fideszes jégcsákány. Láthatod őt cinizmusát elhagyva sírni: 444.hu/2016/10/12/potszerda-poszt-nepszabadsag-poszt.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2016.10.24. 20:39:21

"Nem bizonyosodott be azóta, hogy Orbán akkor is hazudott"

Ne viccelődjünk, az orbáni retorika üres, ne képzeljünk bele valós tartalmat. Se sorsfordító időket, se semmi ilyesmit. Az hangzik el, amit politikailag el lehet a döntnökök szerint adni, se több, se kevesebb.

Emlékezzünk, már a legelső téma-próbálgatásoknál ott volt: "migráció és terrorizmus". Utána beköltöztették a menekülteket a Keletihez (ne tegyünk úgy, mintha nem tervezetten lettek volna szem előtt), és hagyták eszkalálódni a helyzetet, hogy aztán "megoldhassák", miközben semmi mást nem csináltak, csak udvaroltak nyugatra meg keletre. Ha egy kicsit is komolyan vették volna a saját hazudozásukat, nem engedték volna be a Keletihez a tömeget, remélem ez így utólag már világos mindenkinek.

Az egész népszavazásosdi is csak Orbán személyes EU karrierjének szállított volna alapot, amíg a legutóbbi visegrádi találkozón rá nem ébredt, hogy nem lehet arra lavírozni, amerre ő akart. Pontosabban nem akkor, csak pár napra rá, előtte még az eredeti terv szerint nyilatkozott - tök függetlenül a valóságtól.

Összefoglalva: Orbán mindig pontosan azt mondja, amit a politikai érdekei kívánnak, a valóságtól teljesen függetlenül, tehát egyáltalán nem kérdés, hogy hazudott-e már (bármely kérdésben), természetesen igen. Ezt érzi dolgának.
süti beállítások módosítása