Minden, ami van, meg olyasmik is, amik nincsenek

NemGogol

NemGogol

Se veled, se nélküled?

2016. április 20. - Toadwart66

buster-keaton-lead-600x450.jpg

Buster Keaton (1895 - 1966)

„Az Iránytű Intézet vezető elemzője, Kovács János szerint a pártok versenyében a stabilan második helyet őrző Jobbik élen jár a programalkotás terén, Vona Gábor pedig egy „hídépítő”, néppárti, ideológiai pillérekre kevéssé építő narratívát vázolt fel január 30-án elhangzott évadnyitó beszédében, ami a megosztott magyar társadalmat alkotó munkában egyesítené.” (A Jobbik-narratíva – „Polgári Magyarország”)

Nagy hiba lenne lebecsülni a Jobbik szerepét a magyar politikai életben. Vona Gábort ostobasággal vádolni elvakultság, fanatizmus. Nagyon pontosan ráérzett arra, hogy a mai Magyarország egyik legnagyobb problémája a Fidesz által gerjesztett, többfrontos megosztottság. A hídépítésre égető szükség is lenne, de attól tartok ehhez jelenleg nincs elegendő mennyiségű és minőségű építőanyag.

Racionálisan szemlélve belátható, hogy a FIDESZ-KDNP teljhatalmát csak egy életképes, „népfront-szerű” tömörülés kezdhetné ki. Azt nehezen tartanám elképzelhetőnek, hogy ebből magát az MSZP-t egy „Ugyanolyanok, mint a Fidesz!” jellegű vállrándítással, illetve a DK-t "A Gyurcsánnyal soha!" csatakiáltással ki lehetne zárni, mivel akkor az LMP-n és az Együtt-ön kívül nem maradna senki. Ez pedig nagyon kevés a jóhoz.

Az MSZP nem a FIDESZ. Ha ez így lenne, mára már hatalmas támogatottsággal rendelkeznének. A párt vezetése valójában nem is egyetlen ember kezében van. Kívülről szemlélve egy fegyelmezetlen, folyton veszekedő társaság benyomását keltik, akikről egy jámbor választó nem igazán tudja eldönteni, hogy mi a fenét akarnak, illetve akarnak-e egyáltalán valamit. Az MSZP-DK között dúló ellenségeskedés sem tesz jót a „népfrontosodásnak”.

A FIDESZEN kívül a legjobban szervezett párt kétségtelenül a Jobbik, ami a támogatottságán is meglátszik. A Gyurcsány Ferenc által összegründolt DK mögött is érezhető a pártvezető gyakorlata. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy pár százalékról hozta fel a pártot. Vona, illetve Gyurcsány utálatát ebben az esetben tegyük gondosan félre. „A cél szentesíti az eszközt” elv értelmében szükség is lenne egy ideiglenes szövetségre. Az egyfordulós választási rendszer nem sok esélyt ad a ravaszdi taktikázásra.

Egy Jobbik-MSZP-DK kölcsönös háborúskodás újabb 2/3-os Fidesz győzelmet hozhat 2018-ban. Nagy az esély rá, hogy ez be is fog következni, mivel a Fidesz nem tud elég hatékonyan hibázni, annak ellenére, hogy rettenetesen igyekeznek.

A FIDESZ-KDNP elég nagy pofont adott a magyar társadalomnak, amit, ha máskor nem, 2018 után sokan meg fognak érezni. Azt, hogy a jelenlegi kormánypárt ezt kikre próbálja majd ráfogni, legyen az ő gondjuk. Ha menekülés közben lesz rá esélyük, megoldják.

A politikai pártok dolga az lenne, hogy racionálisan gondolkodjanak, tanuljanak a saját és mások hibáiból, találják ki, mit hajlandók megtenni a győzelem érdekében és mi az, amit nem. Legfőképpen pedig önmagukon kívül is képviseljenek valakiket.

A választókra ez nem vonatkozik. Ők azt csinálnak, amit csak akarnak, és ha úgy látják jónak, akkor el se mennek szavazni.

Jelenleg nem sok esélyét látom egy ilyen széles választási koalíciónak. Még az MSZP és a DK sem tud egymással megegyezni, az LMP pedig rendkívül kiszámíthatatlannak és öntörvényűnek tűnik.

A Jobbik igazi néppártosodásához legfőképpen arra lenne szükség, hogy azokat az embereket, akik antiszemita, cigányellenes, rasszista kijelentéseket tettek, illetve tesznek – akár könnyes szemmel is –, de kiszórják a pártból. Sajnos elég sokan vannak. Kezdhetnék a nyesegetést mindjárt Novák önkéntessel, mint egy szép és nemes gesztussal.

Valódi néppártként azt is fel kellene vállalniuk, hogy az idegenellenes retorika, bár sok szavazatot hoz, hosszabb távon inkább kárt okoz az országnak. A nemzetközi megítélésünk már így is elég siralmas. Ezen természetesen lehet vitatkozni, de Szijjártó ámokfutása valószínűleg nem a magyar diplomácia legsikeresebb időszakaként fog bevonulni a magyar történelembe.

A menekültválság rengeteg gondot okoz, valójában ezért is hívják válságnak és nem vidám tanulmányi kirándulásnak. A mániákus migránsozás pont a probléma lényegéről, a fegyveres konfliktusról és a véres valóságról tereli el a figyelmet. Üldözni és büntetni a terroristákat kellene és nem egy egész népet. Utalhatunk itt akár az igazságtalan Beneš-dekrétumokra is. Most éppen egy ehhez hasonló Orbán-doktrína van érvényben, csak éppen nálunk.

Az egyértelmű, hogy a néppártosodás igazi felvállalásával a Jobbik támogatottsága rövid időn belül visszacsúszna a bejutási küszöb környékére. A Jobbik tehát meg fog maradni annak, ami.

Nekem azonban még taktikai okokból sincs kedvem közösséget vállalni a rasszizmussal, mivel ennek a végkimenetele mindig erőszakos cselekményekbe torkolt. A 2008 és 2009 között magyar állampolgárok ellen, származásuk miatt elkövetett pogromokat nem tekintem elszigetelt eseményeknek és előzmények nélküli, hirtelen felindulásnak. Előre, gondosan kitervelt népirtás volt, amit – bár lehet, hogy nincs igazam – minőségi és nem mennyiségi kérdésnek tekintek. Egy olyan konglomerátumot, amelynek Dúró Dóra, Novák Előd, illetve Ríg Lajos a tagja lehet pont ezért nem is támogatnék soha.

Szögi Lajos esete kegyetlen és embertelen lincselés volt, amire természetesen nem adhat felmentést az elkövetők származása. Az ott elhangzott „Öljétek meg a magyart!” is rasszizmus. Ezt is ki kell mondani.

Nagy áttörés lenne a hazai cigányság életében, ha a Magyarországi Cigány Párt (rövidített nevén MCP) vagy egy hasonló alakulat bejutna a parlamentbe. Valami előremozdulásra szükség lenne a hazai cigányság problémáinak kezelésében, mert a rendszerváltás óta folyamatosan romlik a helyzetük. Gettósítással, szegregációval, bebörtönzéssel, megfélemlítéssel ez nem oldható meg. Sőt egy idő után kirobbanthat egy erőszakhullámot.

A ROMA felzárkóztatási programok kudarcát nem lehet a cigányság nyakába varrni és azt mondani, hogy alkalmatlanok erre. Ezért Farkas Flórián és társai a felelősek. Nem azért mert cigány származásúak, hanem azért, mert elárulták a saját népüket és rettenetesen nagy kárt okoztak számukra. A cigányságot senki sem képviseli és senki sem tüntet az érdekükben. A jelenlegi tiltakozó akciók állandóan ki is hangsúlyozzák, hogy távol tartják magukat a politikától, mintha ez valami pozitívum lenne.

Ezeknek a megmozdulásoknak nagyon nehéz lenne párttá szerveződniük, mivel rendkívül heterogén társaságról van szó. A meglévő pártok között ide-oda rohangálniuk sem érdemes, mivel ez egy idő után bohózatba vagy tragikomédiába fog fulladni. A támogatókban nagyon rossz benyomást kelthet, ha valaki egyszer az emberi alapjogokért áll ki, majd váratlanul megjelenik egy jobbikos fórumon. Ennél sokkal tisztességesebb beállni egy párt mellé és azt mondani: – Aki akar, velem tart!

A legnagyobb fenyegetést a Fidesz számára amúgy sem a pártok jelentik, hanem az, hogy szép lassan feléli az ország tartalékait, sőt egyes intézkedéseivel a jövőjét is. Elképzelhető, hogy a tiltakozások már ezt jelzik.

cartman_authoritah_6316.jpg

Az itt leírtak kizárólag az én véleményemet tükrözik, nem arra szolgálnak, hogy bárkit is meggyőzzek. Mivel az említett pártok sok mindent eltitkolnak előlem, az igazságot nem is ismerhetem. A hozzászólásokat menet közben néha moderálgatom. A gyalázkodást, mások emberi méltóságának megsértését nem tekintem érvelésnek, ezeket önkényesen törlöm. 

A bejegyzés trackback címe:

https://nemgogol.blog.hu/api/trackback/id/tr68646466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása