Minden, ami van, meg olyasmik is, amik nincsenek

NemGogol

NemGogol

A nép ellenségei

2018. július 19. - Toadwart66

_the_children_of_captain_grant_by_edouard_riou_015.jpg

Jacques Eliacin François Marie Paganel (Édouard Riou;1868)

A nép ellenségei

A Magyar Tudományos Akadémia elleni nyílt, otromba támadás, azaz az „Ütök, borulsz!” tárgyalási stratégia, megspékelve a szokásos hazugságszósszal nem nagyon érdekli az embereket.

Mi lehet ennek az oka? Miért kell a tudományt napi politikai érdekeknek alárendelni? Mi abban a kéjes élvezet, hogy a kormánysajtó acsarkodó Parson Russel terrierjeit nekiuszítják az alapkutatásoknak, illetve a társadalomtudományoknak?

Egyes populista nézetek szerint a magyarázat nagyon egyszerű. Orbán Viktor sokkal butább, mint az akadémikusok. Gyanakodva néz azokra az emberekre, akik olyan képletekkel dolgoznak, amelyeknek végeredményeit nem ő határozhatja meg. Jobban kedveli Kövér László társaságát, mivel mellette még őfelsége is géniusznak érezheti magát. Ezért veszi körül magát hülyékkel és hitvány ítéletvégrehajtókkal.

Lehet ebben a teóriában valami, mivel az emberi hiúság, ha szabadjára engedik, hatalmas pusztításra képes. Sok lelki nyavalyája van Orbánnak, amiről sokat nem lehet tudni, csak a következményeit kell a társadalomnak elviselnie. Az pedig köszöni szépen, elviseli.

A tudósokkal, kutatókkal mi lehet a baj? Mi okból lehet oly könnyedén megutáltatni őket a széles publikummal? Valószínűleg azért, mivel olyan dolgokat ismernek, olyan problémákat próbálnak megérteni, melyekről az emberek többségének fogalma sincs, sőt nem is érdekli őket.

Az még belefér az irányított nemzettudatba, mikor egy hóbortos tudós – hülye szegény, de legalább mulatságos – lepkehálóval rohangál a kietlen magyar pusztaságban, de miféle értelmetlen dolog az, hogy dologidőben molekulakönyvtárakkal, meg farmakológia célfehérjékkel piszmog, miközben önfeledten kacarászik, valamint drága vegyszerekkel és műszerekkel szórakozik.

Vessük össze a „Bionanotechnológiai kutatások betegségek hatékony kimutatása, újfajta hatóanyagok kifejlesztése és bioinspirált intelligens nanoanyagok előállítása” című alkimista fekete mágiát, aranyszájú Németh Szilárd, tiszta, világos és érthető önálló indítványával, a „Hogyan kell a magyar diplomatáknak megvédeni Magyarországot?” című szónoklattal. Na, elvtársak, melyik a nemzetiebb’? Ezek a gyanús, bioinspirált intelligens nanoanyagok? Nehogymá’! Nekünk pont elég egy orbáninspirált kevésbé intelligens, de nagydarab szilárdanyag.

A tudomány régóta vesztésre áll az áltudományokkal és a politikával szemben. Észre se vettük és egy misztikus, érthetetlen világba keveredtünk. Mobiltelefon, n+1-szer HDMI felbontás, hálózati protokollok, számítógépek. Úgy vagyunk ezekkel az eszközökkel, mint az ősember a villámcsapás okozta tűzzel. Képes volt felhasználni, de közben a szellemekhez imádkozott, nehogy baj legyen belőle.

Jobban megbízunk egy alaposan aluliskolázott, nagyképű képviselőben, mint egy mogorva, több nyelven beszélő kutatóban, akinek ráadásul még egy rendes stylistja sincs, a bulvárlapok pedig meg sem említik a nevét. Az emberi genom kutatása nem veheti fel a versenyt Rogán propaganda-minisztériumával és az általa terjesztett álhírekkel.

Felháborodunk a gyógyszergyárak gátlástalan pénzéhségén, akik titokban, sötét pincéikben halálos, de szabadkőműveses’ betegségeket gyártanak, majd repülőgépekkel permetezik ezekkel a mit sem sejtő lakosságot. Azt már jóval kevesebben tudják, milyen szigorú és drága protokollokon kell átjutnia egy gyógyszernek ahhoz, hogy engedélyeztessék. Sötét volt a középkor? És most mi van? Bekapunk egy fájdalomcsillapítót, aztán irány boszorkányokat égetni.

Orbán Viktor, a nemzet atyuskája a közhiedelemmel ellentétben egyetlen fillért sem ad senkinek. Ő az ország pénzét költi el saját és baráti köre szórakoztatására. Hogy jön ő ahhoz, hogy belepofázzon az 1825-ben alapított Magyar Tudományos Akadémia működésébe? Egy jobb sorsra érdemes köztestületébe. Sehogy.

Hogy ezt a köznép nem így látja? ¡Lo siento mucho amigos! Pont azért építhet magának a Caudillo kisvasutat, mivel ahhoz nem szükségesek bioinspirált intelligens nanoanyagok, csupán hülyék.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemgogol.blog.hu/api/trackback/id/tr8614122495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.19. 14:21:48

Ne szóljon bele a pénz elköltésébe az, aki adja a pénzt?

sinus67 2018.07.19. 17:14:09

@maxval balcán bircaman:
De! Szóljon bele! Úgyhogy csak szólok, hogy stadion helyett kilátókat szeretnék.
Ja? Nem! Kerékpárutat 1 cm vastag aszfaltréteggel. A fennmaradó lóvéból én is kérnék! Ha már beleszólhatok!

Gergice 2018.07.24. 23:22:26

@maxval balcán bircaman: Majd ha Németh Szilárd zsebből fizeti az Akadémiát, akkor szóljon bele nyugodtan. Addig meg bízzuk a pénzek leghatékonyabb elköltését olyan szakemberekre, akik mind a hazai, mind a nemzetközi tudományos életben bizonyítottak már és nem az az egyetlen erényük, hogy szereti őket Orbán Viktor.

A pénzek elköltését szabályozó akadémiai pályázatok amúgy transzparensek, egyértelmű feltételek és követelmények vannak bennük, örülhetnénk ha a kormány közbeszerzései így működnének.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.25. 06:17:07

@Gergice:

Az állam fizeti az Akadémiát, ezek után ne szóljon bele az állam?

Gergice 2018.07.25. 07:30:21

@maxval balcán bircaman: Az Akadémia alkalmazottjai is állami alkalmazottak, tehát az állam részei. Ha ők döntenek azokról a pénzekről - amit egyébként nem a kormány, hanem az ország Alaptörvénye garantál számukra - akkor az állam szól bele állami pénzekbe. Ezzel tehát nincs is semmi baj.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.25. 09:25:34

@Gergice:

Akkor ezen az alapon akkor minden rendőr döntse el, mennyi bért kapjon.

Gergice 2018.07.25. 13:22:36

@maxval balcán bircaman: Ez kissé terelés ízű. Egyrészt nem fizetésemelést követelnek, másrészt nem arról van szó, hogy több pénzt akarnak, hanem arról, hogy azt a pénzt, amire állam bácsi a 2019-es költségvetésben garanciát vállalt, hogy nekik adja, azt hadd döntsék el ők, hogy hogyan használják fel a leghatékonyabban.

Gondold meg, hogy kinek kellene eldöntenie, ha nem nekik? Ők az ország csúcskutatói, és kutatásszervezői. Azért vannak az Akadémián, mert ők a legjobbak, nem csak kutatóként, hanem kutatásszervezőként is. Definíciószerűen, ezért ők a Magyar Tudományos Akadémia. Az állam tudna vajon olyan embert vagy testületet felmutatni, aki jobban ért ezekhez a dolgokhoz? Ugyan honnan?

A fő kérdés pedig, hogy miért kellene az államnak beleszólnia? Talán panaszok merültek fel? Loptak a kutatási pénzekből? Szakmaiatlan lett volna az eloszlás? Én nem hallottam ilyenekről. Akkor miért kell belenyúlni abba, ami jól működik?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.25. 15:48:32

@Gergice:

Közben kiderült, mindenféle hülyeségre is szórják a pénzt, lásd a leszbikus pandák szerepe a marslakók űrutazásában, s hasonlók. Így felmerült a kontroll szükségessége.

Gergice 2018.07.26. 08:25:48

@maxval balcán bircaman: Gondolom erre a Figyelő cikkre gondolsz.

figyelo.hu/bevandorlas-homoszexualisok-jogai-es-gendertudomany--ezek-foglalkoztatjak-leginkabb-az-mta-munkatarsait--

A cikkben bűnként olvassák a kutatók fejére, ha szexuális kisebbségekkel, etnikumokkal, migrációval, nemi szerepekkel, idegengyűlölettel, prostitúcióval foglalkoznak. Ezek valós jelenségek, miért ne foglalkozhatna vele kutató? Meg mégis mivel kellene foglalkoznia egy társadalom kutatónak, ha nem ezekkel a jelenségekkel? Nem is arról van szó, hogy valamely más téma rovására menne a dolog.

A "szórják a pénzt" kitétel meg eléggé hangulatkeltő. A társadalom tudományoknak az Akadémián is csak aprópénz jut, a nagy pénzek a természettudományokhoz mennek, mivel azoknak van nagy anyag és labor igénye.

A társadalomtudományokat csak azért választották támadási pontnak, mert kis hazánk népességét sikerült belehiszterizálni a gender tanulmányok/kisebbségek stb. témakör vak elutasításába. Hogy miért? Hát, mert Soros. Meg mert Brüsszel támad minket... :D

Gergice 2018.07.27. 10:07:19

@maxval balcán bircaman: A félreértések elkerülése végett, ezek a kutatások alapkutatások, amiket definíciószerűen az állam finanszíroz. Azaz a nép pénzén, ha úgy jobban tetszik. Miért, miből kellene finanszírozni?

Ha nem világos, hogy mit jelent az alapkutatás, az MTA elnöke itt segít:

mta.hu/tudomany_hirei/alapkutatasi-kiskate-108879
süti beállítások módosítása