Minden, ami van, meg olyasmik is, amik nincsenek

NemGogol

NemGogol

A VII. parancsolat átértelmezése

2017. június 17. - Toadwart66

1483464003_clip_image024.pngJacques de Molay, a Templomosok 23. nagymesterének kivégzése

A magyar letelepedési államkötvény (hivatalos magyar nevén Letelepedési Magyar Államkötvény) olyan értékpapír, amit az Európai Unión kívüli befektetők vásárolhatnak a magyar kormány által kijelölt közvetítőkön keresztül és ezért cserébe magyarországi letelepedési engedélyhez (ennek a hivatalos neve: nemzetgazdasági érdekből kiadott nemzeti letelepedési engedély) juthatnak, ezzel pedig az egész Európai Unióban szabadon utazhatnak.” (Forrás: Wikipédia)

A „Ne lopj!” parancsolat régóta értelmezhetetlen a gyakorlatban. Egyszerűen túl rövid és merev. Egyáltalán nem igazodik az aktuális elvárásokhoz, társadalmi környezethez. Pontosan még az sincs meghatározva mit ne lopjon a jámbor hívő. Bárányt? Tevét? Aranyat? Halastavat? Székházat? Médiabirodalmat? Üzletrészt? Tengerimalacot?

Az sem tudható, ki az akit lopással lehet vádolni, és ki az, akit különféle megfontolásból nem. Bizonyos dolgok önkényes eltulajdonításakor legfőképpen az elkövető személyétől, helyzetétől függ az általa véghezvitt cselekedet megítélése. Azaz lehet közönséges, alávaló gaztett, de akár tisztes anyagi gyarapodás is. Erre vonatkozóan Mózes semmiféle határozott útmutatást nem kapott a Teremtőtől. Ő egyszerűen odavéste az egyik kőtáblára, hogy „Ne lopj!”, aztán mehetett Mózes Isten hírével magyarázkodni, majd elhajítani a kezéből a kőtáblákat és szétzúzni azokat a hegy lábánál. Azóta sem képes senki sem megnyugtatóan kiigazodni Isten tíz parancsolatán, az önkéntes értelmezések emiatt rengeteg kalamajkát okoztak.

IV. Fülöp, Franciaország keresztény uralkodója gátlástalanul kifosztotta és lemészároltatta a templomos lovagokat, akiknek hatalmas összegekkel tartozott. Országából praktikusan kiűzte a zsidókat, így nekik sem kellett törlesztenie az adósságait. Nem rettent vissza az általa veretett pénz rontásától sem. Hatalmának központosítása és növelése érdekében nagy tételben lopott el gyakorlatilag mindent amihez csak hozzáférhetett.

Jacques de Molay, templomos nagymestert a francia király 1314. március 18-án küldte máglyára, amivel egy kicsit elvethette a sulykot. Isten akkoriban valószínűleg még megpróbálta érvényesíteni a tízparancsolatban leírtakat, ami miatt IV. Fülöp nagyjából 8 hónap múlva egy vadászbaleset során szerzett sérüléseibe belehalt. Ez lett a vége az anyagi javak túlzott hajszolásának, pedig Jézus Krisztus is említést tett az önmérséklet fontosságáról:

Ha valaki le nem mond mindarról, amije csak van, nem lehet az én tanítványom.” (Lk 14,33)

A VII. parancsolatot napjainkban is nagyon könnyű kijátszani, illetve figyelmen kívül hagyni. Mindössze ügyesen szerkesztett törvények, készséges média, megfelelően működő ügyészség szükséges az esetlegesen háborgó lelkiismeretek megnyugtatására, melyek amúgy sem csapnak túlságosan nagy patáliát. Istennek valószínűleg nincs kedve tömeges vadászbaleseteket rendezni különféle Kajmán-szigetek-i cégekkel és más gazságokkal kapcsolatban.

Tocsik Márta 804 milliós sikerdíja a múlt század végén hatalmas botrányt kavart. Deutsch exFür Tamás alig tudta palástolni a nagy leleplezés miatti örvendezését, miközben kifejezte őszinte, mélységes felháborodását. Az ügyből Deutsch képviselő győztesen, az ügyvédnő holtan került ki. Manapság Mészáros Lőrinc 3 havonta tesz zsebre az említett sikerdíjnak megfelelő összegeket, de ő az ügyes, tehetséges üzletember szerepét alakítja. Magyarország gátlástalan hazudozás terén kétségtelenül dinamikusan fejlődik. 

A Letelepedési Magyar Államkötvények esetében erősen kétséges, hogy valaha is sor kerül-e büntető eljárásra, illetve isteni igazságszolgáltatásra. Sem a világi hatalmak, sem az égi törvényszék nem serénykedik túlságosan az ügyben rendet teremteni.

A tranzakció során közel húszezer, talpig becsületes üzletembernek sikerült az Európai Unió területére, kimondottan kedvező feltételekkel bejutnia. Esetükben fel sem merült migrációs probléma, gazdasági bevándorlás, illetve nemzetbiztonsági kockázat.

A magyar államot a letelepedési államkötvények miatt eddig nagyjából 13 milliárd forint kár érte, ami 16 Tocsik-üggyel lenne egyenértékű, ha Magyarországon léteznének még fékek és ellensúlyok. A hivatalos adatok alapján a kár mindössze 1,2 milliárd forint, de ebből nagyvonalúan hiányoznak az idei eredmények, azaz 11,8 milliárd forint. Ezt a grandiózus károkozást a kötvények garantált, 2 százalékos hozamával sikerült a játék szervezőinek összehozniuk. A piaci kamatok ugyanis 2014 óta tartósan 2 százalék alatt vannak és folyamatosan csökkenek. Mivel a kormánypártok simán megszavazták ezt a garantált két százalékos hozamszintet, ráadásul azóta sem módosították a jogszabályt, összességében várhatón 24 milliárdos veszteséget sikerül realizálniuk. Tisztességes országokban ezt hűtlen kezelésnek minősítik, elkezdik a felelősöket keresgélni, majd szépen, sorjában felelősségre vonni.

Az ok, amiért az Orbán-kormány ezt a 24 milliárdot ügyesen rátolta az adófizetőkre, az az, hogy a letelepedési kötvényeket csak nyolc, kiváltságos cégen keresztül jegyezhették le a szerencsés kuncsaftok. Ezeket a cégeket az Országgyűlés fideszes többségű bizottsága választotta ki. A nyolc firma közül hét a Kajmán-szigeteken, Szingapúrban és egyéb adóparadicsomban vannak bejegyezve. Ezek a Fidesz-közeli offshore cégek, mint közvetítők, a Magyar Nemzet számításai szerint nagyjából 157 milliárdos bevételre tehettek szert. Ez lehet a magyarázata annak a rejtélynek is, miért nem tűnt el a közéletből a busásan jövedelmező üzlet egyik kiagyalója, a FIDESZ legkétesebb, legkevésbé vállalható figurája, nevezett Rogán Antal, a nép egyszerű gyermeke.

157 milliárd forint elképesztően hatalmas összeg. Ezen a disznóságon Deutsch Tamás 194,5-ször háborodhatna fel. Hat és fél hónapon keresztül naponta buktathatná meg vele a saját kormányát. Ettől természetesen nem kell tartani, mivel ma már senki sem talál az ilyesmiben kivetnivalót, főleg nem a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos. Valószínűleg válogatott káromkodásokat és szitkokat zúdítana arra, aki erre a kolosszális lopásra felhívná a figyelmét.

Ráadásul ez csak egy a sok ravasz ügyeskedés közül. Akad belőle itt is, ott is valami hasonló.

Ha Isten IV. Fülöp megregulázásához hasonlóan óhajtaná emlékeztetni a „keresztény-polgári” kormányt a VII. parancsolat jelentőségére, akkor vérben forgó szemű, felbőszült vadkanok seregével árasztaná el a FIDESZ Lendvay utcai székházát, a KDNP frakciót pedig téli álomra készülő grizzly medvékkel falatná fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemgogol.blog.hu/api/trackback/id/tr1812601645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2017.06.18. 09:34:20

A ne lopj parancsolat értelmezésében a fő bajnok a talmud.
Tipikus igennemdehaellenbenazonbanakkor jellegű magyarázkodás.
Ehhez képest az államkötvény kismiska...

Alick 2017.06.18. 09:43:13

A Ne lopj eredetileg a zsidó szomszédra vonatkozott, más népek kifosztása, kiirtása egyenesen isteni elvárás volt Mózes Führer ötkötetes Mein Kampf-jában. :)

Mr. Cobb 2017.06.18. 09:44:21

A 157 milliárd bevétel nem egyenlő 157 milliárd nyereséggel. Annak egy része mégiscsak az államhoz került, mivel kötvényekről van szó. Legalább ne ferdítsünk!

Meghamisították Orbán hazudozásait! 2017.06.18. 10:05:13

@Alick:

Az az ötkötetes Mózesi Mein kampf a keresztényég által elfogadott valllási alappillérek is egyben te ostoba náci szamár!

midnight coder 2017.06.18. 10:18:25

A szerző ha már úgyis nyitva volt az Ószövetség, lapozhatott volna pár oldalt előre és mindjárt megtalálja hogy hogyan is viselkedtek a Választott Nép tagjai azoknak a városoknak a lakóival, akik elkövették azt a hibát, hogy nem születtek zsidónak. Nem kellett volna elmenni ezért IV. Fülöpig.

midnight coder 2017.06.18. 10:19:27

@Meghamisították Orbán hazudozásait!: Ezzel együtt valóban az első remek dokumentációja a faji alapú népirtásnak.

Alick 2017.06.18. 10:52:22

@Meghamisították Orbán hazudozásait!: Elég baj volt, hogy anno a porbafingó zsinati gyülekezetek - a korrupt Konstantin utáni időkben - egyáltalán a kánonba kompilálták a zsidók könyveit.
A zsidó vallás persze nem az első a sorban, amelyik a népirtásokhoz isteni önigazolást gyártott... ez önmagában nem is probléma, hiszen nagyjából a korai korszellemet tükrözte.
A ciki az, amikor ezt (intakt formájában, ugyanakkor meghekkelt szellemiséggel) manapság zsinórmértéknek tekintjük...

gigabursch 2017.06.18. 10:53:36

@Meghamisították Orbán hazudozásait!:
A kerezsténység szempontjából az Úkszövetség kötelező olvasmány, az Ószeövetség az csak ajánlot irodalom.
A nem kanonizált iratok meg érdekességek.

Szóval: erősen nem ugyanaz a stílusuk.

S csak azért mert a Ószövetségben le vagyon írva, hogy a zsidók így vagy úgy cselekedtek, az nem azt jelenti, hogy így vagy úgy kell cselekedeni, hanem ott a lehetőség, hogy eltérjünk a Káini modelltől és ne a testvérgyilkossággal kezdjük.

Tamáspatrik 2017.06.18. 11:21:09

A vége csattanós.
:)))

Tamáspatrik 2017.06.18. 11:26:08

@gigabursch: A tízparancsolat pl. a katolikusoknál NEM ajánlott, hanem KÖTELEZŐ.

Micsoda csúsztatás, amikor a tízparancsolatról ír a szerző, belekeverni az egész ószövetséget. Ez kb. olyan, mintha az Újszövetséget nem akarnám elfogadni, mert az inkvizítorok máglyára küldtek egy csomó ártatlan embert.

Alick 2017.06.18. 11:43:08

@Tamáspatrik: Csak éppen pszichológiailag rosszul kalibráltak a parancsolatok.
Ha egy sziklamászót erősen arra kondícionálsz, hogy semmiképpen NE nézzen lefelé a szakadékba - ahelyett, hogy fókuszáljon arra, amerre megy/kapaszkodik -, nagyobb eséllyel fog lezuhanni. A tudatalatti fókusza számára a tiltó kiegészítés nem létezik, csak a téma, amihez kapcsolódik - elemi pszichológia.

morph on deer 2017.06.18. 11:48:06

Tisztán kiváncsiságból erdekelne, hogy a "ne lopj" két szava közül melyiket nem sikerül értelmeznie az előttem kommentelőknek?

Mert eddig kivétel nélkül a lehetséges félremagyarázásokkal, 'bezzeg' kezdetű terelésekkel, stb. sikerült találkoznom, - láthatóan senki nem hajlandó szembenézni ezzel a csupán hat betűből álló paranccsal.

Merthogy az, parancs!
Közelebbről: tiltás!
Azaz tiltja a lopást, csenést, eltulajdonítást, azaz minden olyan következménnyel járó tevékenységet, amely a más(ok) tulajdonába levő javaknak tulajdonosuk szabad akaratából történő egyetértése nélküli megyszerzésével járnak!

Beleértve mindent, mindig, és nincs kivétel! Ennyi.

Innentől kezdve a lopás mint olyan tényszerűen nem vitatható - ez nem ételmezés kérdése. A lopáshoz való viszonyulás az, ami alkalomadtán magyarázatra szorul, vagy egyáltalán magyarázható, de mindez nem változtat az alaphelyzeten: valaki az isteni tiltás (nem, nem áll szándékomban hitvitába bonyolódni ateista létemre) tehát az iteni tiltás ellenére valaki elvette más tulajdonát a tulajdonos akarata ellenére, tehát lopott.
Pont.

Ezen az sem változtat, hogy az ószövetség hányadik oldalán mit olvashatunk miről, sem bármilyen egyéb mellébeszélési kísérlet.

Érdekes módon anyám engem - már jóval azelőtt, hogy olvasni tudtam volna, vagy hallottam volna a tízparancsolatról - megtanított arra, hogy ami nem az enyém és nem kaptam meg, azt nem vehetem el. Nem vihetem haza a Pisti játékát akkor sem, ha előzőleg játszhattam vele, és nagyon megtetszett!
Miért?
Mert nem az enyém, és a Pisti sem akarta nekem adni, mert ő is szeretett vele játszani. Aztán azt is megtanultam, hogy igen, oda lehet adni valamit valakinek, és akkor az már az övé, stb.

Szóval ennyire egyszerű ez a képlet: ne lopj, mert nem a tied!
Ne azért ne lopj, mert büntetik, hanem mert nem helyes!
-------------------------
Vezérünknek és enyveskezű sleppjének nyilván nehéz gyermekkora lehetett, ha még eddig sem jutottak el...

Alick 2017.06.18. 12:15:48

@morph on deer: Mind igaz és erre a "ha szeretnéd hogy mások tiszteljék a tulajdonodat, akkor te is tiszteld az övékét" Jézusi megfogalmazású didaktikai elve jogos.

Viszont mit is várhatunk a kor emberétől, amikor is a kapitalizmus mások szerződéses kizsákmányolását helyezte előtérbe, nálunk pedig ezt még súlyosbította a magántulajdon jogosultságát tagadó és a "közösből" való zabrálást szentesítő kommunista szemlélet?

Tamáspatrik 2017.06.18. 12:19:01

@Alick: Ez igaz. Gyerekek esetében azonban a tiltás nem kerülhető el: pl. ne nyúlj a forró sütőhöz. Gyermeki szintű tiltásokra valszeg. szükség van, mert nem mindenki van azon a szinten és a társadalom "kohéziója" megkívánja.

Másrészt nem teljesen igaz, mert a parancsolatoknak van mélyebb, kiterjesztettebb értelmük is. Pl. ne lopj - mások gondolatát és idejét is el lehet lopni. Ne ölj - egy kezdeményezést is vagy kreativitást is lehet csírájában elfojtani. A természet pusztítása is tágabb értelemben gyilkosság. stb.

Tamáspatrik 2017.06.18. 12:21:02

@morph on deer: 1 like. Egy kisgyerek mondta: "Anya, a bácsi mért lopja el azt, ami nem az övé?" Micsoda bölcsesség.

Tamáspatrik 2017.06.18. 12:23:52

@Alick: A szerződéses kizsákmányolás egy marxista gondolat, és a kukában landolt már, csak sokan nem vették észre.
Nincs kizsákmányolás. A tulaj, ahol dolgozom még többet kockáztat mint én. Amit fizet a dolgozóknak az valamennyire arányos azzal az értékkel, amit létrehoznak Ez az alapállás, ha nem is mindig érvényesül 100%-ban. Emberi irigység az viszont létező dolog.

Alick 2017.06.18. 13:34:04

@Tamáspatrik: Ismerős mesélte, hogy a kisgyerekkel eljátszották a forró cserépkályhához nyúlás "kognitív immunizálásos" kísérletét... először anya nyúlt egy picit hozzá, kissé rájátszva az ujjának megégetésére, majd bíztatásra óvatosan a gyerek is. Nem sokkolta, de tudatosította a kellemetlen érzést. A "ne" önmagában nem alakít ki saját tudatos mércét.

Az absztrakt, továbbgondolt megközelítésnek már nem kevés csapdája van. Pl. az "idő lopása" egyrészt teljesen jogos is lehet, másrészt egy túlérzékeny ember egoizmusából is fakadhat.
A "mások gondolatát" tézist kifejezetten vitattam, amikor az USA-ban egy helybelinek elmagyaráztam, miért is erkölcstelen az ötletek (ld. duplakattintás) szabadalmaztatása: "The intellectual property of a pure idea belongs to God - a human will have the right as he actually implements the idea".

A korai és a gyarmati kapitalizmusban azért elég keményen működött a kizsákmányolás vagy akár ez a mai gyerekmunkára is igaz. Anno simán elkergették vagy megölték a földek tulajdonosait, ha az erősebb fél gazdasági érdeke így kívánta.
A kockázat persze mindig a vállalkozóé, de valakit éhbérért dolgoztatni heti 70-80 vagy több órában, az minden, csak nem erkölcsös.

gigabursch 2017.06.18. 16:53:02

@Tamáspatrik:
Segíts nekem abban, hogy ki és hol mondta ki azt, hogy kötelező.
Ugyanis én ilyet a sehol nem olvastam.

Előre is köszönöm.

Keresztények számára az ingyen kegyelem (vö: Szűz Műria Köpönyege) a kötelező lelki irány, mert a Kereszténységgel az ember átlépett a törvény korából a kegyelem korába.

Tamáspatrik 2017.06.18. 22:58:15

@Alick: A kizsákmányolás létező dolog, az ÁLTALÁNOS ELV, hogy a kizsákmányolás az alapvető és megkerülhetetlen dolog, no ez az ami megbukott.

Tamáspatrik 2017.06.18. 23:03:31

@Alick: A "ne" önmagában nem alakítja ki, a dolog neurológiai háttere, hogy az emberben a gátló neuronok kifejlődése nagyon lassú folyamat, csak 30 éves korra fejeződik be teljesen. Emiatt a gyerekek "rendetlenkednek", és igénylik a külső gátlásokat és határokat. Ilyen egyszerű.

A tízparancsolat pedig nagyon nagy távlatokat nyit, HA valaki rendesen foglalkozik vele, pl. mi az, hogy paráználkodás. Nem egyértelmű. Mi az, hogy gyilkosság, hol vannak a határai? Ez sem. Stb. Van tehát egy gyerekekre kalibrált szint és egy sokkal mélyebb értelmezése a mondatoknak, amin el lehet gondolkodni.

Mások idejét pedig el lehet lopni, pontosan az egoisták teszik ezt velünk nap mint nap.

gigabursch 2017.06.19. 06:18:26

@Tamáspatrik:
Szeretem a bigott embereket. :-\
Ámde javaslom, hogy olvasd el a 10 parancsolatot ami az Ószövetségben van.
A kettő egymással erősen nem egyezik. (Mármint a Tízparancsolat és ez a belinkelt szöveg)

Amúgy még mindig ugyanaz a kérdés:
Ki mondta azt, hogy a katolikusoknak kötelező betartani?
Senki!
Max. iránymutató, de nem kötelező.

Ugyanis ez vagy egyetemes keresztényi kérdés, vagy csak süket mellébeszélés.

S még valami:
Törvény =/= Parancsolat.

Ugyanis a Tízparancsolat ~8,5 kötelező érvényű utasításkészlet, ráadásul a legelső elhelyezi zsidókat egy koordináta rendszerben, hogy tudják magukat viszonyítani.
Kikhez?
Egyiptomhoz.

Zárójelesen: Na akkor ennyit a legősibb népről szóló hadovájukról...

Alick 2017.06.21. 22:29:55

@Tamáspatrik: "Emiatt a gyerekek "rendetlenkednek", és igénylik a külső gátlásokat és határokat."

Sokkal igényesebb pedagógia a pozitív irányultsággal, célokkal és tapasztalati alapokkal (ld. kályhás kísérlet) feltölteni őket, mint kétértelmű gátlásokkal verbalizálni.
És akkor nem kell később a parancsolatok értelmezésén vacillálni. Ezt hangsúlyozta Pál is és pl. az Ötödik pecsét c. film is a dualizáló (diabolikus!) filozófia meghaladásáról szól.
Vészhelyzetben persze használható a "ne", de ez tűzoltó megoldás...
süti beállítások módosítása