Minden, ami van, meg olyasmik is, amik nincsenek

NemGogol

NemGogol

A megvilágosodás ára

2017. szeptember 18. - Tölgyes Péter

 b.jpg

Méghogy "Magyarország miniszterelnök-jelöltje"? Nagyobb szerénységet! 

Szombat óta tudjuk, hogy “Gyurcsány kormányzása nem csak gyenge, hanem elvszerűtlen is volt”. Ez a megfogalmazás mindenképpen a relevancia erejével kellene, hogy hasson, elvégre nem a Fidesz, hanem a szocialista párt vezető testülete, a Választmány előtt hangzott el a sommás kijelentés és - senki sem tiltakozott ellene. Legalábbis nyilvánosan nem. Pedig a jelenlévők többsége, beleértve a zord vádlót, nem szimpla szemlélője és ezek szerint elszenvedője volt az “elvszerűtlenségeknek”, hanem bizony tevékeny részese és alakítója.

Vagyis úgy hamis ez az egész megvilágosodás, ahogy van. Egyszersmind méretes öngól. Akárcsak Botka László irányváltása. Noha azt követően, hogy tavaly az MSZP választmányi elnöki tisztségéért vívott harcban nem is akármilyen arányban alulmaradt Hillerrel szemben, hosszú ideig azzal a pikírt megjegyzéssel utasította el a miniszterelnök-jelölti esélyeire szóló utalásokat, hogy ha egyszer a saját pártjának nem kellett, hogyan lehetne jó az országnak, egy decemberi nap reggelére kelve olyannyira átértékelte saját álláspontját, hogy a 168 Óra hasábjain üzente meg még a szoci vezérkarnak is, hogy bizonyos feltételekkel - amelyek "amúgy" totális szakítást jelentenének az új pártelnök, Molnár Gyula nyertes téziseivel - vállalná a demokratikus ellenzék közös (?) miniszterelnök-jelöltségét.

Ritkaság, hogy valaki egyetlen éjszaka ennyire megvilágosodjék. És csak úgy magától. Anélkül, hogy előtte gondosan feltérképezné, kezdeményezése nem talál-e merev elutasításra saját pártja berkeiben. Arról nem is szólva, hogy rögvest a nagy nyilvánossággal osztja meg terveit, amelyek megtorpedózzák a háttérben eredményesen zajló és az alapmegállapodás aláírásához közeledő többpárti egyeztetéseket, mint ahogy belerondítanak az addig a szocik által is szorgalmazott előválasztási elképzelésekbe.

Ez bizony puccs volt a javából. Hatalomátvétel az MSZP-n belül, nem véletlen, hogy a vezérkar két hétig egyáltalán nem kommentálta a történteket, utána viszont úgy fordult szembe addigi irányvonalával, mintha az nem is létezett volna. Teljhatalmat adva a szegedi polgármesternek, ezzel gyakorlatilag saját bukásának. Sokra megyünk azzal, hogy az ilyenkor szokás szerint működésbe lépő suttogó hírügynökség "jelentése" arról számol be: a színfalak mögött egyre többen bírálják Botkát és szövetségi politikáját, ha közben elszáguld mellettünk az idő. Ami a szövetségi politika megfogalmazást illeti, arra amúgy is ideje lenne valami más kifejezést találniuk a szociknak, mert az, hogy a “jelölt” nagy-hirtelen Szent-Iványi Istvánnal íratja most meg az ugyebár december óta kész programja egyik-másik fejezetét és hogy maga mellé állít még egy-két, pozícióra ácsingózó más pártbelit, legfeljebb megelőlegezett kamarillapolitikának vagy idétlen és szánalmas paraván műveletnek nevezhető.

Nem sustorogni kellene, hanem belülről, mert csak úgy lehet, visszakényszeríteni a szocialista pártot arra az egyetlen útra, amely elvezethet az Orbán-rendszer leváltásához. Hogy a legnagyobb demokratikus ellenzéki párt érzékelje végre a változásokat: az erő pozíciójához már nincs meg a szükséges súlya, úgyhogy éppen ideje volna a valós helyzetéhez jobban illő nagyobb felelősséggel viszonyulnia a helyzethez. Elfogadva, hogy elkerülhetetlenek az erőviszonyokat figyelembe vevő, a partnereket mégis egyenrangúakként kezelő, minél szélesebb körű egyeztetések. A közösen képviselhető demokratikus minimumprogramról és - ha egy mód van rá - a közös listáról, de legalábbis az egyéni körzetekben a helyben legesélyesebb jelölt közös támogatásáról.

Az idő pénz; ha a kivagyiság- és féltékenység-vezérelte "haragszomrád" szellemében folytatódik ez a történet, ha a jelen és a jövő helyett folyton a múlttal foglalkozunk, az menthetetlenül nemzeti tragédiához, Orbán újabb alkotmányozó, kétharmados túlhatalmához vezet és óhatatlanul az MSZP teljes bukásához.

Tessék mondani, tényleg megér ennyit egy "megvilágosodás"?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nemgogol.blog.hu/api/trackback/id/tr5812876392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bandiras2 2017.09.18. 20:57:28

Botka kényszerpályán mozog, és abból kell kihoznia a maximumot. Gyurcsány a patás ördög a választók túlnyomó többségének szemében. Gyurcsányt bevenni a brancsba politikai öngyilkosság, mert gyurcsányt még az MSZ(m)P szavazók is rühellik kivéve az akciónyugdíjasait, akikből áll a gyurcsánypárt. Vagy nekimegy a gyurcsánynak, vagy garantál egy újabb kétharmadot viktorkának. Így a legtöbb amit elérhet, egy törékeny érdekházasság lesz a fityesz és a jobbik között.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.18. 21:03:28

Manapság a ballib agytröszt számára Orbán már csak a kettes számú ellenség, mert első helyre feljött Botka.

Ez csak egyet jelent: Botka rendes, antiliberális ember.

VaradiJanos 2017.09.18. 21:21:23

Szerintem kéne csinálni egy pártot ahol hetente cserélné az elnöki posztot gyurka és botcsány. Amikor pedig vki nem elnök akkor a dk-t és az mszmp-t vezetnèk. Ezzel meg lehetne nyerni egy csomó szavazót

Tölgyes Péter 2017.09.18. 21:45:06

@bandiras2: Olyan unalmasak ezek a sztereotípiák. Honnan veszed, hogy az MSZP tagsága utálná Gyurcsányt? Ja, hogy néhány véleményformáló imamalomként ismételgeti, együtt azzal a másik, soha, sehol, senki által nem mért és nem is bizonyított kijelentéssel, hogy a volt miniszterelnök többet visz, mint hoz.

A valóság ezzel szemben az, hogy az időközi választáson közösen jelölt szocik mindannyian ragaszkodtak ahhoz, hogy a "taszító" DK-elnök mellettük agitáljon. Mint ahogy az is tény, hogy az utóbbi három év minden választáson a Demokratikus Koalíció jelöltje legkevesebb hat százalékkal többet kapott, mint amit a közvélemény-kutatók előzetesen mértek nekik.

És akkor még egy tény. Hogy lehet az, hogy Gyurcsány minden rendezvényén abszolút telt ház van, és ha Orbán ellenlábasai szóba kerülnek, még mindig ő az, aki számít valamit - a többiek sajnos együtt nem érnek egy lyukas hajítófát. Gyurcsány megosztó, na de színtelen, szagtalan, jellegtelen percemberkékkel - még ha a magyar politikai élet csődje miatt évek óta ott is vannak a tűz körül - marad a kétharmad...

Tölgyes Péter 2017.09.18. 21:46:34

@VaradiJanos: Mondták már, hogy jó a humorod? Neem? Nem véletlen. És még meg is osztod - ez merénylet. Ne tedd, kérlek. Legalábbis itt ne.

Tölgyes Péter 2017.09.18. 21:53:04

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A korábbi bajuszakasztás azt jelenti, hogy eleve sárga lappal indulsz. Na de ráadásul hülyeségeket írsz. A ballib agytröszt az egyik nap a szocikhoz tartozik, a másikon meg a DK-hoz? Ahogy éppen a pillanatnyi "érvelésedet" a legjobban alá tudod támasztani...

Jobb, ha tőlem tudod, hogy nincs olyan ballib agytröszt, amelyiknek ne Orbán lenne az első számú ellenfele - az ellenségkép-gyártást Orbánék évek óta lefoglalták. Te se próbáld a nyakunkba varrni. Épp elég baj az országra nézve, hogy Botka úgy viselkedik, mint elefánt a porcelánboltban, és ugyanolyan diktátumokkal próbálkozik, mint a miniszterelnök. Más kérdés, hogy ebben ipari tanuló se lehet Orbán árnyékában.

Amúgy is túl sokan vagyunk, akiket hidegen hagy, hogy a diktátor 168 vagy 190 centi magas és jobb- vagy baloldali, egyiket se támogatnánk soha. Cseberből vederbe nem kívánkozunk.

BiG74 Bodri 2017.09.18. 23:06:20

A maszop tagság már amúgy is jól kibabrált magával, aztán hozta a papírformát botkával. Aki jó maszoposként folytatja a hagyományt. Nem hinném, hogy puccs volt, csak 17 éve nem értik az idő szavát.

laci_52 2017.09.18. 23:08:04

Vegyük már észre, mindegy mit tesz Botka: az MSZP sírját Gyurcsány a kiválásával és a DK megalakításával már megásta.

Orbán kezet csókolhat Gyurcsánynak: jövőre a harmadik választás lesz, amelyet az ő segítségével fog simán megnyerni.

BiG74 Bodri 2017.09.18. 23:15:51

@laci_52:
Hát ha ennyi elég az mszp sírba helyezéséhez, akkor nem is kár érte.

Tölgyes Péter 2017.09.18. 23:29:49

@laci_52: Miért is? Először is, nem önszántából hagyta ott, előbb megpróbálta belülről megreformálni az MSZP-t. Több, mint kilencezren támogatták a pártszavazásra feltett javaslatait, mire a vezetésbe visszatérésétől rettegő Mesterházyék a mai napig a temetői fejfákat is figyelembe vevő tagnyilvántartásra hivatkozva érvénytelennek minősítették a referendumot. (Valójában a húszezret sem érte el akkor az aktív tagok száma.)

Majd olyan helyzetbe hozták Gyurcsányt, hogy még a választmány ülése előtt távozzék, mert félő volt, hogy ott kiderül: elképzeléseinek nagyobb a támogatottságuk, mint az azoktól rettegő pártoligarchiának.

Az MSZP belső problémáihoz mi köze lehet annak, aki évek óta az új pártját építi? Ez logikátlan és hamis vád. A szocik sorra cserélik az elnökeiket, és Botka gyakorlatilag már le is váltotta a csak tavaly megválasztott Molnár Gyulát: a tényleges hatalom, hozzáteszem, soha nem látott teljhatalom már az ő kezében van.

Ha Orbánt Gyurcsány tartja hatalomban, amikor miért tőle tart máig egyedül a magyar politikában? :)

Boross Bence 2017.09.19. 00:01:20

Az 2018-as választás vízválasztó lesz az MSZP történetében. A valószínűsíthetően zsinórban harmadik bukás után már nem menthető semmivel a párt. Az öregek leszerepeltek, a középkorúak (Mesterházy és csapata) leszerepelt, a fiatalok is leszerepeltek (Tóbiás), nem maradt semmijük, innen nincs hova tovább.

Botka óvatos baloldali fellépése valóban hiteltelen, és nem csak azért, mert zokszó nélkül megszavazta a Gyurcsány- és Bajnai-féle neoliberális intézkedéseket, hanem mert nincs mögötte semmi. Azok az állítólagos baloldali szakértők, akiket most hirtelen összetrombitált - Andor László volt EU-biztossal(!) az élen - soha sehol sem bizonyították még elképzeléseik életképességét, sem korábban, amikor kormányon volt az MSZP, sem most a néhány MSZP vezetésű városban. Az MSZP maga irtott ki minden valódi baloldaliságot a pártból, így most nem a nulláról, hanem a mínusz ezerről kell kezdeni az építkezést.

A két előbbit összevetve - a mai pártgarnitúra lenullázta magát, és az első valódi megújulási kísérlet is hiteltelen - azt mutatja, hogy az MSZP-nek már harangoztak. Az életképtelen rész - a leszerepelt pártelit - mindenképpen elpusztul, lassabban vagy gyorsabban. Nekik semmiféle belső értékük nincs, csak terhet jelentenek mind Botka, mind Gyurcsány számára. Mivel azonban van egy olyan választói csoport, amely akkor is rájuk szavaz, ha semmit sem tesznek, ezért ha nem veri szét őket a Gyurcsány- vagy az új Botka-párt, akkor akár még 2022-ig is jelen lehetnek a közéletben, majd követik az SZDSZ-t a sírba. Botka, ha nem bolond, nem veszi fel őket az új pártjába, hanem megpróbál a ballaszttól megszabadulva egy valódi baloldali politikát képviselni. Gyurcsány pedig szintén nem lesz bolond magára szabadítani egy hozzá nem feltétlenül lojális bandát.

Boross Bence 2017.09.19. 01:50:56

@Boross Bence: Bocsánat, Tóbiás József természetesen nem fiatal, hanem középkorú. Fiatalok alatt Kunhalmi Ágnes, Harangozó Tamás stb. értendő.

Tölgyes Péter 2017.09.19. 02:50:09

@Boross Bence: Szinte mindennel egyetértek, talán azt az egyet leszámítva, hogy Botka képes lenne új pártot létrehozni és az alapítást követő kínlódást kellő erővel és szakértelemmel végig bírni. Szerintem hiányoznak belőle az ilyesmihez elengedhetetlen képességek és emberi kvalitások. Na és mindenekelőtt a - nincs rá jobb szó - vízió, amely képes tömegeket magával ragadni.

Sablonokból és régi patentekből építkezik, márpedig egy valamire hivatott új párthoz elengedhetetlen a kreativitás és az invenció is, nála mindkettő hiánycikk.

Inkább megpróbálja életben tartani azt, ami már megvan, ami a múltja és a mindig kitartó hívei miatt is jó ideig a biztonság érzését adhatja. Jó az a langyos víz, csak minél többen higgyék el, hogy neki sikerült felforrósítania...

Boross Bence 2017.09.19. 08:40:53

@Tölgyes Péter: Akinek egy Lengyel László a főideológusa, az természetes, hogy nem tud víziót nyújtani senkinek.

2018 után a mikropártok valószínűleg eltűnnek majd, az MSZP pedig belerokkan a harmadik vereségbe és a baloldalon egy űr támad. Ebbe léphet be egy új párt - mondjuk Botka új pártja - egy a mai kínálatnál sokkal markánsabban baloldali programmal. De az is lehet, hogy baloldal nélkül maradunk, mint a lengyelek.

Tölgyes Péter 2017.09.19. 08:59:21

@Boross Bence: Vagy inkább az lehet, hogy egy markánsabban baloldali program önmagában életképtelen, mert egyre kevésbé az oldaliság a meghatározója egy jó programnak. Kétlem, hogy éppen Magyarország, ez az eltunyult, elkényelmesedett politikai közeg termeli ki magából a hiányolt - egyáltalán hiányolt?, mert akkor legalább lehetne pontosan definiálni... - régi-új irányvonalat, miközben ez másutt sem sikerül.

A programok legfontosabb ismérve egyre inkább nem az oldaliságuk, hanem a milyenségük, a problémameg- és -feloldó képességük és hatékonyságuk.

Boross Bence 2017.09.19. 09:16:26

@Tölgyes Péter: Ilyenkor mindig Corbynra meg Sandersre szokás mutogatni, hogy nekik sikerült. Kelet-Európában valóban nehezebb a feladat.

Miklós Kalocsai 2017.09.19. 09:39:16

Nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy Botka a választmányi elnökség elbukása után valakikkel szövetkezett az MSZP szétverésére. Ez a színre lépés pillanatától egyértelműnek látszik, csak az a kérdés, hogyan tudta ehhez megnyerni az MSZP jelentős részét?

Tölgyes Péter 2017.09.19. 10:20:34

@Miklós Kalocsai: Ha már feltételezésekbe megyünk bele, elképzelhető, hogy akivel, akikkel Botka szövetkezett, az amolyan külső-belső ember, nevezhetnénk szürke eminenciásnak is (...) és a társai, akiknek régóta erős a zsaroló potenciáljuk a szoci pártvezetésben. Nem szétverni akarják az MSZP-t, pusztán: használni. Arra, amire eddig is használták: szerzésre. Nem hinném, hogy nagyot tévedtem, túl sok az erre utaló jel. De ha mégis, hát puch neki...

patyuka 2017.09.19. 11:16:01

@Tölgyes Péter: Teljes mértékben egyetértek.
Sajnos az, hogy a '18-as, egyreinkább elkerülhetetlennek látszó kudarca után az MSZP - jelen állapotukban csupán - pszeudokorifeusai hogyan fognak elszámolni maradék tagságuknak a B. L. bejelentkezését követő dolgaikkal, hogy mi lesz majd a párttal, teljesen lényegtelen ahhoz képest, hogy az, amit mostanság művelnek, a változást akarók valamennyiének a reményeit fogyasztja nap mint nap.

Mert bár nem tudni, hogy mi lett volna a tavalyi év végén már alakulgató ellenzéki együttműködés további sorsa, de tagadhatatlan tény, hogy azt B. L. megtorpedózta azt, pártja pedig némi - a bejelentkezés váratlanságát illetően erősen jelzésértékű - hezitálás után behódolt a diktátumainak!
Botka attitűdjét én az apolitikusság csimborasszójának ítélem. Lekoppintani a regnálók stílusát: megjátszani a 'keményfiút' - hol nyíltan, hol burkoltan, de folyton-folyvást gyúrcsányozva - anélkül, hogy az "erő vele lenne", rettenetesen bugyuta egy stratégia, ezért aztán a belőle fakadó taktikai lépések sem lehettek különbek...

Tölgyes Péter 2017.09.19. 12:25:51

@patyuka: Sajnos, így igaz. Most aztán elmélkedhetnek azok, akik Botka eddigi pályafutását szimpátiával kísérték: vajon csak a hatalom megszerzésének esélye változtatta-e meg a szegedi polgármestert ennyire, vagy csak jól álcázta magát korábban?

A jelek az utóbbira utalnak, mert túl éles az eltérés, az előzményekben mindig elutasította, hogy az országos politika egyáltalán érdekelné őt, most meg kiderült, hogy kis túlzással mindenre hajlandó érte, még önmaga szemen köpésére is.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.19. 14:44:22

@Tölgyes Péter:

A ballib agytröszt kezd MSZP-ellenes lenni, amióta Botka próbál balra nyitni, ennyi az egész.

Tölgyes Péter 2017.09.19. 15:03:31

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Ha még tízszer megismétled is, ez - Karinthyval élve - akkor is kiszera méra bávatag. Először is Botka úgynevezett balra nyitása teljesen hiteltelen, mert üres jelszavak nem teremtik meg a hátteret hozzá. A december óta emlegetett programról bebizonyosodott, hogy még mindig nincs készen, egyes fejezetei megírására most kért meg "nem-szocikat", például a liberális Szent-Iványi Istvánt, aki nem mellesleg Orbán alatt is nagykövet volt.

Szóval, mitől lenne a majdani program balos? No meg miféle ballib agytrösztöt emlegetsz, amely egy ilyen nyitás esetén nem tartana Botkával? Egyáltalán, kit, kiket értesz te ballib agytröszt elnevezés alatt? Tudnál esetleg némi konkrétumot is mondani, homályos és zavaros utalgatások helyett?

Zsoltbacsi 2017.09.19. 18:59:39

@Tölgyes Péter:

Bár nem engem kérdeztél, de ballib agytröszt= Bitó szalon+Szárszói piknik+ Lengyel Laci, Drágaaranyosbolgárúr, Fajkaszházi "A humor ellenzéki műfaj" Tivadaj, stb

Tölgyes Péter 2017.09.19. 19:12:00

@peterfix: Ez komoly? ;) (Lásd: "De ha mégis, hát puch neki...")

Tölgyes Péter 2017.09.19. 19:18:51

@Zsoltbacsi: Most aztán ki vagyok segítve. Az még hagyján, hogy ezek szerint az általad említett csapat fordult volna szembe a "balra nyitó" Botkával, és megint csak bircaman szerint ez egyet jelent azzal, hogy a szegedi polgármester rendes, antiliberális ember.

Vagyis jól neveztem a bircaman érvelését zagyvaságnak. Az ugyebár nehezen képzelhető, hogy a ballib agytröszt annyira benézte volna Botka irányultságát, hogy előbb teljes mellszélességgel ráerőlteti őt az MSZP-re, majd amikor kiderül, hogy balra nyitna, szembefordul vele. Már csak azért is sántít ez a gondolkodás, mert decembertől mostanáig ugyanazt hajtogatja az önjelölt: Fizessenek a gazdagok. Semmit nem változtatott, na de akkor mire fel a szembefordulás?

Van valaki, aki komolyan úgy véli, erre lehet kampányt építeni?

Zsoltbacsi 2017.09.19. 21:08:43

@Tölgyes Péter:

Bircahoz semmi kozom, en csak az agytrosztre irtam peldat,viszont:

"Az még hagyján, hogy ezek szerint az általad említett csapat fordult volna szembe a "balra nyitó" Botkával,"

Ez mar elofordult nehanyszor a tortenelemben. Csak emlekeztetnelek, hogy a 90-es evek elejen pontosan ugyanez a tarsasag csontig benyalt a fiatal Orbannak. Aztan amikor azt hittek, hogy Schiffer lesz az uj szadesz (2010-2011), akkor az o segget nyaltak. Most legutobb meg a Momentum volt az uj "megmento"...

Ezek mindig csak addig "szeretnek" valakit, mig azt hiszik, hogy az altaluk kivanatosnak tartott neolib iranyt viszik tovabb. Aztan amikor kiderul, hogy hogy nem, azonnal dobjak

Zsoltbacsi 2017.09.19. 21:12:52

@Tölgyes Péter:

Meg valami:

Szerintem tisztan penzugyi okai vannak a szembefordulasnak, egyszeruen amelle szeretnenek allni, aki szerintuk a husosfazek melle fog kerulni. Fajkaszhazi Tivadaj szeretne megint sok100millios hirdeteseket a Hocipobe, Lengyel tobbmilliardos megbizasokat a Penzugykutatonak, stb...

Tölgyes Péter 2017.09.19. 22:31:21

@Zsoltbacsi: Szerintem ez az elmélet nettó marhaság, de hát mindenki abban hisz, amiben akar. Lengyel első számú tanácsadója volt Botkának, amikor színre lépett és olyan nyilatkozatot tett, amely egyértelművé tette: ha az önjelölt nem hajlandó változtatni, az MSZP az ő irányításával nemhogy közelebb kerülne a tűzhöz, hanem távolodik attól. Ráadásul teljesen magára maradhat. Az így ostobaságból vagy szándékosan megosztott szocik meg könnyen megindulhatnak a páternoszteren a pince irányába...

Ez lenne a ballib agytröszt érdeke?

Ha egyáltalán van ilyen agytröszt, meg kell mondjam, személy szerint kiütést kapok az alaptalan összeesküvés-elméletektől, te meg, lám, kis túlzással egyenesen Ádám apánktól tudod eredeztetni...

Zsoltbacsi 2017.09.19. 22:47:32

@Tölgyes Péter:

"
Ez lenne a ballib agytröszt érdeke?"

Az az erdekuk, hogy az emberuk legyen a husosfazeknal. Mivel kiderult, hogy Botkaval rossz lora tettek (nem hozza a szamokat), ezert ujratervezes...

Tölgyes Péter 2017.09.19. 23:22:47

@Zsoltbacsi: Ha már összeesküvés-elmélet, legalább legyen valami alapja és valóságtartalma is. Nem hiszek abban, hogy Botka nevét valamiféle ballib agytröszt sorsolta volna ki a cilinderből. Ha egyáltalán létezik ilyen agytröszt és olyan az összetétele, ahogy felvázoltad (amit erősen kétlek, mert egy ilyen társaságnak a befolyása a politikára, a tagjai miatt, a nullához konvergálna), akkor semmiféle nyomást nem tudna gyakorolni az MSZP vezérkarára.

A szocikat kívülről csak a belső erővonalakat belülről ismerők bevonásával lehet irányítani. Erre a régi rossz szokások szerint egyedül a volt pártigazgató képes: a lekötelezettjei segítségével. Úgyhogy semmiféle ballib agytröszt, sokkal inkább Puch László az, aki kiszabadította a palackból - és ráeresztette az ellenzékre - Botkát.

Mielőtt előhoznád, hogy Puch akár a ballib agytröszt útmutatásait is követhette, ki kell, hogy ábrándítsalak. Az ő érdekei még az egykor Simicska révén ellenjegyzett paktum mentén, a status quo fenntartásához fűződnek, mert annak révén ő egy újabb fideszes kétharmad esetén is zavartalanul arathatna tovább.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.20. 06:19:06

@Tölgyes Péter:

Ballib agytröszt = a nyugat érdekeit védő, magyarellenes, elitista alakulat a magyar politikában, mely magát szereti baloldalnak hazudni.

Botka láthatóan próbál szakítani velük, ennyi az egész.

Ezek lassú folyamatok, nem azonnali hatalmas lépések.

Tölgyes Péter 2017.09.20. 10:42:12

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Kiütést kapok ezektől a kísértetiesen a korai Kádár-korszakot idéző, végletesen ostoba sztereotípiáktól és mesterséges szembeállításoktól. Ennyire hatott volna rád az agymosás, vagy - már elnézést -: helyből hülye lennél?

A nyugat érdekei, magyarellenes, elitista alakulat, mondd, szerinted Magyarország hová tartozik? A "kelethez"? Mert ha úgy gondolod, akkor a véleményed, akárcsak Orbánéké, e téren garantáltan eltér a lakosság túlnyomó részének véleményétől. Arról már ne is beszéljünk, hogy mitől elitistább a ballib agytröszt, mint a nemzetvezető körül kialakult, ráadásul félhülyékből álló, de legalább Felcsútról kézivezérelt rablóbanda?

Elitistának nevezed például Farkasházyt, de akkor szerinted micsoda Simicska, akivel kezdte az ország szétrablását Orbán, vagy a mai strómancsapat, Mészáros Lőrinc, Garancsi, Tiborcz úrfi, meg valamennyiük kis és nagyobb körei, hogy az élpolitikába beemelt Rogánról és társairól ne is beszéljünk?! Mikor jutott a magyar történelemben korábban kétharmados irányító szerephez egy ilyen szisztematikusan felépített, az államra ültetett szabadrablóbanda? Na jó, a középkort azért nem kellene idehoznod...

Egy szó, mint száz, e felületen legalábbis be lehet fejezni az orbáni alap szemináriumot, ha van elitista csapat ma Magyarországon, az a Fidesz köré szerveződött, a sokat emlegetett nyugat pedig a nálunk meghonosítottnál sokkal tisztábban, átláthatóbban és hogy egy elkoptatott kifejezést is használjak, igazságosabban működik.

Botka pedig nem szakítani akar valamivel, hanem szakítani szeretne abból, ami még megmaradt Magyarországból, vagyis ami nem vándorolt be Orbán - mások nadrágján hordott - feneketlen zsebeibe.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.20. 11:07:28

@Tölgyes Péter:

A magyar nép mára megértette: a rendszerváltás az ország lezülléséhez és kirablásához vezetett, s a fő felelős a nyugat.

Az Orbán által épített nemzeti tőkésosztály meg minibolha a nyugati óriásvérkullancsokhoz képest.

A 2018-as választás kérdése 1 dolog:
- visszatérni a 2010 előtti kurzushoz, mely sehová se vezetett,
- folytatni a 2010-ben kezdődött reformokat.

Tegnap reggel még Mo-on voltam. Az ország rossz állapotban van, ez abszolút tény. Azt hiszed, hogy a lakosság ezt nem látja? Szóval téves alapkiindulópontod, hogy van egy fanatikus, vak, orbánista réteg.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.20. 11:12:41

@Tölgyes Péter:

Botka az egyetlen pozitív személyiség, akit az országot 1989 óta terrorizáló ballib agytröszt ki tudott termelni. Orbán után ő a második eset, mert Orbán is abból a körből jött.

Számomra az ideális egy Fidesz-MSZP koala lenne, melyben a Fidesznek nincs meg az abszolút többsége. Így fékezné egymást a mindkét pártban meglévő tisztességtelenség. A fontos: folytatni a 2010-es reformokat, s a liberális szörnyetegeket nem beengedni a hatalomba.

Sajnos mindez nem könnyű:
- Botkát fogva tartja Soros, s Soros MSZP-n belüli maffiahálózata,
- Orbán pedig gúzsba van kötve a német fasiszta nagytőke által.

Látványos eredményekre nem számíthatunk, de fontos a frontot tartani, s csipkelődő hadmódban folyamatos feszültség alatt tartani ellenségeinket.

Tölgyes Péter 2017.09.20. 12:08:20

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Ezen a ponton nincs értelme a további vitának. Szerintem Orbán a legkártékonyabb szereplője a magyar történelemnek, úgyhogy ha Botka hozzá hasonlít, akkor már értem, miért nem szimpatizálok vele jó ideje. Tudod, nincs az az ideológia, amely az ország szétrablását és magánzsebekbe besöprését elfogadhatóvá teszi. Az az érved pedig, hogy Soros tartaná fogva Botkát, a német fasiszta nagytőke pedig Orbánt, már-már az elmebetegség határát súrolja.

A Drábik által terjesztett nagy összeesküvés-elméletek beleeszik magukat értelmes emberek fejébe is, ahelyett, hogy meglátnák a sokkal egyszerűbb magyarázatot.

(1) Van egy szint, amelyet normális politikus nem lép át;
(2) Ha átlépi, nem normális és főleg nem több politikusbőrt öltött köztörvényes bűnözőnél.
(3) Orbán ilyen és lehet, hogy Botka is hasonló, erről egyelőre a szegediek tudnának többet mondani.
(4) Az összeesküvést és gittegyletesdit tartsd meg másoknak, ezen az oldalon nincs helyük ilyen baromságoknak.
(5) Előbb-utóbb minden, a törvényesített törvénytelenségekre épített diktatúra megbukik, így Orbáné is. Botkának azonban aligha lesz hozzá köze, ahhoz túl sok már az indulat az emberekben, hogy azonnal elfogadnának egy újabb vezér-tolvajt.

patyuka 2017.09.20. 12:21:08

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Néhány fésületlen kérdés a "mélyelemzőhöz":

Tehát a 2. Gyurcsány-kormány nem kezdett reformokba, ezért nem is
voltak olyanok sem, akik jobbról vagy balról betartottak azoknak, így aztán 2008-ban nem volt "szociális népszavazás", miként kórházi balhé sem Egerben (etcetera)?

Melyek azok a 2010-ben kezdődött reformok; és ki kezdeményezte a "kezdődésüket"?

Mennyiben/mitől logikus az az állítás, hogy attól "téves - az az - alapkiindulópont, hogy van egy fanatikus, vak, orbánista réteg", hogy "az ország rossz állapotban van", meg hogy a "lakosság ezt látja"?
Egyáltalán: ki tagadta itt ez utóbbiakat; és ezek mitől is lennének az elégséges alappal bíró premisszái az indító állításnak (konklúziónak)?

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.20. 13:25:58

@Tölgyes Péter:

A kérdés az: hová álljunk?

Nekem ez nyilvánvaló, mert én a Jó oldalára állok mindig.

Az pedig félrebeszélés, hogy a csúnya, cigány Zorbán korrupt, mert nem ez a dolgok lényege. Ez kb. olyan, mint Kossuth tevéeknységet azon az alapon megítélni, hogy sikkasztott.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.20. 14:07:18

@patyuka:

Számomra máig rejtély, hogy az egyébként legokosabb ballib (Gyurcsány) miért vétett ekkora hibát 2006-ban.

Mert nem elég, hogy saját beszédét kiszivárogtatta buta módon, aztán még nem is mondott le.

Ha hinnék összesküvésekben, azt mondanám: Gyurcsány Orbán fizetett ügynöke.

Melyek a 2010-ben kezdődött reformok? A szakítás a rendszerváltás hazugságával, a szakítás az egyoldalú euroatlantista kurzussal, a liberális véleményvezérek szellemi diktatúrájának megtörése, a kisemberek felé fordulás.

A ballib gondolkodás alapvető hibája, hogy komolyan elhiszik, az emberek azért nem akarják őket, mert:
- a csúnya, cigány Zorbán megvette egy részüket,
- az emberek nem jutnak elegendő infóhoz,
- az emberek egyszerűen hülyék.

Tölgyes Péter 2017.09.20. 14:19:52

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Jól jegyezd meg, mert többször nem fogom neked elmondani. Orbán és mindenki más esetében teljesen mellékes, hogy cigány-e vagy sem. Egyedül az a lényeg, amit mond és tesz. Én legalábbis cselekedeteik szerint ítélem meg az embereket, nem pedig származásuk, világnézetük, nemi identitásuk alapján.

Nem a ballib gondolkodás tekinti hülyéknek az embereket, hanem a hatalomban lévőké. És sajnos, az emberek tekintélyes része hajlandó betölteni a hülye szerepét. Látom, te is.

Amúgy meg, legalább a kedvemért, nem hagynád abba ezt a kényszeres címkézést? Van normális gondolkodás - lett légyen az "ballib" vagy konzervatív - és van abnormális. Ez egyre kevésbé párt- vagy oldalfüggő. Az a gyakorlat, amelyet te magadévá tettél, semmi másra nem jó, mint a csoportos ellenségkép-kreálásra és a gyűlölködés eszkalálására. Vagyis: az emberek hülyének nézésére.

Csak tudod, egyszer, előbb vagy utóbb eléri a kritikus tömeget azoknak a száma, akiknek elegük lett a hülyeszerepből. És akkor bizony sokaknak menekülniük kell, ad abszurdum előfordulhat, hogy olyan szálláscsinálóknak is, amilyen te vagy.

Én kivételesen beérném azzal, ha másutt fejtenéd ki poros-dohos-avítt nézeteidet.

Tölgyes Péter 2017.09.20. 14:26:33

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Még annyit, hogy totálisan el vagy tájolva, ha Orbánt azzal próbálod mentegetni, hogy a korruptságát emlegetni olyan, mintha Kossuth tevékenységét azon az alapon ítélnénk meg, hogy sikkasztott.

A kettőt egy napon említeni katasztrofális tudati beszűkülésre vall. És nem is hozom szóba, hogy Kossuthék mi mindent adtak a nemzetnek, a lényegi eltérés az, hogy Orbán maga az állami szintre emelt korrupció. Neki a hatalom egy másodpercre sem jelentett szolgálatot, pusztán eszközt: a mérhetetlen, határtalan szerzési vágya kielégítésére.

Tipikus színváltó kaméleon, aki ráadásul e tulajdonságát néhány órán belül alkalmazni tudja. Nevezhetnénk ezt akár sajátos politikai tehetségnek is, de pontosabb a megfogalmazás, hogy Orbán tökélyre fejlesztette a politikai szélhámosságot. Elvei egyáltalán nincsenek, azt az egyet leszámítva, hogy mindent, ami másé, elvi-szemmel figyel.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.20. 14:57:07

@Tölgyes Péter:

A nép nem fogja már tűrni a liberális rendszerurak hatalmát. A liberális rendszer már nem ad megoldást a kérdésekre. Ennek ellenére én nem mondanám a liberálisokat nemnormálisoknak.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.20. 14:58:03

@Tölgyes Péter:

Minden politikusnál csak 1 szempont dönt: mit képes elérni a közjó érdekében.

Orbán eddig jól teljesít.

Tölgyes Péter 2017.09.20. 15:13:50

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Szerinted. Más kérdés, hogy a közjó érdekében az ég egy világon semmit nem tett. Na, de ha téged a tények egyáltalán nem befolyásolnak, akkor mit tudok tenni? Na jó, egye fene, megpróbálok egy kézenfekvő tanmesével hatni a tudatodra. (Van még?)

A közjó érdekében alkalmazza például a kormány a rezsikedvezményt. Ennek köszönhetően ma Magyarországon mintegy huszonöt százalékkal fizetünk TÖBBET a gázért, mint amennyit valójában kellene. A különbözet szigorúan magánzsebekbe vándorol. (Mint a letelepedési kötvények százötven milliárd forinthoz közelítő jutaléka. Emlékszel, ugye, hogy meghurcolták a derék ügyvédnőt, aki az önkormányzatok ügyvédeinek a munkáját végezte el, megbízásból, hogy a keletkezett, ha jól emlékszem, bruttó száznyolcvan milliócskát elossza az arra kijelöltek között? Hol vagyunk ma már attól a nagyságrendtől?)

Kíváncsian várom, szerinted e téren hol tülekedett elő a közjó védelme.

Zsoltbacsi 2017.09.20. 15:38:47

@Tölgyes Péter:

Bocs, de te nagyon be vagy szűkülve. Bircával egyetértek abban, hogy tényleg többet tett Orbán a közjóért, mint bármelyik elődje.

A tanmeséd is ferdít. Sokszor szokták nekem előhozni ezt az "érvet" az energiaárakkal. Ilyenkor én mindig visszakérdezek, hogy az illető vajon melyik tőzsdére jár tankolni, a New Yorkira, vagy a Tokioira? Amúgy meg lehet, hogy lehetne alacsonyabb is a rezsiár, de ha a "nemlopós" és "szakértő" elődöket nézzük, akkor az emberek többsége még élénken emlékszik az évenkénti 2x gázáremelésre! Tudom, neked már megszépítette az idő az emlékeket, ezért megsúgom, hogy a Csótány alatt karácsonykor a legtöbb családban az volt a beszédtéma, hogy következő évben 10-12 vagy 15 százalékkal fog drágulni a rezsi....? És mindezt akkor is, amikor szintén csökkent a nemzetközi ár. LEndvait már szóba se hozom...

De akkor mondok még egy közjót: minden statisztika szerint tőlünk mentek el a régióban legkevesebben. Sírnak a ballibek az orvoshiánytól (ami valamennyire jogos), csak azt szeretik elfelejteni, hogy a szlovákok/románok/lengyelek/baltiak azonnal cserélnének velünk, ha náluk "csak" ennyire lenne orvos és ápolóhiány....

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.20. 15:42:01

@Tölgyes Péter:

Orbán változtatott azön az 1990 óta hatályos axiómán, mely szerint a kisember le van szarva, s mindent meg kell tenni a tőke pénzéhsége érdekében, ugyanis csak a nagytőke érdekei alapjén lehet jó társadalmat kiépíteni. Ez a lényeg.

patyuka 2017.09.20. 16:32:50

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Ezek beteg agyrémek, nem pedig adekvát válaszok egy elfuserált - ti. igazságtartalmát illetően minden elemében primitíven hazug - szillogizmusod megreparálására.

És a vélemény bármennyire is szabad, attól a hülyeség - "Botkát fogva tartja Soros, s Soros MSZP-n belüli maffiahálózata... Botka az egyetlen pozitív személyiség, akit az országot 1989 óta terrorizáló ballib agytröszt ki tudott termelni...Orbán pedig gúzsba van kötve a német fasiszta nagytőke által...Orbán eddig jól teljesít...Nekem ez nyilvánvaló, mert én a Jó oldalára állok mindig..." - még akkor sem lényegül igazsággá, ha együgyűn egyre csak hajtogatják, mint majom a köszörűkövet. Legfeljebb azzal a tanulsággal szolgálhat - miként a mellékelt produktumok jócskán szolgálnak is -, hogy szerzőjétől hiú ábránd lenne logikus okfejtést elvárni, mert hagymázas előítéleteitől vezérelten neki csak ócska lózungokra meg ex cathedra címkézgetésekre "fussa"!

Ezért aztán, ha az ember valamit is ad a rációra, muszáj kimondania: dixi!

Tölgyes Péter 2017.09.20. 16:58:02

@Zsoltbacsi: Sajnos, köszönőviszonyban sem vagy a tényekkel. Teljesen mindegy, melyik tőzsdét nézzük, mondjuk ugyanazt, amelyiket bármikor nézni szoktunk. Gyurcsány alatt is. Ahhoz képest ugyanis - fogódzkodj meg - ma legkevesebb tizenöt százalékkal többet fizettetnek velünk, miközben, gyengébbek kedvéért tőzsdefüggetlenül, vagyis mindenütt nagy mértékben csökkent a gáz nemzetközi piaci ára. És mindezt természetesen úgy, hogy még hálásak is lehetünk a rezsikedvezményért. Tudod, a tények makacs dolgok, mismásolással, csúsztatással nem elintézhetőek.

Gyurcsány alatt - egészen pontosan 2009-ben - az oroszok durván 350 dollárt kértek ezer köbméterért, ma ugyanezért a piac jó, ha 200 dollárt megad. Úgyhogy abbahagyhatod a mellébeszélést, ezen a területen történetesen eléggé otthon vagyok.

Az pedig, hogy a környékünkből többen mentek volna el, mint tőlünk, szám szerint nem igaz, ha bárhol még rosszabb például az orvoshelyzet, az csak annak tudható be, hogy eredetileg is sokkal rosszabb volt, az előnyünk azonban e téren jelentősen csökkent. Nem kellene ám mindent elhinni, amit Orbánék seregnyi kommunikációs klónja terjeszt; a lakosság létszámára vetítve sajnos toronymagasan vezetünk a jóval több, mint négyszázezer távozottal csak az utóbbi néhány évben.

Zsoltbacsi 2017.09.20. 17:06:58

@Tölgyes Péter:

Szerintem nézz utána az áraknak először. Ugyanis a nagy árzuhanás a válság miatt épp Gyurcsány idején volt, persze ez nem akadályozta meg a "szakértőt", hogy mondjuk 2009ben is 2x emeljen... (+ ne felejtsük el, hogy a kompenzációt is ő törölte el, mert "elkurtuk")

"Az pedig, hogy a környékünkből többen mentek volna el, mint tőlünk, szám szerint nem igaz"
+
"Nem kellene ám mindent elhinni, amit Orbánék seregnyi kommunikációs klónja terjeszt"

Azért mekkora király éz a Patás, az egész világgal sikerül elhitetnie a "hazugságait" :)
Ott a CIA hivatalos országjentés, OECD jelentés, ENSZ jelentés, Eurostat... Mind hazudna??? Szerintem nem, inkább csak Te!

Nem terhellek inkább adatokkal, csak egy képet szúrok be, amit az ENSZ országjelentései alapján csináltak:

jakubmarian.com/wp-content/uploads/2017/01/emigrants-2015-percentages.jpg

Tölgyes Péter 2017.09.20. 17:08:17

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Ebben igazad van. Orbán tényleg változtatott azon a tényen, hogy a kisember le van szarva és mindent meg kell tenni a tőke pénzéhsége érdekében. Nála ugyanis a kisember nincs leszarva, elvégre aki nincs, az hogyan lehetne leszarva?! Orbánnál a kisember a szükséges rossz, akit családostól be kell zárni a gödörbe, ahol van, nehogy már onnan egyszer kiemelkedjék.

Az újkasztosítási elképzeléseit támasztja alá az oktatási rendszer átszervezése - lám, egész szakok vannak, amelyeken tanulni csakis a kisembernek elérhetetlen mértékű térítéssel lehet (például ügyvédnek ne is készüljön a szegény ember gyereke), a gimnáziumok jelentős hányadának bezárása és helyettük szakmunkásképzők beindítása. Ahelyett, hogy egy olyan kombinált képzést hozott volna létre, amelynek keretében adott ponton eldönthető, milyen irányt vesz a tanuló - a felsőfokú képzést célozza vagy a szakmatanulást. De az, hogy miközben a világ a szellem forradalmát éli, nálunk egy nagyon vastag réteget a múlt századi sötétségbe kényszerítenek vissza, egy nonszensz, az embertelenségről nem is beszélve.

A teljes társadalmi berendezkedés az úri Magyarország reorganizálását készíti elő, amelyben a tehetősek, beleértve az Orbán "segedelmével" felkapaszkodott politikai semmirekellőket, kitűnően basáskodnak azokon, akik előtt, szintalattiként, mindenféle felfelé vezető ajtót hermetikusan lezárnak.

Már ott tartunk, hogy ha Orbán ma lenne gyerek, nemhogy miniszterelnök, még joghallgató sem lehetne belőle, a Kádár-rendszer ezerszer emberibb volt annál, amit te istenítesz. Csak azt nem értem: tényleg nem látsz az orrodnál tovább, vagy megéri neked a hülyét tettetni?

Tölgyes Péter 2017.09.20. 17:19:31

@Zsoltbacsi: Nem kell utánanéznem, ez az üzleti szakterületem. Az árzuhanás, tekintve, hogy akkoriban mi még teljességgel Oroszországból hoztuk be a gázt, nem függött össze a világválsággal. A Gazprom - nézz utána, ha nekem nem hiszed el - önállóan képezte az árat, méghozzá úgy, hogy az olaj ármódosulását követte jó tíz, tizenegy hónap, nemegyszer több, mint egy év késéssel. Úgyhogy rossz hírem van a számodra: Magyarországot a nemzetközi gázárcsökkenés hatásai 2010 után érték csak el.

Ami a többit illeti, ne csak emlegesd, ellenőrizd is az általad hivatkozott oldalakat, néha nem árt, ha nem dőlsz be annak, ha a forrásaid úgymond valahonnan idéznek. Csak példaként: www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/hu.html

Még valami: statisztikusok pontosan tudják, hogy amikor valaki például az ENSZ 2015-ös adataira hivatkozik, akkor nem árt felkeresni az idézett ENSZ-statisztikát, de nem szabad ám meglepődni azon, ha a publikáció ugyan valóban 2015. évi, csak éppen zárójelben ott-szerepel, hogy a felmérés a 2008-2012. közötti adatokból táplálkozik.

Jó reggelt, Magyarország.
süti beállítások módosítása