Minden, ami van, meg olyasmik is, amik nincsenek

NemGogol

NemGogol

A dagadt turul

2015. december 08. - Toadwart66

gato_botero.JPG

Magyar Művészeti Akadémia
Titkársága
1368 Budapest
Pf. 242

Ikt. sz. : MMA-T-1524/2015

Tárgy: Pályázati kérelem elutasítása

Fernando Botero Angulo úr részére
Párizs

Tisztelt Botero Ferdinánd úr!

Köszönettel vettük, hogy megtisztelt minket a bizalmával és beadta pályaművét, melynek címe „Gato”. A kuratórium gondos mérlegelés után arra a megállapításra jutott, hogy ez a szó azt jelenti, hogy „Macska”. Kérjük a jövőben a beadott pályaművei címét magyarul is szíveskedjék megadni, végtére is a MAGYAR és nem a spanyol vagy a kolumbiai Művészeti Akadémiáról van szó, melyek valószínűleg nincsenek is semmilyen Alaptörvénybe belefoglalva.

Szakértőink, zoológusok bevonásával azt is megállapították, hogy a mű, amivel pályázott, egy közönséges macskát ábrázol. Ezt nem tudjuk mire vélni. Botero úr. Ön vagy nem értette meg pontosan Akadémiánk (Magyar Művészeti Akadémia) pályázati kiírásának célkitűzését, vagy – eléggé el nem ítélhető módon – gúnyt űz egy nagy tekintélyű testület önfeláldozó tevékenységéből. Felhívom a szíves figyelmét arra, hogy tagjaink között Érdemes Művészek, Kiváló Művészek, Kossuth-díjasok, Nemzet Művészei vannak. Úgy tudjuk, Ön nem rendelkezik Kossuth díjjal, ami esetleges elhalálozása esetén nagy jelentőséggel bír, mivel így ez az esemény, a legnagyobb sajnálatunk és részvétünk mellett, Magyarországon nem bír majd hírértékkel.

Pályázatából nem derült ki, hogy Ön milyen közéleti tevékenységet folytatott eddig Magyarországon, illetve, hogy miként viszonyul a határokon túl élő magyarság sorskérdéseihez. Referencia-munkáit elnézve, Ön mintha egy kicsit baloldali, liberális elhajló lenne, ami ideológiailag egyáltalán nem illik az MMA politikailag semleges állásfoglalásába.

Botrányos és felháborító Krisztus ábrázolásait kimondottan ízléstelennek és keresztényellenesek találtuk. Ön a Biblia és az MMA iránymutatásaival szemben, Jézus Krisztust többször is egy kövér, szakállas férfiként ábrázolta. Akadémiánk szellemiségétől teljesen idegen az ilyesfajta elfajzott művészet. Megkérjük, a jövőben tartózkodjon a keresztény vallás ilyen mértékű meggyalázásától, mivel ezzel a felelőtlen cselekedetével az egész európai és magát az egyetemes keresztény kultúrát veszélybe sodorja.

Kuratóriumunk tagjai között rendkívül nagy felháborodást keltettek a pornográfia határát súroló, obszcén emberábrázolásai. Aktjai nyíltan ábrázolják az emberi szexualitást, amely Akadémiánk tagjai számára teljesen elfogadhatatlan és idegen. Az Ön dekadens világképe semmiképpen nem illeszthető be az MMA szigorúan erkölcsös és keresztény világnézetébe.

Fekete György elnök úr (Kossuth-díjas és Munkácsy Mihály-díjas magyar belsőépítész, szakíró, politikus, helyettes államtitkár, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagja (1995), majd elnöke (2011) ) szavaival élve, a művészet azért van, hogy „Ne a magyar állampolgár boldogtalanításában, keserűségérzetében vegyek részt, hanem az örömérzetében! A szülés is irtózatos fájdalommal és vérrel jár, de én még nem találkoztam egyetlen olyan anyával, aki úgy fogta volna kezébe a négynapos gyereket, hogy nem boldogsággal, hanem arra gondolva, mennyire fájt, amikor szülte! Hát ne haragudjon! Ez a nemzeti elkötelezettség! Minden tisztességes művész legfőbb ambíciója adni valamit az emberiségnek.” Ön is beláthatja, hogy egy közönséges macska, legyen az bármily monumentális is, nem adhat semmit az emberiségnek. Botero úr, vallja be őszintén, Ön még valószínűleg soha az életében nem szült.

Nemzeti elkötelezettségét a megtekintett művei alapján nem találjuk elégségesnek, így művei nem ütik meg az Akadémiánk által meghatározott magas színvonalat, azaz nem tekintjük azokat művészeti alkotásoknak.

A kiírásunkban világosan szerepelt, hogy ebben kizárólag olyan köztéri szobrokkal lehet pályázni, amelyek a világszínvonalú Liget projekt terveibe beilleszthetőek és hozzájárulnak a magyarságtudat fejlesztéséhez. Elsősorban historikus műveket vártunk, ami persze nem jelenti azt, hogy elfogadtunk volna Öntől egy VIII. Henrik-szerű Szent István ábrázolást, vagy egy kövér Petőfi Sándort.

Szakértőink megállapították, hogy az ön iszonyatosan kövér macskájának semmi köze sincs a dicső magyar történelemhez. Ha egy csodaszarvassal vagy egy megszólalásig hű turulmadárral pályázott volna, azt szíves örömest elfogadtuk volna. Az említett madár természetesen semmiképpen sem lehetett volna túlsúlyos, mivel azzal kigúnyolta és meggyalázta volna sokat szenvedett hazánk hiedelemvilágát. Ön az egyik alkotásán Európa elrablásán is gúnyolódott, amit mélyen elítélünk és a megfelelő helyen meg is tettük a feljelentésünket. Kérjük, ne is próbálkozzon kuratóriumuknál egy dagadt turul szobor beadásával. „Pajaro” című műve nagy megbotránkozást keltett bennünk és fertelmesnek találtuk.

Az Ön által beadott pályaműben szereplő macska ráadásul kórosan elhízott. Lehet, hogy ez a nyugati, keresztényellenes országokban elfogadható és követendő példát mutat. Ott a mértéktelen fogyasztásra és az anyagi javak birtoklására, élvezetére nevelik az ifjúságot, ami a nagy élelmiszerláncok profitéhségét hivatott elvtelenül kiszolgálni. Pályaművével ezért ne a nagytekintélyű MMA-nál, hanem inkább egy macskatáp gyártónál próbálkozzon. Mint arról Ön is minden bizonnyal értesült, a magyar kormány hatalmas erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a magyar gyermekek naponta többször is egészséges és bőséges táplálékhoz jussanak. Ez a túlsúlyos macska csak negatív példát mutatna a magyar ifjúság számára.

Kérjük, kritikánkat semmiképpen ne vegye sértésnek. Reméljük őszinte véleményünk és tanácsaink hozzájárulnak az Ön művészi fejlődéséhez. Akadémiánk Képzőművészeti Tagozata szívesen ad Önnek tanácsokat és így Ön a későbbiekben képessé válhat arra, hogy megfelelő művészeti színvonalon végezhesse alkotó tevékenységét.

Úgy tudjuk, hogy Ön a nyarakat Olaszországban, Pietrasanta-ban tölti. A Képzőművészeti Tagozat tagjai vállalják a fáradtságos utazás kényelmetlenségeit, hogy a helyszínen segítsenek megtalálni Önnek az igazi művészeti értékeket és beavassák Önt az európai kultúra rejtelmeibe. Ehhez Önnek mindössze a szállást és a teljes panziós ellátást kell biztosítania önzetlen munkatársaink részére. A Tagozat látogatása mellett Önnek abban a megtiszteltetésben is része lehet, hogy vendégül láthatja az MMA Európa-szerte ismert elnökét, Fekete Györgyöt is.

Budapest, 2015. december 7.

Üdvözlettel:

Az MMA kuratóriuma

1120613_640px.jpgBotero - El gran pajaro en Singapur

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nemgogol.blog.hu/api/trackback/id/tr708148286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2015.12.08. 23:11:48

Nem dagadta az a turul, csak Aczél elvtárs lett egy kicsit Fekete. És ha már ilyen szépen belejött, akkor marad is. De csak amíg a Párt és a Munkásörség kulturális tagozata a népi demokráciánk fejlődése érdekében jónak látja.

rezignált 2015.12.09. 23:39:31

Csak a vak nem látja, hogy ez egy kicsit sem szellemes, erőltetett paródia.
süti beállítások módosítása