Minden, ami van, meg olyasmik is, amik nincsenek

NemGogol

NemGogol

A vád koronatanúja

2020. május 11. - Tölgyes Péter

A Válasz Online podcastjének legutóbbi vendégeként Schöpflin György, a Fidesz–KDNP volt európai parlamenti képviselője számos válaszában igyekezett óvatosan középre pozicionálni magát. Nekem egy, alább szó szerint idézett, minimonológja ragadta meg a figyelmemet: 

„Ami Magyarországon kialakult, az egy államközpontú gazdaság, ami frontálisan szembemegy a brüsszeli szabadpiaci gondolkodással. És akkor látunk ilyen közbülső szereplőket, mint az említett Mészáros Lőrinc, aki úgy szerepel Brüsszel felé, mint egy magánvállalkozó, de aki valójában az állam gazdaságpolitikáját bonyolítja le, még ha nem is közvetlen »alkalmazottja« az államnak.” 

https://www.valaszonline.hu/2020/05/07/eu-neppart-tusk-orban-schopflin-gyorgy-podcast-hetivalasz-21/

Azt aligha feltételezhetjük, hogy Schöpflin ezzel voltaképpen beismerné: Orbán "állami gazdaságpolitikájának" a lényege az állami vagyon eltulajdonítása - általa kijelölt magánkezekbe juttatása - volna. Ezért hát javaslom, hogy a fentieket, kivált az aláhúzással kiemelt mondatrészt úgy kezeljük, mint egy, a történtekben - félreértés ne essék - aktívan részt vevő, a kormányzati lépéseket az Európai Parlamentben "megidelogizálva" mentegetni próbáló képviselő egy majdani monstre persorozatból előrehozott tanúvallomását. Az ismert történész, politológus, egyetemi tanár - hadd nevezzem ki önkényesen a vád magasan kvalifikált koronatanújának - voltaképpen azt állítja, hogy Mészáros Lőrincben Orbán nem a saját személyes, félanalfabéta strómanját, hanem az állam gazdaságpolitikájának inkognitóba rejtőzött lebonyolítóját építette fel. 

Túl a finoman szólva is megmosolyogtató szerecsenmosdatás naivitásán a gondolatfutamból fakadó leglényegesebb következtetésként és annak egyenes következményeként mindaz, amit Mészáros Lőrincnek közvetve vagy közvetlenül átjátszott a miniszterelnök, nem tekinthető magánvagyonnak, hanem természetes módon az állami tulajdon része maradt.

Vagyis a NER bukása után valójában még csak vagyonelkobzási folyamatra sem volna szükség, pusztán egy "átkönyvelésben" megnyilvánuló automatizmusra. A jog persze ennél sokkal bonyolultabb, így aligha vitatható, hogy a vagyonelkobzás elkerülhetetlen lesz. Schöpflin György idézett mondatait mindenesetre bűn volna nem elmenteni - perdöntő bizonyítékként. 

Úgyhogy: köszönjük, professzor úr!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nemgogol.blog.hu/api/trackback/id/tr8315680092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

agador 2020.05.11. 11:46:02

Simicskával szemben is azt hozták fel, hogy egy idő után kezdett úgy viselkedni, minth a nevén lévő vagyon tényleg a sajátja lenne, holott az pártvagyon volt.

Célkereszt 2020.05.11. 16:18:19

@agador: Ez már nem pártvagyon, hanem a pártállam vagyona.

Tölgyes Péter 2020.05.11. 16:45:59

@Célkereszt: Magánvagyonná átalakítva. A visszaútra - az újbóli állami vagyonná formálásra - biztosítékot csakis a kormány- és rendszerváltás, illetve (többek között) vagyonelkobzási perek sora adhat.

Sir Galahad 2020.05.11. 23:14:54

Per? Vagyonelkobzás? Ugyan már... Gyurcsányék ellen volt?

Na ugye.

Tölgyes Péter 2020.05.11. 23:31:26

@Sir Galahad: Marha frappánsnak érzed a visszakérdezést, ugye? Nem zavar, hogy Gyurcsány nem lopott, nem játszotta át a közpénzt, az EU-s projekteket strómanoknak, még a fizetését is az utolsó fillérig jótékony célra fordította. Milyen vagyont szerzett Gyurcsány - politikusként? Mivelhogy Orbán soha, egyetlen napot sem dolgozott, a teljes vagyona - ami a felesége nevén van, illetve a Mészárosnál, Garancsinál, stb. fialtatott pénze, cégei, a rejtett számlákra eljuttatott pénztömeg mind-mind A MI PÉNZÜNK, bármennyire sötét vagy is, egy része bizony a tiéd.

Lenne, ha Orbán rendszerében a közpénz nem veszítette volna el közpénz jellegét.

Na ugye, hogy ugye.

Sir Galahad 2020.05.12. 12:14:56

@Tölgyes Péter: Dehogynem. Egyszerűen ezek a politikusok olyan ügyesen lopnak - Gyurcsány is, Orbán is, a külföldiekről‚ pláne nagyhatalmak vezetőiről már ne is beszéljünk - , hogy az jogilag megfoghatatlan.

Ha te Gyurcsányról tényleg ilyeneket gondolsz, akkor vagy mérhetetlenül naiv vagy, vagy tök hülye. Nem tudom, melyik a kellemetlenebb.

Tölgyes Péter 2020.05.12. 13:02:04

@Sir Galahad: Nézd, én ugyan nem tökhülyéztelek le, de a jelző rád jobban illik, ha az általam leírtak ellenére arra a következtetésre jutottál, amelyikre. Tegyük fel, Gyurcsány ügyesen lop, olyannyira, hogy még hitelesnek megítélhető pletykák sem "keletkeznek" róla, de Orbán annyira pocsék ebben, hogy az ország normálisabb része pontosan tudja, minek köszönhető például a cikkemben is említett Mészáros világra szóló gazdagodása. És akkor a többi strómanról, Garancsiról, Tiborczról, stb. még nem is beszéltem. Hallottál valamit rebesgetni Gyurcsány strómanjairól?

Ja, hogy nem? De azt talán vissza tudod idézni, mit mondott Zuschlag, amikor vádalkut kínáltak neki - hogy Gyurcsánynak még csak említeni sem lehetett soha semmi inkorrekt "bizniszt", nyomban elküldte melegebb éghajlatra az ilyesmivel próbálkozókat.

Sir Galahad 2020.05.12. 13:11:59

@Tölgyes Péter: Jó, értem, Fletó híve vagy. Egészségedre.

Célkereszt 2020.05.12. 13:16:17

@Tölgyes Péter: Itt megtalálod a betiltott, bezúzott Századvég kiadványt. Érdemes a cikkeket elolvasni, ha még nem tetted meg. Sok minden kiderül.

orulunkvincent.blog.hu/2018/09/24/az_orban-rezsim_altal_betiltott_szazadveg_szam

Tölgyes Péter 2020.05.12. 13:20:19

@Sir Galahad: Szerintem semmi közöd ahhoz, kinek vagyok a híve - amúgy senkinek. A politikában érvek és nézetek ütköznek vagy illeszkednek egymáshoz. Legalábbis normális emberek esetében, akiknek van önálló véleményük. A hívek az emberekhez kötődnek, én ezzel szemben álláspontokhoz. Te pedig mindenhez történetet gyártasz, amelyekről úgy véled, téged igazolnak. Pedig dehogy. :)

Tölgyes Péter 2020.05.13. 08:30:59

@Célkereszt: Annak idején olvastam, és meg kell mondanom, ma szinte semmi újat nem mond nekem. Az eltelt tíz évben aki akarta - értsd: nyitott szemmel, füllel, normális érzékszervekkel, tiszta tudattal éli az életét -, gyökeresen kiismerhette Orbán rendszerét. Így aztán a nem ritkán dilettáns, analfusz lépések közül is kitűnik számára a "vezérelv", és a közhangulat torzulásait valósággal a bőrén érzi. Mit mondjak? Nagyon nincs az ínyemre, hogy a levegő körülöttünk barna színűre változott...
süti beállítások módosítása