Minden, ami van, meg olyasmik is, amik nincsenek

NemGogol

NemGogol

Merre robog tovább a prágai expressz?

2017. május 03. - Toadwart66

7bxkgumqmtdr8jx78sklba_r.jpg

Andrej Babiš (63)

Úgy néz ki tovább, Európa felé.

Bohuslav Sobotka szociáldemokrata miniszterelnök 2017. május másodikai lemondásával a populizmus fontos csatát nyert Kelet-Európában. Orbán, Fico, és a Kaczyński-Szydło páros már így is remek társaság. Nemsokára valószínűleg csatlakozni fog hozzájuk a világ 688. leggazdagabb embere.

A lemondott Bohuslav Sobotka döntését hivatalosan azzal indokolta, hogy képtelen volt tovább tűrni Andrej Babiš kormányfőhelyettes és pénzügyminiszter viselt dolgait. Lemondása mögött természetesen jóval összetettebb okok húzódtak meg. Babiš gyanús ügyleteit már régóta firtatták a sajtónak abban a szegletében, amely még nem került a pénzügyminiszter tulajdonába. A gazdag és dörzsölt vállalkozó azonban ezeket a vádakat könnyedén lerázta magáról.

Bohumil Sobotkát valójában nem Babiš pénzügyminiszter kétes ügyletei zavarták, hanem saját pártjának, a Cseh Szociáldemokrata Pártnak (ČSSD) radikális népszerűség-csökkenése, valamint Babiš pártjának, az ANO-nak erősödése.

Andrej Babiš-t, a milliárdos politikus-vállalkozót, akit gyakran a cseh Berlusconiként emlegetnek, többször próbálták már megállítani, illetve visszaszorítani. A miniszterhelyettes, egyben pénzügyminiszter a cseh médiafelületek 30 %-a felett rendelkezik, ami már önmagában is elég hatékony népszerűségnövelő tényező.

2017 januárjában a cseh képviselők 72 százalékos támogatással elfogadtak egy olyan törvényt, amely megtiltja azt, hogy egy cseh miniszternek saját médiacége, illetve 25 százaléknál nagyobb részesedése legyen olyan vállalatokban, amelyeknek szerződésük van a cseh állammal, illetve amelyek EU-s támogatásokban részesülnek. Ez az „egy cseh miniszter” konkrétan Babiš volt, aki a későbbiekben könnyedén kijátszotta ezt a törvényt.

Pártja az ANO (Akce nespokojených občanů, Elégedetlen Polgárok Akciója), amelyet tulajdonosként inkább cégként, mintsem pártként működtet, ma rendkívül népszerű Csehországban. Az ANO egy professzionálisan bevezetett brand. A 2017—es márciusi közvéleménykutatások szerint az ANO a szavazatok 32,5 százalékát szerezte volna meg, szemben a most lemondott miniszterelnök pártjával, a Cseh Szociáldemokrata Párttal (ČSSD), amely csupán 22 százalékon állt. A harmadik legnagyobb párt a Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSČM) a maga szerény, de fontos 12 százalékával. Áprilisra az ANO támogatottsága 33,5 százalékra nőtt, a ČSSD-é ezzel szemben 16 százalékra csökkent. Bohuslav Sobotkának valamit lépnie kellett az ügyben.

A cseh miniszterelnök lemondása valójában egy rendkívül kockázatos manőver, amellyel azt próbálta elérni, hogy Babiš-t a későbbiekben legalább koalíciós kényszerbe hozza.. Ha nem lesz előrehozott választás, októberig az ANO valószínűleg még tovább erősödik, így a ČSSD könnyen ellenzékbe szorulhat.

Babiš hatalmas médiabirodalma, valamint korlátlan pénzügyi lehetőségei segítségével parádés választási kampányt rendezhet magának. Legfőbb érve a csehek meggyőzésére az, hogy mivel ő elég gazdag – a Forbes Magazin szerint a második leggazdagabb ember egész Csehországban – nem fog lopni és véget vet a korrupciónak. Az ANO semmitmondó, primitív, de hatásos választási szlogenje a következő: „Minden jobb lesz!” A vidám természetű milliárdos érdekeltségei számára minden bizonnyal gyorsan beteljesül ez a választási ígéret.

Babiš győzelmével a szintén populista Orbán Viktor elvileg komoly harcostársra tehet szert. Ez azonban nem annyira egyértelmű. Babiš nem akar harcolni az Unió ellen és bár Putyin elnök nagy tisztelője, óvatos távolságot tart az orosz birodalmi törekvésekkel szemben. A potenciális cseh miniszterelnöknek számolnia kell azzal is, hogy a csehek szabadságvágya nem merül ki kormányzati hirdetések és óriásplakátok olvasgatásában. Babiš ráadásul nem is cseh, hanem szlovák.

Orbánnal ellentétben Babiš jól ért a gazdaság működéséhez, valamint képes a rendszeres munkavégzésre. Tevékenysége nem merül ki rádióbeszédekben és harci felhívások közzétételében. A rendszerváltás körüli meggazdagodása inkább Gyurcsány Ferencéhez hasonlítható, nem Orbán szabadrablásához. Nem elvette másoktól, amire szüksége volt, hanem kihasználta a kedvező lehetőségeket és megszerezett mindent, amit csak tudott. Bizonyos szemszögből nézve, legalább megdolgozott a pénzéért.

Munkabírása legendás, a médiában legalábbis így jelenik meg. Pénzügyminiszterként mindenesetre jól teljesített. Vállalatbirodalmának felépítése és működtetése természetesen tele van gyanús ügyletekkel, amelyek minden bizonnyal igazak is, de rábizonyítani semmit sem tudtak. Egyes kétes üzleti manővereit az OLAF is vizsgálja.

Andrej Babiš retorikája a magyar miniszterelnökéhez képest egészen mérsékelt, ami nem zárja ki azt, hogy hozzá hasonlóan ő is kedvére hazudozhasson. Babiš gátlástalan, de pragmatikus. Ez nem véletlen. Orbánnak ugyanis soha nem kellett üzleti partnerekkel tárgyalnia, valamint szerződéseket betartania.

Idegenellenes, iszlamofób megnyilvánulásaival Babiš-nak sikerült megakadályoznia azt, hogy Csehországban a szélsőjobbos szervezetek megerősödjenek. Az ANO készségesen kiszolgálja az ilyesmik iránt vonzalmat érzők igényeit. Babiš az idegenellenességet ügyesen kombinálja baloldali ígéretekkel. Azt állítja, megvédi a becsületes cseh dolgozókat. Orbán ugyanezt ígéri a becsületes magyar dolgozóknak, melyeknek száma nagyjából kétmillió fő.

Babiš többször nyilatkozott elismerően Orbán Viktorról, de ez nem jelenti azt, hogy ő is olyan veszettül Európa-ellenes lenne, mint a magyar miniszterelnök. Ezt üzleti érdekeltségei miatt sem teheti meg, amúgy meg nincs is ilyesmire rászorulva.

Babiš soha nem tudta érdemlegesen cáfolni a kommunista titkosszolgálatokkal való együttműködését, valamint azt, hogy hirtelen meggazdagodásához ez is hozzájárulhatott. A nem létező kommunizmushoz való hozzáállása meglehetősen pragmatikus. Időnként élteti a kommunistákat, időnként arra hivatkozik, meg akarja akadályozni, hogy visszatérhessenek a hatalomba. Egy ANO - KSČM koalíció lehetősége részéről tehát nincs kizárva.

Babiš-t, a nagyvállalkozót érdekeltségei Európához, elsősorban Németországhoz kötik. Az állami gyámság alatt álló magyar, hivatalos média ennek ellenére vérmes reményeket fog fűzni Andrej Babiš miniszterelnökségéhez. Örömük érhető, hiszen Babiš, ha megválasztják, nem fogja kihagyni az Orbán Viktorral való baráti találkozást.

Csak azok a fránya németek ne léteznének a kontinensen.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemgogol.blog.hu/api/trackback/id/tr5512476483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása