Minden, ami van, meg olyasmik is, amik nincsenek

NemGogol

NemGogol

Bandi a pénzzivatarban

2015. december 25. - Toadwart66

lead_lanczi.jpg

Lánczi András, filozófus és pallér

"– Vajon korrupció volt az 1948 utáni kommunista államosítás vagy az 1989 utáni rendszerváltás privatizációja? Amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája. Ezen azt értem, hogy olyan célokat tűzött ki a kormány, mint a hazai vállalkozói réteg kialakítása, az erős Magyarország pilléreinek a kiépítése vidéken vagy az iparban. Például minden külföldit, aki termelő beruházást valósít meg, tárt karokkal várunk. Erre mondják azt, hogy „de hát ez maga a korrupció!”. Ez politikai nézőpont, itt valójában a korrupció szó mitikussá tételéről van szó." (Lánczi András)

Kovács Ákos, Jakupcsek Gabriella, Kövér László személyes tragédiája és gyalázatos meghurcoltatása elterelte a figyelmet 2015 legcinikusabb, legbutább, legpofátlanabb, vagy ki tudja "legmilyenebb" mondatairól. Ezeket a kijelentéseket a derék Lánczi András (59) konzervatív filozófus, politikatudós, egyetemi tanár, a Budapesti Corvinus Egyetem Politikatudományi Intézetének vezetője, a Századvég Alapítvány elnöke, a Nézőpont Intézet Alapítvány Kuratóriumának elnöke mondta ki. A neves politikatudós névjegykártyája valószínűleg A4-es papírméretű lehet, hogy minden fontosabb készségét becsületesen fel lehessen tüntetni rajta.

Ő a szerető édesapja a szintén jellemes Lánczi Tamásnak (36), a Századvég Alapítvány vezető elemzőjének, a Politikai Elemzések Központjának igazgatójának. Apa, fia és a jelenlegi kormány között idilli, harmonikus, mondhatni példaértékű a kapcsolat. Szépen el is éldegélnek így hármasban. Diszkrét tevékenységüket nagy-nagy békesség, nyugalom és egyetértés jellemzi. Tényleg egy rossz szót sem érdemes mondani rájuk.

Egy konzervatív gondolkodótól a kommunista államosítás ilyen könnyed rehabilitációja azonban meglehetősen bizarr és extrém állításnak tűnik. A rendszerváltás privatizációját is ez a tiszteletreméltó (Teddy Meldrum) társaság szokta vagyon-átmentésnek nevezni. Akadnak is bőven példák, amelyek alátámasztják ezen állításokat, tehát az az eredetei tőkefelhalmozás sem volt erkölcsileg szűziesnek mondható tevékenység.

A miniszterelnök úr zéró toleranciája a korrupció ellen az elhangzottak alapján kimerül abban, hogy azt mondja: „– Ez itt, ami nálam van, az pont, hogy nem az.” Szép kis ország az, amelynek erős pilléreit korrupcióból építik fel. A későbbiekben ennek még rengeteg kockázata és káros mellékhatása lehet. Erről lehetőleg senki se a Lánczi-klántól kérjen hasznos tanácsot. Tele vannak munkával és nagyon drágán adnak felvilágosítást az ilyen ügyekben. A korrupció veszélyeinek megismeréséhez érdemes inkább áttanulmányozni Giovanni Falcone, olasz vizsgálóbíró hősies és bátor küzdelmét az olasz szervezett bűnözés ellen. Bár Falcone és a felesége 1992. május 23-án brutális merénylet áldozata lett (500 kg robbanószerrel robbantották fel alattuk az autópályát), hatalmas csapást mért a Cosa Nostra érdekeltségeire és tagjaira. (Az ember, aki szembeszállt a maffiával – Giovanni Falcone)

Azt valószínűleg sem padre Lánczi, sem a szintén rendkívül tehetséges bocsa nem tudná megmondani, hogy egy szépen beindult és jól bejáratott pillérépítést (azaz a korrupciót) ki lenne képes szép szóval vagy rimánkodással megállítani. Letartóztatások, bírósági tárgyalások, kemény ítéletek nélkül erre nagyon kicsi az esély. A korrupcióval nemzeti burzsoáziát építeni nem veszélytelen játék, mivel a kedvezményezetteknek nem lehet azt mondani, hogy: „– Uraim, a pillérek szerencsésen elkészültek és tényleg nagyon szépek lettek. Mostantól mindenki viselkedjen tisztességesen és harcoljon a kíméletlen és kegyetlen szabad-verseny szabályai szerint, különben irgalmatlanul bezárjuk egy sötét cellába.” A nemzeti pillérek az első igazi súly alatt összeroppannának, mivel képtelenek lennének felvenni a versenyt a zord közgazdasági körülmények között edződött konkurenciával. A korrupcióról amúgy sem lehet olyan könnyen leszokni, mint a dohányzásról. Egyesek szerint ráadásul az utóbbi sem egyszerű mulatság. Eltökéltséget, kötélidegzetet és sziklaszilárd jellemet kíván.

Lánczi, a kimondottan gyakorlati egzisztencialista filozófus, ebben az őszinte interjújában azt a problémát is felvetette, hogy „És egyébként is, szeretném megkérdezni a minket támadóktól: vajon mennyit ér a rezsicsökkentés ötlete?” Ezt „egyébként is” nem az elvetemült támadóktól kell megkérdezni, hanem független energetikai szakemberektől és közgazdászoktól. Azok szépen be tudnák árazni az ötletelés következményeit. Egy kevésbé híres filozófusnak, Arisztotelésznek, Alexandros tanácsadójának a szavai pontosan illenek Lánczi András jövedelmező tanácsadói munkásságára: „Minden fizetett munka kiszívja és elkoptatja az elmét.”

Elméletileg az ország pompás bőrben van. A makró szintű gazdasági mutatók tetszetősek, a munkanélküliség az utolsókat rúgja, a szegények nem nyomorognak, hanem szerény körülmények között éldegélnek és a Szent Bibliából merítenek erőt, télen pedig kellő hevületet.

A pillérépítésre használható pénzek a megfelelő csatornákon keresztül megbízható, nemzeti építőmesterekhez vándorolnak. A kormánypárti sajtó csak úgy ontja magából a győzelmi jelentéseket. Ez az „elméleti Magyarország” tisztes és stabil megélhetést biztosít minden becsületes polgára számára. Gond csak a kormány szempontjából nem tisztes és ráadásul nagyon becstelen polgárokkal van, akik egy párhuzamos „gyakorlati Magyarországon” élnek, így nem rendelkeznek megfelelő eltökéltséggel, hittel, kitartással és pénzzel.

Ők azok, akik képtelenek Lánczi agytröszt (think-thank) biztató és lelkesítő szavaival mit kezdeni. „Öt éve folyik egy politika, bizonyos értelemben 25-30 éve van egy politikai erő, amit Fidesznek neveznek, és most jutott el oda, hogy képes a cselekvés, a döntések mögé egy olyan morális alapot húzni, ami nélkül nincs sikeres politika. Minden politikának morálisan meg kell ágyazni, hogy az világos legyen.” Mindenféle morális alapokat dugdosni a sebtiben felhúzott pillérek alá? Mi a fenét tákolnak itt össze ezek a nemes lelkű mesteremberek?

Lánczi András interjúja pompás és szemléletes betekintést enged a jelenlegi kormány „morális” működésének intim titkaiba. Normál körülmények között ezekkel a bátor szavakkal egy politikailag korrekten működő országban simán meg lehetne buktatni a kormányt. A politikai korrektség ideje azonban sajnos már lejárt, helyette meg az van, ami van.

"A Századvég mindenkor rendelkezésre áll, hogy ötleteket fogalmazzon meg, döntéseket készítsen elő. Azt nem mondom, hogy bárkinek. Mi megtisztelve érezzük magunkat, hogy Magyarország miniszterelnökének dolgozhatunk." (A. Lánczi) Bölcs és nemes gondolatok. Nem is érdemes bármit hozzájuk fűzni. Úgy szépek, ahogy azok az interjúban elhangzottak.

A forradalmi beszélgetés:

Lánczi András: Viccpártok színvonalán áll az ellenzék

rory_divider.png

 giovanni-falcone.jpg

Giuseppe Falcone vizsgálóbíró, a Maffiaellenes Nyomozócsoport tagja

A bejegyzés trackback címe:

https://nemgogol.blog.hu/api/trackback/id/tr78196928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

baldoc 2015.12.25. 20:08:30

A koncentrációs táborokra is volt "morális alap", a munka szabaddá tesz!!
Hátha ez filozófia, akkor egy kocsma lehet akár tanszék is!
Lánczi és fia már nem látnak a ROTHADÁSTÓL.

willcox 2015.12.25. 20:18:17

Amit Lánczi mond tényleg alkalmas kormánybuktatásra., ha az ellenzék nem harap rá és nem maximalizálja a benne rejlő lehetőségeket nem is érdemes a kormányzásra.

csakférfi 2015.12.26. 06:59:50

.....biztosítania egy újságíró részére, ez egyrészt példátlan, másrészt felháborító is....
amelyek nyilvánosságra kerülése a magyar nemzeti érdekeket sértheti, és tönkretehet későbbi alternatív döntéseket. Vagyis nagyon komoly dologról van szó, a nemzeti és állami érdeket fölülírták a nyilvánosság jogával..... Tehát aki a miniszterelnököt akarja támadni, az akár kezdheti a Századvég támadásával is......
Nahát ilyet! ezért akadt ki a poszt.A miniszter az emberek "szolgája".A "bandi" meg a minisztert szolgálja.Ebből következik hogy a szolgált nyilvánosságnak nem kell mindenről tudnia.Amit az ő érdekében hoznak.Az ő adójából finanszíroztak.Haláli korrupt rendszer.
Ezért.....Normál körülmények között ezekkel a bátor szavakkal egy politikailag korrekten működő országban simán meg lehetne buktatni a kormányt.......csakhogy azemberek félnek a migránsoktól.Ezért a diktátort szeretik.Kvázi választják meg.
Időnként hiszem hogy a szocialista világ nem nyúlta le ennyire azemberek pénzét.Tehát csak "gengszterváltás" volt nem rendszer,váltás!Ez gyakorlatilag a zsarnokság !!
Végül is ugyanarra a következtetésre jutok a poszttal. ettől nem lettem okosabb sem jobb.Csak szomorúbb!Dühös meg azért voltam egykoron mert a sok sok jólétrevágyó majom megbuktatta a " cocializmust". Idézem "Köszönjük Emese". :) :)

lezlidzsi84 2015.12.26. 08:10:15

Csak annyi történt, hogy végre kimondatott, ami nagyjából eddig is ismert volt: "véleményformálónak" nevezett (többnyire állami köldökzsinóron élősködő) "elitünk" gyakorlatilag 70-75 éve nem tud másban gondolkodni, mint hogy elvegye más pénzét. Nem megkeresni akarják, nem "értéktermeléssel" akarnak pénzhez jutni, hanem elveszik mástól - jelen esetben a közösen befizetett adóból.

csakférfi 2015.12.26. 09:28:34

@lezlidzsi84: Mi volt 70-75 éve, ami nem ez, ami most?vagy mondjuk 170-175 éve,kicsit messzebb 1700-1750-éve?Volt valaha olyan hogy a hatalmon lévő elit nem a saját pereputtyát és seggnyalói erősítette?Titkolta honnan van a kincstárban pénz?meg hogy kinek mennyi jut?
:)

Netuddki. 2015.12.26. 09:43:50

@csakférfi: Azért vannak a Földön helyek ahol a látszatra még adnak...

lezlidzsi84 2015.12.26. 09:50:23

@csakférfi: Alapvetően igazad van, de nagyjából a 30-as évekig kisebb volt a torta amiből lopni lehetett, így tényleg csak a szűk "család" és a legfőbb seggnyalók fértek csak hozzá. (jóval kisebb volt az állami újraelosztás mértéke.) Aztán amikor elkezdték először vagonba rakni az embereket (párhuzamosan egy tollvonással kisemmizni őket), akkor kezdett el nagyon hízni az értelmiségi holdudvar: jutott a koncból is, meg valakinek le kellett vezérelni a folyamatot, akár a gyakorlati megvalósítást, akár az ideológiai megalapozást. Persze a háború, vagy a "háborús" közhangulat hasonló irányba hat: állambácsi minél több dolgot akar irányítani, magához venni - ehhez meg kellenek a segítők.

lezlidzsi84 2015.12.26. 09:57:23

@csakférfi: Persze beszélhetünk az állam természetes növekedéséről is: pl. a közoktatás, egészségügy, egyéb közszolgáltatások fejlődése révén, ugyanakkor itt most csak a viszonylag szűkebb, tipikusan kormányközeli elitre gondoltam.

nemecsekerno_007 2015.12.26. 10:36:51

Annyira dogmatikusan gondolkodtok, hogy az hihetetlen.

"Az állam rossz tulajdonos" "Az egykulcsos adó igazságtalan"
1. Az állam lehet jó v. rossz tulajdonos is, ugyanúgy ahogy egy magáncég
2. Tök mindegy, hogy egy- v. kétkulcsos az nem mindegy hol húzzák meg a sávhatárokat

Eléggé elkeserítő ez a fajta gondolkodás. Főleg azért mert nem kötődik bal, jobb v. liberális oldalakhoz, hanem áthatja az egész társadalmat mint a kozmikus háttérsugárzás. Nyílván vannak kivételek, nagy tisztelet nekik. De ezzel a mentalitással nagyon nehezen fogunk előrelépni. Ez a fajta öncélű elmélkedős, síránkozós mentalitás sehova se vezet. Ebből nem lesz új Prezi, nem lesznek új ötletek, innováció. Pedig 2020 után nem jön pénz az EU-ból, hanem majd onnan kéne megkereseni. Erre sajnos kevesen képesek és még rajtuk lóg a kolonc is. Az köztisztviselők, nyugdíjasok, közalkalmazottak meg a többi. Nincs 1 millió ember ebben az országban aki exportképes terméket v. szolgáltatást tud produkálni. Ennyien nem tudják eltartani a többit. Ez lenne itt a lényeg, ezt kéne felfogni és akkor kicsit könnyebb lenne.

udvaros · https://udvar.wordpress.com 2015.12.26. 12:42:40

Egyetértek a teljes gondolatfolyammal, kivéve a dohányzásról leszokós hasonlatot. Aki leszokik a bagóról, az nem következetes - bármikor visszaszokhat. Korábban tiszta levegő helyett füstöt szívott tüdejébe, ami alapvetően ostobaság. Nem hihetek abban, hogy aki következetlen és ostoba, az egyben sziklaszilárd jellemű is. Leszokott dohányossal bensőséges viszonyt kialakítani nagyjából olyan, mint kiugrott kurvával házasságot kötni.

csakférfi 2015.12.26. 13:19:31

@bértrollbosszantó_kovi1970: :)
@lezlidzsi84: "A tökéletes állam létrehozásához fontos, hogy polgárait már kora gyermekkoruktól a saját képességeinek megfelelően a legjobb neveltetésben részesítsenek. Platón szerint – akárcsak a lélek – az államot alkotó emberek is három nagy csoportra oszthatók:"---Idézet az egyik legnagyobb bölcstől.
Az ideális állam létrehozásához Platón tett egy próbálkozást Szicíliában, azonban a kísérlet kudarcba fulladt------Ő is tévedett!!!!!!
Platón egyik öregkori művében, a Törvényekben egy újabb ideális állam elméletet vázolta fel. A változtatás az előbbi elképzelése szerint az volt, hogy az államot többé nem a filozófus királyoknak kell kormányozniuk, hanem a törvényeknek. A polgárok tanítómesterei is a törvények lesznek.-----Öregkorában megjött a "józan esze" Azt írja hogy amíg ember tartatja be a törvényt emberrel addíg bizonyosan lesz "törvényen kívüli".Kérdés hogy aki betartatja vagy akinek kötelező betartani.--Nézőpont kérdése.ehhez az kellene hogy a betartatónak feddhetetlennek (erkölcsi és morális) kvázi tökéletesnek kell lenni. :) Mivel amilyen a vezető (ez határozza meg az országot erkölcsileg nem a nép).Ugyanis a vezetett bizonyos hogy nem tartja magát alattvalónak,egyenlő jogokat lehetőségeket tart magára érvényesnek a vezetővel. :) Ezért futjuk a köröket évezredek óta.

csakférfi 2015.12.26. 13:26:08

@udvaros: Nono..Honnan tudnád hogy rossz valami ha nem próbálod ki?Te még az életben nem tettél semmi rosszat?Mondjuk néha ezt-azt elviszel a munkahelyről?Esetleg számla nélkül vásárolsz néha néha. az orvostudomány azért nem tudja a válaszokat mindenre.Nem biztos hogy a dohányzás okozza a rákot.nem biztos hogy az étel miatt vagyunk betegek. "Ép testben ép lélek" Megfordítva ha a gondolkodásod(lelked ép) akkor a tested is.Ezzel magyarázható a 100 éves dohányos és a fiatal gyerek aki rákos,életében nem dohányzott és egészséges életkörülmények közé született. Hmm.ezen érdemes lenne elgondolkodni. :) :)

csakférfi 2015.12.26. 13:29:34

@nemecsekerno_007: Barátom csak egy olyan ötlet kellene ami kiváltja az olajat és házilag elkészíthető.Akkor szeretném a nagy pénzpiacokat látni. :) :) Meg a nemzeti jövedelmet. :)

udvaros · https://udvar.wordpress.com 2015.12.26. 13:33:10

@csakférfi: "Lehet előnye a kedvezőtlen első benyomásnak, amennyiben megóv valamely káros hatás további következményétől. Így jártam sorsomat hosszútávon meghatározó első cigarettázós kísérletemmel. Felső tagozatos általános iskolásként, egy bandázós délutánon, közel egy dobozzal elpöfékeltem, aminek kocabagósként a száj nyálkahártyáján keresztül is remekül felszívódó hatóanyagok vetettek véget. Émelygés, rosszullét, hányinger. Semmi olyan, ami alapján a cigarettázásnak a felnőttekéhez hasonló – a nálam fiatalabbak szemében persze – viselkedést kölcsönző hatása mellett bármi előnyét éreztem volna. Azóta sem gyújtottam rá, és ez így jó. "
Forrás: udvar.wordpress.com/2015/06/13/narko-szex-bevandorlas

csakférfi 2015.12.26. 13:51:48

@udvaros: Hmm.."első benyomás"" !Freud szerint ez a mélylélektan kategória.Sok rossz emlék sok rossz tapasztalat, 0-3 éves kor,= frusztrált egyén.Sok jó tapasztalat(értsd mindkét szülő szereti egymást és a gyerekét) 0-3 éves kor= egészséges mentalitás! No akkor én !30 év láncdohányzás-20 éve napi 10-15 kávé.Most 49-----------2.5 évesen anya + apa válása.Apai nevelés=sok munka kevés szabadidő,időnként durva bántalmazás(szíjjal verés) egyéb "lélektani nevelés" szívritmus zavar-17 évesen tiltott a profisport orvosilag.katonai alkalmatlanság emiatt.Majd mégis katona.házasság,válás,depresszió, újra házasság.-Most 49 tökéletes szívritmus.Munkaegészségügyi kivizsgálás ,alkalmas. :) ......Lehet hogy a dohányzás és a kávé ludas a szívritmus helyreállásában? :) :) :)

csakférfi 2015.12.26. 14:00:55

@nemecsekerno_007: Nem boldogítana más nyomora,halála!Csak mert van néhány ötletem(műkszik).Te mi tennél????

dr kíváncsivagyok 2015.12.26. 14:01:32

Tanulság:
A rohadt alma ugyanolyan gyorsan hull a fold felé,...
mint az egészséges...

csakférfi 2015.12.26. 14:04:31

@dr kíváncsivagyok: Ez a vonzás törvénye!Azt meg nem érdekli hogy ki milyen. :) :) :) Mintahogy a normális embert sem érdekli hogy kinek milyen a múltja!Egyenlő a "bánásmód". :) :) :) mert az orvosokra is vonatkozik a vonzás.nem halhatatlanok. :) :)

dr kíváncsivagyok 2015.12.26. 14:15:24

"79 magas rangú politikust tartóztattak le Szerbiában "

De szeretnék néha szerb,..néha román lenni...

csakférfi 2015.12.26. 14:15:29

@dr kíváncsivagyok: nem emlékszem hogy lenne orvos a ma élő legöregebb emberek között! :) :) :)

udvaros · https://udvar.wordpress.com 2015.12.26. 14:19:45

@csakférfi: A nemrég elhunyt Helmut Schmidt nyilvánvalóan szenvedélybetegként élte életét, ennek ellenére az agya más vonatkozásban jól működött. Az nem biztos, hogy sokkal tovább élhetett volna káros szenvedélytől mentesen, ellenben kétségtelenül kevesebbet szenved az ember szervi bajok, kóros elváltozások nélkül.
A legpocsékabb élményeim egyike, amikor szüleimmel egy magashegyi kilátót látogattunk meg. Remek kilátás, kristálytiszta levegő, ők pedig rágyújtottak. Ott ment el a kedvem a közös kirándulásoktól. Hasonlóképpen rondítanak bele politikusaink is az életünkbe, csakhogy ők kreatív törvénykezéssel, hibás döntéseik végrehajtásának erőltetésével, és mérhetetlen önzésükkel veszik el kedvemet a közös jövő építésétől.

dr kíváncsivagyok 2015.12.26. 14:23:57

@csakférfi:
Hallotál mar a nagy szamok torvényérol ????

csakférfi 2015.12.26. 14:24:00

@udvaros: Szerintem remek ember vagy! Nem azért írom mert "nyalok".
-mérhetetlen önzésükkel
- ők kreatív törvénykezéssel, hibás döntéseik
- közös jövő
Valaha hittél. :) :)
Mintahogy én is. :)

csakférfi 2015.12.26. 14:30:49

@dr kíváncsivagyok: erre alapozva az "orvostudomány" gyógyít egyéneket.Te hallottad már,Kishazugság--nagyhazugság---statisztika---őrültség! :) :) Protokollnak vagy mi a tökömnek hívják.
Ezek lennének a statisztikai hibák?Vagy mifene.Most mi van megesett hogy nem akarok "egészségesen" élni? Nem félek a betegségtől?Meghogy nem tartunk itthon gyógyszert? Nem is félünk a betegségektől családi szinten?Most fáj hogy az orvosok tőlem éhenhalhatnánák meg a kocsmárosok is,meg a politikusok is?Meg a gyógyszergyártók? Nem érzed az ellentmondásokat???

csakférfi 2015.12.26. 14:50:38

Na, kellemes ünnepeket! :) :)@dr kíváncsivagyok: @udvaros: @nemecsekerno_007: @lezlidzsi84:
Isten megteremtette az embert, mert a majomban csalódott. Aztán inkább felhagyott a kísérletezéssel.---Mark Twain. Nem olyan vészes ez a világ ---Kell egy kis humorérzék. :) :)

lezlidzsi84 2015.12.26. 16:52:12

Hát, ma sem váltottuk meg a világot :D Kellemes ünnepeket! :)

Toadwart66 2015.12.26. 18:21:51

@lezlidzsi84: Kellemes ünnepeket! Nektek is!
süti beállítások módosítása