Minden, ami van, meg olyasmik is, amik nincsenek

NemGogol

NemGogol

A baloldal határozatlansági elve

2015. október 01. - Toadwart66

 

p01h1j2j.jpg

 Rosa Luxemburg
"Freiheit ist immer die Freiheit des Andersdenkenden.” 
„A szabadság mindig a másképp gondolkodók szabadsága."

1919-ben a Freikorps megkínozta, majd meggyilkolta a szociáldemokrata politikusnőt. A Német Demokratikus Köztársaság Állambiztonsági Minisztériuma, a Stasi, 1988-ban százhúsz embert vett őrizetbe, mivel egy rendezvényen elhangzott a fenti, tőle származó idézet.

Ma is töretlen Rosa Luxemburg kultusza
images_9.jpg

A Heisenberg-féle határozatlansági elv kimondja azt, hogy egy részecske helyzetét és sebességét, illetve impulzusát egyidejűleg nem lehet pontosan meghatározni. Valami ilyesmi jelenséget figyelhetünk meg manapság a baloldali pártoknál is. Ha tudjuk, hogy hol helyezkednek el, akkor nem tudjuk, hogy mit csinálnak. Ha meg csinálnak valamit, akkor meg azt nem tudjuk pontosan, hogy hol helyezkednek el. Ez nem is csoda, mivel ők maguk sem nagyon találják sem a helyüket, sem a szerepüket a magyarországi politikai életben.

A DK és MSZP közötti ádáz harcnak (részletesebben lásd. Batrachomyomachia – Béka és egér harc) a marakodás gyönyörűségén kívül sok értelme nincs. Ebben a heroikus küzdelemben az érzelmek már rég felülkerekedtek az értelmen. Ez ez állandó harckészültség jelenleg egész Magyarországon általánosan jellemző. Egy ennyire hisztérikus működésű országon már csak egy jól időzített, hatalmas pofon segíthetne. Több jelből arra lehet következtetni, hogy ez előbb vagy utóbb, de meglesz.

Ha 2018-ra nem egyezik ki valahogy egymással az MSZP-DK ugrócsoport, és nem hajlandók együtt, keményen és határozottan kiállni a Magyarországon élő leszakadó rétegek képviseletéért, akkor ott egye meg őket a fene ahol vannak. Nem lesz érdemes bánkódni értük. Mehetnek majd a smici sapkájukat alázatosan gyűrögetve kuncsorogni Felcsútra néhány mandátumért.

A kegyelmes úr időben értesíteni fogja őket arról, hogy mikor és miért szidhatják őt, de csak azért, hogy elmondhassa magáról azt, hogy neki is van kemény ellenzéke.

Lehet, hogy a háttérben van valami titkos záradék, mint a Molotov-Ribbentrop paktumban, de ez eddig még nem derült ki. Így viszont olyan jellege van az egész hajcihőnek, mintha a semmiért küzdenének ilyen elszántan a harcoló csapatok.

A mostani választási rendszerből világosan következik az, ha nem képesek valahogy abbahagyni egymás tépését, a látványos sértődéseket, a durcizást és nem tudnak valamiféle épkézláb, komolyan is vehető közös jelölteket állítani, akkor az egész baloldali társaságból az fog bejutni a Parlamentbe, aki Orbán Viktor számára megfelel. Nem lesznek nagyon sokan.

A MSZP által meghirdetett nihil nagyon kényelmes stratégia, de sok mindent nem lehet vele elérni. Azon vitatkozni, hogy kinek hány százaléka van, nem érdemes, mivel annyi bizonyos, hogy nagyon kevés. Az IPSOS szerint ketten együtt sem érik el a Jobbik 26 százalékát. (Forrás: ipsos.hu) A FIDESZ a maga 41 százalékával nyugodtan hula táncot járhat, fűszoknyában, Selmeczi Gabriella igényes koreográfiájában.

A két, elvileg azonos oldalon álló párt ezzel a stratégával tökéletesen képessé válik arra, hogy egymást kinyírja. Ha ez a cél, akkor nincs is ezzel semmi baj. Garantáltan sikerrel fognak járni. Ebben az esetben a miniszterelnök úr legfeljebb az általa bitorolt keresztény és konzervatív jelzők mellé, megszerzi magának a szociáldemokratát is. A Jobbikot megtartja magának amolyan politikai pitbullnak. Jók lesznek ijesztgetésre.

Nagyon kicsi az esély arra, hogy a Fideszt 2018-ban le lehessen győzni. Csodák persze történhetnek. Az is lehet, hogy Orbán Viktor ráun a világ hívságaira és elmegy buddhista szerzetesnek, vagy elindul gyalogosan meghódítani az Északi-sarkot.

Ma nagyjából 4 millió ember él szegénységben Magyarországon. Az, hogy mennyire, az nem egészen egyértelmű, mert bizonyos mutatók szerint csak vígan dőzsölnek. Ez utóbbi nem tűnik teljesen életszerűnek. Ennyi emberrel már Oroszországot is érdemes lenne megtámadni. Nyerni nem nyernék ugyan, de legalább jól rájuk ijesztenénk. Orbán Viktor legyőzéséhez azonban bőven elegendőek lennének.

Ennek a rétegnek a megszólítása rendkívül nehéz, mivel közülük  nem mindenki internetezik, nem nagyon járatnak napilapokat és csak ritkán járnak irodalmi szalonokba. Keservesen, az egyik napról a másikra élnek. Fogalmam sincs arról, hogy miként lehetne elbeszélgetni velük. A legcélszerűbb lenne talán valami országjárást rendezni. Orbán Viktor ezt megtette akkor, amikor szüksége volt rá.

Ennek a heterogén, többszörösen becsapott, kiábrándult rétegnek nagyon nehéz megszerezni a bizalmát. Nem vagyok biztos abban, hogy jelen állapotában a két valamekkora baloldali pártnak ez sikerülhet. Ha az MSZP vagy a DK, mint párt megszűnik, az önmagában nem nagy tragédia. Ha azonban az említett rétegek továbbra is érdemi képviselet nélkül maradnak, az már az.

Az egész unortodox gazdasági csoda, azaz szemfényvesztés, az ő kizsákmányolásuk árán ment végbe. Kevés a jövedelmük, a szociális hálót kirántották alóluk, nem jutnak megfelelő egészségügyi ellátáshoz, oktatáshoz, de a 27 %-os áfát ők is kifizetik. Ezeket az igazságtalanságokat jelenleg egyetlen politikai erő sem képes megakadályozni. Arról is meg kell valahogy győzni ezeket az embereket, hogy csodák manapság nincsenek.

Ez így önmagában persze puszta demagógia, mivel semmiféle program nincs mögötte. Ha ezt valahogy sikerülne mégis összeeszkábálni, akkor legalább arra lenne esély, hogy ezeknek az embereknek a támogatásával, és az ő érdekükben, jó nagyokat lehessen rúgni a kormányzó párt jól megtermett hátsójába. 2018 után egy erős ellenzék sokkal életképesebb és jóval hasznosabb lenne, mint egy gyenge baloldali győzelem. Ez utóbbit Orbán Viktor egy futballmeccs szünetében is bármikor megbuktathatja úgy, hogy még vécére is ki tud menni közben.

Vissza kell térni a jó öreg munkásmozgalmi hagyományokhoz. Ebben az esetben azonban nem valami névleges baloldali pártokra van szükség, hanem egy fokozatosan erősödő szociáldemokrata mozgalomara. Érdekvédelemmel, független szakszervezetekkel, szolidaritással, sztrájkokkal, tüntetésekkel meg más ehhez hasonlókkal. A mostani miniszterelnök úr ügyesen felhasználta ezeket a saját érdekében. Utána persze elárult mindenkit, de ez már egyáltalán nem az ő problémája.

Ez a stratégia még az Országgyűlésen kívül is elég hatékony lenne. A parlamenti demokráciát a miniszterelnök úr amúgy is úgy kiürítette, mint egy sörösdobozt. Pontosan nem nagyon tudom, hogy miként lehetne megvalósítani ezt a mozgalmat, mivel Pelikán Józsefhez hasonlóan, ideológiailag nem vagyok elég képzett, de biztos utána lehet valahol olvasni ezeknek a dolgoknak. Jelenleg a baloldaliság pontosan szembemegy a trendiséggel, mivel azt most a szélsőjobb jelenti, de nekik egész más a célközönségük. Számukra elég néhány harcias jelszó, aztán már mennek is szavazni.

Azt, hogy a dolgok kezdenek kedvezőre fordulni, onnan lehet majd észrevenni, hogy a kormány propagandagépezete elkezdi majd majd az érintetteket kommunizmussal vádolni. Lehet, hogy összeállítanak még egy McCarthy bizottságot is.

Ezt kéne valahogy elérni. Akkor aztán neki lehet állni tervezgetni a jövőt, hogy miként lehetne felszámolni az Orbán Viktor által kreált, igazságtalan, rosszléti államot.

Még valami. A mindennapi éneklés miatt szükség lesz munkásdalárdákra is. Ez még magának Balog Zoltán miniszter úrnak is a kedvére való lenne.images_9.jpg

Volt egyszer egy: Egyetértés Munkásdalárda

Sárguló fényképek, fakuló emlékek… Valóban mindössze ennyi maradt volna egy hét esztendő híján száz évvel ezelőtt megalakult munkásdalárdából? A másfél évszázados múltra visszatekintő komáromi daléneklés mindenekelőtt felekezeti alapokon szerveződött, de volt énekkaruk az iparosoknak, gazdáknak és iskoláknak is. Az első világháborút követő években a szervezett munkásság műkedvelő kultúrcsoportjaiból alakult meg a szociáldemokrata párt égisze alatt 1921. április 15-én az Egyetértés Munkásdalárda, amely Krausz Mór karnagy vezetésével már létrejöttének első esztendejében három hangversenyen vett részt.

Az évek múltával természetessé vált, hogy a munkásdalárda rendre fellépett május elsejéken, kulturális megmozdulásokon, gyermekdélutánokon, matinékon, hangversenyeken, s több önálló hangversenyt rendeztek a húszas években épülő Munkásotthon javára is.

Az énekkar megalakulásának tizedik évfordulójáról kétnapos ünnepség keretében emlékeztek meg 1931 júliusában, amikor felavatták a dalárda Berecz Gyula szobrászművész által tervezett vörös zászlaját (a címképen Kossár József zászlótartóval látható), amelyre a kórus jeligéjét és jelvényét hímezték. Az anyaországhoz való visszacsatolás, majd a második világháború évei fokozatosan megbénították a dalárda működését, amelynek karnagyát haláltáborba hurcolták.

A háború után hiányát nehezen tudták pótolni, mígnem 1949-ben Schmidt Viktor zenetanár vette át az énekkar vezetését, amely a Csemadok keretében működött, s mint vegyes kórus, zenés színpadi művek és operettek előadásában is közreműködtek. Az énekkar működésének anyagi hátterét a járási építővállalat biztosította, s az addig fedél nélküli dalárdának ismét a rendelkezésére bocsátották eredeti otthonát, a Munkásotthont. Mivel az idős Schmidt Viktor egészsége nem tette számára lehetővé az énekkar vezetését, Ág Tibor javaslatára Jarábik Imre lett az új karmesterük.

Ettől kezdve ismét felfelé ívelt az énekkar pályája. A Jókai Napokon egyik számukat Vass Lajos Erkel díjas zeneszerző vezényelte, részt vettek a galántai Kodály Napokon, a Csallóközi Dal- és Táncünnepélyeken, kulturális és társadalmi rendezvényeken, kiállítások megnyitóján, mígnem 1968 novemberében elnyerték az aranykoszorút. 1981-ben a fogyatkozó létszámú Egyetértés Munkásdalárda még megünnepelte megalakulásának hatvanadik évfordulóját, ám hamarosan a nyomdokába lépett az egy évvel korábban, 1980-ban megalakult Concordia Vegyes Kar.

Forrás: http://www.dunataj.sk/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nemgogol.blog.hu/api/trackback/id/tr687876366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alick 2015.10.02. 10:13:55

"Vissza kell térni a jó öreg munkásmozgalmi hagyományokhoz. Ebben az esetben azonban nem valami névleges baloldali pártokra van szükség, hanem egy fokozatosan erősödő szociáldemokrata mozgalomara. Érdekvédelemmel, független szakszervezetekkel, szolidaritással, sztrájkokkal, tüntetésekkel meg más ehhez hasonlókkal."

Ja... és akkor talán egyértelművé válik, hogy a vérkapitalista-neoliberális DK-nak semmi köze a baloldalisághoz.

Toadwart66 2015.10.02. 10:21:08

@Alick: Igen. Ezzel nem lehet vitatkozni. Jelenleg, mondjuk, amit leírtam inkább scifi. De lassan egyik párt sem az, aminek mondja magát.

­DezInf 2015.10.02. 10:40:07

Hála az égnek, tényleg semmi esélye a ballibeknek.

És szerencsére valóban egyre kevesebb szavazójuk van.

Toadwart66 2015.10.02. 10:49:56

@­DezInf: Ez mondjuk a szociáldemokráciáról szól, ami jelenleg nincs. Soha nem jó, ha csak egyféle hatalom osztja az észt. Azt hiszik mindenben igazuk van. A Fidesznek is kevés szavazója van. Sokan ugyanis nem szavaznak, mivel senkinek se hisznek. 26 év után ez nem szép eredmény. Lehet vitatkozni, hogy kinek a hibájából, de akkor sem jó.

Toadwart66 2015.10.02. 10:51:15

@­DezInf: Ráadásul a Fidesznek is vannak, finoman fogalmazva, meredek dolgai.

midnight coder 2015.10.02. 11:15:42

@Alick: A munkásmozgalomhoz munkások is kellenének. Ma viszont munkavállalók vannak, akiknek az érdekei tökéletesen ellentétesek a magukat balnak nevező pártokkal, ők inkább a segélyezetteket, hajléktalanokat, bevándorlókat és persze a saját holduvarukat képviselik.

2015.10.02. 11:16:42

@Alick:
Valójában Magyarországon fordítva van a bal és a jobb. Gazdaságpolitikai elképzelések szerint:

Szélsőbal: Fidesz, Jobbik, Munkáspárt
Balközép: LMP
Közép: Együtt
Jobboldal: DK, MOM

Az MSZP-t nem írtam, mert azt sem tudják mit akarnak.

Persze nem ez a fő választóvonal Magyarországon, hanem a nacionalizmus, persze tettekben ezen a téren egyáltalán nincs különbség a pártok között, de szövegbeb igencsak van.

wallenberg8805 2015.10.02. 11:41:19

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

1919-ben néhány németországi zsidó, Rosa Luxemburg, Karl Liebknecht és társaik ott is olyan bolsevik tanácsköztársaságot akartak hatalomra juttatni mint amilyen itt Magyarországon volt, de Németország óriási szerencséjére német hazafiak agyonlőtték őket így erre nem került sor.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.10.02. 11:52:56

Nem baloldal, hanem ballib oldal. Ez 2 különböző dolog. A ballibek megsemmisülése kedvező lenne az ország számára.

Toadwart66 2015.10.02. 11:53:25

@wallenberg8805: Ez annyira nem egyértelmű, ma is vitatkoznak ezen. A bolsevizmust bírálta. Aztán, hogy mi lett volna, az más kérdés.
A forradalmakban annyira én nem bízom. 1848-nál hasznosabbnak tartom 1867-et. Ízlés kérdése. Kevesebben haltak meg.
"A sír a kommunista időszakban vált hivatalos emlékhellyé: a gyilkosság napja előtti vasárnap minden évben ünnepélyes felvonulásokat és koszorúzásokat tartottak a helyszínen. Ez azonban igencsak ellentmondásos: míg nyíltan „Rosánk és Karlunk” kultuszát hirdették, addig a valóságban kitörölték őket az emlékezetből. Halálukon túl ugyanis az egykori kommunista rezsimnek nem volt szüksége, hogy politikusként emlékezzen a mozgalom mártírjaira. Rosa szabadságról vallott gondolatai ("a szabadság a másként gondolkodók szabadsága") nem igazán illettek volna a kelet-német rezsim állami kánonjába, ráadásul a nőnek az orosz forradalomról írt műve igencsak kritikus hangot ütött meg mind Leninnel, mind a bolsevikokkal szemben.

Heinrich August Winkler, a berlini Humboldt Egyetem történésze azonban másként látja Luxemburg tevékenységét. Szerinte Rosa nem vallott idealista elveket, és valójában csak azok szabadságát támogatta volna, akik osztoztak volna forradalmi szocialista hevületében. A Deutsche Welle rádiónak a múlt héten adott interjúban Winkler arra is emlékeztetett, hogy bár kezdetben egyfajta szocialista pluralizmust, avagy többpártrendszert hoztak volna létre, ez azonban végül pontosan ugyanazt a fejlődési utat követte volna, mint a szovjet-modell".

mult-kor.hu/20090120_ma_is_toretlen_rosa_luxemburg_kultusza_?pIdx=2

Toadwart66 2015.10.02. 11:54:19

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: De kik azok a ballibek? Miről lehet felismerni őket?

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.10.02. 11:55:59

@nagybalfasz:

Jobboldali liberalizmus: MSZP, DK, Együtt, PM.

Újbal: LMP.

Középbal: senki.

Szélsőbal: Munkáspárt.

Szélsőjobb: Jobbik.

A Fidesz egyedi: jelenleg halad a középjobbtól az újjobb felé.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.10.02. 11:59:03

@Toadwart66:

Mit is jelent valójában ballibnek lenni?

Először is le kell nézni, sőt időnként utálni az embereket, a népet, a szavazókat, ugyanis a “rohadékok” időnként képesek nem úgy szavazni, ahogy az “helyes” lenne.

A ballib emellett – bár elveti teljes egészében a marxizmust annak politikai, gazdasági, filozófiai értelmében – megszállott marxista gondolkodásilag. Hiszi, hogy van egyetlen helyes nézet, hiszi, hogy minden más nézet csupán egy még nem eléggé kifejlett stádiumban lévő fejletlen és téves eszme, mely azonban előbb-utóbb el kell, hogy jusson “fejlődés” útján az “egyetlen igaz” nézethez.

A ballib mélyen antidemokrata, külsőleg demokratára festett gondolkozása mélyén egy kisdiktátor rejlik, aki hisztizik, ha a többség demokratikusan nem az ő elképzelését szavazza meg. Ilyen esetekben a demokráciát nem hajlandó elfogadni, hiszen – szerinte – ez a demokráciával való “visszaélés”: “visszaélés” a demokráciával, ha a demokrácia eredménye egy “nem-demokratikus” döntés. Azt pedig, hogy mi “nem-demokratikus” csakis ő döntheti el, semmiképpen a többség, ilyen nehéz kérdésben ugyanis nem dönthet az ostoba és műveletlen mucsai parasztsereglet, ehhez a bonyolult feladathoz ballib megmondóembernek kell lenni. Hiszen a többség valójában szörnyen buta barmok gyülekezete, kivéve persze, ha “helyesen” dönt, ez esetben öntudatos polgárok közösségévé nemesül ez a mindig gyanús és potenciálisan gonosz csürhe.

A ballib nehezen tűri a vallást, kiröhög mindenfajta hazafiságot, minden hagyományt értelmetlennek tekint. Számára a vallás káros babona, a hazafiság idegenellenes nacionalizmus, a hagyomány pedig nevetséges maradiság.

Természetesen egész más mércével méri a SAJÁT új hagyományait, elveit. Az ezekben való hit minden ember alapkötelezettsége, s aki a legkisebb elemet illetően is vitázni próbál, azt az örök átok, kiközösítés, s – ha lehet – az egzisztenciális ellehetetlenítés sújtja. Az én emberem az független, civil és szakember, míg aki nem az én emberem, az lefizetett bunkó.

A ballib lételeme még a kirekesztés. Ha nincs kit kirekeszteni, akkor boldogtalan. Mint lánglelkű marxista az osztályellenséggel szemben, ő ugyanúgy kérlelhetetlen a “nácikkal” szemben. Náci mindenki aki nyíltan nem ért egyet a ballib tabukkal.

Történetileg, eredetében a ballibség fő hordozója a kommunizmusból hajdanán kiábrándult ex-kommunista értelmiség, mely az ultraliberalizmusban találta meg az új egyetlen igaz eszmét. De természetesen ez csak az eredeti fősodor. Ma már a ballib agytrösztök megmondóemberei között megtalálhatók egészen más háterrű személyek is.

A ballib egyik furcsán torz alfaja a kelet-európai ballib. Ennek sajátos jellemzője a fentieken kívül még az úgynevezett “nyugat” feltétlen és vak imádata. Persze a kelet-európai ballib sosem vesz tudomást azokról a nyugati fejleményekről, tényekről, melyek ellentétben állnak a ballib szent tannal.

S végül: a ballibség – a közhiedelem ellenére – nem ideológiafüggő, így nem feltétlenül kapcsolódik a baloldali vagy liberális oldalhoz, ez egy eszméken túlnyúló valami. Bulgáriában például – ellentétben Magyarországgal – a jobboldal egy része ballib, míg a baloldal sokkal inkább mentes tőle.

fidesz maszop dk egykutya 2015.10.02. 11:59:38

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: marhaság. Se a jobbik, se a fidesz nem jobbos... hanem balos. A fidesz pontosabban kádárista.

Alick 2015.10.02. 12:01:23

@nagybalfasz: én ezt bonyolultabbnak látom a jobb-bal viszonylatnál... a "szélsőbal" inkább etatista és nacionalista (a Munkáspárt kivételével), a "jobboldal" liberális és internacionalista.
Így a konzervatív nacionalisták (hazai KKV szektor képviselete) teljesen hiányoznak az általad vázolt képből.

Alick 2015.10.02. 12:04:37

@Toadwart66: "1848-nál hasznosabbnak tartom 1867-et."

'48-at Kossuth a (korai) trónfosztással teljesen elcseszte. '67 reális volt, de a Monarchia alapvető problémáit csak az I. vh.-ig tudta a szőnyeg alá söpörni.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.10.02. 12:05:07

@fidesz maszop dk egykutya:

Tisztázzuk milyen szempontból beszélünk balról és jobbról: gazdaságpolitikai vagy társadalompolitikai értelemben.

A Fidesz és a Jobbik gazdaságpolitikailag balos, társadalompolitikailag jobbos.
A ballibek gazdaságpolitikailag jobbosok, társadalompolitikailag balosak.
Az LMP meg gazdaságpolitikailag és társadalompolitikailag is balos.

Kádárista - az mit jelent?

fidesz maszop dk egykutya 2015.10.02. 12:12:59

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: kádárista azt jelenti, hogy a kádár rendszert próbálják visszahozni: mutyi, urambátyám viszony, néphülyítés, nagyobb állami újraelosztás(lopás inkább).

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.10.02. 12:21:42

@fidesz maszop dk egykutya:

"mutyi, urambátyám viszony"

Ez magyar jelenség, minden politikai rendszerre igaz.

"néphülyítés"

Ez minden demokrácia alapja.

"nagyobb állami újraelosztás"

Ez balos gazdaságpolitika.

fidesz maszop dk egykutya 2015.10.02. 12:27:35

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: milyen minden politikai rendszere? az utóbbi 100 évben 2 politikai rendszer volt... a horthysta és a kádárista. Utóbbi van most. Azért ez a jelenség, mert ilyen kontrollálhatatlan politikai rendszerek vannak.

Toadwart66 2015.10.02. 12:34:04

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Akkor én nem vagyok ballib. Pontosan nem is tudom, hogy mi vagyok-

Potyka Kálmán 2015.10.02. 12:37:41

Kedves Szerző,

az MSZP és a DK egymással viaskodásának az alábbi okai vannak:

- a DK szeretné a teljes baloldali szavazótábort átvenni
- az MSZP szeretné, ha a DK a partvonalon ragadna

- A DK nem baloldali párt, csak "hasznos idiótaként" tart számot a hagyományos baloldali szavazóra, de kormányzásban teljesen neo-liberális és föderalista elveket érvényesítene
- az MSZP nem akar lemondani a hagyományos baloldali szavazókról, miközben a valóságban már rég elvesztette őket. Ugyanígy nem hajlandó lemondani az etatizmusról, mivel számot tart az állami közszolgák szavazatára is (miközben az is kétséges, hogy ennek a szavazótábornak a támogatását bírja).
- az MSZP ugyanakkor nem hajlandó olyan kampányt folytatni, ami lehetővé tenné elvesztett szavazóbázisa visszaszerzését, mivel habár szociális a retorikájuk... de meggyőződéses liberálisként kormányoznának. A kettőt a 2006-os események után már a szocialista politikusok sem nagyon érzik összeegyeztethetőnek, ezért mind retorikailag, mind koncepcióban tetszhalott a Szocialista Párt.

Ezen belül ez a kérdés azért nem rendezhető le a két párt között, mert Gyurcsány Ferenc személyéhez és az MSZP "brand"-hoz a DK, illetve az MSZP szavazói ragaszkodnak, illetve a két szavazótábor szépen elkülönült inkább liberális és inkább szociális érzékenység között.

Ebből következik, hogy össze vannak kötözve és egyszerre fognak "kihalni" szavazótáboruk elbizonytalanodásával, megcsömörlésével. Hosszú távon annyira kudarcos poliitkát, mint a mai "baloldalinak nevezett" ellenzéké nem lehet elviselni.

Mérnork 2015.10.02. 13:22:07

@Toadwart66:
Nem baj, mert a kihalásuk majd teret nyit egy értelmesebb, neadjisten nemzeti beállítottságú baloldali pártnak.

Potyka Kálmán 2015.10.02. 13:31:32

@Toadwart66: erre mondják, hogy 22-es csapdája. Persze a csapda csak addíg áll, amíg a benne ülők a fenti logikához körömszakadtukig ragaszkodnak. Az a baj, hogy pontosan ezt teszik.

Potyka Kálmán 2015.10.02. 13:32:06

@Mérnork: hogyne. neve is van már: Jobbik.

pragmatika2 2015.10.02. 14:36:37

@Toadwart66:

"De kik azok a ballibek? Miről lehet felismerni őket? "
Arról, hogy Soros vagy a Norvég alap vagy Goodfrend támogatja e őket. Szerintem ez a módszer a meghatározásukra elég jól működik.

pragmatika2 2015.10.02. 14:48:08

@Mérnork:

"Nem baj, mert a kihalásuk majd teret nyit egy értelmesebb, neadjisten nemzeti beállítottságú baloldali pártnak."

Ahhoz az kellene, hogy ne legyen szükségük külső támogatásra, hanem a magyar szegényebb rétegből önállóan nőjenek ki. Azonkívül ne felejtsük el, hogy jelenleg a magyar lakosságnak az a része, akik zsidó felmenővel rendelkezik, masszív támogatója az ún Ballib vonalnak. Ez megintcsak olyan felemássá teszi annak esélyét hogy egy ilyen párt úgymond "magyarkodjon".

Egy igazi Magyar baloldal akkor fejlődhetne csak ki, ha a Liberális vonal, és a baloldal egyértelműen szétválna, a liberális pártok megmaradnának amolyan zsidó gyűjtőpártnak, a baloldal pedig teljesen új alapokon, és teljesen új személyekkel szerveződne újjá.
süti beállítások módosítása