Minden, ami van, meg olyasmik is, amik nincsenek

NemGogol

NemGogol

Az egészségügy hazai vonaglása

2017. június 19. - Toadwart66

e5yob2ggnmwisjvrzizuuq_r.jpgDoktor Kövér

"A magyar egészségügy képes világszínvonalú teljesítményre – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke Kelet-Közép-Európa és Kína egészségügyi minisztereinek budapesti találkozóján." (Kövér: Magyarország nagy lépéseket tett meg az egészségügy területén)

Egy erős és büszke ország esetében ez a legkevesebb, amit az egészségügye megtehet a haza érdekében. Menetel, mint az észak-koreai Ifjú Vörös Gárda Kim Ir Szen elvtárs 100. születésnapján. Kelet-Közép-Európa és legfőképpen a viszonylag közeli Kína egészségügyi minisztereinek ezzel a páratlan teljesítménnyel mindenképpen szembesülniük kellett, ha már ilyen szép számban idesereglettek hozzánk.

A magyar népnek mindössze azzal a gondolattal kell valahogy megbékélnie, miszerint az Országgyűlés elnöke soha nem beszél ostobaságokat, annak ellenére, hogy szinte mindig azt teszi.

A magyar egészségügy világszínvonalú teljesítményével kapcsolatban elég csupán Semmelweis Ignác nevét megemlíteni, aki az aszepszis jelentőségének felismerésével sikeresen csökkentette a gyermekágyi lázban elhunyt anyák számát. Mindez szerencsére nem a kártékony szocialisták kormányzása alatt történt, mivel ők legfőképpen gyermekágyi láz (sepsis puerperalis) elterjesztésében, azaz a népességfogyásban érdekeltek. Ezzel kapcsolatban mindenképpen érdemes kiemelni Soros György szerepét, akinek jelentős befolyása lehetett a bécsi udvarra és markában tarthatta a korabeli orvostársadalmat. Az is egyértelmű tény, hogy a magyar származású spekuláns egyetlen esetben sem támogatta a Habsburg-ház trónfosztását. Ez nem lehet pusztán csak a véletlen műve.

A derék házelnök megemlítette, Magyarország kiemelkedő teljesítményt nyújt az orvosképzésben, gyógyszergyártásban, járványügyi ellátásban és természeti kincsként kezeli a gyógyvizek használatát. Ezek bizony remek megállapítások. 2010 előtt mindez egészen máshogy történt. Richter Gedeont, a magyar gyógyszeripar megteremtőjét például valakik egyszerűen a Dunába lőtték.

Kövér Lászlónak a hazai gyógyvizekkel kapcsolatos büszkesége teljesen jogos, bár a gyógyforrásokat a világ legtöbb részén általában természeti kincsként és nem istencsapásként tartják számon. Az ausztriai Savanyúkút, mai nevén Bad Sauerbrunn szénsavas savanyúvízét már a rómaiak is ismerték és nem próbálták meg mindenáron eltüntetni.

Az Osztrák-Magyar Monarchia idején a gyógyvíznek köszönhetően virágzó kis fürdővárost létesítettek itt, amelyet a liberalizmusnak azóta sem sikerült eltörölnie. A balneológiával – mint a gyógyvizek felhasználása és a bálnavadászat közötti összefüggés teóriájával – legfőképpen Pokorni Zoltánnak gyűlt meg a baja még 2011-ben, de ő ma már félig-meddig ellenségnek, illetve már nem annyira fontos személynek számít.

A magyar egészségügy valóban képes lenne világszínvonalú teljesítményre, ha a magyar kormány kicsit kevesebb figyelmet fordítana az ágazatból való forráskivonásokra, valamint elegendő orvos és ápolószemélyzet állna rendelkezésre.

Vitathatatlan, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda létezése nélkül jóval sivárabb lenne az élet hazánkban, mivel drasztikusan lecsökkenne a kék szín mennyisége az ország területén. Ennek ellenére a kiemelkedő teljesítményű egészségügy is megérdemelne egy önálló minisztériumot Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere helyett, mivel utóbbival csak hátrafelé tud jelentős lépéseket tenni.

2011 óta GDP arányosan egyre kevesebbet költ az állam az egészségügyre, ami a halálozások hatékonyságának növelése érdekében kifejtett sikeres erőfeszítésként is felfogható, ha ez volt a cél. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) jelentésében az szerepel, hogy az egészségügyi ellátórendszer hiányossága körülbelül 32.000 ember haláláért volt közvetlenül felelős.

Szentendrén jelenleg ennél jóval kevesebb, úgy 25.000 lakos van még életben. Potenciális hullákból jelentős tartalékokkal rendelkezik az ország, amiből az egyházak és a temetkezési vállalkozások bőven profitálhatnak, más területeken pedig jelentős megtakarítások érhetőek el a segítségükkel. Ezek valóban hatalmas, de elég bizarr lépéseknek számítanak a hazai egészségügy területén.

A nagy menetelés során, 2013-ban a magyar egészségügyet sikerült kimondottan nehéz helyzetbe hozni azzal a kormányrendelettel, miszerint a nyugdíjkorhatárt elérő közalkalmazottaknak választaniuk kellett a nyugdíj és a munka között. Négy esztendőnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a szaktárcánál elkezdjenek azon tanakodni, vajon mi lehet ezzel a gond. Nagyjából ennyi idő alatt a Wehrmacht Lengyelország lerohanásától eljutott a sztálingrádi vereségig.

A Nyírő Gyula Kórházban akkora lett az orvoshiány, hogy kénytelenek voltak a belgyógyászati osztály felét bezárni. Ez a vidéki kórházakban is egyre jelentősebb gondot okoz és nem az érdeklődők hiánya miatt.

Most valahogy azt próbálják elérni az idétlen nevű Emberi Erőforrások Minisztériumánál, hogy szakrendelői asszisztenseket, illetve a nem egészségügyi végzettségű kórházi, rendelői dolgozókat is visszafoglalkoztathassák az intézmények. Közben kórházi fertőzések következtében nagy számban szenderültek emberek jólétre, ami Semmelweis Ignác emlékének meggyalázása. A kórházi osztályokon dolgozó nyugdíjas takarítónők eltávolítása nem volt túlságosan szerencsés ötlet.

Kövér házelnök a találkozón büszkén jelentette ki: „A 2011-ben elfogadott új alaptörvény például a huszonegyedik századi kérdésekre is tekintettel megteremtette az emberi test védelmének kereteit, bioetikai alapjait.”.

Mindez nagyon biztatóan és komolyan hangzik, ennek ellenére az Emberi Erőforrások Minisztériumában máig nem vontak senkit sem felelősségre az emberi test veszélyeztetése miatt.

Az Orbán kormány stratégiája világos. A tehetősebb betegeket készségesen átterelik a fizetős egészségügybe, a szegényebbeket pedig rábízzák Isten irgalmára.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemgogol.blog.hu/api/trackback/id/tr3912604973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netuddki. 2017.06.20. 10:01:42

Arról meg elfeledkeztetek, hogy másfél milliárd közpénzzel támogattak közben egy hagyományos kínai orvoslással foglalkozó valamit. Akkor, amikor nemrég derült ki, hogy a hagyományos kínai orvoslás egy nagy humbug. De minek támogatni a hazai orvoslást, amikor az már úgyis világszínvonalú! Vagy mégse...

Gacsaj Pisti 2017.06.20. 10:29:24

Az orvosok ellopják a betegek gyógyszereit.
Tapasztalatból tudom.
Mocskos, pénznyelő zombik az orvosok és zsarolják az embereket.
Szégyelljék magukat!

citrix 2017.06.20. 11:17:43

A magyarország büszke és erős plakátokat ki kell helyezni a kórházakba és rendelőkbe, sokkal öntudatosabb lesz tőle a nép. Egészséges nem de mégis csak öntudatosabb :-)

na4 2017.06.20. 12:14:18

Már régen privatizálni kellett volna. Nem lenne ez a mizéria.
süti beállítások módosítása