Minden, ami van, meg olyasmik is, amik nincsenek

NemGogol

NemGogol

Kiegészítő szempontok egy vitához

2019. június 16. - Tölgyes Péter

vita1.jpg

Fotó: 24.hu

Végre valódi politikai vitát láthattunk a minap, ami Orbanisztánban bizony ritkaságszámba megy. Aki nem látta volna, az alábbi linkre kattintva megnézheti:

https://www.facebook.com/partizanpolitika/videos/2341384852770862/?hc_location=ufi.

Az okos, felkészült, kulturált résztvevők – szövetségesek módjára - a vitapartnerek emberi mivoltában történő sértegetését magától értetődően mellőzve azt a különbséget próbálták meg érzékeltetni, amely a javukra dönthet az előválasztás folyamatában. Egyesek szerint Karácsony Gergely „nyert”, mások Kálmán Olga sikerét látták. Magam a komplexitásra törekvés igényétől vezetve megpróbálok néhány kiegészítő szempontot adni a vitában részt vevőkről folyó vitához.

**********

Mi az, amit megtudtunk? A különböző internetes oldalak kommenterdejét tanulmányozva nem nehéz leszűrni, hogy sokan abszolút prioritást adnak annak, amit pedig előre, már a vita előtt sejthettünk. Meglepő-e az, hogy az öt éve aktív kerületi polgármester szakmai felkészültsége - bár éppen a „szakma” alábbiakban részletezett összetettsége folytán talán pontosabb a megfogalmazás: mindennapokból merített gyakorlatiassága - rányomta bélyegét a kérdezz-felelekre?

De... Eldöntheti e önmagában a szakirányú, szakmai tudás és rutin, hogy a három jelölt melyikének volna nagyobb esélye – Tarlóst legyőzni?

Egy ilyen vita, jobban mondva, a vitázók megítélését nagyban befolyásolja, hogyan állították össze a kérdéseket. Szakmai alapon merem azt mondani: ennek a vitának kissé egyoldalúan válogatták meg a kérdéseit! Túlontúl a szakirányú tudás meglétének bizonyítására fókuszáltak - ami óhatatlanul a háttérbe szorította az empátia, az emberek helyzete iránti érzékenység, a nézőpont, a problémakezelés módja, az ügyérzékenység és az ügyek melletti kiállás mikéntjének a fontosságát. Tagadhatatlan, hogy ez utóbbiak meglétét vagy meg nem létét kérdésekre adott válaszokon keresztül jóval bonyolultabb láttatni. 

Márpedig ideje tudomásul venni, hogy a főpolgármesteri szerepkör ezerszer összetettebb - kivált a diktatórikus módon vezetett mai Magyarországon -, mint pusztán szakmai felkészültség kérdése. Ha a „szakma” lenne a döntő, Tarlóst például aligha lehetne legyőzni. A szakmai felkészültség hiányosságai azonban egyrészt pótolhatóak, másrészt a város irányítása valóban irányítást  kell, hogy jelentsen. Többek között a szakmai stáb irányítását, ami nem összetévesztendő a helyettük történő munkavégzéssel. Ez a feladategyüttes a kérdésfelvetésnek és -megválaszoltatásnak, vagyis a stábtagok "válaszainak" mérlegelését követő dönteni tudásnak és a döntések keresztülvitelének nem hétköznapi képességét kívánja meg a leginkább.

**********

Hol adott ez a vita lehetőséget a jelölteknek arra, hogy szemléltessék: milyen alapon és hogyan döntenének naponta többször is a különböző szakirányok metszéspontjában lévő ügyekben? Olyankor, amikor szakmák érvrendszerei és szempontjai ütköznek egymással és milliónyi egyéb szemponttal?

Karácsony Gergely szakmai felkészültségének ellenpontjaként ez utóbbiakban Kálmán Olgát - már csak a nagyon is politikaközeli területen kifejtett eddigi tevékenysége alapján - határozottan jobbnak gondoltam, és ezt a vita után sem látom másként. Eddigi munkájában neki kellett folyamatosan analizálnia és közvetlenül vagy közvetve letennie a voksát valami mellett vagy éppen ellene. Szereplőktől függetlenül, ügyek mentén, ügyek – mindnyájunk – érdekében. Márpedig a főpolgármester tevékenységének ez lesz a legfontosabb értékmérője, amellett, hogyan tudja képviselni, ha kell - mi az, hogy kell?! -, a hatalommal szemben is, a döntéseket és az ügyeket. Közös ügyeinket.

**********

Az én szempontom tehát, amelyet a vita és a szereplők értékeléséhez megfontolásra ajánlok, a következő: egy diktatúrában nem elég a szakmailag leghelyesebb döntéseket meghozni (amihez a főpolgármester csapatmunkára építve nem saját kútfejéből, hanem a szakmai stáb és külső szakértők javaslatai alapján készíti elő a tervezetét); keresztül is kell tudni verekedni azokat.  Kiharcolni a fővárosi önkormányzat által képviselt emberek, valamennyi fővárosi lakos és itt-dolgozó vagy éppen csak megforduló vendég érdekeinek érvényesítését, nem egyszer és nem kétszer a hatalomban lévők rosszul értelmezett, politikainak kinevezett személyes érdekeivel szemben. Érvekkel és napi kemény ütközésekkel, a legmesszebbmenőkig élve Budapest, a budapestiek súlyával.

A Partizán által szervezett főpolgármester-jelölti vita (köszönet érte Gulyás Mártonéknak!) ez utóbbi területen nem igazán versenyeztette meg a kandidálókat. De ez nem jelenti azt, hogy a mérlegeléskor ne kellene ezt a roppant fontos szempontot IS figyelembe venni.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nemgogol.blog.hu/api/trackback/id/tr7814896556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mázlista51 2019.06.16. 14:03:57

A szakmaiság (ami megfoghatatlan, mivel senki nem érthet és nem is ért egy városvezetés összes szakterületéhez) szerintem is másodrendű. A csapatvezetés képessége (Karácsony pl. ebben megbukott minimum a parkolási ügyek tárgyalása során a tartózkodásával) és a harckészség felsőbb vezetői körök ellen sokkal fontosabb, főleg ma.
süti beállítások módosítása