Minden, ami van, meg olyasmik is, amik nincsenek

NemGogol

NemGogol

Muszáj-e mindenkinek dolgoznia?

2017. február 13. - Toadwart66

 uv2m2v5xhvtkh7chqvsqzg_r.jpgPierre Omidyar, az eBay alapítója

"A digitalizáció és elektromos mobilitás elterjedése csökkenteni fogja az alkalmazottak számát az autóiparban – állítja Karlheinz Blessing a Volkswagen AG személyzeti igazgatója. (Eltűnnek az autóipari munkások)

Az „Aki nem dolgozik, az ne is egyék" szemléleten alighanem sürgősen változtatnunk kell valamiként, mivel a technológia fejlődése miatt rengeteg ember fogja elveszíteni az állását. Nem egy-két lusta naplopó gondjait kell majd megoldani, hanem nagyjából az egész emberiségét. Mi lesz, ha robotok és más engedelmes szerkentyűk olcsóbban fognak szorgoskodni, mint a sok helyen amúgy is éhbérért dolgozó élő munkaerő?

Talán milliók fogják követelni, hogy azonnal állítsák le a fejlesztéseket, mivel ők ezek miatt maradtak munka nélkül. A géprombolók azonban a XIX. században sem jutottak semmire.

Az emberek egyelőre még nem árammal működnek. Életben maradásuk érdekében rengeteg különféle tápanyagra van szükségük. Pihenniük is túlságosan gyakran kell és ezen idő alatt nem termelnek semmiféle profitot. A gépekkel szemben munkaidőn kívül is rengeteg mindenre szükségük van. Csak egyféleképpen lehet kikapcsolni őket, ami azonban gyilkosságnak számít.

Sok olyan ember fog „felszabadulni” a munkavégzés alól, akik dolgozni ugyan szeretnének, de hatékonyságban nem tudják majd felvenni a versenyt a gépekkel. Nem lehet őket hirtelenjében átképezni szoftverfejlesztőnek, karbantartónak, elektrotechnikusnak, vállalat-igazgatónak, sikeres táncos komikusnak. A politikusok számát sem lehet a végtelenségig növelni. Mihez kezdhet egy ország 2.000-3.000 fess köztársasági elnökkel vagy 350.000 helyettes államtitkárral? Hol lehetne őket méltóképpen elszállásolni és a semmittevésen kívül mihez tudnának kezdeni?

A szórakoztatóiparban sem tud mindenki elhelyezkedni. A statisztériát sok helyen amúgy is kiszorította a könnyebben kezelhető és látványosabb CGI (Computer-Generated Imagery). Mi lesz, ha új sztárok helyett visszahozzák Judy Garland vagy Rudolph Valentino feljavított változatát? Chuck Norris marad a világ egyetlen színésze?

Feleslegesnek lenni nem jó dolog, nem kifejezetten szórakoztató és rengeteg kellemetlen mellékhatással jár. Depresszió, alkoholizmus, drogok, öngyilkosság, erőszak, mások kirablása. Ilyesmikkel lehet kitölteni a rengeteg szabadidőt. Az evolúció ez emberi fajt alapvetően úgy alakította ki, hogy minden egyes nap küszködjön az életben maradásért és nagyjából 20-30 évig éljen. A munka nélkül maradt férfiak kezdjenek el talán lándzsával nagytestű állatokra vadászni, asszonyaik pedig térjenek vissza a gyűjtögető életmódra? Ezzel tulajdonképpen el is menne az egész napjuk. Egészen fenséges látványt nyújtana, amint nagyvárosnyi, dárdákkal hadonászó férfi nekilátna üldözni egy teljesen elképedt bölénycsordát.

A Szilícium-völgyben, ahonnan talán legjobb rálátás nyílik a technológiák fejlődésére, már sejtik, hogy ebből nagy baj lehet. Aki megteheti, elkezdett magának erődítményeket, bunkereket építeni. (Föld alatti bunkerekbe menekülnek a Szilícium-völgy milliárdosai) Ezekben sem lehet azonban a végtelenségig kuksolni és rettegni.

A munka célja legfőképpen az, hogy ennek segítségével bizonyos szinten megéljen valaki, el tudja tartani a családját és néhány szerencsés esetben még élvezze is ezt. A fejlett országokban nagyjából működik is ez a rendszer, ha azonban valaki tartósan nem jut munkához, rövidesen itt is nyomorúságos körülmények között találja magát. Közmunkával, csatornák, utak tisztításával nem lehet megoldani ezt a problémát. Gépekkel ezek a „közmunkák” jóval olcsóbban és hatékonyabban elvégezhetők. A cirokseprű, bár kétségtelenül forradalmi találmány, erre a nyavalyára nem jelent gyógyírt.

Amivel leghasznosabban el lehetne foglalni a munka nélkül maradt tömegeket, az a tanulás. Jelenleg ha valaki felnőttként tovább akarja képezni magát, annak legtöbbször fizetnie kell. Vannak, akik hajlandók erre áldozni a saját idejükből és pénzükből. A tanulást érdemes lenne a társadalom számára hasznos tevékenységnek minősíteni, majd ezért cserébe méltányos összeget fizetni. Annak is, aki tanul és annak is, aki tanít. Ezzel valószínűleg rengeteg embert rá lehetne venni a tanulásra, azaz hasznos elfoglaltságra.

Aki lehetővé teszi azt, hogy a gyermekei nyugodt körülmények között tanulhassanak, annak rengeteg munkát, energiát kell befektetnie. Ha jövedelem hiányában egyszer csak ráküldenek egy végrehajtót, azzal jelentős mértékben megzavarják munkája végzése közben.

Az alapjövedelmet sokan ellenzik, de ha szeretnénk elkerülni egy „Mad Marx”-i világforradalmat, valamilyen módon be kell vezetni. A gépek dolgoznak, profitot termelnek, mellékesen ezzel elveszik az emberektől a megélhetésüket. Mobiltelefont, kisestélyit, csokoládét, minőségi vörösbort nem vásárolnak. Az emberek azonban nagyon szívesen átvállalnák helyettük a fogyasztással, szórakozással, világjárással járó ügyes-bajos dolgokat.

A klaszikus munkásosztály szép lassan átalakul munkanélküliek osztályává, akik még sztrájkkal sem érvényesíthetik érdekeiket, mivel nincs mit beszüntetniük

Amennyiben a munkások átengedik munkájukat a gépeknek, ezért a nagylelkű szívességért cserébe valamit kapniuk is kell. A gyártósorok pizzát enni nem, de adózni képesek az általuk megtermelt haszon után. Ki kell zsákmányolni a gépeket. A módszer kidolgozása rengeteg közgazdásznak adna okot a gondolkodásra, ami esetükben szintén hasznos munkavégzésnek minősülne.

Pierre Omidyar, az eBay alapítója szerint a gazdagok, tehetősek bezárkózása, állig való felfegyverkezése nem jelenthet valós megoldást. Omidyar Network befektetési cégével jelenleg félmillió dollár kiosztásával teszteli Kenyában, hogy mihez lehet kezdeni az alapjövedelemmel és annak milyen hatásai lehetnek.

Kizárólag elméletben ezt a problémát nem lehet komolyan vizsgálni, elemezni. Sajnos egyik állam sem hajlandó finanszírozni egy ilyen, látszólag teljesen felesleges kutatást. Ez nagy hiba a részükről és arra utal, nem igazán fogják fel sem a probléma jelentőségét, sem annak veszélyeit.

"Omidyar mellett az Y-Combinator elnöke, Sam Altman, illetve a Facebook társalapítója, Chris Hughes is beszálltak egy másik, 10 millió dolláros ilyen projektbe." Esetükben üzletemberekről, vállalkozó szellemű újítókról van szó, nem az Üdvhadsereg Szabadegyházáról. Valószínűleg nem csupán a jótékonykodás, illetve vallási megszállottság miatt vágtak bele ezekbe a projektekbe, hanem egy problémára keresnek megoldást. Problémamegoldásban nagy gyakorlatuk, tapasztalatuk van, ráadásul a politikusokkal ellentétben nem kell folyamatosan rettegniük választóik rosszallásától.

Rövidesen sok ember marad normális megélhetést biztosító, értelmes munka, illetve jövedelem nélkül. A nyugati világ ehhez nincs hozzászokva. Az emberiség nagy részének különböző okokból ma sincs munkája. Teljesen mindegy, hogy akar-e az illető dolgozni vagy nem. 

Ázsiában sok ember, köztük gyerekek robotolnak méltatlan körülmények között. Az ő kizsigerelésükkel lehet viszonylag olcsón hozzájutni különféle műszaki cikkekhez és más kívánatos javakhoz. Szerencsétlenek rengeteget dolgoznak, ennek ellenére nyomorúságosan élnek. Szó szerint belehalnak a munkába. Ám abban a pillanatban, amint hatékonyságuk elmarad a gépekétől, ezt a jövedelmüket is el fogják veszíteni.

Egy 7,4 milliárdos populáció normális fenntartása lehetetlen feladatnak tűnik. Aki a globális problémákra egyszerű, könnyen kivitelezhető megoldásokat javasol, az közönséges szélhámos, kuruzsló, esetleg törzsi sámán. Tagadhatlan, hogy mostanában nagy az igény ezekre a csalókra, de ők nem oldanak meg semmit, csak újabb problémákat generálnak. Céljuk ugyanaz, mint a terroristáknak, azaz az állandó félelem- és veszélyérzet fenntartása. Ebből élnek. Meglehetősen kellemesen. (Oszkó Péter: Kiútkeresés bekötött szemmel)

A bezárkózás, kirekesztés amely most ez egyetlen üdvözítő stratégiának tűnik és amely kiválóan felhasználható politikai haszonszerzés céljából, nem sokban különbözik a Szilícium-völgyi milliárdosok bunkereitől. Egy Európa nagyságú börtönt azonban nem lehet örökké fenntartani.

A kérdés, amire Omidyar-ék kísérletükben a választ keresik az az, hogy „Aki nem dolgozik, az mihez kezdjen magával?”. A nagyszájú populista hősök erre nem tudnak és nem is hajlandóak értelmes választ adni. Abban a hitben ringatják magukat, hogy majd valahogy kimagyarázzák magukat. Például azzal, hogy büszkén kijelentik: „Aki nem dolgozik, az ne is egyék!”. 

Ebben az esetben azonban – a gázcserén kívül – nekik is be kellene szüntetniük az anyagcseréjüket. Omidyar-ék ugyanis elveszik előlük a munkájukat. Emiatt valószínűleg elkezdik majd Omidyar-t azzal támadni, hogy őt senki sem választotta meg, így semmiféle felhatalmazással nem rendelkezik. Pénze segítségével valószínűleg háttérhatalmat próbál létrehozni Kenyában.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemgogol.blog.hu/api/trackback/id/tr112253420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

s 2017.02.15. 14:00:09

Ha a gépek elvégzik azokat a munkákat, amiket ma még emberek végeznek, akkor az emberek számára nem marad más lehetőség, mint más munkák után nézni, amit a gépek nem tudnak könnyen végezni. Vannak ilyenek, ne tessék azonnal a feltétel nélküli alapjövedelemhez menekülni. A gépek nem kreatívak, tehát az igazán fontos, értelmiségi munkakörökben nem számítanak igazi versenytársnak. Lehet azzal érvelni, hogy jó, de hát az emberek sem kreatívak, főként azok nem, akik munkáját - egyszerűségük okán - éppen a gépek fogják elvégezni. Elhangzott az írásban az oktatás. Bizony, ez a megoldás. Méghozzá nem úri passzióként, hanem a túlélés egyetlen lehetséges módjaként. Emlékeztetnék rá, hogy az evolúció nem egy lezárt történet. Napjainkban is zajlik és ahogy látom mostanság gyorsult csak fel igazán. Aki hülye, az hamarabb odavész, mint korábban. Tessék okosnak és felkészültnek lenni, mert ha nem, akkor meg tetszik majd dögleni. Éhen.
A másik munkaterület, ami felveszi az emberi munkaerőt az a szolgáltató szektor, ahol muszáj embert alkalmazni, mert géppel nem igazán jön ki a szolgáltatás ereje. Nem fognak fizetni érte, csak ha ember csinálja. Ilyen pl. az idősek gondozása, gyermeke felügyelete, speciális oktatási igények, stb. Tehát a szolgáltató szektor felvirágzásának napjait fogjuk megélni, ami alapvetően egy kellemesebb világot jelenthet a mostani, géphangon beköszönő telefonos menüknél és az amúgy teljesen túlautomatizált műanyag mindennapjainknál. Több időnk lesz egymásra, talán jól fogjuk kihasználni. Az esély mindenesetre megvan rá.

fifibá55 2017.02.15. 14:10:13

Nem a munkalehetőség kevés, hanem az ember sok. Be fog állni egy egyensúlyi állapot.

Bobby Newmark 2017.02.15. 14:11:21

@s: "Aki hülye, az hamarabb odavész, mint korábban."

Wut? Ez most melyik világról szól? Celebkultusz, megélhetési politizálás, netes faszkodásból pénzcsinálás a többi hülye lehúzásával, kuruzslás, ezoteria, meddig soroljam még azokat a dolgokat, amik a nettó hülyeségből csinálnak bődületes profitot? Oké, ezeknek csak egy részében a haszonélvező a hülye, sűrűbb az, hogy mindkét fél az, meg van ugye a hülyék kopasztása nemhülyék által.

De az egészből biztos, hogy nem az jön le végkövetkeztetésként, amit fent leírtál.

Bobby Newmark 2017.02.15. 14:21:31

Egyébként az egyes országok GDPjének irdatlan hányada megy néhány politikusnak úgy, hogy valójában ők sem állítanak elő az égvilágon semmit.

Be kell vezetni valami direkt demokráciát (esetleg végzettségi cenzussal), feloszlatni a képviseleti demokráciát, és a felszámolt államapparátus megspórolt működési költségeiből lehet képezni és eltartani a munkanélkülieket.

Ez egy működő megoldás megoldás, amit a politika soha a büdös életben nem fog felvállalni.

dunántúli gyerek 2017.02.15. 14:42:42

senki nem fogja elveszteni a munkahelyét

a gőzgép óta fújjátok ugyanezt a baromságot, azóta meg10xeződött az emberiség mégsincs olyan munkanélküli nyomor mint a viktoriánus angliában

ne reménykedjen a paraszt hogy azért fog pénzt kapni hogy zabáljon

Bobby Newmark 2017.02.15. 14:50:57

@dunántúli gyerek: Ugyan, az éhenhalás elkerüléséért nem kell ma sem dolgozni már. Van segély.

Csak mondjuk ez az emberek döntő többségének kevés ahhoz, hogy jól érezze magát.

s 2017.02.15. 16:34:26

@Bobby Newmark: Ha valaki fizet valakinek hülyeségért, akkor majdnem mindig igaz, hogy egy hülyébb fizetett az okosabbnak. Mi ez, ha nem kristálytiszta evolúció? Az okosabb létfeltételei lettek jobbak, a hülyébbé rosszabbak.

Bobby Newmark 2017.02.15. 18:19:45

@s: Jó, de a bődületesen sikeres hülyék létezése erősen árnyalja azt a kijelentésed, hogy "Aki hülye, az hamarabb odavész, mint korábban."

Továbbá szerintem elég nehéz úgy igazán odaveszni. 200 évvel ezelőtt rossz embernek szóltál be, meghaltál. Most ez lényegesen ritkább. Éhen halni is sokkal nehezebb, régen elég volt hozzá egy rossz nyár.

Szóval nem, azzal a kijelentéseddel nem értek egyet továbbra sem.

s 2017.02.15. 22:40:51

@Bobby Newmark: Ahogy olvasom amit írsz, most már én is egyre kevésbé. Az evolúció során a legtöbbször nem az ész volt a legfontosabb. A méret, az erő és egyéb tulajdonságok még mindig nagyobb súllyal esnek latba. Az élőlények túlnyomó része nem okos, mégis része a jelenlegi bioszférának. Az a néhány faj, amelyik viszont erre a rögös útra lépett, most már nem nagyon szállhat le róla. Az emberen kívül ott vannak a főemlősök, néhány madárfaj, a delfinek és még talán a kutyafélék. Elismerem, hogy ez a kisebbség, de náluk a ravaszság a fő evolúciós előny. Az embert kiemelném, mert mai tudásunk szerint senki nem ment olyan messzire ezen az úton, mint ő. Innen már nem lehet visszafordulni. Annyira egy lapra tettünk fel mindent, hogy vagy okosak maradunk, vagy megdöglünk.

Bobby Newmark 2017.02.16. 20:29:34

@s: Intelligencia is egy fontos dolog, ami az embert az állatvilág csúcsára juttatta, de ne felejtsük el a beszédet sem, meg a főemlősök közt páratlan csoportméretet sem. A beszéd nagyon sokat segített a csapatmunkában és az ismeretek továbbadásában. Pl van egy csoport csimpánz, akik a legfejlettebb szinten művelik az eszközhasználatot, három kővel törnek magokat. Egy nagy lapos követ kiékelnek egy kicsivel, hogy vízszintes legyen, majd egy harmadikkal szétverik a rajta lévő magot. Ezt a tapasztaltabbaktól kapott instrukciók nélkül, utánzással két-három _év_ alatt tanulják el egymástól az egyedek.
A nagy számú csoport meg nem tűnik nagyon durvának, de egyetlen másik főemlős sem képes elviselni olyan tömegben a fajtársait, mint az ember.

A mai helyzet meg az, hogy nincs ami veszélyeztesse a pozíciónkat, és a társadalmunk életben tartja még az életképteleneket is, nemhogy a hülyéket, szóval ez szerintem túl nagy gond nem lesz. Túl vagyunk azon, hogy az egyes egyedek intelligenciája számítson, van kvázi faji intelligenciánk.
Arra kell figyelni csak, hogy a hülyék folyamatosan ki legyenek használva és soha ne jussanak vezető pozícióba, és akkor rendben lesz minden. Mondjuk Orbán sleppje, meg Trump egy kicsit ebből a szempontból csúnya buktának tűnik, de talán csak nem lesz baj hosszú távon.

2017.02.17. 14:01:16

@Bobby Newmark: államaparátusra a direkt demokráciában is van szükség. Ha másra nem, valaki össze kell számolja az aktuális éves költségvetésre (és ellene) leadott szavazatokat.

2017.02.17. 14:03:09

@Bobby Newmark: Csillagos ötös az utolsó mondatra :)

Bobby Newmark 2017.02.20. 17:07:02

@pityókabor sommelier: Ja, nyilván, adminisztratív rész kell. Döntéshozó nem nagyon.

Valami végzettség alapú cenzus kéne, hogy az árufeltöltő ne szólhasson bele gazdaságba, műkörmös meg műszaki dolgokba (random példák), az általánosan véleményezhető dolgok meg inkább csak irányelvek legyenek. De technikailag megoldható lenne már, és szerintem ki is lehetne dolgozni működőképesre. Mondjuk valami szűk diplomata és jogász felügyelettel, hogy azért háborúba ne lehessen trollkodni az országot... Simán, otthonról kanapén ülve, okostelefont nyomogatva lehetne országot irányítani...

Eh, úgysesoha.
süti beállítások módosítása