Minden, ami van, meg olyasmik is, amik nincsenek

NemGogol

NemGogol

Megszilárdulás

2018. május 10. - Toadwart66

d_us20171214007-1024x576.jpgMcSzilárd

„A kormányzattól sokak által várt konszolidációt Gulyás úgy értelmezi, hogy az elmúlt évben jelentősen nőttek a bérek, illetve a keresztény kultúra megőrzését, az államhatárok védelmét és a stabil, kiegyensúlyozott gazdaságpolitikát és a családpolitikai intézkedéseket fontosnak tartja a kormány, tehát «mindez együttvéve jelentette és jelenti a konszolidációt».” (Két nagy döntést jelentett be az Orbán-kormány új minisztere)

A konszolidáció szó jelentése megerősítés, megszilárdítás. Az ördögbe! Ha Németh Szilárdot valóban kinevezik honvédelmi államtitkárnak, esetleg eme izgalmas, fontos, tisztség mellett MQ–1 Predator többfeladatú pilóta nélküli repülőgépnek, ennél pompásabb megszilárdításról álmodni sem lehet.

Vannak jó és rossz szóviccek. Ez utóbbi kimondottan pocsék, csapnivaló. Németh Szilárdnál kíméletlenebb szóviccet nagyon nehéz lenne kitalálni, ráadásul ő nem is az. Nem elvont fogalom, idétlen, bugyuta tréfa, hanem konkrétan létező matéria, aki hatással van arra az országra, amely nemtörődömségével kitermelte magából és szó nélkül hajlandó elviselni őt. Közben szépen, fokozatosan mi is megszilárdulunk, amelynek izgalmas, valóban beláthatatlan következményeit kénytelenek leszünk elviselni. Most, majd, valameddig. Konszolidáltan.

Magyarország a korlátlan lehetőségek hazája. Egy valaha csúfreményű, képesítés nélküli napközis tanító megindul, aztán elképesztő röppályára áll. Valóban ez jelentené a keresztény kultúra értékeit, amelyeket meg kell őriznünk? Kölnben a katedrális, nálunk pedig Németh Szilárd exponenciálisan felfelé ívelő karrierje? Irigylésre méltó? Igen, de ő nem igazán méltó arra, hogy irigyeljük. Ez amolyan Szilárd-féle paradoxon. A konszolidáció aljas, gonosz tréfája.

Magára a konszolidáció kifejezésre az elmúlt idők folyamán egy csomó jelentés rátapadt. Olyan mint egy távoli rokon. Valahol van, valamit csinál, de nevét nem tudja senki sem pontosan. Gizus azt mondta, az illető elvált, de amúgy jól van, és rengeteget keres. Manka néni szerint régebben öntöző berendezéseket árult, a neve talán András, vagy valami hasonló, az is lehet, hogy inkább Endre. Később áttért használt locsolókocsik forgalmazására, meg van hozzá egy új nője, aki szült neki két gyereket. Esetleg Andor?

Ragaszkodjunk inkább a megszilárdítás jelentéshez, mivel manapság tényleg ilyen időket élünk. Ne keverjünk hozzá olyan fogalmakat, mint megbékélés, nyugalom, kiszámíthatóság, pláne kiegyezés.

Orbán Viktor hatalmának megszilárdulása nem 2018. április 8-án kezdődött, hanem ekkor fejeződött be. Ennyi volt a konszolidáció, tessék ezzel kezdeni valamit.

Most felbukkannak mindenféle új miniszterek, furcsa szerzetek, államtitkárok, bármikor lecserélhető, beszélő fejek. Létrejönnek új, reményteljes intézmények, mások megszűnnek. Van új parlament. Olyan szabályos, „tökre” működőképes, amelyben még az ellenzék számára is szorítottak helyet. Konszolidált.

A gazdaság kiválasztott szereplői konszolidáltan gyarapodnak. Mészáros Lőrinc védett, érinthetetlen személlyé vált. A sajtó nem zargathatja mindenféle szemérmetlen kérdéssel. Ő már magánjellegű stróman, állami pénzekkel kitömve.

Az eddig halódó Rogán Antal az árnyékból és a zombilétből kilépve pimaszul mosolyog, majd kiköp egyet balra. Az ő pozíciója tökéletesen szilárd. A rossz végre elnyerte méltatlan jutalmát.

A Fidesz hívei boldogok. Nem övék ugyan az ország és a hatalom, de az övéieéké’. Azoké akikben annyira hisznek. Van is bennük káröröm dögivel. Teljesen jogosan. Ennyi bőven elegendő megingathatatlan szilárdságukhoz. A hülyeségig konszolidáltak.

Az Uniótól és az állampolgároktól bezsebelt pénzek nagy része magánzsebekbe vándorolt, ott szilárdulnak át.

Sokan megunták ezt a furcsa, pökhendi, hazai jólétet, az állandó, megszilárdult háborúskodást, ezért inkább külföldön próbálnak konszolidálódni. Azt is mondhatnánk, nem szeretnének itthon megszilárdulni.

Az egészségügy és az oktatásügy helyzete konszolidálódott, azaz stabilan rossz. Egy kis ügyességgel sokat lehet rajta rontani. Racionalizálással, átszervezéssel még tovább lehet konszolidálni. Aki mindezek ellenére makacsul életben akar maradni, esetleg tanulni szeretne, az fizessen drága passzióiért. A halál, a lebomlástól eltekintve, tökéletesen konszolidált állapot. Nem lehet rajta rontani.

Makro mutatóink pompásak, szegényeink ellenben nem mutathatóak. A szerencsétlenek éppen konszolidálnak.

Megszilárdultunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemgogol.blog.hu/api/trackback/id/tr1013903324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása