Minden, ami van, meg olyasmik is, amik nincsenek

NemGogol

NemGogol

Lovasi és tizenkét erdélyi könnyűzenei fesztivál

Tusványos háttérzenekarai

2019. július 27. - Jogálom 2.0

screenshot_2019-07-26_tusvanyos_on_instagram_zuzzzzott_a_beatrice_-_-_tusvanyos_tusvanyos30_tusnadfurdo_2019.png

Romániában huszonkettő könnyűzenei fesztivál közül válogathat egy fiatal, ebből tizenkettőt Erdélyben rendeznek. Magyarországon kilencet.

Lovasi András fellép Tusványoson

A Quimby után idén Lovasi András coming outolt tusványosi fellépéséről, közvetlenül azután, hogy megjelent a beharangozó a 168 óra online hasábjain. Ezt követően Lovasi az őszinteségi rohamában rögtön interjút adott a helyszínről tudósító Origonak és Ripostnak, majd a 444.hu-nak vallotta be, hogy 2001 óta legalább 6-7-szer fellépett már Tusványoson, de valami miatt a széles közönség számára ez 18 évig nem vált köztudottá. A Quimby-bomba is 2-3 tusványosi fellépésük után robbant csak. Lovasi és a Kiscsillag akkor nem állt elő a védelmükben, hogy ugyan már, fiúk, mi már 16 éve járunk oda, nem olyan nagy ügy.

"Tusványos a legnagyobb erdélyi könnyűzenei fesztivál"

Nagy visszhangot azért kelthetett Lovasi idei fellépése, mert nemigen tudtunk róla: ezek szerint Magyarországról csak egy szűk kisebbség jár a Bálványosi Nyári Szabadegyetemre és Diáktáborba, azaz  Tusványosra. Bár a sajtó évről-évre a helyszínről tudósítva szemlézi a politikai résztvevők előadásait, ezek szerint a szavaikat könnyed programokkal ehetőbbé, kúllá varázsoló zenész fellépők csak az utóbbi években szúrtak szemet az újságíróknak. A szűk egyhetes rendezvényre évente július végén kerül sor, eredeti szándéka szerint a határon átnyúló együttműködést, a román–magyar párbeszédet és a kulturált magyar–magyar politikai eszmecserét tűzte ki célul. Eleinte Bálványosfürdőn, majd azóta Tusnádfürdőn rendezik, a két helyszín nevének összevonásából keletkezett, majd hivatalossá is vált a Tusványos. A közéleti, napközbeni programokat kísérik le a zenei, filmes és egyéb kulturális programok.

Ahogy két éve a Quimby, most Lovasi magyarázata is az, hogy az évek óta a Fidesz-kormány és holdudvarának nagygyűlésévé váló eseményre azért mennek el, mert szerintük "Tusványos a legnagyobb könnyűzenei rendezvény Erdélyben évek óta. Nem így indult, de mostanra ez mozgósítja a székely fiatalokat."

Beszédes, hogy Lovasi elszólásában is szerepel a trianoni veszteséget jelölő székely márkanév, amivel 1920-tól a kárpátaljaiak, felvidékiek vagy délvidékiek érzéseit ignorálva fémjelzik, minek kell inkább fájnia: orvostanhallgatók fabrikálta székelyhimnusszal, unióban anatómiáért lihegő székely zászlóval kellene vonulni beregszászinak, zentainak és kassainak egyaránt. Így annak ellenére, hogy Lovasi Erdély legnagyobb könnyűzenei fesztiváljának tartja Tusványost, bevallja, hogy ez egy régiós, származási alapon látogatott esemény.

Utoljára Papp-Váryné Sziklay Szeréna, a Hiszekegy szerzője gondolhatta úgy, hogy a 19,5 millió lakosú, Magyarország területénél két és félszer nagyobb Románia, benne a mai Magyarország területét is meghaladó Erdély olyan elhagyott és veszendő lenne, hogy minőségi zenei fesztiválok tekintetében csak Tusványosra lennének szorulva.

Fotó: 444.hu - Lovasi András a tusványosi autentikus pezsgésben

Kolozsvár (3), Bonchida, Jászvásár, Nagyszeben, Gernyeszeg, Barcarozsnyó, Segesvár, Máramaros, Bákó:

Erdélyi és/vagy romániai, magyarlakta, magyarnevű városok, települések, régiók, ahol évente rendeznek nemzetközi szereplőkkel, profi hangosítással, fényekkel, nagyszínpaddal színvonalas pop, rock, house, metál, trance és számos más műfaj kedvelőinek fesztivált.

Lovasival és a Quimbyvel szemben nem nézek anyaországi, lenéző gyarmatosítói attitűddel Erdélyre, és nem is gondolom úgy, hogy az a magyar irredenta víziók skanzenje lenne, ahol Trianon óta népviseletben várják az emberek az Erdélybe belovagoló budapesti zenei megváltást.

anthropologists.jpg

Kép: Gary Larson karikatúrája - pinterest.com - "Antropológusok! Antropológusok!"

Így utánajártam nemzetközi fesztivál-oldalakon itt és itt, merre mehet egy romániai, erdélyi, urambocsá, a világon bárhol élő, de fesztiváligényét Romániában kiélni akaró fiatal. Huszonkét nemzetközi könnyűzenei fesztivált számoltam össze, amit Romániában tartanak, ezek közül tizenkettőt erdélyi vagy történelmileg magyar(ok is)lakta területen. Összevetésnek: ugyanezen fesztiváloldalak kilenc magyarországi könnyűzenei fesztivált tartanak számon. Az különösen nem világos számomra, hogy Lovasi miért gondolja úgy, hogy EU-s útlevéllel, az Orbán-kormányok óta a gazdasági fejlődésben Magyarországot állva hagyó Romániában élő fiatalok utazási és szórakozási lehetőségei az orbáni kegyre lennének utalva: miért ne jöhetne át valaki Erdélyből a VOLT-ra, vagy akár egy szlovén fesztiválra. Ha valaki Lovasi-rajongó, nem olyan nagy kihívás bárhonnan elmenni a koncertjükre.

Kolozsvár a fent felsorolt kilenc erdélyi / magyarlakta helyszín közül három zenei fesztiválnak is helyszínt ad, de a gernyeszegi Teleki-kastély, a "Maros ékköve" sem a Trianon-könnyektől terhes már: a Teleki családtól 1949-ben a román állam elvette a kastélyt, gyermekotthon és TBC-szanatórium működött benne 2009-ig, majd az örökösök visszaperelték az államtól, azóta rendezvényeket szerveznek a birtokon, többek között az AWEKE Fesztivált:

screenshot_2019-07-26_awake_fesztival_a_gernyszegi_teleki-birtokon_castle_in_transylvania_coalition_kastely_erdelyben_k.png

Kép: Részlet gernyeszegi AWEKE fesztivál 2018. évi programjából, http://koalicio.kastelyerdelyben.ro
Mint főelőadót nagybetűvel jelzett brit Morcheeba, a középméretű betűvel rangsorolt dél-afrikai Culoe De Song mellett az ott fellépő Ákos csak kisbetűs lehet. Tusványoson csak magyar vagy erdélyi magyar fellépők vannak.

A világ zenei fesztiváljai többtucatnyi díjért versenghetnek, ezek közül az egyik legrangosabb, a napi 40.000 fő kapacitást elérő, egyben legmagasabb minőségű nagyfesztiválokat rangsoroló Best Mayor Festival díj. A kolozsvári UNTOLD Fesztivál 2015-ben nyerte el a Best European Mayor Festival díjat.

Mondhatják többen azt, hogy rendben, de Tusványos a naponta 16 óra előtt érkezők számára ingyenes, mi több, az ingyenességet a teljes hétre el lehet nyerni. A kolozsvári UNTOLD Fesztivál a Transsylvania, Dracula mítoszra építve egy zseniális megoldással él: véradással meg lehet váltani a belépő jegyet.

Fesztivál árakról még egy összevetés: a gernyeszegi AWEKE jegyárai a soproni VOLT Telekom Fesztiválnak kb 70 %-a.

Tusványos idei programjában a kisebb színpadokon erdélyi dj-k vagy együttesek alkotják a bázist: visszatérő vendég például  DJ Raymi alias Molnár Rajmund, civilben a Csíki Hírlap újságírója. A zenei sátrak szervezését  erdélyi egyetemistákra bízzák, nem meglepő módon egy szabadegyetem esetén. Korosztályosan kilóg a sorból a nagyszínpadon fellépő nagyváradi Metropol Group, akik 1968-ban alakultak, 1995-ig zenéltek, azóta az Illés-Omega-LGT vonalhoz hasonlóan évente összeállnak egy utolsó előtti koncertre, bár nehezíti a tervet, hogy ketten már meghaltak a nyitó formációból. Idén az anyaországi bázist többek között Lovasi Andrással a Kiscsillag, Quimby, Anna and the Barbies, Magashegyi Underground, Intim Torna Illegal, Magna Cum Laude, Ákos, Nagy Feró és a Beatrice képviseli.

Orbán tört be az erdélyi fesztiválpiacra

Lovasi Andrásnak és társaiknak egyetlen okuk lehet Tusványoson fellépni, ha indokaik valóban kizárólag zeneszakmaiak: egy szűkebb spektrumú, kizárólag magyar konkurencia mellett válogatják be őket, szemben akár egy bonchidai vagy segesvári nemzetközi fesztivállal.

Az sejthető, hogy az 1989 nyarán indult Tusványoson, a magyar köztársaság októberi kikiáltása és a decemberi romániai forradalom előtt pár hónappal, kezdetben még okozott izgalmat kizárólag közéleti beszélgetésekre alapozni, ám Orbán abbéli törekvését, hogy a lassan nyugdíjba vonuló, a pártállami tempót divatossá tett fiatal demokratáknak friss utánpótlást szerezzen, a Romániában is megsokasodott zenei fesztiválpiachoz kellett látszólag hasonuljon. Orbán és sleppje nem mellesleg van ott - ahogy ezt szeretné elhitetni velünk a Quimby után Lovasi is - hanem egy magyar politikai nagygyűlést csapattak fel magyar anyaországi és erdélyi háttérzenészekkel. Lovasit talán meggyőzi, hogy a 22 romániai fesztivál egyikén sem hemzsegnek beszédeket tartó sem határontúli magyar, sem román politikusok, közéleti szereplők, csak Tusványoson. És egyik sem hívja magát szabadegyetemnek, csak Tusványos.

"Egy vérből valók vagyunk"

Írásom címlapképén egy tusványosi Nagy Feró-koncerten egy Ismerős Arcok dalszöveget feje fölé tartó rajongó látható. A FIDESZ által Erdélyben kizárólag irrendenta és nacionalista szemlélettel képviselt határontúli politika eredménye lehet az, hogy Tusványossal szemben egy igazi nemzetközi fesztiválról, a bonchidai Bánffy-kastélyban évente megtartott Electric Castle fesztiválról örökre kitiltottak egy észt dj-t, mert átdolgozott egy romániai partikon elképesztően népszerű turbó-elektro-orientál-mulatós műfajt is. Dacára, hogy az észtek biztosan kimaradtak a román-magyar történelmi izmozásból - bár kisebbségi élményeik nekik is vannak - a Szamos-parti elektro-partyn többen befeszültek, a magyar szervezők kitiltották a dj-t, míg ugyanez a román sláger csont nélkül lement Constanța "Balaton Sound"-ján, a Neversea fesztiválon.

Mielőtt bárki azzal ütné el, hogy minőségi ok miatt tiltották ki - nem mintha lenne hagyománya egy meghívott zenész előadása után azonnal és tiltással reagálni szervezői oldalról - a magyar-román ellentétre a facebook-on egy kulturális témájú csoportban osztotta meg a bonchidaihoz hasonló erdélyi fesztivál tapasztalatát a Népzenei Műsor a Tilos Rádióban fb-oldal kezelője:

"Egy nagykárolyi fesztiválon, az esti koncertek után "world music dj"-ként képviseltük (volna) a Tilos Rádiót. Kb. a 3. szám Balogh Kálmán és Lukács Miklós lemezéről egy geampara volt (ez egy dobrudzsai román tánc). Azonnal kikapcsolták az áramot, és másnap reggel megkértek minket, hogy hagyjuk el a fesztivált."

A román slágert külföldi előadók által átírt sztori kb a Queen Tavaszi szél gesztusához hasonlítható, csak nem sejtették, hogy a magyaroknál megállt az idő 1918-1920-ban. Az, hogy egy etno- és világzenei fesztiválon az erdélyi népzenében alapvetés magyar-román átjárás miatt Balogh Kálmánékat keverik le, az az agyrémen túl azt jelenti, alapvetően válik felejtőssé az Erdélyhez eddig kapcsolt folklorisztikus nosztalgiánk.

 
"Szélsőliberális hörgések"

Lovasi András a 444-interjúban olyan "szélsőliberálisokra" hivatkozik, bármit is fedjen ez a kategória, akik meg akarják neki mondani, mit mondjon, hogy viselkedjen: bár nem tudom, Lovasi bármit is mondott volna valaha közéletünkről, ahol el lehetett volna őt látni instrukciókkal. Lovasi zenéjét és személyét nem ezért kedveljük. Most először látom őt bővebben társadalmunkról megnyilvánulni, zavarba is hozott. Szerinte nyilvánvaló, hogy kerülné, hogy "politikai és üzleti szándékok illusztrációja legyen az, amit csinál", de emellett szerinte "a VOLT-fesztiválon nyomott Orbán-videó egy kötelező kör, amit be kell vállalni." Az Orbán-érában letérkövezve megszépült parkok, kutak és ide-oda pakolt szobrok giccse iránti fogékonyságát betudom az 52 évének, én pedig nagy hangsúlyt fogok helyezni a megelőzésre, ha ez az engem is nem sokára elérő Rubicon-életkor ezzel járna.

Zárásként az erdélyi szabadegyetemen Orbán Viktor, Tőkés László mellett rendszeresen előadó Bayer Zsolt idei tusványosi zsengéjét idézném Lovasinak:

Bayer reméli, hogy 10-20-30 év alatt leáldozik ezeknek „a küldetéstudatos, idióta elmebetegeknek, és a keresztény európai fehér ember újra hajlandó lesz szaporodni”.

Lovasinak nem szeretném diktálni, hogy miről mit gondoljon, de a keresztény felsőbbrendűség mint nemzeti értéket képviselő eszme legmarkánsabb magyar jelenlétét 1920 és 1945 között keresse. Annak tekintetében, hogy a szaporodásban a jövőre nézve mi kívánatos, és mi nem keresztényi szemszögből, azt pedig 1941. augusztus 8-án a magyar parlamentben megszavazott 1941/XV. törvénycikkben, különösen annak IV. pontjában.

A kulturált eszmecserét meghirdető Tusványos szabályzatban kéri, hogy rendbontással ne zavarják meg a rendezvényeket. Két éve a zavargásmentes politikai előadást a Dakota Service Security mellett egy önjelölt segéderő garantálta azzal, hogy Orbánt a nézőközönségből kifütyülő nőt Borbáth Áron, fotós, a csíkszeredai magyar konzulátus sajtósának a férje a hajánál fogva egyetlen mozdulattal a földre rántotta, majd egy másik, a rendezvényt biztosító férfi a kezeit hátracsavarva kivezette a tömegből. Borbáth a konzulátusnak is fotózott.

Hogy mennyiben válnak a tusványosi zenész fellépők ilyen előadások és intermezzok illusztrációjává, döntsék el ők. Ami biztos, hogy az este kezdődő koncertekre úgy lehet bejutni ingyen, ha valaki a nappali előadások idején már megérkezik.

 

Eszes Beáta

Címlap kép: Nagy Feró-koncert - Tusványos.ro - a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, ismertebb és hivatalossá vált nevén Tusványos weboldala

A bejegyzés trackback címe:

https://nemgogol.blog.hu/api/trackback/id/tr2514981834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása