Minden, ami van, meg olyasmik is, amik nincsenek

NemGogol

NemGogol

Kaguta Nkwaanga, Uganda ismeretlen diktátora

2016. január 13. - Toadwart66

26246_107340699290187_7610304_n.jpgEzen a képen nem szerepel Kaguta Nkwaanga

Kaguta Nkwaanga 1973. szeptember 5. és 1977. október 20. között volt Uganda kegyetlen, véreskezű és lelkes diktátora. Az ország zavaros és kaotikus politikai viszonyaira jellemző, hogy ebben az időszakban az ország egy másik, Nkwaanga-nál még véresebb kezű diktátorral is rendelkezett Idi Amin Dada személyében. A két diktátor elég sokáig békésen megfért egymással, mivel kegyetlen tetteiket kölcsönösen önmaguknak tulajdonították.

Nkwaanga vesztét az okozta, hogy a CIA őt akarta felhasználni Idi Amin megbuktatására. Nkwaanga ezt ostoba és meggondolatlan módon az első számú diktátor tudomására hozta, amiért hálából az utolsó skót király rituálisan megkínoztatta, majd mikor Nkwaanga nagyjából még életben volt, megnyúzatta. Szakszerű darabolás segítségével rituálisan feláldozta, végül megetette az erre a célra tartott házikrokodiljaival.

A CIA mindenképpen szerette volna titokban tartani ezt a kínos fiaskót, ezért az összes nyomot, azaz Nkwaanga hozzátartozóit, ismerőseit, közvetlen munkatársait, kedvenc használati tárgyait és tisztálkodó felszerelését eltüntették. Személyes testőrsége csak azért maradhatott életben, mivel még időben elárulták őt, amit hivatalosan is igazolni tudtak a hatóságoknál. A tisztogatási műveletben nagyon hasznosnak bizonyult Idi Amin Dada, pont az ilyen akciókra rendszeresített, olajozottan működő infrastruktúrája és megbízható krokodiljai.

A sokat szenvedett ugandaiaknak azért nem tűnt fel a kettős diktátorság, mivel ők legfőképpen az életben maradással, illetve a szezonális meneküléssel voltak elfoglalva. A terrorakciókat végrehajtó fegyveres alakulatok soha nem kötelezhetők arra, hogy a megrendelt mészárlások előtt igazolják magukat és részletesen elmagyarázzák tettük okait és annak várható következményeit. Egy pizzafutártól sem kér senki részletes életrajzot. Ha történetesen AK-47-es gépkarabély is van nála, akkor pedig végképp nem próbál összebarátkozni vele.

Uganda második számú diktátoráról eddig nagyon keveset lehetett tudni, egészen pontosan semmit. 2014-ben azonban Upshur Woodward, a Washington Post újságírója érdekes fülest kapott egy „Mély fájdalommal tudatjuk Önnel” nevű rejtélyes informátortól, hogy akadna a CIA aktáiban egy érdekes anyag valami ugandai diktátorról, aki véletlenül feledésbe merült.

Woodward óvatos és veszélyes nyomozásba kezdett, de később kiderült, hogy Nkwaanga aktájának titkosítását már 1993 májusában feloldották, ez azonban akkoriban az égvilágon senkit sem érdekelt. Így, a mindenre elszánt újságíró bonyodalom nélkül bepillantást szerezhetett az értékes iratokba.

Kaguta Nkwaanga valamikor az 1920-as években születhetett, aminek a környéken senki sem tulajdonított túlzott jelentőséget, így a pontos dátumot nem ismerjük. Az iratokból az is kiderült, hogy pont emiatt a diktátor a biztonság kedvéért havonta tartott fényes születésnapi ünnepségeket.

Valószínűleg lugubarai nemzetiségű volt, de valódi származása kissé zavaros. Apja törzsi varázsló és fogtündér volt, anyja pedig háztartásbeli. Annyi biztosan tudható, hogy Szudánból valamikor az 1910-es években menekültek át az Ugandai Protektorátus területére, miután Kaguta apja felfedezett egy rendkívül nagyhatású gyógyító szert, amely közvetlenül 1321 páciens kegyetlen, hosszan tartó szenvedésekkel járó halálát okozta.

Az Ugandai Protektorátusban a későbbi diktátor szemrevaló anyja, gyors- és gépírónői állást kapott Nabakyaala Basuuta tábornoknál, annak ellenére, hogy a nő sem írni sem olvasni nem tudott. Ez megerősíti azt a feltételezést, hogy Kaguta apja valójában maga a tábornok lehetett. Az aktából az is kiderült, hogy a magas rangú katona egy partin kijelentette, hogy valószínűleg akad ugyan néhány gyereke itt-ott, de soha nem volt ideje ezzel foglalkozni, mivel akkoriban elég sok kivégzést kellett megszerveznie és korrekt, balesetmentes módon lebonyolítania.

Kaguta Nkwaanga egy angol missziós iskolába járt. Itt nagy hatással volt rá Bonaparte Napóleon életének története, valamint a 7,7 mm kaliberű Maxim-géppuska működési elve és annak gyakorlati felhasználása. A későbbi diktátor már gyermekkorában rajongott a fegyveres konfliktusokért és a lázadások szakszerű leveréséért.

Iskoláinak önkéntes befejezése után belépett a brit hadseregbe, ahol először harctéri szakácsként alkalmazták. Sajnos ennek hatására a lövészezredénél heves lázadások törtek ki. Reformkonyhája nem nyerte meg a legénység tetszését, ami az angol konyha ismeretében nem is meglepő.

Nkwaanga-t ezután a géppuskák karbantartásával és a lőszeres hevederek kezelésével bízták meg. Tehetségével, szorgalmával és briliáns tudásával gyorsan kivívta elöljáróinak elismerését. Nemsokára hadnagyi fokozatot ért el. Sir Henry Mouseport az emlékirataiban így emlékezett meg róla: „Akkoriban Ugandában volt egy Kaguta Nkwaanga nevű hadnagyom. Bevallom, kissé meglepett az, hogy az illető úgy lövöldözöt a géppuskával, mint egy vadállat. Sajnálom, de ezt a tevékenységét nem tudom finomabban kifejezni. Szavamra mondom, ördögi látványt nyújtott. Minden bizonnyal kissé eszelős volt a fickó.”

1962-ben Uganda elnyerte a teljes függetlenségét és Milton Obotét választották meg miniszterelnöknek. Erről sajnos Nkwaanga nem szerzett tudomást, ezért a Brit Birodalom nevében lemondásra akarta kényszeríteni Obotét. A téves puccs rövid idő alatt kudarcba is fulladt. A miniszterelnöknek azonban megtetszett Nkwaanga vakmerő bátorsága. A biztonság kedvéért azt azért megkérdezte tőle, hogy nem áll-e valamilyen pszichiátriai kezelés alatt. Obote ezután Nkwaanga segítségével puccsal megdöntötte Edward Mutebi Mutesa kabakát, egy király és egy köztársasági elnök spontán hibridjét. Öröme azonban nem tartott sokáig, 1971-be ugyanis Idi Amin Dada, szintén Kaguta Nkwaanga segítségével, őt is megdöntötte.

Nkwaanga belefáradt a különféle puccsok egyhangú sorozatába, ezért Morotoban nyitott egy katonai tanácsadói irodát. Vállalkozása azonban teljes kudarcba fulladt. Néhány profi bérgyilkosságból, emberrablásból és fegyveres zsarolásából nem tudta nyereségesen működtetni a cégét. 1973 nyarán merült fel benne az a gondolat, hogy puccs és mindenféle nagyobb feltűnés nélkül átveszi a hatalmat, illetve titokban megosztozik azon Idi Amin Dadával.

A morotoi helyi újságban feladott egy hirdetést, hogy ő Kaguta Nkwaanga kabaka, de eddig erről nem szívesen beszélt társaságban. Megírta, hogy mindenre elszánt fegyveresek és korrupt hivatalnokok jelentkezését várja, megismerkedés céljából. Támogatói segítségével viszonylag gyorsan és hatékonyan kiépítette elnyomó rendszerét, melynek megszervezésében az olasz maffiát alkalmazta mintaként. Ennek segítségével rövid idő alatt nagy tekintélyre tett szert a környéken. Természetesen csak azoknál, akik ismerték. Ezután demonstrációs célú kivégzésekkel megszilárdította a hatalmát.

Rendszerének stabilitásához az is hozzájárulhatott, hogy embereinek nagy része mind őt, mind Idi Amin Dadát hűségesen kiszolgálta. Ezzel természetesen ők is jól jártak, mivel dupla jövedelemre tettek szert és az ellenségeikkel is hatékonyabban számolhattak le.

Nkwaanga állítása szerint szívből gyűlölte az erőszakot, ezért kegyetlen erőszakot alkalmazott ellene, ami újbóli erőszakot váltott ki. A diktátor ezt még jobban gyűlölte, de bátran és irgalom nélkül harcolt ellene.

1972-ben egy monumentális hongkongi filmalkotás hatására rájött, hogy ő a Csing-dinasztiához tartozik és mandzsu. Tanácsadója és hűséges harcostársa, Tito Oryem Okello felhívta rá a figyelmét, hogy Nkwaanga jól láthatóan fekete bőrű. A diktátor erre haragra gerjedt és rasszizmussal vádolta meg Okellot. Baráti viszonyuk jelentősen megromlott. Nkwaanga egyik írásában így emlékezett erre a konfliktusra: „Okello kétségtelenül komplett idióta és megrögzött hazudozó, ráadásul rasszista is volt. Nem a bőröm színe határozza meg azt, hogy mandzsu vagyok-e, hanem az, hogy a Csing-dinasztiához tartozom, és valószínűleg nagyon jól beszélnék mandarinul, ha tudnék. Pompásan állnak rajtam a hagyományos kínai ruhák és vannak kínai evőpálcikám. Mélyen megrázott azonban az a tudat, hogy Okello-t még a régi barátságom és szimpátiám sem tudta megvédeni a kivégzéstől. Nagy veszteség ért azzal, hogy személyes kérésére agyon kellett lövetnem őt és a rokonságát.”

Moroto járásban ezután – Afrikában kissé szokatlan módon – tömegesen épültek fel a kínai színházak és a kínai éttermek, valamint elkészült a Kínai Nagycirkusz grandiózus épülete. A kenyai határon nekiláttak az Ugandai Nagy Fal megépítésének is. Nkwaanga betiltotta a kézzel evést, a kést, a villát és a kanalat. A lakosságot még a gyümölcsök fogyasztása esetén is evőpálcikák használatára kötelezte. Ez a környéken hatalmas éhínséghez vezetett, annak ellenére, hogy a lakosság számára bőségesen rendelkezésre megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszer.

Nkwaanga, mikor szakértői egyértelműen kiderítették mandzsu származását, kínai császárrá kiáltatta ki magát és hozzákezdett a morotoi Titkos Város megépítéséhez.

Idi Amin Dada 1972. augusztus 5-én kiutasította az országából az összes ázsiai származású lakost. Érthető tehát, hogy nagyon felzaklatta és rendkívül megdöbbentette az a tény, hogy ennek ellenére a Kínai Császárság központja pont Ugandában található. Baráti látogatás ürügyén azonnal meg is hívta az ugandai kínai császárt.

Nkwaanga császár korábbról már jól ismerte Skócia királyát és a kivégzésekhez való beteges vonzalmát. Kapóra jött tehát számára az, hogy a CIA a kínai császár segítségével próbálta megdönteni a skóciai uralkodót. Nkwaanga számára a politika egyet jelentett a gátlástalan szószegéssel és az aljas árulással. Csak azt kellett eldöntenie, hogy ebben az esetben kit is áruljon el. Tévedhetetlen megérzései ezúttal cserbenhagyták és úgy döntött, mindent elmond a királynak.

A két uralkodó 1977. október 20-án, Kampalában találkozott egymással. Idi Amin Dada nagy tisztelettel és nyájasan fogadta Nkwaanga császárt, aki még ekkor sem fogott gyanút. A császár részletesen beszámolt a CIA galád terveiről, azaz a kínai puccsról és biztosította Idi Amint a Kínai Birodalom teljes támogatásáról. Őméltósága Al-Hajji Doktor Idi Amin Dada, Tábornagy, Örökös Elnök, VC, DSO, MC, Minden Földi Vadak és Minden Tengerek Halainak Ura, az afrikai Brit Birodalom, és különösképpen Uganda Meghódítója hálás köszönetet mondott mindezért. Bőségesen megvendégelte Nkwaanga császárt, majd egy rövid és kellemes délutáni szieszta után kivégeztette. A bőréből egyes értesülések szerint esztétikus határidőnaplókat készíttetett, melyeket elküldött a CIA számára. Az amerikaiak hivatalosan mindezt természetesen a mai napig tagadják.

fotolia_33724502_subscription_monthly_m_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://nemgogol.blog.hu/api/trackback/id/tr178267502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása