Minden, ami van, meg olyasmik is, amik nincsenek

NemGogol

NemGogol

Menekültek „élősködőkkel” és hat egyéb konzervatív lengyel eszme

2015. október 30. - Toadwart66

mem.jpg- Kérem, legyen független.
- Igenis, elnök úr!

Kaczyński pártjának programja tele van a az EU számára problémát jelentő pontokkal

Az ultrakonzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt, annak érdekében, hogy megnyerje a lengyelországi parlamenti választásokat, az utóbbi években felhalmozódott társadalmi egyenlőtlenségekre összpontosított, és ezzel a népszerűségük hatalmas mértékben – 2008 óta 25 %-al – megnövekedett. Annak ellenére, hogy a kampányuk középpontjában a nemzeti hagyományok és az euroszkepticzmus állt – azaz, meg kell védeni a katolikus Lengyelországot a liberális Európától –, a vidéki és konzervatív szavazók mellett, akiket már régóta megnyertek maguknak, a párt párbeszédet folytatott a városi kiábrándult rétegekkel is. A bizonytalan munkahelyekkel rendelkező fiatalokat  és a vállalkozókat különösen az győzte meg, hogy elhitték a PiS állítását: a jobboldali liberális Polgári Platform (PO) nem valósította meg reformokat és korlátozta a növekedést.

Nagyon csábító ígéretnek bizonyult a 12 złoty-s óránkénti minimálbér (4 €), a nyugdíjkorhatár két évvel való előrehozatala, a fiatalokat segítő programok az elmaradott régiókban, a családi kedvezmény és a 150 euros, gyerekek után járó segély  a második megszületése után. Mindezek ellenére, a fontos, mérsékelt párbeszéd mellett, a párt továbbra is terjesztette azt az üzenetét, hogy Európa aggasztó helyzetben van.

Menekültek

A menekültek miatt tört ki a  a „kolera Görögországban” és a „vérhas Bécsben”. Olyan „élősködőket terjesztenek, amelyekkel szemben ők immunisak, de Európa lakossága nem.” Ezt Jarosław Kaczyński a PiS elnöke jelentette ki, aki a főszerepet játszotta a lengyel liberálisok határozata elleni legagresszívebb támadásokban, amiért 7.000 menekült befogadásáról döntöttek. Az PiS közölte, hogy fontosabb  „megvédeni a lengyeleket”, mint szívességet tenni Brüsszelnek. A vallási vetületet alapvető fontosságúnak tartották: a muszlimok megjelenését nem szívesen látják az Európai Unió leghomogénebb országában. A választási kampány során a szimpatizánsoknak az interneten körbeküldték azt az üzenetet, hogy: „Ez a választás nem csak a politikáról és a gazdaságról szól, hanem arról is, hogy 10-20 év múlva megünnepeljük-e a karácsonyt".

Protekcionizmus

Zbigniew Kuźmiuk, a PiS gazdasági felelőse sietve kijelentette, hogy kormánya 2016-tól 0,39 %-os mértékben meg fogja adóztatni a bankokat (az a nyilatkozatából nem derült ki, hogy mire vonatkozik majd az adó, a forgalomra, vagy az aktívákra...) Ez egy nagyon ellentmondásos részlet, melyhez egy másik is járul, amit még nem erősítettek meg: különadó a nagy külföldi kereskedelmi láncokra, amellyel a lengyel kiskereskedőknek nyújtanának kompenzációt. Kuźmiuk ígéretet tett arra, hogy tiszteletben fogják tartani a Központi Bank függetlenségét, de az intézmény elsődleges faladata az, hogy elősegítse a gazdasági növekedést. A párt gazdaságpolitikája mindenképpen rejtélyes, amelyben keverednek az államosításra buzdító felszólítások, a "nemzeti győztesek" kreálásával, ultraliberális kijelentésekkel, továbbá adócsökkentés és a növekedés serkentése. Európai diplomáciai források szerint a miniszterek decemberre várható kinevezése tiszta vizet önt a pohárba, és kiderül az, hogy a párt államosító, vagy liberális szárnya kerekedik-e felül.

Környzetvédelem

"A gazdasági programunk elutasítja dekarbonizációs dogmát", jelentette ki Piotr Naimski, a párt energetika politikai felelőse. A PiS nem akarja csökkenteni a CO2 kibocsájtást, olyan mértékben, ahogy azt Brüsszel elvárja. Úgy vélik, hogy a szénbányászat stratégiai szektor, amely sok embent foglalkoztat és enyhíti az Oroszországtól való nagy energiafüggőséget. A konzervatívok még nem jelentették be, hogy engedményeket fognak Európától kérni a vállalt moratórium ügyében, de minden jel erre mutat.

Külkapcsolatok

"Azt akarjuk, hogy Varsó legyen az új Budapest". Ezt Kaczyński jelentette ki, amit már több éve hangoztat. A pártvezető megértette, hogy a párhuzam Orbán Viktor Magyarországával hátrányt jelent, de a szimpátiájuk egy erős nemzeti eszme irányába, szemben egy téves európai elképzeléssel, nem változott. A PiS frissen megválasztott lengyel köztársasági elnökének (Anrzej Duda májusban nyerte meg a választásokat)  első külföldi látogatása Észtországba irányult, ezzel is azt jelezve, hogy a keleti országok integrációja kiemelt célja lesz ennek az időszaknak. A párt kitart a Brüsszellel és Berlinnel való jó viszony mellett, de ennek ellenére választási kampány során nem zárkóztak el az olyan a kijelentésektől, miszerint a liberális miniszterelnöknőt, Ewa Kopacz-ot, Angela Merkel lakájaként jellemezzék.

Belépés az euroövezetbe

"Nem lépünk be az euroövezetbe", jelentette ki köntörfalazás nélkül a leendő miniszterelnöknő, Beata Szydło. Rövidtávon a liberálisok is hasonlóan gondolkodtak, de nem voltak ennyire egyértelműen elutasítóak. A PiS megerősítette, hogy ahhoz, hogy csatlakozzanak az eurozónához, gazdasági növekedésre van szükség. A görög válság óta nem látnak erre okot.

Abortusz és a nők jogai

Az abortuszok feltételei ez Európában Lengyelországban a legszigorúbbak. Ennek ellenére a PiS programja ennek betiltását ígéri. A szakértők megerősítették, hogy ez nagyon nehéz lesz, mivel  ezzel nagy ellenállásba fognak ütközni.  Mindazonáltal a párt programjának központi eleme a szigorúan hagyományos család. "Meg kell védeni az anya egészségét, hogy egészséges gyerekei legyenek" erőstik meg. A "gender" fogalma egy szitokszó a PiS számára, mivel az a férfiak és a nők közötti határok felbomlásához vezet. Többek között az is kétséges, hogy miként alkalmaznák az új legalizációs szabályokat a nemi erőszak eseten, melyet a liberálisok engedélyeztek.

Nemzeti program

"Nem lesz bosszú" Ezt Jaroslaw Kaczyński ígérte meg, miután megismerte az exit poll adatokat, és ezzel győztesként egyeseket meg is nyugtatott. Az ország kevésbé konzervatív körzeteiben bosszúálló szándékot tulajdonítanak a pártvezetőnek, és félnek az olyan intézkedések visszatértétől, amellyel a régi kommunistákat akarta eltávolítani az előző  miniszterelnöki ideje alatt (2005-2007). Mások úgy gondolják, hogy az ország már túlságosan európaivá vált ehhez. Késtségtelen, hogy a PiS programjának célja az, hogy visszaállítsa Lengyelország nagyságát, helyreállítsa a hagyományos értékeket és a hazaszeretet. "Fiatal vagyok és hazafi", ez volt az egyik jelszó a PiS jelöltjeinek plakátjain, és a párt megerősítette azt, hogy ezt maximálisan alkalmazni fogják oktatásban. A választások előtt a konzervatív wSieciben adott interjújában  Kaczyński megerősítette, hogy meg akarja változtatni az országot. "Az anyám, a fivérem és Lengyelország miatt is az kötelességem, hogy rendbe tegyem mindazt, ami rosszul működik ebben az országban".

Forrás: Refugiados con “parásitos” y otras seis ideas de los conservadores polacos 
(Jerónimo Andreu, Varsovia, 26 OCT 2015 - 18:58 CET)

letoltes.jpg

 

A gender

letoltes_1.jpgSimone de Beauvoir

"Az ember nem születik nőnek, hanem azzá válik” – fogalmazta meg a regényíró, egzisztencialista filozófus és feminista, Simone de Beauvoir az azóta szállóigévé vált mondatot „A második nem” c. 1949-ben megjelent társadalomelméleti művében, melyben, noha konkrétan nem használja ezt a szót, megalapozta a gender-elméletet. A kijelentés ugyanis nem a női mivoltra, hanem a társadalom által meghatározott "nőiességre" vonatkozik.

„A gender, az egyenlőség szellemiségében, értelmetlennek tartja a nemek megkülönböztetését, és az egyénre bízza a döntést, hogy melyik nemhez tartozónak vallja magát. Ezáltal mindenki eldöntheti, hogy hetero-, homo- vagy transzszexuálisként létesít kapcsolatokat, és ezeket a gender egyenrangúként kezeli. A több mint fél évszázados ideológia elszánt harcot vívott, hogy bevezesse a társadalmi nem fogalmát, és háttérbe szorítsa a biológiai nemiséget. Ennélfogva a gender ellenez minden olyan szándékot, amely különbséget tesz a férfi és a nő hivatása, például a házasságban, a családban betöltött szerepe között.”

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nemgogol.blog.hu/api/trackback/id/tr658024206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman főszerkesztőhelyettes · http://bircahang.org 2015.10.31. 15:38:49

S mi a gond ezekkel a pontokkal? Semmi az égvilágon.

Menekültek - valójéban iszlamista harcosok.

Környzetvédelem - ez gyakorlatilag a nyugat manővere, hogy a világ többi része ne fejlődhessen.

Abortusz és a nők jogai - az abortusszal egyetlen megoldás lehet: a teljes tiltás.

A gender - gender nem létezik, ez egy ultraliberális fantázia.

midnight coder 2015.10.31. 15:59:39

A lengyeleknek az amúgy a történelmük alapján teljesen jogosnak tekinthető oroszfóbiájuk mellett igazuk van, kivéve a CO2 kérdését.

marosy 2015.10.31. 17:27:25

Ilyen agyhalott aberrált Toadwart66-ok miatt tart itt ez az ország.

Toadwart66 2015.10.31. 18:32:48

@marosy: Kedves, Marosy. Ezt a cikket spanyol nyelvről fordítottam. Ott van a végén, ha ismered a nyomtatott betűket. Ha agyhalott lennék, akkor nem lennék rá képes. Inkább az ostobák miatt tart itt az ország, akik rettenetesen okosnak tartják magukat, közben olyan sötétek, mint te.

Brix 2015.10.31. 19:13:55

Van egy 38 milliós ország Európában, ahol hasonlóan gondolkodnak mint a magyarok, hiszen a társadalom többsége jobboldali-konzervatív. Ráadásul él még a lengyel-magyar " örökbarátság "is. Nem véletlenül van Orbánnak Lengyelországból a legtöbb külföldi támogatója...
A magyar és a lengyel konzervatív kormány térdre tudja kényszerítheti Európa árulóit, hogy változtassák meg politikájukat migráns kérdésben. Az biztos , hogy a lengyelek nem fogadják el a kvótákat....

szamaritánus 2015.10.31. 19:50:45

@Toadwart66: és biztosan nem azért reblogoltad, mert egyetértesz vele, igaz?

Toadwart66 2015.10.31. 20:03:05

@szamaritánus: Nem vagyok én szakértő a lengyel politikában. Egyszerűen lefordítottam. A török választásokról is raktam ki posztot. Az is érdekel. Ha lenne időm csak fordítgatnék egész nap. Többet ér mint az én véleményem. Ez teljesen természetes. Ezeken lehet vitatkozni. Ott van Brix meg Midnight és Bircaman. Őket bírom, mert a véleményüket mondják el és nem engem anyáznak. Ez így normális. De mondjuk Marosy-val te mit kezdenél? Amit ő írt annak nincs információértéke. Csak trollkodik.
süti beállítások módosítása