Minden, ami van, meg olyasmik is, amik nincsenek

NemGogol

NemGogol

Bűn és bűnhődés 2.11

2017. június 23. - Toadwart66

li.jpgBill Shakesspaere (1563 - 1620)

Meglehetősen heves, de valószínűleg teljesen reménytelen támadásba lendült az Amerikai Könyvkiadók Szövetsége, az Association of American Publishers (AAP), a komoly üzleti sikereket elért Zebrafinch System nevű kaliforniai cég ellen. Egyes jogvédő szervezetek már korábban is jelezték, véleményük szerint komoly jogi és etikai aggályok merültek fel a Zebrafinch által forgalmazott Book Make & Go szoftverrel kapcsolatosan.

Erdkrips (Kirk) Punishment, a Zebrafinch System elnök-vezérigazgatója határozottan visszautasította az ellenük felhozott vádakat. Többek között kijelentette, ha az általuk fejlesztett könyvmanipuláló szoftverrel bárkinek bármi problémája akad, az egyúttal vegye fel a harcot a számtalan kép –, illetve hangszerkesztő programok ellen is. A Book Make & Go működése ugyanis tulajdonképpen ezekhez a programokéhoz hasonlít, csak éppen könyveket lehet a segítségével készíteni, illetve tovább manipulálni. Egy szoftverfejlesztő cég képtelen felelősséget vállalni azokért a kiadványokért, amelyeket a felhasználók a programjuk segítségével elkészítenek.

A szoftver licenc-szerződésében szigorú megkötések vannak arra vonatkozóan, mire lehet felhasználni az említett könyvszerkesztő, illetve könyvfeldolgozó programot. Punishment szerint ráadásul azon még soha nem háborodott fel senki, ha valaki egy képmanipuláló szoftver segítségével csinos kis pofaszakállat varázsolt Leonardo da Vinci Mona Lisa-jára, illetve egészen megtévesztő képet sikerült készítenie Abraham Lincoln és Benito Mussolini közös nyaralásáról. Az általa említett tengerparti fotót a vezérigazgató meg is mutatta a sajtónak. Az amerikai elnök, illetve az olasz diktátor ezen egészen boldognak tűntek.

A Book Make & Go lehetővé teszi azt, hogy néhány paraméter beállításával bárki megírhasson magának egy saját könyvet. Régebben egy egyszerű ponyvaregény elkészítése is rengeteg időbe és vesződségbe került, nem is beszélve egy monumentális családregény lélekőrlő megírásáról.

A Book Make & Go segítségével nagyjából fél nap alatt össze lehet például rakni VIII. Henrik izgalmas életrajzát, akár még kisgyermekeknek szóló változatban is. A szoftver az előre megadott beállítások alapján összegyűjti a szükséges adatokat, kiválogatja a megfelelő karaktereket, majd megszerkeszti a kívánt regényt. Természetesen arra is bőséges eszköz áll rendelkezésre, hogy a felhasználók tetszőleges változtatásokat eszközöljenek a mű cselekményben. Így például VIII. Henrik esetében könnyedén csökkenteni, illetve növelni lehet feleségeinek számát. Punishment példaként megemlítette, hogy a VIII. Henrik és Emil malac kalandjai a Canterbury érsekségben című ifjúsági regény rendkívül magas olvasottságot ért el, így nem csoda, hogy a Pixar elkészítette ennek 3D-s animációs változatát.

A legtöbb problémát az okozza, hogy a szoftver segítségével bármilyen, előzőleg digitalizált regényt át lehet alakítani, illetve a felhasználók igényeihez, ízléséhez igazítani. Egy tömörítő plugin segítségével hatékonyan le lehet rövidíteni akár Tolsztoj Háború és béke című regényét is. Tetszőlegesen megadott oldalszámok segítségével észszerű korlátok közé lehet szorítani. A szoftver egyszerűen törli a felesleges, érdektelen részeket, majd újraírja az egész művet. A két, három oldalas változatok természetesen már élvezhetetlen minőségűvé válnak, de ez egy túltömörített családi fotó esetében is így van. Veszteségmentes tömörítés esetén a szoftver csupán az unalmas részeket szedi ki egy adott regényből. Samuel R. Ephedron nagy sikerű bestselleréből, az Álmodozások Velencében-ből veszteségmentes tömörítés után mindössze egyetlen szó, a Velence maradt meg.

A Háború és béke 150-200 oldalas változataiból már nagyjából tudni lehet, hogy miről is van szó az eredeti regényben. A kiadók ezt kimondottan etikátlannak és gyalázatos dolognak tartják, a felhasználók nagy része azonban rendkívül praktikusnak. Krzysztof Worytkiewicz irodalomkritikus egészen elkeserítőnek tartotta azt, hogy a híres orosz író regényből rengeteg verzió bukkant fel az interneten Lev Tolsztoj, Háború címen.

Punishment azzal védekezett, ők minden esetben felhívták a figyelmet arra, hogy már meglévő műveket a szoftver segítségével ne alakítsanak át a vásárlóik. Sőt, inkább arra ösztönözték őket, olvassák el azokat eredetiben. Abban azonban senkit sem akadályozhatnak meg, hogy Dosztojevszkij Bűn és bűnhődéséből ártatlan leányregényt készítsen valaki, ha éppen erre támad kedve.

Az Amazon az általuk forgalmazott művekbe módosításvédelmet épített be, de ez a próbálkozásuk valószínűleg zsákutcának bizonyul. Saját regények írását ezzel a módszerrel nem tudják megakadályozni, az olvasók nagy része pedig nem hajlandó lemondani az irodalmi művek testreszabásáról. A merev szerkezetű alkotások képtelenek felvenni a versenyt a tetszés szerint átalakíthatóakkal.

Bűnügyi regények esetében rendkívül kedveltté vált a random funkció használata. Ennek bekapcsolásával a krimi olvasás közben önmaga, véletlenszerűen alakítja a cselekményeket. A Váratlan fordulat gomb használata tovább fokozhatja az izgalmakat. Ezen eszközök lehetővé teszik azt, hogy többszöri olvasás esetén nagy valószínűséggel mindig más és más lesz a történet végén a tettes.

A távol-keleti cégek meglepően jó minőségű irodalmi alkotásokkal árasztották el a könyvpiacot. Punishment véleménye szerint a kiadóknak elsősorban ezzel kellene foglalkozniuk, különben úgy járnak, mint a lemezkiadók.

Kínában, kiaknázva a hatalmas ország rendkívül gazdag történelmét, császárdrámák tömkelegét jelentették meg. Ezek rendszerint William Shakespeare stílusában íródtak, szerzőjükként legtöbbször Bill Shakesspaere-t, illetve Csu Ji-csün-t (朱翊鈞) tüntetik fel.

A nagy irodalmi forradalmat úgy tűnik képtelenség megállítani. A szoftver segítségével, megfelelő kalibrálással, közepes minőségű alapanyagból könnyedén elő lehet állítani jelentős irodalmi alkotásokat.

Az irodalomkritikusok szerint mindez csupán hitvány csalás, a közönség azonban nem nagyon veszi figyelembe véleményüket. Napjainkban amúgy is olyan elképesztő mennyiségben jelennek meg saját készítésű művek, amiket a kritikusok, erősen korlátozott létszámuk miatt egyszerűen képtelenek követni.

Johannes Gutenberg találmánya kiszorította a kódexmásolókat. A Book Make & Go és az ez alapján fejlesztett könyvszerkesztő és könyvfeldolgozó szoftverek most ugyanezt teszik a könyvkiadókkal. Mindez a kaliforniai Zebrafinch forradalmi innovációjának köszönhető.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemgogol.blog.hu/api/trackback/id/tr4412615483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása