Minden, ami van, meg olyasmik is, amik nincsenek

NemGogol

NemGogol

Marián Kotleba menetelése

2016. augusztus 15. - Toadwart66

1035923989.jpg

Peter Pollák korábbi romaügyi kormánybiztos, az OĽaNO képviselője szerint Kotleba pártjának tevékenysége egyre inkább emlékeztet Adolf Hitler SS-egységeire. „A történelem, sajnos úgy tűnik, megismétlődik. Valaha is így kezdődött minden, az első lépés a járőrözés volt, az utolsó a népirtás. Marian Kotleba felnéz Hitlerre, büszkén viseli a Hlinka-gárda egyenruháját, tagadja a népirtást, s bemocskolja azoknak az embereknek az emlékét, akik a szlovák nemzeti felkelésben harcoltak. Ez az ember nem változott meg, tervét csak óvatosan és halkan próbálja megvalósítani. Mindannyiunk számára egyre nagyobb veszélyt jelent” (Hitlerre emlékeztet)

***

Az 1977-ben, Besztercebányán született, informatikatanári végzettséggel rendelkező Marián Kotleba politikai tevékenységét felelőtlenség lenne félvállról venni. A Mi Szlovákiánk Néppárt (Ľudová strana Naše Slovensko, NSĽS) vezéreként ugyanis Európa legkarakteresebb fasiszta pártját sikerült bejuttatnia a Szlovák Parlamentbe. Kotlebát, illetve az általa képviselt fasizmust többször próbálták már törvényes módszerekkel megállítani Szlovákiában, nem sok eredménnyel.

Politikai karrierjét az 1995-ben alapított Szlovák Testvériség (Slovenská pospolitosť) polgári társulásban sikerült megalapoznia. Az egyesület elsősorban magyar-, zsidó-, cigány-ellenes demonstrációkat szervezett. Céljuk egy tiszta szlovák nemzetállam megteremtése volt, melyből valamilyen módon el kell távolítani a „magyar sovinisztákat”, a „cigány parazitákat” és természetesen a „cionista lobbit”.

A szlovák testvérek a cigányok, illetve a magyarok lakta településeken vonultak fel  a fasiszta Hlinka-gárda egyenruhájában, úgymond rendcsinálás és elrettentés céljából.

Kotlebát 2003-ban választották meg a Szlovák Testvériség vezetőjévé. Tekintélyét elsősorban a cigányok lakta falvakban kiprovokált verekedésekben való aktív részvételével vívta ki. A neonáci szervezetet öt éven át irányította. 2008. november 12-én a szlovák belügyminisztérium feloszlatta a Szlovák Testvériséget, mivel a csoportosulás tevékenységével gyűlölködést és feszültséget okozott nemzetiségi, faji, vallási és politikai szemszögből, ami ellentétben állt az ország alkotmányával.

A szlovák Legfelsőbb Bíróság 2009-ben ezt a döntést érvénytelenítette, így a szervezet a polgári társulások nyilvántartásában a mai napig szerepel és aktívan tevékenykedik.

Marián Kotlebát 2009-ben kis híján börtönbüntetésre ítélték, mivel a Hlinka-gárdisták „Na stráž!“ (Őrségre!) köszöntésével üdvözölte a szlovák állam 70. évfordulójára összegyűlt nacionalista tömeget. A büntetőeljárást később leállították, mivel az ügyészség arra a következtetésre jutott, hogy ez nem számít szélsőséges eszmék népszerűsítésének és így a köszöntés szabadon használható.

A Szlovák Testvériség a 2006-os szlovákiai választások előtt párttá alakult, de a Legfelsőbb Bíróság 2006. március 1-én feloszlatta, mivel náci önkényuralmi jelképeket használtak, a programjukban pedig alkotmányellenes elemek szerepeltek. A parlamentarizmus helyett valamiféle zavaros, keresztény és szociális alapokra épülő rendi államot szerettek volna létrehozni. A Hlinka-gárda egyenruhájában való masírozgatást mindezek ellenére polgári társulásként bátran folytatták továbbra is.

Kotleba, a növekvő a népszerűségét kihasználva üzleti tevékenységbe kezdett. Neonáci ruházati cikkeket kezdett el árulni Besztercebányán. Divatüzletének a kifejező KKK-Anglická Móda nevet adta, melyben a KKK a fajgyűlölő Ku-Klux-Klanra utalt.

A szélsőséges politikus, hogy ne kelljen aláírásokat gyűjtenie, 2010-ben megszerezte a Borbarátok pártját (Strana priateľov vína), majd ezt átalakítva, Mi Szlovákián Néppárt néven indultak az országgyűlési választásokon. A nácibarát Jozef Tisót és a Hlinka-gárdát példaképüknek tekintő párt ideológiája az antikommunizmus, nacionalizmus, cigány-, iszlám-, magyar-ellenesség, xenofóbia, tekintélyelvűség és euroszkepticizmus. Ellenzik a bevándorlást és rendszeresen fellépnek az emberijogi megmozdulások ellen.

Erőszakos provokációaiknak az volt a célja, hogy folyamatosan a címlapokon szerepeljenek és a párt országos hírnévre tegyen szert. Ennek során 2009-ben és 2012-ben Kotleba szép sikereket ért el, mivel kétszer őrizetbe is vették, majd rövidesen elengedték. Kotleba a PR-akciók mellett  ügyesen használta a közösségi oldalak és blogok adta lehetőségeket is. Népszerűsége elsősorban a fiatalok között nőtt meg.

Mindezek ellenére sem a 2010-es szlovákiai parlamenti választásokon, sem a 2012-es előrehozott választásokon nem jutottak mandátumhoz.

A mozgalmat eleinte tradicionális magyar-ellenesség is jellemezte. 2005-ben Rozsnyón Kotlebáék azt követelték, hogy távolítsák el Kossuth Lajos szobrát, különben ők döntik le. 2010 körül a nézetük kissé módosult és a szlovák-magyar testvériség nevében a közös ellenséget a cigányságban, a globalizációban, és a cionizmusban találták meg. Ugyanezen év októberében már a Magyar Nemzeti Arcvonallal tartottak rendezvényt Komáromban.

A Mi Szlovákiánk Néppárt így részben már számíthatott a Szlovákiában élő magyarok szavazataira is, ami jelentősen megnövelte Kotleba esélyeit. A pártelnök az eszköztárából azóta mellőzi a magyarellenes retorikát. Ennek a taktikának meg is lett az eredménye

Marian Kotlebát 2013 novemberében,  a második fordulóban, Besztercebánya kerület megyefőnökévé választották. 24,61 %-os részvételi arány mellett, 55,53 % százalékkal nyert a biztos befutónak tartott kormánypárti jelölt, Vladimír Maňka (Smer) ellen. Ez Kotlebán kívül mindenkit meglepett. A politikai elemzők szerint Kotleba megválasztása elsősorban Robert Ficónak köszönhető, aki egyéb hibák mellett, meg sem próbálta a szlovákiai cigányság problémáit kezelni. Ez a szélsőségesek megerősödéséhez vezetett.

Kotleba sikeréhez hozzájárult az a szerencsétlen esemény is, melynek során 2012-ben két cigány származású gyerek, cigarettázás közben felgyújtotta Krasznahorka várát. Kotlebáék ezt azonnal „etnikai bűnözésnek” nyilvánították. A település ezután az NSĽS főhadiszállásává vált, a pártvezető pedig meghirdette a „Kitakarítani és használni” mozgalmat. A gyakorlatban ezzel a Krasznahorkán lévő cigánytelep ledózerolását szerette volna elérni. Ez a terve azonban nem valósult meg.

Megyefőnökként számos botrányba keveredett. Feketén alkalmazott embereket, rokonait pozícióba helyezte, blokkolta a megye uniós támogatását. Az amúgy is szegény Besztercebánya megye így akár kétszázmillió eurótól eshet el. Mentalitására jellemző, hogy egy neki nem tetsző színházi előadást egyszerűen félbeszakíttatott.

Az NSĽS elnöke 2015-től a romák és melegek elleni uszítás mellett legfőképpen a bevándorlás elleni retorikát, az „Európa Iszlamizációja” elleni küzdelmet helyezte előtérbe. Kiváló kapcsolatokat ápol a magyarországi szélsőjobboldali szervezetekkel, például a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalommal.  2015 szeptemberében Bősön együtt tüntettek a magyar testvérekkel. (Kotlebáék Bősön tüntetnek)

A siker nem is maradt el. A 2016-os választásokon a párt már 8,1 százalékot és 14 mandátumot szerzett.

2016 júliusában a lengyel titkosszolgálat olyan információkat adott át a Szlovák Információs Szolgálatnak (SIS), melyek szerint az ĽSNS orosz pénzügyi támogatásokat kapott.

Azzal, hogy az ĽSNS bejutott a szlovákiai parlamentbe közel 6,8 millió euróhoz jutottak, ami már lehetővé teszi a párt jelentős növekedését. A neonácik tehát komoly veszélyt jelentenek a szlovák demokráciára, bár Robert Fico számára szélsőséges viselkedésük bizonyos szempontból hasznos, mivel elterelik a figyelmet a Smer korrupciós ügyeiről. Az NSĽS elnökét azonban ő sem képes kézben tartani, legfeljebb ijesztgetheti vele a kritikusait. (A magyarországival szemben a szlovák jobboldal jelenleg nagyon széttöredezett.)

A Kotleba népszavazást szeretett volna kezdeményezni Szlovákia NATO-ból és Európai Unióból való kilépésről, valamint a fegyvertartás liberalizációjáról. Ezekhez azonban még nincs meg a hatalma.

A párt szimpatizánsai uniós zászlókat égetnek, a Harmadik Birodalmat és Hitlert éltetik, rasszista támadásokban vesznek részt. Háromfős „polgárőr” alakulatai a Szlovák Vasúttársaság (ZSSK) vonalain járőröznek, amit a ZSSK új utazási rend kiadásával próbál megakadályozni.

Legfőbb ellenségüknek a Szlovákiában élő cigányságot tekintik. „A gázba velük!” (Do plynu s nimi!) jelent meg egy, a párthoz köthető  álló bejegyzésben. A cigányságnak jelenleg nincs képviselete a szlovák törvényhozásban, ami még kiszolgáltatottabbá teszi a helyzetüket.

Marián Kotleba elszánt menetelése egyre nagyobb veszélyt jelent mindenki számára.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemgogol.blog.hu/api/trackback/id/tr7210411544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása