Minden, ami van, meg olyasmik is, amik nincsenek

NemGogol

NemGogol

Sithek: Jean-Bédel Bokassa, Afrika Napóleonja

Jean-Bédel Bokassa császár, azaz az idiótaság diadala

2015. június 03. - Toadwart66

bokaz.jpg

Nem nagyon ismerjük sem Afrikát, sem annak működési rendjét. Van egy csomó érdekes állat, dög meleg van és rengeteg kalasnyikovot használnak fel. Romantikus filmekben és kalandfilmekben szívesen elnézegetjük, hogy milyen vicces népek laknak arrafelé. Manapság azonban egyre többször tapasztalhatjuk, hogy a szenvedés, a kín, a betegségek, az éhhalál, az erőszak meglehetősen hétköznapi tevékenység az ott élők számára. A gyarmatosítások melléktermékeként egy  csomó diktátort is legyártottunk a számukra.

Afrika kellős közepén, pontosabban a Közép-afrikai Köztársaságban éldegélt Jean-Bédel Bokassa, aki Napóleont véve mintául, később császárrá koronáztatta magát. Az euro-atlanti kultúrkörben ezzel a tevékenységével csak valamelyik zárt osztályon iktatták volna be.

A  Jean-Bédel 1921-ben látta meg a napvilágot. Nemesi családból származott, apja ugyanis törzsfőnök volt. Az akkori etikettnek megfelelően később beállt katonának a francia ármádiába. Itt még beérte egy egyszerű századosi ranggal is. Mindenki zsebében azonban ott lapulhat egy marsallbot. Jean-Bédel százados valószínűleg egy jogart hurcolt magával e célból.

Jellemző rá, hogy De Gaulle tábornokkal többször is összefutott, akit nemes egyszerűséggel papának szólított. A tábornok természetesen elmeháborodottnak tartotta. Azt nem nagyon értem, hogy akkor miért nem helyeztette el a jövendő császárt egy jól menő elmegyógyintézetbe. Nagyon sok emberen segíthetett volna egy egyszerű orvosi szakvélemény.

Az unokatesója, David Dacko elnökösködéssel foglakozott az országban, és mint katonaviselt embert kinevezte őt  hadsereg élére. Bizarr vonzódása a csillogó tárgyak iránt már ekkoriban megnyilvánult. A parádékon általában egy túldíszített karácsonyfának öltözött. A rokoni szálak azonban sokat számítottak egy olyan országban, ahol egy puccs kivitelezése akár egy kósza ötlet nyomán is megvalósulhatott. David kuzin hülyének és ártalmatlannak tartotta Jean-Bédelt. Rá kellett azonban döbbennie arra a tényre, hogy az idiótaság és az államcsíny nem egymást kizáró fogalmak.

bokassa_colored.png

Bokassa 1966 szilveszterét pont ezzel ünnepelte meg a barátaival. Pezsgőbontás helyett ők szépen elrabolták a kuzin bizalmasát, az ötszáz fős csendőrség parancsnokát, bizonyos Jean Izamot, és bevágták egy pincébe. A rokonság nem bizonyult szerencsés puccsbiztosításnak.

Az unokatestvérek viszonya a későbbiekben is eléggé hektikusnak bizonyult. Banguint, a fővárost Bokassáék pillanatok alatt elfoglalták. Vadul elkezdték keresni Dackot, de nem találták sehol. A jövendő Bonaparte kétségbeesett, mert egy rendes államcsínyhez szükség van a megbuktatandóra is, az meg pont most csámborog másfelé. Végül azonban az illetékes időben megérkezett, így már minden akadály elhárulhatott a letartóztatása elől. Van, aki másnapos lesz szilveszterkor, van, aki fogoly.

Az exelnököt a Ngaragbai börtönben szállásolták el. Hogy legyen elég helye, a többi foglyot szabadon bocsájtották és csodával határos módon nem lőtték agyon. Valószínűleg nem akartak foglalkozni a hullák cipelésével. Fontosabb dolguk is akadt. A legrosszabbul szegény Izamo csendőr parancsnok járt, aki türelemmel viselt hosszú, fájdalmas tortúra után elhalálozott. Dacko a szerencse folytán és a franciák kérésére életben maradt.

A kuzin a kommunista Kínával kokettált, Bokassa állítólag ezért hozta magát puccsos hangulatba. Megrögzött hazudozóként ez azonban valószínűleg csak ürügy volta a számára.

Az új elnök a mihaszna Nemzeti Tanácsot feloszlatta, az Alkotmányt eltörölte.

Pikáns részlete a történetnek, hogy Jean-Bédel egyik harcostársa, bizonyos Banza kapitány, - akinek esze is volt, amivel Bokassa csak csekély mértékben rendelkezett  - 1969-ben szintén kedvet kapott egy kis államcsínytevésre. Ennek az ügynek a végére egy szépen kivitelezett agyonlövetés tett piros pontot.

Dackot ide-oda hurcolgatták egyik börtönből a másikba. Nem lehetett könnyű élete akkoriban. Soha nem tudhatta mit kap aznap reggelire, zsemlét vagy golyó általi halált. Bokassa családegyesítési célból végül a tanácsadójává tette azt, akit előtte megpuccsolt. Bizarr dolgokra képes az élet. Mint már többször említettem, a leendő Bonaparte nem volt beszámítható. A kuzinok ezután kölcsönösen követtek el államcsínyt egymás ellen. Mi lett volna, ha teszem azt nem lettek volna rokonok?

Bokassa valójában teljesen hülye volt. A franciáknak elég kellemetlen lehetett elismerni, hogy bármi közük is van hozzá. Erre erősített rá azzal, hogy az országát 1976-ban átnevezte Közép-afrikai Császársággá. Magát természetesen császárrá koronáztatta. A hitelesség kedvéért Franciaországból hozatták a varrónőket, mégpedig az eredeti ceremónián szorgoskodók leszármazottait. A százmillió frankos költség gyakorlatilag lenullázta a három évig tartó pünkösdi Császárságot. Bolondériájára jellemző, hogy pár hónapig Salah Eddine Ahmed Bokassa néven áttért az iszlám hitre is.

1978-ban elrendelte az iskolaköpeny kötelező viselését. Ezeket a köpönyegeket a császári  manufaktúra gyártotta le, meglehetősen borsos áron. Az ennek folyományaként kitört zavargások miatt, összeszedetett kétszázötven 10-16 éves gyereket. Ezeket megkínoztatta, majd százat az uralkodó személyes közreműködésével lemészároltak.

A franciák végül megunták, hogy egy idióta miatt az egész világ őket nézi idiótáknak, ezért 1979-ben néhány ejtőernyős segítségével véget vetettek az ámokfutásának.

David Dacko a változatosság kedvéért ismét elnök lett. Ekkorra, sejtésem szerint már a saját tükörképére is gyanakodva nézhetett.

Bokassa Napóleon Elefántcsontparton talált menedéket. Távollétében halálra, 1986-os visszatérésekor ismét halálra ítélték. A kétszeres halálos ítéletből végül életfogytig tartó börtönbüntetés, majd 1993-ban amnesztia miatti szabadon bocsájtás lett. A császár határtalan idiotizmusa pont ugyanannyi szerencsével párosult.

A kannibalizmust nem tudták rábizonyítani, de a személyzete azt állította róla, hogy előszeretettel gyűjtött fagyasztott hullákat.

1996-ban aztán megtörtént az égi csoda. A Jóisten végül megelégelte az afrikai Napóleon földi létezését és egy jól irányzott szívrohammal kivonta őfelségét a forgalomból.

Az egész históriát az teszi még abszurdabbá, hogy tömegek gyászolták zokogva, amikor állami temetést kapott.

szobor1.jpg

 

Jean Bedel Bokassa szobra

A bejegyzés trackback címe:

https://nemgogol.blog.hu/api/trackback/id/tr937514154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Furusina 2015.06.03. 19:45:28

Innen, a Közép-Európai Köztársaságból olvasva nem is annyira vicces.

VoluntartistA 2015.06.03. 20:33:28

Én is ismerek egy nemnormálist, aki alkotmányjogi hézagokat kihasználva megpuccsolta az Alkotmányt és a jogállamot, majd a saját gránitszilárdságú szarságát n-szer átíratta, és mindenhová a hűbéreseit ülteti.

cardiobascuralis 2015.06.03. 21:12:23

"Nem nagyon ismerjük sem Afrikát, sem annak működési rendjét. Van egy csomó érdekes állat, dög meleg van és rengeteg kalasnyikovot használnak fel."

Sőt, még az is lehet, hogy a helyesírást is ismerik.
Veled ellentétben.

cardiobascuralis 2015.06.03. 21:13:38

@VoluntartistA:
Ne bassz.
Ez az Afrika tényleg nagyon durva hely lehet, ha ott ilyenek megtörténhetnek.

Toadwart66 2015.06.03. 21:29:47

@cardiobascuralis: Lehet. Bár ez a mondat direkt van ilyen hülyén megfogalmazva. Bocs. Orvosi rendelvényre írogatok, depresszió ellen. Arra nagyon jó, így már le tudtam jönni az Olwexyáról. 300 mg-al nyomtak tele, ez amolyan zombi állapot, most 150-nél tartok. De majd jobban odafigyelek. Köszi, hogy szóltál.

Alick 2015.06.03. 21:34:03

@VoluntartistA: egy már jópár évtizede így megy, csak a mostani cézár kipróbálta látványosan a trambulinról való medencébe pisálást. :)

cardiobascuralis 2015.06.03. 21:42:28

@Toadwart66:
Ne keverjük a helyesírást meg a nyelvtant. A helyesírásod rettenetes, az idézett mondat csak egy viszonyítási pont volt ahhoz, hogy mi van Afrikában.

tükörfúró 2015.06.03. 21:52:07

Egy igazi demokráciából nézve mi is a skálának ezen a felén helyezkedünk el valahol, gyanitom ez az idióta sem tökegyedül csinálta a baromságait, ennek is megvolt a maga hűséges hadserege, hóhérlegény brigádja, képzelt "kétharmada", természetesen a saját szájaize szerint való szabályok alapján.

Toadwart66 2015.06.03. 21:52:32

@cardiobascuralis: Oké. Most mit csináljak. Délután még csak kb. tízen olvasták. Én is meglepődtem, hogy kikerült. Mondtam, hogy bocs. Most képzeld el, ha még azt is látnád, miként nézek ki. Környezetvédelmi bírságot persze nem nagyon szeretnék fizetni. Ez van.

Toadwart66 2015.06.03. 21:53:26

Ráadásul ki is hagytam egy rohadt kérdőjelet.

Augustin 2015.06.03. 22:35:05

Ugye régebben sok Rejtőt olvastál?

Pop40 2015.06.03. 22:43:46

Jó kis poszt.

Csak nehogy a saját elmebeteg diktátorunk kedvet meg ötleteket kapjon belőle. :-)

Toadwart66 2015.06.03. 22:47:42

@Augustin: Én? Igen. Haseket, Hrabalt, Mark Twaint, Asimovot meg mindenfélét. Amúgy kerészmérnök vagyok, de a karitéfa nem érdekel senkit, pedig az afrikaiak és a kozmetikai ipar számára fontos növényről van szó. :)

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2015.06.03. 23:00:34

Az megvolt hogy füleket vágatott le és evett meg?

padlogaz 2015.06.03. 23:11:28

Jo iras, bar az igeidokkel csinjan kellene banni. Az elejen jelen idoben irsz arrol, hogy Afrika mennyire remes hely, ehezes, nyomor stb. (Egyebkent a legnagyobb resze nem ilyen, eltem ott eleget. Ami igen, az ott is kirivo eset.)
Aztan bemutatsz egy kb. 40 eve szamuzott diktatort, mintha napjaink valosaga lenne... szerintem kar, mert anelkul is tok erdekes a cikk.

mojoking77 2015.06.03. 23:27:43

@padlogaz: "Egyebkent a legnagyobb resze nem ilyen, eltem ott eleget. Ami igen, az ott is kirivo eset."
Ezt azert kifejthetned. Csak mert en most is itt elek, es valahogy latom azokat a dolgokat, amik szerinted kirivo esetek. :)
Jo, talan Botswanban, es Tanzaniaban nem, illetve meg Ghana is jo.. Egyeb?

kugi · http://kugi.blog.hu 2015.06.03. 23:48:30

Tönkrevágott egy csomó embert, tönkrevágta az államkasszát, hülyének nézte a világot - a végén pedig szinte kultusza lett. Szép afrikai karrier...

firg_firg 2015.06.03. 23:56:16

@VoluntartistA: En ismerek ketmillio nemnormalisat aki megvalasztotta.

egy igazi barom vagy mária 2015.06.04. 00:27:38

"A gyarmatosítások melléktermékeként egy csomó diktátort is legyártottunk a számukra."
Kik? Te meg a haverjaid, vagy ki az a 'mi' akik Afrikának gyártottak diktátorokat?

HgGina 2015.06.04. 02:57:12

Az azért kimaradt, hogy Franciaországban murdelt meg a csóka, 4 feleség és 16 db kastély maradt utána ebek harmincadjára. Többre érdemes fos poszt.
Mehet a zsindex-kukába ez a sz@r is.

ComLo 2015.06.04. 04:55:44

A már kissé elcsépelt "modoros" kifejezés tökéletesen illik erre a postra. Nem sértésnek szántam, biztos van akinek bejön ez a stílus, de nekem szubjetíven eléggé nem.

Toadwart66 2015.06.04. 05:52:36

@ComLo: Nem nagyon foglalkoztam ezzel, mivel senki nem olvasta el a dolgaimat. Csak írogattam szórakozásból. Nincs stílusom, de köszi, hogy elolvastad. A többi írásom is mind más, van olyan is ami inkább idiotizmus. Próbálgatok mindenfélét, ha tudom, hogy kikerül máshogy írom meg, vagy meg se írom. Most már megtörtént. Sokan elküldtek a fenébe, meg is lepődtem ezen. Kirakom egy scifim elejét, ha lesz időd olvasd el, légyszi. Tényleg kíváncsi lennék a véleménydre. Még
egyszer, köszi.

gerberus 2015.06.04. 06:09:59

Tisztára mintha Orbánról szólna!

Mérnork 2015.06.04. 08:12:27

@Toadwart66:
Nem biztos, hogy pont ide érdemes blogolnod, ha depresszió ellen csinálod. Az indexes trollok inkább depresszióssá tesznek egy egészségest is, semmint hogy meggyógyítsanak valakit. ;-)))

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.06.04. 08:17:27

@gerberus: hogy nektek libsiknek mindenről az orbánozás jut eszetekbe... ;)

------------------------------

"Ekkora, sejtésem szerint"
Azért ezt nem ártana javítani! (Ekkora helyett Ekkorra)
A történet érdekes így zanzásítva, de a stílus... bocs, de ezt inkább hagyd meg a szakembereknek, amilyen Rejtő volt! ;)

2015.06.04. 08:17:30

A híres tacitusi mondással élve: "Harag és részrehajlás nélkül", van hova fejlődnie a poszt írójának.

Toadwart66 2015.06.04. 08:23:19

@...elmúlik...: Nem tudom, hogy erre van-e esély. Meglehetősen öreg vagyok már. Visszafelé talán még menne, de előre? Nem nagyon hiszek már benne. De köszi, valamit próbálok majd.

Toadwart66 2015.06.04. 08:28:15

@pythonozok: Nem vagyok én író. Van rendes polgári foglakozásom is. Hol vagyok én Rejtőhöz képest? Légyszi, ne is írd meg, mert magamtól is tudom, nem kell azt mindenkinek elmondani. Ketten tudjuk és kész. Meg persze, aki ezt olvassa.

2015.06.04. 08:39:20

@Toadwart66: Esély mindenre van. Mondjuk egy általános iskolai történelemkönyv-lektori pozíciót jó eséllyel megpályázhatsz, ahogy ezen dolgok állását napjainkban elnézem:)

Toadwart66 2015.06.04. 08:50:20

@...elmúlik...: Egy nagy frászt! Mi közöm van nekem a történelemkönyvekhez. Összefirkáltam az összeset, ami a kezem ügyébe került. Bajszokat rajzoltam, meg ilyesmi. Botanikával foglalkozom, de az nem sok embert érdekel. Van egy trópusi növényekkel foglalkozó blogom is, amit spanyol nyelvből fordítok le. Nem nézi a kutya se, pedig olyan taxonok szerepelnek benne, amikről nincs normális magyar leírás, néha még angol se. A természetgyógyászos blogokon is elég sok pontatlanságot (marhaságot) állítanak, pedig annak káros következményei is lehetnek, aztán mégse kiabál senki. Ezt az írást csak kiraktam. A fene se gondolta, hogy kikerül, aztán mindenki nekem esik hogy mekkora egy hülye vagyok. Sok új információt ez a tény nem tartalmaz, ezért nem is nagyon zavar.

Andie 2015.06.04. 09:25:03

Engem kifejezetten szórakoztatott a post, és mi másért járunk ide? Aki történelmi disszertációt és akadémiai előadásmódot vár, az menjen egyetemre modoros, szakállas profdoktorokat hallgatni.
A történet érdekes volt, jórészét ismertem, de azért kaptam új infót is. A stílus pedig vicces, humoros (alkalmasint morbid, de még nem tiszteletlen), erősen rejtői (bár azt még valóban nem éri el, de senki sem tökéletes ugyi), úgyhogy hajrá Toadwart, csak így tovább!
Én meg megyek és elolvasom a többi írásod, ha azok is ilyenek :)

u.i.: ha te őrült vagy, akkor több ilyen őrült kéne ebbe az országba...

Killary Fucking Clingon 2015.06.04. 09:25:06

@VoluntartistA: ezzel a nickel fizetésért bloggerkedni meglehetősen nagy pofátlanság :) Ratyi vagy :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.06.04. 09:25:11

nem semmi történet ha a fele tényleg megtörtént akkor a legabszurdabb könyvek filmek is elbújhatnak mellette...

Toadwart66 2015.06.04. 09:33:46

@Andie: Köszi, Andie. Végre valaki, aki nem veszi ezt teljesen komolyan. Egy papírzsepit is használunk aztán eldobjuk. Akinek meg arra van igénye, az használjon szatént, selymet, zsákvásznat, vagy ami csak tetszik neki. Skacok, én nem vagyok okos!!! Azt kellett volna írnom, hogy egy idióta naplója.

2015.06.04. 09:35:10

@Toadwart66: Na látod. Engem például nagyon nem zavar, ha nem túl népszerű az, ami éppen érdekel, vagy amivel foglalkozom. Egy a botanikával foglalkozó posztot mondjuk elolvasok, de biztosan nem fogok hozzászólni, amitől mondjuk úgy érzed, hogy senkit - beleértve engem is - nem érdekel. Érdekel, mert információt szerzek belőle. Lehet ezzel többen vannak így, ennek megfelelően kevés visszajelzést kapsz.
Egy történelmi bejegyzéshez viszont mindenki késztetést érez, hogy hozzászóljon, különösen akkor, amennyiben felületes, hiányosságokkal teli és a stílusa az általános iskolában sem állná meg a helyét. Ez még messze nem jelenti azt, hogy hülye vagy - ahogy írtad - de szerintem ez egy elhibázott poszt. Lehet ezért került címlapra - ismerve az Index szerkesztési gyakorlatát :)

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2015.06.04. 09:56:08

Jó írás!
Ehh,milyen hasonlóságokat találnak a kommentelők...!:))

Kökény6 2015.06.04. 14:44:02

@...elmúlik...: Nekem pl. tetszett úgy ahogy van. Nem Lőrinczéztem végig a nyelvtani hibákért, nem ellenőriztem a történelmi hűségét minden egyes itt leírt cselekménynek. Mindenesetre szórakoztató volt, tanulságos és érdekes. Tudod az olyan kommentekre, amit te írtál szokás válaszolni: Lehet megpróbálni jobban, jobbat írni. Te megteszed?
Amúgy béke, peace, мир, paz, שלום, 和平 és így tovább.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2015.06.04. 14:45:10

A poszt érdekes volt, én már nem is emlékeztem arra, hogy ez az állat miket művelt.

A stílusnak Rejtőhöz elég kevés köze van, és én nagyon sok Rejtőt olvastam már. A gunyoros hangnem teljesen rendben van, aki pedig nem bírja, az menjen Hírcsárdát olvasgatni, az nyilván jobb, hiszen híresebb is. Ez a gúny nem kárörvendés, nem érzéketlenség, hanem a megtörténni képes abszurditásokat így bemutatni kénytelen összefoglaló egyetlen racionális tálalási módja.

A keresőszókra előpattanó orbánozóknak, azt hinném, egyszer talán elszivárog az agysejtjeikig, hogy amit ők itthon rendszeresen fenyegető diktatúrának kiáltanak ki, az még csak össze sem hasonlítható egy igazi diktatúrával. A diktatúrát kiabáló libsiknek feltehetőleg az is élet-halál küzdelem, amikor az utolsó pezsgőért vagy pogácsáért tolonganak az értelmiségi és celebségi fogadásokon.

A stilisztika, a nyelvhelyesség, a nyelvtan és a helyesírás bár rokon fogalmak, mégsem keverendők össze. De aki képes ezen lovagolni, sommás és indoklás nélküli, sőt, indokolatlan ítéletben, egy erre nem igazán rászolgáló poszt alatt, az valószínűleg elégedetten húzgálja a strigulákat a vécéajtóra, hogy hány trollkodást sikerült magából kiadnia. Az internet szemetje vagytok, sajnos az ilyen mindenhol összegyűlik. @Toadwart66: erős idegzettel veszi verbális maszturbációitokat, de ettől ti nem lesztek okosabbak.

2015.06.04. 16:40:33

@Kökény6: Elolvastam a posztot és írtam egy megjegyzést hozzá - úgy érzem elég kulturált formában - a poszt szerzője válaszolt, úgy érzem a történet lényegében ezzel véget ért.
Az, hogy neked tetszett, ez viszont a te dolgod. Amennyiben megfogadnám a tanácsodat - bár kéretlen volt - és én írnék, nekem is tudomásul kellene vennem, hogy lesznek akiknek majd nem tetszik. Ilyen a világ, különböző az ízlésünk, talán ettől szép és változatos. Ettől függetlenül engedtessék meg, hogy kitartsak a véleményem mellett. Béke veled is.

DeMarco 2015.06.04. 19:50:50

Nekem is tetszett a poszt és a stílus is. A sztori sem volt meg eddig, közép-afrikáról nem sok mindent tudok a 20. századból.
Legfeljebb annyit, hogy hülye diktátorocskák ölték a népüket. Mondjuk a poszt alapján nem is tévedtem nagyot...

Azért arra kíváncsi lennék, hogy a franciák milyen kereskedelmi szerződéssel voltak ebben az időben az országgal, főleg a nyersanyagok és az export tekintetében...

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2015.06.04. 21:08:44

@DeMarco: Akkoriban még nem nagyon volt polkorrektkedés, a volt gyarmatosítók azzal voltak elfoglalva, hogy átszervezzék a gyarmataikat külbirtokká, társult országgá, de legalább baráti országgá, a nyilvánosság előtt nem részletezett megállapodásokkal. A nyersanyagok áramlása szerintem nem sokat akadozott. Bábvállalatokat és fedőkonszerneket létrehozni akkor sem volt bonyolultabb, mint ma.

leningrad · http://malackacico.blog.hu/ 2015.06.05. 05:38:22

@Toadwart66: Szerintem tok jo a stilusod, akinek meg nincs jobb dolga mint kisbetus kalasnyikovokra vadaszni, az meg is erdemli a sorsat :P
:))) irj meg!
süti beállítások módosítása