Minden, ami van, meg olyasmik is, amik nincsenek

NemGogol

NemGogol

Az érpataki bukott neonáci a D.A.S. Biztósítónak kampányol

Orosz Mihály Zoltán közokirathamisítóként vizsgázott a jogvédelmi biztosító cégnél

2018. augusztus 14. - Jogálom 2.0

screenshot_2018-08-13_14_orosz_mihaly_zoltan_nemgogol_kep.png

Válaszolt levelemre a D.A.S. Zrt. Mi történik, ha az orbáni diktatúrában felmorzsolódó szélsőjobb a korábban általuk szidott nemzetközi cégpiacon próbál szerencsét? Van-e dolga a versenyszférának a kirekesztő társadalmi magatartással?

Kifizetetlen önkormányzati számlákkal, közokirat hamisítással, sikkasztás és nagy értékű, költségvetési csalás gyanújával is megbukott volt érpataki jobbikos polgármester Magyarország vezető jogvédelmi biztosító cégének kampányol, a hazai piacon egyedülálló jogvédelmi szolgáltatásainak értékesítő tanfolyamát végezhette el. A 444.hu vette észre Orosz Mihály Zoltán facebook-bejegyzését még augusztus 12-én, vasárnap késő este, miszerint a korábban cigányozó és buzizó polgármester jogvédőnek állt.
(A narancs színű kiemelés alatt átlinkelt facebook-kép cikkem írásakor, 2018. augusztus 13-án, késő este még látható volt Orosz oldalán, írásom címlapképén az arról készült képernyőkép látható.)

Magyarországon a versenyszféra igyekszik nem tudomásul venni, mi történik a közéletben. Ezek a cégek és munkatársaik egyelőre még haszonélvezői az idehaza kiépülő diktatúrának, de részben ők is tartják életben Orbán formálódó pártállamát.

A cégpiac, a versenyszféra közéleti reflektálatlansága ennek tükrében lesz érdekes írásomban. Többüket lassan utoléri az a jogtiprás, amely már sokak munkáját és életét lehetetlenítette el idehaza, utalok például a kiskereskedelmi szférát érzékenyen érintő vasárnapi boltzárra. Egyelőre csendes kapituláció érzékelhető idehaza attól a versenyszférától is, amelynek hathatós eszköze lenne arra, hogy fékezze a kormány jogtipró intézkedéseit, egyúttal reflektáljon olyan szélsőséges társadalmi jelenségekre, amelyek igyekeznek azokat is túllicitálni. A piacon ugyanis nincs bőrszín, vallás, szexuális orientáció, mi több, maguk a cégek vezetőinek nem ismert identitását is sértheti az a magatartás, amivel mások mellett Orosz Mihály Zoltán és eddigi pártjai kérkednek, fenyegetőznek immáron 13 éve. Tévedés tehát azt gondolni, hogy a versenyszféra megúszhatja azt, hogy részt vegyen egy demokratikus társadalmi berendezkedés fenntartásában.

A sorra bukott politikusok kezdenek ráfanyalodni a nyílt munkaerőpiacra. Mi történik, ha egy neonáci pályázik egy jogvédelmi szolgáltatást árusító céghez állásra?

Orosz a facebook-borítóján kezdetben még nem nevezte meg, melyik cégről van szó, ahol polgármesteri székét, így a tuti közpénzt elveszítve munkába állni készül, így a hírt átvevő médiumok egyike sem utalt cégnévre. Mindegyik híroldal mint "jogvédőt" aposztrofálta a bukott érpataki polgármestert a céges vizsgájáról szóló eredeti híradásában. Ez a sorrendiség a biztosító cég később kiadott nyilatkozata tükrében fontos momentum.

Orosz egyenesen kampányolni, ügyfeleket kezdett toborozni az oldalán a sikeres szakmai vizsgája kapcsán:

"Akit érdekel az ilyen típusú jogvédettség az egész családja és gépjárművei vonatkozásában az keressen bátran, mert ingyenes, személyre szabott jogvédelmi tanácsadással tudok szolgálni ezeken a jogterületeken, a jogvédelmemmel kapcsolatos szerződéskötés után egy profi szakjogászokból álló s több mint 120 fős ügyvédi csapat fogja képviselni a jogaikat és orvosolni fogja a jogsérelmeiket!"

Orosz hol kérkedik, hol gyáván törölgeti facebook-oldalát

Baráti körben kezdtünk el erről beszélgetni egy ismert jogvédő közösségi oldalán, aki betaggelte Orosz oldalát is – az érpataki széljobbos így értesülhetett beszélgetésünkről – majd a biztosítási cégpiacon tájékozott személy tippje alapján oknyomozásba kezdtem a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt-nél.

Orosz a cég kiléte után találgató párbeszédünk ideje alatt módosította a posztját, és zárójelesen megadta a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. nevét, majd a cég weboldaláról több termékismertetőt linkelt be. Egyfajta kérkedésnek tűnt, hogy a korábban elhallgatott céginformációt ő maga adja meg.

A cég budapesti központja, akik a személyüggyel és szerződéses kapcsolatokkal foglalkoznak, hétfő délelőtt telefonos kérdésemre megerősítették, hogy nyilvántartásukban szerepel Orosz Mihály Zoltán nevű személy.

Ezek után levelet írtam a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. vezérigazgatójának, marketing vezetőjének és a titkárságnak a fenti fejleményekről és Orosz Mihály Zoltán számtalan folyamatban lévő büntetőügyéről, állásfoglalásukat kérve. Előre jeleztem nekik, hogy a cégük nevét Orosz Mihály Zoltán eddigi tevékenységével együtt fogom lehozni, az eddigi híradásokhoz képest ezt az információt tudom újdonságként megadni. A véleményüket kértem, miként képviselheti cégüket egy ilyen ember.

A D.A.S.-nak írt levelemmel egy időben megerősítést kértem Orosz ellen folyamatban lévő büntetőügyekről a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferens őrnagyától.

Időközben, augusztus 13-án, hétfő kora délután Orosz lecserélte a D.A.S.-t megnevező borítóképét, valamint a sikeres szakmai vizsgájáról szóló posztját is törölte az üzenőfaláról. Feltett helyette egy olyan borítóképet amely arra próbál reflektálni, hogy őt üldözik. Átlag 2-3 havonta cseréli csak a borítóképét, így a mostani 24 órán belüli módosítás egyértelműen a céges intézkedés hatására történhetett. 

A D.A.S. hivatalos közleménye a médiát igen, Oroszt nem támadja

Orosz megfutamodása mögött minden bizonnyal a D.A.S. intézkedése áll, akik feltehetően Oroszt is felszólították, távolítsa el borítóképét. A cégvezetésnek írt levelemet követő négy órán belül e-mailben válaszoltak, a címzés alapján több médiumnak elküldve a közleményüket, amely azt mindenképp cáfolja, hogy a bukott érpataki polgármester jogvédő lenne, mint amiről a hírek szóltak. A cégnél tett sikeres szakmai vizsgáját megerősítették.

A D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. közleményének alábbi részlete alatt kitérek arra, mennyiben nem cáfolja a közlemény, hogy Orosz a D.A.S. jogvédelmi szolgáltatását értékesítheti.

(...) Orosz Mihály Zoltán volt érpataki polgármester jogvédelmi biztosítási üzletkötői ismeretekből szerzett ismereteket és tett vizsgát Társaságunknál.
Orosz Mihály Zoltán nem dolgozik Társaságunknál, sem munkaviszonyban, sem megbízási szerződéses jogviszonyban nem áll Társaságunkkal, jogvédelmi tanácsadói tevékenységet nem végez, jogi tanácsot Társaságunk nevében nem adhat, Társaságunkat nem képviselheti.
A D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt.-nél, mint minden más biztosítónál biztosításközvetítői tevékenységet csak olyan személy végezhet, aki szerepel a Magyar Nemzeti Bank nyilvános biztosításközvetítői nyilvántartásában. E tevékenység feltétele például a büntetlen előélet és a megfelelő végzettség.(...)

Szabó György
vezérigazgató
D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt.

A D.A.S. közleményével több probléma van. Miért nem cáfolja, hogy Orosz a D.A.S. termékeivel, így jogvédelem értékesítésével dolgozhat?

A D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. olyan szolgáltatást értékesít, amely az élet többféle szerződéses viszonyaira – munkajog, gyes, társadalom- vagy gépjármű-biztosítás – vitás helyzetben jogvédelmet és jogi ügyintézést biztosít átalánydíjas előfizetéssel. Tehát jogtanácsadásra köthetünk biztosítást. A jogvédelmet képzett jogászok látják el, de a szolgáltatást biztosítási értékesítők adják el.

Orosz egy ehhez szükséges tanácsadói vizsgát tett le a cégnél. Tekintettel, hogy termékükkel egyedülállónak nevezik magukat a piacon, Orosz a vizsgán letett tevékenységet csak náluk végezheti, ez a biztosítási termék csak a D.A.S-nál létezik idehaza. A cég közleménye kategorikusan csak azt cáfolja, hogy Orosz jogvédelmi tanácsokat adhat a cég nevében. Nem is, mert ezt a jogászok végzik el. Viszont a jogvédelmi szolgáltatásra előfizetést értékesítők adják el a piacon. A szerződéses bizalmat, a felelős jogvédelmet az értékesítő személyének hitele jelenti első körben, hiszen vele, és nem a jogászokkal találkozik a biztosítási szerződést megkötő ügyfél.

A biztosítási értékesítők jellemzően nem alkalmazottak

A biztosítási értékesítők alapvetően magánvállalkozók, tehát munkaviszonyuk sokféle konstrukcióban jöhet létre, lehetnek egy területi vezetővel illetve annak magáncégével jogviszonyban, miközben a D.A.S. termékeit értékesítik. Így a közlemény azon része, hogy a D.A.S.-szal nem áll Orosz szerződéses jogviszonyban igaz lehet úgy is, hogy a többek között közokirat-hamisító és önkormányzata szerződéses partnereit ki nem fizető Orosz ma a D.A.S. termékét, a jogvédelmet értékesítheti. Egyébként biztosítási brókerek egyszerre több biztosító cég termékeit is értékesítik, miközben érthető, hogy személyükben nem állnak megbízási jogviszonyban mindegyik biztosítóval.

A D.A.S. az MNB-nél, a biztosítókat is felügyelő jegybaknál bejegyzett biztosító cég, így maga is szervezhet biztosító vizsgákat, így feltehetően a D.A.S.-vizsga egyben a jogszabályban előírt MNB-regisztrációt is megadja a vizsgát letett személyeknél, amire a közlemény utal. Orosz közokirat hamisítása tény: jogtalanul használt doktori címet, erre állíttatott ki közokiratnak minősülő igazolványt, ezzel írt alá magán- és közokiratokat. Ezt a bírósági ítélete sem cáfolja. Érpatak Önkormányzata tucatnyi pert örökölt utána. Telefonos megkeresésemre a jelenlegi polgármesternő megerősítette, hogy a falu Orosz miatt az összes környékbeli településsel perben áll, ezek közt például teljesítetlen számlák vannak. Tekintettel, hogy az önkormányzat költségvetési keretből gazdálkodik, tekintettel, hogy Orosz által nem igazolt, egy falu polgármestereként a világ körbeutazására elegendő benzinpénzt számolt el polgármestersége alatt, a költségvetési csalás alapos gyanúja is fennáll esetében.

Befejezett, elmarasztaló jogerős ítéletről még nem tudunk, de gyanúsítottként beidézésről, rendőrségi körözésről és kihallgatásról igen, ki nem fizetett számlákról igen, jogtalanul használt, közokiratban hamisan feltüntetett adatról igen. Pusztán ennek tükrében egy szerződésekkel, pénzkezeléssel, okirattal sorozatban visszaélő személy jogerős ítélet nélkül is nagy veszélyt jelent egy cég számára: bármikor jutalék érdekében hamis, nem létező szerződéseket adhat le akár. Egyúttal egy ilyen személy teljességgel hiteltelen az ügyfelek számára, akik egyébként is különösen bizalmatlanok a biztosító cégekkel szemben.

A D.A.S.-közlemény büntetlen előéletre vonatkozó kitétele Orosz Mihály Zoltán 13 éves, a médiában publikus döbbenetes előélete alapján egy álságos menekülés attól, hogy a cég kategorikusan elhatárolódjon ilyen magatartásról, ami az üzleti és társadalmi életre is egyaránt káros.

Orosz képei közt  - cikkem írása idején - továbbra is megtalálható (volt) a D.A.S-nak kampányoló poszt, dacára a cég közleményének. Nyilvános posztjában, 13 ezer követőjének a cég szolgáltatásait ajánlja TSZ/1. személyben, a céget és önmagát "mi" személyes névmással jelölve. A D.A.S. a médiát kérhette, utasíthatta, mit ne tegyen a cég nevével, de Orosznál láthatóan túl sok eredményt nem ért el. Ahogy a közigazgatás, a jog, úgy most a versenyszféra sem akar vagy tud mit kezdeni egy köztörvényes ámokfutóval, dacára, hogy Orosz stílusa végtelenül primitív, agresszív, egyúttal facebook-os törölgető, de azért az inkriminált képet megtartó akcióját látva alattomos és gyáva is.

Orosz kommunikációja az alapvető etikai normát sem üti meg: a Fidesz objektív jogsértő magatartásának megítélése helyett publikus közösségi oldalán zsidózza a pártot a Likud izraeli párt nevével aposztrofálva őket. Egyúttal Orosz gyermetegségére ad tanúbizonyságot, hogy a "jogvédő" munkájáról mások mellett hírt adó ATV szerkesztő-műsorvezetőjét, Somos Andrást bácsizza, dacára, hogy Somos négy évvel fiatalabb az érpataki kucsmás bolondnál. Orosz ezt a posztot is leszedte az üzenőfaláról, de a képei közt fellelhető továbbra is. Az visszatérően nehezen érthető, hogy Orosz miért beszél többes számban saját oldalán, valamiféle közösségre hivatkozva személyében.

screenshot_2018-08-13_14_orosz_mihaly_zoltan_atv.png

Míg munkaerő-kiválasztócégek hétről-hétre adnak tanácsot a médiában, miként fésüljük át közösségi oldalunkat, mert a cégek HR-vezetői gyakran monitorozzák azt, Orosz Mihály Zoltán másfél évtizedes ámokfutása nem érte el egy piacvezető biztosító cég ingerküszöbét, csont nélkül ráereszti ügyfeleire ezt az embert, jogvédő szolgáltatást értékesítő tanfolyamára befogadva őt.

A D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. nyolc éve tagja a Superbrands-klubnak:

A Superbrands széles körben minőségjelző, tudatosságra nevelő eszközt jelent. Pozitív visszajelzés számunkra, hogy értéket adunk az ügyfeleink számára, amely elengedhetetlen annak érdekében, hogy kiérdemeljük a bizalmat.

A céges bizalom elnyerése ott kezdődik, hogyha csak a médiából értesül egy cég, ki is valójában az a szélsőséges nézeteket valló, bűncselekményeket elkövető közszereplő, akit beengedtek a vizsgájukra, akkor attól a cég etikai normáira hivatkozva megvonják a vizsgabizonyítványt, és örökre eltiltják a cégtől. Egy ilyen gyorsan fluktuálódó piacon nem szükséges pusztán olyan erkölcsi bizonyítványra várni, ahol akár hat évet kell várni maradandó testi fogyatékosságot okozó csonkolásos bűntettek jogerős ítéleteire is, ahol nyomozást szüntetnek meg alapos gyanú esetén is, és ahol hetente milliárdos tételekkel növekvő költségvetési csalás bűntettében sem indul eljárás.

A versenypiac olyan normákat tarthatna be, amelyek bírósági szinten történő érvényesülésével biztonságosabb piaci környezetben működhetnének, egyúttal céges etikai lépéseikkel elvárásokat támaszthatnának különösebb véleménynyilvánítás nélkül az őket regulázó kormányzatnak.

 

Eszes Beáta

(A szerző több évet dolgozott a B2B szolgáltatói-értékesítő cégpiacon)

UPDATE: Cikkem legutolsó frissítése idején, augusztus 14-én, kedd 1:07-kor Orosz Mihály Zoltán rajongói facebook-oldala már nem elérhető. A cikk a D.A.S.-nál letett sikeres értékesítő vizsgájáról, és azzal jó eséllyel megkezdhető biztosítást értékesítő tevékenységének lehetőségéről szól. Ez a lehetőség továbbra sincs megcáfolva sem a céges közleménnyel, sem Orosz oldalának felfüggesztésével.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemgogol.blog.hu/api/trackback/id/tr3914179217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.14. 06:33:26

Atya Isten, dolgozni akar egy volt polgármester??? Botrány!

advocactus77 2018.08.14. 08:29:07

Ez az ember mitől is lenne neonáci?

Kócos Fogú Rémség 2018.08.15. 11:40:17

Superbrands, hehe... az egy rossz vicc, ma már inkább ciki, ha egy cég ezzel villog, ezzel reklámozza magát. (a BKV is Superbrand lett pár éve, lol)

Zsuzsanna0216 2019.01.17. 08:44:36

Kedves advocactus77! Ha tényleg tudni szeretné, hogy miért tartják neonácinak ezt az embert, akkor keressen rá interneten az előéletére, konkrétan arra az időszakra, amikor Érpatak polgármestere volt. Sok érdekes adalékot talál majd.

Regős Mátyás 2019.02.11. 22:56:38

De pöcsök vagytok!... Három és egy megkezdett ciklust, azaz háromszori újraválasztást és egy külső nyomás miatt be nem fejezett negyediket polgármesterként, hogy lehet bukásnak nevezni?
A falu tucatnyi pert örökölt utána? Ezek folyamatban lévő perek! A korábbi sok százból hányat indított ő és hányat bukott el az ellene indított perekből korábban is? A perek után a befolyó összegek mennyi pénzt hoztak (nem vittek!) a településnek?
Milyen ügyben született konkrét bírósági elmarasztalás ellene? Mi a bukott/nyert perek (amiket nem ő indított, de a kocka fordultával nem volt hajlandó peren kívüli, privát egyezségeket kötni, hanem a település bevétele javára végig vitte az ellene indított pereket) aránya?
A cikk egésze folyamatban lévő, lezáratlan ügyeket, már több körben megfuttatott, mindig elvérzett rágalmakat, feltételezéseket, csúsztatásokat és tömény, zsigeri gyűlöletet tartalmaz.
Én láttam, mit hozott ki egy mindenki által leírt, esélytelen, nyomorult településből (nem véletlenül választották háromszor újra a kormánynyomás és a balliberális gyűlölet koalíciója ellenében is...), láttam az éppen aktuális perektől elállni szándékozó, korábbi perelők egyezkedő szándékú beadványainak kötegét aláírás (és természetesen elutasítás) előtt, ami csak néhány nap termése volt, de a titkárnő alig bírta emelni. Rengeteg pénzt szereztek a mások indította, rossz szándékú perek a településnek, ahol a polgármestersége alatt ugyan mindig volt bőven pénz a kasszában, de az ármánykodók újabb és újabb meddő próbálkozásai annyit mindig elértek, hogy ideig-óráig zárolva legyen a vagyon, így akadályozva a kifizetéseket és hazug hírt keltve mindezt fizetésképtelenségnek állították be a lakájmédiában.
Árvalányhaj volt a kalapjára tűzve OMZ-nek, meg Bocskai viseletben járt? Édes Istenem! Miért fájt ez és kinek? Ettől nem volt normális? Nem! Valóban megviselte a másfél évtizedes, tisztes helytállás a folyamatos, aljas indíttatású szembeszélben, de ez is csak megviselte a szolgálata végére, nem sikerült akkorra sem megroppantani.
Szégyelljétek magatokat ezért az aljas, rágalmazó, tényeket még most is óvatosan elkerülő stílusért, amit érthető módon Zoltán sem tűrt soha és harcolt ellene, amíg ereje bírta és a települése érdekeit szolgálhatta vele!
süti beállítások módosítása