Minden, ami van, meg olyasmik is, amik nincsenek

NemGogol

NemGogol

Miért működik a Kalifátus?

2015. október 27. - Toadwart66

Az Iszlám Állam két olyan sajátossággal rendelkezik, amelyekkel az eddigi fegyveres dzsihádista csoportok nem: a pragmatizmussal és a modernitással. A Kalifátus 12 hónap alatt kiterjesztette a határait, megszilárdította a fennhatóságát ezeken a területeken és vitathatatlan az ideológiai jelentősége.isis_militants_with_flag_cropped.jpg

 

Az ISIS célja az volt, hogy a kalifátus megalapításának első évfordulóján, június 29-én, a követőik terrorcselekményeket kövessenek el. A módszer az elmúlt 12 hónapban ugyanaz volt: többféle, eltérő természetű és mértékű támadások Nyugaton és Keleten. Európában nem volt szükség sem egy újabb szeptember 11-ére, sem egy atochai öldöklésre, elég volt csupán egy embert lefejezni, „az Iszlám Állam nevében”, ahhoz, hogy pánikot okozzanak a lakosság körében. Tunéziában a turisták lemészárlásának volt nagy visszhangja, miközben Kuvaitban és Szaúd-Arábiában előre kiválasztott síita mecsetekben robbantottak.

Mindezen támadások mögött a fő hajtóerőt azok a szavak jelentik melyet a kalifa intézett egy éve a világ szunnita lakosságához: „Ez a ti Államotok, gyere el felépíteni azt, vagy ha nem, hát tégy meg mindent azért, legyél bárhol is, hogy segítsd azt.” Azóta ez az egész világon visszhangra talált és nagymértékben megnövelte a követői számát. Sokan utaztak az Iszlám Államba, hogy ott harcoljanak az ellenséggel, a legnagyobb számban, ellentmondásos módon, pont abból a Tunéziából, amelyben egyetlen országként, tényleg győzött az „arab tavasz”. Ezenkívül Szaúd-Arábiából, Jemenből és Kuvaitból is számos fiatal szeretne csatlakozni az Iszlám Államhoz, és így ezekben az országokban is gyakoriak a támadások a síiták ellen.

Egy évvel a megszületése után, az Iszlám Állam csábítása nagyobb, mint valaha. Ez egy zavarba ejtő tény, ezért nagyon fontos az, hogy elgondolkozzunk azon, hogy mitől is ilyen sikeres az ISIS.

Az Iszlám Állam széles körű rugalmasságával ki tudja használni a cybertér újdonságait, képes lehallgatni a műholdas kommunikációt és hatékonyan tud védekezni a modern fegyverekkel szemben. A Kalifátus jobban hasonlít a „Star Trek”-re, mint Omár molla Afganisztánjára, vagy Oszama Bin Ladenre Al Kaidájára.

Az iszlám állam rendelkezik két olyan sajátossággal, amilyenekkel az eddigi fegyveres dzsihádista csoportok nem: a pragmatizmussal és a modernitással. A Kalifátus képes kihasználni az ellenség gyenge pontjait és ismeri annak erősségeit. A napóleoni taktika lehetővé tette számára, hogy kiterjessze a határait, megszilárdítsa a megszerzett területeit, így a globális dzsihádista mozgalom ikonjává vált.

Az Iszlám Állam vezetése jól ismeri az ellenséget, mivel már 2003 óta harcol ellene. A Kalifátus tábornokai Szaddám Husszein hadseregének és titkosszolgálatának tagjaiból kerültek ki. Sokukat a karrierjük kezdetén nyugaton képeztek ki, az Irak-Iráni háború során. Mindnyájan munka nélkül maradtak Bagdad bevételekor, amikor Paul Brenner, az új állam kormányzója, az egész hadsereget és rendőrséget felszámolta. Ez volt az első hiba. Habár a Pentagon csak egy tisztogatást szorgalmazott, a síita szövetségesek meggyőzték Dick Cheney amerikai alelnököt, hogy bocsásson el mindenkit. Az így keletkezett vákuumban, Maliki, aki 2014-ig volt miniszterelnök, az iraki hadsereget lezüllesztette egy zavaros siíta miliciává. Szaddám Husszein legjobb stratégái, Al Zarquaihoz a dzsihátisták legfőbb vezetőjéhez csatlakoztak. Ennek következtében, kevesebb, mint tíz év alatt a helyzet úgy megromlott, hogy a Kalifátus egy nagyon jól felkészült hadsereggel indult harcba, egy iraki lelkes, de szervezetlen síita fegyveres banda ellen.

Jack Keane, aki részt vett 2007-ben, a térségben lévő amerikai csapatok megerősítésének megtervezésében, egyetért ezzel az elemzéssel. Ezen a véleményen vannak azok az amerikaiak is, akik kiképezték a parancsnokokat és betanították a katonákat a legmodernebb fegyverek használatára. Az is tény, hogy éveken keresztül keresztül az új iraki hadsereg a feketepiacon eladta az amerikaiak által szállított hadifelszerelést. A becslések szerint az amerikai adófizetők pénzéből 42.000 millió dollárt fizettek ki így rossz célokra.

A második tévedés az volt, hogy úgy gondolták, a drónok és az amerikaiak által biztosított modern hírszerzési technológia elegendő ahhoz, hogy a hozzá nem értő és korrupt hadsereg megnyerje a háborút. Bagdad kapujának, Ramadinak a meghódítása eleinte megerősítette ezt. Miután azonban pár hét alatt rendet teremtettek a lakosság körében, az Iszlám Állam meglepetésszerűen elfoglalta a várost, mivel egy homokvihar megvakította a drónokat és a műholdakat. Egy harckocsi-támadás lyukat ütött az iraki védelmi erőkön és lehetővé tette a dzsihádisták számára, hogy a tetőkre kitűzzék az az első fekete-fehér zászlókat. Az iraki katonák ugyanúgy megfutamodtak, mint az előző nyáron Moszulnál, a csatatéren hagyva az egyenruháikat és a fegyvereiket.

Egy következő tévedés az volt, hogy azt feltételezték, hogy a Kalifátust a lakosság nem támogatja, mivel azt egy sokadik, újbóli diktatórikus hódításnak és elnyomásnak tartja. Palmira városában, amely gazdag görög-római romokban, nyilvánosan kivégezték az Aszadhoz hű erőket és biztosították az alapvető infrastruktúrát – a vizet és elektromos áramot. Megszervezték az iskolák és kórházak működtetését, és megengedték a kereskedőknek, hogy ellássák Raqaht.

Az elmúlt években meghódított nagyvárosokban, mint például Moszulban, az Iszlám Állam igyekszik a mindennapi életben normális politikai viszonyokat teremteni a lakosság számára és nagy rugalmasságot tanúsítanak egyes közösségekkel szemben. Fallujah-ban, 2014-ben, több héten át nem húzták fel a Kalifátus zászlaját, amíg a helyi vezetőkkel meg nem tárgyalták a város működtetésének feltételeit. Ez a stratégia mind az új Államon belül, mind azon kívül meghozta a gyümölcsét. Azért, hogy például a nyugaton élő muzulmán nőket toborozzanak, nyugodt családi életet és jó szociális viszonyokat ajánlanak egy dzsihádista hős oldalán, aki részt vesz a Kalifátus alapításában. Azoknak, akik harcolni szeretnénk, külön csak nőkből álló fegyveres brigádokat állítottak fel. Akik pedig, a Maliból származó orvosnőhöz Shamhoz hasonlóan, szeretnék folytatni a hivatásukat, külön klinikák és kórházak állnak a rendelkezésükre kizárólag nők számára.

Mind Irakban, mind Szíriában az Iszlám Állam legcsábítóbb fegyvere a nacionalista mézesmadzag, a harc a diktatórikus síita rezsimek és nyugati szövetségeseik ellen. Sajnos a Nyugat még nem értette meg azt, hogy a vallási fundamentalizmus átesett egy genetikai mutáción. Sokakat elcsábít annak az ígéretnek az élménye, hogy megvalósulni látszik a muzulmán utópia, egy szunnita nemzetállam létrejötte. Azért, hogy érthető legyen az Iszlám Állam vonzó hatása a külföldön élő férfiak és nők számára és a Kalifátuson belül élők közötti népszerűsége, beszélni kell arról, hogy a hazafiság több mint a terrorizmus.

Egy évvel a megalakulása után, a Kalifátus sikerei és ez ellene küzdő a globális koalíció kudarcai, azzal vannak összefüggésben, hogy az Iszlám Állam újdonságnak számító jellemzőit, azok, akik el akarják azt pusztítani, még mindig nem képesek megérteni.

27 JUN 2015

Forrás: Por qué funciona el Califato

A bejegyzés trackback címe:

https://nemgogol.blog.hu/api/trackback/id/tr148026052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

padlogaz 2015.10.27. 20:45:37

En ugy tudom, hogy az isis sulyos veresegeket is szenved, egyre tobben dezertalnak a tagjai kozul, a lakossag nem a "muzulman utopiat" latja benne, hanem kenyszerusegbol elturi, mint a kisebbik rosszat.
Nyilvan a sokmillio torokorszagi es libanoni taborokban elo menekult sem az isis elol ment oda, csak szeretik a hangulatos satrazast egy idegen orszagban :-))

gázóra ellenőr 2015.10.27. 21:40:15

Ez egy faszság. Propaganda poszt. Az ISIS egy modern vallási köntösbe bújt maffia.

Gyorgy Nagy 2015.10.27. 21:48:12

Bedarálni őket a tengerbe!

Proud Mary 2015.10.27. 22:14:58

a nacionalizmust nem értem, az isis nem nemzeti hanem vallási alapon működik

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.10.27. 22:33:31

Itt csak egy neutronbomba segítene. Vietnámban nem merték bevetni, talán itt ki lehetne próbálni élesben..

2015.10.27. 22:40:07

"az Iszlám Állam igyekszik a mindennapi életben normális politikai viszonyokat teremteni a lakosság számára és nagy rugalmasságot tanúsítanak egyes közösségekkel szemben"

Ja, hol lefejeznek, hol felgyújtanak. Porig rombolnak vagy erőszakolnak. Csak az a tudatlan milliós menekült áradat nem tudja ezt megfelelően értékelni.
Köszönjük a nagyszerű IS propagandát.

Álom Polgár 2015.10.28. 01:07:14

Maga a kánaán !
Ezzel a cikkel szemben megy másik 100.

bloglegelő 2015.10.28. 01:36:43

BASSZÁTOK MEG A KURVA ANYÁTOKAT, DÖGEVŐ, GRAFOMÁN BLOGGEREK !!!

ISMÉTLEM:

DÖGEVŐK

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.10.28. 05:24:05

Mert az igazi iszlám elvek maradéktalan kifejeződése.

Megjegyzem: ez már a harmadik Iszlám Állam.

Az alső az eredeti volt. A második Szaúd-Arábia, s lám, a mai napig fennáll.

Toadwart66 2015.10.28. 07:11:45

@kopasz barmok országa: Ha szunnita vagy akkor nem bántanak. Ha nem, akkor igen.

Toadwart66 2015.10.28. 07:22:12

@balintcsilla: Nem most fordítottam, csak kiraktam. Majd megnézem az El Paíst meg az el Mundot. Nekik vannak ahelyszínen tudósítóik. Az, hogy miként kerültek a fegyverek az ISIS-hez szerintem hihető. Magam is meglepődtem, hogy ilyen sokan olvassák. Privátra kelet volna állítanom, Mindegy, úgyis lekerül.

Netuddki. 2015.10.28. 08:26:39

Szerintem valamiről lemaradtál. Ez egy kiaszott maffia! Előbb-utóbb az lesz a végük, hogy megelégelik a barbár cselekedeteiket, és mind egy szálig le lesznek vadászva és felkoncolva. Más út sajnos nincs...

E.Katolnai 2015.10.28. 08:48:50

A szerző hihetetlen ostobaságról árulkodik, még azt sem tudja mi a különbség a nemzet (faj) és a kultúra (vallás) között, írja: „szunnita nemzetállam”. Egy nemzetközi vallás (mohamedanizmus) nem lehet nemzeti, nem létezhet nemzeti szunnita vagy nemzeti szufizmus.
Nem érti továbbá, h ez a hányadék banda nem modernizálódni akar, hanem a modernséget akarja eliszlámositani.
Meg sem említi ennek a trágya gyülekezet tűlelését és létét biztosító két fő anyagi-hadi támogatóját, az amerikaiak közel-keleti rühes kutyáit: szaúdi és katar trógereit, de kihagyja a sunyi vallásfanatikus erdogánt is, pedig az ő kétszínű aljassága is megérdemelt volna egy mondatot …

Toadwart66 2015.10.28. 09:40:40

@E.Katolnai: Írj neki levelet. Amúgy nem értem. A nemzet az szerinted faj?

Kényszerbagoly · http://kenyszerbagoly.blog.hu/ 2015.10.28. 09:44:01

A címben szereplő "siker" egy pozitív kicsengésű szó. ezért ebben az esetben rossz, de már látom, hogy nem is a szerzőtől származik :)

harcsapaprikás 2015.10.28. 11:11:28

Hogy lehet csatlakozni az IS-hez? Please. Most rögtön csatlakozni akarok. Ez annyira szép cikk volt, hogy már ma indulni akarok.

Toadwart66 2015.10.28. 11:48:12

@harcsapaprikás: Szunnita vagy? Akkor simán felvesznek.

Advanced Flight 2015.10.28. 12:01:40

Azért működik az IS meg az egész vircsaft, mert az emberiség tele van szeméttel, amiket most oda fúj össze a szél. Sokkal nehezebb egy stabil államszervezet keretei között normális, fegyelmezett, jogkövető magatartást folytatva élni, mint a legrosszabb ösztöneinknek (férfiak esetén + tesztoszteron) engedelmeskedve törni-zúzni, gyilkolni, hatalmaskodni mások élete és testi épsége felett, és néhány egyszerű szabályt betartva gyakorlatilag azt csinálni, amit akarunk. Pláne, ha ezért még meg is ígérik a túlvilágot.

Bona Fides 2015.10.28. 13:21:14

Segghülye USA és segghülye német kancellár, meg segghülye liberális politikusok segítenek rá az alapra: valójában minden muszlim belső (sokszor titkolt) meggyőződésével egybecseng, hogy a nem muszlimokat ki kell irtani. Minél véresebb, annál jobb.

Azok az európai faszik és pinák, akik csatlakoznak hozzájuk, a halibudi gyártmányú, vértől iszamos, minden csatornán orrba-szájba nyomott filmeken nőttek fel és már kevés nekik a vér. Kívánják, hogy tizenkilencéveseken menjen át a tank, szép lassan, hogy fröccsenjen az agyvelő.

Ilyenek a muszlimok. A szunniták. A siiták normálisak lennének, de jelentős kisebbségben vannak. Mert Allah népéből is csak a bunkó szar szaporodik.

E.Katolnai 2015.10.28. 13:53:04

igen, bizonyos értelemben faj (habár én is kényszerből használom a faj szót, mert nincs más), vagy 'fajhoz' kötött; több országnak is lehetsz polgára, de csak egy nemzethez, egy fajtához, néphez tartozhatsz. Egy nép (népség) jellemző karaktere, műveltsége, kultúrája adja meg azt a keretet, ami nem csak nemzetté de egy eltérő fajtává is alakítja a magyart. A magyarság esetében a faj, a nép és a nemzet fogalmai többszörösen is fedhetik egymást, nem úgy, mint pl. a szlávok esetében. Sokszor olyan esetek is vannak melyekben történelmi, kulturális hatásoknak köszönhetően elveszítette valamelyik nép az eredeti jellegzetességeit és mára már élesen elütnek egymástól: frank-germán …
nem tartom cikinek a faj, fajta szó használatát hiszen összefoglalóként tömören fejezheti ki azt különbséghalmazt, mi alapján mondhatom pl. a germán faj teljesen elüt az arabtól, valamint: a magyar nem az a fajta, aki hagyja magát polkorrekt maszlaggal magát megvezetni ...

Toadwart66 2015.10.28. 15:00:18

@E.Katolnai: A fajunk a Homo sapiens egységes. Még a neandervölgyi ember is alfajt alkotott Homo sapiens neanderthalensis. A csimpánzok genetikai változékonysága jóval nagyobb a miénknél, mivel az emberiség többször a kihalás szélére sodródott. Ekkor csupán pár ezer egyed maradt eéletben. A fajta egy mesterségesen kialakított változat. Ilyen emberek esetében hála istennek nincs. Ezzel szerencsére nem próbálkoztunk. Almánál, kutyánál, macskánál van cultivar. Amiket te mondasz azok a rasszok. Bár a germán és a az arab egy nagyrasszt alkot. Kulturális különbségek persze vannak, de ezt nem a genetika, hanem inkább a humánetológia és az etnográfia tárgyalja. Genetikailag nagyon homogének vagyunk A bőrszint környezetei adaptáció okozta, ráadásul mi változtunk meg, amikor északra vándoroltunk.
Genetikai szempontból a nagyrasszok közötti és az azokon belüli különbség nagyon csekély: a legnagyobb különbség 0,176%. Ez minimális.

E.Katolnai 2015.10.30. 03:25:18

@Toadwart66: köszi a pontos kioktatást, ilyesmit még biztos nem olvastam ... ugye? Az afrikai eredet fontosságát nem véletlenül kell homlokunkra ragasztani; négerek voltunk mi is, csak közben – az időjárás miatt kifehéredtünk, de azok a fekuszok, akik ugyanolyan időjárási körülmények közé kerültek (pl. szibériába, tibetbe), mint a fehérek ősei, azok meg valamiért besárgultak, talán nem tudták, h fehéredni illene s nem sárgulni. Érdekes, h afrika legdélibb részén – ahol az időjárás hasonlít az európaihoz, miért nem fehéredtek ki a fekuszok? Az ásziai egyenlítőre elkerült négerek miért nem maradtak meg négernek, hiszen a 'környezeti adaptáció', vagy mi a fene pont olyan, mint afrikában, mégis kisárgultak ezek a fránya feketék, de hát ezek már csak ilyenek; hol sárgulnak, hol fehérednek, de máshol meg az istenért sem akarnak változni és megmaradnak szénfeketének ...
Az lusta, nehéz felfogású arab, meg a pedáns, szorgalmas német ugye nem nyelvészeti zsenik által soroltattak egy nagyrasztba?
De annak örvendek, h mikor pl. a családodat hasonlítod össze egy néger családdal, akkor előkaphatod a genetikai számításod és megnyugtatóan kijelentheted: a különbség köztünk meg köztük mindössze 0,176%!
én jobban érzem magam egy olyan magyarázattal, h az afrikai egy teljesen más fajta, mint az én családom …

Toadwart66 2015.10.30. 09:02:12

@E.Katolnai: Nem, Nem kioktatás akart lenni. Biológiát tanultam, elég sokat vizsgáztam ilyesmikből. Nem akartalak megsérteni, csak a sajtóban is összevissza használják ezeket a fogalmakat. A biológiát ne keverjük a politikába, nincs értelme. Obama is fekete bőrű és valószínűleg jóval okosabb nálam. Steve Jobbs szír volt. A németek között is vannak nehéz felfogásúak, a magyarok között is. Találkoztam már egypárral, még az egyetemen is. Az afrikai nem fajta, ez teljesen hamis megközelítés. Nincsenek emberfajták, azokat mesterségesen alakítják ki. Olvass le egy humánetológiai könyvet. Egy csomó van a neten. Nem tudom ezt a fajtát honnan vetted, de nem igaz. A szélsőjobbos könyveket kerüld el tele vannak hülyeségekkel, amiknek semmi tudományos alapjuk sincs. Ennyi erővel Daniken könyveket is olvashatsz, kb. annyi értékük van. Ezek dühítenek, mert nyilvánvaló marhaságokat terjesztenek a XXI. században.
süti beállítások módosítása