Minden, ami van, meg olyasmik is, amik nincsenek

NemGogol

NemGogol

Régen volt, hogy is volt? A kisvasút

2016. május 01. - Toadwart66
008.jpg

"Rákosi elvtárs 60. születésnapján egész népünk meg van győződve arról, hogy Rákosi elvtárs vezetésével hazánk végre a helyes útra tért. Arra az útra, amely nem más népek elnyomása és leigázása felé mutat, hanem amely a szabad és a szabadságukért s a békéért és demokráciáért küzdő népekkel együttműködve hivatott biztosítani hazánk további felemelkedését még fényesebbé, még dicsőbbé tenni a világban a magyar nevet! Ez az út, amelyen Rákosi elvtárs vezet bennünket." (Gerő Ernő)

Úttörőknek kisvasútja

Úttörőknek kisvasútja medve módra szusszan,
Fák alatt ma messze indul, völgyből hegyre néz.
Mennyi gyermek útrakelhet énekelve hosszan,
Kis vasúton messze menni édes mint a méz.

A lelkes és rendkívül izgatott szerző (lásd. recski kényszermunkatábor) biztos nagyon kedvelte a medvéket. Rajongása ellenére az úttörők kisvasútjának pöfögése nem biztos, hogy kísértetiesen hasonlít az említett medveszuszogásra. Mivel a poéta élő állapotában írta meg kedves kis versikéjét, valószínűleg soha nem is hallhatott még ilyesmi szusszantásokat a háta mögül.

A halálra rémült mozdony a fák alól a hegyre néz. Szegény dugig tele van tömve izgága úttörőkkel. Lemondóan sóhajt egyet. Hosszú, nehéz napnak néz elébe, több, hangoskodó turnussal jól megtömve.

Vonaton messze menni egészen biztos nagyon kényelmes tevékenység lehet, bár ha ennyi gyerek szorong rajta, nem valószínű, hogy ez olyan édes lenne mint a méz. A költő szándéka azonban teljes mértékben méltányolandó. Ha már megjelent a mackó, mint szusszanás, akkor legyen a közelében elegendő mennyiségű méz.

Úttörőknek áruháza fényes, mint a csillag,
Benne mennyi dundi mackó, benne mennyi kincs.
Labda, mozdony vár a polcon, két szemünk meg csillog,
Mind miénk a képes könyv, oly szép, hogy párja nincs.

Az Úttörőáruház csillagként fényeskedik a vidám napsütésben. Ilyesmi csoda természetesen kizárólag az ünnepelt 60. születésnapján eshet meg, mivel a szemérmes csillagok más napokon csak naplemente után mutatkoznak. Az arra hivatott elvtársnők már hetek óta mást sem csináltak, csak éjjel-nappal vidáman suvickolták az egész áruházat.

A kedvelt mackók már megint felbukkannak, és persze jó kövérek. Van itt minden mi szem-szájnak ingere. Természetesen a mozdony, mint hazánk fejlődésének záloga itt is előkerül. Az áruházhoz hasonlóan csillog is a kiválasztott gyermekek mind a két szeme. Azért csak ennyi, mivel a törzsfejlődés során nem alakult ki több.

Mindenki egyedi, névre szóló könyvet kap. Nagylelkű, nemes cselekedet ez hazánk legbölcsebb férfiúja részéről! A férfitársadalom ismeretében a mozdonyok tulajdonlása körül talán még egy kisebb csetepaté is kialakulhatott.

Köszönjük néked Rákosi elvtárs,
Kiért a hálánk tiszta lángja ég.
Reád ha nézünk, büszke a arcunk,
Virágot hintünk amerre mész.

Vittek hozzá kisgyermekeket is, hogy illesse őket; mikor pedig a tanítványok ezt látták, megdorgálták azokat. De Jézus magához híván őket, monda: Engedjétek, hogy a kisgyermekek énhozzám jöjjenek, és ne tiltsátok el őket; mert ilyeneké az Istennek országa. Bizony mondom néktek: aki nem úgy fogadja az Isten országát, mint gyermek, semmiképpen nem megy be abba.” Lukács 18. 15-17

A nagylelkű ünnepelt a szent evangélium szellemében, nem retten vissza e gyermekek hadától. Szent Miklóshoz hasonlóan ajándékokat osztogat a kisgyermekeknek. A hála tiszta lángja kissé veszélyes költői kép. Egymással versengve lobbannak lángra tőle a gyerekek.

Rákosi elvtárs a buzgó ünneplés közepette éppen a mellékhelységet szeretné megtisztelni a jelenlétével. Ezen világi cselekedetét büszke arcú kisgyerekek hada kíséri, és virágot hintenek elé. Ez már egy kicsit kínos. Zavartan szorongatja a kezében a Népszava ünnepi kiadását, majd megkönnyebbülten helyet foglal.

Fogadjuk néked Rákosi elvtárs,
Utadra lépünk, Te vezess tovább!
Tavaszra nyíló gyermeki nótánk,
Elébed hajlik, mint virágos ág.

Nagyon nehéz lehetett Rákosi elvtársnak nyugodtan elvégeznie a természet által reá kimért penzumot oly módon, hogy egy seregnyi kisgyerek ott nótázott az ajtó előtt, és időnként szent fogadalmakat tettek a számára. A virágos ág szerencsére elnyomta a kínos szagokat. Egy ekkora héroszt nem lehet a természetes anyagcsere folyamatokkal csak úgy lerombolni.

Gyermekotthon ablakába napsugárka szökken,
Vár reánk a sok kis asztal, sok kis tömzsi szék.
Mennyi pajtás jár közénk és jönnek egyre többen,
Gyermekotthon jaj de kedves, jaj de jó, de szép!

Rákosi elvtárs, mint az árvák első számú jótevője. Nagyon megható kép. Hirtelen azonban egy napsugárka szökken be az ablakon. Az Államvédelmi Hatóságok szerencsére azonnal lecsapnak a merénylőre.

A gyermekek mindeközben folyamatosan áramlanak befelé és – nem nagyon törődve az ünnepelttel és a napsugárkával – felfalnak mindent, mint a sáskák. Kubai banánnal tömik magukat és közben örvendeznek. Rákosi elvtársnak, természetesen valahol máshol terítettek. Az árvák pillanatok alatt megsemmisítik Magyarország teljes banán készletét.

Kinn a parkban leng a hinta, kis leányka hajtja,
Játszhatunk a friss homokban, hogyha itt a nyár.
Hancúrozni hív a pázsit, kergetőzünk rajta,
Leng a hinta, csöng a játék, és a nóta száll.

A költő ebben a versszakban már boldog a jövőre utal. Rákosi elvtárs március 8-án látta meg a napvilágot, éppen egy évszakkal a nyár előtt. Magát a versszakot a költő valószínűleg egy képeslapról másolta ki.

Ezek a kiválasztott gyerekek örök életükre megutálhatták a nótázást a friss homokban. „Csöng a játék” Valószínűleg az egyik résztvevőre jókora csapást mértek egy pléhvödörrel. Időben pontosan nem lehet tudni, hogy mikor történt ez a munkahelyi baleset. A sértettet a látogatás után majd bekötözik, addig is diszkréten behúzzák egy bokor alá pihenni. És közben folyamatosan szól a nóta

A bejegyzés trackback címe:

https://nemgogol.blog.hu/api/trackback/id/tr108676498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csak egy néző 2016.05.01. 14:25:01

Én is bírom.DDD

a.disquscdn.com/uploads/mediaembed/images/3582/4091/original.jpg?w=600&h

Viktornak pedig egy ilyen volt az álma, ehhez elég lett volna Hatvanpusztáig lerakni a síneket.

iho.hu/img/vasut/1309/130919_hajtany/tothcsaba2012hajt.jpg
süti beállítások módosítása