Minden, ami van, meg olyasmik is, amik nincsenek

NemGogol

NemGogol

Békés ultimátum

2016. október 19. - Toadwart66

d_mtz20151102021.jpg

„Kiakadt a Fidesz-frakció szóvivője, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára, Tuzson Bence a Jobbik ultimátumán.” (Alaptörvény-módosítás: kiakadt a Jobbik zsarolásán a Fidesz frakció szóvivője)

Kemény ultimátumokat minden bizonnyal gyakran kaphat Orbán Viktor mindenféle rendű és rangú emberektől, de olyat, amit nem hajít ki rögtön a szemeteskosarába, olyat bizony meglehetősen ritkán. Vona Gábornak a hadüzenetével sikerült magára felhívnia a miniszterelnök figyelmét, ami szép teljesítmény a részéről. Még beszélgettek is egy jót egymással utána.

Orbán számára kényelmetlen érzés lehet, hogy van egy saját maga számára készített  alaptörvénye, amelyet nem piszkálgathat a kedvére bármikor. Az élet néha bizony rendkívül igazságtalan dolgokat képes produkálni.

Ilyenkor sajnos már csak szomorkodni lehet ezen. Még a dicsőséges kétharmados többség birtokában a kész műhöz bátran hozzácsaphattak volna egy pótkötetet „Baloldaliság – a kommunizmus gyermekbetegsége” címmel. Ennek a kötetnek a segítségével szorult helyzetek esetén, mindenféle felhatalmazás és macera nélkül improvizálhatna a miniszterelnök a szeszélyesen változó környezeti tényezőkhöz alkalmazkodás céljából.

Beleírhatná a legszebb gondolatait, elképzeléseit a világ sorsáról, jobbító szándékú javaslatait, kritikáit. Ezeket azután kötelező jelleggel mindenkinek illene figyelembe vennie, betartania, mielőtt nekiállna valaminek a végrehajtásához. Iránymutatásoknak hívták az ilyesmiket régebben és nagyon jó hasznát vették a híres történelmi elődök.

Orbán Viktoron kívül, más humanoid életforma ebbe nem írhatna egyetlen betűt sem, csak abban az esetben, ha azt a főszerkesztő engedélyezi számára. Az örökös főszerkesztő neve, születési éve, valamint anyja neve ott szerepelne az „Alapvetés” U) cikkében, mindjárt „a sarkalatos törvény olyan törvény, amelynek elfogadásához és módosításához a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges” könnyelműsködés után. A pótkötetben árnyalni lehetne ez utóbbi, bohókás mondatot. Így nem kéne könyörögni senkinek sem, hogy szavazás idején viselkedjen rendes, magyar ember módjára és ne foglalkozzon a haza elárulásával, illetve alattomos zsarolással.

Pótkötet azonban jelenleg még nincs, „Magyarország Alaptörvénye” pedig néha megmakacsolja magát. 2018 után egy jóval gyakorlatiasabbat kell készíteni helyette. Ez majd nem veszi figyelembe „a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmadának” nevetséges kekeckedéseit. Szavazzanak csak saját belátásuk szerint, de az már nem fog érdekelni senkit.

Jelenleg azonban a kényszer még valamiféle nagy úrnak képzeli magát, amivel kapcsolatosan alaposan téved. Majd pont egy ilyen vacak „Alaptörvény” lenne képes útját állni egy harcos miniszterelnöknek az ország védelmezése közben. A kétharmados vacakolást eddig is könnyedén félre lehetett söpörni, illetve tetszés szerint figyelmen kívül lehetett hagyni. A kétharmad Magyarországon ráadásul néha elveszti abszolút jellegét és szabadon relativkodni kezd.

Tuzson államtitkár méltatlannak nevezte a kialakult helyzetet, és felháborodva kijelentette, nem lehet „kufárkodásnak tekinteni" ezt az ügyet. Mármint a letelepedési kötvényekkel való busás haszonszerzést. Mit lehet ilyen esetben tenni? Ha ezt a csúnya kifejezést a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár ennyire a lelkére veszi, akkor nevezze át nyugodtan üzleti tranzakciónak. A lényegen ez persze nem változtat semmit.

Tuzson Bence „kiakadását” a hírek szerint sem a miniszterelnök, sem Lázár János nem osztja. A letelepedési kötvények körül sündörgő offshore cégek jelentős politikai veszteségeket okozhatnak majd választások idején. Az ifjútörökök garázdálkodása rendkívüli módon ronthatja a becsületes, puritán miniszterelnökről kialakított képet és károkat okozhat saját, tapintatosabban mondva a szintén talpig becsületes és puritán Mészáros és Mészáros Kft. üzleti érdekeltségeiben. Aki ezt nem hiszi el, az járjon csak bátran utána. (Fele tőkéért is vehetnek letelepedési kötvényt Kínában)

Ha Orbán Viktor tényleg megfontolja a Jobbik pártelnökének ultimátumát, elképzelhető, hogy a Rogán-féle befektetői csoportot viszonylag szelíd erőszakkal fogják jobb belátásra bírni. A most végbemenő eredeti tőkefelhalmozás kemény feszültségek forrása lehet. Simicska Lajos szomorú történetének esetében már tapasztalható volt, milyen heves, ordas indulatok törhetnek ilyenkor a felszínre. Fiatalkori barátságok szakadhatnak szét tragikus módon, szinte az egyik napról a másikra.

Az ország hermetikus lezárásával mind Vona Gábor, mind Orbán Viktor jól járhat. Kell nekik az a fránya módosítás. Egy kis cicaharc azonban még jól is jöhet nekik.

A végén majd Tuzson Bence, Rogán Antal jelenlegi államtitkára is biztos meg fog nyugodni. Egy kabinetminisztert simán félre lehet állítani. Ehhez még leváltani sem szükséges. Majd elücsörög valamelyik sarokban. Egy miniszterelnök mégiscsak fontosabb személyiség nála.

Azt, hogy jelenleg ki, hol, kivel, illetve mivel kufárkodik, rendes, becsületes ember nem nagyon fogja megtudni, mivel üzleti titokká vagy nemzetbiztonsági üggyé fogják minősíteni.

Nem kell ezt a házilag kotyvasztott „Alaptörvényt” túlmisztifikálni. Amikor szükség van rá előveszik és megfelelő módon értelmezik. Mint a házi főzésű pálinkát.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemgogol.blog.hu/api/trackback/id/tr2911821763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása