Minden, ami van, meg olyasmik is, amik nincsenek

NemGogol

NemGogol

Demcsáktól akár el is perelhetik a gyerekeit

2019. június 13. - Jogálom 2.0

Demcsák Zsuzsa bántalmazója, volt férje akár sikerrel megtámadhatja a gyermekfelügyelet jogát a gyámügyön.

Nem csak bulvársajtó, de mértéktartó hetilap és online portál is cikkezik Demcsák Zsuzsa televíziós műsorvezető legújabb ittas vezetési ügyéről: a 168 óra szerint ez akár a negyedik jogosítványbevonásával is járhat.

Írásom nem a sokadik támadás céllal készült, ahogy a bulvármédia sorában felbukkanó 168 óra cikkét is úgy értelmezem, hogy Demcsák pályatársai, a sajtó szeretne egy erős visszajelzést küldeni neki, ami az eddigi büntetések után esetleg gondolkodóba ejtik a 40 éves műsorvezetőt. A személyes figyelmeztetésen túl egy másik komoly veszély fenyegetheti a kétgyermekes anyát.

A magyar gyámügy szinte minden esetben a bántalmazó igényeit szolgálja ki az áldozat és gyerek rovására

Több bántalmazó esetből a szereplőiket, a hazai gyámügyi és a jogi eljárásokat közvetlenül ismerve felmerült bennem egy olyan lehetséges következmény, ami nagy eséllyel veszélyeztetheti Demcsák anyai jogait. Ez az exférjének Zsuzsa ittas vezetéseit felhasználó elhatározásán múlik csak. A műsorvezető bevallottan egy lelkileg és fizikailag is bántalmazó házasságból lépett ki, elmondása szerint szülei segítségével. Én azt feltételezem, Demcsák csak részleteiben ismeri sorstársai helyzetét, jogi procedúráit, ugyanis ő azon kivételes áldozatok közé tartozik, aki számíthatott a családi támogatásra. Ha ismerné sorstársai jogi eseteit, a sokadik ittas vezetéshez képest töredék súlyú indokot sem nyújtana tálcán exférjének, hogy újra zsarolható, alávetett helyzetbe kerüljön.

A bántalmazó férjek, élettársak egyik állandó eszköze, hogy a gyerekkel zsarolják áldozatukat

Akár válással vagy anélkül, a családon vagy kapcsolaton belüli bántalmazók apai szerepben gyermekfelügyeleti jogot követelnek, azt szeretnék igazolni, hogy az őket megvádoló áldozatok labilis személyiségek, a bántalmazásokat csak képzelik, behazudják, alkalmatlanok az anyai szerepre, és valójában ez a konfliktus forrása. Ezt egyébként épp a bántalmazással járó, az áldozatnál jelentkező személyiségrombolással külső szemlélő, laikus számára még igazolni is tudják: az áldozat nem egyszer elveszti munkáját, mert súlyos depresszióval küzd. Egy menekülés során Demcsákkal ellentétben nem mindenki számíthat szülői és anyagi segítségre, sok esetben jó állásban lévő anyák sem tudják megoldani, hogy új életet kezdjenek. Az önhibából állást vesztett szülő, a beszámíthatatlan állapot vezető indok a gyámügy számára, hogy egy korábban megítélt felügyeleti jogban a másik szülőt részesítse előnyben.

Mindezek tetejébe a láthatást akár a gyermeket bántalmazó apák számára is kiköveteli a magyar gyámügy, ellenkező esetben akár jogi eljárás alá vonják az áldozat anyát és feleséget. A bántalmazó kapcsolat alapja a függőségi helyzet, a bántalmazó pszichés uralma áldozata felett, a kiszolgáltatottság fenntartása. Erre vezető eszköz a gyerekekkel zsarolás, a felügyelet jog megtámadása, hiszen a gyerekek feletti vitával, a láthatás érdekében újra magához köti áldozatát a bántalmazó.

Nagyszülőkkel szemben tudnak bántalmazó apák felügyeleti jogot elnyerni

Demcsákra egy felkészültebb és vérmesebb ügyvéd akár könnyűszerrel kimondja a gyermekveszélyeztetés vádját is, mert a többedik ittas vezetésével lehetetlen igazolni - teszem hozzá akár számomra is - hogy ezt csak éjjel, és csak egyedül követi el.
Teljes joggal feltételezi bárki, hogy akit három jogosítványbevonás, félmilliós büntetés, a bulvárcímlap sem rettent attól el, hogy legalább az ittas vezetéstől álljon el, és hívjon egy taxit - ettől a vélt vagy valós alkoholizmusával még "nem kell" szembenéznie - azt a gyerekei jelenléte sem riasztja el.
Jogosítvány nélkül az iskolai fuvarok nehezebbé válnak, ügyeit az eddig megszokotthoz képest nehezebben intézi. A napi rutin megváltozása feltűnik a gyerekeknek is: elég nehéz nekik hazudni arról, miért vonták be a vezetői engedélyét újra. Fáradtság miatt nem vonják be. Annyi látható, Demcsák a szülői támogató háttér miatt nem érzi a súlyát, hogy ezeket egyedülálló anyaként követi el zsinórban. Egy gyermekveszélyeztetési vádban viszont okkal fogják az ezt végignéző, a gondviselésben résztvevő nagyszülőket is hiteltelenné tenni.

Zsuzsának mint nőtárs üzenem: feleség meggyilkolása vádja alatt álló, előtte jogerős bántalmazási ítélettel bíró apa kapta már meg az anyai nagyszülők helyett a gyerekeket. A mai napig nem ratifikált isztambuli egyezmény megkövetelte szakmai szempontok ismeretlenek a hazai gyámügy és bíróság számára.

A halálos gázolás esélye végig jelen volt Demcsák eseteiben

Nem gondolom, hogy az alkoholfogyasztással vezetés egyedi eset lenne, sőt, előfordult velem is. Jogosítványbevonás szintjét nem értem el, és a műsorvezető esetéhez képest töredék pénzbüntetésem elég volt arra, hogy ettől a felelőtlen hóborttól nem csupán anyagilag fájdalmas oldala miatt elálljak. Az akkori esetnél Zsuzsánál 10 évvel fiatalabbként pontosan beláttam, a vezetői reflexeim és veszélyérzetem töredéke volt a normálishoz képest, csak úgymond nem érdekelt, szintén magánéleti válság idején. Ám sem két gyerek nem függött tőlem, sem nem vártam meg még az első jogosítványbevonást sem, majd a két gyerek mintegy három évi nyári táborozására elegendő büntetés kirovását. A félmillió forintot - egy átlag magyar középvezetői havi fizetést - könnyedén kifizethetett kereskedelmi tévés gázsijából, de ez sem menti azt a tényt, hogy pusztán egy este félmilliót tapsolt el italra - az arra kimért büntetésre - két gyerek mellett. Ez semennyivel sem más, mint amikor az apa egy este elkaszinózza a gyerektartást. A jogosítvány újbóli megszerzésének anyagi költségeit nem is számoltam ebbe.
És szerencsére én sem gázoltam halálra senkit. A halálos gázolás az elkövetőre nehezedő, örök életre kiható lelki súlyáról érdemes lenne egy szintén médiaszemélyiséggel beszélgetnie.

A legfőbb bírók a kamaszodó gyerekek

Nem csak a bántalmazó férjeket kiszolgáló gyámügyi eljárást ismerem közelről, de van ismeretségem visszatérően ittas állapota miatt gyerekei által megtagadott anyáról. Az újságcímlapok, a bíráló kommentözönök, akár egy felfüggesztett börtönbüntetés is semmi lesz ahhoz képest, amikor a kamaszodó gyerek kimondja:

"Anya, rád nem lehet számítani, te ciki vagy."

Egyébként ehhez hasonló pszichológiai helyzetben sikerült egy apának elvenni a gyerekeit, mert a bántalmazással is járó traumáit elszenvedő, a gyerekei szemében különutas, a többi anyukához képest más anya nehezen lesz megérthető a gyerekek számára, akik alapvetően a konfliktusokat kerülik, és a bárki által biztosított lelki nyugalmat keresik. Amennyiben ezek a konfliktusok az anya körül halmozódnak, saját akaratból döntenek majd úgy - erre példa a fenti gyilkossági vád alatt álló férfi esete - hogy a gyerekek a konfliktusban részes anya és annak szülei helyett az apai oldal mellett teszik le a voksot, önként.

Demcsák Zsuzsának az őt esti bulikból vezetni engedő barátok (?) ellenében én azt üzenem nőként:

A gyerekeiről lemondó biankó szelvényt már rég aláírta, és nem rajta múlik, ezt beváltják-e. Már elégtelen a hivatkozása, hogy ők a legfontosabbak neki, mert ez pusztán a többedik ittas vezetéssel nem igaz. És elégtelen a hivatkozás, hogy a bulvármédia csámcsog rajta, mert mára mértéktartó politikai közéleti lap tette facebook-címlapra.

Azt is pontosan tudja Demcsák, hogy ittasan vezető szülőként csak férfiként jöhet ki jól a médiában, lásd Stohl András esete. Remek színész, de botrányosan rossz férj és apa, dacára lányai rajongásának: nem ők csinálták mellette végig felnőtt nőként, hanem Stohl feleségei és élettársai, akik közül egyiküket arra kényszerített, azt vallja, ő vezetett. Egyébként Stohl is kimerülésre panaszkodott.

Biztosan nem az egyedüli eset Demcsáké, így van. De ez fogja legkevésbé érdekelni a gyerekeit, a már most elszenvedett sérüléseiket lehet csak a sorstársakkal enyhíteni, de felmentésre nem indok.

Le lehet söpörni a véleményemet azon az alapon is, hogy mi közöm a gyerekeihez. Igaza van, aki erre hivatkozik. Semmi közöm hozzájuk. De ez a magyar gyámügyet nem érdekli, és Stohllal ellentében Demcsáknál nem állnak sorban a mellette és helyette is felelősséget vállaló, a gyerekei sorsával valójában törődő élettársak: a hazai bántalmazott nők nagyszámú jogi esettanulmánya alapján Demcsák Zsuzsa egy sikeres menekülést követően újra vesztésre áll, ezt viszont felelősen jelentem ki.

Nőként jó lenne abban hinni, hogy nem marad alul.

Eszes Beáta

Kép: Demcsák Zsuzsa a Televíziós Újságírók Díjának átadóján / Fotó: Pozsonyi Zita

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nemgogol.blog.hu/api/trackback/id/tr2814892536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása