Minden, ami van, meg olyasmik is, amik nincsenek

NemGogol

NemGogol

A széthúzás ereje

2017. június 02. - Toadwart66

p5q-galmsefi9_hqv--dwq_r.jpgMiniszterelnök-jelöltek

– Te aztán igazi cseh jellem vagy, Kudla! Amint valamilyen funkciót kapsz, azt hiszed, hogy te fingod a passzátszelet! – jelentette ki megvetően Drobecek teknőkészítő Jiří Menzel, Pacsirták cérnaszálon című filmjében.

Igazi cseh jellemekben nálunk sincs hiány. Ebben nincs semmi különös. Mindenkiben ott rejtőzik egy Kudla borbélymester, meg egy csomó más furcsa szerzet. Nem mindenki mellett állhat ott egy Drobecek, aki időnként segítene helyrebillenteni a lelki egyensúlyát annak, aki túlságosan telítődve van saját jelentőségének fontosságával.

Valami ilyesmi történt Botka polgármester esetében is. Amint egyes közvélemény-kutatások szerint népszerűségben lehagyta Orbán Viktort, azonnal Magyarország miniszterelnök-jelöltjeként kezdett viselkedni, pedig csak egy párt jelölte annak. Megtisztelő és örömteli érzés lehet az ilyesmi, mindössze az árnyékolhatja be jogos büszkeségét, hogy miniszterelnök-jelöltből egyszerre akár több is lehet, miniszterelnökből viszont csak egy. Második, harmadik helyezéssel ebben a versenyben nem sokra lehet menni.

A jelenlegi, többszörös bajnoktól rengeteget lehet tanulni. Arroganciát, kompromisszumukra való képtelenséget, rossz modort, makacsságot és persze olyasféle szerénységet, amivel bár nem rendelkezik, hivatkozni nagyon szeret rá. Pont ezen tulajdonságai miatt lehet rajongva szeretni vagy irtózatosan utálni Orbán Viktort. Persze csak abban az esetben, ha valakit egyáltalán izgatnak az aktuális miniszterelnök viselt dolgai.

Egyéni machinációkban Orbán Viktort nem nagyon lehet legyőzni. Ez az ő versenyszáma, amire egész életében gyakorolt és kiváló eredményeket ért el benne. Olyan országot, olyan gazdasági, közigazgatási és média hátteret épített ki magának, amelyben majdnem lehetetlen őt legyőzni, sőt versenyképes ellenzéket is nagyon nehéz kiállítani ellene.

Ilyen körülmények között az MSZP-DK közötti hadakozásra nagyon nehéz logikus érveket felhozni. Mindkét párt rendelkezik valamennyi támogatottsággal, amelyeknek mértéke azonban igazából majd csak 2018-ban fog kiderülni. Addig nagyjából csak találgatni lehet, milyen is lesz az új leosztás. A rejtőzködő szavazók nagy száma miatt lehetnek meglepő eredmények, csodák azonban nem.

Botka véleménye szerint Gyurcsány Ferenccel nem lehet választást nyerni. Ezt a nézetét sokan osztják és van is benne igazság. A jelenlegi körülmények között azonban Botka Lászlóval sem, és ez is igaz. Egyik párt sem rendelkezik akkora támogatottsággal, hogy legalább jól meg tudnák vele szorongatni a jelenlegi kormánypártot. A FIDESZ kétségbeesett, túlzásba vitt kampányát inkább a paranoia mozgatja, nem az indokolt félelem. Lenne ugyan mitől félniük, de a választóikat láthatóan teljesen hidegen hagyják a Fidesz-körüli sorozatos botrányok. Talán már annyi van belőlük, hogy már természetesnek tűnnek. Következmények nélkül ezek ráadásul csak múló kellemetlenségek, amelyek nem hagynak mély nyomokat. Ennek ellenére a kormánypropaganda folyamatos nyomás alatt tartja a hazai közvéleményt.

Szeged polgármestere akár havonta kezet rázhat Orbán Viktorral, az ellene irányuló személyes támadások akkor sem fognak megszűnni. Botka népszerűségének növekedése komolyan sértheti Orbán hiúságát. Médiabirodalmát nem rengetik meg a sajtóperek, erkölcsi gátlásaik pedig, nincsenek. A parancs, az parancs.

A jelenlegi ellenzéknek, ha tényleg komolyan gondolják a demokratikus intézményrendszerek visszaállítását, azzal a reális lehetőséggel is számolnia kellene, hogy a FIDESZ-KDNP 2018-ban ismét megnyeri az országgyűlési választásokat. Mivel ennek elég nagy az esélye, valamilyen módon fel kellene készülniük rá. Tárgyalások, kompromisszumok nélkül ez elképzelhetetlen.

Botka „elmúlt nyolc évezéssel”, gyurcsányozással, Bajnai Gordon teljesen felesleges provokálásával, és annak hangoztatásával, hogy ő még soha életében nem találkozott Soros Györggyel nem fogja az MSZP szavazóinak számát növelni. Ilyen gesztusokkal az MSZP miniszterelnök-jelöltje nem fog fideszes szavazókat átcsábítani, legfeljebb a bizonytalanok számát növeli meg. A „ki, kit nem támogat és miért nem” stratégia rendkívül szórakoztató ugyan, de nem vezethet komoly eredményre.

Gyurcsány Ferencnek sem mindenféle bombasztikus leleplezésekkel kéne magára felhívnia a figyelmet. Aki tudja mi a baja az Orbán-rezsimmel, annak számára nem szükséges megerősítés, aki pedig kedveli a NER-t, azt úgysem lehet hitében megingatni. Teljesen felesleges városi legendákra fecsérelni az időt. Akit Habony Árpád, Mészáros Lőrinc és a többi szerencselovag jól dokumentált ténykedése nem gondolkodtatott el, az a későbbiekben sem fog ilyesmivel foglalkozni.

Az MSZP-nek és a DK-nak elemi érdeke lenne, hogy olyan stratégiát dolgozzanak ki közösen, amelynek segítségével az általuk megszerezhető szavazatokat maximalizálni tudnák. Botka jelenleg pont ennek ellenkezőjével van elfoglalva, Gyurcsány pedig valami rejtélyes közvetítőkkel. Az, hogy ebben milyen megfontolások motiválják őket, nem teljesen világos. Az eredménytelenség szempontjából ez talán nem is lényeges.

Ha a FIDESZ-KDNP 2018-ban kétharmados győzelmet fog aratni, akkor az ellenzéknek összefogással, illetve összefogás nélkül sem lesz sok jelentősége. Addig, és úgy fognak működni, ahogy azt Orbán Viktor akarja. Nemzetbiztonsági érdekre hivatkozva akár be is tilthatja őket. Erre azonban valószínűleg nem lesz szüksége. Egyszerűen addig módosítgatja a pártok finanszírozását, amíg a számára nem kívánatosak meg nem szűnnek. Előtte szervez majd erről egy megfelelően felépített nemzeti konzultációt, melynek eredménye nem lehet kétséges. Még az is megeshet, hogy Mészáros Lőrinc felvásárol magának egy szociáldemokrata pártot. Van belőlük néhány a piacon.

Orbán számára a legkellemetlenebb opció 2018 után egy életképes ellenzék lenne, mivel akkor nem tudná folyamatosan változtatgatni a játékszabályokat. Ebben az esetben a saját alaptörvényével lehetne a teljes őrületbe kergetni.

Drobecek teknőkészítőnek mindenesetre tökéletesen igaza volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemgogol.blog.hu/api/trackback/id/tr8612556675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemecsekerno_007 2017.06.03. 19:16:38

"Orbán számára a legkellemetlenebb opció 2018 után egy életképes ellenzék lenne, mivel akkor nem tudná folyamatosan változtatgatni a játékszabályokat. Ebben az esetben a saját alaptörvényével lehetne a teljes őrületbe kergetni...."

Hát tényleg k***va jó lenne, pont mint amikor a Fidesz volt ellenzékben, 2002-2010 között.
Vajon akarhat-e normális ember ilyet??? Csak azért, hogy a patásnak álmatlan éjszakái legyenek????

Nyomortelepy 2017.06.03. 19:40:04

"az ellenzéknek összefogással, illetve összefogás nélkül sem lesz sok jelentősége. Addig, és úgy fognak működni, ahogy azt Orbán Viktor akarja. Nemzetbiztonsági érdekre hivatkozva akár be is tilthatja őket."

Ha nincs jelentőségük, akkor minek tiltaná be őket? Ez a "gyönadiktatúra" mantra már annyira uncsi

6.Lenin 2017.06.03. 20:51:48

"Olyan országot, olyan gazdasági, közigazgatási és média hátteret épített ki magának, amelyben majdnem lehetetlen őt legyőzni, sőt versenyképes ellenzéket is nagyon nehéz kiállítani ellene."

Nagyon igaz, ezért támogatják a választók is. Mivel még a választók döntenek, az előrejelzések szerint is így fognak dönteni.

Miért is szavaznának 1 tehetségtelen ellenzékre?

Mit számít, hogy ki nem fog össze, kivel, vagy ennek bármelyik variációja?

Ad ez a választóknak elfogadható jövőképet?
Nem.
Akkor?

Nem a választók a hülyék, bármennyire is szeretnék ezt sokan elhitetni.

jolka40 2017.06.03. 21:38:44

@6.Lenin: A választók nem hülyék, csak elhülyítettek. Csak egyszer hallgass bele a Kossuth-rádió bármelyik hír-műsorába. És a kis falvak lakóinál erre van beállítva a rádió hullámsáv-váltója. "A rádió bemondta, és akkor úgy van."

6.Lenin 2017.06.04. 09:21:33

@jolka40:

Ha igaz is lenne, amit írsz, de az ország közel 70%-a városokban él.
A másik...
A falusi ember lehet, hogy a Kossuth rádiót hallgatja napközben, de este az retek tv-t nézi.

Nincs hiteles ellenzéki politikus, nincs hiteles jövőkép. Az kevés, hogy már ők is nagyon szeretnének lopni. Ha ebből az embereknek is lenne némi hasznuk, akkor talán őket is megválasztanák, de erre eddig nem volt példa, hogy a kis emberek is jól jártak a ballibák alatt.

jolka40 2017.06.04. 10:00:28

@6.Lenin: Több olyan "várost" ismerek, melyeknek a lakossága nem éri el a 3500 főt. Szépek, kedvesek, de azért ezek csak faluk.

6.Lenin 2017.06.04. 10:21:15

@jolka40:

Mind1, nem ez volt a lényege, amit írtam.
Akkor másként kérdem...

Vegyük úgy, hogy senki nem hülye. Miért is kéne a jelenlegi ellenzékre szavazni?
Mit is csinálna jobban, amit eddig kormányon még megközelíteni sem tudott?

(természetesen ez nem azt jelenti, hogy most minden tökéletes, és nem lehetne esetleg néhány dologban jobban. Nyilván egy kormányzó pártban már a nagysága miatt is előfordulnak karrieristák, gazemberek is, ez az ő feladatuk megszabadulni az ilyenektől.
Az sem minden esetben mérvadó, hogy az ellenzék mit állít, hiszen valamilyen cél érdekében közöttük is vannak hazudozók, gazemberek is)

" Szépek, kedvesek, de azért ezek csak faluk. "
Ezek szerint az ország több, mint 30%-a hülye? Falun csak hülyék élnek?

Te se igen állíthatod magadról, hogy demokrata lennél. Hazudnál ellenkező esetben.

jolka40 2017.06.04. 15:48:02

@6.Lenin: Arra reagáltam, hogy Magyarország 70 %-a városokban él. Ennek a 70 %-nak a negyede városnak nevezett nagyobb falvakban él.
Őszintén remélem, hogy a vidéki emberek is nyitott szemmel és füllel élnek. Én is vidéki vagyok, és tudom, hogy nem lehet mindenkit elbutítani vidéken sem. Valamiért mégis nem Budapest és a nagyobb városok, hanem a kisvárosok és a falvak szavaznak a Fideszre, és döntik el a választást. Lehet, hogy nekik annyival jobb, mint a városiaknak?

6.Lenin 2017.06.04. 19:01:18

@jolka40:

"Valamiért mégis nem Budapest és a nagyobb városok, hanem a kisvárosok és a falvak szavaznak a Fideszre, és döntik el a választást. Lehet, hogy nekik annyival jobb, mint a városiaknak? "

Ez így nem igaz.

"Lehet, hogy nekik annyival jobb, mint a városiaknak? ""
így ez sem igaz. Hiszen városlakók is szavaznak a Fideszre, és falusiak is ellene.
süti beállítások módosítása