Minden, ami van, meg olyasmik is, amik nincsenek

NemGogol

NemGogol

Gorka Sebestyén eltávolításával folytatódik a „Breitbart”-tisztogatás a Fehér Házban

A Steve Bannan-közeli tanácsadó elhagyja a Trump kormányzatot, kritizálva „az erőket, akik nem támogatják” az elnök ügyét

2017. augusztus 26. - Toadwart66

1503717716_253748_1503717823_noticia_normal_recorte1.jpg

Gorka Sebestyén múlt év februárjában (AFP)

Gorka Sebestyén – egyik tagja annak a legvitatottabb tanácsadói körnek, akik az Egyesült Államok elnökét körbeveszik – pénteken este befejezte tevékenységét, és már nincs a Fehér Házban. Egy névtelen hivatali forrás szerint ”Gorka Sebestyén nem mondott le, de megerősíthetem, hogy már nem dolgozik a Fehér Háznak”. A titokzatos kijelentés sok kérdést vet fel Gorka távozásával kapcsolatosan, aki trumpizmus egyik legkeményebb védelmezője.

Gorka annak a jobboldali, nacionalista ideológusnak, Steve Bannonnak az embere, aki a kampány utolsó hónapjaiban Donald Trump jobbkezévé vált, majd az elnök főtanácsadójaként és vezető stratégájaként nemzetbiztonsági titkokhoz fért hozzá. Gorka Sebestyén eltávolításával a Fehér Házban tovább folytatódik a „Breitbart”-tisztogatás.

Bannont a múlt pénteken távolították el a Fehér Házból, amely úgy értelmezhető, hogy az új kabinetfőnök, John Kelly tábornok az adminisztrációt megtisztítja a legbizarrabb alakoktól. A washingtoni médiákban hetek óta egyértelműnek tartják, hogy tisztogatás folyik a kormányzat tagjai között. A pragmatikusok, Kelly tábornok, McMaster és Mattiy és más tagok sürgetik a Trump-adminisztráció letérítését a szélsőséges Breitbart portál által meghatározott pályáról. Gorka távozása a Fehér Házból ennek a folyamatnak a következménylnek tudható be. Trump múlt pénteken köszönte meg Bannon szolgálatatit. Ezen péntek éjszakán még nem esett szó Gorkáról.

Amikor Bannont kirúgták, kijelentette: „Az elnökségnek, amelyért küzdöttünk és győztünk, vége.” Bannon igazgatóként visszatért a Breitbarthoz, ahhoz a hírportálhoz ahol Gorka mint nemzetbiztonsági tanácsadó publikált. A magyar származású brit állampolgár, azzal vált az amerikai hírműsorok egyik népszerű arcává, hogy Donald Trump legellentmondásosabb döntéseit igyekezett vadul védelmezni.

A Fehér Ház megerősítette, hogy Gorkát kirúgták. Nem sokkal előtte, a konzervatív Federalist hírportál közzétette Gorka lemondólevelét. Ebben a tanácsadó azt írta: „az utóbbi idők eseményeit tekintve úgy látom, hogy a Fehér Házban jelenleg fogyatkoznak a MAGA (Make Americ Great Again) ígéreteit támogató hangok, ezért úgy vélem legjobbnak, tisztelt elnök úr, hogy ezentúl az Emberek Házán kívül támogatom az ön munkáját”.

Gorkát a szavak egyik főideológusának tartották Donald Trump dzsihád elleni küzdelemében. Pályafutása során ragaszkodott hozzá, hogy a terrorizmust radikális iszlámnak nevezzék. Azzal vádolták, hogy kapcsolatokat tart fenn európai szélsőjobboldali csoportokkal.

Sajnálatos, hogy azok, akik a legjobban képviselték a «Tegyük Amerikát ismét naggyá!» politikáját (Trump választási kampányszövege) azzal szembesültek, fokozatosan eltávolították vagy háttérbe szorították őket” említi a megjelent levélben. Különösen azt a beszédet kritizálta, amelyben Trump bejelentette, hogy az afganisztáni misszió tovább folytatódik.

Gorka eltávolításának híre a Fehér Házból egy, az elnökről szóló hírlavina részeként jelent meg péntek éjszaka. Beszámoltak Donald Trump Camp David-i tartózkodásáról, a Harvey hurrikánról, amely Texasban 4-es szintűre erősödött. Este Washingtonban a Fehér Ház hírt adott Gorka távozásáról, egy a rendeletről, amely megtiltja a transzneműek szolgálatát a hadseregben, valamint Joe Arpaio seriff elnöki kegyelemben részesítéséről.

Pablo Ximénez de Sándoval, California

Forrás: La purga de ‘Breitbart’ de la Casa Blanca continúa con el despido de Sebastian Gorka

6yhfwjgd2zwi1aan4s.jpeg

Trump és Bannon - Fotó: Mandel Ngan/AFPFotó: MANDEL NGAN

trjk.jpg

Donald Trump és John Kelly tábornok

turmp_gorka.jpg

trump-aide-sebastian-gorka-to-leave-white-house-role.jpgDonald Trump és Sebastian Lukács Gorka

gorka.jpg
"Ahogy egy jó barátom mondta nekem: Mindig amerikai voltál, csak éppen rossz országban születtél.”

A bejegyzés trackback címe:

https://nemgogol.blog.hu/api/trackback/id/tr5312780068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.08.28. 06:02:52

"A Steve Bennan-közeli tanácsadó elhagyja a Trump kormányzatot"
Legalább a nevét tudjuk már leírni!

Gorka amúgy azoknak a körébe tartozott, akik esetleg újraválasztathatták volna Trumpot. A Bannon-féle alt-right arcok voltak azok, akik sikerre vitték alternatív jelölt Trumpot az elnökválasztáson, szemben a Washingtonban beágyazott republikánusok és demokraták ellenállásával.
Mostantól olyan konzervatív republikánusok fogják Trumpot körbevenni, akiknek nem fontos Amerika, csak az, hogy a zsebüket tömjék. Ők a következő választáson simán hátbaszúrják majd Trumpot.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.28. 06:06:13

Trump kénytelen lavírozni, hatalmas a nyomás rajta, ennyi az egész.

2017.08.28. 06:06:58

Trump lehetett volna az az elnök, aki újra naggyá tehette volna Amerikát, ehelyett most "war hawk"-ok veszik körbe és lassan olyan rossz irányba fordítják a politikáját, hogy akár Obama, a egyik Bush vagy Hillary is lehetne az elnök.

exterminador 2017.08.28. 08:23:32

Fogynak az idióták, de Trumpot ez sem fogja megmenteni.
süti beállítások módosítása