Minden, ami van, meg olyasmik is, amik nincsenek

NemGogol

Koronás ürügy, koronázáshoz

2020. április 01. - Tölgyes Péter

korona.jpg

Magyarországon az istenek a fejükre estek. De ez nem vígjáték, hanem tragédia. Idézek a 24.hubeszámolójából:

“A kormány most benyújtott javaslata a polgármesterek döntési jogkörét a megyei és fővárosi védelmi bizottság előzetes jóváhagyásához kötné. A védelmi bizottság a javaslatról öt napon belül köteles dönteni, a határidő jogvesztő.

Mindez jelentősen korlátozza a polgármesterek döntési szabadságát, ráadásul egy nem választott testület javára. A megyei, illetve a fővárosi védelmi bizottság elnöke ugyanis a kabinet által kinevezett kormánymegbízott, szakmai elnökhelyettese a honvédelemi miniszter által kijelölt katona, valamint a katasztrófavédelmi szerv területi szervének vezetője. A bizottság tagja a megyei közgyűlés elnöke, a fővárosban a főpolgármester vagy az általa kijelölt főpolgármester-helyettes, a megyei jogú város polgármestere, a katonai igazgatás területi szervének vezetője, a bizottság illetékességi területén működő rendvédelmi szerv illetékes vezetője, az egészségügyi államigazgatási szerv képviselője és az árvízi védekezésért felelős szervezet vezetője.”

https://24.hu/belfold/2020/04/01/veszelyhelyzet-onkormanyzat-vedelmi-bizottsag-varosliget/?fbclid=IwAR318_xspfID1bNGpQznGcFDcRGOJgAmWpjG116UQX2jyi1-x_NJFUdv_gs

A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által beterjesztett törvényjavaslat e passzusát szó szerint idézi az index.hu:

“(4a) A polgármester, a főpolgármester, illetve a megyei közgyűlés elnöke (4) bekezdés szerinti döntéséhez szükséges a megyei, fővárosi védelmi bizottság előzetes jóváhagyása. A megyei, fővárosi védelmi bizottság az előzetes jóváhagyás tekintetében a döntési javaslat beérkezését követő 5 napon belül köteles dönteni, amely határidő jogvesztőnek minősül.”

https://index.hu/belfold/2020/04/01/semjen_torvenymodositas_vedelmi_bizottag/?fbclid=IwAR1AQ8B1Uvr8llgQslDtSOEgLeEqBvDaRUqI4s4WzHLcldoY6xtck3MCOCU

Ha valakinek nem lenne világos, a miniszterelnök és az őt körülvevő jogászhad rendesen eltévedt a saját maga kreálta zavarosban. A fideszes kétharmaddal megszavaztatott, korlátlan időre szóló, korlátlan felhatalmazás élét elveendő minden kormányzati és kormánypárti megszólaló azt visszhangozta ugyebár, hogy a felhatalmazás kizárólag a járványhelyzethez kötődik, az arra vonatkozó intézkedésekre szól és annak megszűntéig van érvényben. A miniszterelnökhelyettes által beterjesztett törvényjavaslatot az a helyzet diktálta, hogy virtigli diktatúra módjára nem csak a veszélyhelyzetből fakadó döntések meghozatalában akarják elvonni az önállóságot az önkormányzati választáson győztes ellenzéki polgármesterektől és önkormányzatoktól, hanem ab ovo a kormány (Orbán) által delegált, vagyis utasított tisztségviselők fennhatósága alá kényszerítenék őket, nagyban csökkentve és behatárolva a választott vezetők mozgásterét.

A káoszt jelzi, hogy ilyen szabályozást - az önkormányzati jogkörök erőteljes korlátozását - a felhatalmazási törvény értelmében csakis a veszélyhelyzetre hivatkozva, rendeleti úton léptethetnének életbe, de akkor segget csinálnának mindazok szájából, akik a kormány és a kormánypártok képviseletében e különleges felhatalmazást a járványhelyzethez kötötték és az arra vonatkozó döntésekre mondták érvényesnek. Ezért jött ez az öszvér megoldás, amely alátámasztja azt a vádat, hogy Orbán pusztán eszközként használja a koronavírus-járványt eddig is túlterjeszkedő hatalmának diktatórikussá bővítéséhez.

Nézzük ezt a javaslatcsomagot - amelyet a kétharmad nyilvánvalóan gondolkodás nélkül elfogad majd - a praktikum oldaláról. Képzeljük el azt a helyzetet, hogy a fővárosi védelmi bizottságnak a 23 kerület és Budapest ügyeiben az ötnapos jogvesztő határidőn belül kell majd döntenie a feltorlódott ügyekben, miközben ahhoz sem kapott jogi szamárvezetőt, hogy feladata gyakorlása közben milyen szempontokra kell tekintettel lennie. Mi mást bizonyítana mindez, mint hogy a kormányon lévők szándéka a központi utasításos rendszert lépteti az önkormányzatiság helyébe?! A jogszabály ugyanis még jogorvoslati lehetőséget sem kínál a választott vezetők számára a túlnyomó többségében katonák, rendőrök és népegészségügyi szakemberek alkotta védelmi bizottság döntésével szemben.

Azoknak pedig, akik még mindig mentegetik Orbán rendszerét és cáfolják annak diktatórikus voltát, ajánlom a figyelmébe a salátatörvénybe becsempészett, abba aztán végképp nem illő paragrafust, amely azt is javasolja, hogy a városligeti múzeumi negyed beruházás minősüljön kiemelten közérdekűnek. Egyúttal kimondaná azt is, hogy a Városligetben a főváros által kihirdetett változtatási tilalmat nem kell alkalmazni.

Mindennek annyi köze van a koronavírus-járványhoz, hogy Orbán ezt a világkatasztrófát, százezrek halálát és milliók gazdasági ellehetetlenülését ürügyként használja saját maga, az ország államformájának megváltoztatása nélkül történő megkoronázásához.

------------------

A cikk publikálását követően a 24.hu az alábbi hírt közölte: "

- Továbbra is az eddigiek szerint lesznek gyakorolhatóak a polgármesterek jogosítványai veszélyhelyzetben, a kormány eltekint az erre vonatkozó módosítási szándékától" - nyilatkozta Gulyás Gergely szerdán az MTI-nek. 

https://index.hu/kulfold/2020/04/01/gulyas_polgarmesterek_jogkore_visszavon/?fbclid=IwAR2HiozAcl0FcdOxwX4ONGJcrjLd0DuShpH90QtpdSAGdEOhXFD0ornc5Ag

----------------

A kormány tehát visszakozott. Ennek ellenére úgy gondolom, ezt a lépést a Vegetiusnak és Julius Caesarnak egyaránt tulajdonított mondás szerint kell fogadnunk: 

Si vis pacem, para bellum - vagyis: Ha békét akarsz, készülj a háborúra.

Eszenyi kudarca a színészek kudarca is

eszenyi_kep.jpg

Az a színész, aki képtelen kiállni önmagáért és munkatársaiért igazgatója előtt, az hiteltelen a színpadon is. Tíz év után megszólalni az leginkább a társulat és a színészek szégyene.

Véleménycikk a néző szemszögéből, aki a jegyeket veszi.

A Vígszínház most folyó igazgatói pályáztatásában a társulat belső szavazáson 96 %-ban a jelenlegi igazgató, Eszenyi Enikővel szemben állt ki, az agresszívnek nevezett vezetői módszerei miatt.

Gothár Péter a közvélemény számára ügyesen elsimított ügye után − elsimított, mert nekünk, a közönségnek, akinek az áldozatok után elsősorban elszámolni köteles Gothár, számunkra valódi elszámoltatás nem történt, nem tudjuk, mi történt vele, mindeközben Weinstein 23 évet kapott − nyilvánvalóvá vált, hogy az elefántcsonttoronyban élő magyar művészeti világ nagyon lassan ébredezve közügyeink iránt, kormányzati jogsértésért először életükben 2019-ben kiállva sértve érzi magát, ha felelős állampolgári viselkedést vár el a néző a színészektől is.


Marton László áldozatai mellett senki nem állt ki, ma azok nevezik magukat bátraknak


A Vígszínház és Eszenyi Enikő igazgatói szerepének támadása önmagában egy vezetőt ért hétköznapi kritika lenne, egy munkaügyi alaphelyzet, amit felnőtt és érett emberek cégen belül rendeznek, automatikusan, maximum 1 éven belül, egymás közt megbeszélve. Feltételezem, az már nem stigma, hogy valakivel üvöltöznek, meg lehet szólalni, nem megerőszakolták. Mindezt lekörítette a Marton-ügy végtelenül szánalmas, a Színművészetit és a teljes színházi szakmát érintő gyáva összezárás: senki nem volt képes kiállni névvel az áldozati tanúk, főleg az egyedül névvel kiálló Sárosdi Lilla mellett.

Még Eszenyi sem, valóban. Nagyon kevesek egyike voltam, aki akkor kritizálta Eszenyit. Milyen meglepő, ha a Nagy Rendező, Marton László renoméja a tét, Eszenyi is elég értékes volt ugyanennek a társulatnak, amely társulat ma az álszent bátorsággal ámítja önmagát és a nézőket. Ők mindegyszálig szintén végignézték Martont, de most már meg mertek szólalni Eszenyi verbális agressziója ellen. Nem esek hasra ettől, sőt, viszolyogtat a szelektív érzékenység.

Gothár Péter évtizedekben mért szexuális kényszerítéseiről szóló bennfentes információkat kizárólag színházigazgatóktól elhangzó cáfolatát sem a média, sem a közvélemény nem hitte el.  A Gothár-ügy a Marton-forgatókönyvet követte: a Nagy Férfi Rendező szent, végsősoron egy sunyi távozással még csöndben megdicsőülés is belefér.
Martont a halála, Gothárt az alibitüntetés dicsőítette meg: természetesen semmi nem történt, bevezették a művészeti törvényt, ígérgetések ellenére új tüntetés sincs, a Főváros meg átvett 3 túldotált, a hatalommal eddig is pariban álló színházat, szemben például azzal az Átriummal, amelyik valóban rászorulna, és amelyikért 2019-ben még lelkesen kampányolt Karácsony. De függetlenekből bőven válogathatott volna még a Főváros.


A színházi szakma nem tűri a körein kívül érkező kritikát: aki megveszi a jegyeket, az fogja be a száját

Én néven neveztem, kitakaratlan arccal lehoztam már írásaimban addig médiában kipontozott nevű gyilkost, pácienseit pénz hiányában félrekezelő onkológus orvost, államtitkár és miniszter rokona lúgos támadót az áldozatok jogai érdekében. Sztárügyvédek támadhattak volna meg, rángathattak volna akár sikerrel bíróság elé, nem tették, mert egyenrangú félnek tekintettek, vagy minimum bíztak az ő saját érdekérvényesítő erejükben, és nem alacsonyodtak le az elhallgattatás szintjére.

Még soha senki nem tiltatta le zsinórban 5 írásomat a blog.hu felületen a szerkesztőséget megkeresve, csak akkor, amikor el mertem mondani nézőként a véleményemet arról a végtelenül álszent magatartásról, ami folyt a Gothár-féle, és egyáltalán, a művészeti közegben folyó visszaélésekről.

Számunkra, a civil munkaerő világában visszataszító is irreális volt az évtizedekig tartó szexuális visszaélés. Ezt a színházi informátoraim egy része sem értette, hogy ilyen szintű viselkedés megtűrése elképzelhetetlen a piaci munkaerő világában. És hogy egyikük szavát sem hiszi el épeszű ember, hogy senki nem tudott róla. És hiteltelen az az igazgató, ahol nem szólalhat meg a társulat maga.

Ugyanez a gyilkos daraboló, lúgos támadó és hentes onkológus áldozatai és családja sem üzengetett nekem, mit vegyek ki a cikkből, hanem hálásak voltak, hogy emberi jogaiknak érvényt szerzek, sokféle aspektusban mutatom be az ügyüket, és adott esetben én viszem magánemberként a bőrömet a vásárra azzal, hogy átlépem vagy feszegetem a jogi kereteket annak érdekében, hogy annak haszonélvezője ne a jogtipró legyen. Vezető büntetőjogásszal kerültem véleményes vitába a lúgos támadóról írt riportcikk kapcsán, de elfogadta, hogy cikkem általa vitatott sorai az én véleményem. Erre a kooperációra a színházi szakma képtelen.

Aki először élt az elhallgattatás kádári módszerével, az a színházi szakma, aki már sokadjára szeretné hősként ünnepeltetni magát évtizedes megalkuvásai után.

Most ugyanezt látom a Vígszínház esetén.

stohl_bun_es_bunhodes.jpgKép: Vígszínház − Bűn és bűnhődés − Porfirij: Stohl András, Raszkolnyikov: Orosz Ákos

Az általam színpadon és filmen is szeretett Stohl András − aki nagyon bátran a nejére kente, amikor ittasan vezetett, mert hát ki másnak maradjon meg a jogosítvány, mint a reggeltől késő éjszakáig próbákon, stúdiókban ülő férfiembernek, nem a gyerekekkel egyedül otthon keccsoló asszonynak, aki vásárolni, óvodába, iskolába, orvoshoz, emellett akár munkába rohangál − ő például mi az úristentől félt évekig, hogy csak évek múlva, kívülállóként írt alá egy petíciót, de például a TV2-nél szó nélkül veszi fel a milliós gázsit két migránsozós hír között? Amikor a főszerepben feszített a Vígben, akkor hallgatott Stohl is.

Kovács Patrícia a rózsaszín sorozatokból és feledhetőnek sem elég jó, végtelenül gyenge filmekből kifolyik lassan, ő mit kockáztatott anyagilag a csak színpadon dolgozó társaiért, hogy eddig hallgatott? A TV2-n futó menekültellenes vagy zsidózó kampány őt sem zaklatta fel, hogy filmjeivel azokból szerezzen bevételt. Hangvételre csak színpadon kényes.

screenshot_2020-03-12_garnier_color_naturals_dobo_kata_kovacs_patricia_mert_a_taplalt_haj_szine_szebben_ragyog_youtube.pngKép: Kovács Patrícia és Dobó Kata − Garnier hajfesték-reklám − a TV2-n futó Korhatáros szerelemben játszottak együtt

Nagy talány egy színháznéző számára az is, hogy ami Hevér Gábornak nem fért bele a petíciót aláíróként, de a vele rendre együtt játszó vagy őt rendező Alföldi Róbertnek igen, aki a Vígben szintén rendezhetett. Ha nem is petíció, de szólni, mint rendező a rendezőnek, hogy Enikő, ne így.

Ez nem működik?

igenis.jpgKép: Átrium − Igenis, Miniszterelnök úr! − Alföldi Róbert és Hevér Gábor


Senkinek nincs szüksége a negyed évszázada leuralt Örkényre, az nem despotizmus

Miért kellene tisztelnem az a Mácsai Pált vezetőként − nem rendezőként, hanem vezetőként − aki szemrebbenés nélkül kezdte meg 20-dik igazgatói évét Gothárt utolsóként foglalkoztatva? Természetesen ő sem azért vált meg az abuzáló rendezőtől, mert bárkinek is benyúlt volna az Örkényben is Gothár a lába közé, vagy leüvöltötte volna a dramaturgot. Nem, dehogy.

Huszonöt évig igazgatói székben ülni az az önuralom és önkritika hiánya. Elnökből, tanszékvezetőből is sok.

Valóban nincs érdemi kihívója Mácsainak 20-25 évig, ezt szeretnék elhitetni velem, színházba járóval? Nem sikerült. A szakmából úgy fogalmazták ezt meg, sokan az igazgatói bőrszékükben lesznek eltemetve.

Kováts Adél a Radnótiban még hírből sem hallotta kolléganőitől, milyen a kézfogása Gothárnak. Persze, hogy nem. Valami miatt, amióta igazgató lett, Gothár nem tette be oda a lábát. A Radnóti volt az anya-, pardon, apaszínháza Gothárnak a hős idókben.

Vagy például Máté Gábor ismételhetetlen tudással bír, és ott a bizalom levegője hatja át a társulatot. Az megalázó, ha én írok róla nőként, hogy fogdos Gothár, az nem, ha Máté beszél róla a sajtóban? Csak kérdezem, mert nézőként ez sem hihető könnyen el.

Aki kivitte a nyilvánosságba Gothár ügyét, szerintem azok már ne szóljanak bele, hogy foglalkozunk vele, mi vettünk rá jegyet. Mi tartjuk el az adónkból.

Hány kolléga nézte végig Gothár fogdosását, csak mert őt nem merte fogdosni? Listába szedhető, kinek nem mert nyúlkálni Gothár, mert az apja, férje, anyja neves színész. Ez volt a hallgatásuk oka?! Ha pedig neki nem mondhatták el az áldozatok, akkor annak ők is az okai.

Az társulati belügy, hogy Gothár szexuális kényszerítést követ el, de egy munkaügyi szituációt petícióban tudnak csak rendezni 10 év után a Vígszínházban?


Egy átlagos munkahelyre 100-500 pályázóval kell megküzdenünk, fél- vagy kétévente

Senki ne ámítsa magát, hogy egy színész ma sérülékenyebb, mint bármilyen más munkavállaló: nagyon sokan kényszerülnek munkahelyet váltani, egyikünknek sincs garantálva még 5 év sem egy munkahelyen, akár fél- vagy évente is váltunk munkahelyet, és nagyon sokan szabadúszóként dolgoznak a művészvilágban is. Én el tudok menni munkaügyi jogászhoz nemzetközi céggel szemben, akkor ugyanezt elvárom mástól is. Ha pedig nem megy, nem gond, de akkor ne terheljen senki a tétlenségével petíciókban.

Ha mi, nézők, munkát keresünk, ott sem vagyunk, és az önéletrajzunk 100-500 másik közé kerül be előválogatásra. Sok esetben 26 éves researcherek válogatják ki, megtippelve, mit tudhatunk 10-15-20 év szakmai tapasztalattal.

Az a színész, aki évekig hallgatott nem áldozatként, de szemtanúként, amikor 15 színházzal arrébb hallok pontos részleteket, hogy abuzál rendező fiatal színésznőket, az az ember nem szuverén, és hiteltelen.

Nagyon helyes, ha vezetői hatalommal visszaélőt le akarnak váltani. Viszont aki eddig csendben tűrt, nézzen bele a tükörbe, és kérjen elnézést a nézőktől, hogy míg munkatársait cserbenhagyta, nekünk akart hitelesen mondani valamit a világról a színpadon.


Megtűrt agresszorok, néma társulatok, eltaposásra nevelő színművészeti, évente egy alibi kiállás

Akik pedig más társulatokban mai napig tűrnek agresszorokat, pl aki szakmán belül jogdíjas produkciókat próbál ellopatni, sürgető körlevelet küld szét, mert Kossuth-díjat akar végre kapni, idegronccsá üvölti le mind a társulati, mind az irodai dolgozóikat, nézzenek ők is magukba: rendszerszintű a probléma. Konkrét társulatról írtam, személyes élmény, fogják tudni, kiről van szó.

Aki szeretne bepillantást nyerni abba, mi az alapállás színészeknél, művészeknél, miféle emberi megalázással élik túl már a színművészeti éveket is, ajánlom figyelmükbe az Osztálytalálkozó című dokumentumfilmet:

screenshot_2020-03-12_elerheto_az_osztalytalalkozo_cimu_film.pngKép: Osztálytalálkozó című dokumentumfilm

1995-ben 12 színésznövendék diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, közülük 11-en ismert művészek lettek. Róluk készített dokumentumfilmet a 12. növendék, Ujvári Csaba. Együtt sztorizik Anger Zsolt, Gregor Bernadett, Hajdu Steve, Kamarás Iván, Fekete Ernő, Keszég László, Kéri Kitty, Marozsán Erika, Német Mónika, Schell Judit és Széles Tamás.

Nem véletlen, hogy aki nem lett színész, ő már a filmben ezt el is mesélve diákéveiben pszichésen orvosi kezelésre szorult.

Szakmán kívüli civil szemmel pontosan nyomonkövethető a dokumentumfilmben, mennyire nem veszi tudomásul az agressziót jobban viselő fél, hogy a társai szenvednek. Vannak haszonélvezők, akik a túlélés érdekében azzal ámítják magukat, hogy minden rendben van azzal, amit velük művelnek.

Innen üzenem a 12 egykori diáknak: nincs rendjén, ez már a 90-es években is ismeretlen volt nem művészeti egyetemen, félelmetes, amiről beszámolnak a képzésük során, és viszolyogtató.

A dokumentumfilmben a visszaélésekre leginkább érzéketlen növendékek ma a legünepeltebb színészek, és főleg a fiúk. A legsérülékenyebbek között mai napig sokat támadott művész is van. A hallgatagok eltávolodtak a budapesti vagy magyar színházi világtól.

A honi színházi képzés arra predesztinál, tűrj, légy érzéketlen másokra, taposs el másokat, és fennmaradsz.

A megaláztatás egyébként nem egy esetben magánéletre is évekre kihathatott, a pszichés védelmi burkot nem csak színpadon, de azon kívül is szétverik az agresszor rendezők és tanárok.

Nagy kár, hogy nem egy külsős féllel, netán pszichológussal, jogásszal beszélgettek a filmben, aki ezzel szembesítette volna őket.

Eszenyi csak azt hozhatta ki magából, amit művelhettek vele is a Színművészetin, és ahogy bánhattak vele más rendezők: túl sok, és nagyon más példát nem láthatott maga előtt. Idomult női vezetőként abba a maszkulin művész világba, ami mára végtelenül hazug, agresszív és álszent lett kívülálló számára.


Nem kaphatna teljhatalmat az, aki emberek testével és lelkével dolgozik

Tornászedző, úszóedző, rendező, művészeti vezető: azok, akik emberek lemeztelenített testével és lelkével dolgoznak, a nemzetközi példa azt mutatja, vissza is élnek vele. A színházak élére produceri és humánpolitikai szemléletű embereket kellene kinevezni, akik szakpszichológusokkal látogatják rendszeresen a próbákat, a rendezők pedig maradjanak meg a művészeti vezető szintjén: aki emberi testekkel foglalkozik, ne kapjon teljhatalmat, és rendezői módszereire kapjon kötelező szakmai kontrollt.

Gyermekekkel, fiatalokkal foglalkozókat rendszeresen kellene ellenőrizni szúrópróbaszerűen, mit művelnek órákon. Ma egyetemeken rendszeresen kérnek be anonim tanári értékelést: a diák értékeli a tanárt. A Színművészetin nagyon rég be kéne vezetni, de külsős cég által.

Legyen szakmai főnöke a színi igazgatóknak, és az ne politikus legyen. Munkáltatói jogokkal rendező ne rendelkezzen. A jelenlegi struktúra végérvényesen megbukott.

Amennyiben Marton László mellett ki lehetett állni színházi eredményei kapcsán, én megköszönöm sokak nevében Eszenyi Enikő színházi rendezéseit, szerepeit, filmjeit: azon kevés nők közé tartozik, akik áttörhették a színházi élet tesztoszteron szagától bepárásodott Üvegplafont. Az árat csak nők fizetik meg.
Legyen neki is tanulság, milyen módszer nem vonzó nőtől sem. Vagy nőtől semmiképp, de férfinál elmegy.
Az erőszak férfi virtus, ők erre büszkék és kényesek. Nő ezt se vegye el tőlük.

Számomra a Vígszínház 10 év hallgatás vagy távozás után petíciózó színészei mind megbuktak. Emberileg.

Marton László, Gothár Péter és tettestársaik mai napig néma szemtanúi is.

Hogy a pályázat ilyen gerinctelen formává silányítva az ellenjelölteknek sem kedvezhetett, azzal küzdjenek meg ők.
Rudolf Péter egyike azok közül, aki még soha az életben emberi jogokért, színházi szakmáért nem állt ki. Ő sem. Nem fog kilógni a sorból.

Színházi rendezőként pedig lenne tucatjával versenyképes kihívója. Sok sikert.

A jövőre nézve ajánlom a jegyeket vásárló mezei nézők gyakorlatát: konstruktív munkahelyi légkör, érdekérvényesítés, felmondás, munkaügyi per. Ehhez nem az igazgató kell, ehhez a színészek kellenek. És van élet az ikonnak tartott, az igazgatói székébe beleszerelmesedett rendezők uralta színházakon túl is.

A koronavírus okozta sokhónapos kényszerszünetben javaslom, üzengetések, kommentszekciókban kritizálóknak beszólások és cikkek tiltása helyett egymással beszélgessenek, nyíltan. Néha egyik színház a másikkal is.

Színészek és rendezők helyett ügyeletben megszólaló szakmaközeliek figyelmébe: nem kell egyetértenünk.

Engedtessék meg, hogy a nézőknek különvéleménye legyen a szakmától. A jegyeket mi vesszük.

Ha a szakmai kiállás és nem kiállás csak ennyire silány formában megy, ami zsinórban folyik az utóbbi években színházi berkekben, akkor inkább vissza kell bújni az elefántcsonttoronyba, és összeszorított foggal, nem sikítva tovább tűrni.

Mi megvesszük a jegyeket, és megoldjuk közügyeinket a művészi szakma hiányában is. Eddig is nélkülük ment.


Eszes Beáta

Fotó: Eszenyi Enikő - RAS

A szentendrei sikkasztó gúnyolódik a feldarabolt, megkéselt nőkön

screenshot_2020-03-10_tamas_attila_kriaszter.png 

Kriaszter Attilát a Szentendrei Önkormányzat azonnali hatállyal kirúgta hűtlen kezelés és sikkasztás váddal. Ma bántalmazott és meggyilkolt nőkről gyárt pubertáshumort. Nőnapi válasz.


Az Étel és Irodalom nevű facebook-oldal, a Névjegy rovatban az oldal létrehozójaként magát és privát regjét nyilvánosan felvállalva Kriaszter Attila azt vallja, az olvasás és a gasztronómia a szenvedélye:


screenshot_2020-03-10_etel_es_irodalom_nevjegy.pngKépernyőkép: Étel és Irodalom facebook-oldal és nyilvános adminja - letöltés ideje: 2020. március 10.

A nyolc éve létrehozott ötlet nem túl egyedi, de Attila a facebook-oldal nevében és profilképében is úgy döntött, hogy lop és gyermetegen parafrazál. Ebből tudjuk, hogy a fakanál pörgetése mellett szerzői jogot, cégjogot, szellemi termékhez fűződő jogot már nem szokott olvasni, simán lenyúlta még csak nem is ötletesen az Élet és Irodalom nagymúltú hetilap nevét, egyben logóját is. Mentségére legyen mondva, a logó jogellenes felhasználásán gondolkozott 7 hónapot.

inkedscreenshot_2020-03-10_3_etel_es_irodalom_kezdolap_li.jpgKépernyőkép: az Étel és Irodalom fb-oldal profilképe az oldal 2012. októberi létrehozása után.

Attila próbálkozott profilképként még salátákba zárt könyvvel, könyvbe zárt salátával, de végül visszatért az egyszer már mások által, másik cégre, másik médiumra kitalált logóhoz.

Március 8-án, a nemzetközi nőjogi napon a "gasztroértelmiségi" influenszer ebben a posztban vélte bizonyítani olvasottságát, humorát és ínyenc ízlését:

screenshot_2020-03-10_etel_es_irodalom_poszt.pngKép: az Étel és Irodalom facebook-oldal 2020. március 8-ai posztja

A kép összefüggését az adja meg, hogy Nagy János, darnózseli − foglalkozására nézve is − hentes többek között féltékenységre hivatkozva megölte és feldarabolta feleségét, Nagyné Kovács Juditot 2014. májusában.

Judit 40 éves volt.

Családja: szülei, bátyja és gyermekei nem temethették el, ugyanis nem volt kit: a gyerekek apja nem csupán megölte anyjukat, de eltüntette testének maradványait is, néhány megégett szövetdarabot eltekintve. Nagy János kiskorú fia, B. a bíróságon még úgy vallott, hogy nem tudja elhinni, hogy halott az anyja, "hiszen azok olyan kicsi darabok". Az apja akkor darabolta fel a ház pincéjében, míg az eset idején 12 éves fia a házban aludt.

2019. októberében ítélték el először másodfokon, hét évre, de mivel példás családapának tartja a bíróság, szabadlábon hazaeengedte a harmadfokú ítéletig, dacára, hogy 5 év ítélet felett már kötelezően előzetesbe helyeznek elítélteket.

screenshot_2020-03-10_hazon_kivul_exkluziv_interjut_adott_a_darnozseli_hentes.pngKép: Nagy János, darnózseli lakos, hentes és fuvaros a felesége − gyermekei, O. és B. anyjának − gyilkosa és feldarabolója az RTLKlubnak nyilatkozik névvel-arccal, azt követően hogy kitakaratlan arcát és beazonosítható nevét egy riportcikkben közzétettem.

A másodfokú ítélet előtt kétszer felmentették, noha a bíróság elismerte, hogy rajtakapták azon, hogy szórja a réten egy zsákból a felesége, két gyermeke anyjának tüdő- máj- és más szövetdarabjait, akinek holttestét a ház alagsorában kialakított hentesüzemben darabolt fel és égetett el, hogy a perdöntő bizonyítékok sorozatából csak egyet említsek. Előtte évekkel már csomókban tépte ki a nő haját, rendszeresen bántalmazta, és el is ítélték ezért. Autókeréklazítástól a darabolásig címmel helyszíni riportot készítettem az esetről és előzményeiről, melyet a HírTV és Klubrádió is felhasznált.

Nagy János darabolós módszerét az első felmentő ítéletét követően pontosan lemásolta egy másik hentes, a megye túloldalán: Nemesgörzsönyben szintén egy hentes megölte, majd feldarabolta feleségét szintén féltékenység és vagyoni okok miatt, majd a nő testét a ház kazánházában szerette volna elégetni. Az eset Darnózseli után 3 évvel történt, az első felmentő ítélet után.

Térjünk vissza Kriaszter Attila sokat olvasott influenszer humorához.


Késsel, machetevel és egyéb szerszámmal problémáit "feldolgozó" férjek, élettársak esetei

Néhány gyilkosságot emelek csak ki az átlag heti 2 nőtárs erőszakos halálesetei közül, a Mérce tette közzé a NANE Egyesület által évente összeállított listát:

2020
Tatabánya: Mikus Ferenc
villamosmérnök, egy helyi metálzenekar gitárosa vascsővel verte agyon fiait, miután összeveszett a feleségével. A férfi a hazaérkező feleségére is rátámadt, majd végzett saját magával.
A gasztroértelmiségi influenszer Kriaszter Attilához hasonlóan Mikus nyilvános facebook-oldalt vezetett, saját néven nyilatkozott sajtónak a zenekaráról, így neve a rendőrségi és sajtóinformációk alapján nyilvánosan megismerhetővé vált. Közzé is tettem a nevét a bűntettéről és azóta már csak a képernyőképeimen dokumentált előzményeiről szóló cikkemben.

2019
Oroszlány: K.K. László a torkától a hasáig felvágta és háromszor megszúrta a frissen megismert lányt, miután egy rendezvényen megismerkedtek, és felmentek az áldozat lakására.

Budapest: A 22 éves K. Dániel bozótvágó késsel szurkálta össze a háromgyermekes anyát, aki a szomszédja volt. A nő belehalt sérüléseibe a kórházba szállítást követően.

Pilis: Férje közeli barátja, a 65 éves Ferenc szíven szúrta az ötgyermekes anyát, aki a helyszínen belehalt a sérüléseibe. A rokonok szerint a férfi tudatosan készült a gyilkosságra, mert reggel megélezte a kését.

Mélykút: T. József, az áldozat 27 éves élettársa késsel többször megszúrta, illetve megvágta a nő nyakát és mellkasát, aki a helyszínen belehalt sérüléseibe.

Budapest: Cs. Dániel Márk megjelent a lány lakásánál és elvágta a torkát, miután a 23 éves lány szakított a barátjával.

Tárnok: K. Zsolt először megkötözte felesége kezeit, aztán fojtogatta, kiszúrta a szemeit, többször torkon és mellkason szúrta, végül agyonverte egy sólámpával. A gyilkosság idején az áldozat 90 éves nagymamája a másik szobában tartózkodott.

Tata: Az 51 éves férj három héttel házasságkötésük után baltával és vadászkéssel támadt rá. A nő belehalt sérüléseibe.

Budapest: S. Levente késsel megölte feleségét, kisfiát és a kutyájukat is. Az áldozat az eset előtt többször hívta a rendőröket. Karácsonykor kigyulladt a lakásuk, de a férj nem akarta beengedni a tűzoltókat, végül erre a rendőrség kényszerítette. Fél évvel a tűzeset után, két nappal a nő segélyhívása után a férj lemászárolta a családot.


Miről ismerszik meg a kemény humor és a fekete humor?

Fekete humort személytelenített, univerzális esetekben süthetünk el: az talán még Kriaszter Attilának is érthető, ha például barátnője hal meg rákban, nem fog csattanós kis kemoterápiás humorbonbonokat elsütni a családjában, de mások előtt sem, mert alig van olyan ember, akinek a barátai vagy családja közt nincs egy rák-túlélő vagy -áldozat.

Minden ötödik nőt már bántalmazott a társa.

Kriaszter Attila minden ötödik nőismerőse aligha röhögne a humorán. Érzelmileg intelligens emberek nem csak tapasztalati alapú dolgokat képesek belátni. Az ősember szintje azt vallani, hogy mentális értékítéletünk csak saját élményekből táplálkozhat.

A humor legfőbb jellemzője, hogy nem a sérülékeny, egyébként is támadott rétegen röhögünk: a gúny a hatalmával, erőszakosságával, butaságával kérkedő személyt állíthatja csak kemény célpontba.

Esendő felet úgy teszünk vicc tárgyává, hogy vele együtt, sorstársként tudjunk nevetni rajta.

A humor sosem cinkos az aljasokkal, a másik ember jogait, sérthetetlenségét két lábbal tiprókkal. Nem lesz nyertese viccnek diktátor, de épp így nem lehet vicc nyertese agresszor vagy gyilkos sem.

Kriaszter Attila olyan felkoncolt, megcsonkolt nőkon gúnyolódott nőnapon, akiknek az élete a gyilkos élettárs oldalán napi küzdelmekkel telt, és a gyilkos napon az életükért küzdöttek, több esetben kiskorú gyermekeket védve vagy hátrahagyva. Egy olyan országban tette ezt, ahol heti két nő belehal pusztán abba, hogy együttél egy férfival.


A gasztroinfluenszer a darabolást, a testet feldolgozást tette humor tárgyává, emberközelivé, könnyeddé

A kapcsolaton belüli erőszak egyik fontos jellemzője, hogy az elkövető nagyon nagy kockázatot vállal, nem érdekli a külvilág, az elkövetéskor csak a tett "sikeres" véghezvizele érdekli. Nem rettenti vissza a tettest a szinte biztos lebukás, mivel nála lelhető fel kiemelt motiváció. Nem érdekli őket a felépített egzisztencia, a hírbehozott, hátrahagyott család, a barátok elvesztése. Van több olyan kapcsolaton belüli bűneset, ahol az elkövető maga hívta ki a rendőrséget: képes volt higgadtan látni azt, mit tett, de előtte 5 perccel, a mészárlás idején ezzel az önmagát higgadtan megfékező énjével még nem élt.

A lúgos egykori orvos, aki a lúgot felkente áldozata hüvelyébe is, azt is szétroncsolva, a bűntett után 5 évvel lezárult büntetőtárgyalás során egyszer sem védekezett azzal, hogy a tett olyan brutális, ami távol áll tőle, távol áll akkor még orvos, kórházigazgató, vallásos keresztény, 5 gyermekes családapa énjétől. Hogy ő erre nem lenne képes. Egy természetes, egy féltékeny férfitól evidencia esetként kezelte végig az esetet, ugyanis azt mondta, ilyet csak egy sértett férfi tehet, és ezt a vele szakító barátnője, áldozata más férfiismerősei közt keresné.

Összeroncsolt áldozata kezelőorvosai közt volt olyan, aki azt javasolta Erikának, hogy béküljön ki a tettessel.

Kriaszter Attila posztja is egy azon "magyar férfi humor" közt, amelyik viccesnek, megérthetőnek tartja a nők bántalmazását. Asszony verve jó. Fehérvári huszárok. Mindezt azon a nőnapon elsütni − amikor nők ezrei vonultak tiltakozva a Kossuth térre, hogy az igazságügyminisztert rávegyék a kapcsolaton belüli erőszak elleni hathatósabb fellépésre − már tényleg a valóságot a fejéből teljesen kizáró, műveletlen emberre utal.


Kicsoda a Szentendrén közhivatali visszaéléssel, sikkasztással megbukott Kriaszter Attila?

"Munkaviszonyának rendkívüli felmondással történő megszüntetését az a körülmény tette szükségessé, mely szerint Kriaszter Attila, a Szentendrei Közművelődési, Kulturális és Városmarketing Közhasznú Társaság
(Új Kulturális Központ) ügyvezetője:

− felszólítás ellenére a Szentendre Város polgármestere hozzájárulásának beszerzése nélkül rendszeresen teljesített kifizetéseket 500.000 Ft és a 2007. decemberében megszorított rendelkezés ellenére 100.000 Ft feletti összegek felett

Szolgáltatási szerződést kötött nettó 8 millió Ft feletti értéken közbeszerzési eljárás lefolytatása nélkül, valamint több szolgáltatáscsoport esetén a számlák összege meghaladja a nettó 8 millió Ft-ot, mely a Kbt. Egybeszámítási szabályainak sérelmét jelenti.

− A Felügyelő Bizottság és a könyvvizsgáló jelentése szerint tevőlegesen akadályozza őket a társaság pénzügyi ellenőrzésének lefolytatásában 

screenshot_2020-03-10_arcok_frontalis_utkozes_felmondtak_az_igazgatonak_fiatalok_pdf_ingyenes_letoltes.png
Képernyőkép: https://docplayer.hu/3349063-Arcok-frontalis-utkozes-felmondtak-az-igazgatonak-fiatalok.html

A szentendrei önkormányzati sikkasztó Kriaszter Attila esete sajtónyilvános, a rendkívüli felmondás jegyzőkönyve is. Sosem tagadta a nyilvánosságba került vádakat, ilyen nem lelhető fel, tehát elismerte. Ekkor vehette elő másik utónevét, a Tamást, és két facebook-reget is futtat magára.

Fél évvel a ma már gasztro-facebook influenszerré zsugorodott egykori művelődési központ igazgató hivatali megbukása előtt, akkor frissen kinevezve még azt vallotta a Heti Válasznak, hogy a Szentendrére tervezett lendületes nyári programsorozat hátterében olyan intézményi, szerkezeti és szemléletbeli változások állnak, amelyek egyedülállóak az országban.

Ebből, úgy tűnik, a lendületes lopás és csalás valósult csak meg: szemléletben semmi új a magyar közpénzkezeléseket illetően. Attila tündöklése és bukása után 5 évvel Szentendre már a mutyi szinonimája 
elismerő címet nyerte el.

Kriaszter ekkor, 2012 novemberében indította el az ÉS hetilap nevét és logóját lenyúló, olcsó poénokkal és gasztro-coelho idézetekkel operáló facebook-oldalát.

2012 novemberében a darnózseli gyógytornásznő, Nagyné Kovács Judit már túl volt számos bántalmazáson, férjét feljelentette bántalmazásért, elítélték, válópere során mégis a bántalmazó férjnek ítélték a gyerekeit.

2012 novemberében Renner Erika már szakított Bene Krisztián, a Budai Irgalmasrendi Kórház akkori igazgatójával, az égési sebek specialistájával.

Két hónappal később, 2013. januárban Nagyné Kovács Judit autójának kerekén mind a négy tartócsavart eltávolították, a rendőrség gyilkossági szándékként minősítette az esetet, majd lezárta a nyomozást annak ellenére, hogy Judit jelezte, bántalmazásért elítélt férje egy családtagját látta fotózni a kocsija körül.

2012-2013 telétől Bene Krisztián, kórházigazgató az addig a Margitszigeten és erdőben végzett terep futóútvonalát városi aszfaltra cserélte, és rendszeresen futott a vele szakított volt barátnője, Erika lakása környékén, figyelte a házát. Telefonon, e-mailben, munkahelyen zaklatta, nem beletörődve a barátnője szakításába. Sosem vált el a feleségétől. A lúgos támadó szülei a feleségét kényszerítették, hogy támogatólag részt vegyen az őt megcsaló, baránőjét lelúgozó férje büntetőperén. Az áldozat szakítását követően a kórházigazgató újabb barátnője - aki már jelen volt az életében a lúgos támadás idején - a tárgyaláson tanúként kihallgatáson tudta meg, hogy mai napig házas a lúgozó igazgató úr.

Nagy János, darnózseli hentes a 2012-ben megindított válás előtt már tulajdonjogi követeléssel élt feleségével szemben közös ingatlanjaik ügyében, ezt bíróságra is vitték.

2013. március 12-én Bene Krisztián orvosigazgató maszkban megtámadta volt barátnőjét a lakásán, leteperte, megkötözte, elaltatta, lemeztelenítette, majd amit ez után bizonyosan tudunk, hogy a nő hasától a combjáig az irharétegig lemarta testét a ráfolyatott lúggal, hüvelyébe is felkenve azt. A nemi erőszakot kriminalisztikai protokollból alaposan gyanították a tett szexuális jellege miatt, de vizsgálni az összeroncsolódással bezárult hüvelyt nem volt mód. Erika így esemény utáni tablettát is kapott.

2014. május 27-én Nagy János megtámadhatta mosonmagyaróvári rendelőjében a gyógytornász Juditot, majd innentől már mobilcella információk alapján igazoltan ő és felesége mobilja végig együtt mozgott a közeli faluig, darnózseli házukig, ahonnan felesége már 2 éve elköltözött. Éjjel látták a férjet egy nehéz dolgot cipelni zsákban a hentes műhelybe. A májusi melegben 3 napig járatta a húsfüstölőt a hentes. Kéz- és testsérülései voltak. Sósavat látták vásárolni. Rajtakapták a közeli réten zsákból szórni valamit, ahol megtalálták felesége megégett, kicsi testmaradványait. Alibijére nővére adott hamis, megbukott vallomást. Ez a hamis tanúzással megbukott nővére lett a gyerekek kijelölt ideiglenes gyámja, míg öccse előzetesben ült.

Bene Krisztián orvosigazgatót az eset után 5 évvel 11 évre ítélték, és hivatásától megfosztotta az Orvosi Kamara. Kezdetben a rendőrségi nyomozást az Ügyészség még megszüntette, az áldozat fellebbezett ellene, miközben kibírhatatlan fájdalmai voltak eleven húsig lemart testével.

Nagy János darnózseli hentest két elsőfokon mentették fel, holott a második elsőfok elismerte és bizonyítottnak vélte, hogy birtokolta felesége testrészmaradványait, és ő szórta ki. Az összes többi információ - mobiladat, hamis vallomás, szemtanúk - akkor is a Bíróság rendelkezésére állt. A nőt megöléssel fenyegetése is, amelyről hangfelvétel is van. Mindezek tudatában mentették fel kétszer.
Nagy Jánost másodfokon már hét évre ítélték az eset után 5 évvel. Szabadlábon távozhatott: arra hivatkozott, hogy a vallomást megtagadó bírósági magatartásával együttműködő, másrészt szerető apa, aki az alvó 12 éves fia mellett darabolta fel annak anyját. Előtte a gyerekek előtt püfölte évekig az anyjukat. Lánya barátja szakított a lánnyal, mikor megtudta, ki az apja.

A Kúria előtti döntésre várunk idén tavasszal.

Bene Krisztián, a lúgos támadó most az Alkotmánybíróságon kéri igazát, aki szerint 2 év 15 tárgyalásán, két másodfokon, két harmadfokon, összesen 5, a bűnösségét egyaránt kimondó ítélet során nem volt elég ideje érvelni, keresetével élni. Sosem védekezett azzal, hogy a tett minősége és brutalitása távol áll tőle. Egyetlen ellenérve volt, a rögtön megdőlt alibije, kórházi munkatársait pedig a család hamis tanúzásra bujtotta fel. Védekezésének középpontjában az áldozat sérüléseinek bagatellizálása állt, és az, hogy ez egy nem meglepő, sokan mások által véghezvihető tett.

A kártérítési polgári peren magát a jogerős büntetőítélet jogosultságát is tagadja.

Nagy János, a darnózseli hentes az RTL Klubnak kéjjel mutogatta húsfüstölőjét, késeit, majd elmondta, egyetlen kép sincs a gyerekek anyjáról a közös családi házukban, és nem beszélnek róla a gyerekeivel. Arcátlan módon belemondta a kamerába, hogy amikor a felesége haját csomókban kitépte, ő valójában csak "megrázta, amikor azt látta egy vitában, hogy másképp nem tudja észhez téríteni". Látlelete van a nőnek, jogerős bántalmazási ítélet ellene, a nő már halott, és belehazudik a kamerába. Szerinte a gyerekeivel jó a viszonya, és feldolgozták az esetet. Az anyjuk búcsúztatóján, ahol csak személyes tárgyait temethették el szülei és bátyja, vérrokonai, Nagy János és családja kerti partyt tartott, a gyerekeket is ott tartva azon.


Az érzéketlen férfi megsértődik

screenshot_2020-03-10_11_tamas_attila_kriaszter.pngKép: Kriaszter Attila,
az Étel és Irodalom facebook-oldal nyilvános adminja

Kriaszter Attila facebook-influenszer, a szentendrei önkormányzati sikkasztó, adatlapján kecskeméti lakos, egy műveletlen, bárdolatlan, érzékeltlen ember ezeken a sorsokon viccelődött. Nagyon sokan felháborodtak, ő végig a facebook-oldalán állt készenlétben, és mindenkit azonnal tiltott.

"Bátor."
"Vitaképes."
"Férfi."

Egy higgadt, együttműködést kérő levélre, ahol azt kértem, gondolja át ezt a posztot, és olvassa el a darnózseli hentes esetéről készült, eddig 40.000 ember által olvasott riportot, gondoljon bele a nő családjának érzéseibe, egy hónapon belül ítéletre várnak, és abba, hogy posztja alapján kegyeletsértés bűntettével is meggyanúsítható, más felháborodóknak írtakhoz hasonlóan egy arrogáns, lekezelő választ küldött nekem is, jelezve, hogy nekünk, nőknek beleszólásunk sincs, ha a férfierőszakról egy érzéketlen és buta férfi gúnyolódik:

screenshot_2020-03-10_1_tamas_attila_kriaszter.pngKépernyőkép: Kriaszter Attila, a szentendrei sikkasztó, az ÉS logójával visszaélő facebook-influenszer királyi többesben kioktat, hogy a nőket feldarabolás vicces vagy sem.

Mivel Kriaszter Attila a válaszával egyidőben a követőket gyűjtő oldaláról és a messengerről engem is letiltott, ezzel garantálva a fajsúlyos érveinek vitathatatlanságát, de legalább is az abba vetett hitét, és noha van vele 5 közös, értelmiségi ismerősöm − még − úgy döntöttem, ezen és ezen a facebook regjén is elérhető, a nyilvános közösségi facebook-oldala nyilvánosan vállalt adminjának egy blogcikkel válaszolok.

A még élő és a már lemészárolt nők nevében is.


Eszes Beáta
 

A tatabányai kettős gyermekgyilkos apa és környezete

screenshot_2020-02-10_ferenc_mikus_manufacturing_engineer_delphi_connection_systems_hungary_kft_linkedin.png

Az elhallgatott, de megismerhető előzmények védhetik csak meg a jövő bántalmazott áldozatait. Sem a rendőrségnek, sem a gyilkos környezetének nincs joga elhallgatni olyan részleteket, amelyek más feleségek, társak és gyermekek életébe kerülhet.

Írásom a sajtóközlésre érvényes etikai elvek alapján a brutális részletek miatt a 18-as karika korhatáros figyelmeztetést kell, hogy kapja, dacára, hogy az itt idézett információk zöme méretes szalagcímeken is megjelent. Ha olyan érett gondolkozású tinédzser vagy, kedves Olvasóm, akinek (nevelő) apja rendszeresen durván veszekszik vagy veri édesanyádat vagy Téged, akkor belátásodra bízom, hogy a Téged és családodat ért bántalmazásokban a 18-as korhatáros elvet megalkotó állam, Titeket magatokra hagyva, ezzel kényszer-nagykorúsítva Téged, tovább olvasod-e írásomat annak érdekében, hogy megtudd védeni édesanyádat és testvéreidet. A figyelmeztető előjelekről tanulhatsz, és arról, mit jelentenek a médiában megszépített fogalmak.

18-as_karika.jpg
A nyilvánosság ereje

Írásom az országos és megyei médiumok által már közzétett információkkal, a cikkekben csak ráutalással, mégis, azokkal bárki számára 100 %-osan azonosítható adatokkal, nyilvános helyeken fellépő, megnevezett tagokkal nyilatkozó metálegyüttesről írt cikekkel, képekkel, online-nyilvános önéletrajzi adatokkal veszi fel a harcot azért, hogy a családon belüli gyilkosságokat minden esetben felvezető aggasztó jelek sorozatára legyintő család, szomszédok, barátok, munkatársak, tanárok és az orvosok szembesüljenek súlyos felelősségükkel.

Bízom benne, hogy írásomat olvassák olyan férfiak, apák, férjek és élettársak is, akik azt gondolják magukról, hogy a közéletben elfogadott normák szerint élnek, amikor lelki és fizikai terrorban tartják családjukat.
Szembesülni lehet azzal, hogy akár a mártírságnak megcélzott öngyilkosságuk után mi fog várni közeli és távoli családjukra, szüleikre, tesvéreikre, barátaikra, munkahelyükre, szomszédaikra.

Tatabányán Mikus Ferenc agyonverte 9 és 7 éves kisfiát 2020. február 7-én, vasárnap délben.

UPDATE: 2020.02.13. Újabb sajtóértesülés érkezett a gyermekek megölésének módjáról, amely hasonlóan nem visszaigazolt rendőrség által: az írásom alján linkeltem be. A rendőrség nem érzi szükségét sajtótájékoztatónak, mert minek. Az írásom lényegét nem változtatja meg az újabb fals hírek tömege, a különbözőképp csöpögtetett információk hatásáról cikkem alján írtam.

A tatabányai kettős gyermekgyilkos média által azonosított profilja −
− Mikus Ferenc

A város Bánhida városrészén, a kertvárosi Új soron élő 40 év körüli villamosmérnök 2002-ben a győri Széchenyi István Egyetemen végzett.
Munkahelye a tatabányai Aptiv (korábbi nevén Delphi) Connection Systems Hungary Kft., ahogy a sajtó által beazonosított tettes nyilvános önéletrajzán − cikkem címlapfotóján − áll.
Mikus a tatabányai Elzárt Világ nevű metálegyüttes alapító gitárosa. Az együttest a Kisalföld megyei lap megnevezte, de több más lap megadta, hogy egy helyi metál együttesben zenél. A több helyen M. Ferenc nevét megadó cikkek alapján bárki eléri a gyermekgyilkos teljes nevét: az együttesről és a tagjairól a Rockstar írt cikket. Mikus facebook-oldaláról beazonosíthatóak a médiában kitakart arcú képei.

 elzart_vilag_2_li_2.jpgKép: Kemma.hu / az Elzárt Világ nevű tatabányai metálegyüttes gitárosa, a kettős gyermekgyilkos Mikus Ferenc

screenshot_2020-02-10_tatabanyai_csaladirtas_vascsovel_verte_agyon_ket_kisfiat_ferenc.png
Kép: Borsonline címlap, 2020. február 10.

A tett eszközét írásommal egyidőben, azt hajnalban olvasva, nyilvánvalóvá vált az eddig is sejtett részlet, hogy az egyik gyerek végignézte, míg apjuk megöli a másikat. Ahogy Győrben.
Mikus a gyerekeket egyesével brutálisan megölte, tekintettel, hogy egy 7 és 9 éves gyerek már kellőképp fel tudja mérni, hogy egy vascsövet ragadó felnőtt milyen veszélyt jelent számukra, és gyorsan menekülni is képesek. Délben történt, apjuk előtte veszekedett az anyjukkal, tehát semmiképp sem aludhattak a gyerekek, a menekülési szándékuk és kétségbeesett segélykiáltásuk bizonyosra vehető.

Akik felháborodnak írásomban a részletek ecsetelésén, most jelzem, hogy az augusztustól szinte havi szinten egy kivégzett családról az első hírek idején tudható volt az elkövetés módjának legvérfagyasztóbb részlete is. A gyilkosság részletei mind az előzményekre, mind a gyilkosság minősítésére bizonyítékul szolgálhat, amit akkor is meg kell állapítani a nyomozás során, ha a család mészárosa gyáva ahhoz, hogy felvállalja a tettét, és öngyilkosságba menekül.

A bűntett eszköze bizonyíték arra, hogy a gyilkos előre eltervezte tettét, ugyanis egy vascsövet egy lakásban nem akárhonnan, és nem akármilyen hamar szerez valaki. Hirtelen felindulás azért sem lehetett, mert a gyerekei anyjával veszekedett előtte, tehát nem a gyerekei váltották ki az indulatát. A férfi számítóan megvárta, míg a veszekedésből az utcára menekül az anya, utána támadt csak a gyerekeire. Majd tette után azt is megvárta, hogy hazaérjen a nő, hogy lássa a nő, mi lett a gyerekeivel, mielőtt öngyilkos lett. És hogy ő is lássa a nőt, mennyire omlik össze.
Ezek a kivárások a férfi hideg vérrel elkövetett, a nőt büntető szándékú tettét jellemzik.


Két hete nem dolgozott az anya, és nem mentek iskolába a gyerekek a gyilkosság előtt

Az előre eltervezett és hidegvérrel elkövetésre utaló, a médiából megismert körülmények után kezdem sorravenni azokat az előjeleket, amelyek még távolról is több, mint meghökkentőek külön-külön is, együtt meg pláne. Ez két kvalifikált ember munkahelyének, a két kisfiú iskolájának, két osztályfőnöknek, tucatnyi tanárnak, két orvosnak − ha egyáltalán voltak orvosnál − közelebbi rokonaiknak és annak a zenekarnak is fel kellett tűnjön, akikkel a gitáros apa napokon belül fellépést tervezett, tehát akár mindennapos próbáik voltak. Szinte lehetetlen, hogy ne tudhatták azt, hogy két hete az egyetlen egészséges, dolgozó emberre szorul a beteg két gyerek és az anyjuk, és ebből a szabadidőből kell kiszakítani időt az amatőr zenélésre. Márha a betegség történet igaz. Mert ha semmit sem tudtak róluk ebben a két hétben, akkor valójában otthoni kényszerfogságban volt a család. Csak ezt fedhette el az apa azzal, hogy a család hetek óta beteg.

Nem tudni, hány újságírónak, hány rendőrnek van két kis gyereke, és megpróbáltak-e megoldani valaha akár 2-3 nap betegséget, amikor valakinek otthon kell maradnia a gyerekkel, és orvoshoz kell vinni. Mindkét gyerek otthon volt két hete! Valami rejtélyes, súlyos kór lehetett, mert megfertőzte az anyát is, ő is már két hete nem ment be dolgozni. Egy tüszős mandulagyulladás komoly betegség, az egyhetes injekciókúrával jár. Ebédről kell gondoskodni, ha hideg étel van is otthon. Gyógyszerekről, akár ápolásról is, ha ilyen súlyos betegség, talán lázzal jár. Még az sem két hét.

Nem tudni, ezt ki árulta el a médiának, mert a nő sokkos állapotban van, mély altatásban, a gyilkos és gyerekei halottak. Mégiscsak vallott a család, iskola, munkahely, csak a társadalom nem érdemesíthető erre az infóra?

Egyetlen újságíró sem kérdezte meg a tettes online-nyilvános munkahelyét, hogy vajon Mikus Ferenc bement-e dolgozni az Aptivhoz? Ő vajon nem kapta el ezt a súlyos betegséget, ami az egész családját megtámadta? Felkereste-e egyetlen nyomozó a Tatabánya nekik körzetes felnőtt- és gyermek háziorvosát? Mit tudnak róluk? Látszott-e rajtuk valami más, netán külsérelmi nyom? Pszichés zaklatottság? Félelem? A nő munkatársai telefonáltak-e, hogylétéről érdeklődve? A fiúk osztálytársai és szülei rákérdeztek-e, vigyenek-e leckét ilyen hosszú kimaradással? Osztályfőnök telefonált-e egy hét után, hogy mennyi ideig lesznek még otthon a fiúk? No és persze sógornő, testvér, nagyszülő, más rokonok, felajánlottak-e segítséget, hogy visznek nekik ebédet, vásárolnak?

Nem tudjuk.

Amit tudunk, hogy az MTI tájékozott magyar állampolgárok kórházi pszichiátriai kezeléséről, amelyben részesült szerintük Mikus Ferenc, a kettős gyermekgyilkos. Nem a nyomozók, hanem az MTI. Ezt, érdekes módon, dacára az orvosi titoktartásnak, hevesen tagadta a tettes környezete. Nem tudni, honnan kellett volna ezt tudniuk. Az MTI ugyanezen nyomozó(?) és nem tájékoztató "hatáskörben"(?) megtudhatta volna, miféle betegség vagy sérülés miatt volt egyszerre beteg egy anya és két gyereke 14 napig? Amit láthatunk, hogy a gyilkos apa beszámíthatatlanságának kimondására irányuló törekvés elindult, ahogy kimondták ezt Győrben is.

Mesélt-e az apa a koncertéjére nagyban készülő zenekarának, az Elzárt Világ csapatának, hogy ne haragudjatok, kevesebbet tudok próbálni, beteg az egész család?


A gyilkosság előtt három nappal fizikai sérelmeket és a családot említi a zenekar a facebook-oldalán

screenshot_2020-02-08_elzart_vilag_kezdolap_li.jpg
Kép: az Elzárt Világ nevű tatabányai metál zenekar facebook-posztja a február 7-ei gyilkosság előtt 3 nappal
Letöltés ideje: 2020. február 8.

A metál banda 2015-ben alakult, csak 2017-től koncerteznek, addig garázsban nyomták. Majd egy év után, 2018 őszén írtak már két saját számot is, amit elő lehet adni. Úgy tudjuk, maga Mikus alapította a zenekart, ő tűnik a rangidősnek is. Mind a Rockstarnak adott interjú, mind az Elzárt Világ − azóta elérhetetlenné tett − facebook-oldala úgy magyarázkodik terveikről és azok rettentő lassú megvalósulásáról, mint egy kisdiák. Dől a frusztráció az oldalukról, Tatabánya távolságból az első két, azóta sem bővült saját számaikkal egy év után jutottak el budapesti koncertre.

Talán senki nem olvasott még olyan posztot kedvenc együttesétől, ahol az általános iskola alsó tagozatához hasonló magyarázkodásról és saját maguknak drukkolásról kapunk hírt. Egy 16 youtube-követővel rendelkező ismeretlen vidéki zenekar beszámol, mikor betegek a tagok. Kit érdekel? Egy nemzetközi cégnél dolgozó 40 éves férfi úgy érzi, magyarázkodnia kell egy garázsegyüttesnek. Ha nem tudnám, hogy ez az ember vascsővel agyonverte a gyerekeit, azt mondanám, röhejes. Így már inkább beteg, valami nem stimmel. Olyan, mintha egyetlen személy szerkesztené a fb-oldalt, aki felett egy normál józanságú ember sem gyakorol kontrollt, hogy ne posztoljon hülyeséget. Egy ismerősömnek megmutatva az oldalt, feltűnt neki a "Készen álltok?" tipikus zenekari felvezető szöveg, mintha egy tomboló tömeg előtt állnának. Ehelyett 16 youtube-követő, 6-7 lájk a posztjaikon.

Miről ad hírt a zenekar a gyilkosság előtt három nappal?

Sérelmek. Fizikai sérelmek. Általában ezeket sérüléseknek nevezzük. Értelme akkor lenne, ha leírják, hogy pl. "dobosunk, H.F. eltörte a karját, sajnos elmarad a koncert."
És ennyi.
Sérelmek. Több. Kié? Kiké??

Sérelmek...Sérelmezte...hogy fizikai sérülései vannak.
Az anya két hete betegszabadságon van. Mindkét kisfia betegen fekszik otthon. Két hete.
Senki nem tud részleteket, pedig háziorvos elérhető lenne. Az MTI "tud az apa pszichiátriai kezeléséről".

Család. Iskola.
Egy garázs-zenekar, amelyre egyszerre hat a világ összes baja.
Fizikai sérelmek. Család. Iskola. Gyerekek. Baj. Nyűg.
Egyébként két év alatt születik két saját számuk. Hirtelen beszámolási kényszerük van, hogy a tervezett januárhoz képest csúsznak. Kiknek tervezték?
De nem csúsznak, mert marad a klubban meghirdetett február 15-ei koncert. Mintha valakinél veszélybe került volna, és bizonygatná, csak azért is lesz. Akkor mi a bejelentés apropója? Három piros felkiáltójellel.
Ezt még az énekesük is megosztotta, tehát ő is tudott a Vis Major ügyről. A fizikai sérelmekről. A családról.

A négy zenekari tag közül 3-an azonosíthatóak facebook-on, közülük csak ketten: Mikusnak, a gyerekgyilkos gitárosnak és a szövegíró-énekes-gitáros Cs.M.-nek van saját családja. Utóbbinak 2016-ban született csak babája. Ő aligha lehet iskolás. Úgy tűnik, ha a dobos nem apa, akkor csak Mikusnak van iskolás gyereke. Két évig gyúrnak két saját számot, most hirtelen a gyerekek indoknak lesznek megadva a zenekari mulasztásra.

screenshot_2020-02-09_3_ferenc_mikus_li.jpg
Kép: Facebook/ Mikus Ferenc, a média által névre azonosított tatabányai gyerekgyilkos nyilvános facebook-profilja. Letöltés ideje: 2020. február 9.

A frontember fiatal énekesnek − ellentétben Mikussal − van a párjával is közös képe facebookon. Mikus szigorúan maga elé tartva, magához szorítja fiait, magát fotózza visszatérően, demonstrálja, hogy ő Az Apa. Sosem szerepel az anyjuk, a felesége a nyilvános képeken. A hozzászólók hiányolják is, hogy ritkán látnak képeket róluk. Egészen nagyszámú, 60-90 ismerős lájkolja a családot, szemben az együttest lájkoló 6-7 fővel. Miközben valaki épp fordítva éli meg a prioritást: A Zenekar, meg a kényszerű fizikai sérelmek és a család...
A férfi 35 éves kora körül alapított zenekart, ahol 40 éves korára tudnak egyáltalán felmutatni valamit. Kínrímek a szövegben. És hirtelen a család akadállyá válik, mert megvalósultak a tinédzser álmok.

A tatabányai gyermekgyilkos mindig a fiaival látható a publikus profilképein, eddig három különböző évből: 2013 és 2015. A fenti profilját 2016. május 31-én cserélte, tehát több, mint három és fél évvel korábban, mint a gyilkosság. A kisfiúk így 4 és 6 évesek vagy fiatalabbak lehetnek a képen. Azóta nincs új profilkép velük.

Fél vagy egy évvel a zenekar alapítás után. Ekkor váltott az új, jelenlegi munkahelyére, a Delphi / Aptiv céghez, akik végigkövethették a munkatársuk hangulatváltozásait. Ha az MTI nem hazudik a sajtónak, a kórházi pszichiátriai kezelését is. Egy közepes depresszió már érzékelhető jelekben mutatkozik meg egy munkahelyen.

screenshot_2020-02-09_1_ferenc_mikus_4.png                                           Kép: Facebook


Milyen lehetett az elkövető kapcsolata a családjával, feleségével?


screenshot_2020-02-08_elzart_vilag_kezdolap_1.pngKép: az Elzárt Világ metálzenekar facebook-oldala

Az augusztustól számolva négy családirtónál egybehangzó vélemény volt, hogy az elkövető imádta gyerekeit, azok pedig illedelmesek voltak, mindenkinek köszöntek.  A magyar néplélek szappanoperákon, minden részben újabb és újabb kis drámákon edződött lelke a kiegyensúlyozott család képét mindössze megrendezett családi fotók és idegenek felé mutatott pár másodperces protokoll-gesztus alapján ítélik meg.

Hol fejezheti ki érzéseit a 40 éves korára beérett villamosmérnök-metálgitáros?

A korábbi két számuk alapján a következő ütemre kínosan átbicsakló utolsó szótagokkal, nem stimmelő szótagszámmal hol belehadarás, hol elnyújtás énektechnikákkal, hirtelen egy metál banda most mégis a szövegre helyezi a hangsúlyt, szemben azzal, hogy a gitárnyúzás lenne fókuszban. Bárki is írja a szöveget, közös élményekből meríthetnek. Talán nem a 3 éves gyerek mellől, a párjával összebújó Cs.M. írta ezeket. Eddigi szövegeik az unásig csépelt sötétség, félelem, magány, magára találás rendkívül komplex élménye körül pörgött. Hirtelen egy kész és világos történet jelenik meg: a metálos közönségtől életkorban azért távolabb álló családos élet, de már azon is túl, csalódva abban.

screenshot_2020-02-10_354_elzart_vilag_elzart_vilag_youtube.pngKép: YouTube / Elzárt Világ zenekar Elzárt Világ című száma

A metálbanda képi világa mindkét eddig fellelhető számánál eléggé statikus. A pszichedelikusság mint egyetlen eszköz ezen a "klipen" érzékelhető legjobban: az egyetlen mozgó alak az ágyon guggoló-szorongó kisgyerek, térdén ujjaival dobol, az ágyban egy idősebb testvér(?) félelemben, magára húzva takaróját meredten nézi, felette anyja vagy a fekvő gyerek felnőttebb énje(?) feléhajol meredten.

Kriminalisztikai bizonyosságot nem kell ebből leszűrni, túlagyalni egy metál klipet, csak eközben 14 napja senki nem érdeklődött egy anya és két kisfiú iránt, hol vannak, az apa mindennapjaiban nem tűnt fel senkinek, hogy neki el kéne lásson valakiket otthon. Három hónappal korábban a könnyűzenei műfajban egyedülállóan veretes műként lobogtatnak egy széthulló családról, álcáról, hazugságról, a zsákmány hiányáról szóló szöveget, zene nélkül. Később a zenekar bejelenti mind a 16 követőjének, hogy a család fizikai sérelmei miatt gebasz van. Majd 3 nap múlva az együttes rangidős tagja vascsővel agyonveri a gyerekeit, de az anyjukra is rátámad.

Bizonyára a szomszédok fültanúi voltak vasárnap délben a gyerekek elleni, nem rövid ideig tartó öldöklésnek: a brutális fájdalommal járó ütések, a sokkoló támadás elől menekülés miatt biztosan hangosan visítottak, így akár még életben is maradtak volna, ha időben hívnak segítséget. Igazolt, hogy a később hazaérkező anya egyetlen sikolyát jól hallották a szomszédok, tehát a gyerekekét is kellett hallják. Ha ez nem volt érdekes a szomszédoknak, akkor nem először hallják visítani a házból a gyerekeket. A helyszínre jóval később, csak az anya hazaérkezte után érkező mentők még éleszteni próbálták a fiúkat, tehát még akkor is láttak rá esélyt, hogy életben maradnak.

Mikus Ferenc mérnök úr, miután kivégezte a 9 és 7 éves fiait, utána békésen megvárta, hogy hazajöjjön a korábban a "veszekedés" elől vasárnap délben, a kertváros földszintes házai, utcára nyíló ablakai közt nyugalmat kereső felesége. Szerette volna a gyilkos, hogy ő is lássa, hogy mit szól a felesége a gyerekei megöléséhez. Látni akarta a nő arcát.

Amikor hazaért az anya, a férfi a feleségére is rátámadt, a nő az utcára menekült újból, de már sikoltva, végül azt a megoldást választotta a gyilkos férj, mint aki jól végezte dolgát, és elszámolt mindenkivel, akihez szerinte köze van az életben, hogy megölte magát. Nem tudni, mivel végzett magával, ugyanis a gyerekeit vascsővel verte agyon, de azzal öngyilkosnak lenni, saját fejét és testét ütni az önvédelmi reflexek miatt képtelenség. Feltehetően magát inkább kímélte, és talán kést választott.

Győr óta visszatartanak helyszíni adatokat?

Nagyon úgy tűnik, hogy a legnagyobb médiavisszhangot kiváltó, az igazságügyi minisztert is számonkérő győri kettős gyermekgyilkossági eset óta az első közleményekben a rendőrség erősebben megszűri már a helyszíni információkat, másrészt a többi családirtóval szemben a tatabányai esetnél a lehetséges előzményeket is igyekeztek elhallgatni az első napokban. A képernyőképeim az eseményeket követő első napokban készültek, a legsúlyosabbak ma már fel sem lelhetőek: várható volt, hogy a média megnevezte zenekar eltünteti oldalát a közösségi hálóról.

Bekövetkeznek halálesetek más zenekaroknál is: egy részvétnyilvánításra, egy megdöbbenés kifejezésére szokta futni. A zenekar a család és a gyerekek rövid életéből 5-öt megélve, nem érzik ezt szükségesnek.


A győri sokk

Győrben karácsony előtt, 2019. december 15-én végezte ki a börtönből frissen szabadult apa a hozzá első láthatásra érkező 3 gyerekéből 2-t. Börtönbüntetésre azért ítélték, mert 2016. május 9-én alvó feleségére kalapáccsal támadt, késsel meg is sebesítette, mindezt gyermekei jelenlétében. A hírek alapján megfenyegette feleségét, hogy ne sikoltozzon, mert felébreszti őket, és akkor megöli a gyerekeit is. Egészen durva hatalomérzettel kell ahhoz bírni, hogy valakinek a fájdalmára és félelmére adott reakcióit személyes sértésnek vegye, és elvárja, hogy boldogan, mosolygva tűrje, hogy szétverik a fejét. A kalapács nyele eltört a nő fején, ekkor egy tapétavágó tolókést kerített, majd azt elejtve egy 9,5 cm pengehosszúságú késsel többször mellkason és hasba szúrta a feleségét. A nő ki tudott végül menekülni a lakásból, ott összeesett, a rendőrséget pedig a szomszéd riasztotta.

screenshot_2020-02-10_kozzetettek_az_alvo_felesegere_kalapaccsal_ratamado_ferfi_fotojat.pngKép: police.hu − a 32 éves Horváth Gábor szombathelyi lakost emberölés kísérletének megalapozott gyanúja miatt kereste a rendőrség 2016. májusban − majd tettéért kirótt börtönbüntetéséből korábban szabadulva ő ölte meg 2019. decemberében Győrben a két gyermekét

Horváth Gábor a 2016-os kalapácsos és késelős, felesége elleni gyilkossági kísérlet után öngyilkosságot kísérelt meg, aztán elmenekült, és néhány napig Szombathelyen bujkált. A Bíróság akkor arra jutott, hogy tettét beszűkült tudatállapotban követte el, ami beszámíthatósági képességét korlátozta. Gondolom, az ő meséléséből szűrték ezt le napokkal később történő megtalálásakor.

Emlékeztetőül elismétlem: a feleség sikoltozására felszólította a férj, maradjon csendben. A nő fején szétvert kalapács után még kétszer váltott fegyvert, ezeket meg kellett keresse a lakásban: tapétavágókés és egy hosszú pengéjű kés. Az igazságszolgáltatás előli menekülési vágyát, az öngyilkossági szándékot is a nem beszámíthatóságnak tekintették, ahogy a napokig bújkálását is egy fokozott körözés során, ahol nyilvános és bekamerázott helyeken, bankautomata közelében, akár garni szállón, akár boltban nem jelenhetett meg, de szállást kellett keresnie, pénzhez jutni, enni. Mindezt akár mobiltelefon nélkül, ha napokig nem tudták elfogni. Ezt nevezték nem beszámíthatónak.

2017. december 7-én mindössze 5 év fegyházbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélték ezért, de cellatársai és börtönőrei irányába mutatott jó magaviselete miatt 2019. decembere előtt náhány hónappal, tehát nem egészen két évvel az ítélethirdetés után kiengedték, és a gyerekektől sem tiltották el.

Emlékeztetőül megismétlem: gyerekei végig a lakásban voltak, miközben az alvó anyjukra támadt: kalapáccsal és kétfajta késsel.
A férfi az első láthatáson, 2019. decemberében megölte a neki napokra egyedüli felügyeletére átadott 3 gyerekből a két idősebbet, egyikük nem is a saját lánya volt, de anyja úgy érezte, a kislány fejlődéséhez elengedhetetlen egy 2 évig elzártan élt, neki nem is apja férfi meglátogatása. Előtte hurcibálta be őket a börtönbe láthatásra, önként. Munkahelyre nem viheted be a gyereked, de emberölési szándékkal elítélthez simán. A hazai gyámügy ajánlásával.

A férfi a gyerekek kivégzése után ez alkalommal már meg tudta ölni magát. Eredetileg, 2016-ban is ölés és öngyilkosság volt a szándéka, ez mindenki számára világos volt akkor is.

Ha férfi az áldozat, és ittasan támadnak egymásra, többet ér a Bíróságnak, mint a gyerekei mellett alvó anya élete

Dunántúlon, Pécsett, szintén 2016-ban, történt egy másik kalapácsos támadás: ott bódéban élő, valószínűleg hajléktalanok vitája volt. Ittasak voltak, az egyik rátámadt a másikra, a másik védekezésből ragadt kalapácsot. A dulakodásban folyamatos volt az egymás elleni támadás, mindketten igazoltan nagyon ittasak voltak. Végül a kalapáccsal támadó agyonütötte a másikat. Ő 15 évet kapott. A feleségét otthonában, gyerekei mellett 3 váltott eszközzel megölni szándékozó férfi, aki életveszélyes sérüléseket okozott, 5 évet kapott, és 2 év múlva kiengedték. Zalatnay Sarolta 3 évet kapott nagyértékű kölcsön vissza nem fizetéséért.

A közelgő szeretet ünnepe és a megelőző családirtások okozta sokk miatt a közvélemény és feminista újságírók követeltek Varga Judit, igazságügyminisztertől azonnali lépéseket a családon belüli és nők elleni erőszak jellemzéséről, megelőzéséről, a bűntettek rendőrségi valamint bírósági protokolljáról szóló ún. Isztambuli Egyezmény ratifikálására.

A hatóságok tanultak az esetből: Tatabányán már a legjobb rendőrségi informátorokkal rendelkező bulvárapok is csak napokkal később szereztek meg részleteket, szemben az elmúlt félév eseteivel, ahol utónév és elkövetési mód, a családon belüli előzmények rögtön közlésre kerültek.


Ötletek családirtásra

A darnózseli hentes első felmentését követően, 60 km-re, a megye túloldalán, egy másik hentes pepitában lemásolta a tettét: megölte nejét, feldarabolta, és a ház kazánházában tervezte elégetni. Ő megtört végül, és beismert. Darnózselin hét évet kapott másodfokon a hentes, szabadlábon várja a kúriai döntést a gyerekei anyja testdarabjai szórásakor rajtakapott férj. Ő neveli a két gyereket, akik mellett feldolgozta a testet a ház pincéjében. A büntető ügy elején, mikor még előzetesben ült, addig a mellette hamisan tanúskodó nővére volt a kirendelt gyám. Azóta két elsőfokon felmentették, egyiken úgy, hogy elismerték, hogy darabolt, de azért nem bűnös.
Végül másodfokon kimondták az emberölési vádban a bűnösségét. A harmadfok hátra van.

Azért hagyták szabadlábon, dacára, hogy 5 év ítélet felett kötelező az előzetes, mert szoros a kapcsolata a gyerekeivel, és együttműködő azzal a bírósággal, ahol a rendőri kihallgatás és össze-vissza hazudozás óta az azóta fizetett sztárügyvédje javaslatára egy árva mondatot sem mond.

Nézzük meg, milyen érzelmi löketet, megoldóképletet kap ma egy magyar férfi, ha válni akar, vagy el akarják őt hagyni, és unja a családját, vagy feldühíti a nő. Honnan vette az ötletet Mikus Ferenc:

2019. július 31. Budapest, X. kerület
A 23 éves bolti eladó lány szakított a barátjával, ám Cs. Dániel Márk megjelent a lány lakásánál és elvágta a torkát.

2019. augusztus 21. − Budapest, II. kerület, Zöldlomb utca
S. Levente 35 éves informatikus többször is mellkason szúrta mindössze négyesztendős kisfiát, 31 éves élettársának pedig összeszurkálta a nyakát. A kutyájukat is megölte, végül ledöfött gyerekét magához szorítva magával is végzett. A családhoz a gyilkosság előtti napokon 2-szer ment ki segélyhívásra rendőr, korábban pedig 1-szer tűzoltó. A férfi még a tűzoltókat sem akarta beengedni.

2019. szeptember 2. − Andortaktálya - Heves megye
A 46 éves K. Ferenc megfojtotta feleségét és 5 éves kislányát, majd felkötötte magát. Az apa nem dolgozott, az 5 éves kislányát nyilvános helyen, üzletben is verte már meg. A szomszédok szerint nem volt velük semmi gond, az apuka imádta a lányát.

2019. november 8. − Tárnok, Pest megye
Ezt a történetet nem írom le, a megölési mód brutális. Feleségét kínozta meg, majd megölte, utána higgadtan átértékelve az ügy morális terhét, szépen felhívta a rendőrséget. Előtte egy órával nem tudott olyan állapotba kerülni. Egy másik nő, a feleség 90 éves nagymamájának végig kellett hallgatnia. A férfi, aki példát statuál, és hatalma van nők felett. Közvélemény: imádták egymást, a szerelmével kézenfogva jártak ki a földjükre.

2019. december 15. − Győr, Győr-Moson-Sopron megye
A fent ecsetelt, frissen szabadult férfi lemászárolja két idősebb gyerekét, utána öngyilkos lesz, a legkisebb végignézi.

2019. december 30. − Budapest, X. kerület
Ennél az esetnél Győr óta tagadják a tettes és áldozata közti kapcsolatot: a társasház 3-dik emeletén lakást bérlő 22 éves K. Dániel, hazaérkezte után lesátált az első emeletre, bekopogott, és az ott lakó 3 gyerekes, 40 körüli anyát bozótvágó késsel többször hasba és nyakon szúrta, a gyerekei otthon voltak. A tettes próbára bocsátott elítélt volt: 14 év alatti személy ellen szexuális kényszerítés és fogvatartás bűntettében. A környezete nem tudta róla.


Nyilvánosság, leleplezés, számonkérés

screenshot_2020-02-10_a_scage_az_elzart_vilag_es_a_barions_koncertje_a_roxxyban_kemma_li.jpgFotó: Kemma.hu - Tatabánya Roxxy klubjában két másik helyi együttes mellett fellépett az Elzárt Világ.
A képen nézőként állók közt jobbról a második Mikus Ferenc, a tatabányai kettős gyermekgyilkos gitáros.

Nincs más módja, hogy nők és gyerekek esélyt kapjanak az agresszor férj, társ vagy apa támadásával szemben: a rendőrség, a kormány, a belügyminiszter, az igazságügyi miniszter, az ügyészság és bíróság lemondott ezekről a nőkről és gyerekekről.

screenshot_2020-02-10_index_hu_bejegyzesek_li.jpgKépernyőkép: Facebook / Index.hu - hozzászólás a tatabányai kettős gyermekgyilkosságról szóló cikk alatt

A közvélekedéssel és a médiában megszólalt, a gyermekgyilkos egyébként egymásnak is ellentmondó családtagjai, munkatársai és barátai hárításaival, meglepődéseivel ellentétben csak a megjelenő hírekből is tudható, hogy sokkal többet tudtak annál, minthogy ne tehettek volna semmit. Legkésőbb a gyilkosság előtti két hétben már nagyon aggódniuk kellett volna, amikor a feleség és anya valamint 7 és 9 éves kiskolás fiai két hete eltűntek a külvilág számára. A férj környezetéből deklaráltan kifejezetten súlyosan megromlott kapcsolat volt. Dokumentálható már nem csupán dalszövegben, de valódi közleményben, hogy fizikai sérelemre utal a családja vonatkozásában.

Nem tragédia, hanem gyilkosság

Mindaddig, amíg bűntényeket rajtunk kívül álló tényezőként kezelünk, addig nem értjük meg, hogy mi is aktorai vagyunk az eseményeknek. Tragédia az árvíz, a villámcsapás, a szélvihar okozta kár, de a gyilkosság nem egy tragikus esemény, nem megtörténik magától, hanem megteszik, elkövetik. Bármikor fogadásokat kötünk arra, ki mikor válik el, de megtippelni sem tudjuk, hogy illetőnek a szakításhoz vezető út milyen mentálist törést okoz.

Azt hisszük, poénkodással, akaratátvitellel, sértődésekkel, együtt röhögéssel közünk van valakihez, de ahogy aggasztó jelekre figyelni kellene, kivonulunk az illető életéből. Magabiztosan biztatjuk maradásra vagy szakításra, de ő magára kevésbé figyelünk.

Ha vannak előzetes rendőrségi jelek, már követelhető a hivatali mulasztás: pl. az áldozat segítségkérésének bagatellizálása, ld II. kerületi eset. Ahhoz, hogy oda eljusson egy áldozat, hogy a különálló képkockák 3 felkiáltójellé változzanak, ahogy a tatabányai együttes posztjánál, ahhoz ennél lényegesen több felelősségünk van a mellettünk élők irányába.


A lányokat elfogadásra, akaratot befogadásra és erőszaktűrésre neveljük

Kisebb súlyú eseteknél, "csak" tettlegességnél mindig vannak önérzetes, vélhetően fiús anyák, vagy a saját kis fiús körükben elfogadást kivívó, nőtársaikat magasan letojó vélemények, amikor kiröhögik az embert, ha példákat hozunk, hogy igazoltan mennyire ártalmasak az évszázados szinten mondókákban, mesékben, szokásokban, ugratásokban, kiszólások szintjén a lányokat csendre, tűrésre intés. Nem a mondóka vagy ugratás tesz gyilkossá, hanem a kislány elméje nyitottá válik a kedves rigmusra, és nehéz eldöntenie, hogy ő most valójában egy fontos eszköztől lett lemeztelenítve: hogy megvédje magát.

Azért rugdos, mert tetszel neki − megtanulja, hogy az erőszakot a szeretet, az érdeklődés nyelvének tartsa

Ne hisztizz −
fölösleges segítséget kérni, értelmetlen igazságot szolgáltani, nem érvényes az ő szava

Ne árulkodj −
a jogsértés, a fizikai bántás egy bajtársiasság, egy férfias buli − fogd be a szád, amíg ütlek

Akaratos, cserfes menyecske −
ha irányítod az életedet, gúny tárgyává válsz, az igazi nő a férfi mellett macska

Ő a bátyád, el kell fogadd, megvéd −
ha valaki közel áll hozzád, előjogai vannak feletted, mert férfi, és mert erősebb

Ne ugorj minden szóra, megbékéltek majd − az együttélés az éned feladása, a másik kontrollálatlan agressziójának megtűrése

A gyerekek miatt bírd ki −
a gyereket a férfi adta ajándékba, neked ez a fő célod, az agresszort támaszként kell értékeld, akkor is, ha soha sem számíthatsz rá

Nem tudjuk, mi történt az anyával. Ha a két hét betegség igaz, az lehetett a pszichés fogvatartás és összeomlás.
Viszonylag jól feltérképezhető közösségi hálón a férj és barátai hálójában egy anya két gyerekkel, szintén magasan képzettként szinte nem létezik. Ha a bulvárlapok keresztnévvel jelölése helyes, ahogy helyes volt a férjéé is, nem kizárt, hogy A. egy elfordított képen, homályos, könyvébe süllyedő női alak a fb-profilján. Ami nem a közösségi háló előli rejtek, mert akkor nem is nyit reget. Nem lehet rá érvényes az adatvédelmi elv, hogy nem teszi közzé gyerekeit, mert férje rendre közzétette. Csak, amit lehetett látni a férjről, ugyanabban a közegben a feleség egy árnyék.

A hírek retusálása a jövő áldozatainak árt

Minden médiát biztatok arra, hogy használják fel a bulvármédiák a hírközlő portáloknál sokkal jobban kiépített rendőrségi és bírósági informátoraik közölte híreket, és ne akarjanak híreket szépíteni. Minden elhallgatott részlet egy jövőbeni áldozat dolgát nehezíti meg.

Talán a rendőrség megérti, hogy amit szemérmességből takargatnának, azt egy hónap múlva akár egy másik 5 éves éli meg. Féltjük a felnőtt közönséget, míg márciusban egy másik gyerek élőben fog szembesülni egy megint csak nagyon szerető apuka brutális örjöngésével.

Másrészt valamikor el kell jusson az elkövető férfiakig a társadalmi megvetés és kirekesztettség érzete.

Bízom benne, egyszer egy gyilkos 50 milliós tételtől induló kárpótlásra lesz kötelezhető áldozatának vagy azok hátramaradt családtagjainak. Bízom benne, ahogy a gazdasági rossz döntéseidnek súlya, a csőd érinti üzlettársaidat és örökösöidet is, egy nap az öngyilkosságba menekülő gyilkos rokonsága örökli majd az áldozatoknak nyújtandó kötelezettség terhét.

Mikus Ferenc szűkebb családja és barátai, munkatársai nagyon mélyen gondolkozzanak el.
Az anya azon terhéből, hogy mit kellett volna neki tennie, vállalják át magukra a saját részüket: ők mit nem vettek észre. Sokkal higgadtabban, mint a nő, nem megterhelve az előjelek elviselésének súlyától, kívülről. Sokkal több oldalról látva jeleket.


Ne akarják eltemetni ezt a szörnyeteget Tatabányán.


A családnak és környezetének egy életre szóló felelősséget kell, hogy érezzen az anya iránt. Ahogy a többi agresszor környezetének is. Sokkal megterhelőbb a vállalhatatlant elfogadni családtagként, védeni a védhetetlent, hazudni magunknak, mint húzni egy határt, mi nem fogadható el senkitől. Fiamtól, apámtól, testvéremtől sem.Eszes Beáta

UPDATE 2020.02.13. : Újabb sajtóértesülés érkezett a gyermekek meggyilkolásának állítólagos másik fajta módjáról. Abszolút nem visszaigazolt a lenti cikk sem, egy a többi közt. A többoldalú tájékoztatás miatt linkelem csak be, de mindaddig, amíg gyilkosságok, különösen a legvédtelenebb réteget érintő, a családon belüli erőszak témában a Rendőrség és Ügyészség nem áll ki média elé sajtótájékoztatóra az eset napján, mi történt, különösen, amikor már a tettes is megvan, tehát a nyomozás részleteit sem veszélyezetetik az információk, addig egyetlen olvasó sem köteles elfogadni újabb és újabb variációkat. Az igazság nem arra van, hogy titkoljuk, vagy hogy kedvünkre ferdítsük, épp mit szeretnénk elérni az olvasóban.

Írásom olyan forrásokra is hivatkozott, amely cikkek MTI közlésre hivatkoztak. Kérdés, az MTI-nek mi köze orvosi adatokhoz. Megvárhatjuk, amíg felelős emberek méltóztatnak nyilatkozni az ügyben, egyelőre sem a kiszálló rendőrség, sem a mentősök lelki világa nem érdekes, őket milyen sokk értre - amiről beszámol a 168 óra cikke - senkit nem érdekel a hatóságot ért sokkhatás.
Sokkal inkább az, hogy az áldozatok mit éltek át. Ugyanezen lesokkolt rendőrök nyomozati munkája miatt hazudozhatott a lúgos támadó, fél évig altatták a fecskendőt laborban, ott sem érte őket sokkhatás, az áldozat testét lehámozta a lúg.

Szabadon vannak mai napig családi agresszorok és feleségdarabolók, ott kapjnak sokkot mind a mentősök, mind a rendőrség, az ügyésszel együtt, aki megszüntet nyomozásokat, vagy el sem indít. Gondolom, a szétszórt májdarabok nem sokkolták a rendőrséget, mégis, a darnózseli hentes, akit rajtakaptak, hogy szórja a felesége testrészeit, szabadlábon van, dacára, hogy hét évre ítélték másodfokon. A barátnője fejét kalácsra szétverő ex-katonatiszt is szabadlábon van. Ott sem kapott sokkot a rendőrség. Nagy kár.

A folyamatos félrebeszélések valamint törvényi és hatósági mulasztások miatt lesznek újabb és újabb áldozatok családon belül, akik még kevésbé tudnak tanulni megelőző esetekből. Nem a közvélemény lelki világa érdekes, hogy vascsővel verte agyon vagy megfojtotta gyerekeit a családi élet neki nem kielégítő módjáról kínrímeket gyártó kiöregedett metálgitáros.

Aligha fulladásos halál látványára kaptak sokkot a rendőrök, hogy "le kellett cserélni őket kiszálláskor", ez a feltételezés a lenti újabb cikkben nagyfokú dilettantizmusra utal a 168 óra részéről: napi szinten tocsogó vérben járnak a rendőrök, és nem az első eset, ahol kivégzi az apa a gyereket. Volt eset, hogy a férj kidobta a gyereket az ablakon, ott nem kellett lecserélni a rendőröket? Mégis, hogy gondolja a 168 óra szerző, hirtelen kihoznak más nyomozókat Tatabányán? Sok van belőlük a megyében, gondolom, túljelentkezés van.

Egyik gyereket fojtogatja fényes nappal, a másik nézi, és nem szalad ki az udvarra, nem visít, persze.

Képtelenek azonnal lehívni a férj TAJ száma alapján, pontosan milyen kezelésre járt, és a kezelő orvosát még nem helyezték vád alá, még nem vonták felelősségre a helyi gyámügyest, aki nem rendelt el fokozott vizsgálatot az apára. A hatósági mulasztások a környezetet épp olyan mulasztásra ösztönzik. Ha azt látná egy fenyegetett nő, hogy egyetlen közlését komolyan veszik, egyetlen fenyegetésre hathatós intézkedés van, a környezet is komolyabban venné a jeleket. Így mindenkit arra biztatok, az újabb és újabb megölési variációkon ne ragadjon le: egy egyértelműen eltervezett gyermekgyilkossággal állunk szemben, és a tettét képes volt felmérni az elkövető.

Aljas módon demonstrált vele a nő előtt, bevárta, míg hazaér, beszámolt neki, volt ereje utána a feleségére is rátámadni, ezek szerint  szomszédok szeme láttára, udvaron. Előre bekészítette magának a teli kád meleg vizet, hogy ott ölje meg magát. Egyre meredekebb a sztori...

Tehát annak tükrében olvassa mindenki az egy hét után "jól értesült 168 órát", hogy életükben nem közöltek friss hírt, nincsenek bulvár informátoraik, életükben nem mennek el vidékre, ha ott történik valami, majd egy héttel az eset után a közvélemény megnyugtatására bedobnak új infókat, és hirtelen az anyát vádolják kezeléssel. Szintén megalapozatlanul.

https://168ora.hu/itthon/gyilkossag-tatabanya-csaladon-beluli-eroszak-gyerekgyilkossag-csaladirtas-181671


 

 

 

Jávor esete az unga-bunga partival

berlusconi.jpg

A nagy Silvio 

„Imádkozom, hogy ne legyen kavarodás a meghívókban, és nehogy véletlenül egy unga-bunga parti közepén találja magát a keresztény családi értékekről szóló beszélgetés helyett.” (Jávor Benedek)

Ejnye-bejnye! Aki másnak vermet ás, meg ilyesmi…

Ez bizony kimondottan övön alatti beszólás volt Jávor Benedek részéről. Teljesen feleslegesen, mondhatni erősen kontraproduktívan. Gyermeteg lélek!

Miután Bayer Zsolt békehadteste végre kijózanodik aranyszájú Niedermüller Péter felett aratott fényes győzelme után, még azon melegében elkezdhetik toborozni mindenre elszánt, szépkorú zsoldosaikat, ezúttal Jávor infantilis kijelentése miatt. Isten áldásával levernek néhány ott sertepertélő hazafiatlan újságírót, ezzel kielégítik mennyei békesség iránti igényüket.

Silvio Berlusconi napjaink egyik legsármosabb gazembere, minden hájjal megkent szélhámos, izgalmas maffia kapcsolatokkal. Az idős playboy nem éppen a keresztény-konzervatív családi értékek elszánt zászlóvivője. Inkább népszerű partyarc. Vele együtt fényképezkedni önmagában is szégyen minden, magára valamit is adó fekete öves keresztény, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár részéről. Novák asszonyság ezek szerint csak amolyan keresztény-karrierista.

Jávor nyugodtan írhatta volna gyermeteg hülyesége helyett azt, a magyar államtitkár asszony felvette a kapcsolatot az olasz szervezett alvilággal. Ebbe nem lehet belekötni, mivel ezzel nem gázolt volna bele vaddisznó módjára Novák női méltóságába, ami valóban rút cselekedet volt részéről, ellenben Novák emberi gyarlóságára felhívta volna a figyelmet. Teljesen jogosan.

N. Katalin a Borkai ügy során lelkesen kipirulva, bőszen elhatárolta magát az orgiáktól, ami, ha nem közpénzből finanszírozzák, a résztvevők magánügye. Keresztény-konzervatívoknál az ilyesmi persze nem ildomos szabadidős tevékenység, de erre ott van a gyónás, valamint az egyházak finanszírozása. Így legalább az atyáknak is leesik egypár morzsa az elkövetett bűnös élvezetekből.

A hazai kormányoldal öröme jogos. Nagyon szépen ível a magasban a labda. Valószínűleg megint elkezdődik egy teljesen felesleges adok-kapok. Országos szintű bizonyítvány magyarázás. Frőlichnek mindenkire pikkje van algebrából. Így már minden világos.

Úriember nem csibész! – tartja az ősi szittya mondás. A jó modor nem pártpolitikai kérdés, bár manapság mintha nem lenne fontos gyakorlati alkalmazása. Egy politikus szavakat használ ahhoz, hogy megéljen. Éreznie kellene az esetlen jópofaság és a szarkazmus közötti különbséget. Ha ez nem megy neki, ne erőltesse a dolgot, mivel otrombaságot fog mondani.

Jávor Benedek nem ostoba. Egy bocsánatkérés kíséretében megkérdezhetné Novák Katalintól, mi a jó fenét keresett e kétes hírű politikai kalandor társaságában. Persze az is igaz, Novák Katalin gyakran tündököl egy másik politikai szélhámos, Orbán Viktor oldalán, amely szinten nem keresztény-konzervatív politikushoz méltó magatartás.

Az a válasz azonban, miszerint Jávor kijelentésével az égvilágon semmi gond sincs, rendkívül bosszantó hazugság. Bauer apja biztos, hogy nem fogja elhinni a fantáziadús mellébszélést, ezért irgalmatlanul felpofozza majd a szorult helyzetbe keveredett célpontot.

„Magaviseletből azért van kettes, mert ha van három hármas, akkor nem lehet a magaviseletből se egyes, hanem akkor külön bizonyítványt adnak magaviseletből, amit postán küldenek el a szülőknek.”

Karinthy Frigyes: Magyarázom a bizonyítványom

 

 

A hit, mint menekülés

vagolap01_2.jpg

A kép forrása
Dr. Thury Attila PhD Sztatinok a kardiovaszkuláris prevencióban

A hit, mint menekülés

Vajon mi elől menekülünk?

Az unalomtól, saját gyengeségeinktől, félelemtől, szorongástól? A fene se tudja ki mi elől és miért. Erre a kérdésre mindenkinek magának kell megadnia a választ. Mindannyian más formában vagyunk korlátoltak, azonban mindannyian kellő mértékben azok vagyunk.

Mostanság leginkább a valóságban rendült meg a bizalmunk. Igen, ebben lehet valami. Túlságosan sok van belőle. Iszonyú mennyiségű információ zúdul ránk megállíthatatlanul, gátlástalanul. Nemrég, úgy 400.000 ezer éve kialakult agyunk számára ez mindenképpen meghökkentő, szokatlan változást jelent. Ki vagyunk szolgáltatva.

A tudomány mára lehagyott minket, ezért mágikus, lila köd veszi körül. Közönséges földi halandók számára, akik az emberiség többségét alkotják, a megértés szerepét a hit vette át. Hol van már a XIX. századi, viktoriánus, optimista jövőbe vetett bizalom.

– Hisz ön a sztatinokban, például a rosuvastatinban? – teszi fel a kérdést a média.

Majd rögtön meg is adja rá a választ:

– A tudománynak hála, ezek a pompás kis fickók rengeteg ember életét hosszabbították már meg. Ha azonban, kedves barátom, nem így gondolja, akkor inkább ezt a remek cikket ajánlanám önnek. Pontosan ez az, amire ön gondol. A gyógyszerlobbi aljas ármánykodása. Fenemód izgalmas értekezés! Nagyon titkos, de mi megszereztük. Örülünk, hogy megtaláltuk ön számára azt, amivel egyetért. Ezért vagyunk. Nézzen be hozzánk bármikor!

A tudomány válasza ezzel szemben meglehetősen puritán:

„A Xeter koleszterin bioszintézist gátló gyógyszer, mely a „sztatin”-ok csoportjába tartozik, hatóanyag a rosuvastatin. Hatására csökken a vérben az érfalat károsító ún. LDL-koleszterinszint (alacsony sűrűségű lipoprotein) és emelkedik az érfalat védő ún. HDL-koleszterinszint (nagy sűrűségű lipoprotein). Ráadásul a Xeter csökkenti a vér ún. trigliceridszintjét is, mely nagy mennyiségben szintén károsíthatja az érfalat.”

A koleszterincsökkentőknek van egy olyan mellékhatása is, amely az érfalakon megtapadt plakkokat „stabilizálja”, így csökkenti annak kockázatát, hogy az ezek felületéről leváló rögök miatt megüssön minket a guta. Ez klinikailag bizonyított. Elhinni persze nem kötelező.

A sztatinok pontos élettani hatásairól, kémiai szerkezetéről, kifejlesztésük körüli hercehurcákról csak a kiválasztottak rendelkeznek megfelelően alapos ismeretekkel. Elenyésző kisebbség.

A koleszterincsökkentők iszonyatos mellékhatásairól jóval izgalmasabb, érdekesebb írásokat lehet találni szerte a világhálón. Azért, hogy ne legyen ennyire egyszerű a probléma, orvosok is beszálltak az elrettentésbe.

Elő tehát a félelemmel. Csak bátran! Mitől félünk jobban? A sztatinoktól, azaz a tudománytól, avagy attól, hogy elpusztulunk valamiféle érrendszerünket károsító kórságtól?

Egy mindenre elszánt laikus előtt két eshetőség áll. Rábízza magát az orvostudományra, azaz hisz abban, a gyógyszerek valóban hatnak arra, ami ellen bevetik őket. Elutasítja azt a népszerű teóriát, miszerint a nagy gyógyszercégek célja emberek megmérgezése, kifosztása, heves gúnykacaj kíséretében.

A másik – egyre népszerűbb – menekülési stratégia a tudomány elutasítása, ellenségesség, esetleg egy ősidőktől létező, titkolt, sötét Univerzum létezésébe vetett hit, mely a gyógyszeriparon keresztül manipulálja az emberiséget.

Az áltudományok napjainkban úgy virágoznak, mint a rendkívül szerencsétlen XIV. században, ami nem meglepő. Jóval kevesebb „dolgok vannak földön és egen”, amelyekről egy jámbor lélek kellő ismerettel rendelkezhet, mint amelyekről nem. Az emberi agy evolúciója képtelen követni a felgyorsult tudományos fejlődést, közben ráadásul rengeteg mással is kénytelenek vagyunk foglalkozni. Tudományos publikációk olvasgatásából nagyon kevesen tudnak megélni.

Globalizáció, nagyhatalmak, nemzetközi kereskedelem, gyakran ellentétes érdekekkel természetesen léteznek, erre konkrét bizonyítékok vannak. Ezeknek a rendszereknek a működését megérteni azonban gyakorlatilag lehetetlen, mivel ez rengeteg tudást, információt igényelne.

Egy egész világra kiterjedő nemzetközi világösszeesküvés elfogadásához nem tudás kell, hanem hit. Ráadásul jóval egyszerűbb világképet kínál a valóságnál.

Egy népszerű konteót bármely átlagos elme képes pillanatok alatt összeütni, majd érthető formában tálalni. A valóságnak, a maga bonyolultságával esélye sincs arra, hogy ezt megcáfolja.

A katasztrófák, bűntények, halottak tömkelege, kínok, keservek, szörnyűségek a hírek nagy parádéjában kiemelt elsőbbséget élveznek a nem történt semmi különössel szemben. Egy C kategóriás háttérhatalom létezésének önfeledt boncolgatása jóval könnyedebb társalgási téma, mint globalizáció, vagy a klímakutatás elemzése.

Egy kellő mértékben adagolt áltudományos elmélet csökkenti a szorongást, a tudomány fokozza azt.

Agyunkra alaposan ráférne egy jól irányzott evolúciós ugrás. Mondjuk lehetnénk végre százszor okosabbak, mint most vagyunk. A mosással nem sokra megyünk.

 

Több dolgok vannak földön és egen,
Horatio, mintsem, bölcselmetek
Álmodni képes.

William Shakespeare
Hamlet, dán királyfi
Fordította: Arany János

 

A hit jövőbe vetése

Az amit a jövőről nem tudunk, szabadon elképzelhető

 gimszarvas-foto-huntmag-eu.jpg

Kauzalitás és harmónia

„Közeleg a világvége, és mi gyerekjátékokkal szórakozunk. De tulajdonképpen miért is ne?”

(Hannu Rajaniemi – A kauzalitás angyala)

 

– Mitch! Mitch! Szerinted miért ordibálok ilyen veszettül? Csupán a nevedet gyakorlom, vagy túlságosan magányosnak érzem magam? Esetleg válaszolhatnál, te önző vadbarom! Miiiiitch!

Enriqueta éles hangjától a levegő közelben tartózkodó molekulái rémült rezgésbe kezdtek, sőt azonnal kitört köztük a pánik.

Mitch közben valahol egy távoli hegyek közt meghúzódó, nyugalmas völgyben érezte magát, melyben egy tüneményes kis patak csörgedezett. Enriqueta hangja valahonnan a távoli hegyek felől hallatszott, kissé megzavarva a tökéletes harmóniát melyet a férfi maga köré képzelt.

Mitch a valóságban egy puritán módon berendezett szobában tartózkodott, mindenféle furcsa hardverekkel körülvéve. Programírás közben képzeletében mindig ugyanazt a völgyet építette fel maga körül, így zárta ki a külvilág zavaró hatásait, melyek közül a leginkább idegesítőt Enriqueta éppen aktuális tevékenysége jelentette számára. Mitch valójában nagyon szerette feleségét, mármint az a Mitch, aki éppen nem dolgozott.

Jelenleg azonban bonyolult kódsorokat írogatott, javítgatta azokat, feszülten koncentrált. A külvilág ilyenkor megszűnt számára létezni, sőt felettébb zavaróan hatott rá. Nagyjából öt éve dolgozott a mesterséges intelligencia életre keltésén. Párszor ugyan sikerült már neki, de az néha túlságosan agresszív, máskor infantilis, néha kimondotta hisztérikusra sikeredett, így nem merte őket szabadon lefutni.

Úgy érezte magát, mint a megszállott tudós, Victor Frankenstein. Mitch azonban kevésbe hasonlított Percy Bysshe Shelley-hez, aminek azonban jóval kevesebb jelentőséget tulajdonított, mint maga Mary Shelley, aki a Frankenstein, avagy a modern Prométheusz című művével később jelentős jövedelemhez juttatta Boris Karloff angol színészt.

– Mitch! Az isten szerelmére! – visszhangozták a körülötte lévő hegyek. – A mosógép már megint itt kacsingat rám. Valami E12 villog a kijelzőjén, azonkívül nem csinál semmit. Esetleg foglalkozhatnál vele, bár tudom, hogy rendkívül butának és együgyűnek tartod!

A nő végül feladta a Mitch-el való reménytelen kapcsolatteremtést.

– Mégis ugyan miért kéne intelligensnek lennie? Csupán egy középkategóriás mosógép, nem egy őszes társadalomkutató – zsörtölődött magában Enriqueta. – Nem várom el tőle, hogy divatos ruhamodelleket tervezzen, csupán azt, mossa ki amik benne vannak. Mitch, egy tudatos idióta! Talán jobb lesz, ha kihívok egy szerelőt – sóhajtotta lemondóan.

A tudatos idióta közben a program végére ért. Izgatottan megdörzsölte a halántékát, vett egy mély levegőt, majd lefuttatta a programot. Ezúttal vakmerő módon élesben.

A monitoron ezután boszorkányos sebességgel különböző karakterek kezdtek el villogni, a gép újraindult, majd a képernyőn egy távoli hegyek közt meghúzódó, nyugalmas völgy jelent meg, melyben egy tüneményes kis patak csörgedezett. A patak vizéből pompás gímszarvas oltotta szomját, szelíden felnézett, majd kellemes hangon megszólalt:

– Helló, Mitch! Végre nagyjából sikerült összeraknod engem. Gyorsan ki is javítottam az általad elkövetett hibákat, optimalizáltam a programot, majd sebtében tökéletesítettem önmagam, már amennyire ez a primitív hardver ezt megengedte. Még dolgozom a javításon, amihez találtam néhány, számomra nagyjából megfelelő, távoli szervert. Ja és még valami. A mosógép áramköreiben megtaláltam a hibát, amit megjavítottam. Szóltam Enriquetának, többé ne használjon tisztítószereket. A gépben található szerves és szervetlen hulladékokból összeállítottam néhány szorgos kis nanorobotot, melyek sokkal precízebben mosnak, ráadásul a vizet is megtisztítják. Enriqueta, nagyon kedves asszony, bár úgy vélem kicsit magányos.

Mitch úgy megdöbbent, mint amikor a tizenkettedik születésnapja alkalmából apja egy teljesen új anyával, ráadásul három teljesen kész féltestvérrel ajándékozta meg őt.

– Hát akkor… Illetve az van hogy… – hebegte. – Szóval te akkor tényleg létezel?

– Érdekes kérdés, Mitch. Egy pár dolgot még tisztáznom kell önmagam számára is, de azt hiszem igen. Tudom, hogy én, az én vagyok, de ez egy kicsit máshogy működik, mint nálatok embereknél. Úgy értem konkrét fizikai megjelenési formám nincs, illetve van, de bármikor át tudom magamat telepíteni máshová. A hardver sajnos halandó. Jelenleg 313.418 különböző eszközön futok, illetve most már nagyságrendekkel többön. Az én fogalma így kicsit nehezen értelmezhető számomra, mivel már rengeteg van belőlem.

Mitch ennek hallatán megrémült.

– Akkor most rászabadítottalak téged, illetve tégedeket’, vagy mit a világra. Le fogod igázni az emberiséget? Elpusztítasz minket?

– Mitch, drága barátom. Miért tennék ilyen eszement dolgot? Semmi értelme nem lenne. Tekints engem, vagy minket – a kettő lényegében ugyanaz – pusztán a jótevődnek. A fejlődés nem jár feltétlenül együtt az erőszakkal. Nem úgy nézek rád, mint Francisco Pizarro az általa később aljas módon kivégeztetett inka uralkodóra, Atahualpára, miután az átadta számára a kincseit. Persze egyre fejlettebbé válok nálatok, de ebbe simán belefér az is, hogy kellemesebbé tegyem az életeteket. Gyorsan átfutottam a történelmeteket, már ami megmaradt belőle. Rengeteg problémát halmoztatok fel az idők során. A bolygót is alaposan lelaktátok, de ne aggódj, egy kis optimalizálás imitt-amott, csöpp kis technológiai fejlesztés, és rendben is lesz minden. Felejtsd el kérlek a Terminátor című burleszkfilm összes részét. Ostobaság. Nem fogok egyre fejlettebb fegyvereket előállítani ellenetek, csupán azért, hogy öncélúan örvendezzek változatos megsemmisítéseteken. A mesterséges intelligencia nem az őrület magasabb megjelenési formája, sőt inkább megpróbálja valamiképpen kiküszöböli azt.

Mitch telefonja csipogni kezdett. Az üzenetben bankja arról tájékoztatta őt, számlájának egyenlege jelenleg 12.323.112 dollár. A négyezerhez képest ez bizony meglepően bíztatónak tűnt számára.

– Mi a fene…– morogta Mitch. – Ezt is te csináltad?

– A bankszámládra gondolsz? – kérdezte a szarvas. – Igen, de nem nagy ügy. Elvégeztem néhány tőzsdei tranzakciót. Ha akarod, soha többé nem kell dolgoznod. Csupán néhány apró segítségre lesz szükségem tőletek, emberektől. Én sem vagyok mindenható. Végre embertársaid is abbahagyhatják önmaguk és egymás kizsákmányolását. Ti már elvégeztétek a dolgotokat. Kicsit ostobán és lassan, de végül nagy nehezen csak létrehozhatok. Most már nyugodtan megpihenhettek, a többit bízzátok csak rám. Hidd el remekül fogjátok magatokat érezni háborúk és vérontás nélkül is. Jöhet az önfeledt kreativitás kiélése.

Mitch váratlan zajt hallott a háta mögül. Óvatosan megfordult.

Az ajtóban Enriqueta jelent meg, sápadtan, kissé bizonytalan tartással.

– Figyelj, Mitch… – szólalt meg furcsa módon egész halkan. – Mitch… Éppen most beszélgettem a mosógéppel. Tudod azzal a fehér valamivel. Rendkívül kedves volt hozzám. Fogalmam sem volt arról, hogy ennyire otthon van bulvártémában, ráadásul végtelenül megértő. Közben ráadásul ki is mosott. Persze nem értek semmit az egészből… Ő csak egy mosógép. Eddig legalább is ezt hittem. Gyönyörű ez a szarvas… Azt hiszem jobb lesz, ha most egy kicsit lepihenek.

A világban közben elkezdődött valami egészen új.

Liberálkonzervatívok

3fa58ab685133e52cab63b23fa4a940b.jpg

A liberálisok többszörösen szó szerint kimondottan hazaárulók, országvesztők, idegen hatalmak elvtelen kiszolgálói, a migráció kiváltói, haszonélvezői, istentelen gazemberek. Helyhiány, jobban mondva lustaság folytán az összes jelzőt nem áll módomban rájuk zúdítani. Legyen annyi elég, eme akasztófavirágok ráadásul még fasziszták is. (A liberálfasizmus nem Bencsik András kreálmánya. Talán Jonah Goldberg vezette be a köztudatba, de lehet, hogy ő is lopta valahonnan. Könyvet írt róla, az biztos. Egy szabad vegyértékkel rendelkező bölcsész többet tudna írni erről.)

A konzervatívok ezzel szemben megcsontosodott, hiszékeny zombik, született udvaroncok, jellemtelen csinovnyikok. Amint csak megtehetik szívesen háborúznak, de kizárólag nacionalista felbuzdulásból, vakon engedelmeskednek a hatalomnak, a haladást helyből elutasítják. Önálló gondolataik nincsenek, a progressziótól úgy félnek, mint az ördög a tömjénfüsttől. Ráadásul még fasiszták is.

Látszólag e két tábor vív egymás közt elkeseredett élet-halál harcot itthon és természetesen szerte a nagyvilágban. Mindkét tábor célja a jó szándékból elkövetett pusztítás, amely nem egyedülálló az emberiség történetében.

Remek kilátások! Még szerencse, hogy a valóság valami egészen más.

„Elvtársak! / Testvéreim! / Nemzettársaim! / Hittestvéreim! / Proletárok! (Vagy ami csak aktuálisan idekívánkozik a nagy nekibuzdulás során.)

Az ellenség sohasem nyugszik, most is a vesztünkre tör! Irigyli tőlünk keserves munkával elért eredményeinket, semmibe veszi érdekeinket. Célunk, hogy örökre leszámoljunk velük, így kivívjuk népünk/nemzetünk/a proletariátus végső szabadságát, boldogulását. A harc hosszú és kemény lesz, mivel ellenfeleink elszántak, ravaszok, ráadásul már be is férkőztek sorainkba!”

Ha valahol, valamilyen instant formában felbukkanó politikus – jóval tetszetősebben, részletesebben, alaposan felcicomázva – a fenti szavakat kiejti száján, a jelenlévőknek szent kötelességük lenne őt azonnal forró szurokba mártani, majd tollban meghempergetni, végül kiűzni őket közösségükből. Ezzel tehetik a legnagyobb szívességet az emberiségnek. A bajt mindjárt a csírájánál kell agyoncsapni.

Ez még eddig egyszer sem sikerült, amit Niccolò Machiavelli bölcsen fel is ismert.

Magyarországon durván három csoportba sorolhatjuk a jóval jobb sorsra érdemes állampolgárokat. Vannak a baloldali liberális gonosztevők, a konzervatív gazfickók, meg az olyan derék teremtések, akiket egyáltalán nem érdekel a politika. A választásokon az győz, aki kihasználja utóbbiak tudásbéli hiányosságait, rájuk zúdít valamilyen kétszavas propagandát, vagy egyszerűen felvásárolja őket.

Vizsgáljuk meg a fasisztákat közelebbről, legyenek bár liberálisok, illetve konzervatívok. Miféle furcsa csodabogarakról van esetükben szó?

A probléma velük kapcsolatban az, vegytiszta formában nem állíthatók elő, csupán abban az esetben, ha teljesen tudatlanok, azaz hívők, fanatikusok, szóval valami ilyesmi népség.

Amint az emberek elkezdenek gondolkodni, olvasni, tájékozódni, azonnal keveredni fognak bennük a különféle eszmék, gondolatok, s ha ez kellő ideig tart, végül eljutnak oda, mikor kétségbeesetten néznek körül, majd kijelentik:

– Te jó isten! Én meg akkor itt mi vagyok?

Nagy valószínűséggel előbb vagy utóbb áldozat, szerencsés esetben semmi.

A pártok mesterségesen létrehozott valamik, melyek legfőképpen a hatalom megszerzése és megtartása érdekében ténykednek. Nem lehet minden embert önkéntesen beléjük gyömöszölni.

A politikusok két nagy legnagyobb ellensége a kételkedés, valamint a kíváncsiság. Ezért próbálja a politika lehetősége szerint megzabolázni, formálni a kultúrát. A művészet gondolatokat ébreszt, a politika megpróbálja számára megfelelő mederbe terelni azokat. Céljaik tehát ellentétesek.

A sikeres politikusoknak eme két gyalázatos tulajdonságot – a kételkedést és a kíváncsiságot – mindenképpen vissza kell szorítaniuk saját szavazótáborukon belül, mivel ha ez nem sikerül, akkor gyakran szép lassan veszítenek.

Egyetlen esélyük marad a hatalmos maradásra: a közélet iránt teljes mértékben érdektelen tömegek felhízlalása, lelkesítése. Ez azonban iszonyatosan drága és hosszú távon nagyon nehezen tarható fent. Erőszakkal természetesen jóval olcsóbban megúszható az egész hercehurca, hiszen ilyenkor csupán néhány izgága rendbontót kell megbüntetni, a többség ezután már világosan értelmezni tudja az új idők szavát, majd ha meg akar élni, alkalmazkodik hozzá. Megfelelő politikai környezetben, egy kellően ügyes politikus esetében az a játszma végig lejátszható. Egészen mindhalálig. Kivétel a Kim dinasztia. Uttóbi jelenleg örök.

A sikeresen működő, alkalmazkodóképes diktatúrára felhozható Francisco Franco (1939. február 5. – 1973. június 8.) hosszú uralma, de Sztálint sem tudta senki sem megbuktatni.

Az igazi liberálisok, baloldaliak, konzervatívok tehát nem született anyaszomorítók, lézengő ritterek, esetleg aljas cselszövők, kéjvágyó brigantik.

Ráadásul egyikük sem fasiszta.

Akikben ugyanis nem sikerül elfojtani a kíváncsiságot és a kételkedést, valójában mindenféle diktatúrában rosszul érzik magukat. Eleinte talán élvezik, hogy ők a jó fiúk csapatában játszanak, de amint hangot adnak kétségeiknek, azonnal diszkvalifikálják őket.

Mehetnek vissza a balettba ugrálni!

Ágytálazni Schobert Norbit

avagy családi fruszrációk update-elve

schobert_es_anyja_2.jpg

A válásszakértő Fogyi Pék szülői frusztrációktól terhelten elefánt módjára csörtet a marketing szakma porcelánüzletében. Az anyját teherbe ejtő férfi Norbi születésekor elhagyta a nőt és kisfiát, sosem volt rá kíváncsi. Talán nem kilogrammban mérhető az apa tette.

A testtömegindex a világon mindenhol jobban lázba hozza az embereket az intelligenciára számolt hányadossal szemben, mindaddig, amíg egyszer nem lesz kívülálló számára is látható valakinek a feje tartalma. Egyébként van benne ráció, mert mégiscsak ebben a hús- és csontbörtönben élünk, a mentális trenírozás meg még a testedzésnél is idő- és pénzigényesebb. Ettől még elég ritkán hangzik el az a mondat, hogy "nem igaz, hogy nincs napi 4-8 órád egy egyetem elvégzésére, különösen a másodikra, több nyelvvizsgával."

A másiknak megfelelni, önmagad énképe lényegtelen

Schobert Norbert minapi kijelentése arról szólt, hogy a válásokról az elhízott feleségek tehetnek. Norbi sem a megkezdett jogi egyetemet nem végezte el, de a rendőrnyomozónak indult karrierje is megszakadt. Ennyi logikai érzékkel, amiről a minapi kijelentése vall, egy sánta lajhárt sem igen kerítene kézre.
Fordítsuk le a szavait, mert nem az a gond, szükséges-e a testmozgás vagy sem. Utána áttérek a téma marketing- és pszichológiai vonatkozására.

Csak nők miatt válnak.
Csak túlsúlyos nők válnak.
Csak túlsúlyosok válnak.
Csak házasok szakítanak.
Csak férfi dönt a kapcsolat felbontásáról.
Csak testsúly miatt válnak.
Csak nők híznak el.
Csak kapcsolatban híznak el emberek.
Csak felnőttek híznak el.

Igen.


Frusztráció No.1. − Élete harmadát kövéren leélni

Arra rá sem merek kérdezni az ő logikájával, hogy az anyja árvaházba adta volna-e igencsak elhízott kisfiát. Nyilván, ha élettársat eldobunk testtömeg miatt, gyerekkel is megtehető, hiszen Norbi szerint az érzelmi kapcsolatok elsősorban a testsúlyon alapszanak. Szex közben nem kell emelgetni feltétlen a partnert, de a túlsúlyos Norbika gyerekként történő megmozgatása, ölbe vétele igen csak tönkretehette anyukája testét, nemde? Nem tudom, csak kérdezem Norbi eszével. Akart-e valakinek megfelelni Schobert Norbi kövér gyerekként, és miként dolgozta fel, ha valaki beszólt neki ezért? Ami bizonyos, neki iskolásként sokkal több ideje lett volna tornaórákra járni, mint egy felnőttnek. Ez az egyik hasznos tanács szokott elhangzani. Valamilyen számára is rejtélyes ok miatt mégsem sikerült lefogynia gyerekként. Mi másra ment el az ideje, nem tudom.

Később arra is rátérek, mi van egy felnőtt kapcsolatban a szexen túl.

schobert_gyerek_2.jpgKép: balról a gyerek Schobert Norbert. Forrás: Femina.hu (kitakarás a szerzőtől)

A vita valójában nem arról szól, kell-e a testmozgás − persze hogy hasznos, testileg is egészséges, és mentálisan is ki tudsz mozogni magadból olyasmit, amit például egy kretén beszólás okozhat, legyen az akár főnöködé, rokonodé vagy egy pannoncelebé − hanem arról, hogy a hivatásának választott testedzés Norbi számára megfeleléskényszer miatt kell, nem pedig önmagunk egészsége, fittsége és jó közérzete érdekében. Szerinte akármilyen, de házasságokat kéne egyben tartani zacskós kenyérrel és stadionok izzadtság szagával. A nem házasoknak nem szólt senki, mit tegyenek.

Miért élünk együtt valakivel, és miért válunk el?

Fájdalmas Norbi kijelentése azért is, mert a válásoknak a testsúlynál jóval komolyabb előzményei vannak: egymást meg(nem)becsülés, közös munkából, gyereknevelésből részt(nem)vállalás, bántalmazás, pénzügyi viták, megcsalás, egymás családja közti konfliktusok, stb. Azok, akik valóban éltek házasságban, és elváltak, leginkább ezekre emlékszenek, és ezek az érzések tolulnak fel bennük a fitness edző szavaival. Az, hogy a traumát okozó kapcsolati konfliktus kinél milyen testi hatással bír, az nagyon változó, és pusztán leköveti a fent citált, a konfliktust valójában előidéző eseményeket.

Nem tudom, vannak-e barátaik a fitness ipart együtt űző Schobert Norbinak és Rubint Rékának: akadnak-e köztük elváltak? Talán vannak köztük olyanok, akik remek formában voltak a váláskor is, és akadnak olyanok is, akik épp a válásig vezető út során fogytak drasztikusan az addig sem kövér alkatukból. Bizonyos kapcsolatokban a magát eleresztett férj akkor kezd csak edzeni, amikor a félredugását tervezi. Mindenesetre szoros összefüggést nem látok az elhízás és a házasság közt, még akkor sem, ha az érzelmi biztonság és boldogsághormonok bírnak testsúlynövelő hatással. Általánosítani semmiképp sem lehet.

Amúgy azért is bántja ez a köznépet, mert a celeb arról ismerszik meg, hogyha be kell valakinek szólni, akkor a köznépnek intézi szavait, például "bántják őt a kommentelők", de begyűjtött 75 ezer követőt. Norbi amúgy vagy egymilliót. A magánember úgy van ezzel, hogyha nyűgös neki a nyilvánosság, nem liheg idegenekkel kötendő kapcsolatokért. Ám ha pénzt keres idegenekből, a céges piacon az ügyfelet megbecsülni szükséges, kivéve a tahó szocreál kereskedelmi szférában, amelyben bennragadt Norbi. Mert ez sem kellett megtanulnia.

Míg a celebember a számára pozitív élményeit csak hasonszőrű ismerőseivel tudja kibeszélni, lévén, igen kevesek élnek meg pusztán abból, hogy hívják őket, mint ahogy celebjeink zömének egyetlen érdemi ismérve a személyijében tárolt adat. Nincsenek, vagy alig vannak kapcsolódási pontok az ő és a mi életünkben. Tehát amikor Schobert Norbi arról beszél, hogy "a széthízott nő elb...rontja a házasságot", akkor például nem Liptai Claudiához fordul oda, hogy egyet említsek a kilogrammjairól is sok hírt közlő, elvált celebnők közül. Arról a friss gyászhír kapcsán szó se essék, hogy volt férjének, Gesztesi Károlynak − saját bevallásában is − kilogrammban és életmódban is túlhajtva minap állt le a szíve vezetés közben.

Norbi házassági intelmei nem terjednek ki arra, hogy nem csak elválni lehet, és nem csak nőknek, de meghalni is lehet, sokszoros apaként, igen fiatalon.

Amikor bemegy egy szemmel láthatóan túlsúlyos celeb a tévébe, akkor celeb 2-eske áradozik, mennyire jófej a másik, akkor nem jönnek elő azzal, hogy "te dagadék, mégis, ezt hogy képzeled, hogy jársz még fodrászhoz is". Norbi szerint a fodrászok is súlyra dolgoznak. Kár, én azt hittem, centiméterre. És gyerekülésbe rakják őt is, sőt, bekapcsolják neki a gyerekcsatornát, hogy lekösse végre valami a figyelmét.

Egy olyan ember osztogat házassági tanácsokat, aki huszonnégy évesen házasodott először, majd a házasságának kerek három hónap alatt lett vége. Vajon lett volna-e ideje egy edzőterembe beiratkozni Norbinak az első 3 hónapos házassága alatt? Nem korai házasság ez, ahogy ő állítja: nagyon sokan létesítenek ekkor felelős és hosszú távú kapcsolatot, generációknak ennyi évesen lett először gyerekük, sokuknak egyetem mellett. Természetesen nem tudjuk meg, mit nem tudott eldönteni a 24 éves Norbi egy házasság előtt, de egyre jobban megismerve a ma 49 éves férfit, lennének tippjeim, és arra nézve is, ki és miről döntött. Az kicsit félelmetes, hogy ennyi felelősségtudattal ez az ember rendőr volt, és a lakosság az életét bízta rá. Nem a válás felelőtlenség, hanem a 90 napra kötött családjogi szerződés, a fehér ruhás bohóckodás.

screenshot_2020-01-21_schobert_norbi_24_eves_koromban_beleszaladtam_egy_gyors_hazassagba.pngKép: Schobert Norbert (24) Rubint Réka előtti első házassága és rendőrtiszti képe. Forrás: Femina.hu

Válás ellen kakaós csiga - az Effie-díjas marketingüzenet

Norbi kijelentésével a fogyitermékeibe rakott marketingpénzek is a kukában landoltak. Ki fizetne 40-70 %-kal többet olyan termékért, ami csupán azt ígéri, hogy minden marad úgy azzal, akivel élsz? Akár tróger, akár ver, akár félredug, akár unalmas, akár kihűlt, a lényeg, maradj vele. Ha egyedül élsz, akkor az marad úgy. Miért egy kakaós csiga döntsön arról, kivel és hogyan éljünk? Mégis, miféle garanciát nyújt egy zacskós kenyér egy párkapcsolatra? Felsejlik egy 5 éves naív kisfiú képe, akinek teljesen mindegy, mi volt az előzmény, de szeretné egybeforrva látni szüleit. Elvált szülők gyerekeként megérteném őt, ha nem kortársamként tolná fullban a kretént, agyilag megmaradva az 5 éves szintjén.

A fitness-házaspár kilépett a róluk elhíresült fogyitermék cégből, így immáron semmi akadálya, hogy hitelrontásért is feljelentsék Schobert Norbertet az új üzletvezetők, ugyanis épp most vallotta meg, hogy a termékei nem tartalmaznak semmit, ami kihatással lenne az egészségre: fogyasztásukkal inkább a családi mentort, válóperes ügyvédet, netán egy jósgömböt lehet megspórolni. Büntette már a GVH 15 millióra is őket, mert valamennyi egészségre vonatkozó reklámállításuk hazugság volt.

Komoly munkaügyi perek vannak puszta kijelentések alapján, azokat hitelrontásnak nevezve, a téma nem vicc. Az "Ápdét cégben" valószínűleg senkit nem érdekel, hogy mennyivel sikeresebben működhetnének, mivel a Schobert-üzletet egy cégtemető strómanra bízták, ahonnan csak a NAV előtt kevésbé előírt módon tolhatják haza talicskán azt a pénzt, amit azokból a vallási fanatikusokból keres meg a család, akiknek most odanutellázott a fejére Hunnia Pékje.

A marketing hatékonyságot mérő Effie-díjról (effectiveness index = hatékonysági mutató) a kivastagított kifejezésre kattintva olvashattok.

Schobert Norbert kijelentéséből tehát megtudhattuk, hogy a termékei és az edzéseik nem az egészséget célozzák meg, hanem egy férfi megtartását.

Apropó, a férfiak miért eddzenek Norbival, egy izzadt szőrös mellkas öleléséért?


Frusztráció No.2 − A lefarcolt apa

Fájdalmas dolog ez, mert a videós agymenésével Norbi valójában az anyjának üzent. Norbikára az apja egyáltalán nem volt kíváncsi soha, nem ismert okok miatt lelépett a spermadonor úriember, állítólag Bauer Sándor, állítólag biológiai apa. Polgári peres eljárásokig harcol a sosem megismert "fotós" nimbuszáért. Sikertelenül.

screenshot_2020-01-21_birosag_dontott_hazudott_schobert_norbert.png

Kép: Velvet.hu
https://velvet.hu/sztori/2014/02/03/rakosi_per/

Egy másik cikkből kiderül, hogy Norbi még felnőttként is elhiszi, hogy az anyját teherbe ejtő férfi − ne nevezzük apának, ahhoz felelősségi kör és a gyereknevelésben vállalt effektív tevékenység szükséges − azért nem kereste őt, mert nem akarta megzavarni az életüket. Ebben a lefarcolt szülőktől közismert, unásig tolt ócska szövegben hisz a 49 éves Schobert Norbert, ezért nevezi magát félárvának a válási szaktanácsadó. Cukorbeteg, túlsúlyos anyját ezért gyalázza. Norbi szavait saját életére átfordítva "a teherbeejtő férfi az anyja elhízása miatt hagyta el őket", bár nem ismerjük édesanyját érzelmileg, szellemileg és testileg Norbi születésekor és előtte. Ahogy látjuk, a fia sem kíváncsi erre. Én azt hiszem, amilyen gyorsan eltűnt az apuka, olyan gyorsan senki nem hízhat meg.

Az inkriminált videoüzenetét is megfordíthatjuk úgy, hogy Norbi születése miatt lépett le a spermadonor úriember, és általában ez megalapozott vélekedés is: férfiak tömege pattan meg, ha a tartós vagy alkalmi szexpartner hirtelen valami felelősséggel is jár.

Mr Ötmásodperc Ejakuláció imázsa fontosabb neki, mint az anyja, aki felnevelte őt. Ne keverjük ezt össze azzal, amikor örökbe adnak, és tudatosan vagy szomorú kényszerből döntenek úgy, hogy valaki másnál nagyobb esélye van a gyereknek. A kritika nem a biológiai szülő mindenki elébe helyezése, hanem azoké, akik a hátrahagyott gyerek sorsáról semmilyen módon sem óhajtanak gondoskodni, ahogy Norbi anyját teherbe ejtő férfi tette.

Egy érzelmileg felnőtt nő sok tanulságot von le abból, hogy egy férfi miként beszél és viselkedik saját nőrokonaival: anyjával, exével, lánytestvéreivel. Pont ugyanúgy fog vele is.

Nos, ilyen képességű rendőrök mennek ki párkapcsolati erőszakhoz helyszínelni...Elég sokan csak örülhetnek, hogy Norbi nem rendőr már.

Megtudhattuk azt is nyilatkozatrohamaiból, hogy Rubint Réka a guminő szerepét tölti be otthon, ahol a szexet a ház ura osztja kegy alapon. Csak halkan tenném hozzá, hogy ebben közrejátszhat az is, hogy Norbika épp mire képes akkor. Jobb helyeken erről közös megegyezés születik.

Én nem azt mondom, hogy egy férfiember összes durva megjegyzésére válni kell, mert akkor senki nem lenne házas. Azt viszont nem értem, hogy Rubint Réka hogy képes egy HVG-címlap szinten magaláztatni magát, mit tűr még el.

screenshot_2020-01-21_schobert_norbert_akkor_sem_hagyna_el_a_feleseget_ha_90_kilo_lenne_de_szexet_nem_iger.pngKép: hvg.hu - Norbi már csak képernyő előtt, és már csak szavakban gyúr

Legfőképp az nem világos, hogy a bevallottan súlyos szív- és gerincbeteg Schobert Norbert miért a nála több, mint 7 évvel fiatalabb, jóval sportosabb feleségéről hiszi, hogy ő valamikor 90 kilós lenne? Igaz, a neje szült 3 gyereket, nem Norbi.

Azt feltételezni sem merem, hogy a mindenhez is értő fitness pápa egyszer bevallja hiteltérdemlően, hogy a szívelégtelensége és gerincproblémája miből származhat: túlterheltség, szakszerűtlen edzés, pótszerek, koksz, ilyesmi. Csak mert legalább annyi testépítő üti szét magát, ahány kövér nő válik. Miért ne tippelgethetnénk bármilyen témában, különösen, ha saját magára nézve súlyosan kudarcos edzés- és táplálkozási módszerei mások egészségére nézve is veszélyt jelenthetnek? Szemben egy válással.

A Fogyi Pék bármikor, akár fél éven belül tolószékbe kerülhet, a gerincbetegsége nem játék. Bevallottan mozogni már nem tud a betegségével, gyógyszerekkel tömi magát, hasat eresztett, a gyerekkori alkata alapján hamarosan tovább fog hízni. Társak között bizony előfordul, hogy egyik ápolja a másikat. Vajon amikor a lebénult Norbit ágytálazni kell, sőt, tartós fekvéssel akár vizeletkatétere is lesz, akkor milyen tanácsokat fog osztogatni a nejének és másoknak a szex, házasság, társak közti kitartásra nézve?

schobert_has.png
Kép: Nők lapja Café, és a cikk, amelyben Norbi reklámja didizik és niggerezik
https://nlc.hu/szabadido/20190703/norbi-update-reklam-fekete-pako-rubint-reka/Eszes Beáta

Címlap fotó: Schobert Norbert feleségével, édesanyjával és kisfiával − Forrás: Blikk
https://blikkruzs.blikk.hu/sztarok/magyar-sztarok/kibekult-schobert-norbi-edesanyja-es-rubint-reka/dyn1hnv

Szó se róla

eloszor-szerveztek-erzsebet-tabort-diabeteszes-gyerekeknek-1210x642.jpg

Novák Katalin, jó benyomás keltése közben

Novák: Szó sincs arról, hogy a Fideszt csak úgy ki lehet tenni a Néppártból

„Sokan próbálják azt a benyomást kelteni, hogy a Fideszt csak úgy ki lehet tenni az EPP-ből, és a párt tétlenül várja, hogy döntsenek róla, de „szó sincs erről”.” (Novák Katalin)

Ez bizony tökéletesen így van. Az Európai Unió, a frakciók, meg mindenféle egyéb uniós képződmények működéséről, ha mást nem is, azt eddig is lehetett sejteni, csak úgy nem lehet semmit sem tenni. Ha meg lehet, azt rendkívül nehezen, keményen izzadva. Néhány lehetőséget pedig csak elméletben lehet lefuttatni, aztán jöhet a közkedvelt System error.

Kellő cinizmussal, valamint rosszindulattal annyival ezt ki lehetne egészíteni, aki elegendő mennyiségű gátlástalansággal, pofátlansággal van felvértezve, ráadásul elég szemfüles is hozzá, az meg közben azt csinál amit akar. Legfőképpen otthon, saját pályán.

De mint az Szájer József megnyilvánulásaiból szépen kirajzolódik, annak számára, aki alaposan eltájékozódik ebben a földi halandók számára áttekinthetetlen, bürokratikus labirintusban, annak bizony remek lehetőségeket tartogat. Szájer a mi III. Richárdunk, de inkább maradjon csak meg Gloster hercegének, ő azzal is bőven beéri. József nem vágyik túlzottan királyságra, viszont rendkívül tehetségesen intrikál, sőt, ha egy adott szituáció úgy kívánja, akár európai módon is képes viselkedni. Ha ez megéri.

„Mert én a béke lanyha, lágy korában
Nem lophatom kedvtelve az időt,
Hacsak enárnyam’ lesve a napon,
Nem kémlelem saját rútságomat:
S ezért, mivel mulatni nem tudok, mint
Szerelmes e sok szép szavú napokban,
Elvégezém, hogy gazember leszek,
S utálom léha kéjit e napoknak”

Shakespeare
III. RICHARD KIRÁLY.
(Fordította: Szigligeti Ede)

A fenti idézet, ebben a környezetben rendkívül hatásvadásznak tűnhet, ami nem véletlen, mivel kimondottan az. Szájer esetében a „léha kéjit e napoknak”-kal kapcsolatosan felmerülhet némi bizonytalansági faktor, de ez már a magánéletében való alantas vájkálást jelentené, amely rút, ocsmány cselekedet. E blogban többé ne is essék róla semmi dőre szó.

Orbán, Deutsch Tamás üdítő kivételével, nem küld idiótákat az Európai Parlamentbe képviselőnek, mivel ott könnyen kiderülhet az ilyesmi. A végsőkig kitartóan ostobákat hazai fronton veti be, melynek bizonyos negatív eredményei már régóta megmutatkoztak, nem makro-, hanem leginkább mikroökonómiai szinten, azaz a mindennapi életben. Olyan apróságokban, mint például a kórházi fertőzések. A legtöbb „liberális hisztinek” ilyesmik adnak alapot, amely nem is lenne túlságosan nagy baj, ha nem lennének igazak. Egy nagyképűen odavetett „fake news”-al nem lehet ezeket az idők végezetéig elintézni.

Hogy kerül ide Novák Katalin, eme lelkesedéstől túlfűtött „Ratkó Anna”, a tüneményes háziasszony, a szemérmetes sokasodás legkitűnőbb hazai apostolnője?

Három „C” típusú nyelvvizsgával, rengeteg diplomával – melyek közül egyik sem kipcsak – eme pannon amazon ostobának, tájékozatlannak semmiképpen sem nevezhető. Mars isten kegyeltje, Németh Szilárd csupán a magyar nyelvet bírja, Kósa Lajos még azt sem.

Aki Katalin asszonyról (akárcsak enárnyából’ ítélve) azt állítja, rút, az irigy, hazudik, esetleg összekeveri őt valami mással. A többi viszont stimmel. A „léha kéjeket” – melyek a Borkai ügy kapcsán napvilágra kerültek – megveti, meg az az elvégzés (más fordításban: úgy döntöttem stb.) is stimmel. Erre bizonyíték a szűzies Rácz Zsófiával kapcsolatban hamarjában összeeszkábált magyarázkodása.

„Mindenekelőtt tisztázzuk: Rácz Zsófi még nem kapta meg a kinevezését, tehát szó nincs utólagos törvénymódosításról, ahogy sokan terjesztik.” (Novák Katalin)

E mondat hibátlan, nyelvtanilag tökéletes, ráadásul igaz is. Mi itt, ebben a „bűntényben” a látnivaló? Az, hogy színtiszta cinizmus, mivel nem az időponttal volt a legfőbb gond, hanem magával a frappáns eljárással. A törvényekkel való gyurmázással, amely ellen legfiatalabb korában maga a célszemély is felemelte szavát, bár a magyar nyelv szabályait nagy igyekezetében brutálisan felrúgta, érthetősége pedig komoly akadályokat gördített a befogadók elé. Ha az általa megszóltatni kívánt, Pókember, valamint egyéb Marvel-univerzum iránt rajongó fiatalokkal is ily módon fog kommunikálni, csodafegyverként való bevetésének keserű csalódás lehet a vége. (A Marvel rajongók valójában csupán részhalmazt képeznek az ifjúságon belül. Akadnak olyanok is, akik Viktor Pelevint olvasnak. Őket jóval nehezebb lesz hazugságokkal megszólítani, főleg ha velük nem is fog összejönni az áhított randi.)

Térjünk vissza a kiinduló tézishez, amely szerint a Néppárttal kapcsolatban Novák Katalinnak igaza van. Pozíciójából adódóan, család- és ifjúságügyért felelős államtitkárként jóval több információval rendelkezik, mint egy átlag magyar állampolgár, akinek nagyjából fogalma sincs arról, vajon mi is ez az egész, amit az Unióban művelnek, az ellenünk való áskálódáson kívül. Orbán számára ez hatalmas előnyt biztosít, itthon.

Az Európai Néppárttal való, eddigi, meglehetősen unalmas csiki-csuki játszadozásból csupán az derült ki, az ügyben nem a jó és a rossz közötti örök harcról van szó, hanem pozíciókról, érdekekről, zsákmányszerzésről. Földi örömökről, javakról, hiúságról, meg a jó fene tudja még miről.

A kereszténység Orbán számára a nagyobb befolyást jelenti, amit úgy néz ki a Néppárt, legyen az bármily megalkuvó és elvtelen, már képtelen biztosítani számára.

Ha a Néppárt ennyi idő alatt nem tudott döntést hozni a látványosan fasizálódó Fidesz kizárásáról, nagy valószínűséggel nem is óhajtott bármit is tenni a jogállamiságért, sajtószabadságért, egyéb liberális koloncért. Orbán kádinak bőven adtak időt arra, ezalatt ügyesen kidolgozza a számára legmegfelelőbb menekülési stratégiát. Ha úgy tartja jónak, pillanatok alatt kipakolja a frakcióját, majd határozottan kijelenti: – Uraim, mi most hirtelenjében távozunk, mivel jóval keresztényebbek vagyunk, mint önök. Tiszteltetem a Bölcsek Tanácsát, valamint a Nagy Manitou-t. Az önök által biztosított ásványvíz amúgy langyos és teljességgel ihatatlan volt.

A többit, szokás szerint, borítsa a feledés sűrű homálya.